Stiri bursiere

Informatii piata

Orice miscare a pretului unui instrument financiar listat la bursa are la origine o stire bursiera. Noi iti punem la dispozitie o selectie a celor mai importante stiri financiare de ultima ora, pentru a putea lua deciziile investitionale in deplina cunostinta de cauza.

29.05.2008

  • Imotrust Arad a castigat 2,1 milioane de euro dintr-un teren cumparat in urma cu un an

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   ARCV

    ___
    Imostrust achizitionase respectivul teren in luna martie a anului trecut pentru 0,8 mil. euro, castigul inregistrat de companie din aceste tranzactii fiind astfel de circa 2,1 mil. euro.

    Rezultatul obtinut ca urmare a acestor speculatii depaseste tot castigul net consemnat de companie anul trecut, care s-a cifrat la 1,6 mil. euro (6,07 mil. lei).

    Actiunile Imotrust s-au corectat ieri cu 31,6%, ca urmare a trecerii datei de inregistrare a operatiunii de majorare a capitalului companiei. Ultimul pret la care aceste titluri s-au tranzactionat a fost de 0,479 lei/actiune, cu 2,7% peste pretul matematic calculat pe baza cotatiei din ziua anterioara, de 0,466 lei/actiune.

    Cu toate acestea, actiunile Imotrust au inregistrat in perioada precedenta inregistrarii majorarii de capital, in numai cateva sedinte, o corectie de aproape 25%, posibil pe fondul presiunii la vanzare exercitate de actionarii care nu doreau sa participe la operatiune.

    Imotrust a acordat o actiune gratuita la doua titluri detinute anterior, prin incorporarea rezervelor din profitul realizat anul trecut. Compania va emite in acest sens aproape 103 mil. de titluri noi, la valoarea de 0,1 lei/actiune, iar capitalul social se va majora cu 10,3 mil. lei (2,8 mil. euro), ajungand la 30,9 mil. lei (8,4 mil. euro). Compania a repartizat intregul profit obtinut anul trecut, de 6,07 mil. lei (1,6 mil. euro), pentru distribuirea de dividende, valoarea dividendului brut fiind de 0,0238 lei/actiune.

    Imotrust a vandut anul trecut actiuni proprii pe piata din care a castigat 22,1 mil. lei, suma care a fost repartizata la rezervele societatii. Actionarii companiei au aprobat recent fuziunea de principiu cu dezvoltatorul imobiliar UTA SA (UTAZ), termenul de realizare a operatiunii fiind de 2 ani. Noua societate rezultata din aceasta operatiune se va numi Arcvia si va avea active evaluate la finele anului trecut la peste 75 mil. euro.

    Valoarea proiectelor desfasurate in acest an de Imostrust si subsidiarele sale sunt estimate la 108 mil. lei (30,8 mil. euro), profitul aferent anului 2008 fiind prognozat sa atinga 20 mil. lei (5,7 mil. lei)

    La ultimul pret de ieri, de 0,479 lei/actiune, valoarea de piata a Imotrust se ridica la circa 40 mil. euro.

    Sursa: Ziarul Financiar, 29 mai 2008

    mai mult

  • Moody's a inclus Romania in zona de pericol

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   

    ___
    Romania si alte zece state central si est-europene au fost incluse de agentia de evaluare financiara Moody's Investors Service in 'zona de pericol', ceea ce arata ca aceste tari se confrunta cu tensiuni macroeconomice, potrivit unui comunicat publicat astazi pe site-ul agentiei. Analistii au identificat trei grupe de tari, in functie de impactul potential al unei eventuale 'aterizari dure' asupra ratingurilor de tara. Romania este inclusa in grupa a doua, de risc moderat, alaturi de Polonia si Croatia. In grupa cu risc ridicat se gasesc Islanda, Estonia, Bulgaria, Kazahstan si Cehia, in timp ce Ungaria, Lituania si Letonia prezinta cel mai scazut risc. 'Al doilea grup de tari, format din Romania, Polonia si Croatia, se afla intr-o situatia financiara moderata. Aceste state s-ar putea confrunta cu cresteri medii sau mari ale datoriei publice, in special in cazul scenariului de aterizare dura. Desi ne asteptam la reactii din partea autoritatilor, eforturile acestora ar putea fi limitate de dimensiunea socului, ceea ce ar induce indoieli referitoare la puterea financiara, pe termen lung, a guvernelor', se precizeaza in raportul Moody's. Sursa:

