Stiri bursiere

Informatii piata

Orice miscare a pretului unui instrument financiar listat la bursa are la origine o stire bursiera. Noi iti punem la dispozitie o selectie a celor mai importante stiri financiare de ultima ora, pentru a putea lua deciziile investitionale in deplina cunostinta de cauza.

18.05.2008

16.05.2008

  • Primele rezultate Teraplast dupa listare: profit in scadere cu 37%

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   TRP

    ___
    Producatorul de profile din PVC Teraplast Bistrita (TRP) a inregistrat in primele trei luni din acest an un profit net de 2,4 mil. lei (0,66 mil. euro), cu 37,7% sub cel realizat in perioda similara din 2007 si sub cel bugetat de companie, de 3,4 mil. lei (0,92 mil. euro). Afacerile companiei au evoluat in concordanta cu asteptarile companiei, acestea majorandu-se in primul trimestru cu 13,5%, pana la 42 mil. lei (11,4 mil. euro).

    Rezultatele sunt neconsolidate, raportarile fiind realizate in baza standardelor romanesti de contabilitate (RAS).

    Nerealizarea la nivelul castigului bugetat de Teraplast a fost cauzata in principal de cresterea peste previziuni a cheltuielilor cu materiile prime, care au avansat in intervalul ianuarie-martie cu 19,3% fata de aceeasi perioada din 2007, in conditiile in care compania anticipa o stagnare a lor.

    Pentru a suplini costurile mai mari cu materiile prime, in care ponderea cea mai mare o au granulele de PVC, respectiv granulele de polipropilena, compania a majorat in luna februarie preturile la profilele din PVC cu 13% si la tevi cu 8%. Efectele acestei masuri se vor vedea abia din trimestrul al doilea, se arata in raportul companiei.

    'Cresterea noastra puternica din trimestrul I, in ciuda faptului ca in ianuarie a fost iarna aspra in toata jumatatea de sud a tarii, confirma faptul ca sectorul constructiilor in Romania continua sa accelereze. Cresterile de volume, combinate cu cresterea de preturi operata in 15 februarie, ne dau convingerea ca vom atinge tintele de buget pe anul 2008', a declarat Emanoil Viciu, directorul general al Teraplast.

    Rezultatul aferent primul trimestru a fost influentat negativ si de costurile mai mari cu salariile, respectiv de cheltuielile cu amortizarea, ca efect al reevaluarii la finele anului trecut a activelor imobiliare si a diferentelor nefavorabile de curs, pe fondul reevaluarii creditului in valuta in conditiile aprecierii euro fata de leu.

    Pe de alta parte, subsidiarele Teraplast, respectiv Plastisistem si Politub au raportat rezultate mult peste cele din primele trei luni ale anului trecut. Veniturile Politub s-au majorat de peste doua ori, la 13,8 mil. lei (3,7 mil. euro), pe fondul cresterii profitului net cu 55%, la 0,9 mil. lei (circa 248.000 de euro).

    Veniturile Plastsistem au urcat in primul trimestru cu 74%, la aproape 9,8 mil. lei (2,65 mil. euro), iar profitul net s-a majorat semnificativ in aceeasi perioada, ajungand la 483.000 de lei (130.000 de euro).

    Pentru tot anul 2008, Teraplast si-a bugetat la nivel individual o cifra de afaceri de 242,15 mil. lei (circa 69 mil. euro), in crestere cu 30,4% fata de cea realizata anul trecut si un castig cu 35,7% mai mare, de 22,1 mil. lei (6,3 mil. euro).

    Reprezentantii companiei spun ca procesul de relocare a activitatii in parcul industrial Saratel decurge conform planului, acesta urmand sa fie finalizat undeva la finele acestui an.

    Teraplast a derulat in aprilie o oferta publica initiala in vederea listarii la Bursa prin intermediul careia a strans 51 mil. lei (circa 13 mil. euro) de la investitori. Oferta a fost suprasubscrisa cu 4%, si a fost intermediata de societatea de brokeraj Raiffeisen Capital & Investment. Compania a folosit deja 4,25 mil. euro din banii stransi prin oferta pentru a rambursa o parte din credite. Drepturile de alocare ce inlocuiesc actiunile Teraplast (TRPR01) pana la finalizarea majorarii de capital au inregistrat o scadere de 8%, fata de pretul din oferta publica.

