Editoriale

Informatii piata

De la o investitie mica la o poveste de succes


Toata lumea cunoaste povestea lui Bill Gates, cel mai bogat om din lume, si a companiei care l-a facut atat de bogat. Mai putini sunt atenti la povestea celor care au avut incredere sa parieze pe ascensiunea acestuia. O singura actiune Microsoft cumparata la pretul din Oferta Publica Initiala din 1985, 21 de dolari, valoreaza acum peste 13.000 de dolari, fara sa luam in calcul dividendele acordate pe parcurs. Doar 75 de actiuni pastrate in tot acest timp l-ar fi facut pe proprietarul lor milionar.

Si mai putini sunt atenti la exemplele mai apropiate de noi. Exemplul de succes al Bursei locale, Banca Transilvania, poate rivaliza cu compania lui Bill Gates din acest punct de vedere. De la o capitalizare de 17 milioane de euro in 1997, echivalentul a circa 15 milioane RON (luand in calcul cursul USD/RON de atunci si estimarea cursului EUR/USD), banca a ajuns in prezent la 6,5 miliarde RON, de peste 400 de ori mai mare.

Diferenta este ca Banca Transilvania nu a acordat dividende in cei aproape 18 ani de prezenta la BVB, ci a mai cerut bani de la actionari in cateva randuri. Un pachet de actiuni pastrat de la listare, in octombrie 1997, ar avea in prezent o valoare de 344 de ori mai mare, cu conditia sa fi participat la toate majorarile de capital in numerar. Am luat aici in calcul si intrarea BERD in actionariat si conversia unor emisiuni de obligatiuni.

Cele 75 de actiuni de care vorbeam mai sus in cazul Microsoft valorau 1.575 de dolari, echivalentul a 87% din mediana venitului lunar al unei familii de americani la momentul respectiv. In Romania, un procent similar ar fi insemnat in octombrie 1997 echivalentul a circa 100 de lei. Iar o investitie de 100 de lei in actiuni TLV la listare ar insemna acum cam 34.500 de lei. Departe de un milion, e drept, insa nu din cauza evolutiei actiunilor, ci din cauza nivelului de trai extrem de scazut din Romania anului 1997, care nu ar fi permis o investitie mai mare.

Microsoft si Banca Transilvania si-au trait povestea de glorie si e putin probabil ca in urmatorii 25 sau 30 de ani valoarea lor sa urce la fel de abrupt. Astfel de oportunitati nu sunt insa atat de rare precum par. Dupa Microsoft au mai aparut exemple de succes, unele dintre ele aducand chiar mai multi bani dupa listare. Google a crescut cu o medie de 30% pe an in primii 10 ani dupa IPO, in timp ce actiunile Amazon au crescut de 239 de ori de la listarea din 1997 pana in 2013.

Maturizarea economiei romanesti nu inseamna in niciun caz ca astfel de cresteri nu vor mai aparea la bursa autohtona, ci dimpotriva. Mai mult, ne putem astepta ca de data aceasta sa avem parte de povesti de succes mai sustenabile decat cele care faceau furori in anii 2006-2007, multe dintre ele aflate acum in pragul falimentului sau chiar dincolo de el.

Cine va aduce milionul de lei investitorilor pana in 2040 si cine ii va dezamagi? Doar timpul poate raspunde la aceasta intrebare, insa as putea paria ca vom avea macar un Microsoft romanesc in urmatorul sfert de secol. S-ar putea sa fie greu de gasit, eclipsat de aparitii spectaculoase, dar meteorice in ringul bursier, si s-ar putea ca pana la el sa sarutati si cativa broscoi (a se citi sa cumparati niste ”legume” bursiere umflate cu pompa), insa merita efortul.

Ati putea incepe sa il cautati printre noile aparitii de pe piata AeRO, actuale sau viitoare. Daca vi se pare ca l-ati vazut pe noul Bill Gates sau Larry Page, nu ezitati sa ii acordati incredere si, mai ales, timp pentru a ajunge acolo unde acestia au ajuns. In afara de castigul material, o astfel de investitie aduce o satisfactie mult mai mare: aceea de a fi nu doar martori, ci participanti la nasterea unei povesti de succes. De a contribui la scrierea unei pagini de istorie.

Marius Pandele
Dep. Analiza
5 iunie 2015


Autor: Marius Pandele
inchide