Stiri bursiere

Informatii piata

Orice miscare a pretului unui instrument financiar listat la bursa are la origine o stire bursiera. Noi iti punem la dispozitie o selectie a celor mai importante stiri financiare de ultima ora, pentru a putea lua deciziile investitionale in deplina cunostinta de cauza.

21.04.2008

18.04.2008

  • Oferta Teraplast Bistrita subscrisa in intregime. Conducerea companiei: Ne asteptam la mai mult

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   TRP

    ___
    In urma ofertei, compania a strans circa 49 mil. lei (13,5 mil. euro), aceasta fiind cea mai mare oferta derulata pe Bursa in acest an. In sistemul Bursei de Valori erau inregistrate la sfarsitul zilei de ieri subscrieri pentru 47,4 milioane de actiuni, reprezentand circa 95% din oferta, cele mai multe fiind realizate la pretul minim de oferta, de 1 leu/actiune.

    'Ordinele validate pana acum reprezinta 95% din oferta, dar mai avem de validat, restul subscrierilor urmand sa fie introduse in sistem maine (astazi - n.red.). Subscrierile depasesc 100% din valoarea ofertei', a declarat pentru ZF, Dana Ionescu, presedintele RCI.

    'Faptul ca am realizat o suprasubscriere in conditii atat de dificile de piata se datoreaza calitatii emitentului, care a fost recunoscuta de catre investitori. Ne pare rau ca unii investitorii au asteptat din nou pana in ultima zi pentru a subscrie si nu le-am mai putut lua ordinele', a mai precizat Dana Ionescu.

    Potrivit reprezentantilor Teraplast, in cadrul ofertei au subscris circa 400 de investitori.

    'Potrivit informatiilor pe care le avem, nivelul subscrierilor a depasit 100% din valoarea ofertei si s-au inregistrat in jur de 400 de ordine de subscriere. Ne-am asteptat la o cerere de actiuni mai mare, dar avand in vedere scaderile de pe Bursa din ultima saptamana si stirile negative de pe pietele internationale, suntem multumiti ca oferta s-a subscris in intregime', a declarat Emanoil Viciu, directorul general al Teraplast si unul dintre principalii actionari ai companiei.

    'Speram sa obtinem mai mult de la retail, dar cred ca investitorii mici au fost putin derutati de pretul variabil. Unii au asteptat pana in ultima zi, sa vada care ar putea fi pretul si n-au mai apucat sa subscrie', a precizat Viciu.

    El mai spune ca scaderile de pe Bursa din ultima saptamana au descurajat si o serie de investitori mari.

    'Am avut un investitor mare care din cauza pierderilor inregistrate pe Bursa a renuntat sa mai subscrie in oferta. Daca oferta s-ar fi derulat cu o saptamana inainte, cred ca am fi inregistrat subscrieri mai mari', a mai spus directorul general al Teraplast.

    Compania a scos la vanzare 49,65 de milioane de actiuni, pe care investitorii le-au putut subscrie in ultimele doua saptamani la preturi cuprinse intre 1 leu si 1,4 lei pe actiune. Potrivit algoritmului de stabilire a pretului stabilit prin prospect, pretul final de oferta va fi de 1 leu/actiune.

    Conditia stabilita prin prospect pentru ca pretul de oferta sa fie stabilit la un nivel mai ridicat era ca nivelul subscrierilor sa depaseasca de trei ori numarul de actiuni oferite.

    Investitorii care au subscris la preturi mai mari de 1 leu/actiune urmeaza sa-si recupereze in zilele urmatoare diferenta de bani.

    Actiunile vandute in cadrul ofertei au si drepturi de alocare atasate, instrumente care vor substitui actiunile pana la inregistrarea acestora la Depozitarul Central.

    Fondurile atrase de companie prin intermediul ofertei vor fi utilizate pentru finantarea proiectelor de investitii pentru urmatorii ani.

    Teraplast va investi in urmatorii cinci ani 66 mil. euro.

    Grupul Teraplast previzioneaza pentru acest an un profit net consolidat de aproximativ 27 mil. lei, in crestere cu 68,2% comparativ cu castigul de 16,05 mil. lei consemnat in 2007. Grupul a consemnat anul trecut vanzari totale consolidate de 219,12 mil. lei, in crestere cu 40% fata de anul 2006. Profitul net consolidat a urcat in 2007 cu 75% comparativ cu nivelul inregistrat in anul anterior, la 16,05 mil. lei.

