Stiri bursiere

Informatii piata

Orice miscare a pretului unui instrument financiar listat la bursa are la origine o stire bursiera. Noi iti punem la dispozitie o selectie a celor mai importante stiri financiare de ultima ora, pentru a putea lua deciziile investitionale in deplina cunostinta de cauza.

09.06.2008

  • Transelectrica: Am mai putea lista pana la 22% din actiuni

    Business Standard   TEL

    ___
    Transelectrica, operatorul national de transport al energiei electrice, ar mai putea lista pe Bursa pana la 22% din actiuni, un pachet de 10% putand sa fie oferit investitorilor in primavara anului viitor. Societatea a listat 10% din capital in urma cu doi ani, actiunile putand fi suplimentate, cu conditia ca statul sa pastreze in continuare controlul pachetului majoritar, potrivit reprezentantilor Transelectrica. “Avem sprijinul actionarului majoritar pentru marirea pachetului de actiuni listat, dar totul depinde de piata. Daca se va ivi o fereastra de oportunitate in toamna, este posibil ca in primavara anului viitor sa iesim pe bursa cu inca 10%”, a declarat Razvan Purdila, directorul diviziei de dezvoltare afaceri al Transelectrica, in cadrul Targului Bursier de Investitii. Planurile de dezvoltare ale Transelectrica implica o amplificare a serviciilor oferite de aceasta. Compania are in plan sa lanseze servicii de comunicatii broadband (in banda larga), pentru a valorifica mai bine reteaua de 5.000 de kilometri de fibra optica de care dispune. Transelectrica intentioneaza sa ofere servicii de comunicatii atat in Romania, cat si pe pietele externe. “Avem in vedere valorificarea mai buna a activelor si ar fi totodata o amplificare a serviciilor”, a precizat Razvan Purdila. El a precizat ca, pana in toamna, vor fi finalizate analizele de valorificare a infrastructurii de telecomunicatii. Prin intermediul filialei Teletrans, compania ar putea asigura legaturi cu retele din Ungaria, Serbia, Bulgaria, Ucraina si Republica Moldova. Actiunile Transelectrica au castigat vineri pe bursa 1,1%, capitalizarea bursiera a companiei ajungand la 549,8 milioane de euro. SIF Moldova a mai cumparat joi un pachet de 0,136% din actiunile Transelectrica, majorandu-si participatia detinuta in cadrul acestei companii la 0,664%. Sursa: Business Standard, 9 iunie 2008

    mai mult

  • Ce efecte va genera prelungirea programului de tranzactionare la BVB

    Wall-Street.ro   

    ___
    Acelasi lucru l-a declarat si Alin Brendea, directorul Prime Transaction. 'Evident va creste volumul de munca ceea ce intr-un fel sau altul va duce si la ...'

    mai mult

06.06.2008

  • Mechel a finalizat o investitie de un milion de euro la combinatul din Targoviste

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   COS

    ___
    Grupul rus Mechel a finalizat constructia unei noi linii de productie, in valoare de un milion de euro, la combinatul de oteluri speciale de la Targoviste. 'Aceasta investitie ne ofera ocazia sa castigam o noua nisa din piata. Asta este in mod deosebit important avand in vedere cresterea rapida a pietei materialelor de constructii in Europa de Est, legata de tendinta de cresterea economica din regiune', a declarat directorul executiv al Mechel, Vladimir Polin. Proiectul face parte din obiectivul grupului rus de a intra pe piata armaturilor pentru constructii executate la comanda clientului. Mechel a angajat 40 de persoane care sa lucreze la aceasta unitate de productie. Mechel Targoviste estimeaza pentru acest an venituri de 985 milioane de lei, in crestere cu 18%, si un profit brut de 56,6 milioane de lei, de peste doua ori mai mare fata de cel din 2007. Grupul rus Mechel mai detine in Romania combinatul siderurgic Mechel Campia Turzii (fosta Industria Sarmei) si producatorul de semifabricate din otel Ductil Steel Buzau. Actionarul majoritar al combinatului este grupul rus Mechel, prin subsidiara Mechel International Holdings, cu 86%, alti actionari importanti fiind SIF Oltenia, cu 9% din capital si AVAS, cu 4%.

