Stiri bursiere

Informatii piata

Orice miscare a pretului unui instrument financiar listat la bursa are la origine o stire bursiera. Noi iti punem la dispozitie o selectie a celor mai importante stiri financiare de ultima ora, pentru a putea lua deciziile investitionale in deplina cunostinta de cauza.

08.05.2008

  • Fondul Proprietatea valoreaza 2,3 mld. euro

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   

    ___
    Valoarea de piata a Fondului Proprietatea se ridica la doar 2,3 miliarde de euro fata de capitalul social de 4 miliarde de euro cu care a fost infiintat sau fata de estimarile care indicau o suma si mai mare. Valoarea reala a Fondului a reiesit din prima tranzactie al carei pret a fost facut public.

    SIF Muntenia a anuntat ieri ca a cumparat un pachet de 3,5 milioane de actiuni cu valoarea nominala de 1 leu la pretul de 0,6 lei/actiune, vanzatorul nefiind facut public.

    Primele tranzactii cu actiuni ale Fondului Proprietatea au inceput anul acesta odata cu modificarea legislatiei, care permite acum tranzactiile cu actiuni, chiar daca Fondul nu s-a listat pe Bursa, insa pretul acestora nu a fost facut public.

    Lipsa transparentei, modificarea repetata a portofoliului fondului prin acte normative, dar si listarea pe Bursa care pare din ce in ce mai indepartata ar putea afecta valoarea de piata a fondului.

    Doar pachetul de 20% din Petrom detinut de fond valoreaza pe Bursa 1,5 miliarde de euro, fondul mai detinand pachete de actiuni la alte 87 de companii, printre care pachete de 20-25% la companiile de distributie a energiei electrice, 20% din cele mai importante porturi si aeroporturi, 20% din Hidroelectrica sau aproape 15% din Transelectrica, Transgaz sau Posta Romana. 'Prin activele pe care le detine, Fondul Proprietatea este o investitie interesanta. Am facut un plasament cu un orizont de cativa an, pentru ca vom astepta listarea la Bursa', a spus Petre Szel, presedintele Muntenia Invest, care administreaza SIF Muntenia.

    Ultimii ani au atatat insa ca actionarii privati ai Fondului sunt supusi riscului ca statul sa modifice portofoliul fondului prin acte normative, ceea ce ar putea afecta averea actionarilor. Szel a dat de intels ca SIF se va opune, inclusiv in justitie, modificarilor din portofoliul fondului dezavantajoase pentru actionarii privati.

    Fondul a fost constituit, in urma cu aproape trei ani, ca solutie pentru despagubirea fostilor proprietari, abuziv deposedati in timpul regimului comunist.

    Sursa: Ziarul Financiar, 8 mai 2008'

    mai mult

  • Impact SA construieste patru proiecte rezidentiale de 160 mil. euro

    Wall-Street.ro   IMP

    ___
    Dezvoltatorul imobiliar Impact SA investeste 160 de milioane euro in patru noi proiecte rezidentiale, doua dintre ele fiind localizate in Bucuresti, unul in Voluntari, iar celalat in Cluj Napoca, potrivit datelor companiei.

    Junior 2, proiectul din Voluntari, se intinde pe o suprafata totala de 10.200 metri patrati, iar finalizarea acestuia este asteptata pentru anul viitor, anunta NewsIn.

    Dala si Fontaine Blue, proiectele din Capitala totalizeaza o suprafata de aproape 150.000 de metri patrati, finalizarea primului proiect estimandu-se pentru anul 2011, iar cel de al doilea pentru anul viitor.

    Cel mai mare proiect va demara la Cluj Napoca, acesta urmand sa se desfasoare pe o suprafata de aproape 200.000 de metri patrati. Reprezentantii Impact au programat finalizarea proiectului clujean, Lomb, pentru anul 2010.

    Potrivit managerului companiei, Oana Trifu, Impact detine 2,9 milioane de metri patrati, circa 20 la suta din acesta aflandu-se in exploatare.

    Profitul brut al dezvoltatorului listat la bursa a crescut anul trecut, fata de 2006, cu peste 170 la suta, la 105.000 de euro.

    Sursa: Wall-Street, 8 mai 2008

    mai mult

  • Alro, taiata de China de pe lista de investitii

    Business Standard   ALR

    ___
    Compania Alro Slatina, cel mai mare producator de aluminiu in Europa Centrala si de Est, exceptand Rusia, a anuntat ca singura varianta de crestere o reprezinta concentrarea activitatii pe produse procesate, sector spre care se vor indrepta preponderent investitiile.

