Stiri bursiere

Informatii piata

Orice miscare a pretului unui instrument financiar listat la bursa are la origine o stire bursiera. Noi iti punem la dispozitie o selectie a celor mai importante stiri financiare de ultima ora, pentru a putea lua deciziile investitionale in deplina cunostinta de cauza.

12.05.2008

  • SIF Banat-Crisana isi propune investitii in domeniile alimentar, farmaceutic si de prelucrare a hartiei

    BURSA.RO - TITLURILE ZILEI   LION

    ___
    Conducerea Societatii de Investitii Financiare Banat- Crisana (SIF1) si-a propus, pentru anul 2008, investitii pe piata de capital in valoare de 73,4 milioane de lei. Potrivit presedintelui SIF 1, Ioan Cuzman, atentia se va indrepta spre domeniile cu potential de crestere, din punct de vedere financiar. Domnia sa a spus: 'Domeniile foarte importante unde dorim sa facem investitii sunt cele legate de industria alimentara, care, trebuie sa recunoastem, in momentul de fata, nu se afla la nivelul corespunzator. Totodata, consideram ca avem o industrie farmaceutica destul de bine pusa la punct. Exista si domeniile legate in special de prelucrarea deseurilor de hartie si e vorba aici de fabricile de hartie si cartoane. Avem in vedere, si alte oportunitati, de exemplu, in domeniul logisticii, unde sunt foarte multe de facut. Nu in ultima instanta poate vom reusi sa reabilitam sau sa dezvoltam ceva in domeniul turistic'.

    SIF Banat-Crisana si-a propus, pentru anul 2008, cresterea valorii portofoliului administrat, dezvoltarea organizationala in scopul cresterii eficientei proceselor si cresterea vizibilitatii pe piata. Obiectivul strategic pentru anul 2008 ramane cresterea valorii pe piata si a lichiditatii portofoliului administrat, imbunatatirea performantelor societatilor din portofoliu si reducerea riscului global asociat portofoliului de tinut. 'Ne-am gandit sa propunem actionarilor nostri un profit net pentru anul 2008 destul de consistent, respectiv de 105 milioane de lei, ceea ce inseamna un program ambitios din punctul nostru de vedere', a mai precizat Ioan Cuzman. Aces¬ta a mai adaugat faptul ca in 2008 se estimeaza un profit realizat din vanzari de participatii de 64,7 milioane lei, iar volumul dividendelor de incasat de la societatile din portofoliu este estimat sa atinga cota de 42,5 milioa¬ne lei.

    Actionarii SIF Banat- Crisana vor primi dividende la un nivel de 38,4 milioane lei, ceea ce reprezinta 0,07 lei brut pentru o actiune, in crestere cu 16 la suta, fata de anul precedent. SIF Banat-Crisana a consemnat pentru 2007 un profit net de 122,8 milioane lei, cu 47,7% peste rezultatul obtinut in 2006.

    Sursa: Bursa, 12 mai 2008'

    mai mult

09.05.2008

  • Statul vinde la Bursa actiunile de la Athenee si Lido

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   

    ___
    Ministerul Turismului va scoate la vanzare pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB) pachetele majoritare de actiuni detinute la patru companii hoteliere, printre care Predeal si Neptun-Olimp, si participatiile minoritare la societatile Athenee Palace, Lido (ambele din Bucuresti) si Robinson Predeal.

    Actiunile vor fi vandute prin oferte publice secundare derulate la BVB, unde cele sapte companii sunt deja listate, dupa ce Guvernul va aproba aceasta procedura, a declarat ministrul de resort Ovidiu Silaghi.

    Institutia a selectat companiile din totalul celor 23 de societati din turism cuprinse in programul de privatizare.

    Silaghi a declarat ca participatiile detinute la cele sapte companii vor fi vandute in decursul acestui an, 'in perioada in care se poate obtine cel mai mare pret'.

    'Aceasta metoda este cea mai transparenta pentru o privatizare. Vom incepe cu cele sapte companii pentru ca sunt listate la bursa. Momentul in care va fi realizata vanzarea nu pot sa il anticipez acum, intrucat depinde de evolutia cotatiilor, dar cu siguranta va pot spune ca va fi in acest an, atunci cand putem obtine cel mai mare pret', a spus ministrul.