    Sursa: Ziarul Financiar, 16 mai 2008'

    mai mult

  • Perla grupului condus de Patriciu, pierderi de 30 mil. euro in T1

    Wall-Street.ro   RRC

    ___
    Rompetrol Rafinare, 'perla' grupului Rompetrol condus de Dinu Patriciu, a consemnat in primul trimestru o cifra de afaceri neta in urcare cu 65%, de la 530,7 milioane dolari in perioada similara a anului trecut la 877,9 milioane dolari, dar a inregistrat pierderi de 48 milioane dolari (30 mil. euro), de 15 ori mai mari.

    Rompetrol Rafinare a inregistrat in primele trei luni ale anului o cifra de afaceri bruta de un miliard dolari, in crestere cu 57% fata de aceeasi perioada a anului trecut, cand acest indicator a fost de 664 milioane dolari, potrivit datelor preliminare si neauditate prezentate de Rompetrol.

    Profitul operational din aceeasi perioada (EBITDA) a fost de 11,6 milioane dolari, cu 59 % mai putin decat in primele trei luni ale lui 2007, cand acesta era de 28 milioane dolari.

    Cauzele acestui rezultat sunt legate de evolutia pretului barilului de titei pe piata internationala, cu efect in reducerea marjelor de rafinare, si deprecierea dolarului in raport cu euro, care au determinat si un rezultat net negativ de 48 de milioane dolari (trimestrul intai 2008). Comparatia cu perioada similara a anului trecut indica o crestere a pretului titeiului cu aproximativ 70%.

    Rezultatele financiare au fost influentate negativ si de cresterea cheltuielilor financiare, ca urmare a majorarii dobanzilor de referinta pe piata interbancara', potrivit unui comunicat al Rompetrol emis joi.

    Rompetrol Rafinare estimeaza pentru acest an un avans al cifrei de afaceri nete cu 21%, pana la 3,16 miliarde dolari, dupa ce in 2007 afacerilor companiei s-au cifrat la 2,61 miliarde dolari (6,41 miliarde lei).

    In acelasi timp, compania petroliera mizeaza pe o sporire a profitului operational (EBIT) in acelasi ritm - de 21% - cu cel de anul trecut, pana la 40,83 milioane dolari, fata de nivelul obtinut anul trecut, de 33,81 milioane dolari (aproximativ 83,05 milioane lei).

    Grupul Rompetrol a alocat in acest an peste 164 de milioane dolari pentru continuarea programului de investitii la rafinaria Petromidia.

    Din aceasta suma, peste 70% vor asigura continuitatea pachetului investitional al rafinariei pana in 2010, care vizeaza atingerea unei capacitati de rafinare de cinci milioane de tone materie prima, precum si situarea companiei in primele 25 de rafinarii din Europa, in functie de performantele operationale si profitabilitate.

    Efectele investitiilor realizate pana in prezent se pot observa atat in cresterea constanta a cantitatilor de materie prima procesata (de la 1,15 milioane tone in 2000, inainte de preluarea rafinariei de Grupul Rompetrol, la 3,8 milioane tone in 2007), cat si in trecerea productiei de carburanti de la standardul de calitate Euro 3, exclusiv la Euro 4 si Euro 5.

    Tot in acest an Rompetrol va finaliza terminalul marin de la Midia, care va avea o capacitate anuala de 16 milioane de tone titei, situat la 8,6 kilometri in largul Marii Negre, in zona rafinariei Petromidia. Cu un necesar investitional de 90 milioane dolari, proiectul va permite rafinariei Petromidia o reducere de aproximativ 5 dolari/tona a costului de transport al titeiului.

    Rafinaria Petromidia este unul dintre cei mai mari contribuabili la Bugetul de Stat, cu un aport de aproximativ 270 milioane dolari in primele trei luni ale acestui an, in crestere cu 29 % fata de aceeasi perioada a lui 2007 cand a fost de aproximativ 210 milioane dolari.

    De asemenea, angajatii grupului Rompetrol vor primi din 14 mai sume echivalente cu valoarea unor pachete de actiuni ale rafinariei Petromidia (RRC), care vor fi vandute pe piata bursiera in urma unui program de recompensare si motivare a unor persoane din companie, a informat miercuri grupul petrolier.

