Stiri bursiere

Informatii piata

Orice miscare a pretului unui instrument financiar listat la bursa are la origine o stire bursiera. Noi iti punem la dispozitie o selectie a celor mai importante stiri financiare de ultima ora, pentru a putea lua deciziile investitionale in deplina cunostinta de cauza.

28.05.2008

  • Chimopar Bucuresti vrea sa intre in afaceri imobiliare

    BURSA.RO - TITLURILE ZILEI   

    ___
    Actionarii societatii Chimopar Bucuresti intentioneaza sa intre in afaceri imobiliare, urmand sa decida in Adunarea Generala, din 2 iulie, vanzarea unui teren de 72.000 mp situat in Bucuresti catre societatea Vinci Construction, care a fost selectata pentru dezvoltarea unui obiectiv imobiliar.

    Pe ordinea de zi a AGA se mai afla si propunerea ca societatea sa cumpere 50% din proiectul imobiliar respectiv (constructie si teren), in conditiile negociate cu dezvoltatorul.

    Chimopar Bucuresti fabrica produse anorganice de baza. Capitalul social al companiei este de 23.194.667,50 lei, divizat in 9.277.867 actiuni cu valoarea de 2,5 lei/titlu.

    Compania estimeaza ca, veniturile pe anul 2008 se vor cifra la 34,77 milioane lei, fiind cu 17% mai mari fata de cele de anul trecut.

    Actiunile Chimopar sunt tranzactionate, din 23 ianuarie 1998, la categoria 'Nelistate' a Bursei de Valori Bucuresti, sub simbolul CPR. Pretul mediu al unei actiuni CPR a fost de 4,28 lei in sedinta bursiera din 26 mai.

    Sursa: Bursa, 28 mai 2008'

    mai mult

27.05.2008

  • Afacerile Concefa au crescut cu 15%

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   COFI

    ___
    Firma de constructii Concefa Sibiu a inregistrat in primul trimestru o cifra de afaceri de 3,3 mil. euro (12,4 mil. lei), in crestere cu aproape 15% comparativ cu aceeasi perioada din 2007. Concefa a obtinut in intervalul ianuarie-martie 2008 un profit net de 68.000 de euro (245.000 de lei), in avans cu 31% fata de primul trimestru al anului trecut. Veniturile totale ale Concefa au crescut in primele trei luni cu 55%, la 6,6 mil. euro (24,4 mil. lei), iar cheltuielile au urcat la aproape 6,5 mil. euro (24 mil. lei). Firma a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de 22,2 mil. euro (74 de mil. lei), in crestere cu 46% fata de anul precedent. Concefa a anuntat in luna aprilie ca va construi 400 de apartamente la Sibiu, proiect in valoare de 28 de mil. euro, pentru care intentioneaza sa contracteze un credit de investitii de 16 mil. euro.

    Sursa: Ziarul Financiar, 27 mai 2008

    mai mult

  • Piata farmaceutica romaneasca ar putea ajunge la 2,5 mld. euro pana in 2013

    Curierul National   ATB  BIO  SCD

    ___
    Evolutia pietei depinde de transparenta masurilor luate de autoritati

    Piata farmaceutica din Romania va creste in urmatorii 3-5 ani, in medie, cu 10-12%, pana la 2,5 miliarde euro, evolutia sectorului depinzand, insa, de transparenta masurilor luate de autoritati si de aparitia asigurarilor de sanatate private.

    'Tendinta de crestere medie este de 10-12% pe an, ceea ce inseamna ca se satisface cererea doar partial. Pe termen scurt insa, primeaza coordonatele financiare, astfel incat cresterea medie nu poate fi asimilata tendintelor. Asta inseamna ca intr-un an piata poate ramane la aceeasi valoare, iar in anul urmator sa creasca cu 20%, dar depinde de mai multi factori', a declarat directorul general al firmei de cercetare Cegedim, Petru Craciun, citat de Mediafax.

