Stiri bursiere

Informatii piata

Orice miscare a pretului unui instrument financiar listat la bursa are la origine o stire bursiera. Noi iti punem la dispozitie o selectie a celor mai importante stiri financiare de ultima ora, pentru a putea lua deciziile investitionale in deplina cunostinta de cauza.

22.05.2008

  • Morgan Stanley va lista Aeroportul Henri Coanda

    Business Standard   

    ___
    Societatea de brokeraj HTI Valori Mobiliare, preluata de americanii de la Morgan Stanley, va intermedia listarea Aeroportului Henri Coanda la bursa, potrivit unor surse din piata de capital.

    Aceasta este a doua oferta publica initiala (IPO) pe care Morgan Stanley o va intermedia pe piata romaneasca, anterior reprezentantii societatii anuntand ca pregatesc listarea unui pachet de 25% din actiunile retailerului de imbracaminte TinaR.

    Morgan Stanley si-a stabilit deja oamenii care vor conduce operatiunile din Romania, la conducerea HTI fiind adus Francisco Silva, managing director al bancii de investitii americane si fost sef al diviziei JP Morgan din Italia.

    In boardul HTI a fost adus si Craig Niven, sef de dezvoltare in cadrul Morgan Stanley. Aeroportul Henri Coanda va vinde pe bursa 5% din actiuni, reprezentantii companiei estimand listarea pentru finele acestui an. Ministerul Transporturilor este principalul actionar al Aeroportului, cu o participatie de 80%, in timp ce Fondul Proprietatea detine 20% din actiuni. Ministerul primise opt oferte pentru intermedierea listarii. Reprezentantii ministerului au declarat anterior ca iau in calcul majorarea la 20% a pachetului de actiuni ce vor fi oferite investitorilor.

    Afacerile Aeroportului Henri Coanda erau estimate pentru anul trecut la peste 73 milioane de euro, in crestere usoara fata de situatia din 2006. Aeroportul a avut in 2007 un trafic de aproape 4,98 milioane de pasageri, in crestere cu circa 42% fata de anul precedent, pentru 2008 fiind estimata o crestere de pana la 25%. Traficul intern a crescut anul trecut cu 46%, pana la un numar de peste 410.000 de pasageri. Cei mai multi dintre pasagerii care au utilizat terminalele Aeroportului Henri Coanda anul trecut (aproximativ 83% din numarul total de pasageri) au calatorit spre destinatii din Uniunea Europeana, in topul celor mai frecvente destinatii aflandu-se orase precum Paris, Amsterdam, Frankfurt sau Munchen.

    Statul intentioneaza sa mai listeze pe bursa si actiunile aeroporturilor Baneasa (Bucuresti), Mihail Kogalniceanu (Constanta) si Traian Vuia (Timisoara).

    Morgan Stanley a cumparat pachetul majoritar de la HTI la finele anului trecut de la omul de afaceri Daniel Tepes, care a mai ramas cu o participatie de aproximativ 47% in cadrul societatii, ramanand, totodata, si in Consiliul de Administratie al acesteia.

    Sursa: Business Standard, 22 mai 2008

    mai mult

  • Aurelian Oil&Gas, partener Dafora

    Business Standard   DAFR

    ___
    Aurelian Oil&Gas Romania a incheiat un contract in valoare de 91,65 milioane de lei (25,2 milioane de euro), inclusiv TVA, cu firma Dafora pentru servicii de foraj la mai multe perimetre de gaze din zona Moldovei, pe care le administreaza impreuna cu Romgaz si Europa Oil&Gas. Acordul a fost incheiat pe o perioada de patru ani si vizeaza furnizarea de servicii de prospectare si foraj la perimetrele de gaze naturale Brodina, Cuejdiu, Suceava si Bacau. Valoarea contractului este de 77,02 milioane de lei, fara TVA, potrivit unui anunt al Aurelian Oil&Gas Romania. Aurelian Oil&Gas este operatorul celor patru proiecte si detine participatii intre 33,75% si 81% la perimetre. Astfel, la Brodina participatia Aurelian Oil&Gas este de 33,75%, la Cuejdiu - 45%, la Suceava - 50%, si la Bacau - 81%.

