Stiri bursiere

Informatii piata

Orice miscare a pretului unui instrument financiar listat la bursa are la origine o stire bursiera. Noi iti punem la dispozitie o selectie a celor mai importante stiri financiare de ultima ora, pentru a putea lua deciziile investitionale in deplina cunostinta de cauza.

24.04.2008

  • Fara banii din Asiban, BT vede un profit de 90 mil. euro

    Business Standard   TLV

    ___
    Banca Transilvania, institutia bancara cu actionariat majoritar autohton, plasata pe locul patru in clasamentul bancar in functie de active, a raportat un profit brut de 60,26 milioane de lei (17 milioane de euro) in primul trimestru de activitate, tinta de profit a actionarilor pentru intreg anul 2008 fiind de 300 milioane de lei (90 milioane de euro).

    Activele Bancii Transilvania au urcat in primele trei luni cu 8%, la 14,92 mld. lei (4,19 miliarde euro), investitiile bancare-titluri inregistrand o crestere semnificativa. Majorarea profitului brut din primul trimestru de activitate a fost de 65%, exprimata in lei, comparativ cu perioada similara din anul trecut, insa profitul brut per ansamblul anului in curs, aprobat marti de actionari, este in scadere cu 25,6% fata de cel de 339,9 milioane de lei (121 milioane de euro) inregistrat in 2007. Actionarii au aprobat o crestere de 44% a cheltuielilor, in timp ce veniturile vor urca mai lent, cu 17,3%, potrivit unui comunicat trimis bursei.

    “Suntem increzatori in evolutia BT pentru 2008, dar, in acelasi timp, ramanem atenti la mediul financiar local si international. In primul trimestru de activitate, toate segmentele au avut o contributie deosebita la rezultatele bancii”, a declarat pentru Business Standard Robert Rekkers, directorul general al Bancii Transilvania, care a punctat ca profitul net va fi comunicat la finele lunii.

    Bugetul de venituri si cheltuieli, aprobat de actionari, nu include fondurile pe care le va incasa banca din vanzarea participatiei de 25% din compania de asigurari Asiban, astfel ca profitul bancii in 2008 va fi mult mai mare.

    “Cred ca banii se vor incasa in trimestrul trei al anului, acestia nefiind prevazuti in bugetul activitatii operationale. Suma care ne revine este de 87,5 milioane de euro impozabil, din care se scad si costurile de consultanta”, a punctat Rekkers. Potrivit unei declaratii recente acordate Business Standard de Horia Ciorcila, presedinte si actionar al BT, fondurile provenite din vanzarea participatiei la Asiban vor fi utilizate pentru extinderea teritoriala. In AGA de marti, investitorii au hotarat majorarea capitalului social cu 448,6 mil. lei (126 mil. euro), de la 611,07 mil. lei (172 mil. euro)la 1,059 mld. lei (298 mil. euro), prin incorporarea partiala a rezervelor constituite din profitul net din 2007, din primele de emisiune ale majorarilor de capital anterioare, si prin aport in numerar. In primul trimestru, reteaua teritoriala a bancii a crescut cu 20 de unitati, la 471 de agentii si sucursale. Pentru anul in curs, Banca Transilvania a bugetat investitii de 36,8 milioane de euro, dintre care 50%, respectiv 18 milioane de euro, urmeaza sa fie folositi pentru sucursale. “BT intentioneaza sa deschida 80 de unitati in cursul acestui an, din care 20 au fost deja inaugurate”, a detaliat Robert Rekkers planurile actuale.

    Absenta unei banci mama in spatele Bancii Transilvania, in conditiile crizei actuale de lichiditati, a determinat reprezentantii bancii sa contracteze credite de peste 75 milioane de euro in primul trimestru de activitate din 2008. “Banca Transilvania a contractat credite de la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare, IFC si alte institutii in valoare de peste 75 milioane de euro, in primul trimestru, care vor fi folositi pentru cresterea activitatii de creditare”, a subliniat directorul general. Soldul creditelor acordate de banca, in primul trimestru, a urcat cu 13%, la 9,8 mld. lei (2,76 mld. euro), in timp ce valoarea depozitelor atrase a ajuns la 11,01 mld. lei (3,1 mld. euro), in crestere cu 6% comparativ cu decembrie 2007. Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare este cel mai mare actionar al bancii, cu o participatie de 14,98%, iar cel mai mare actionar individual este Horia Ciorcila, care detine 4,99% din titluri.