    El a mentionat ca evolutia pietei depinde de transparenta masurilor luate de autoritati si de aparitia asigurarilor de sanatate private. 'In principiu ar trebui sa asistam la alocarea suplimentara din PIB catre sanatate, dar tinand cont de multiplele constrangeri din alte domenii, acest lucru nu este din pacate foarte probabil. In mod normal, alocarea ar trebui sa creasca in urmatorii cinci ani cu 50%, de la 4% la minimum 6%, dar este probabil ca aceasta trecere sa se faca gradual', a adaugat directorul firmei de cercetare.

    Craciun: Sistemul privat de asigurari intarzie sa apara din cauza monopolului public

    Legat de sistemul privat de asigurari, Craciun este de parere ca acesta intarzie sa apara deoarece, exista un monopol al serviciului public. 'In acest moment situatia este paradoxala, in sensul in care sistemul public promite tot, dar asigura cat poate si este foarte greu sa concurezi. In mod normal, sistemul public ar trebui sa asigure la toata lumea o lista de servicii, iar ceea ce iese din aceasta lista revine in sarcina asiguratorilor privati. Este de datoria sistemului public sa defineasca pachetul minim. In opinia mea, in urmatorii doi-trei ani ar trebui sa asistam la un progres in aceasta directie', a completat directorul firmei de cercetare.

    Reprezentantul firmei de cercetare considera ca, in urmatorii ani Romania ar putea ocupa locul doi in regiune, dupa Polonia, cu conditia sa fie alocate mai multe resurse si sa se faca loc sistemelor private de sanatate. 'Pozitia actuala in regiune este in mod cert sub cea Poloniei, care este o piata cel putin dubla. Pietele din Ungaria si Cehia pot fi comparabile cu cea din Romania, deoarece sunt tari cu populatie mai mica, dar potentialul lor de crestere nu este similar cu al nostru. Pe de alta parte pietele de acolo sunt mult mai mature si mai asezate decat cea romaneasca, chiar daca momentan cresterea noastra este mai mare. Din punctul meu de vedere Romania are capacitatea de a-si pastra importanta regionala, cu conditia ca anumite lucruri sa evolueze convergent', a adaugat directorul Cegedim.

    In ceea ce priveste, situatia vanzarilor pentru acest an, directorul Cegedim a declarat ca piata totala va creste cu 5-10% fata de 2007. In primele trei luni vanzarile de medicamente pe piata romaneasca si-au incetinit semnificativ avansul, la 3,8%, insumand 1,624 miliarde lei, comparativ cu aceeasi perioada din 2007, cand majorarea a fost de 25,3%. 'Orice piata cu cat este mai mare cu atat este mai greu sa creasca cu o rata mare. Dupa o perioada de 3-4 ani de crestere semnificativa este normal ca ritmul sa se diminueze', a precizat Craciun.

    Referitor la ariile terapeutice, vor fi inregistrate cresteri semnificative, de 20-30%, pentru lipido-regulatoare, vaccinuri, antineoplazice si antireumatice biologice. Legat de companiile care vor ocupa primele 10 locuri in acest an, Craciun considera ca nu vor avea loc schimbari spectaculoase, competitia stransa urmand sa fie intre cele care se afla pe locurile 11-20. 'Nici pe termen mediu nu estimam schimbari dramatice, pozitia companiilor fiind determinata mai mult de evolutia portofoliului de produse decat de masuri administrative', a apreciat directorul Cegedim.

    Sursa: Curierul National, 27 mai 2008'

    mai mult

  • Trei dintre filialele Transelectrica, la privatizare

    Business Standard   TEL

    ___
    Ministerul Economiei si Finantelor (MEF), actionarul majoritar al Transelectrica, va analiza, in adunarea generala din 26 iunie, privatizarea a trei dintre cele sase filiale ale transportatorului de electricitate, respectiv Icemenerg, Icemenerg Service si Formenerg.