    mai mult

  • Transelectrica va colabora cu holdingul Verbund din Austria pentru dezvoltarea retelelor electrice

    Wall-Street.ro   TEL

    ___
    Transelectrica si holdingul energetic Verbund din Austria au semnat un Memorandum de Intelegere si Scrisoarea de Intentie privind cooperarea in domeniul electroenergetic, a pietelor de energie electrica si a retelelor de transport al energiei electrice, potrivit unui comunicat al Transelectrica.

    Prin Memorandumul semnat, transportatorul roman de electricitate Transelectrica si Verbund (Holdingul energetic din Austria – Osterreichische Elektrizitatswirtschafts-Aktiengesellschaft), au convenit analiza posibilitatii de implementare a proiectelor privind dezvoltarea retelelor electrice de transport din regiunea sud-est europeana pentru cresterea nivelurilor de asigurare a alimentarii cu energie electrica si a securitatii sistemului electroenergetic din Romania, precum si pentru crearea si consolidarea “coridoarelor de electricitate” intre regiunile central si sud-est europeane, potrivit comunicatului emis miercuri de companie.

    De asemenea, Transelectrica si Verbund vor coordona initiativele de colaborare cu institutiile si organizatiile care sprijina crearea pietelor regionale din Europa centrala si de sud-est si integrarea acestora in piata interna de energie electrica din Uniunea Europeana.

    Documentele semnate au ca scop analizarea si realizarea unui oficiu centralizat de licitatii, coordonat in comun de catre cele doua parti, pentru alocarea capacitatilor pe liniile de interconexiune intre tarile interesate din zona CEE (definita prin Ghidul de gestionare a Congestiilor - anexa la Directiva UE 1228/2003) si cele din zona SEE (Comunitatea Energetica, definita de Tratatul pentru crearea pietei regionale de electricitate si gaze in tarile din sud-estul Europei), in vederea extinderii alocarii capacitatilor pe liniile de interconexiune in baza unui schimb reciproc de know-how tehnic si de management corporativ.

    Ambele companii au convenit asupra implementarii de programe comune de cooperare pentru servicii de asistenta tehnica in sectorul energiei electrice din Europa de sud-est.

    “Consideram ca cele doua documente semnate astazi vor avea ca rezultat imbunatatirea cooperarii intre Verbund si Transelectrica privind dezvoltarea sistemelor de transport al energiei electrice si a pietelor de energie electrica, in conformitate cu noua legislatie propusa de Uniunea Europeana”, a declarat directorul general al Transelectrica, Stelian Alexandru Gal.

    Transelectrica este operatorul de Transport si de Sistem din Romania care asigura functionarea sistemului electroenergetic din Romania, fiind responsabila de asigurarea serviciilor de transport responsible si a administrarii pietei de energie electrica. Transelectrica gestioneaza reteaua electrica de transport care cuprinde 77 statii de transformare cu o capacitate de 35.000 MVA si 8.950 km de linii electrice de interconexiune de 110/220kV, 400 kV and 750 kV OHLs.

    Verbund opereaza reteaua supra-regionala de inalta tensiune din Austria, asigurand intretinerea si dezvoltarea acesteia. Reteaua este formata din 6.500 km de linii de interconexiune de 110 kV, 220 kV si 380 kV. Prin aceasta retea se transporta 50% din consumul austriac de energie. De asemenea, Verbund are un rol important in transportul de electricitate din Europa, joaca un rol activ in comitetele UCTE si in activitatile transfrontaliere central si sud-est europene.

