Stiri bursiere

Informatii piata

Orice miscare a pretului unui instrument financiar listat la bursa are la origine o stire bursiera. Noi iti punem la dispozitie o selectie a celor mai importante stiri financiare de ultima ora, pentru a putea lua deciziile investitionale in deplina cunostinta de cauza.

02.06.2008

  • Romcarbon vrea sa listeze la BVB trei firme de reciclare in care va investi 10 mil. lei

    Wall-Street.ro   ROCE

    ___
    Producatorul de placi si profile din plastic Romcarbon Buzau (ROCE) va investi circa 10 milioane lei in trei firme din industria de reciclare, pe care intentioneaza sa le aduca la cota bursei, a declarat Ileana Banucu, directorul general al Romcarbon.

    In prezent, Romcarbon detine 20,16% din actiunile GreenFiber, 24,5% din GreenTech si un pachet de control de 72% din GreenWeee.

    Romcarbon este prima companie din industria verde care a trecut la cota bursei dupa ce s-a transferat vineri de pe piata Rasdaq.

    In acest an, Romcarbon are un program de investitii de 53,68 milioane lei, dintre care 10 milioane vor fi destinati majorarii participatiei la cele trei companii, iar restul vor fi directionati pentru automatizarea si modernizarea liniilor de productie actuale.

    'Din 2007 suntem in plin proces investitional, motiv pentru care ne-a crescut si limita creditelor, iar deprecierea valutei de la sfarsitul anului trecut a adancit mai mult pierderile', a explicat Ileana Banucu.

    Nivelul actual de creditare al companiei se ridica la 17,4 milioane euro.

    Romcarbon estimeaza pentru anul curent o stagnare a cifrei de afaceri la 90,6 milioane lei, dar anticipeaza o revenire pe profit a companiei, cu un castig net de 9 milioane lei.

    Compania anticipeaza ca profitul net consolidat ar putea atinge 11 milioane lei.

    Romcarbon Buzau a avut anul trecut o pierdere de 432.000 lei, dupa ce in 2006 afisase un profit net de 4,79 milioane lei, in timp ce afacerile companiei s-au dublat anul trecut la 90,59 milioane lei.

    La inceputul primei zile de tranzactionare pe piata reglementata a BVB, titlurile Romcarbon s-au apreciat cu 2,94% fata de cotatia de referinta, pana la 1,05 lei/actiune, iar capitalizarea companiei se ridica la 190,19 milioane lei.

    Sursa: Wall-Street, 2 iunie 2008'

    mai mult

  • Petrom ocupa locul 10 intr-un top al primelor 1.000 mari companii din Europa

    Curierul National   SNP

    ___
    ArcelorMittal Galati este a doua companie romaneasca din top 50

    Petrom ocupa locul 10 intr-un top al primelor 1.000 de companii, din 10 noi state ale Uniunii Europene, plus Croatia, in functie de venituri, cu un rezultat de 3,8 miliarde euro in 2006, potrivit unui clasament realizat de firma de cercetare economica Crossover Research, transmite Mediafax.

    In clasament sunt incluse 43 de companii romanesti, cu venituri cumulate de 27,494 miliarde de euro. Venitul mediu al unei companii din Romania incluse in top este de 639 de milioane de euro. Clasamentul a fost realizat pe baza rezultatelor financiare raportate de companii in anul 2006.

    Dintre cele 43 de companii romanesti, noua au venituri de peste un miliard de euro, sapte au venituri intre 500 de milioane euro si un miliard de euro, 11 de 250-500 milioane euro si alte 16 de sub 250 milioane euro.

    ArcelorMittal Galati se afla pe pozitia 49 in clasament, cu venituri de 1,72 miliarde euro, Electrica pe locul 52, cu 1,65 miliarde euro, Automobile Dacia pe locul 54, cu 1,58 miliarde euro, iar Metro Cash&Carry ocupa pozitia 56, cu 1,531 miliarde euro, urmata de Rompetrol Rafinare, cu 1,53 miliarde euro.

