Stiri bursiere

Informatii piata

Orice miscare a pretului unui instrument financiar listat la bursa are la origine o stire bursiera. Noi iti punem la dispozitie o selectie a celor mai importante stiri financiare de ultima ora, pentru a putea lua deciziile investitionale in deplina cunostinta de cauza.

04.06.2008

  • Chimopar investeste 10 mil. euro in fabricarea de produse sanitare si reciclarea de pet-uri

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   

    ___
    Producatorul de substante chimice Chimopar Bucuresti va infiinta doua firme, specializate in fabricarea de produse sanitare din hartie, precum si in reciclarea pet-urilor, investitiile necesare inceperii acestor activitati depasind suma de 10 milioane de euro. Fondurile vor fi utilizate pentru achizitia de echipamente, utilaje si realizarea constructiilor, a declarat directorul general al Chimopar, Vasile Ailinca. Actionarii urmeaza sa decida daca firmele isi vor desfasura activitatea in unitati construite pe terenuri aflate in proprietatea Chimopar sau va fi necesara achizitia unor alte suprafete. Propunerile de infiintare a celor doua firme noi vor fi discutate de actionari la 8 iulie. Prima firma va avea ca obiect de activitate 'fabricarea produselor de uz gospodaresc si sanitar, din hartie sau carton', si va fi controlata in intregime de Chimopar. Cea de-a doua, specializata in recuperarea materialelor reciclabile sortate de tip pet, va fi detinuta in proportie de 95% de Chimopar si 5% de Jafco Holding Romania, actionarul majoritar al producatorului de substante chimice. Totodata, producatorul de substante chimice intentioneaza sa infiinteze o a treia firma, cu activitati in domeniul imobiliar, controlata in proportie de 99% de Chimopar si 1% de Jafco Holding Romania. Firma va fi infiintata pentru situatiile in care apar oportunitati imobiliare. Producatorul de substante chimice din Bucuresti mizeaza, in acest an, pe venituri totale de 34,76 mil. lei, cu 17% peste nivelul consemnat anul trecut. Cheltuielile totale vor creste, potrivit bugetului de venituri si cheltuieli, la 37,84 mil. lei, cu 8,1% peste suma raportata pentru anul 2007, iar pierderile se vor reduce cu 41%, la 3,11 mil. lei. Capitalul Chimopar - fosta Intreprindere Chimica Dudesti- este controlat de Jafco Holding Romania, care detine 73,8% din titluri.

    Sursa: Ziarul Financiar, 4 iunie 2008'

    mai mult

  • Petrom majoreaza investitiile la 1,5 mld. euro anual pana in 2010

    Wall-Street.ro   SNP

    ___
    Petrom majoreaza valoarea investitiilor de la trei miliarde de euro pe cinci ani, cat erau estimate in 2005, la 1,5 miliarde euro anual pana in 2010, ca urmare a cresterii pretului petrolului si impactului crizei financiare globale care genereaza presiune inflationista, a anuntat compania.

    'Evolutia companiei din ultimii trei ani a fost marcata de procesul amplu de modernizare si restructurare pe care il implementam cu succes. Intr-un mediu volatil si nu intotdeauna prielnic, ne-am atins in avans o serie de obiective pe care le stabilisem pentru 2010, am consolidat pozitia companiei si am adaugat valoare tuturor activitatilor noastre. Pretul ridicat al titeiului afecteaza nu numai pietele internationale, ci si Romania si implicit Petrom. Ne vom concentra in continuare asupra eficientei energetice si operationale si a dezvoltarii sustenabile pe termen lung', a declarat Mariana Gheorghe, directorul general al Petrom.

    Pe segmentul de explorare si productie (E&P), Petrom sustine ca se va axa pe stabilizarea productiei din Romania la 210.000 bep/zi si pe reducerea costului de productie, la circa 15 dolari/bep. In 2007, productia de titei in Romania a fost stabilizata la 89.000 barili/zi.