    Sursa: Business Standard, 22 mai 2008

    mai mult

  • Bursa începe să se stabilizeze, dar investitorii străini stau tot pe tușă

    Curierul National   

    ___
    '... străini se orientează spre piețele emergente într-o măsură mult mai mică', ne-a explicat Adrian Bărbulescu, analist la Prime Transaction.

    mai mult

21.05.2008

  • Electroaparataj: Pierderi de 1,05 mil. lei pentru primul trimestru din an

    Wall-Street.ro   ELJ

    ___
    Electroaparataj a afisat dupa primele trei luni ale anului o pierdere de 1,05 milioane lei, in contextul in care cheltuielile companiei au sporit in primul trimestru cu 17,89% fata de perioada similara a anului trecut, potrivit NewsIn.

    In primul trimestru al anului trecut compania a obtinut un profit net de 630.303 lei.

    Veniturile companiei au fost de 24,7 milioane lei (6,69 milioane euro) la sfarsitul primului trimestru al anului curent, cu aproape 10% mai mari fata de cele inregistrate in aceeasi perioada a anului trecut, cifrate la 22,48 milioane lei.

    In acelasi timp, cheltuielile companiei au crescut cu 17,89% in primul trimestru, la 25,76 milioane lei (6,98 milioane euro), de la 21,85 milioane lei, nivelul inregistrat in primul trimestru al anului trecut.

    Afacerile companiei au fost de 21,89 milioane lei (5,93 milioane euro) in primul trimestru al acestui an, in urcare cu 8% fata de cele din aceeasi perioada a anului trecut, cand cifra de afaceri a societatii a fost de 20,26 milioane lei.

    In 2006, Electroaparataj SA a initiat o masiva relocare a productiei in trei amplasamente: la Titu, la sediul sucursalei locale, in Bucuresti, la sediul societatii Proprietati Est SA si la Targoviste, in sediul societatii Romlux Lighting SA.

    Utilizarile de numerar aferente activitatii de relocare in primul trimestru din 2007, atat investitii cat si cheltuieli, au depasit 4 milioane lei, fara a lua in considerare pierderile de activitate datorate relocarii.

    La sfarsitul lunii mai, a anului trecut, compania Electroaparataj SA Bucuresti a anuntat finalizarea procesului de diminuare a capitalului social, de la 14,052 milioane lei, pana la 6,461 milioane lei, ca urmare a divizarii societatii.

    Actionarul majoritar al companiei este Broadhurst Investments Limited, cu 67,72%, in vreme ce Metex Big SA detine 10,81% din actiuni, potrivit ultimei raportari.

    Actiunile Electroaparataj sunt listate la Bursa de Valori Bucuresti la categoria a II-a sub simbolul ELJ, iar ultima cotatie a titlurilor Electroaparataj a fost de 0,30 lei in sedinta de luni, capitalizarea companiei fiind de 19,38 milioane lei (5,33 milioane euro).

    Sursa: Wall-Street, 21 mai 2008

    mai mult

  • Prefab Bucuresti: Pierderi de 2,64 milioane lei in T 1

    DailyBusiness.ro   PREH

    ___
    Compania Prefab Bucuresti, specializata in productia de prefabricate pentru constructii, a inregistrat, in primele trei luni ale anului, pierderi de 2,64 milioane lei (715.000 euro), fata de profitul brut de 530.200 lei obtinut in perioada similara din 2007.

    Afacerile Prefab s-au cifrat la 20,61 milioane lei (5,59 milioane euro), cu 2,8% mai mari decat cele din primele trei luni ale anului trecut.

    Compania comercializeaza produse de balastiera, BCA, grinzi si tuburi de presiune folosite la canalizari si la alimentari cu apa. Prefab Bucuresti are un capital social de 24,3 milioane lei (6,5 milioane euro), divizat in 48,5 milioane actiuni, cu valoarea nominala de 0,50 lei.