    In categoria companiilor cu venituri de peste un miliard de euro s-au clasat si Petrotel-Lukoil, pe locul 77, cu 1,26 miliarde euro, Orange, pe locul 98, cu 1,06 miliarde euro, si Vodafone, pe pozitia 106, cu 1,01 miliarde euro.

    Distrigaz Sud se situeaza pe locul 119, cu 909,4 milioane euro, urmata de Romtelecom, pe locul 122, cu 894,3 milioane euro, Transelectrica, pe locul 166, cu 710,1 milioane euro, si Hidroelectrica, pe pozitia 174, cu 671 milioane euro.

    Intre companiile romanesti cu venituri de peste 500 de milioane euro se afla si Alro, pe locul 189, cu venituri de 619 milioane euro, Electrocentrale Bucuresti, pe locul 192, cu 614,4 milioane euro, si Hiproma, pe pozitia 207, cu 560 milioane euro.

    Polonia are prima companie din clasament si alte doua in primele 10

    Clasamentul include companii din Romania, Bulgaria, Ungaria, Cehia, Polonia, Slovacia, Slovenia, Estonia, Letonia, Lituania si Croatia. Cea mai mare companie din regiune este concernul polonez Naftowy Orlen, cu venituri de 13,6 miliarde euro, urmat de grupul ungar Mol, cu 10,9 miliarde euro, si producatorul auto ceh Skoda, cu 7,18 miliarde euro. Urmatoarele pozitii ale topului sunt ocupate de CEZ, cu venituri de 5,6 miliarde euro, Volkswagen Slovacia, cu 5,24 miliarde euro, Audi Ungaria, cu 4,79 miliarde euro, Telekomunikacja Polska, cu 4,78 miliarde euro.

    Pe locurile opt si noua se afla alte doua companii poloneze, Polskie Sieci Elektroenergetyczne, cu 4,03 miliarde euro, si Polskie Gonictwo Naftowe i Gazownictwo, cu 3,9 miliarde euro. In total, 107 companii au venituri de peste un miliard de euro, dublu fata de numarul de 54 atins in cel mai recent clasament realizat de Crossover Research, in 2005.

    Economia poloneza este cea mai mare dintre cele 11 state analizate si reprezinta 27% din Produsul Intern cumulat al acestora. Situatia este reflectata de faptul ca 378 de companii din top sunt poloneze. Ungaria urmeaza cu 180 de companii, iar Cehia cu 137 de companii. Tarile Baltice au cea mai slaba prezenta, cu 21 de companii.

    Statul cu cel mai ridicat venit mediu al unei companii este Cehia (656 milioane euro), urmat de Romania, cu 639 milioane euro. Totalul veniturilor companiilor din acest clasament este de 503 miliarde euro, cu 55% peste nivelul de 324 miliarde euro inregistrat in 2005.

    Sursa: Curierul National, 2 iunie 2008

    mai mult

  • Ioan Niculae: Amonil poate intra in faliment si maine

    Cotidianul   AMO

    ___
    Distrigaz Sud are o sentinta executorie obtinuta in instanta prin intermediul careia poate pune sechestru imediat pe combinat pentru facturi neplatite de 70 de milioane de lei

    Producatorul de ingrasaminte chimice Amonil Slobozia poate in orice zi sa-si inchida portile, continuarea activitatii ramanand la mana Distrigaz Sud, care are o sentinta executorie asupra companiei pentru o datorie neplatita de aproape 70 de milioane de lei. Afirmatiile ii apartin actionarului minoritar Ioan Niculae, care detine prin intermediul Interagro peste 8% din actiunile combinatului, acesta fiind sceptic in legatura cu viitorul combinatului. „Executorul judecatoresc e practic la usa combinatului. Distrigaz Sud are o hotarare judecatoreasca prin care poate pune sechestru pe Amonil pentru o datorie de 70 de milioane de lei cu tot cu penalitati reprezentand contravaloarea mai multor facturi neachitate la gaze inca de prin 2005. N-au venit pana acum pentru ca mai dureaza procedurile judiciare“, spune Niculae.