    Proprietarul Alro, grupul Vimetco, a preferat sa indrepte spre fabricile din China investitiile anuntate initial pentru dublarea capacitatii de productie a combinatului de la Slatina, din cauza unei piete asiatice mai atractive, conform declaratiilor lui Marian Nastase, vicepresedinte al Consiliului de Administratie Alro. Cresterea cotatiei aluminiului pe piata londoneza a speriat clientii producatorilor, inclusiv cei ai Alro, care asteapta o scadere a pretului. Alro are o capitalizare bursiera de 5,49 miliarde lei (1,5 miliarde euro).

    Anul trecut, reprezentantii Alro si Vimetco anuntau investitii de circa 750 milioane de dolari pentru dublarea capacitatii de productie la fabrica de la Slatina, plan care a fost abandonat din motive strategice. Nastase a precizat ca in China grupul a fost atras de preturile mai reduse ale energiei, de posibilitatea de a avea o activitate integrata prin controlul unor mine in apropierea fabricilor si datorita cererii mari de petrol de pe piata chineza.

    Strategia Vimetco pentru Romania va presupune concentrarea pe produse procesate, a caror valoare poate fi si dubla fata de cea a cotatiei aluminiului brut pe pietele internationale. “Din bugetul de investitii de circa 63 milioane de dolari, circa 40 de milioane vor viza investitii tehnologice, in special pe segmentul de procesare”, a declarat Nastase. Acesta a aratat ca se doreste o crestere a productiei de aluminiu procesat de peste 56%, pana la circa 50.000 de tone, fata de 32.000 de tone la sfarsitul anului trecut. Din punct de vedere tehnologic, cantitatea de aluminiu procesat ar putea ajunge la 120.000t, din 260.000t, productia totala a companiei. Investitiile tehnologice ale companiei vor aduce si un plus al productivitatii. Anul trecut, compania a ajuns la o productivitate de 90 de tone pe angajat, iar pentru anul viitor are in vedere atingerea unei productivitati de 120 de tone pe angajat. “Acum suntem aproape de un maxim de productivitate pentru cuvele pe care le avem. Cred ca mai poate fi imbunatatita cu 10%, printr-o eficientizare a cuvelor existente”, a punctat Nastase.

    Alro intentioneaza sa se dezvolte pe piete noi, prin fabricarea de produse cu valoarea adaugata mare, precum aliaje dure sau profile extrudate. In prezent, Alro produce 1.000 de tone de profile lunar, fata de 3.000 de tone anual inainte de fuziunea cu Alprom, pe care le exporta in state precum Germania sau Austria. “Piata romaneasca se afla intr-o faza in care pune accent mare pe pret, uneori chiar in dauna calitatii”, a spus Nastase. Alro intentioneaza sa poarte discutii si cu noii investitori de pe piata romaneasca, in vederea furnizarii de produse procesate, printre acestea fiind nominalizat si Ford. Pe piata romaneasca, produsele Alro sunt destinate fabricantilor de radiatoare, precum si companiei Arctic. Din productia totala a Alro, circa 75-85% merge la export. Compania va investi 1-1,2 miliarde dolari pentru constructia unei termocentrale, pentru a-si asigura necesarul de electricitate, in urma unui joint-venture realizat cu InterAgro, companie controlata de Ioan Niculae. Unitatea va functiona pe carbune adus din import, pentru care Alro analizeaza mai multe variante, Africa reprezentand principala varianta luata in discutie.

    Alro a mai anuntat ca in primul trimestru al acestui an isi va depasi castigurile bugetate, ca urmare a fluctuatiilor pretului aluminiului si a cresterii cererii de aluminiu pe plan global cu 7%.

    Sursa: Business Standard, 8 mai 2008

    mai mult

  • Vulcan pregateste investitii de 90 milioane de lei

    BURSA.RO - TITLURILE ZILEI   VULC

    ___
    Compania Vulcan a stabilit investitii totale de 90 milioane de lei pentru perioada 2008- 2010. Societatea va in¬vesti 20 milioane de lei chiar anul acesta, in timp ce 38 milioa¬ne de lei vor fi investiti in 2009 si 32 milioane de lei in 2010.

    Presedintele Vulcan SA, Peter Eisenkolb, a estimat pentru anul 2010 venituri de peste 120 milioane de lei, ceea ce reprezinta o crestere minima de 30% pe an. Totodata, domnia sa considera ca EBITDA va creste la mai mult de 10% din venituri. 'Acest lucru se va putea realiza datorita cererii foarte mari pe piata interna si externa a produselor oferite de Vulcan SA', este de parere Peter Eisenkolb.