    Sursa: Wall-Street, 16 mai 2008'

    mai mult

  • Antibiotice Iasi: Profit in scadere cu o treime in T1, de 7 mil. lei

    DailyBusiness.ro   ATB

    ___
    Compania Antibiotice Iasi a inregistrat in primul trimestru un profit net de 7,02 milioane lei (1,9 mil. euro), in scadere cu 35,7% fata de aceeasi perioada din 2007, pe fondul cresterii mai rapide a cheltuielilor fata de venituri.

    Producatorul iesean de medicamente a realizat, in primele trei luni ale anului, venituri totale de 57,9 milioane lei (15,8 mil.euro), cu 15,2% mai mari decat in aceeasi perioada din 2007, in timp ce cheltuielile s-au ridicat la 49,54 milioane lei (13,5 mil.euro), in crestere cu 30,2%.

    Antibiotice Iasi a inregistrat o cifra de afaceri de 48,55 milioane lei (13,16 milioane euro) in intervalul ianuarie-martie, in crestere cu 16,4% fata de nivelul din perioada similara din 2007.

    Compania estimeaza pentru acest an un profit net de 36,17 milioane lei (9,91 mil.euro), in crestere cu 11,4% fata de cel din 2007 si o cifra de afaceri de 269,25 milioane lei (73,8 mil.euro), in crestere cu 17,3%.

    Antibiotice Iasi are un capital social de 45,49 milioane lei (12,4 mil.euro), divizat in 454,89 milioane actiuni cu o valoare nominala de 0,10 lei. Actionarul majoritar al companiei este Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), cu o detinere de 53,02%. SIF Oltenia (SIF5) detine 10,10% din actiunile companiei.

    Actiunile Antibiotice au incheiat sedinta de joi la pretul de 1,46 lei pe titlu, nivel la care capitalizarea companiei este 664,15 milioane lei (181 milioane euro). Titlurile Antibiotice Iasi se tranzactioneaza la prima categorie a Bursei de Valori Bucuresti (BVB), sub simbolul ATB.

    Sursa: Daily Business, 16 mai 2008

    mai mult

  • Profitabilitate si afaceri in scadere pentru Alro in T1

    Curierul National   ALR

    ___
    Producatorul de aluminiu Alro Slatina a incheiat primul trimestru cu un profit net de 118 milioane lei (32 milioane euro), cu 26% mai redus fata de castigul de 159,3 milioane lei din perioada similara a anului trecut, pe fondul diminuarii afacerilor cu 15,5%, la 502 milioane lei (136 milioane euro) In primele trei luni din 2007, Alro a avut o cifra de afaceri de 594,6 milioane lei. Veniturile companiei s-au diminuat cu 3%, de la 584 milioane lei la 566 milioane lei (153,4 milioane euro), in timp ce cheltuielile au avansat cu 7,6%, de la 395,5 milioane lei la 425,6 milioane lei (115,3 milioane euro), potrivit raportului trimestrial al Alro remis, joi, BVB.

    Alro Slatina mizeaza in acest an pe un profit net de 150,53 milioane dolari, in scadere cu 16% fata de castigul de 178,92 milioane dolari din 2007 (436,26 milioane lei), in timp ce veniturile sunt asteptate sa coboare cu 1,3%, la 916,67 milioane dolari, fata de cele de 928,12 milioane dolari (2,26 miliarde lei) din 2007.

    Afacerile vor creste, potrivit estimarilor, cu 2,7%, de la 838 milioane dolari (2,04 miliarde lei) in 2007 la 861 milioane dolari.

    Pentru acest an, compania a programat un buget de investitii de 63,7 milioane dolari, in usoara urcare fata de nivelul de 60 milioane de dolari din 2007. Alro are un capital de 356,8 milioane lei, divizat in 713,7 milioane de actiuni cu o valoare nominala de 0,5 lei. Actionarul majoritar este grupul olandez Vimetco, a carui participatie se ridica la 84,19% din capital, iar Fondul Proprietatea detine 9,92% din titluri.