    Verbund este compania de electricitate cu rol cheie din Austria si una din cele mai profitabile utilitati din Europa: cu 2.500 angajati grupul are vanzari anuale de aproximativ 3 miliarde euro. Compania, infiintata in 1974, se concentreaza pe afacerea sa de baza, “electricitatea” 'si este activa pe intregul lant de valori: de la turbina pana la livrarea puterii. Ca grup de electricitate integrat vertical, Verbund se implica in fiecare pas de-a lungul transportului energiei electrice: de la producere, transport, tranzactii si distributie. 85% din productia de energie produsa de Verbund se realizeaza pe baza resurselor regenerabile.

    Sursa: Wall-Street, 29 mai 2008

    mai mult

  • Consumul de ulei a ajuns la saturatie

    Romania libera   UARG

    ___
    » In perioada urmatoare, din cauza preturilor, consumatorii se vor orienta spre produse slab calitative.

    » Romanii consuma anual de 2,2 ori mai mult ulei de floarea-soarelui decat vecinii lor din Ungaria.

    » Producatorii de uleiuri comestibile si-au dublat vanzarile anul trecut pe fondul cresterii preturilor.

    Uleiul este alimentul care s-a scumpit cel mai mult in ultimul an, cu 80%, contribuind la urcarea inflatiei. Pretul uleiurilor comestibile a crescut brusc incepand din vara anului trecut, insa volumul vanzarilor nu a scazut. Scumpirea rapida si brutala a acestui produs va avea insa doua efecte asupra consumatorilor: orientarea catre sortimente ieftine si reducerea consumului. Recolta buna de floarea-soarelui din acest an va mentine preturile la nivelul actual, cu o posibila reducere din septembrie, spun producatorii.

    'Exportul ar putea fi reluat'

    Seceta de anul trecut a facut ca Romania sa devina, din exportator de uleiuri comestibile, importator de seminte de floarea-soarelui si ulei brut. Daca in 2006 productia de seminte de floarea-soarelui a fost de 1,6 milioane de tone, anul trecut s-au obtinut circa 500.000 de tone, in conditiile in care pentru asigurarea necesarului intern este nevoie de 750.000 de tone. Fabricile de ulei au fost nevoite astfel sa importe materie prima fie din Uniunea Europeana, fie din alte tari ale lumii. Din vara anului trecut si pana in prezent, pretul uleiului a crescut cu 80%, pe fondul recoltei scazute. In Romania, consumul anual de ulei este de 260.000 tone/an.

    'Romania a exportat an de an 10-20% din productia de ulei brut in tari precum Israel, Egipt, Turcia, Italia. Pentru prima oara, in perioada 2007-2008 nu s-au mai facut exporturi de ulei si nici de samanta de floarea-soarelui si rapita. Lucrurile s-ar putea schimba insa in perioada iulie-august, cand se anunta o productie buna la rapita, apoi in septembrie, cand se asteapta ca recolta de floarea-soarelui sa fie foarte buna', a declarat Vasile Leu, director general al SC Argus.

    Criza a crescut profitul

    Anul trecut, producatorii de ulei cu pierderi in 2006 au trecut pe profit. Vanzarile de ulei alimentar s-au dublat in 2007, pana la 516,2 milioane de lei (152,3 milioane de euro), in crestere cu 96,6% fata de anul precedent, conform unui studiu Nielsen.

    Pentru perioada urmatoare, pana la recoltele de floarea-soarelui, rapita si soia, producatorii nu mai prevad vreo scumpire a uleiului.