    Actionarul majoritar al Prefab este compania omului de afaceri Marian Milut, Romerica International, care detinere 80% din actiunile Prefab. SIF Muntenia (SIF4) figureaza in lista actionarilor cu o detinere de aproape 13%.

    Valoarea de piata a Prefab Bucuresti este de 198 milioane lei, aferenta cotatiei de 4,08 lei, stabilita in sedinta de marti. Titlurile companiei se tranzactioneaza la categoria de baza a pietei Rasdaq, sub simbolul PREH.

    Sursa: Daily Business, 21 mai 2008

    mai mult

  • Piata asigurarilor a crescut in primul trimestru cu 17%

    Cotidianul   

    ___
    In 2007, societatile de asigurari au raportat o pierdere neta de 253 de milioane de lei.

    Primele brute subscrise in trimestrul I al anului 2008 (date preliminare) au fost in valoare de 2,38 miliarde de lei. Comparativ cu perioada similara din 2007, acest indicator a inregistrat in trimestrul I al anului 2008 o crestere nominala cu 16,80%, anunta Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA).

    Exprimate in euro (la un curs mediu de schimb de 3,6892 lei/euro, determinat ca medie aritmetica a seriilor zilnice calculate de BNR in primele trei luni din 2008), primele brute subscrise in trimestrul I al anului 2008 au fost in valoare de 645,25 milioane de euro, cu 7,06% mai mult decat in trimestrul I al anului anterior, in conditiile deprecierii leului. „Primele subscrise in acest prim trimestru reprezinta circa o treime din totalul aferent anului 2007, fapt care face foarte probabila ipoteza continuarii si in 2008 a trendului ascendent“, sustine presedintele CSA, Angela Toncescu.

    Raportul CSA pentru anul trecut arata ca 2007 este al doilea an consecutiv in care piata asigurarilor a inregistrat un rezultat financiar net negativ, respectiv o pierdere neta de circa 253 de milioane de lei (adica aproximativ 75,8 milioane de euro). Raportata insa la totalul primelor subscrise (in valoare de 7,17 miliarde de lei, adica 2,15 miliarde de euro), pierderea financiara neta a insemnat doar 3,5%.

    „Rezultatele aferente anului 2007 nu afecteaza stabilitatea pietei si siguranta asiguratilor“, mai spune Angela Toncescu.

    Sursa: Cotidianul, 21 mai 2008

    mai mult

  • Tariceanu: Privatizarea Oltchim ar trebui realizata fara investitori strategici

    BURSA.RO - TITLURILE ZILEI   OLT

    ___
    Premierul Calin Popescu-Tariceanu considera ca privatizarea combinatului chimic Oltchim SA, preconizata sa aiba loc in cel mult un an, nu ar trebui facuta cu un asa-zis 'investitor strategic'. 'Se vede din diagramele prezentate de dumneavoastra cam ce s-a intamplat cu industria petrochimica romaneasca acolo unde portofoliul majoritar de actiuni a fost achizitionat de asa-numitii investitori strategici. Ar trebui sa vedem cum putem face ca privatizarea Oltchim sa se realizeze de o asemenea maniera incat sa nu se ajunga si de aceas¬ta data la sistarea realizarii unor produse care fac concurenta investitorilor strategici pe anumite piete', i-a spus primul-minis¬trul managerului Oltchim SA, Constantin Roibu, informeaza Rompres. Vizita premierului Tariceanu la Oltchim a inceput cu o prezentare facuta de managerul aces¬tei societati comerciale cu privire la dezvoltarea combinatului in ultimii 18 ani, dar si la intentiile de viitor, intre care se numara achizitionarea sectiei de piroliza de la combinatul Arpechim din Pitesti, in prezent proprietate a concernului OMV. La inceputul lunii aprilie, Constantin Roibu arata ca International Finance Corporation, divizia de investitii a Bancii Mondiale, ar putea participa la privatizarea societatii Oltchim Ramnicu Valcea. Combinatul chimic a consemnat, in 2007, o cifra de afaceri de 524 milioane euro, in crestere cu 17,5 la suta fata de anul precedent. Pentru 2010, Oltchim prognozeaza o cifra de afaceri de circa 821 milioane euro iar pentru 2012 cifra de afaceri estimata este de 1,25 miliarde euro.