    Sursa: Business Standard, 24 aprilie 2008

    mai mult

  • Flamingo estimeaza investitii de 26 milioane lei, in 2008

    BURSA.RO - TITLURILE ZILEI   

    ___
    Flamingo estimeaza, pentru acest an, un profit net de 9,3 milioane lei, potrivit bugetului consolidat pe 2008 aprobat ieri in Adunarea Generala a Actionarilor. Potrivit unui comunicat remis Bursei de Valori Bucuresti, cifra de afaceri estimata pentru anul in curs se ridica la 758 milioane lei. De asemenea, grupul estimeaza investitii de 26 milioane lei in 2008, generate in special de planul de deschideri de magazine.

    Totodata, Flamingo a aprobat programul de acordare in limita a 28 de milioane de actiuni catre conducerea companiei, pentru perioada 2009-2012, si care include cele 16 milioane de titluri din planul initial al companiei, valabil pentru perioada 2007 - 2010.

    Sursa: Bursa, 24 aprilie 2008

    mai mult

  • Bursa vrea în rândul lumii

    Curierul National   

    ___
    ... O creștere a programului nu va duce la o mărire a lichidității de la BVB', ne-a declarat Adrian Bărbulescu, analist la Prime Transaction.

    mai mult

23.04.2008

  • Argus Constanta si-a bugetat un profit de patru ori mai mare

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   UARG

    ___
    Producatorul de uleiuri vegetale Argus Constanta estimeaza pentru acest an un profit brut de 20,8 mil. lei (5,7 mil. euro), de aproape patru ori mai mare decat nivelul de anul trecut, potrivit unui raport financiar al firmei.

    Compania vizeaza realizarea unor venituri totale de 222,1 mil. lei (61,3 mil. euro) in acest an, in crestere cu 58,2% fata de 2007, in timp ce cheltuielile vor avansa cu circa 49%, la 201,3 milioane lei.

    In 2007, firma a inregistrat profit, dupa doi ani consecutivi de pierdere, in conditiile unui avans al veniturilor de 23,7%, la 140,3 milioane lei si o crestere mai lenta a cheltuielilor, de 8,8% la 135,1 milioane lei.

    Cifra de afaceri a firmei a avut de asemenea o evolutie pozitiva, inregistrand o crestere de 16%, la 126,2 milioane lei, desi seceta de anul trecut a redus cantitatea de materie prima diposnibila.

    'Chiar daca s-a inregistrat o lipsa acuta de materie prima si am achizitionat-o la preturi cu mult mai mari decat in anii precedenti, dupa doi ani in care piata nu a permis recuperarea costurilor prin pret, anul 2007 a permis acest lucru si am reusit sa recuperam o parte din pierderea inregistrata in cei doi ani consecutivi', informeaza compania.

    In conditiile in care seceta de anul trecut a redus productia de floarea-soarelui si calitatea acesteia si a determinat cresterea preturilor de achizitie a semintelor, Argus a apelat la noi surse de materie prima.

    Astfel, firma a achizitionat si seminte de rapita, pentru o noua marca de ulei vegetal lansata anul trecut (reprezentand un amestec de rapita si floarea-soarelui), importuri de ulei brut de soia si ulei brut de floarea-soarelui.

    'De mentionat ca productia mica de seminte oleaginoase, atat in tara, cat si pe plan mondial, dar si faptul ca o parte din resurse au mers spre producerea de biodiesel au dus la cresterea pretului materiei prime si implicit a uleiului pentru consum', se mai spune in raportul companiei.

    Totodata, Argus arata ca presiunea de pe piata uleiurilor a scazut anul trecut, prin echilibrarea cererii si ofertei.

    'Acest lucru s-a datorat faptului ca unele companii nu au rezistat socului de doi ani cu pierderi si in acest moment mai opereaza doar ca prestatoare de servicii, iar altele s-au indreptat spre piata de biodiesel', se mentioneaza in raport.

