Stiri bursiere

Informatii piata

Orice miscare a pretului unui instrument financiar listat la bursa are la origine o stire bursiera. Noi iti punem la dispozitie o selectie a celor mai importante stiri financiare de ultima ora, pentru a putea lua deciziile investitionale in deplina cunostinta de cauza.

22.04.2008

  • AVAS scoate la privatizare IAR Ghimbav

    Wall-Street.ro   IARV

    ___
    Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a publicat anuntul de vanzare a pachetului de 12.250.488 actiuni, reprezentand 64,89% din capitalul social al constructorului de aeronave IAR SA Ghimbav.

    Privatizarea IAR Ghimbav se va realiza prin metoda negociere pe baza de oferte finale, imbunatatite si irevocabile. AVAS a inaintat Consiliului Concurentei si Comisiei Europene documentatia de privatizare a IAR SA Ghimbav, informeaza NewsIn.

    Consultarile cu reprezentantii CE au avut in vedere realizarea unei documentatii de vanzare care sa permita desfasurarea unui proces de privatizare transparent, adaptat legislatiei europene si care sa nu creeze suspiciuni de ajutor de stat.

    In evaluarea ofertelor depuse de investitori, 95% din punctajul final este reprezentat de pretul pe pachetul de actiuni si 5% de investitiile pentru dezvoltare.

    O conditie obligatorie pentru participarea la negociere este planul de afaceri pe 5 ani al investitorului, care trebuie sa contina sursele de finantare si planul de dezvoltare a productiei de aparare, oportunitatea incheierii tranzactiei fiind decisa de AVAS.

    Autoritatea romana a inclus in contractul de vanzare-cumparare clauze obligatorii si nenegociabile privind industria de aparare si a celorlalte acte normative referitoare la pregatirea economiei nationale si a teritoriului pentru aparare.

    IAR Ghimbav are ca activitate principala constructia si repararea de aeronave si nave. Ceilalti actionari ai societatii sunt: Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale, cu 7,35% din capitalul social, SIF Transilvania, cu 4,57%, alte persoane fizice (17,25%) si juridice (5,98%).

    Pentru participarea la negociere este obligatorie achizitionarea dosarului de prezentare a societatii, incepand cu data de 21 aprilie, contra unei sume de 25.133 lei. Taxa de acces la camera de date este de 6.521 lei, iar garantia de participare este de 3.062.622 lei.

    Documentele de participare si ofertele finale pot fi depuse pana la 23 iunie. Oferta de vanzare este valabila 180 zile de la data publicarii anuntului.

    Sursa: Wall-Street, 22 aprilie 2008

    mai mult

  • Impact Bucuresti: Profit in scadere de peste doua ori in 2007

    DailyBusiness.ro   IMP

    ___
    Compania Impact Developer & Contractor Bucuresti a inregistrat anul trecut un profit net de 7,4 milioane lei (2,08 milioane euro), de peste doua ori mai mic decat in 2006.

    In 2006, Impact Bucuresti a avut un profit net de 18,29 milioane lei, potrivit datelor RAS, respectiv de 300,4 milioane lei, calculat dupa metoda standardelor internationale de raportare financiara (IFRS).

    Afacerile companiei s-au comprimat anul trecut cu 6%, la 108,65 milioane lei (30,52 milioane euro), fata de nivelul inregistrat in 2006, de 115,85 milioane lei.

    Veniturile dezvoltatorului imobiliar au sporit anul trecut cu 33%, la 182,08 milioane lei (51,15 milioane euro), fata de incasarile din 2006, care au insumat 137,08 milioane lei.

    In schimb, cheltuielile Impact au avansat anul trecut intr-un ritm considerabil - cu 52% - pana la 171,86 milioane lei (48,27 milioane euro), dupa ce in 2006 costurile dezvoltatorului s-au cifrat la 112,84 milioane lei.

    Impact Developer & Contractor Bucuresti are un capital social de 200 milioane lei, divizat in 2 miliarde actiuni cu valoarea nominala de 0,10 lei. Actionarii principali ai companiei sunt Dan Ioan Popp, cu o detinere de 27,96%, si Daniela Sandulescu, care controleaza 11,30% din totalul actiunilor. Fondul de investitii Julius Baer mai detine doar 8,46% din actiuni.