    'Nu am mai marit pretul la ulei din luna martie, iar din toamna exista toate premisele sa scada, in conditiile prognozarii unor recolte bune. Ramane de vazut care va fi tendinta pe plan mondial. Pentru a-si mentine cota de piata inclusiv pe perioada verii, firma noastra a trebuit sa importe inca de anul trecut doua vapoare de ulei brut, iar acum s-a cumparat samanta de floarea-soarelui din Bulgaria', a precizat Vasile Leu. In prezent, producatorii vand litrul de ulei de floarea-soarelui cu 5-6 lei plus TVA, pretul de magazin ajungand la 7-1,1 lei/litru.

    Tendinte

    » Scade consumul

    Intrucat in perioada 2005-2006 pretul uleiului a scazut, consumatorii s-au orientat spre sortimente de calitate mai buna, insa, din acest an, situatia s-ar putea inversa, se mentioneaza intr-un raport al BCR-Erste Bank. Analistii estimeaza si o schimbare a obiceiurilor romanilor, care consuma anual 11 litri pe cap de locuitor, in timp ce in Ungaria si Austria se inregistreaza un consum de 7, respectiv 5 litri. In Romania, uleiul de floarea-soarelui reprezinta 95% din totalul uleiurilor comestibile consumate.

    Sursa: Romania Libera, 29 mai 2008'

    mai mult

  • Titlurile de stat, solutia BNR intr-o criza de lichiditate

    Curierul National   

    ___
    Banca centrala a recomandat Ministerului Economiei si Finantelor (MEF) sa fie mai activ in vederea listarii titlurilor de stat, pentru a oferi o alternativa in cazul unei crize de lichiditati a bancilor, a declarat, ieri, Napoleon Pop, membru in Consiliul de Administratie al BNR. Subtirimea pietei de obligatiuni si titluri de stat este o vulnerabilitate, in conditiile in care BNR va trece, pana la sfarsitul anului, din pozitia de debitor net la cea de creditor net, a explicat Pop. 'Turbulentele internationale vor face ca, incet-incet, excesul de lichiditate sa se reduca', a spus oficialul BNR. Pe 6 mai, ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian a declarat ca vrea comprimarea etapelor, pentru ca listarea sa se realizeze pana pe 15 iulie.

    Sursa: Curierul National, 29 mai 2008'

    mai mult

  • Sute de mii de euro cheltuite de SIF-uri, pe exigenta CNVM

    BURSA.RO - TITLURILE ZILEI   LION  SIF2  SIF3  SIF4

    ___
    Cateva sute de mii de euro vor trebui sa scoata societatile de investitii financiare din buzunare pentru a reusi sa indeplineasca, pana la 31 august, exigenta Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare sa prezinte bilanturile consolidate pe 2007.

    Fiecare SIF trebuie sa intocmeasca bilantul consolidat al tuturor companiilor din portofoliu unde are o detinere de peste 20% din capital. In cazul SIF1 Banat Crisana este vorba de consolidarea bilanturilor a aproximativ 100 de societati.

    'Auditarea datelor financiare ale acestor companii ne-ar costa, in cel mai fericit caz, un milion de euro', ne-a spus Ioan Cuzman, presedintele SIF1. Domnia sa ne-a explicat ca dispozitia CNVM este o consecinta a alinierii la o directiva europeana.

    'Aceasta directiva insa, pe langa faptul ca nu este aplicata in tari din Uniunea Europeana (exemplu Spania, Portugalia, Luxemburg), are trei exceptii, dintre care doua se aplica SIF-urilor, si anume cazul in care costul realizarii bilantului este foarte mare si cazul in care activitatea companiei se bazeaza pe vanzarea actiunilor', potrivit domnului Cuzman.

    Presedintele SIF1 a solicitat deja o intalnire cu reprezentantii CNVM pentru a incerca sa anuleze decizia.

    Sorin Turtoescu, presedintele SIF2 'Moldova', subscrie la necesitatea intalnirii de urgenta cu CNVM, sperand intr-o 'rezolvare convenabila', intelegand prin asta ' renuntarea la realizarea bilantului consolidat'.