    Argus detine o fabrica de ulei in Constanta si mai multe spatii de depozitare a cerealelor in judetele Constanta, Calarasi si Tulcea.

    Principalii actionari ai societatii sunt SIF Oltenia, cu o participatie de 11,9%, si Vasile Leu, directorul general al firmei, cu 11,3%, potrivit celor mai recente raportari ale Rasdaq.

    Sursa: Ziarul Financiar, 23 aprilie 2008'

    mai mult

  • Rompetrol WS: Venituri si profit in scadere cu pana la 4%, in 2008

    DailyBusiness.ro   PTR

    ___
    Rompetrol Well Services Ploiesti, divizia de servicii petroliere la sonda a grupului Rompetrol, vizeaza pentru acest an venituri totale si profit in scadere cu pana la 4%, a anuntat marti compania.

    Veniturile bugetate de companie pentru acest an sunt in valoare de 36,24 milioane dolari (81,44 milioane euro), cu 3,85% mai mici fata de anul trecut, in timp ce profitul net este estimat la aproape 6,79 milioane dolari (15,26 milioane lei), in scadere cu 3,96% fata de rezultatul obtinut in 2007.

    Rompetrol Well Services estimeaza cheltuieli totale de 28,04 milioane dolari (63 milioane lei) in acest an, cu 4,1% mai mici fata de nivelul consemnat in 2007 si a anuntat ca va aloca suma de 6,55 milioane dolari (14,72 milioane lei) pentru investitii.

    Compania a inregistrat anul trecut venituri in crestere cu 44,1%, la 91,9 milioane lei (37,69 milioane dolari), si un profit net de 17,25 milioane lei (7,07 milioane dolari), in urcare cu 75%.

    Totodata, compania intentioneaza sa-si majoreze capitalul social cu 16,4 milioane lei, la circa 30 milioane lei, prin incorporarea rezervelor constituite din castigul aferent anului trecut. Aceasta propunere va fi discutata de actionari la o viitoare adunare generala.

    In plus, valoarea terenurilor companiei a fost evaluata in crestere, de la 2,95 milioane lei la 6,58 milioane lei, la fel ca si valoarea contructiilor, de la 7,3 milioane lei la 9,7 milioane lei.

    Rompetrol Well Services (RWS) este o companie membra a grupului Rompetrol NV din 2000, specializata in servicii de sonda pentru extractia titeiului si gazelor naturale.

    Actiunile Rompetrol Well Services se tranzactioneaza la categoria a II-a Bursei de Valori Bucuresti (BVB), sub simbolul PTR.

    Compania are un capital social in valoare de 13,9 milioane lei, divizat in 139 milioane de actiuni, cu o valoare nominala de 0,1 lei.

    Potrivit ultimei cotatii, de 1,22 lei/actiune, stabilita in sedinta din 17 februarie, valoarea companiei se ridica la 169,7 milioane lei.

    Principalul actionar al Rompetrol Well Services este grupul Rompetrol, care detine 51% din actiuni, in timp ce Mei Roemenie En Bulgarije Funds controleaza o participatie de 5,3%.

    La sfarsitul lui august 2007, compania de stat KazMunaiGaz din Kazahstan a preluat 75% din actiunile Rompetrol Holding, in urma unei tranzactii care evalua grupul la 3,6 miliarde dolari.

    Sursa: Daily Business, 23 aprilie 2008

    mai mult

  • Albalact vrea afaceri de 60 mil. euro pentru 2008

    Curierul National   

    ___
    Albalact vizeaza pentru anul 2008 o cifra de afaceri de 60 de milioane de euro si un profit net de trei milioane de euro, a anuntat ieri compania, informeaza NewsIn. 'Albalact a ramas singura companie din top 5 cu actionariat majoritar romanesc, iar targetul pentru 2008 este ca Albalact sa devina producatorul numarul 3 in industrie', a spus Traian Simion, directorul general al Albalact. Compania isi imparte piata de produse lactate cu Danone, La Dorna, Friesland, Tnuva si Hochland. Albalact produce peste 60 de sortimente de lactate sub marcile Fulga, Zuzu si Albalact. Fiecare dintre aceste marci detine cate o treime din valoarea vanzarilor.