    Compania are o valoare de piata de 452 milioane lei (126,97 milioane euro), corespunzatoare ultimei cotatii de 0,2260 lei/titlu, stabilita in cadrul sedintei de tranzactionare din 18 aprilie. Titlurile Impact se tranzactioneaza la prima categorie a Bursei de Valori, sub simbolul IMP.

    Sursa: Daily Business, 22 aprilie 2008

    mai mult

  • Antibiotice Iasi, profit net de zece mil. euro in 2008

    Business Standard   ATB

    ___
    Producatorul de medicamente Antibiotice Iasi estimeaza pentru acest an un profit net de 36,16 mil. lei (zece mil. euro), in crestere cu 11,4% comparativ cu 2007, si o cifra de afaceri cu 17,3% mai mare, pana la 269,2 mil. lei (74,7 mil. euro), potrivit bugetului de venituri si cheltuieli aprobat ieri de actionarii companiei.

    Rata de crestere a profitului estimata pentru acest an este inferioara celei de anul trecut, cand castigul net a urcat cu 29%, la 30,8 mil. lei (8,7 mil. euro), dar avansul cifrei de afaceri este similar. Totodata, potrivit Mediafax, actionarii companiei au aprobat acordarea unui dividend de 0,027 lei pe actiune, in crestere cu 35% fata de suma distribuita in 2006, valoarea totala de 13,91 mil. lei (3,8 mil. euro) reprezentand circa 43% din profitul aferent anului trecut. Plata dividendelor se va face in maximum sase luni de la data adunarii generale. Pe de alta parte, directorul general al companiei, Ioan Nani, a fost inlocuit din functie, AVAS reprosandu-i acestuia lipsa de comunicare. Postul urmeaza sa fie preluat de catre actualul director de marketing, Coca Cascaval. Actionarii companiei au ales si un nou Consiliu de Administratie. Antibiotice este unul dintre cei mai importanti producatori romani de medicamente generice. Pachetul majoritar de actiuni, respectiv 53,01%, este detinut de AVAS.

    Sursa: Business Standard, 22 aprilie 2008

    mai mult

  • SOCAR - interesata sa cumpere Oltchim

    BURSA.RO - TITLURILE ZILEI   OLT

    ___
    Compania petroliera SOCAR din Azerbaidjan este interesata sa preia combinatul chimic Oltchim Ramnicu Valcea, ne-a declarat Ovidiu Silaghi, ministrul pentru IMM, Comert, Turism si Profesiuni Liberale. Domnia sa ne-a spus: 'Reprezentantii si-au exprimat intentia de a cumpara in cadrul sedintei de ieri, a comisiei mixte Romania - Azerbaidjan. Ei sunt dispusi sa ne livreze petrol'. Domnia sa ne-a mai declarat ca nu au existat inca discutii in acest sens, referitoare la politica de privatizare, dar compania petroliera din Azerbaidjan este interesata sa-si construiasca sau sa cumpere o rafinarie in Romania.

    Ovidiu Silaghi a mentionat ca este posibil ca oficialii SOCAR sa fie interesati si de alte companii din tara noastra.

    Sursa: Bursa, 22 aprilie 2008'

    mai mult

  • Ședința AGA 'Banca Transilvania' nu va perturba evoluția cotației bursiere

    BURSA.RO - TITLURILE ZILEI   

    ___
    Paul Brendea, de la 'Prime Transaction', ne-a spus că acțiunile TLV s-au remarcat întotdeauna printr-o evoluție stabilă pe bursă și că niciodată...

    mai mult

21.04.2008

  • Planul BT: profit brut de 84,5 mil. euro si o crestere mai rapida pe depozite

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   TLV

    ___
    Banca Transilvania, al patrulea jucator din sistem dupa marimea activelor detinute, si-a bugetat pentru anul acesta un profit brut de 300 de milioane de lei (echivalentul a 84,5 milioane de euro), in crestere cu 31%, in lei, fata de rezultatul de anul trecut. Initial, banca anuntase o tinta de crestere cu 'cel putin' 25% a profitului.