    Oltchim este unul dintre cele mai mari combinate de produse petrochimice din Europa cu o productie anuala de peste 500.000 de tone de soda caustica si peste 300.000 de tone de PVC (policlorura de vinil). Circa 53% din actiunile Oltchim sunt detinute de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului, iar restul de actionari privati.

    Sursa: Bursa, 21 mai 2008'

    mai mult

  • Optimistul Vosganian contrazice conducerea Fondului Proprietatea

    BURSA.RO - TITLURILE ZILEI   

    ___
    Ministrul finantelor contrazice declaratiile conducerii Fondului, care estima listarea la jumatatea anului viitor. Declaratiile optimiste s-au succedat de-a lungul mai multor ani de taraganari.

    Fondul Proprietatea ar putea fi listat la bursa pana la finele anului sau la inceputul anului viitor, potrivit declaratiilor de ieri ale ministrului Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian. 'Speram ca, pana la sfarsitul anului, Fondul Proprietatea sa fie listat la bursa', a declarat Varujan Vosganian, ieri, la un seminar pe tema pietei de capital. 'Sperantele' domnului Vosganian devanseaza cu circa sase luni termenul anuntat de oficialii Fondului, si anume finalul primei jumatati a anului viitor.

    Sebastian Vladescu, presedintele comisiei pentru alegerea administratorului de fond, nu a dorit sa comenteze afirmatiile ministrului de finante.

    Sebastian Vladescu declarase in luna aprilie ca orizontul de timp pentru alegerea administratorului Fondului Proprietatea este de 9-12 luni, iar contractul cu administratorul nu va fi semnat decat dupa doua luni de la desemnarea acestuia.

    Reprezentantii Fondului Proprietatea au anuntat, saptamana trecuta, ca administratorul Fondului va fi selectat in luna noiembrie 2008, iar compania va fi listata la bursa in prima parte a anului viitor.

    Conducerea Fondului Proprietatea a precizat, saptamana trecuta, ca firma 'Schroders Investment Management' din Marea Britanie a fost desemnata drept consultant financiar si ca va oferi consiliere societatii in alegerea administratorului de fond. Totodata, consultantul financiar va avea atributia sa evalueze performanta administratorului pentru primul an de activitate.

    Actionarul majoritar al Fondului Proprietatea este statul, prin Ministerul Economiei si Finantelor.

    Sursa: Bursa, 21 mai 2008'

    mai mult

20.05.2008

  • Producatorul de betoane Pomponio, afaceri de 28 mil. euro in 2007

    Wall-Street.ro   

    ___
    Compania Pomponio, liderul segmentului de constructii industriale din judetul Alba, si unul din producatorii importanti de betoane si prefabricate din beton din Ardeal, a realizat anul trecut o cifra de afaceri in valoare de 92,7 milioane lei (28 milioane de euro), in crestere cu 94,7% fata de anul 2006, potrivit situatiilor financiare statutare ale companiei.

    Anul trecut, veniturile Pomponio s-au ridicat la 47,6 milioane lei, iar profitul net inregistrat de companie a fost de 15,38 milioane lei, de aproximativ cinci ori mai mare fata de profitul realizat in 2006, de 3,35 milioane lei.

    Fie ca este vorba despre constructii industriale, infrastructura sau parcuri rezindentiale – sectorul constructiilor ramane unul de perspectiva in Romania, iar dezvoltarea firmei noastre arata potentialul de a depasi nivelul de crestere a pietei ”, a declarat Luca Anversa, presedintele Pomponio.

    Pomponio a realizat pana in prezent investitii de circa 12 milioane euro in extinderea afacerii cu materiale de constructii , cea mai mare fiind derulata anul trecut, odata cu achizitionarea activelor principale ale companiilor Investim si Top A & A Construct. Totodata, compania deruleaza in prezent investitii de circa 30 milioane euro in proiecte imobiliare in Sebes si Alba Iulia.