    Actiunile Alro au incheiat sedinta de miercuri a BVB la pretul de 6,9 lei, in urcare cu 1,5%. La aceasta cotatie, compania are o capitalizare de 4,92 miliarde lei.

    Sursa: Curierul National, 16 mai 2008

    mai mult

  • Amonil raporteaza profit de 4,8 mil. euro dupa ce a reluat productia

    Business Standard   AMO

    ___
    Producatorul de ingrasaminte chimice Amonil Slobozia a obtinut, in primele trei luni ale anului, un profit net de 17,89 milioane de lei (4,8 milioane de euro) fata de o pierdere de 4,9 milioane de lei in perioada similara a anului trecut. Profitul raportat reprezinta 79% din castigul bugetat pentru tot anul.

    Compania a realizat o cifra de afaceri de 76,26 milioane de lei (20,4 milioane de euro), fata de afacerile de 4,35 milioane de euro din perioada ianuarie-martie 2007.

    Rezultatele nu sunt comparabile totusi, din cauza ca, in primul trimestru din 2007, Amonil avea sistata activitatea de productie, in timp ce in acest an, capacitatile de productie au functionat in regim normal, potrivit conducerii companiei. Societatea s-a confruntat cu probleme mari in ultimii ani, in principal din cauza preturilor mari la gaze, principala materie prima.

    Amonil isi bugetase pentru acest an un profit net de 22,6 milioane de lei, de aproape trei ori mai mare fata de rezultatul din 2007.

    Conducerea societatii a explicat, in acel moment, cresterile importante bugetate, in special prin faptul ca preturile la produse finite au crescut foarte mult pe fondul crizei de cereale de pe piata internationala. Reprezentantii Amonil au mai spus, totodata, ca s-a ajuns la un acord cu Guvernul Romaniei, prin care producatorii locali vor lua gaz produs in Romania, cu o reducere de 40 de dolari/1.000 mc.

    Oficialii Amonil au precizat, in raportul trimestrial, ca primele trei luni din acest an au fost caracterizate de o activitate de productie normala, capacitatile de productie functionand la parametrii instalati.

    In actionariatul Amonil a intrat anul trecut firma InterAgro, controlata de omul de afaceri Ioan Niculae, dar si doua offshore-uri, impreuna acestia detinand 51% din actiunile producatorului de ingrasaminte. In momentul intrarii in actionariatul companiei, Niculae a declarat ca va prelua managementul acesteia. El a mai spus recent ca la Amonil se va impune o majorare de capital, pentru ca societatea are datorii foarte mari la Distrigaz Sud, iar acesta este singurul mod de a face rost de bani.

    Actiunile Amonil sunt listate la bursa, ieri, pretul acestor titluri castigand 2%. La nivelul ultimului pret, de 0,056 lei/actiune, capitalizarea bursiera a companiei este de 17 milioane de euro.

    Sursa: Business Standard, 16 mai 2008

    mai mult

  • Artego Targu-Jiu si-a majorat profitul cu 125%

    BURSA.RO - TITLURILE ZILEI   ARTE

    ___
    Compania Artego Targu-Jiu, producator de articole din cauciuc a avut in primul trimestru al acestui an afaceri de 55,7 milioane de lei, in crestere fata de perioada similara a anului trecut cu 8,6%, cand cifra de afaceri se clasa la 51,4 milioane de lei.

    Veniturile companiei au cres¬cut cu 13,44%, de la 56,1 milioane lei la 63,7 milioane de lei, in timp ce cheltuielile au crescut cu 9,46%, de la 53,7 milioane lei la 58,8 milioane de lei. Astfel, profitul net al firmei a inregistrat o crestere substantiala (125,7%), de la 1,89 milioane de lei la 4,27 milioane de lei.

    Compania Artego este controlata de asociatia salariatilor, care detine 70% din actiuni, SIF Oltenia controland doar 5,68%.