    Acesta sustine ca, avand in vedere posibilitatile combinatului, datoria catre Distrigaz este aproape imposibil de platit. „Singura posibilitate ar fi o majorare de capital social pentru ca actionarii sa vina cu banii necesari achitarii datoriilor. Eu insa nu stiu daca vor participa, cel putin nu la preturile actuale la care se tranzactioneaza actiunea“, precizeaza omul de afaceri. Din punctul de vedere al lui Niculae, falimentarea combinatului n-ar fi o lovitura prea mare avand in vedere ca Interagro are gajate instalatia de uree si cea de amoniac pentru un imprumut mai vechi acordat catre Amonil. Practic, insasi esenta Amonil, cele doua instalatii fara de care combinatul nu exista, ar incapea pe mana lui Niculae.

    Primul trimestru al acestui an a adus un profit-record pentru Amonil, 17,8 milioane de lei (4,8 milioane de euro), dupa ce anul trecut inregistra pierderi. Rezultatul a fost realizat in conditiile unui cumul de factori favorabili: criza internationala a alimentelor care a majorat substantial pretul ingrasamintelor si ieftinirea de catre Romgaz, la ordinul Ministerului Economiei, cu 40 de dolari a gazelor vandute catre Amonil fata de un discount de 17 dolari, anul trecut. „In plus, banii veniti de la UE pentru fermierii romani le-au permis acestora sa cumpere mai multe ingrasaminte pentru anul agricol in curs si producatorii au putut sa comercializeze mult mai mult decat anul trecut“, ne mai spune Marin Mirea, presedintele patronatului producatorilor de ingrasaminte.

    Rezultatele obtinute atat de Amonil, cat si de un alt producator de ingrasaminte, Azomures, au atras interesul investitorilor de pe bursa, cotatiile celor doua companii inregistrand aprecieri substantiale: Azomures (AZO) a castigat aproape 450% in ultimele trei saptamani, in timp ce Amonil (AMO) s-a apreciat cu circa 90%. Azomures a inregistrat un profit net de 55 de milioane de lei - cam 17 milioane de euro in primul trimestru, aproape cat beneficiul pe intregul an anterior.

    Trimestrul doi al anului ar putea sa nu mai aduca rezultate tot atat de bune pentru producatorii de profil din Romania avand in vedere ca cererea pentru produsele lor este sezoniera: „Cele mai bune trimestre sunt unu si patru. In plus, pretul international al ingrasamintelor din ce in ce mai mare ar putea sa sperie fermierii romani“, explica Marian Mirea. Discountul comercial practicat de Romgaz catre producatorii de ingrasaminte este valabil pana la 1 iulie.

    Sursa: Cotidianul, 2 iunie 2008

    mai mult

  • Remar Pascani si-a dublat profitul

    Business Standard   

    ___
    Remar Pascani a obtinut in primele trei luni un profit brut de circa 4,27 mil. lei (1,16 mil. euro), de aproape doua ori mai mare decat in perioada similara a anului trecut, pe fondul unor afaceri in crestere cu 50%, potrivit datelor transmise pietei Rasdaq. Afacerile companiei din primul trimestru au ajuns la 25,19 mil. lei (6,83 mil. euro), cu 50% mai mari decat in acelasi interval din 2007, cand s-au cifrat la 16,84 mil. lei. Compania are ca domeniu de activitate repararea vagoanelor si este detinuta de Grupul Feroviar Roman, care controleaza 88,83% din capital.