    “La nivelul MEF si Icemenerg am gasit variante alternative, Icemenerg s-ar putea transforma in Institutul National de Cercetare-Dezvoltare. MEF va trebui sa decida pentru aceasta solutie sau pentru continuarea privatizarii. Noi suntem deschisi ambelor variante”, a declarat seful directiei piete de capital din Transelectrica, Razvan Purdila, citat de Mediafax. Intentia de a privatiza cele trei filiale a fost anuntata de Transelectrica inca din 2006, dar procesul a fost intarziat din mai multe motive, printre care listarea la BVB a unui pachet de 10% din actiunile transportatorului de electricitate, in august 2006, sau transferul fostului Oficiu al Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie de la MEF la Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului, in ianuarie 2007. Icemenerg are ca obiect de activitate cercetarea stiintifica si ingineria tehnologica, precum si asistenta tehnica si service in aceste domenii, iar Icemenerg Service presteaza servicii in domeniul producerii de aparate pentru distributia si comanda energiei electrice. Formenerg are ca obiect de activitate instruirea personalului din sectorul energetic. Veniturile consolidate ale Transelectrica au scazut anul trecut cu 8%, la 2,4 miliarde lei (723,2 milioane de euro), din cauza reducerii consumului de electricitate si a deprecierii leului in raport cu euro si dolarul american, in timp ce profitul net a scazut de 4,6 ori, la 63 milioane de lei.

    Sursa: Business Standard, 27 mai 2008

    mai mult

  • Rompetrol, in imobiliare

    Adevarul   RRC

    ___
    Immorent, parte a grupului Erste, grupul Rompetrol si familia Patriciu vor dezvolta in parteneriat un proiect imobiliar de 300 milioane euro in nordul Bucurestiului, cu o suprafata de 150.000 metri patrati construiti, care va include si noul sediu al companiei petroliere. Ansamblul, denumit Smart City, va include noul sediu al grupului Rompetrol si va fi compus din cladiri de birouri de clasa A totaliz?nd 50.000 de metri patrati, spatii comerciale si locuinte pe o suprafata de 100.000 de metri patrati, se arata intr-un comunicat al Rompetrol.

    Sursa: Adevarul, 27 mai 2008

    mai mult

  • Cum se explica succesul Azomures si Amonil - vedetele BVB din ultima perioada

    Wall-Street.ro   

    ___
    Paul Brendea, analist la Prime Transaction, a declarat ca toatre aceste date pozitive raportate de companii se resimt foarte bine...

    mai mult

26.05.2008

  • Ceramica Iasi investeste 21 mil. euro intr-o noua fabrica de caramida

    Wall-Street.ro   

    ___
    Producatorul de caramida Ceramica SA Iasi a anuntat construirea unei noi unitati de productie, in urma unei investitii de 21 milioane de euro. Inaugurarea noii fabrici va avea loc la inceputul anului viitor, au declarat reprezentantii Ceramica.

    “Ne orientam catre o noua investitie, intr-o alta locatie, pentru a deservi cererea tot mai mare de materiale de constructii. Vrem sa ne extindem si in alte regiuni. Odata cu punerea in functiune a noilor linii de productie de la Iasi, vom acoperi necesarul de caramida al intregii regiuni Moldova“, a declarat Iulian Mangalagiu, director general al Ceramica Iasi.

    Compania si-a bugetat un program de investitii de 45 milioane de euro, incepand cu 28 martie 2008, suma care va permite triplarea capacitatii existente de productie in urmatoarea perioada. “Daca in 2007 am crescut cu 23% capacitatea de productie, la 160.000 de metri cubi, in 2008 cresterea ne este limitata datorita atingerii pragului maxim de productie al instalatiei inaugurate anul trecut, pana la 180.000 de metri cubi, insa in 2009 vom produce un volum record de 460.000 de metri cubi de caramida”, a enuntat Mangalagiu.