    Ministerul pentru IMM, Comert, Turism si Profesii Liberale controleaza companiile Predeal (90% din titluri), Litoral Constanta (82,27%), Mamaia (96,57%) si Neptun-Olimp - 52,22% din capitalul social. La celelalte trei companii institutia detine pachete minoritare cuprinse intre 21% si 42% din actiuni, respectiv la Athenee Palace (33,98%), Lido (42,87%) si Robinson (21,59%).

    Ana Hotels, firma a omului de afaceri George Copos, impreuna cu Ana Holding, Rom Tour, Tehnofrig si Tempus Invest, detin un pachet de 28,06% din capitalul Athenee Palace, conform ultimelor date disponibile la BVB. Alti actionari controleaza 37,98% din actiuni.

    Societatea Lido are printre actionarii semnificativi pe omul de afaceri Viorel Paunescu, alte participatii fiind detinute de Union International Center (10,63% din capital), alte persoane fizice si juridice.

    Compania Robinson este controlata de Predeal Investitii si Aris Consult Invest, care au impreuna 55,4% din actiuni, ambele firme fiind detinute in cote egale de doua persoane fizice, Dragos Bilteanu si El Lakis Najib.

    Sursa: Ziarul Financiar, 9 mai 2008'

    mai mult

  • Cemacon investeste 27 mil. euro in productia de caramizi

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   CEON

    ___
    Cemacon Zalau (CEON) si-a bugetat pentru urmatorii patru ani investitii de aproximativ 27 mil. euro pentru dezvoltarea capacitatilor de productie. Investitia se va realiza in trei etape, in primele faze compania urmand sa realizeze o noua linie de preparare a argilei, precum si o noua linie de productie a blocurilor ceramice, pentru ca in ultima etapa sa investeasca in extinderea capacitatilor de productie, pana la 1.400 mc/zi. Actionarii Cemacon Zalau au decis contractarea unui imprumut de pana la 20 mil. euro, prin emisiune de obligatiuni sau prin credit bancar. Cemacon a obtinut anul trecut un profit de 4 mil. lei (1,2 mil. euro), de peste cinci ori mai mare decat in 2006, si venituri de 36,34 mil. lei (10,8 mil. euro), cu 33,8% mai mari. Actionariatul firmei include companiile Broker Cluj, cu 12,68% din actiuni, Ceramica Zalau, cu 11,75%, si fondurile MEI si Julius Baer, cu cate 10% din actiuni.

    Sursa: Ziarul Financiar, 9 mai 2008

    mai mult

  • Transilvania Constructii si-a redus profitul de trei ori in T1

    Wall-Street.ro   COTR

    ___
    Transilvania Constructii a obtinut in primele trei luni ale anului un profit net de 1,64 milioane lei, de aproape trei ori mai mic fata de cel consemnat in aceeasi perioada a anului trecut, dupa ce veniturile companiei s-au diminuat cu 15%, indica rezultatele financiare transmise joi pietei Rasdaq.

    In primul trimestru de anul trecut, Transilvania Constructii raportase un profit net de 4,61 milioane lei (1,38 milioane euro).

    Afacerile companiei s-au comprimat cu 8% in primul trimestru al acestui an, la 13,46 milioane lei, dupa ce in perioada similara din 2007 se cifrau la 14,66 milioane lei (4,4 milioane euro).

    Compania si-a redus incasarile in primul trimestru cu 15%, la 16,2 milioane lei, fata de veniturile din aceeasi perioada a anului trecut, care au insumat 19,12 milioane lei (5,74 milioane euro).

    In acelasi timp, cheltuielile din primul trimestru al acestui an s-au ridicat la 14,27 milioane lei, cu 5,6% peste nivelul consemnat in perioada similara a lui 2007, de 13,51 milioane lei (4,06 milioane euro).

    Transilvania Constructii Cluj estimeaza pentru anul curent un profit net de 4,84 milioane lei, cu 40% mai mic fata de cel de anul trecut, in contextul in care cheltuielile ar urma sa sporeasca cu 9,52%.