    Sursa: Ziarul Financiar, 6 iunie 2008'

    mai mult

  • Veniturile Comnord au crescut anul trecut cu 33%

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   COSC

    ___
    Veniturile grupului Comnord Bucuresti au crescut anul trecut cu 33%, de la 255 de milioane de lei la 340 de milioane de lei, in timp ce profitul net s-a majorat cu aproximativ 10%, de la 31 de milioane de lei la 34 de milioane de lei, a anuntat ieri compania de constructii. Afacerile grupului s-au situat la 295 de milioane de lei, cu 31% mai mari fata de cele inregistrate in anul precedent. In 2006, grupul a inregistrat o cifra de afaceri de 224 de milioane de lei. Anul trecut, cheltuielile au avansat cu 37%, de la 217 milioane de lei la aproximativ 300 de milioane de lei, astfel ca profitul brut al grupului a crescut cu peste 7% la 40,6 milioane de lei. Conform companiei, in calculul datelor financiare consolidate au fost integrate situatiile financiare ale firmei Girueta si partial cele apartinand unitatilor Lafarge Comnord si Baneasa Rezidential, in conformitate cu legislatia comunitara. Principalul actionar al Comnord este Sorin Creteanu, care detine 54,54% din titluri, potrivit celor mai recente date disponibile. Din actionariat face parte si firma Naveco Limited, cu o detinere de 31,35%.

    Sursa: Ziarul Financiar, 6 iunie 2008

    mai mult

  • Actionarul minoritar al Oltchim, interesat de preluarea Petrochemicals Arges

    Wall-Street.ro   OLT

    ___
    Grupul german PCC (Petro Carbo Chem), actionar minoritar al Oltchim Ramnicu Valcea, este interesat de preluarea diviziei de petrochimie a rafinariei Arpechim, Petrochemicals Arges, a declarat directorul executiv al PCC, Waldemar Preussner.

    “Am avut si avem discutii cu OMV (n.r. proprietarii Petrom si implicit ai Arpechim) pentru preluarea Petrochemicals Arges, insa diferenta de pret este foarte mare. Suntem in legatura cu Arpechim si in cazul in care Oltchim nu va putea prelua Petrochemicals Arges, suntem interesati sa-l luam noi. Conditiile puse de OMV in prezent nu sunt acceptabile”, a declarat, citat de NewsIn, Waldemar Preussner.

    Acesta nu a putut da insa mai multe detalii despre aceste conditii, intrucat sunt confidentiale.

    Oficialul PCC vede doua posibilitati reale: una ar fi de a realiza o intelegere intre Arpechim si Oltchim, pentru livrarea de materie prima, ori a doua posibilitate ar fi ca Petrochemicals Arges sa se alature Oltchim, ceea ce ar constitui un si mai mare avantaj pe piata. Preussner spune ca orice cooperare este binevenita.

    Oltchim a inaintat la sfarsitul anului trecut catre Petrom o oferta pentru achizitia Petrochemicals Arges, companie care a preluat activitatile de petrochimie ale rafinariei Arpechim, a declarat la 3 octombrie 2007 directorul general al Oltchim, Constantin Roibu.

    La mijlocul lunii iunie 2007, Petrom anunta ca a infiintat compania Petrochemicals Arges, care preia activitatile petrochimice ale rafinariei Arpechim si care va functiona independent incepand cu trimestrul al patrulea al anului 2007.