    Sursa: Business Standard, 2 iunie 2008

    mai mult

  • Rebound-ul a venit cu o întârziere de 2 luni la BVB

    Curierul National   

    ___
    '... în topul pe lichiditate de societăți precum Amonil și Azomureș (AZO)', este de părere Paul Brendea, analist financiar la Prime Transaction.

    mai mult

30.05.2008

  • Fondul Proprietatea poate rata listarea din cauza pierderilor

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   

    ___
    Fondul Proprietatea ar putea inchide exercitiul financiar 2007 pe pierdere, din cauza unui provizion de 380 mil. lei (104 mil. euro) constituit pentru a acoperi o eventuala depreciere a valorii participatiei detinute la Nuclearelectrica, daca nu primeste participatia de 7,3% promisa de stat in cadrul producatorului de energie electrica.

    In cazul in care fondul va raporta pierderi pe anul trecut, listarea acestuia la Bursa ar putea fi amanata cu doi ani, din cauza ca, potrivit legislatiei pietei de capital, o companie trebuie sa aiba profit doi ani consecutivi pentru a fi listata. Reprezentantii fondului anuntasera recent ca listarea acestuia ar putea avea loc pana la mijlocul lui 2009.

    Fondul a raportat un profit brut preliminat pe 2007, inainte de deducerea provizionului pentru imobilizari financiare, de 249,6 mil. lei (74,7 mil. euro), fata de 72,2 mil. lei (20,4 mil. euro) in 2006.

    Situatiile financiare sunt preliminare si neauditate, potrivit reprezentantilor fondului. Acestia au mai precizat ca situatiile financiare nu au fost finalizate, iar fondul nu le-a depus inca la ANAF, desi termenul final pentru depunerea acestora a fost 29 mai.

    'Speram ca, pana la sfarsitul lunii iunie, sa depunem situatiile financiare si ca in doua luni sa avem o imagine clara a tuturor participatiilor detinute de Fondul Proprietatea', a declarat Daniela Lulache, directorul general al fondului.

    'Ne asumam amenda, intrucat am ales sa depunem mai tarziu situatiile financiare si fondul sa fie pe profit, decat sa le inregistram la timp dar sa fim pe pierderi', a mai spus Lulache.

    Ea a precizat ca problema referitoare la Nuclearelectrica a fost in mare parte rezolvata.

    Fondul Proprietatea a primit un pachet de 20% din capitalul Nuclearelectrica, in conformitate cu legea 247/2005, insa in perioada decembrie 2005 - 2006 au avut loc doua majorari de capital, astfel ca participatia Fondului a fost diminuata la 9%.

    'Au fost aprobate doua majorari de capital, insa actiunile au fost emise doar in beneficiul Ministerului Economiei. In 13 decembrie 2005, inainte cu cateva zile de infiintarea Fondului, a fost aprobata o majorare de capital, care a fost implementata in februarie 2006. Apoi a urmat o alta majorare, prin care Nuclearelectrica a primit subventii de la stat', a spus Lulache.

    Ea a mentionat ca in primul caz situatia a fost 'rezolvata' printr-o ordonanta de urgenta care va fi discutata de Guvern saptamana viitoare. Prin aceasta, statul va ceda fondului circa 7,3% din actiunile Nuclearelectrica, Fondul Proprietatea urmand sa ajunga la o participatie de 17%. In aceste conditii, 70% din provizionul de 380 mil. lei ar urma sa fie anulat, adica circa 260 mil. lei, ceea ce ar permite fondului sa incheie anul trecut pe profit.

    'Astazi (ieri - n.r.) am reusit sa clarificam aceasta situatie. Le-am explicat (reprezentantilor Nuclearelectrica si Ministerului Economiei si Finantelor - n.r.) ca istoric aceasta operatiune nu trebuie sa se intample asa. Inca nu am reusit sa-i convingem ca si a doua majorare are acelasi regim', a precizat Lulache.

    O alta problema a fondului este legata de participatia de 20% detinuta la Hidroelectrica, a carei valoare a scazut semnificativ, dupa ce compania si-a reevaluat activele in 2005. Oficialii Fondului Proprietatea au mentionat ca valoarea Hidroelectrica s-a redus cu circa 2 mld. lei (544 mil. euro), insa nu au precizat care este valoarea provizioanelor constituite in acest caz, deoarece Hidroelectrica si-a finalizat abia ieri situatiile financiare.