    Bugetul pentrul anul curent a fost publicat pe site-ul de internet al bancii si urmeaza sa fie supus aprobarii actionarilor in cadrul Adunarii Generale care va avea loc maine. Activele ar trebui sa urce cu circa 40%, pana la 5,5 miliarde de euro, la sfarsitul anului. Banca ia in calcul un curs mediu de 3,55 lei pentru un euro anul acesta, nivel care coincide si cu valoarea prognozata pentru sfarsitul anului.

    Robert Rekkers, directorul general al Bancii Transilvania (BT), nu a fost disponibil ieri pentru comentarii privind tinta de profit. La momentul la care au fost anuntate planurile de crestere a profitului cu 25%, Rekkers a declarat pentru ZF ca obiectivul este unul 'extrem de ambitios', in contextul turbulentelor de pe pietele internationale.

    BT si-a bugetat pentru anul acesta cresterea veniturilor operationale cu 41%, pana la 1,19 miliarde de lei (335 de milioane de euro). Cheltuielile operationale vor urca ceva mai rapid, cu 46%, pana la 894 de milioane de lei (252 de milioane de euro).

    In 2007, BT a obtinut un profit burt de aproape 230 de milioane de lei (69 de milioane de euro). Profitul net s-a ridicat anul trecut la 340 de milioane de lei (102 milioane de euro), fiind influentat de incasarile in urma vanzarii diviziei de asigurari a grupului, BT Asigurari pentru 100 de milioane de euro (din care 90% au revenit grupului). La sfarsitul anului trecut BT a incasat o prima transa, iar in ianuarie a fost platita transa a doua, de circa 37 de milioane de euro. De asemenea, banca va incasa anul acesta o suma importanta in urma vanzarii participatiei sale de 25% in cadrul Asiban. In prezent, francezii de la Groupama se afla in negocieri exclusive pentru preluarea companiei de asigurari.

    Potrivit bugetului, BT incearca sa obtina anul acesta o crestere mai rapida pe partea de depozite decat pe credite, mentinandu-si astfel pozitia supralichida din relatia cu clientele. Soldul depozitelor (surse atrase de la clientela) ar trebui sa urce cu 45%, pana la 15 miliarde de lei (4,2 miliarde de euro). In schimb, creditele vor urca cu doar 40%, soldul urmand sa ajunga la 12,15 miliarde de lei (3,4 miliarde de euro).

    Grupul va investi anul acesta 36,8 milioane de euro (fara TVA) in dezvoltarea bancii, din care 18 milioane vor fi alocate retelei de sucursale si 7,5 milioane de euro pentru sistemul IT de core-banking.

    Subsidiarele grupului vor beneficia de investitii de 9,55 milioane de euro (fara TVA), din care 3,5 milioane vor merge la BT Aegon (o companie de adminsitrare de fonduri de pensii), trei milioane la BT Leasing si 2,75 milioane de euro la Compania de Factoring.

    Sursa: Ziarul Financiar, 21 aprilie 2008'

    mai mult

  • Mechel Targoviste estimeaza dublarea profitului brut in 2008

    Wall-Street.ro   COS

    ___
    Combinatul siderurgic Mechel Targoviste estimeaza pentru acest an o crestere a profitului brut de peste doua ori, pana la 56,68 milioane lei, pe fondul obtinerii unor venituri mai mari cu 18%, arata bugetul de venituri si cheltuieli aprobat de actionarii companiei.

    Pentru anul trecut, Mechel a afisat un profit brut de 26,1 milioane lei (7,2 milioane euro).

    De asemenea, actionarii combinatului, convocati in 18 aprilie in cadrul adunarii generale, au aprobat si repartizarea profitului din 2007 pentru acoperirea pierderilor din anii precedenti si pentru constituirea rezervelor legale.

    Mechel estimeaza pentru anul curent o crestere a veniturilor cu 18%, la 985,02 milioane lei, fata de incasarile din 2007, care s-au cifrat la 832,36 milioane lei.

    De asemenea, combinatul a prevazut si o majorare a cheltuielilor - cu 15% - la 928,34 milioane lei, dupa ce in 2007 costurile totale au insumat 806,25 milioane lei.

    Capitalul social al companiei este de 172 milioane lei, divizat in 68,85 milioane actiuni cu o valoare nominala de 2,50 lei. Principalii actionari sunt compania Mechel International Holdings AG, care detine 86,6% din capitalul social, si SIF 5 Oltenia, cu o participatie de 8,92%.