    'Ne-am lovit de refuzul companiilor de a primi echipe de auditori', ne-a precizat domnul Turtoescu. Pentru a evita aceasta situatie, SIF Moldova a incercat sa-si diminueze participatiile usor sub 20%, potrivit presedintelui SIF2, care estimeaza costurile aplicarii dispozitiei CNVM la trei-cinci sute de mii de euro.

    Reprezentantii SIF mai sustin ca au raportari curente, portofoliile sunt cunoscute si ca bilantul consolidat nu este relevant, mai ales ca va fi public la finele lunii august. Mai mult, contul de stocuri consolidat ar aduna 'agrafele de birou de la SIF, morcovii de la o societate agricola si tractoarele altei societati', potrivit reprezentantilor celor doua SIF-uri.

    Mai rezervat, Petre Pavel Szel, presedintele SIF4 'Muntenia', ne-a spus: 'Nu privim cu simpatie acest proces si nu stim cat va costa.'

    Totusi, nu trebuie sa facem razboi din orice si ne vom conforma dispozitiei CNVM. Probabil, costurile pe care le vom avea in acest an nu se vor repeta in fiecare an'.

    Investitorii solicita CNVM sa prezinte public argumentele pentru care cere SIF-urilor bilantul consolidat, mai exact sa argumenteze relevanta deciziei prin care profitul acestor companii va fi mai mic cu cateva sute de mii de euro.

    Unele zvonuri acrediteaza ca explicatia acestei exigente a CNVM ar sta in verificarea ar sta in verificarea raporturilor de actionariat incrucisat intre SIF-uri si societatile din portofoliu - o suspiciune avansata de fostul premier, Adrian Nastase, cu peste sase ani in urma.

    Bilantul consolidat al SIF-urilor ar avea darul sa puna in evidenta daca societatile din portofoliul SIF-urilor detin actiuni ale SIF-ului in portofoliul carora se afla.

    Sursa: Bursa, 29 mai 2008'

    mai mult

  • Vedetele Amonil si Azomures au suferit primele corectii din ultima saptamana

    Wall-Street.ro   

    ___
    '... prezenta pe aceste simboluri (n.r.: AMO si AZO), pentru a marca profitul', a declarat pentru NewsIn Gabriel Necula, broker la Prime Transaction.

    mai mult

28.05.2008

  • Euro Trading Chemicals a vandut peste 7% din Amonil, pentru 6,1 mil. lei

    DailyBusiness.ro   AMO

    ___
    Euro Trading Chemicals, actionarul principal al producatorului de ingrasaminte Amonil (AMO), a vandut peste 80 milioane de actiuni, reprezentand 7,19% din capitalul companiei, pentru suma totala de 6,09 milioane lei (1,66 mil.euro).

    Actiunile au fost vandute, in doua tranzactii, realizate luni si marti la Bursa de Valori Bucuresti.

    In sedinta bursiera de luni, Euro Trading Chemicals a vandut un pachet de 40 milioane actiuni Amonil, la un pret de 0,0696 lei/titlu, pentru suma de 2,78 milioane lei (759.000 euro). Marti, un alt pachet de 40 milioane titluri Amonil a fost vandut la pretul de 0,0803 lei/titlu, pentru care a obtinut 3,21 milioane lei (876.000 euro).

    La ultima raportare, din luna februarie, Euro Trading Chemicals detinea 28,15% din Amonil. Ceilalti actionari principali ai Amonil sunt Zalois Ltd din insulele Belize, cu 25%, Jovline Ltd, cu 18,23%, si Interagro, care detine 8,19% din capital.

    Capitalizarea Amonil este de 89,34 milioane lei (24,4 mil.euro), conform cotatiei de 0,0803 lei, stabilita in sedinta de marti. Titlurile companiei se tranzactioneaza la categoria a doua a Bursei de Valori, sub simbolul AMO.