    Volumul intregii piete pe tipuri de produse (pereti membrana, suprafete schimb de caldura, tamburi cazan, colectori, circuite si fitinguri) este in prezent de 1,2 miliarde de euro, iar in anul 2010 va ajunge pana la circa 1,5 miliarde de euro, potrivit domnului Eisenkolb.

    In anul 2007, compania a inregistrat o pierdere totala de circa 21,3 milioane lei, din care 10 milioane de lei reprezinta provizioanele pentru anii precedenti, iar 3,3 milioane reprezinta provizioanele pentru anul in curs.

    Domnul Eisenkolb pune evolutia negativa a rezultatelor financiare din 2007 pe seama restructurarii productiei si a constituirii provozioanelor, estimand pentru anul acesta o imbunatatire a rezultatelor.

    In primul trimestru al anului 2008, compania a inregis¬trat venituri de 20,1 milioane de lei, in crestere fata de aceeasi perioada a anului trecut, cand veniturile au fost 13,8 milioane de lei. Per ansamblu, in anul 2007 compania a inregistrat venituri de 55,2 milioane de lei, in crestere fata de veniturile din anul 2006, 53,3 milioane de lei. Vulcan Bucuresti a obtinut in primul trimes¬tru din 2008 un profit net de 1,1 milioane lei, care include prorata provizioanelor pentru acest an, fata de pierderea de 4,5 milioane lei din perioada similara a anului trecut. Compania a inregistrat in primul trimestru din 2008 un profit operational de 2,3 milioane lei.

    600 locuri noi de munca oferite de Vulcan

    Vulcan SA intentioneaza sa angajeze in urmatorii ani circa 600 de persoane, a declarat ieri intr-o conferinta de presa, Peter Eisenkolb, presedintele Vulcan SA. La finalul primului trimestru al acestui an, Vulcan SA a avut 1085 angajati, in scadere fata de perioada similara din 2007, cand compania a avut 1178 angajati. Marin Maciuca, director general al Vulcan SA a declarat: 'Compania va oferi conditii avantajoase pentru angajare, inclusiv un salariu dupa media europeana de salarizare'.

    Sursa: Bursa, 8 mai 2008'

    mai mult

  • O tranzacție cu titlurile Siderma efectuată la prețul de 20.000 lei/ acțiune a fost anulată de BVB

    BURSA.RO - TITLURILE ZILEI   

    ___
    '... și au influențat atât indicele, cât și lichiditatea pieței', a declarat Gabriel Necula, broker la Prime Transaction

    mai mult

07.05.2008

  • Erste va plati dividende de 2,5 mil. euro actionarilor romani

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   EBS

    ___
    Erste Bank (EBS), actionarul majoritar al BCR, va acorda dividende in valoare de 237,2 mil. euro din profitul net pe 2007, potrivit hotararii de ieri a adunarii generale a actionarilor bancii austriece. Valoarea dividendelor va fi de 0,75 de euro (2,73 de lei) pe actiune, potrivit hotararii actionarilor Erste. Banca austriaca are circa 6.500 de actionari romani, cea mai mare parte fiind actuali si fosti salariati ai BCR, care si-au schimbat actiunile detinute la BCR cu actiuni Erste in 2006. Acestia detin peste 1% din actiunile bancii, astfel ca vor incasa dividende de circa 2,5 mil. euro. Valoarea dividendului reprezinta 1,56% din ultimul pret al actiunilor Erste la Bursa, de 174,2 lei.

    Sursa: Ziarul Financiar, 7 mai 2008

    mai mult

  • Profitul Petrom aproape s-a triplat in primul trimestru

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   SNP

    ___
    Petrom, cea mai mare companie din Romania, a inregistrat in primul trimestru un profit net de 977 mil. lei (265 mil. euro), cu 165% mai mare decat in perioada similara a lui 2007, datorita cresterii pretului titeiului pe pietele internationale.

    Profitul raportat de Petrom in T1 reprezinta mai mult de jumatate din castigul inregistrat anul trecut de companie, de 1,77 mld. lei (532 mil. euro).

    Afacerile companiei au avansat in primele trei luni ale anului cu 35%, la 3,72 mld. lei (1,01 mld. euro).

    Petrom a realizat investitii de peste 2 mld. lei (540 mil. euro) in primul trimestru, de aproape patru ori mai mari decat in anul precedent.