    Teraplast este a patra oferta publica incheiata pe Bursa in acest an, precedentele fiind cele ale Casei de Bucovina (BCM), Contor Group Arad (CGC) si STK Emergent (STK). Valoarea totala a celor trei oferte de pana acum nu a depasit 12 mil. euro.

    Sursa: Ziarul Financiar, 18 aprilie 2008'

    mai mult

  • Biofarm isi majoreaza capitalul la 30 mil. euro

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   BIO

    ___
    Actionarii companiei farmaceutice Biofarm Bucuresti (BIO) au aprobat majorarea capitalului social cu 11,73 mil. lei (3,17 mil. euro) prin incorporarea profitului net din 2007 si distribuirea de actiuni gratuite.

    In urma acestei operatiuni, capitalul social al Biofarm va urca la 109,48 mil. lei (30 mil. euro), nivel apropiat de cel al societatilor de investitii financiare, cum sunt Broker Cluj (BRK) sau SIF Transilvania (SIF3). Biofarm este cea mai capitalizata dintre companiile farmaceutice listate la Bursa, in conditiile in care Antibiotice Iasi (ATB) si Zentiva Bucuresti (SCD) au capitaluri sociale de pana la 50 mil. lei (13 mil. euro).

    In ultimii ani, Biofarm a practicat o politica de capitalizare a profiturilor, realizand si majorari de capital cu aporturi in numerar din partea actionarilor. De la transferul actiunilor Biofarm pe Bursa, la sfarsitul lui 2005, si pana in prezent, compania a realizat trei operatiuni de acest fel, majorandu-si capitalul de aproape trei ori, de la circa 36 mil. lei la aproape 100 mil. lei.

    In aceeasi perioada, valoarea companiei pe Bursa a crescut cu 50%, de la 205 la 303 mil. lei, iar profitul net s-a majorat cu 15%, de la 11,7 mil. lei in 2005 la 13,5 mil. lei in 2007. In cadrul noii majorari de capital de la Biofarm, fiecare actionar inregistrat la data de 6 mai ar urma sa primeasca 12 actiuni cu titlu gratuit la 100 de actiuni detinute.

    Actionarii Biofarm au mai aprobat si bugetul pentru acest an care prevede un profit net de 14,5 mil. lei, in crestere cu 7,5% fata de anul trecut, si o cifra de afaceri de 69,8 mil. lei, cu 12% mai mare.

    Compania farmaceutica are si un portofoliu semnificativ pe Bursa, alcatuit preponderent din actiuni SIF, care valoreaza in prezent circa 24 mil. lei, cu circa 11 mil. lei mai putin decat costul de achizitie al actiunilor, la sfarsitul anului trecut, de aproape 35 mil. lei.

    Compania este controlata de trei SIF-uri care detin impreuna 40% din capitalul social, cel mai mare actionar fiind SIF Oltenia (SIF5), cu o participatie de 16,4%. Printre actionarii semnificativi ai Biofarm se numara omul de afaceri Dumitru Tudor, cu 5,14% din actiuni si fondul american Julius Baer International Equity, cu 5,12% din titluri. Actiunile Biofarm au fost printre cele mai lovite de scaderi in acest an, pierzand 51% de la inceputul anului. Ultima cotatie a actiunilor Biofarm a fost de 0,31 lei/actiune, capitalizarea companiei fiind de 83,4 mil. lei. Titlurile Biofarm revin la tranzactionare luni, 21 aprilie.

    Sursa: Ziarul Financiar, 18 aprilie 2008

    mai mult

  • Atanasiu: Planurile AVAS pentru privatizarile din 2008 ar putea esua

    DailyBusiness.ro   

    ___
    Planurile Romaniei cu privire la vanzarile statului din 2008 ar putea esua, din cauza deteriorarii conditiilor pietei, a intarzierilor legislative si a presiunilor politice de dinaintea alegerilor generale, a declarat, joi, presedintele AVAS, Teodor Atanasiu.

    Cele mai multe dintre companiile care au ramas in portofoliul AVAS sunt invechite, indatorate, mici sau neprofitabile.

    'Nu stiu daca vom reusi sa lansam toate privatizarile planificate pentru anul acesta, din cauza unor chestiuni legate de schimbari legislative sau chiar a lipsei legislatiei. Mai exista si un motiv legat de piata', a precizat seful AVAS.

    Atanasiu a dat exemplu vanzarea companiei Antibiotice Iasi care, in opinia sa, a cazut victima presiunilor electorale.

    Atanasiu a spus ca AVAS va incerca sa vanda compania in vara, intre alegerile locale de la 1 iunie si scrutinul parlamentar ce va avea loc spre finalul anului, cand activitatea legiuitorilor va fi suspendata.