    Sursa: Daily Business, 28 mai 2008

    mai mult

  • Romania ar putea fi al treilea mare producator de porumb din UE in 2008

    Curierul National   

    ___
    Romania ar putea deveni al treilea mare producator de porumb din UE, printr-o crestere a productiei cu 4,1 milioane de tone, la aproape 8 milioane de tone, dupa seceta severa care a afectat productia agricola in Europa de Est anul trecut, potrivit estimarilor Reuters, informeaza Mediafax. Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a prezentat o prognoza de 9,8 milioane de tone pentru productia de porumb in 2008, fata de numai 3,7 milioane anul trecut, cel mai redus nivel din ultimii 18 ani, noteaza agentia.

    Cu toate acestea, ministerul nu a raportat inca impactul ploilor torentiale care au cazut in ultimele zile in Romania. 'In ansamblu, productia de porumb este pe un trend favorabil si vom putea da o prognoza mai precisa in urmatoarele saptamani', a declarat un oficial din Ministerul Agriculturii pentru Reuters. Productia agricola vegetala a scazut anul trecut la aproape toate culturile, din cauza conditiilor climatice nefavorabile, recolta de porumb totalizand 3,85 milioane de tone, cu 57% mai putin fata de 2006, potrivit datelor Institutului National de Statistica.

    La nivelul spatiului comunitar, analistii estimeaza o productie de 57,6 milioane de tone de porumb, cu aproape 10 milioane de tone peste recolta de anul trecut, crestere datorata extinderii suprafetei arabile si randamentelor superioare.

    Cei mai mari producatori de porumb la nivel european sunt Franta si Italia. In Franta, campania agricola de primavara a intampinat obstacole, pe fondul precipitatiilor masive din luna mai. Analistii francezi se asteapta ca productia de porumb din acest stat sa scada cu 5% in acest an, la 14,4 milioane de tone. Suprafata arabila destinata porumbului a crescut cu 3,9% in Italia, fermierii si traderii din sectorul agricol estimand cresteri ale productiei in acest an.

    Sursa: Curierul National, 28 mai 2008'

    mai mult

  • Contor Group si-a bugetat pentru 2008 un profit net cu 60% mai mare

    Business Standard   

    ___
    Producatorul de contoare de apa Contor Group Arad si-a bugetat pentru acest an un profit net de 3,6 milioane de lei (circa un milion de euro), cu 60% mai mare fata de castigul de anul trecut.

    Contor Group a derulat la inceputul acestui an o oferta publica initiala (IPO) pentru listarea la bursa, incheiata cu succes. In urma acestei oferte, compania a strans 3,2 mil. euro de la investitori. Afacerile companiei sunt asteptate sa creasca cu 16%, pana la 54,87 mil. lei (15,2 mil. euro). Societatea are in plan pentru acest an sa vanda peste un milion de contoare, cu 27% mai mult decat in 2007. Anul trecut, Contor Group a obtinut un profit net de 2,2 milioane de lei (0,65 milioane de euro), in crestere cu 92%, in timp ce cifra de afaceri a companiei a urcat cu 5%, pana la 47,2 mil. lei (14,1 mil. euro).

    Conducerea societatii a anuntat pentru acest an un plan de investitii de 3,8 milioane de lei, peste profitul net bugetat, o parte din aceasta suma, 500.000 de lei, urmand sa fie folosita din nou pentru cercetare-dezvoltare.

    Potrivit reprezentantilor Contor, compania a investit cinci milioane de euro in ultimii trei ani in proiecte de cercetare-dezvoltare.

    Alte investitii vor merge in dezvoltarea de piete noi, intre cele vizate fiind Letonia, Lituania, Benin, Spania sau Columbia. Anul trecut, vanzarile pe pietele externe au reprezentat 73% din totalul afacerilor Contor. Planurile companiei pana in 2010 includ o dublare a capacitatii de productie si a cifrei de afaceri. Contor Group este controlata de omul de afaceri Tudor Caracioni.

    Sursa: Business Standard, 28 mai 2008

    mai mult

Pagina

inchide