    Investitia in noile linii de productie ale fabricii din Iasi se ridica la 24 milioane de euro, dintre care 17 milioane de euro pentru linia de productie de caramida, respectiv 7 milioane de euro pentru linia de preparare a materiei prime. Liniile de productie se intind pe o suprafata de patru hectare, iar utilajele sunt produse de firme din Italia si Germania.

    Ceramica Iasi a avut, in primul trimestru al anului 2008, o cifra neta de afaceri de 11.758.584 lei (3,1 milioane de euro) si un profit de 2.432.538 lei (aproximativ 660.000 de euro). “Profitul este in scadere fata de aceeasi perioada din 2007, ceea ce reflecta programul de investitii aflat in derulare, precum si cresterea cheltuielilor cu utilitatile si transportul. Estimam pentru anul 2008 o cifra de afaceri de 17 milioane euro si un profit net de peste 3 milioane euro “, a adaugat Iulian Mangalagiu.

    Directorul Ceramica estimeaza pentru 2008 o cifra de afaceri de 17 milioane de euro si un profit de 3 milioane de euro. Anul trecut, Ceramica Iasi a avut o cifra de afaceri de 14 milioane de euro, in crestere cu aproximativ 40% fata de 2006, cand a inregistrat venituri de 10 milioane de euro, profitul net atingand 3,8 milioane de euro.

    Ceramica se intinde in prezent pe o suprafata de 13 hectare, la marginea Iasului si dispune de resurse de argila pe o suprafata de 30 de hectare in apropierea fabricii. Cariera este dotata cu utilaje de ultima generatie in valoare de 700.000 euro.

    In prezent, consumul de caramida reprezinta 35% din totalul pietei de zidarie, estimata anul trecut la un volum de 6-7 milioane de metri cubi. Piata caramidei, in valoare de aproximativ 250 milioane de euro in acest an, reprezentand circa 2,9 milioane de metri cubi , cunoaste anual cresteri de pana la 15%, producatorii fiind nevoiti sa se confrunte cu importurile care ajung pana la 20-25% si limitarea capacitatii de productie.

    Pentru a acoperi cererea din piata, producatorii de caramida investesc masiv in noi unitati de productie, cea mai recenta fiind noua fabrica de caramida Wienerberger de la Tritenii de Jos, langa Cluj, cu o investitie de 25 milioane de euro.

    Fabrica este a treia unitate a concernului, dupa cea de la Gura Ocnitei, inaugurata in 2003 si cea din Sibiu, care functioneaza din 2004. Unitatea de la Cluj se intinde pe o suprafata de noua hectare, iar cariera de argila pe 21 de hectare, fiind concesionata pe o perioada de 15 ani, si va produce anual 150 de milioane de formate destinate pietei din zona de nord si nord-vest a tarii.

    Wienerberger isi propune sa mai deschida doua fabrici in Romania, pentru a aproviziona pietele din nord-est si cea din zona Bucuresti. Anul trecut, Wienerberger Romania a avut un profit brut de 5 milioane de euro si o cifra de afaceri de 61 de milioane de euro.

    Ceramica Iasi este un producator de blocuri si caramizi ceramice, sisteme de invelitori din tigle ceramice si placaje ceramice pentru interior si exterior. Actionarul majoritar al Ceramica S.A. Iasi, Advent International (prin Ugirofin) ,unul dintre cei mai mari administratori de fonduri de pe piata romaneasca, controleaza in prezent 66% din pachetul total de actiuni al companiei incepand din luna iulie 2007. Advent International a investit masiv in ultimul an in Romania, in special pe piata de retail si constructii, in afaceri ca Dufa Deutek sau Ceramica Iasi.

    Ceramica Iasi are un capital social de 8,16 milioane lei, divizat in 16,3 milioane actiuni, cu o valoare nominala de 0,50 lei. Titlurile Ceramica sunt tranzactionate pe piata Rasdaq, la categoria de baza, sub simbolul CERE.