    Estimarile privind productia internationala din regiunea caspica in 2010 au fost revizuite la circa 20.000 bep/zi, datorita reevaluarii potentialului de achizitii rentabile din regiune. Obiectivul pentru rata de inlocuire a rezervelor ramane neschimbat, de 70% pana in 2010. Compania a atins deja in 2007 o rata de inlocuire a rezervelor de 38%, de la circa 13% in 2006.

    In ceea ce priveste activitatea de rafinare, obiectivele strategice raman eficientizarea activitatii, extinderea capacitatii de rafinare a Petrobrazi la 6 milioane de tone anual (de la 4,5 milioane de tone), imbunatatirea mixului de produse si reducerea considerabila a consumului propriu de titei.

    Modernizarea activitatilor de rafinare se va finaliza in 2011, iar rezultatele acesteia sunt estimate sa apara in 2012.
    Pana in 2007, au fost indeplinite deja cateva obiective importante: reducerea cu 70% a pierderilor prin facla si cresterea la patru ani a intervalului dintre doua revizii generale.

    Compania isi propune sa devina un jucator important pe piata energiei, atat prin valorificarea complementaritatii gazelor naturale si a energiei electrice, cat si prin abordarea de proiecte in domeniul energiilor alternative. In acest sens, cel mai important proiect in derulare este constructia centralei electrice de la Brazi, cu o capacitate de 860 MW, ce va intra in functiune in 2011.

    Petrom exploateaza rezerve dovedite de petrol si gaze estimate la 0,9 miliarde barili echivalent petrol, are o capacitate maxima anuala de rafinare de opt milioane tone si circa 550 de statii de distributie carburanti in Romania. Compania detine o retea internationala de 257 benzinarii, localizate in Republica Moldova, Bulgaria si Serbia.

    In 2007 cifra de afaceri a Petrom a fost de 3, 683 miliarde euro, EBITDA (venituri inainte de dobanzi, taxe, deprecieri si amortizari) a fost de 933 milioane euro. OMV detine 51,011% din actiunile Petrom. OMV activeaza in 13 tari din Europa Centrala in domeniile de rafinare si marketing si in 21 tari pe cinci continente in domeniul de explorare si productie, distributie gaze precum si produse chimice in 27 de tari pe cinci continente.

    Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului detine 20,64% din actiunile Petrom, Fondul Proprietatea SA detine 20,11%, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare 2,026% iar 6,214% apartin actionarilor minoritari.

    Sursa: Wall-Street, 4 iunie 2008'

    mai mult

  • Fondul de investitii suedez East Capital este noul actionar Amonil

    DailyBusiness.ro   AMO

    ___
    Fondul deschis de investitii East Capital Asset Management AB a intrat in actionariatul producatorului de ingrasaminte chimice Amonil Slobozia, in urma achizitiei a 14,31% din actiunile companiei, a informat marti fondul suedez.

    Pachetul de 14,31% corespunde unui numar de 159 milioane actiuni Amonil, cumparate, posibil, de la Euro Trading Chemicals, care a iesit luni din actionariatul companiei.

    Pretul tranzactiei ar putea fi 14,3 milioane lei (circa 4 mil. euro), conform cotatiei de 0,09 lei, stabilita la finele sedintei de marti.

    Sursa: Daily Business, 4 iunie 2008

    mai mult

  • TGN investeste 267,75 milioane de lei pentru inlocuirea conductelor de gaze

    Curierul National   TGN

    ___
    Transgaz va investi aproximativ 267,75 milioane lei pentru inlocuirea conductelor de gaze din Sistemul National de Transport Gaze Naturale, lucrari pentru care va organiza o licitatie deschisa, potrivit informatiilor afisate de companie pe site-ul de achizitii publice.

    'Suma aceasta reprezinta un volum total de lucrari care pot fi contractate prin acea achizitie. Unele conducte sunt vechi. De asemenea, unele dintre conductele de gaz trebuie inlocuite intrucat nu mai respecta distantele de siguranta privind amplasarea lor', a declarat pentru NewsIn directorul general al Transgaz, Ioan Rusu. Se va incheia un acord-cadru cu trei agenti economici, care va dura trei ani, potrivit companiei. Transgaz mai anunta ca licitatia este deschisa. Garantia de participare este de 60.000 lei, sub forma de scrisoare de garantie bancara. Pentru obtinerea caietului de sarcini si a documentatiei necesare, termenul limita stabilit de Transgaz pentru depunerea cererilor de documentare sau acces la documente este 26 iunie 2008.