    Veniturile totale realizate de Albalact in primul trimestru al anului 2008 s-au ridicat la 47,7 milioane lei, in crestere cu 15% fata de veniturile totale realizate in primul trimestru al anului 2007, 41,4 milioane lei, a anuntat compania. Pe de alta parte, veniturile efective realizate din vanzarea produselor au crescut in primul trimestru al acestui an cu 25% fata de primul trimestru al anului 2007. 'Profitul inregistrat in primele luni ale acestui an, de aproximativ un milion lei brut, nu s-a ridicat la nivelul profitului inregistrat in aceeasi perioada a anului 2007. (...) Din punct de vedere operational, la inceputul anului 2008 costurile au continuat sa fie foarte mari, mai ales ca am avut o perioada in care ambele fabrici au functionat, pana cand cea veche a fost inchisa. Abia acum, in aprilie 2008, intreaga fabrica de la Oiejdea este operationala si poate lucra la capacitatea instalata. Intarzierile au fost inevitabile si nu dam vina pe niciun furnizor', a declarat Traian Simion.

    Raportul financiar al anului 2007 arata ca Albalact a ajuns in 2007 la o cifra de afaceri de 154,6 milioane lei, cu 51,45% mai mare decat cifra de afaceri realizata in 2006, de 102,1 milioane lei, a mai anuntat compania. Profitul net inregistrat de Albalact in 2007 a fost in scadere cu 2,8 milioane lei fata de cel realizat in 2006, care se situa la valoarea de sase milioane lei. Principala cauza care a dus la aceasta scadere a fost, in opinia reprezentantilor Albalact, deprecierea puternica a leului de la finalul anului trecut. 'Suntem multumiti de rezultate si consideram ca ne-am atins obiectivul propus, in conditiile in care bugetul aprobat pe 2007 a fost de 154 milioane lei si profitul net bugetat a fost de 3,35 milioane lei.

    Trebuie sa luam in considerare in primul rand deprecierea leului, apoi faptul ca anul trecut am deschis noua fabrica de la Oiejdea, una dintre cele mai mari si moderne din sud-estul Europei, care a necesitat investitii masive de peste 11 milioane euro. In plus, inceperea productiei in noua fabrica a intarziat cu sase luni fata de data prognozata, lucru care, iarasi, ne-a afectat vanzarile si rezultatele financiare, iar acest factor s-a rasfrant si asupra rezultatelor din primul trimestru al acestui an', a explicat directorul general al Albalact Alba Iulia, Traian Simion.

    Sursa: Curierul National, 23 aprilie 2008'

    mai mult

  • Alumil, afaceri de 35 mil. euro in 2008

    Business Standard   ALU

    ___
    Producatorul de profile din aluminiu Alumil Rom Industry, din Bucuresti, estimeaza pentru acest an o crestere cu 14,23% a cifrei de afaceri, de la 110,4 milioane de lei (33,1 milioane de euro), in 2007, la 126,1 milioane de lei (35,5 milioane de euro).

    Avansul cifrei de afaceri va antrena si o majorare cu 9,15% a profitului net, de la 14,2 milioane de lei la 15,5 milioane de lei (4,3 mil. euro), conform bugetului de venituri si cheltuieli, aprobat luni de actionarii firmei. Adunarea Generala a Actionarilor firmei a aprobat, de asemenea, acordarea unui dividend brut de 0,34 lei/titlu, din profitul obtinut in 2007, in suma de 10,6 milioane de lei. Valoarea dividendului este mai redusa cu 5,56% fata de 2006, cand actionarii au primit 0,36 lei/titlu.

    Alumil a incheiat anul trecut cu venituri totale de 113,1 milioane de lei, mai mari cu 11,5% fata de cele de 101,4 milioane de lei, in 2006. In acelasi timp, cheltuielile au urcat cu 13,7%, de la 84,7 milioane de lei la 96,3 milioane de lei. Producatorul de profile de aluminiu are un capital de 6,2 mil. lei, divizat in 31,2 milioane de titluri, cu o valoare nominala de 0,2 lei.