    Directorul general al fondului a adaugat ca spera ca cele doua probleme sa fie rezolvate pe cale amiabila, asa incat Fondul Proprietatea sa obtina un profit net mai mare fata de cel din 2006, iar situatiile financiare sa fie finalizate pana la finele lunii iunie, iar in luna iulie sa fie aprobate de catre actionari.

    Reprezentantii Fondului Proprietatea au mai cerut recent de la stat plata unei diferente de 160 mil. euro din pretul incasat din vanzarea BCR. Potrivit acestora, fondul trebuia sa incaseze 4% din valoarea BCR la momentul vanzarii, adica peste 240 mil. euro, insa a primit doar 4% din pretul incasat de stat pentru 37% din BCR, respectiv 88 mil. euro.

    'Maine (astazi - n.r.) vom avea o intalnire cu oficialii MEF. Sper ca situatia sa fie rezolvata pe cale amiabila', a declarat Daniela Lulache. Ea a mentionat ca suma de 160 mil. euro nu a fost luata in calcul la fundamentarea situatiilor financiare ale fondului, valoarea fiind evidentiata in afara bilantului contabil.

    Fondul Proprietatea avea la finele anului trecut active totale de 14,67 mld. lei (4,06 mld. euro). Fondul a raportat pe 2007 venituri financiare de aproape 284 mil. lei (85 mil. euro), in crestere cu 250% fata de nivelul din 2006, cea mai mare parte provenind din dividendele incasate de la societatile din portofoliu. La finele anului, fondul dispunea de depozite bancare de peste 200 mil. euro.

    Fondul Proprietatea, constituit pentru despagubirea fostilor proprietari deposedati in mod abuziv de regimul comunist, are circa 1.640 de actionari privati care detin circa 17,07% din capitalul social. Fondul are participatii la 88 de companii, cele mai importante fiind la companii din domeniul energiei.

    Sursa: Ziarul Financiar, 30 mai 2008'

    mai mult

  • Nabucco se scumpeste inainte sa inceapa

    Gardianul   TGN

    ___
    Consortiul care va construi si exploata conducta Nabucco, pentru a transporta gaze naturale din zona Caspica in vestul Europei, a anuntat ieri ca estimeaza costul total al proiectului la 7,9 miliarde euro, fata de previziunea anterioara de 4,6 miliarde euro, scrie Reuters. Un comunicat emis de compania austriaca Nabucco Gaspipeline International mentioneaza ca modificarea estimarilor reflecta in principal scumpirea accentuata a materiilor prime si a serviciilor, informeaza NewsIn. Directorul managerial Reinhard Mitschek a declarat ca suma anterioara a fost estimata pe baza unui studiu de fezabilitate intocmit in 2005.“De atunci, pretul petrolului a crescut de peste doua ori, fapt ce a determinat o scumpire a tuturor surselor primare de energie. Acelasi lucru s-a intamplat si in cazul pretului otelului“, a spus Mitschek. Acesta a precizat ca rentabilitatea si competitivitatea proiectului nu vor fi afectate, in contextul in care preturile ridicate ale energiei subliniaza necesitatea conductei si faptul ca transportul de combustibil va fi foarte profitabil. Conducta, ce va fi finantata in proportie de o treime de proprietari si de doua treimi de banci, este menita sa diversifice sursele de combustibil si sa reduca dependenta de gazele rusesti incepand cu 2013. Consortiul este format din companiile OMV (Austria), RWE (Germania), Botas (Turcia), Bulgargaz (Bulgaria) si Transgaz (Romania). Mitschek a mai estimat joi ca se va lua o decizie asupra constructiei in primele luni ale anului 2009 si ca lucrarile vor incepe in 2010. Operatorii Nabucco tintesc sa construiasca o conducta de 3,300 km, care sa transporte 31 miliarde metri cubi de gaze naturale. Proiectul necesita doua milioane tone de otel, 200.000 conducte si peste 30 de unitati de compresie. Operatorii conductei si-au rezervat jumatate din capacitatea tronsonului.