    De asemenea, termenul limita pentru depunerea ofertelor sau cererilor de participare este 3 iulie 2008, care este totodata si ziua in care se deschid ofertele. Agentii economici interesati trebuie sa prezinte o cifra medie de afaceri, pe ultimii trei ani, de 12 milioane lei, potrivit conditiilor cerute de transportatorul de gaze. Profitul Transgaz Medias (TGN), din primul trimestru al anului, a fost asemanator cu cel din aceeasi perioada de anul trecut, la 92,03 milioane lei (24,94 milioane euro), cheltuielile majorandu-se mai rapid decat veniturile, potrivit rezultatele financiare publicate la 14 mai 2008 de companie.

    In primul trimestru din 2007, Transgaz obtinuse un profit net de 91,9 milioane lei. Afacerile Transgaz au avansat in primele trei luni cu 14%, la 317,9 milioane lei (86,15 milioane euro), fata de aceeasi perioada a anului trecut, cand compania a raportat o cifra de afaceri de 277,95 milioane lei. Transportatorul de gaze naturale Transgaz are un capital social de 117,74 milioane lei.

    Compania are in prezent circa 4.870 de angajati. Ministerul Economiei si Finantelor detine 75% din capitalul social al Transgaz, Fondul Proprietatea si-a mentinut procentul de aproximativ 15, iar restul de 10 reprezinta actiunile libere (free-float), care se tranzactioneaza la BVB.

    Sursa: Curierul National, 4 iunie 2008'

    mai mult

  • Ședință incertă cu evoluții mixte, la BVB

    Curierul National   

    ___
    ' Însă, resursele de creștere de pe bursă nu sunt încă epuizate', consideră Adrian Bărbulescu, analist la Prime Transaction.

    mai mult

03.06.2008

  • Polonezii spera sa aduca Uzinele Sodice Govora pe profit in trei ani

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   

    ___
    Grupul polonez Ciech Chemical, al doilea jucator pe piata de soda caustica din Europa, a inceput un program de restructurare a producatorului local Uzinele Sodice Govora (UZIM), pe care l-a achizitionat in 2006 si estimeaza ca afacerea ar putea deveni profitabila pana in 2010.

    In prezent, compania are probleme financiare mari, in ultimii doi ani Uzinele Sodice Govora inregistrand marje de profit negative de peste 50%, respectiv o pierdere de 68 mil. lei (19,2 mil. euro) in 2006, care a urcat la 73 mil. lei (21,8 mil. euro) anul trecut. Afacerile companiei s-au majorat cu 4% in 2007, ajungand la 129 mil. lei (38,6 mil. euro).

    Producatorul de soda caustica de la Govora nu a inregistrat profit in ultimii 10 ani, datoriile acumulate de companie ridicandu-se in prezent la 80 mil. euro.

    In scopul eficientizarii activitatii, Ciech va investi in urmatorii trei ani circa 26 mil. euro in dublarea capacitatii de productie, care este previzionata sa ajunga la 530.000 de tone pe an pana in 2010. 'Majorarea capacitatii de productie este cheia eficientizarii activitatii de la Govora. Vrem ca pana in 2010 fabrica din Romania sa atinga un nivel de productivitate similar celor doua unitati pe care le detinem in Polonia. Reduceri de costuri trebuie operate pe toate segmentele. Marjele de profit operational in industrie sunt undeva la 15 - 20%', a declarat Kazimierz Przelomski, directorul financiar al grupului Ciech Chemical intr-un interviu acordat Ziarului Financiar.

    Totodata, polonezii de la Ciech au demarat deja un program de restructurare a personalului, prin care ofera salariatilor care vor sa paraseasca fabrica bonusuri echivalente cu salariul pe un an. Actionarii companiei Uzinele Sodice Govora erau obligati prin contractul de privatizare semnat in 2002 cu statul sa pastreze pana la data de 1 iunie 2008 un numar de peste 1100 de salariati in fabrica.