    Conform celor mai recente raportari, actionarul majoritar este compania Alumil Mylonas din Grecia, cu o participatie de 55,9%, un alt actionar semnificativ fiind cetateanul grec Michail Sotiriou, care detine 23,95% dintre titluri. Conform deciziei actionarilor, anul acesta, membrii Consiliului de Administratie vor fi platiti cu 100 de euro lunar, iar presedintele CA - 85.000 de euro net pe an sau echivalentul in lei, la cursul BNR.

    Sursa: Business Standard, 23 aprilie 2008

    mai mult

  • Dividende si investitii record la Petrom

    BURSA.RO - TITLURILE ZILEI   SNP

    ___
    Actionarii Petrom au decis acordarea unui dividend brut de 0,0191 lei/actiune, in crestere cu 6,7% fata de anul 2006, in Adunarea Generala de ieri. Astfel, valoarea dividendelor aferente anului 2007 reprezinta 61% din profitul net al Petrom.

    In cadrul sedintei AGA a fost aprobat si Bugetul de Venituri si Cheltuieli Petrom pentru 2008. Suma totala a investitiilor bugetate pentru 2008 este de peste 6,1 miliarde lei, din care 55% revin activitatii de Explorare si Productie, 21% celei de Rafinare, 7% pentru Marketing, 12% pentru Gas & Power, iar circa 5% sunt alocate pentru Corporate si Petrom Solutions.

    Compania estimeaza pentru 2008 o cifra de afaceri de 11.973 milioane lei, aproximativ egala cu cifra de afaceri realizata in 2007 (12.284 milioane lei) si un profit net de 2.422 milioane lei, in crestere cu circa 36% fata de profitul net realizat in anul precedent.

    Ca urmare a solicitarii AVAS, pe ordinea de zi a sedintei AGEA din data de 22 aprilie 2008 a figurat un punct referitor la invalidarea Hotararii Consiliului de Supraveghere al Petrom SA, din data de 18 septembrie 2007, cu privire la achizitia activitatii petroliere din cadrul Petromservice, se arata in comunicatul companiei.

    Ulterior convocarii AGA, in vederea solutionarii pe cale amiabila a diferendului referitor la tranzactia cu Petromservice, inclusiv a stingerii litigiului initiat de AVAS, intre AVAS, Petrom si OMV au avut loc o serie de discutii. Petrom a pus la dis-pozitia AVAS documente si informatii suplimentare referitoare la tranzactia cu Petromservice.

    Ca urmare a discutiilor si a documentelor suplimentare furnizate de Petrom, conducerea AVAS a decis sa nu mai sustina punctul de pe agenda AGA referitor la tranzactia Petromservice, mandatul acordat reprezentantilor sai in AGEA fiind in sensul de abtinere.

    Sursa: Bursa, 23 aprilie 2008

    mai mult

22.04.2008

  • Petromidia mai pierde 25 mil. euro din auditarea rezultatelor

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   RRC

    ___
    Rompetrol Rafinare Constanta (RRC), principala companie a grupului petrolier Rompetrol, condus de omul de afaceri Dinu Patriciu, a inregistrat anul trecut o pierdere de 94,1 de milioane de euro (314,3 milioane de lei), potrivit situatiilor financiare neconsolidate ale companiei auditate de Deloitte.

    Comparativ cu rezultatul neauditat prezentat de companie la sfarsitul lunii martie, RRC a mai pierdut inca 83,7 milioane de lei (25 milioane de euro calculati la cursului lei/euro din 2007). Cifra de afaceri pentru 2007 a ramas neschimbata si in documentele auditate inregistrand un nivel de 5,4 miliarde de lei (1,6 miliarde de euro). Rezultatele raportate de companie la sfarsitul anului au adancit cu 80,3 milioane de euro pierderea raportata de companie in 2006.

    Printre factorii care au dus la aceste rezultate se numara cresterea costurilor de achizitie a materiei prime, a titeiului, cu pana la 74%, ceea ce a avut un impact negativ asupra rezultatului din exploatare, precum si majorarea semnificativa a cheltuielilor financiare care au depasit de aproximativ opt ori valoarea bugetata pentru 2007. Principala cauza a majorarii acestor cheltuieli au fost dobanzile suplimentare platite de companie la creditele luate de la banci pentru a sustine achizitia de titei al carui pret a explodat anul trecut.