    Compania are un plan de investitii de 26,18 milioane lei pentru acest an, din care 21,6 milioane lei vor fi alocate pentu investitii imobiliare, iar 4,2 milioane lei pentru investitiile intr-un parc logistic.

    Transilvania Constructii Cluj are un capital social de 16,79 milioane lei, divizat in aproape 509.000 actiuni, cu o valoare nominala de 33 lei. Actionarii principali ai companiei sunt Gabriela Timofte, cu 29,44% din capitalul social, Mircea Timofte, cu 29,08%, SIF Banat Crisana, cu 18,42%, si Autoritatea penru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), care detine 4,42% din actiuni.

    Titlurile companiei se tranzactioneaza la categoria de baza a pietei Rasdaq, sub simbolul COTR.

    Valoarea de piata a societatii este de 93,53 milioane lei (25,42 milioane euro), conform ultimei cotatii de 190 lei, stabilita in sedinta din 8 mai.

    Sursa: Wall-Street, 9 mai 2008

    mai mult

  • Centrala Alro, 1,2 mld. dolari

    Business Standard   ALR

    ___
    Alro Slatina va investi pana la 1,2 miliarde dolari pentru contructia termocentralei de la Turnu Magurele, care, cel mai probabil, va functiona cu carbune de import, a anuntat vicepresedintele companiei, Marian Nastase. “Prospectam piata pentru a gasi un furnizor de carbune, iar acesta garantat va fi adus din import”, a explicat Marian Nastase. Prin constructia centralei de 1.000 MW, Alro va castiga independenta energetica de care are nevoie, iar excedentul de energie va fi scos pe piata. “Evident ca va ramane o cantitate de energie, pe care o vom comercializa pe piata.

    Sursa: Business Standard, 9 mai 2008

    mai mult

  • TMK Artrom si-a diminuat de 20 ori profitul, in primul trimestru

    BURSA.RO - TITLURILE ZILEI   ART

    ___
    Producatorul de tevi TMK-Artrom Slatina (ART) a afisat in primul trimestru al acestui an un profit net de 602.200 lei, de 20 mai mic decat cel din intervalul echivalent al anului trecut, pe fondul cresterii cu 20,5% a cheltuielilor, potrivit informatiilor publicate ieri de catre companie.

    In primul trimestru al anului trecut, TMK Artrom obtinuse un profit net de 12,4 milioane lei.

    Afacerile companiei au avansat cu 2,34% in primele trei luni ale acestui an, la 134,3 milioane lei, fata de perioada echivalenta din 2007, cand acestea s-au cifrat la 131,23 milioane lei.

    Veniturile totale ale companiei au crescut in primele trei luni din 2008 cu 9,83%, la 147,5 milioane lei, fata de cele din perioada similara a anului trecut, care au fost de 134,33 milioane lei.

    TMK Artrom a afisat in primul trimestru al acestui an cheltuieli totale de 146,9 milioane lei, in crestere cu 20,5% fata de cele inregistrate anul trecut, de 121,9 milioane lei.

    Societatea este specializata in productia de tevi din otel fara sudura si are un capital social de 30,79 milioane lei, divizat in 12,27 milioane actiuni cu o valoare nominala de 2,51 lei. Actionarul majoritar al companiei este TMK Europe GmbH, care controleaza 80,56% din capitalul social, iar SIF Oltenia detine 12,19%, potrivit ultimei raportari.


    Sursa: Bursa, 9 mai 2008

    mai mult

  • Deprecieri ale indicilor BVB, pe o lichiditate de aproape 10 mil. euro

    Wall-Street.ro   

    ___
    ' au atras probabil atentia multor investitori, care au cumparat actiuni la aceasta companie', a declarat Gabriel Necula, broker la Prime Transaction, citat de NewsIn.

    mai mult

  • OTP si Zepter au luat 5% din piata fondurilor mutuale

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   

    ___
    In plus, Adrian Barbulescu, analist la Prime Transaction spune ca in afara de conditiile nefavorabile ale pietei, conteaza in decizia de a investi si marimiea si perspectivele companiei.