    Sursa: Wall-Street, 26 mai 2008

    mai mult

  • Externalizarea terenurilor IAR amana privatizarea

    Saptamana Financiara   IARV

    ___
    Scoaterea din patrimoniul societatii a terenului se poate face doar dupa revocarea ofertei de privatizare

    Privatizarea constructorului brasovean de elicoptere IAR Ghimbav ar putea fi blocata inca o data daca premierul Calin Popescu-Tariceanu va pune in practica intentia de separare a terenurilor de activele de productie. Aflat in vizita la santierul Aeroportului International Brasov, prim-ministrul a spus ca a vorbit cu seful Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului, Teodor Atanasiu, caruia i-a cerut sa scoata terenurile din activele IAR, pentru a o face atractiva pentru investitori. Pana la aceasta data, de preluarea IAR s-au aratat interesate 12 companii, iar doua dintre acestea, Aero Vodochody (Cehia) si Eurocopter SAS (Franta), au cumparat deja dosarul de prezentare a societatii, care se mai poate achizitiona pana la 23 iunie 2008.

    „Daca fabrica are cateva zeci de hectare, acestea ii sporesc artificial valoarea. Asa ca am vorbit ca terenurile sa fie scoase, astfel incat sa facem privatizarea strict pe elementul industrial. Noi nu ne ocupam cu afacerile imobiliare, iar la incercarea anterioara de privatizare suma oferita de investitor nu ajungea nici pana la valoarea activelor“, a declarat premierul Tariceanu, surprinzand asistenta, intr-o vizita de lucru la IAR.

    Pentru salariatii societatii, posibilitatea externalizarii terenurilor de activele care fac parte integranta din capacitatea de productie reprezinta doar un alt motiv de a amana privatizarea societatii si un nou pas facut in directia inchiderii ei. „Daca se pune in practica intentia premierului, automat se amana privatizarea. Intarziere care ar antrena pierderi pentru societate si ar demonstra, inca o data, neputinta guvernantilor in finalizarea privatizarii IAR. Pentru ca nu putem sa nu remarcam ca, din 1994 si pana acum, toti cei care au fost la conducerea tarii au esuat in incercarea de privatizare a fabricii“, a declarat pentru SFin Arpad Suba, liderul sindicatului IAR. Afirmatia lui Calin Popescu-Tariceanu a starnit nedumerire si la AVAS, institutie care detine 64,89% din actiunile societatii. „Nu stiu ce a urmarit premierul cand a facut aceasta declaratie. Pot sa remarc insa ca declaratia sa ar antrena automat blocarea privatizarii, in situatia in care intentia s-ar si materializa“, ne-au declarat surse din cadrul AVAS.

    Cehii de la Aero Vodochody au intrat in cursa

    Intrucat nu este vorba despre o cugetare emisa de oarecine, ci este chiar parerea sefului Executivului roman, declaratia lui Tariceanu va avea cu siguranta efecte. O prima consecinta este posibila pierdere a interesului investitorilor pentru achizitionarea dosarului de prezentare a societatii si neparticiparea la procesul de privatizare. Pana acum, dosarul de prezentare a fost cumparat de Eurocopter SAS Franta, un mai vechi pretendent la mana IAR Ghimbav, si de Aero Vodochody, cel mai mare producator de avioane si tehnica militara din Cehia. Insa intentia de externalizare a terenurilor pune investitorilor (12 companii s-au aratat interesate de privatizarea IAR) numeroase semne de intrebare cu privire la ceea ce vinde statul roman. In consecinta, este posibil ca cei doi investitori sa ramana singurii interesati de preluarea IAR Ghimbav. Iar precizarea premierului ca a avut deja o discutie cu Eurocopter, „care s-a aratat interesata sa cumpere IAR Ghimbav“, nu doar ca nu este neutra, ci poate chiar sa influenteze decisiv privatizarea companiei brasovene. Privatizare la care pot participa doar investitorii care vor cumpara dosarul de prezentare pana pe data de 23 iunie 2008.

