Editoriale

Informatii piata

2014 - un an al confirmarilor (un nou ciclu economic)

Finalul de an atrage dupa sine necesitatea unor bilanturi. 2013 a fost primul an dupa 2007 in care optimisimul a revenit pe piata de capital locala. Programul prin care statul si-a vandut o parte din detinerile la companiile din domeniul energetic a avut o contributie importanta din mai multe puncte de vedere: a crescut numarul companiilor vandabile listate la bursa; a adus o crestere a lichiditatii (resimtita in ultima parte a anului); bursa a a castigat vizibilitatea in randul detinatorilor de capital, etc.

Din “jitters” la “high record” si apoi “taper”.

Anul acesta a fost unul al recordurilor. Pietele internationale au reusit sa depaseasca valorile din 2007, in prezent fiind la cotatii maxime istorice. In prima parte a anului, aceste cresteri au fost puse pe seama stimulentelor monetare introduse de FED. Ulterior, teama de reducere a acestora a mai stavilit din entuziasm. Putem spune ca am avut de-a face cu reactii paradoxale: indicatorii macroeconomici pozitivi reuseau sa deprime pietele de capital (FED ar fi avut argumente sa reduca programul de stimulare). Saptamana aceasta a venit momentul ca Rezerva Federala sa micsoreze programul QE, iar pentru ca diminuarea va fi una in pasi marunti, bursele au avut o reactie pozitiva.

Listarile statului si contextul extern favorabil nu sunt singurele motive pentru care bursa a crescut anul acesta. Economia a intrat intr-o faza de revenire, pesimismul a inceput sa se transforme intr-un usor optimisim, iar asteptarile in privinta cresterii economice au inceput sa prinda curaj.

Mai este bursa un barometru economic? Daca bursa isi pastreaza calitatea de indicator in privinta tenditei pe care o va avea economia, 2014 ar trebui sa fie un an al confirmarilor faptului ca ne aflam la inceputul unui nou ciclu economic. In aceasta etapa, de inceput, piata locala de capital se pozitineaza destul de bine: exista o “marfa” noua si de calitate (Nuclearelectrica si Romgaz), exista premisele ca in 2014 sa asistam la alte listari, randamentele pietei monetarea au ajuns sa ofere un disconfort detinatorilor de lichiditati.

Chiar si in aceste conditii, anul 2014 nu este unul usor predictabil. Pe plan intern, vom avea alegeri prezidentiale, iar mediul politic este destul de agitat. Sistemul bancar continua sa fie sufocat de provizionele necesare acoperiri unor riscuri nesabuit asumate in perioada de boom economic. Pe plan extern, pietele sunt la maximul istoric (Dow Jones, DAX, etc), motiv pentru care sunt avansate teorii in privinta unei corectii (deocamdata fara sustinere fundamentala). Ca atare, probabil ca si in 2014 ne vom confrunta cu o volatilitare ridicata unde ar trebui sa primeze un rationament bazat pe analiza fundamentala.

Putem spera ca 2014 este acel an in care paradigma se schimba (sau se confirma schimbarea inceputa in 2013)? Avem certe motive sa ramanem optimisti!

Simion Tihon
Broker
20 decembrie 2013


Autor: Simion Tihon
inchide