    mai mult

  • Conditiile bursei ar putea trage in jos IPO Pomponio

    Wall-Street.ro   

    ___
    In plus, Adrian Barbulescu, analist la Prime Transaction spune ca in afara de conditiile nefavorabile ale pietei, conteaza in decizia de a investi si marimiea si perspectivele companiei.

    mai mult

08.05.2008

  • Depozitarul Central se pregateste pentru listarea Domo

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   

    ___
    Depozitarul Central, institutia pietei de capital care opereaza decontarea tranzactiilor realizate la Bursa si tine registrul actionarilor pentru companiile listate, se va conecta cu institutia similara din Bulgaria, ceea ce va permite tranzactionarea in paralel de instrumente financiare pe piata de la Bucuresti si cea de la Sofia, conform reprezentantilor Depozitarului.

    Depozitarul din Bulgaria este cea de a 16-a institutie de decontare cu care Depozitarul Central va stabili o conexiune, insa miscarea are ca prim scop listarea fondului de investitii Lynx Properties, proprietarul retelei de retail de electrocasnice Domo, afirma surse din piata de capital.

    Depozitarul Central, care a incheiat primul an de functionare cu un profit de 2 milioane de euro se mai pregateste de listarea la Bursa de Valori a titlurilor de stat, prevazuta pentru a doua parte a acestui an, dar si de introducerea unor servicii suplimentare pentru companii.

    Lynx Properties, proprietarul Domo, si-a anuntat intentia de a-si lista actiunile pe piata de capital, ultimele informatii de pe piata indicand o listare tripla: pe pietele de la Londra, Bucuresti si Sofia.

    'Conexiunea cu depozitarul din Bulgaria se va realiza la cererea acestora si va oferi posibilitatea tranzactionarii de instrumente financiare in paralel pe piata de la Bucuresti si cea de la Sofia. Ei nu au pana acum nici o conexiune externa cu un alt depozitar si le-am propus sa le oferim posibilitatea de a se conecta prin intermediul nostru la alti depozitari din Europa', a spus Adriana Tanasoiu, directorul general al Depozitarului Central.

    Pe piata de la Londra companiile prefera sa listeze certificate care atesta dreptul de proprietate asupra actiunilor (GDR - Global Depository Receipts) si nu actiunile propriu-zise, cum sunt listate pe piete de la Bucuresti sau Sofia. Depozitarul pregateste de altfel si inceperea gestionarii unor instrumente financiare cum sunt GDR-urile. Astfel, ar urma sa fie posibila transformarea GDR-urilor tranzactionate la Londra in actiuni care pot fi vandute pe piata de la Bucuresti, sau invers, ceea ce ar putea face piata de la Bucuresti mai atractiva pentru listari internationale.

    Prima listare a unei companii straine la Bucuresti a avut loc la finalul anului trecut, cand actiunile Erste Bank listate la Viena si Praga au fost introduse la tranzactionare pe piata de la Bucuresti. Depozitarul a realizat cu ocazia listarii Erste conexiuni cu cele mai importante sisteme de decontare din Europa, fiind introduse de asemenea noi tehnici de tranzactionare cum ar fi conturile agregate sau introducerea ordinelor fara prevalidare.

    Depozitarul Central a realizat anul trecut, primul an de functionare, un profit net de 7,7 milioane de lei (peste 2 mil. euro) la venituri de 22 mil. lei (6,3 mil. euro). Depozitarul a fost constituit prin fuziunea registrelor independente ale actionarilor si a preluat din luna mai a anului trecut activitatea de decontare de la Bursa de Valori.

    'Se vor tranzactiona la Bursa doar titlurile de stat emise dupa data finalizarii conexiunilor tehnice cu institutia specializata a Bancii Nationale, pentru ca prospectele de emisiune pentru titlurile de stat aflate in circulatie nu prevad tranzactionarea acestora pe Bursa', a spus Tanasoiu. Inceperea tranzactionarii titlurilor de stat pe Bursa ar putea avea loc in primavara acestui an, conform reprezentantilor pietei de capital.

    Sursa: Ziarul Financiar, 8 mai 2008'

    mai mult

Pagina

inchide