    Petro Carbo Chem va contesta in justitie posibila majorare de capital a combinatului

    Actionarul minoritar, grupul german PCC, va actiona in instanta statul roman daca Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) va decide majorarea de capital social la Oltchim fara acordul CE in acest sens, a declarat Waldemar Preussner

    PCC (Petro Carbo Chem) asteapta decizia Comisiei Europene in privinta majorarii de capital la combinatul chimic Oltchim din Ramnicu Valcea, prin conversia datoriilor catre AVAS in actiuni. Grupul german nu isi doreste majorarea de capital la Oltchim, ci privatizarea acestei companii.

    “Daca, in cadrul Adunarii Generale a Actionarilor (AGA) din 24 iulie, AVAS va decide conversia datoriilor in actiuni, fara un acord din partea Comisiei Europene in acest sens, vom contesta acest lucru in justitie. Oltchim trebuie privatizata, nu trebuie sa ramana asa. Ne vom concentra pe actiunile AVAS, iar telul nostru este sa avem peste 50% dupa privatizare (n.r. de la 12,9% cat detine in prezent). In 6-12 luni speram ca situatia la Oltchim sa fie clarificata”, a precizat Preussner.

    In situatia in care se va produce majorarea de capital, directorul executiv al PCC considera ca acest lucru nu va creste valoarea companiei, ci doar va creste numarul actiunilor.

    In prezent, Comisia Europeana analizeaza daca intentia AVAS de a tranforma datoriile Oltchim catre AVAS in actiuni reprezinta sau nu ajutor de stat ilegal. Potrivit lui Waldemar Preussner, daca CE spune ca acesta este legal, in aceasta situatie, Comisia ar impune anumite conditii precum vanzarea unor active, reduceri de personal sau obligativitatea scoaterii la privatizare.

    Grupul german PCC a inregistrat anul trecut vanzari de 944 milioane euro, in crestere fata de vanzarile inregistrate in 2006, de 874 milioane euro. Pentru acest an, compania estimeaza o crestere a vanzarilor pana la 1,1 miliarde euro, potrivit datelor companiei. Grupul este impartit in trei divizii: chimie, energie si logistica.

    In structura actionariatului Oltchim, AVAS detine 53,26% din capital, grupul german PCC SE controleaza 12,90%, iar SIF Oltenia are o participatie de 5,93%.

    Sursa: Wall-Street, 6 iunie 2008

    mai mult

  • Transelectrica va investi circa 3 milioane lei in retehnologizarea statiei electrice Turnu Magurele

    BURSA.RO - TITLURILE ZILEI   TEL

    ___
    Transelectrica va investi 2,87 milioane lei, fara TVA, pentru retehnologizarea instalatiilor de medie tensiune la statia electrica de la Targu Magurele, investitie pentru care va organiza o licitatie deschisa, potrivit datelor publicate de companie pe portalul achizitiilor publice.

    Durata contractului sau termenul pentru finalizare este de cinci luni incepand de la data atribuirii contractului. De asemenea, Transelectrica solicita o garantie de participare de 57.522 lei.

    Agentii economici interesati trebuie sa fi inregistrat o cifra de afaceri pe ultimii trei ani de cel putin 2.472.000 lei si sa detina atestat ANRE pentru toate tipurile de servicii si lucrari ce fac obiectul contractului, potrivit solicitarilor Transelectrica.

    In ceea ce priveste criteriile de atribuire a firmei castigatoare, pretul ofertei va avea o pondere de 80%, durata de executie a lucrarilor 10%, iar durata de intrerupere si durata de garantie a echipamentelor vor avea o pondere de cate 5%.

    Termenul limita pentru obtinerea caietului de sarcini si a documentatiei necesare este 24 iunie 2008 si data limita pentru depunerea ofertelor este 1 iulie 2008, care este totodata si data la care vor fi des¬chise ofertele.