    Actiunile Mechel Targoviste sunt listate la categoria a doua a BVB, sub simbolul COS. Titlurile COS au incheiat sedinta de tranzactionare din 17 aprilie la 5,65 lei, ceea ce confera o capitalizare de 389 milioane lei (108,6 milioane euro).

    Sursa: Wall-Street, 21 aprilie 2008

    mai mult

  • ARAC: Trendul de crestere in constructii se va tempera in 4-5 ani

    DailyBusiness.ro   

    ___
    Piata constructiilor va cunoaste in urmatorii ani o ascensiune constanta, de 10-12% anual, urmand ca din 2012-2013, trendul sa se tempereze, pe fondul acoperii cererii atat pe segmentul de constructii industriale cat si pe rezidential, estimeaza, pentru DailyBusiness, Laurentiu Plosceanu, presedintele Asociatiei Romane a Antreprenorilor in Constructii (ARAC).

    Productia din sectorul romanesc al constructiilor a crescut cu 36,6% in februarie 2008, comparativ cu aceeasi luna din 2007, a anuntat Oficiul European de Statistica, Eurostat, citand date ale Institutului National de Statistica.

    Antreprenorii in constructii spun ca, fata de anul trecut, cand Romania a dominat topul european al cresterii in domeniul constructiilor, in ianuarie-februarie Romania a coborat pe locul 2 in principal din cauza vremii nefavorabile.

    'Faptul ca Romania a ajuns pe locul 2 dupa Slovenia in topul constructiilor nu reprezinta nici pe departe un semnal ca ritmul de crestere al pietei se tempereaza', a spus Plosceanu. 'Este un efect al vremii nefavorabile care a facut ca activitatea pe multe din santiere sa fie suspendata, fapt ce a afectat media Romaniei', a mai spus presedintele Asociatiei Romane a Antreprenorilor in Constructii.

    Conform Eurostat, Romania se situeaza pe locul al doilea in UE la cresterea productiei din constructii din februarie atat comparativ cu luna precedenta, cat si cu februarie 2007.

    Primul loc este ocupat, in februarie, de Slovenia, unde cresterea a fost cea mai mare din Europa, cu 41,6% peste nivelul din aceeasi luna a anului trecut. Pe locul al treilea se situeaza Polonia, unde productia din constructii a avansat cu 18,6% in februarie, fata de aceeasi luna de anul trecut.

    Dintre statele membre ale UE, pentru care au fost publicate date pe februarie 2008, productia din constructii a crescut in zece si a stagnat in Olanda si Slovacia. Comparativ cu ianuarie 2008, cele mai mari cresteri au fost inregistrate in Marea Britanie (7,1%) si Romania (5,2%). Pe locul al treilea la cresterea lunara a productiei din constructii dintre tarile membre UE se afla, din nou, Polonia (4,6%).

    In intreaga Uniune Europeana, productia din constructii, in februarie 2008, a crescut cu 5% fata de februarie 2007 si cu 2,2% comparativ cu ianuarie 2008. Productia din constructii a zonei euro a avansat, in a doua luna a acestui an, cu 4,3% fata de aceeasi luna a anului trecut si cu 1,2% fata de ianuarie, mai arata Oficiul European de Statistica.

    Plosceanu: Piata constructiilor se tempereaza in 4-5 ani

    Asociatia Romana a Antreprenorilor in Constructii estimeaza ca, in urmatorii 2-3 ani, piata romaneasca a constructiilor isi va mentine ritmul de crestere la o medie de 10-12% pe an, pe fondul interesului major in special al developerilor din segmentul imobiliar.

    Trendul de crestere ar urma sa se tempereze peste 4-5 ani cand cererea de spatii logistice si de productie, dar si de spatii imobiliare va fi acoperita intr-o proportie semnificativa.

    'Pe segmentul constructiilor industriale, in patru-cinci ani, vom asista la o reducere importanta a volumului investitional, urmand ca piata sa intre intr-un proces de consolidare. O crestere semnificativa am putea asista doar pe segmentul rezidential acolo unde cererea va ramane la cote ridicate dar mai redusa, de pilda, fata de 2008', a declarat Plosceanu.