    Sursa: Bursa, 16 mai 2008

    mai mult

  • Mihai Chisu: Poate incepe un trend ascendent la BVB

    Wall-Street.ro   

    ___
    '... nu au fost cumparatori agresivi care sa creasca foarte mult lichiditatea, ci s-a observat o prudenta la cumparare', a declarat, pentru Wall-Street, Paul Brendea, analist la Prime Transaction.

    mai mult

  • Chimia aduce profituri investitorilor la bursa

    Prime Transaction   

    ___
    .... au reprezentat tranzactii futures, iar 0,3 milioane de lei tranzactii cu drepturi Teraplast (TRP),' apreciaza analistii de la Prime Transaction.

    mai mult

15.05.2008

  • Transelectrica a facut in trei luni profit cat pentru un an

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   TEL

    ___
    Compania de transport a energiei electrice Transelectrica a realizat in primele trei luni ale anului un profit net de 82,1 mil. lei (22,2 mil. euro), in crestere cu 93,6% comparativ cu primul trimestru al anului trecut si cu 8% mai mult fata de nivelul castigului net prognozat pentru intreg anul.

    'Am inregistrat rezultate substantial superioare asteptarilor noastre care au fost mai conservatoare si am reusit sa ne depasim in acest interval de timp tinta de profit pentru intreg anul. Rezultatele bune au fost generate pe de o parte de niste venituri in crestere datorate in special unui volum de servicii mai mare, iar pe de alta parte scaderii unor costuri cum ar fi cheltuielile de congestii sau cele pentru acoperirea consumului propriu tehnologic. Oricum, in al doilea trimestru nu cred ca vom mai inregistra aceasta crestere mai ales din cauza faptului ca vom da startul unor cheltuieli destul de mari pentru investitii', a explicat Razvan Purdila, directorul directiei piete de capital din cadrul Transelectrica.

    Actiunile Transelectrica s-au apreciat in sedinta de tranzactionare de ieri cu 7,6% pana la 25,5 lei pe titlu pe fondul rezultelor peste asteptari anuntate de companie. In primul trimestru al anului, compania a inregistrat o cifra de afaceri de 788,1 mil. lei (213,6 mil. euro), in crestere cu 40,1% comparativ cu primele trei luni ale anului trecut cand Transelectrica a inregistrat un nivel de 562,3 mil. lei (166,27 mil. euro).

    'Cred ca rezultatele Transelectrica au fost influentate pozitiv de volumul in crestere de energie electrica transportata in primul trimestru al anului, dar si de faptul ca Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) permite in acest an compensarea unor pierderi inregistrate de Transelectrica in anul trecut, cauzate de factori externi companiei, cum ar fi congestiile de sistem', spune Lucian Albulescu, analist financiar in cadrul KBC Securities. La inceputul anului, Transelectrica a obtinut apobarea ANRE pentru majorarea cu 3% a tarifului mediu de transport al energiei si cu 22,6% a tarifului pentru servicii de sistem. In acelasi timp, pretul reglementat pentru achizitia energiei pentru consumul propriu tehnologic a fost fixat la 198,6 pe MWh prin achizitionarea de la Electrocentrale Deva, nivelul anterior fiind de 243 de lei pe MWh.

    'Rezultatele financiare inregistrate de Transelectrica sunt peste asteptari, compania inregistrand o dinamica buna, peste cresterea anuala bugetata, atat in ceea ce priveste cifra de afaceri, cat si rezultatul operational. In general primul trimestru al anului este unul bun pentru companie, activitatea Transelectrica putand fi considerata una sezoniera', sustine Andreea Ciobanu, analist la Intercapital Invest. Transelectrica a bugetat o cifra de afaceri de 2,82 mld. lei pentru 2008, mai mare cu 23,4% fata de nivelul de 2,29 mld. lei din 2007 si un profit net de 76 mil. lei.

    Analistii sustin insa ca estimarile sunt foarte conservatoare si vor fi depasite.

    'Mentinand o prognoza conservatoare, vedem un profit de cel putin 115 mil. lei pe 2008, pe standardele internationale de contabilitate, in crestere cu 83% fata de anul trecut', sustin analistii grupului BCR-Erste.

    In ceea ce priveste investitiile, compania a anuntat un program de investitii de 1,4 mld. lei (circa 400 mil. euro) in reteaua nationala de transport al energiei electrice in perioada 2008-2012, suma care va fi recunoscuta in tarife de ANRE. Pana in 2020, compania prevede alocarea unei sume de 2 mld. euro pentru modernizarea si dezvoltarea retelei de transport a energiei.

    Sursa: Ziarul Financiar, 15 mai 2008'

    mai mult

Pagina

inchide