    Sursa: Bursa, 6 iunie 2008

    mai mult

05.06.2008

  • Patriciu investeste 70 mil. USD in benzinarii

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   RRC

    ___
    Rompetrol Rafinare (RRC), cea mai importanta companie locala a grupului petrolier Rompetrol, condus de omul de afaceri Dinu Patriciu, intentioneaza sa realizeze o majorare de capital in valoare de 70 mil. dolari (45 mil. euro) in cadrul Rompetrol Downstream, divizia de retail a grupului. Decizia urmeaza sa fie discutata de catre actionarii companiei in cadrul unei adunari generale programata pentru data de 7 iulie 2008. Pe ordinea de zi mai figureaza si imputernicirea Consiliului de Administratie pentru a efectua si valida tranzactii avand ca obiect active imobilizate ale Rompetrol Rafinare cu o valoare cumulata care va putea depasi 20% din totalul activelor.

    'Pentru sustinerea extinderii retelei de distributie a carburantilor, dar si pentru dezvoltarea de noi servicii si produse care sa vina in intampinarea nevoilor clientilor, Rompetrol Downstream a solicitat actionarului majoritar Rompetrol Rafinare (99,99%) realizarea unei majorari cu 70 mil. dolari a capitalului social. Divizia de retail a Grupului Rompetrol, Rompetrol Downstream, si-a propus, prin crestere organica, atingerea unei cote de 30% pe piata interna de profil, de la 22% in prezent pana la finele lui 2012', spun reprezentantii Rompetrol.

    Rompetrol Downstream este unul dintre cei mai importanti jucatori de pe piata petroliera locala, avand o cota de piata de 25% pe segmentul distributiei de carburanti, la egalitate cu compania Lukoil Romania.

    Rompetrol Downstream opereaza la nivel local peste 400 de benzinarii, din care 115 sunt statii proprii. Tot segmentul de distributie al Rompetrol, care include in afara de Rompetrol Downstream si si activitatile Rom Oil, Rompetrol Quality Control si Rompetrol Logistics, a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de 1,3 mld. euro si a reusit sa inregistreze un profit net de 6 mil. euro comparativ cu pierderile de 10 mil. euro din 2006. Rompetrol Rafinare a incheiat anul trecut cu pierderi de 94 mil. euro la afaceri de aproximativ 1,6 mld. euro.

    Sursa: Ziarul Financiar, 5 iunie 2008'

    mai mult

  • SNO si-a asiguat productia pentru tot anul urmator

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   SNO

    ___
    Santierul Naval Orsova (SNO), controlat de SIF Transilvania (SIF3), a incheiat recent cu parteneri olandezi 13 contracte in valoare de 27,3 mil. euro privind constructia de corpuri de nave, in acest moment compania avand acoperita toata productia aferenta anului viitor, potrivit conducerii societatii. Valoarea contractelor este echivalenta cu cifra de afaceri de anul trecut. Anuntul privind incheierea noilor contracte a facut ca pe Bursa actiunile companiei sa inregistreze o crestere de 12,5% pe scaderea generalizata la nivelul pietei. Cel mai mare contract semnat de Santierul Naval Orsova se ridica la valoarea de 17,8 mil. euro si a fost incheiat cu constructorul de nave olandez Veka Shipbuilding, un alt beneficiar fiind compania Gebr De Jonge Shipbuilding Serv, tot din Olanda, cu un contract in valoare de 6,1 mil. euro. Printre beneficiarii contractelor se mai numara si constructorul olandez de nave Breko Nieuwbouw. 'Cererea se mentine mare pe segmentul nostru de activitate si in continuare nu intrevedem probleme in acest sens pentru urmatorii ani. Contractele pe care le-am incheiat acopera productia pentru tot anul 2009. Pentru acest an avem bugetata constructia a 18 nave, iar numarul acestora ar trebui sa creasca anul viitor odata cu incheierea procesului de fuziune', spune Gheorghe Caraiman, directorul economic al Santierului Naval Orsova. El a precizat ca urmatorul pas in demararea procesului de fuziune prin absorbtie cu societatea Servicii Constructii Maritime Constanta (SCM) este aprobarea proiectului in adunarea generala. La ultimul pret de ieri, de 13,5 lei/actiune, valoarea de piata a Santierului Naval Orsova este de 32,3 mil. euro.