    'Pierderea sa datoreaza in principal trendului descendent al marjei brute, cu aproximativ 5,14% mai putin decat in 2006, si a inregistrarii de cheltuieli financiare cu mult peste prevederea din buget, de aproximativ 7,8 mai mare', se arata in documente.

    La nivel consolidat, potrivit documentelor auditate, pierderile companiei se ridica la 285 de milioane de lei (85,3 milioane de euro), in crestere fata de rezultatele neauditate, care indicau pierderi de 219,8 milioane de lei (65,8 milioane de euro).

    Pierderea inregistrata la nivel consolidat este de peste cinci ori mai mare comparativ cu rezultatul inregistrat in 2006. Cifra de afaceri consolidata a ajuns la o valoare de 6,4 miliarde de lei (1,9 miliarde de euro). In rezultatele consolidate sunt cuprinse atat rezultatele diviziei de rafinare, cat si cele ale segmentelor de petrochimie si de distributie a carburantilor.

    Capitalizarea RRC avea ieri o valoare de 354,4 de milioane de euro, compania inregistrand o scadere a valorii pe Bursa de aproximativ 60% fata de maximul atins dupa anuntul tranzactiei cu KazMunaiGaz, cand valoarea companiei depasea 850 de milioane de euro.

    In vara anului trecut, Dinu Patriciu, presedintele grupului Rompetrol a anuntat vanzarea a 75% din actiunile grupului catre compania kazaha de stat KazMunaiGaz intr-o tranzactie evaluata la 2,7 miliarde de dolari pornind de la valoarea de 3,6 miliarde de dolari atribuita intregului grup.

    Sursa: Ziarul Financiar, 22 aprilie 2008'

    mai mult

  • Broker intra pe piata din Republica Moldova

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   BRK

    ___
    Broker Cluj (BRK), singura firma de servicii de investitii financiare listata pe Bursa, intentioneaza sa achizitioneze 51% dintr-o companie de profil din Chisinau. 'In acest moment suntem in discutii cu aceasta companie, urmand ca dupa finalizarea negocierilor cei de acolo sa se ocupe in continuare de plasamentele pe Bursa din Chisinau, iar noi sa intermediem plasamentele investitorilor moldoveni pe BVB', a declarat Petru Prunea (foto), presedintele Broker Cluj. Conducerea companiei clujene nu a dorit sa ofere detalii cu privire la identitatea societatii de intermediere al carei pachet majoritar de actiuni va fi achizitionat. Proiectele Broker Cluj mai prevad o viitoare fuziune cu o companie de profil din Romania, insa nici pe acest segment reprezentantii companiei nu au dorit sa ofere informatii. 'Ne gandim la o fuziune prin absorbtie a respectivei companii', a precizat Prunea. Conducerea Broker estimeaza ca trendul descrescator al pietei locale se va remedia pana la finele anului, iar primele semne in acest sens au inceput deja sa apara. 'In primele trei luni ale anului am asistat la o stabilizare a pietei si estimam ca in perioada urmatoare blocajul creat de criza de pe pietele internationale se va incheia, iar investitorii mari vor reincepe sa aiba incredere in piata de capital din Romania', a declarat Adrian Ceuca, director general adjunct al societatii de intermediere Broker Cluj. Firma de intermediere si-a bugetat pentru acest an un profit brut de 26,1 mil. lei (circa 7,5 mil. euro), cu 42,6% mai putin comparativ cu rezultatul obtinut in 2007, de 45,5 mil. lei (13,6 mil. euro). Veniturile prognozate de Broker Cluj pentru acest an se ridica la 49,48 mil. lei (14,1 mil. euro), cu 32,8% sub cele realizate in 2007. Potrivit conducerii Broker Cluj, bugetul pentru 2008 este unul realist si poneste de la situatia de pe pietele internationale. In ciuda acestor evolutii, conducerea companiei estimeaza o crestere a valorilor tranzactionate, ca urmare a extinderii retelei. Actiunile Broker au inchis sedinta de ieri la pretul de 1,36 lei, in scadere cu 1,45%. Capitalizarea companiei este de 80 mil. euro.

    Sursa: Ziarul Financiar, 22 aprilie 2008'

    mai mult

Pagina

inchide