    'Numai ieri, in prima zi de la derularea programului, 96 de angajati au parasit fabrica in schimbul bonusurilor salariale. Estimam ca circa 20% - 30% din totalul angajatilor vor accepta conditiile din acest program', a precizat Przelomski.

    Potrivit lui, la actuala capacitate de productie, fabrica din Romania ar avea nevoie de doar 300 de angajati din totalul de peste 1.000 din prezent.

    Productivitatea muncii la fabrica din Govora este de circa 4-5 ori mai scazuta decat cea a unitatilor de productie detinute de grup in Polonia, cea din Germania, preluata anul trecut, fiind cea mai eficienta, cu peste 1.500 de tone pe angajat.

    Conducerea companiei se asteapta ca odata cu reducerile de personal care se vor efectua sa se externalizeze si unele activitati ale companiei, precum cea de mentenanta.

    Pentru acest an, conducerea companiei asteapta un avans de 54% al afacerilor, pana la 199 mil. lei (circa 56,8 mil. euro), iar in 2010 acestea sunt estimate sa atinga nivelul de 80 mil. euro.

    Pierderile inregistrate de Uzinele Sodice sunt prognozate sa se reduca in aceeasi perioada cu 50%.

    Compania are deja contractata toata productia aferenta acestui an, principalii clienti fiind producatori de sticla din regiune, soda caustica reprezentand una dintre principalele materii prime in aceasta industrie.

    Grupul Ciech a preluat in 2006 pachetul majoritar de actiuni al companiei Uzinele Sodice Govora de la centrala electrotermica (CET) din localitate si Begacom, controlata de fratii Cristescu, in schimbul unor sume modice.

    In prezent, Ciech controleaza peste 92,9% din actiunile Uzinele Sodice Govora si intentioneaza s-o delisteze de pe Bursa. Compania are o capitalizare de 36 mil. euro, ultimul pret de tranzactionare fiind de 0,91 lei/actiune.

    Sursa: Ziarul Financiar, 3 iunie 2008'

    mai mult

  • Transfer de peste 2 mil. lei cu 2% din titlurile Amonil

    Wall-Street.ro   AMO

    ___
    Inca 2% din capitalul social al Amonil Slobozia (AMO) a fost transferat in debutul sedintei Bursei de Valori Bucuresti (BVB), in urma unei tranzactii negociate (deal), care a insumat 2,05 milioane lei.

    Cele aproape 24,13 milioane de titluri Amonil au fost transferate la pretul de 0,0850 lei, cu 12,37% mai mic decat pretul de referinta al sedintei de vineri, informeaza NewsIn.

    In ultima saptamana, titlurile Amonil Slobozia (AMO) au avut o lichiditate totala de 51,97 milioane lei, prima din piata, reprezentand 16,56% din rulajul total pe sectiunea de actiuni a BVB, pe fondul unor schimburi intense in urma carora actionarul principal Euro Trading Chemicals si-a redus participatia.

    Potrivit unei raportari de la sfarsitul lunii februarie, Euro Trading Chemicals detinea 28,15% din capitalul social al Amonil, Zalois Ltd avea 25%, Jovline Ltd controla 18,23%, iar Interagro avea o participatie de 8,19%.

    Titlurile Amonil se tranzactioneaza la categoria a II-a a Bursei de Valori Bucuresti, sub simbolul AMO. Producatorul de ingrasaminte are un capital social de 111,26 milioane lei, divizat in 1,11 miliarde de actiuni, cu o valoare nominala de 0,10 lei.

    Amonil are o valoare de piata de 107,93 milioane lei (29,8 milioane euro), aferenta cotatiei de 0,0970 lei, stabilita in sedinta de vineri.