    Sursa: Ziarul Financiar, 5 iunie 2008'

    mai mult

  • Listarea Fondului Proprietatea merge mai departe

    Business Standard   

    ___
    Fondul Proprietatea isi va majora participatia detinuta la Nuclearelectrica, de la 9,72% la 20%, ceea ce va permite fondului sa incheie anul trecut pe profit si sa nu-si amane planurile de listare la bursa.

    Premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat ieri ca Guvernul a acceptat sa reconsidere nivelul participatiei detinute de Fond la Nuclearelectrica.

    Fondul a obtinut anul trecut un profit brut de 74,7 milioane de euro, dar ar fi putut inchide exercitiul financiar pe pierdere, din cauza unui provizion de peste 100 milioane de euro pe care trebuia sa-l inregistreze daca nu primea pachetul suplimentar de actiuni la Nuclearelectrica.

    Odata cu majorarea detinerii la 20%, Fondul urmeaza sa revina la cota alocata in 2005 si redusa ulterior printr-o serie de operatiuni de capital.

    Daca ar fi incheiat anul trecut cu pierdere, Fondul Proprietatea trebuia sa-si amane listarea cu doi ani, deoarece reglementarile bursei prevad ca, pentru a fi listata o companie, trebuie sa aiba profit doi ani consecutivi.

    Majorarea participatiei de la Nuclearelectrica nu va afecta si distribuirile de dividende efectuate deja de companie.

    Sursa: Business Standard, 5 iunie 2008

    mai mult

  • Bere Azuga a inregistrat pierderi de 1,4 milioane lei

    BURSA.RO - TITLURILE ZILEI   

    ___
    Societatea Bere Azuga a inregistrat pierderi de 1.413.476 lei, in primul trimestru al acestui an, pe fondul unor afaceri de 4.501.008 lei.

    In primele trei luni ale anului in curs, societatea a avut incasari totale de 3.495.202 lei, cheltuielile ridicandu-se la 4.908.678 lei. In trimestrul intai al acestui an, veniturile din explotare s-au cifrat la 3.476.084 lei, in timp ce cheltuielile din exploatare au fost de 4.017.004 lei.

    In cursul primului trimestru din 2008, Bere Azuga si-a majorat capitalul social cu 7.646.707,50 lei prin emisiunea unui numar de 3.058.683 actiuni, cu o valoare nominala de 2,5 lei/actiune. In urma subscrierilor efectuate, din totalul de 3.058.683 actiuni nou emise, au fost subscrise si varsate un numar de 3.018.147 actiuni, in valoare totala de 7.545.367,5 lei. Un numar de 40.536 actiuni au ramas nesubscrise, fiind ulterior anulate. Ca urmare a acestei majorari, compania dispune, in prezent, de un capital social de 13.427.450 lei.

    Actionarul principal al companiei este Valerii Moraru, cu o participatie de 40,17% din capitalul social, in timp ce Rombas Trans International detine 21,35%.

    Pe primul trimestru din acest an, situatia financiara a companiei a fost influentata de contractarea unui credit cu Banca Egnatia, de 1.550.000 euro, cu perioada de rambursare de un an de zile, potrivit unui comunicat remis de societate. Creditul a fost utilizat pentru plata materiei prime si materialelor necesare desfasurarii procesului de productie.

    Conducerea Bere Azuga a anuntat ca planuieste investitii de 8 milioane euro pentru anul in curs si de 8,5 milioane euro pentru 2009 si 2010. Dintre acestea, aproximativ 8-10% ar urma sa fie acoperite din capitalurile proprii.

    Actiunile Bere Azuga se tranzactioneaza la categoria a treia a pietei Rasdaq, sub simbolul BEGY, de la 9 decembrie 1996. In cursul sedintei de ieri, actiunile BEGY au fost schimbate la pretul mediu de 13,1 lei/titlu.

    Sursa: Bursa, 5 iunie 2008

    mai mult

Pagina

inchide