    Sursa: Gardianul, 30 mai 2008

    mai mult

  • Zimtub Zimnicea vrea sa-si tripleze capitalul social, la 36,2 mil.lei

    DailyBusiness.ro   

    ___
    Compania Zimtub Zimnicea, specializata in productia de tevi sudate, isi va tripla capitalul social de la 12,06 milioane lei pana la 36,2 milioane lei (9,94 mil.euro), prin aport in numerar.

    In sedinta, din 2 iulie, actionarii vor mai numi presedintele si membrii consiliului de administratie al companiei, potrivit comunicatului remis joi Bursei de Valori Bucuresti.

    Daca majorarea capitalului va fi aprobata, vor fi emise 9,65 milioane actiuni cu o valoare nominala de 2,50 lei, care vor putea fi subscrise de catre actionarii care figureaza in registrul actionarilor la data de 18 iulie, la un pret egal cu valoarea nominala.

    Zimtub Zimnicea estimeaza pentru anul curent un profit brut de 101.892 lei, in scadere cu 23% fata de anul trecut, pe fondul sporirii venturilor intr-un ritm usor sub cel al cheltuielilor. Actionarii companiei au votat intr-o sedinta anterioara programul de investitii pentru anul curent, care se ridica la 8,18 milioane lei.

    Zimtub Zimnicea a obtinut anul trecut un profit net de 92.054 lei, care potrivit hotararilor actionarilor, va fi repartizat in rezerve legale (6.642 lei) si in surse proprii de finantare (85.412 lei).

    Compania are in prezent un capital social de 12,06 milioane lei, divizat in 4,83 milioane actiuni cu valoarea nominala de 2,50 lei, iar principalii actionari ai societatii sunt SIF Oltenia, ce detine 26,13% din capital, Stelian Dragomir, cu 20,42%, Ionel Bocioc, cu 12,65%, si Ion Tugulescu, cu 8,76%.

    Zimtub se tranzactioneaza la categoria a doua a Bursei de Valori Bucuresti sub simbolul ZIM. Ultima cotatie a titlurilor Zimtub a fost de 3,35 lei/actiune, inregistrata in sedinta de joi, ceea ce da o valoare de piata companiei de 16,17 milioane lei.

    Sursa: Daily Business, 30 mai 2008

    mai mult

  • Erste Bank a emis 722.918 de actiuni la care au acces si angajatii BCR

    DailyBusiness.ro   EBS

    ___
    Erste Bank a emis marti 722.918 actiuni, in cadrul unui program de fidelizare al angajatilor, titlurile putand fi achizitionate de personalul bancii, inclusiv de angajatii Bancii Comerciale Romane (BCR), al carei actionar majoritar este Erste Bank.

    Numarul total al actiunilor bancii a urcat astfel la 317.011.863.

    Tranzactionarea noilor actiuni urmeaza a fi lansata la sfarsitul lunii iunie pe bursele din Viena, Praga si Bucuresti. Acestea au fost emise in cadrul programelor de fidelizare al angajatilor Employee Share Ownership Programme (ESOP) si Management Stock Option Programme (MSOP).

    ESOP este un program de fidelizare destinat tuturor angajatilor Erste. MSOP se adreseaza doar personalului cu functii de conducere din cadrul bancii, dar si angajatilor fara functii de conducere care au fost nominalizati pentru merite exceptionale.

    Actiunile dobandite in cadrul acestor programe trebuie mentinute in posesie pentru o perioda de minim un an.

    Sursa: Daily Business, 30 mai 2008

    mai mult

  • Piața Rasdaq, vestul sălbatic bursier

    Curierul National   

    ___
    '... nu ar fi pertinent să facă ceva pentru a se păstra pe bursă', menționează Adrian Bărbulescu, analist la Prime Transaction.

    mai mult

Pagina

inchide