    Sursa: Wall-Street, 3 iunie 2008

    mai mult

  • Carpatica spera la un profit de cinci ori mai mare

    Business Standard   BCC

    ___
    Banca Comerciala Carpatica, controlata de omul de afaceri Ilie Carabulea, tinteste pentru acest an majorarea de peste cinci ori a profitului net, comparativ cu anul 2007, cand a raportat un profit de 2,5 mil. euro, cresterea volumului de activitate a institutiei fiind asigurata si de majorarea capitalului social cu 2,77 mil. euro, decisa in sedinta AGA din 31 mai.

    “Aceasta majorare este menita sa sustina cresterea volumului de activitate pe toate liniile de afaceri ale bancii. In ceea ce priveste profitul net, tinta pentru anul in curs vizeaza o crestere de peste cinci ori a profitului realizat in anul 2007”, a declarat pentru Business Standard Nicolaie Hoanta, presedintele Bancii Carpatica. Banca privata, cu o cota de 1% in functie de active, are in plan pentru acest an majorarea cu 45% a activelor si cu 30% a volumului de creditare, comparativ cu anul 2007. BCC a obtinut, in primul trimestru al acestui an, un profit brut de 709.500 de euro, in crestere de peste patru ori fata de rezultatul obtinut in perioada similara din 2007. Activele bancii au ajuns la 614 mil. euro la sfarsitul lunii martie 2008. Capitalizarea bursiera a bancii este de 138 milioane de euro.

    Sursa: Business Standard, 3 iunie 2008

    mai mult

  • Profit de 12 ori mai mare pentru Electromagnetica Bucuresti

    BURSA.RO - TITLURILE ZILEI   ELMA

    ___
    Electromagnetica Bucuresti a obtinut un profit net de 9.239.290 lei, pe primul trimestru al acestui an, de aproximativ 12 ori mai mare decat in aceeasi perioada a anului trecut. Afacerile companiei s-au cifrat la 84.677.162 lei, fiind cu 96% mai mari fata de cifra de afaceri a societatii raportata la sfarsitul lui martie 2007.

    Cheltuielile din exploatare au crescut, in primele trei luni ale anului, cu aproape 78%, la 75.814.743 lei, in timp ce veniturile din exploatare aproape s-au dublat fata de trimestrul intai al anului trecut, atingand cifra de 86.459.332 lei.

    Valoarea stocurilor companiei a crescut in primul trimestru al acestui an pana la 6.269.932 lei, cu 12,7% mai mult decat in perioada similara a lui 2007, in vreme ce creantele societatii au crescut cu 42% fata de primele trei luni din 2007, la 27.094.355 lei.

    Societatea produce aparatura si instrumente de masura, verificare si control. Actiunile Electromagnetica Bucuresti sunt tranzactionate la categoria intai a pietei Rasdaq, sub simbolul ELMA, din 9 noiembrie 1996. Compania dispune de un capital social de 33.801.935,20 lei, impartit in actiuni cu valoarea nominala de 0,1 lei. Actionarul principal al Electromagnetica Bucuresti era, la 15 aprilie 2008, Asociatia Pas Electromagnetica detinand o participatie de 35,55% din capitalul social.

    Sursa: Bursa, 3 iunie 2008

    mai mult

02.06.2008

  • Imotrust a preluat Asco Bacau pentru 6,1 mil. euro

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   ARCV

    ___
    Dezvoltatorul imobiliar Imotrust Arad (ARCV) a preluat controlul Asco Bacau, dupa ce a cumparat cu 6,1 mil. euro pachetul integral de actiuni al Inkotown Universal, o firma inregistrata in Insulele Virgine Americane, care detine 58% din actiunile Asco. Imotrust urmeaza sa investeasca intr-un proiect imobiliar pe terenul detinut de Asco. 'In prezent, suntem in faza realizarii unui studiu pentru dezvoltarea unui centru comercial sau a unei zone rezidentiale. Este inca prea devreme sa putem avansa o valoare a investitiei', a declarat Victor Chebeleu, presedintele Imotrust. Potrivit raportului anual remis pietei RASDAQ, terenurile Asco valorau 40,3 mil. lei (12 mil. euro) la finele anului trecut.

    Sursa: Ziarul Financiar, 2 iunie 2008'

    mai mult

Pagina

inchide