Bursele au avut saptamana aceasta un singur reper: Grecia. Sau mai bine spus: se va ajunge sau nu la un acord intre creditorii Greciei si guvernul de la Atena? Desi parca a existat un front comun de a convinge pietele ca deznodamantul va fi unul negativ, intr-o contadictie vadita, vineri, pietele internationale afisau cresteri fata de inceputul saptamanii. E drept, volatilitatea a fost pe placul oricarui tip de speculator.
Datoriile Greciei sunt deja un subiect cu o vechime onorabila. Inceapand cu 2010, criza datoriilor a creat chiar noi cuvinte: Grexit, PIGS, etc., insa un lucru interesant este chiar etimologia cuvantului “crisis” (criza). Acesta a aparut la inceputul secolului XV si surpriza sau nu, este de origine greaca.
Ce este nou la aceasta noua criza a datoriilor Greciei?
In primul rand, negocierile sunt purtate acum de un alt Guvern, aceasta castigand alegerile tocmai printr-un program anti-austeritate. Forta manifestata de Grecia in aceste negocieri confirma ca au inteles bine faptul ca este in interesul tuturor sa fie evitat un default. Speculand acest lucru, actioneaza cu inversunare spre disperarea creditorilor.
Ar putea ca si de aceasta data, aceasta criza sa devina avancronica unor cresteri? Toate celelalte perioade in care problema datoriilor Greciei a fost cap de afis, au cateva lucruri in comun: prelungirea pana in ultima clipa, creare unei stari de panica, scaderi ale burselor pe perioada negocierilor, volatilitate ridicata si semnale contradictorii. Insa cel mai important lucru cred ca este faptul ca de fiecare data s-a ajuns la un acord (chiar daca el a insemnat doar o simpla amanare), iar pietele bursiere au avut o reactie pozitiva. Va fi si de data aceasta la fel? Dificil de raspuns acum, pe baza datelor cunoscute, insa chiar si daca nu va fi la fel, impactul ar trebui sa fie unul limitat dat fiind faptul ca timp a fost suficient pentru o pregatire in acest sens.
Cum a evoluat Bursa de la Bucuresti in aceasta perioada? Nu putem vorbi de scaderi sau cel putin nu de unele notabile si care sa merite a fi amintite. Noi am continuat sa fim destul de apatici si prea putini corelati. Poate ca apatia vine si din aceasta noua criza greaca, dar deocamdata nu au fost reactii semnificative pe piata noastra. Am fost mai degraba afectati de evenimentele interne (problemele politice, un ordin ANRE care a ametit investitorii si care a afectat actiunile Transelectrica, etc.).
In aceasta valtoare a asteptarilor contradictorii unde nici macar analistii nu inclina balanta (asteptarile analistilor internationali sunt de 50/50 pentru ca Grecia sa intre in default) se pierd reperele fundamentale, iar ceea ce este ieftin, poate deveni si mai ieftin doar din pricina unui val creat de anumite declaratii. Asta nu inseamna ca nu trebuie sa fim prudenti. Ar trebui sa fim constienti de faptul ca, din nou, aceasa noua dezbatere a datoriei Greciei poate crea oportunitati pe care le putem remarca doar daca privim dincolo de reactiile generate de puternica mediatizare a acestei probleme. Toate aceste vin din convingerea ca in cazul intrarii in default a unei tari, nu am beneficia de o avertizare atat de bine mediatizata.
Simion Tihon
Broker
19 iunie 2015
Autor: Simion Tihon