    Externalizarea, dupa revocarea ofertei de privatizare

    Desigur, acestea sunt doar posibilele consecinte ale unei declaratii nepotrivite, nu neaparat urmari sigure. Din punct de vedere tehnic, diminuarea valorii de vanzare si, implicit, cresterea atractivitatii IAR Ghimbav se poate face in cel putin trei moduri.

    Prima solutie consta in infiintarea unei noi firme, care sa preia toate activele patrimoniale ce nu au o legatura directa cu activitatea de productie. Din nefericire, aceasta cale are un impediment major: durata foarte mare de finalizare a procedurii, cel putin sase luni, AVAS fiind nevoita in acest caz sa faca un nou audit al companiei si sa schimbe caietul de sarcini.

    O a doua posibilitate consta in introducerea unei clauze suplimentare in contractul de vanzare-cumparare, prin care sa se prevada externalizarea activelor ulterior semnarii contractului de privatizare, dupa modelul Automobile Craiova. Si aici exista un mare dezavantaj, in sensul ca o astfel de metoda ar crea numeroase probleme patrimoniale nu atat vanzatorului, cat mai ales cumparatorului, care nu va sti exact ce a cumparat.

    In fine, a treia optiune ar fi adoptarea unei hotarari de guvern prin care terenurile sa fie trecute din patrimoniul privat al IAR Ghimbav in patrimoniul privat al statului si apoi vanzarea fabricii brasovene. Aceasta solutie, de departe cea mai rapida, are insa putine sanse sa fie luata in considerare. In aceste conditii, diminuarea valorii de vanzare a IAR Ghimbav prin externalizarea terenurilor care nu au legatura cu procesul de productie propriu-zis nu este usor de facut si, din pacate, indiferent de varianta ce va fi aleasa pentru externalizarea terenurilor, operatiunea nu se va putea finaliza mai devreme de sase luni.

    „Problemele patrimoniale sunt delicate si trebuie tratate cu foarte multa atentie. Din acest motiv, separarea activelor necesare procesului de fabricatie de cele care pot fi externalizate va antrena automat blocarea procesului de privatizare. Iar cel mai optimist termen de reluare a acestuia ar fi de sase luni, pentru ca trebuie facut un nou audit, noi evaluari, consultantii trebuie selectati prin licitatie publica si toate aceste etape dureaza luni“, ne-au explicat surse AVAS care au preferat sa ramana anonime.

    Situatia financiara se degradeaza

    Temerile salariatilor ca fabrica nu va putea rezista daca nu va fi privatizata sunt oarecum confirmate de rezultatele financiare pe primul trimestru din acest an. Potrivit datelor remise pietei Rasdaq, unde este listata, IAR Ghimbav a inregistrat venituri in scadere cu 31% comparativ cu perioada similara a anului precedent (de la 50 de milioane de lei la 34,4 milioane de lei). Constructorul de aeronave brasovean a incheiat primul trimestru cu pierderi de 5 milioane lei, fata de profitul net de 3,1 milioane lei din perioada similara a anului trecut, ca urmare a reducerii de patru ori a cifrei de afaceri. Aceasta a scazut in primul trimestru din 2008 comparativ cu primele trei luni ale anului trecut, de la 32 de milioane de lei la doar 8,1 milioane. „Nu se poate vorbi despre o situatie grea la IAR Ghimbav. Sunt scaderi ale cifrei de afaceri si ale veniturilor, dar inca avem comenzi pentru acest an la aproape 100% din capacitatea de productie. Problemele vor aparea de anul viitor, cand avem acoperita capacitatea de productie doar pentru primele patru luni. Iar daca nu ne vom privatiza cat mai curand, e greu de crezut ca vom mai aduce comenzi, pentru ca nimeni nu va vrea sa faca repere pentru produsele sale intr-o uzina care ar putea sa intre in posesia competitorului sau. De aceea amanarea privatizarii ar duce la aparitia primelor probleme“, a rezumat situatia Arpad Suba, liderul sindicatului IAR Ghimbav.