    'Pe rezidential, boomul va mai dura 2-3 ani, in care vom vedea ample investitii imobiliare, pentru care exista finantare deja asigurata. Cred insa ca, pe viitor, dezvoltarea domeniului va tine cont de nivelul de crestere a puterii de cumparare a romanilor. Daca acesta va ramane la valori similare, si in conditiile in care cererea pe segmentul celor cu venituri ridicate este deja acoperita in proportii importante inca de pe acum, piata ar putea sa se dezvolte doar pe segmentul constructiilor mai ieftine, al cartierelor imobiliare destinate celor cu venituri medii si reduse', a explicat presedintele Asociatiei Romane a Antreprenorilor in Constructii.

    O confirmare privind temperarea ritmului de crestere a pietii constructiilor vine si din partea Patronatului Societatilor din Constructii.

    'Actualul ritm de crestere a pietei se datoreaza unor necesitati stringente din economie. Investitiile majore din economie din ultimii ani au necesitat constructii industriale noi, dar boomul cred ca se va tempera in intervalul 2013-2015. Asta nu inseamna ca piata va suferi modificari majore insa investitiile vor avea un ritm mai redus, in concordanta cu temperarea cresterii economice a Romaniei si consolidarii economiei', a declarat Gheorghe Polizu, presedintele Patronatului Societatilor din Constructii.

    Patronatul Societatilor din Constructii spune ca, in urmatorii 4-5 ani, rezidentialul va deveni principalul motor de crestere al pietei constructiilor.

    'In prezent, in Romania, avem 370 de locuinte la 1000 de locuitori. In statele UE, media e undeva la 460. Asa ca potentialul de crestere este semnificativ. Totul va depinde insa de nivelul salarial, de cresterea nivelului de trai din Romania', a precizat Polizu.

    Lucrarile edilitare, marea miza a dezvoltarii pietei constructiilor

    Antreprenorii in constructii estimeaza ca, in urmatorii 4-5 ani, cele mai importante constructii din Romania vor fi cele de infrastructura care vor atrage mare parte din volumul investitional din domeniu.

    'Totul va depinde aici de deciziile administrative. Daca statul dar si autoritatile locale vor investi masiv in dezvoltarea unor lucrari edilitare absolut necesare, de genul extinderii retelelor de canalizare, constructia de drumuri, etc., intreaga piata a constructiilor din Romania va continua sa se dezvolte sustinut', a spus Plosceanu. 'Daca insa se va investi ca acum, foarte putin, in lucrarile edilitare, sa nu ne asteptam la dezvoltari spectaculoase pentru ca limitele de dezvoltare a oraselor, in actuala conjunctura, au fost de mult depasite', a mai spus presedintele Asociatiei Romane a Antreprenorilor in Constructii.

    Gheorghe Polizu crede ca miza, in acest context, este una capitala pentru dezvoltarea economica a Romaniei.

    'Daca politicul va stii sa gestioneze acest val investitional cu care se confrunta Romania, piata constructiilor va continua sa sustina in mod semnificativ produsul intern brut al Romaniei. Daca vom stii sa exploatam la maximum fondurile europene destinate lucrarilor edilitare, daca vom atrage investitii in infrastructura in special, in constructia unor autostrazi, in dezvoltarea zonelor periferice ale marilor orase, acolo unde se concentreaza marile investitii in economie, piata constructiilor va creste, iar acest fapt se va vedea direct in cresterea economica a Romaniei', a declarat Polizu.

    Constructiile, principalul motor al cresterii economice

    Piata constructiilor a fost, in ultimii ani, principalul motor al cresterii economice a Romaniei. In 2007, de pilda, investitiile in economie au crescut cu 29% fata de 2006, iar investitiile concretizate in lucrari de constructii noi au insumat 31.041,6 milioane lei (45,4 % din total, fata de 44,5 % in anul 2006), fiind in crestere cu 31,3 % comparativ cu anul 2006.

    Conform unui studiu al Unicredit, nevoia din ce in ce mai mare de locuinte de calitate ridicata, de spatii de birouri si comerciale a sustinut anul trecut si va continua sa sustina avansul sectorului de constructii din Romania. In prima parte din 2007, jumatate din totalul investitiilor din economie s-au concentrat catre noile constructii.