    Sursa: Ziarul Financiar, 7 mai 2008

    mai mult

  • Vosganian: Trebuie sa grabim listarea titlurilor de stat pana in 15 iulie

    Wall-Street.ro   

    ___
    Varujan Vosganian, ministrul economiei si finantelor, a declarat ca nu este multumit de procesul de listare a titlurilor de stat, care dupa evolutia actuala s-ar realiza abia in septembrie, si vrea comprimarea etapelor, pentru ca listarea sa se realizeze pana pe 15 iulie.

    Pentru listarea titlurilor de stat la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a fost alcatuita o comisie mixta, formata din cate doi reprezentanti ai Ministerului Economiei si Finantelor (MEF), Bancii Nationale a Romaniei (BNR) si Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM), iar pana pe 30 iunie ar trebui sa fie totul pregatit, a mentionat ministrul, care a aratat ca, dupa acest calendar, s-ar ajunge ca listarea sa se realizeze efectiv in luna septembrie.

    Directorul departamentului de trezorerie din cadrul ministerului economiei si finantelor, Stefan Nanu, declarase, de altfel, pe 30 aprilie, ca ministerul spera sa listeze titlurile de stat pe Bursa de Valori Bucuresti in septembrie.

    In schimb, intr-o declaratie din 9 aprilie, ministrul Vosganian dadea ca termen pentru listarea titlurilor de stat la BVB luna iunie.

    Sursa: Wall-Street, 7 mai 2008

    mai mult

  • Armax Gaz: Profit in crestere cu 11% in primul trimestru, de 450.000 lei

    DailyBusiness.ro   ARAX

    ___
    Compania Armax Gaz Medias a inregistrat in primul trimestru din acest an un profit brut de 449.999 lei (123.776 euro), in crestere cu 11,4% fata de perioada similara din 2007.

    Afacerile Armax Gaz au crescut usor in primul trimestru al acestui an, cu 2,8% pana la 6,5 milioane lei (1,78 mil.euro), de la 6,34 milioane lei in acelasi interval din 2007.

    Veniturile companiei au fost in primul trimestru al anului curent de 14,09 milioane lei (3,87 mil.euro), in urcare cu 70% fata de perioada similara a anului trecut. In acelasi timp, cheltuielile companiei au progresat in primul trimestru cu 74% fata de aceeasi perioada a anului trecut, pana la 13,64 milioane lei (3,75 mil.euro).

    Producatorul de echipamente pentru industria gazelor Armax Gaz are un capital social de 60,43 milioane lei, divizat in 604,3 milioane actiuni cu o valoare nominala de 0,10 lei. Actionarul principal al companiei este Mircea Vescan, care detine 37,64% din actiuni.

    Actiunile Armax Gaz au incheiat sedinta de marti la cotatia de 0,165 lei/titlu, ceea ce da o capitalizare de 99,7 milioane lei (27,3 milioane euro). Titlurile Armax Gaz se tranzactioneaza la categoria de baza a pietei Rasdaq, sub simbolul ARAX.

    Sursa: Daily Business, 7 mai 2008

    mai mult

  • Bere Azuga estimeaza o dublare a profitului net, la 879.500 lei

    BURSA.RO - TITLURILE ZILEI   

    ___
    Bere Azuga si-a propus sa-si dubleze in acest an profitul net fata de anul trecut, pana la 879.480 lei,pe fondul avansului afacerilor de aproape doua ori, la 53,3 milioane lei, potrivit unui comunicat trimis marti pietei Rasdaq.

    Anul trecut, producatorul de bere obtinuse un profit net de 412.154 lei si o cifra de afaceri de 27,43 milioane lei.

    Veniturile companiei urmea¬za sa creasca cu 70%, la 54,2 milioane lei, de la 31,79 mi¬lioane lei, nivelul inregistrat anul trecut. In acelasi timp, cheltuielile totale ale societatii ar urma sa sporeasca cu 70%, de la 31,23 milioane lei pana la 53,15 milioane lei, potrivit bugetului de venituri si cheltuieli.

    Societatea are in prezent un capital social de 5,88 milioane lei, divizat in 2,35 milioane actiuni cu o valoare nominala de 2,50 lei. Actionarul principal al societatii este Valeriu Morariu, care controleaza 38,03% din capital. Rombas Trans International SRL detine 20,09% din actiuni.

    Sursa: Bursa, 7 mai 2008

    mai mult

Pagina

inchide