    Pomponio a anuntat pentru acest an o crestere a vanzarilor cu 56%, pana la 38,7 milioane de euro. “Estimam o crestere de 55-56% in acest an. Aproximativ 40% din incasari se va datora vanzarii de betoane si agregate, iar maxim 15% va fi componenta imobiliara”, a completat Luca Anversa.

    In primul trimestru al anului 2008, Pomponio a realizat venituri de 18,4 milioane de lei (5 milioane de euro), o majorare de 13% fata de perioada similara a anului trecut, cand a inregistrat 16,4 milioane de lei (4,47 milioane de euro).

    Pomponio a lansat in 9 mai o oferta publica primara initiala de vanzare de actiuni (IPO) avand atasate drepturi de alocare, urmata de listarea actiunilor companiei la Bursa de Valori Bucuresti. Obiectul ofertei il constituie vanzarea unui numar de 14.616.700 actiuni nominative emise de catre Pomponio S.A., respectiv 25% din capitalul social majorat al companiei. Pretul de vazare pe actiune este de 3,25 Lei. Valoarea minima a subscrierii este de 1.000 Lei, iar cea maxima de 350.000 lei.

    „Fondurile obtinute in urma IPO-ului vor fi utilizate in dezvoltarea si achizitia de noi unitati de productie de agregate si betoane, precum si pentru dotari necesare activitatii noastre din domeniul constructiilor”, a mai afirmat Luca Anversa.

    Compania Pomponio a fost infiintata in anul 2000 si include mai multe departamente: constructii industriale, productie de fabricate si beton si dezvoltare imobiliara. Cifra de afaceri a grupului in 2006 a fost de 54, 7 milioane de lei (15 milioane de euro). Pomponio are in prezent aproximativ 310 de angajati.

    Sursa: Wall-Street, 20 mai 2008

    mai mult

  • Rompetrol a vandut actiuni RRC de 100.000 euro pentru angajati

    DailyBusiness.ro   RRC

    ___
    Grupul Rompetrol a vandut vineri si luni titluri Rompetrol Rafinare (RRC) in valoare de 100.000 euro, prin TRG Stichting, firma pe care a infiintat-o pentru a derula programul de recompensare a angajatilor prin actiuni.

    Compania a vandut vineri 3,195 milioane actiuni la pretul de 0,0641 lei/actiune, iar luni a mai transferat inca 2,555 milioane actiuni, la pretul de 0,0658 lei/actiune, potrivit informatiilor transmise Bursei de Valori Bucuresti (BVB) de catre Tailwind Securities, intermediarul tranzactiilor.

    In total, TRG Stichting a vandut pe BVB 5,75 milioane actiuni Rompetrol Rafinare, in valoare de 372.000 lei (102.350 euro).

    Operatiunile efectuate de TRG Stichting ar putea face parte din programul de recompensare a angajatilor prin titluri ale rafinariei Petromidia (RRC).

    Angajatii si-au putut exprima optiunile pentru contravaloarea in bani a actiunilor primite din data de 14 mai. De la acea data, TRG Stichting trebuia sa vanda in piata titluri RRC si sa restituie angajatilor Rompetrol contravaloarea titlurilor, mai putin unele costuri.

    Rompetrol Rafinare (RRC) mizeaza in acest an pe o reducere a pierderilor nete pana la 8,7 milioane dolari, pe fondul unor afaceri estimate sa avanseze cu 21%.

    Compania are un capital social de aproape 2,11 miliarde lei, divizat in 21,1 miliarde actiuni, cu o valoare nominala de 0,1 lei.

    Titlurile Rompetrol Rafinare se tranzactioneaza la categoria a doua a pietei reglementate a BVB. O actiune RRC valora 0,067 lei la finalul sedintei din 19 mai, ceea ce confera companiei o capitalizare de 1,41 miliarde lei (390 milioane euro).

    Sursa: Daily Business, 20 mai 2008

    mai mult

Pagina

inchide