    Conform datelor Institutului National de Statistica, valoarea lucrarilor de constructii a urcat anul trecut, in termeni reali, cu 33,6% comparativ cu 2006, cresterea fiind evidentiata la toate tipurile de constructii.

    Sursa: Daily Business, 21 aprilie 2008'

    mai mult

  • Condmag mizeaza in 2008 pe un profit brut de 2,5 ori mai mare

    Business Standard   COMI

    ___
    Constructorul de conducte magistrale Condmag Brasov, controlat de omul de afaceri Gheorghe Calburean, si-a bugetat pentru 2008 un profit brut de 14,4 milioane de lei (circa patru milioane de euro), de 2,5 ori mai mare fata de rezultatul inregistrat in 2007.

    Anul trecut, compania a inregistrat un profit net de circa 1,4 milioane de euro, cu 30% mai mare fata de 2006, conform datelor transmise Bursei de Valori Bucuresti. In 2007, compania obtinuse un profit brut de 5,7 milioane de lei (1,7 mil. euro).

    Actionarii Condmag Brasov au decis sa nu acorde dividende din profitul pe 2007, castigul net de 1,4 mil. euro, anuntat de companie, urmand a fi folosit pentru finantarea activitatilor curente si pentru asigurarea rezervelor de capital.

    Compania are programate, pentru perioada 2007-2009, investitii de 25 milioane de euro, anul acesta nivelul investitiilor urmand sa ajunga la 13,88 milioane de euro.

    Pentru acest an, Condmag estimeaza venituri si cheltuieli in stagnare, la 230 milioane de lei, respectiv 215,6 milioane de lei, se arata intr-un raport al Condmag, remis vineri Bursei de Valori Bucuresti.

    Veniturile totale obtinute de companie au fost, anul trecut, de 228,4 milioane de lei, de peste doua ori mai mari fata de cele de anul precedent. Actionarii au mai aprobat si prelungirea cu un an a liniilor de credit, in valoare de 5,91 milioane de euro, respectiv 2,5 milioane de euro, pe care societatea le are la Volksbank si la UniCredit Tiriac Bank si care vor fi garantate prin ipotecarea activelor societatii, se arata in comunicat.

    In structura actionariatului Condmag, Dafora Medias, controlata de omul de afaceri Gheorghe Calburean, are o detinere de 43,66%, OGGBA Van Herk BV - 10,61%, Julius Baer International Equity Fund are 6,51%, iar fondul olandez de investitii MEI Roemenie&Bulgarije Fonds NV detine 6,55% din capital.

    De la inceputul acestui an, titlurile Condmag au pierdut pe bursa 54,83% din valoare, capitalizarea companiei ajungand la 31,38 milioane de euro.

    Compania este specializata in constructia conductelor magistrale de gaze, petrol, apa si alte fluide si a instalatiilor tehnologice aferente acestora. Principalii clienti ai firmei sunt companiile de transport de gaze naturale si de distributie de gaz metan.

    Sursa: Business Standard, 21 aprilie 2008

    mai mult

  • SIF3 vizeaza profit cu 50% mai mic

    Business Standard   SIF3

    ___
    SIF Transilvania mizeaza in acest an pe un profit net de 53 milioane de lei (circa 14,7 mil. euro), cu 50% mai redus fata de castigul de 33 mil. euro din 2007, in conditiile majorarii sumei destinate investitiilor. Societatea va distribui un dividend de 0,0375 lei/actiune. Veniturile totale ar urma sa scada cu 29,6%, de la 195,5 milioane de lei la 137,6 milioane de lei, iar cheltuielile sa urce cu 14,6%, la 82,6 milioane de lei, potrivit bugetului de venituri si cheltuieli pentru 2008, aprobat vineri de actionarii SIF Transilvania. Pentru anul in curs, SIF Transilvania si-a bugetat investitii de minimum 71,7 milioane de lei, cu 40% mai mari comparativ cu bugetul de investitii planificat pentru 2007, de 51,3 milioane de lei. (Mediafax)

    Sursa: Business Standard, 21 aprilie 2008

    mai mult

Pagina

inchide