    Sursa: Saptamana Financiara, 26 mai 2008

    mai mult

  • Remar Pascani vrea sa treaca la BVB

    DailyBusiness.ro   

    ___
    Compania Remar Pascani vizeaza transferul de pe piata Rasdaq la categoria a II-a a Bursei de Valori Bucuresti. Compania are ca domeniu de activitate repararea vagoanelor.

    Actionarii Remar Pascani au hotarat alegerea ca intermediar a SSIF Vienna Investment Trust SA, pentru a asista compania in scopul transferarii pe piata reglementata.

    In prezent, Remar Pascani se tranzactioneaza la categoria de baza a pietei Rasdaq, sectiunea XMBS, sub simbolul RMAR, iar capitalizarea companiei este de 137,26 milioane lei, conform ultimei cotatii de 22,20 lei, stabilita in sedinta din 21 mai.

    Actionarii companiei Remar Pascani (RMAR) au aprobat, pe de alta parte, majorarea capitalului social de la 15,67 milioane lei la 26,04 milioane lei, prin incorporarea profitului pe 2007.

    Pentru majorarea capitalului social vor fi emise 4,15 milioane actiuni, cu o valoare nominala de 2,50 lei/titlu, si o valoare totala de 10,37 milioane lei, suma care provine din profitul de anul trecut. Actiunile emise vor fi acordate gratuit actionarilor care figureaza in registrul actionarilor la data de 2 iunie 2008.

    Astfel, fiecare actionar inregistrat la aceea data va primi gratuit 661,9 actiuni emise, pentru fiecare 1.000 titluri deja detinute.

    Compania Remar Pascani este detinuta de Grupul Feroviar Roman, care controleaza 88,83% din capital.

    Sursa: Daily Business, 26 mai 2008

    mai mult

  • Rating in scadere pentru Rompetrol

    Business Standard   PTR  RRC

    ___
    Agentia de evaluare financiara Standard&Poor’s a revizuit in scadere perspectiva ratingului “B plus” atribuit grupului Rompetrol, de la pozitiv la stabil, ca urmare a problemelor privind fluxul de capital in 2007 si a pozitiei vulnerabile in cazul lichiditatilor.

    S&P a confirmat totodata ratingul “B plus” atribuit grupului pentru datoriile pe termen lung. “Revizuirea perspectivei reflecta problemele privind fluxul de capital in 2007 si pozitia vulnerabila in cazul lichiditatilor”, a declarat analistul S&P Per Karlsson. In plus, agentia a revizuit de la “B minus” la “CCC” ratingul privind capacitatea The Rompetrol Group de a-si plati singur datoriile. Aceasta revizuire reflecta dovada clara a sprijinului financiar direct din partea grupului KazMunaiGaz din Kazahstan, care a preluat, in 2007, o participatie de 75% la Rompetrol. Factorii negativi sunt atenuati de sprijinul financiar direct din partea KazMunaiGaz si a Rompetrol Holding, care au acordat grupului, in acest an, un imprumut negarantat de 200 milioane de dolari, a aratat Karlsson. Cresterea pretului petrolului a exercitat presiuni asupra capitalului de lucru (275 milioane de dolari), in timp ce cheltuielile de capital au fost de 175 milioane de dolari.

    Acest fapt a avut ca rezultat un flux negativ de capital operational. La sfarsitul anului 2007, grupul Rompetrol a raportat datorii pe termen scurt extrem de ridicate, de 879,8 milioane de dolari. Desi cea mai mare parte a acestor datorii este pentru asigurarea capitalului de lucru, pozitia companiei este vulnerabila in privinta lichiditatilor.

    Sursa: Business Standard, 26 mai 2008

    mai mult

Pagina

inchide