    'Daca pe piata se va crea un moment favorabil, vom vinde firma la vara, daca nu, vom amana privatizarea pana la anul', a precizat seful AVAS si a adaugat ca pretul de strigare al Antibiotice Iasi va trebui reevaluat.

    AVAS vrea sa mai vanda in 2008 trei companii energetice, vanate asiduu de jucatori importanti din sectorul energetic international, precum CEZ din Cehia, companiile germane RWE si E.ON, grupul italian Enel si Iberdrola din Spania.

    AVAS planificase initial sa vanda la bursa detinerea de la Complexul Energetic Craiova, dar procedura ar fi durat prea mult, asa ca AVAS va lua in considerare o alta metoda de privatizare.

    Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) anuntase la inceputul anului ca pana la sfarsitul lui 2008 vrea sa vanda pachetele de actiuni pe care le detine la 283 de companii, dintre care la 50 are detineri majoritare, sperand sa obtina suma de 1,54 miliarde lei (676,6 milioane dolari). AVAS a incheiat 104 contracte de privatizare in 2007.

    Sursa: Daily Business, 18 aprilie 2008'

    mai mult

  • Petrom estimeaza un profit net de 2,42 miliarde lei in 2008

    DailyBusiness.ro   SNP

    ___
    Compania petroliera Petrom estimeaza pentru acest an un profit net de 2,422 miliarde lei (673 mil.euro), cu peste 36,2% mai mare decat cel obtinut in 2007. Cifra de afaceri fara accize este asteptata sa se cifreze la 11,973 miliarde de lei (3,32 mld.euro).

    Profitul din exploatare (EBIT) estimat pentru acest an se ridica la 2,581 miliarde lei (717 mil.euro), cu 31,3% mai mare comparativ cu 1,965 miliarde lei in 2007.

    Totodata, profitul din exploatare) este estimat sa urce cu 21,1%, de la 3,111 miliarde lei anul trecut, la 3,77 miliarde lei in 2008.

    Anul trecut, Petrom a inregistrat o cifra de afaceri de 12,28 de miliarde de lei, in scadere cu 6% fata de 2006, an in care a obtinut un profit net de 2,285 miliarde lei.

    Potrivit bugetului de venituri si cheltuieli, productia de titei bugetata de Petrom este estimata pentru acest an la 33,7 milioane de barili, iar cea de gaze la 37,4 milioane mc. Investitiile incluse in bugetul pentru 2008 se ridica la 6,125 miliarde de lei, cu 60% mai mari fata de cele din 2007.

    Cea mai mare parte a investitiilor, respectiv 3,341 miliarde lei, va fi directionata catre sectorul de explorare si productie, iar 1,2 miliarde lei catre partea de rafinare. Totodata, compania va investi 722 milioane lei pentru activitatile din zona de gaze si electricitate si 451 milioane lei in reteaua de distributie a carburantilor.

    Propunerea de buget a fost aprobata de catre Consiliul de Supraveghere a

    Petrom in luna noiembrie anul trecut. Bugetul pentru acest an va fi supus aprobarii actionarilor in Adunarea Generala a Actionarilor (AGA) programata pentru 22 aprilie.

    Tot in sedinta AGA se va decide si valoarea dividendului pe 2007. Conducerea Petrom a propus un dividend brut de 1,91 de bani. Actionarii ar urma sa primeasca peste 1 miliard de lei, reprezentand 61% din profitul net obtinut de Petrom in 2007.

    Sursa: Daily Business, 18 aprilie 2008

    mai mult

  • Actionarii minoritari ai Oltchim se razboiesc cu directorul fabricii

    Cotidianul   OLT

    ___
    Compania germana PCC, cel mai important actionar minoritar, il acuza pe directorul Oltchim ca induce actionarii in eroare, in timp ce directorul combinatului spune ca PCC vrea sa preia Oltchim pe nimic.

    Toate planurile de dezvoltare si cifrele financiare anuntate in urma cu zece zile de directorul general al combinatului vilcean Oltchim, Constantin Roibu, au fost demontate bucata cu bucata de principalul actionar minoritar, compania germana PCC SE. Astfel, atit valoarea de piata a combinatului vilcean, cit si investitiile de sute de milioane de euro anuntate de directorul Roibu sint puse la indoiala de germani

    „La sfirsitul lui octombrie 2007, Oltchim a inregistrat cea mai mare valoare din istoria sa, 1,5 miliarde de euro, potrivit domnului Roibu. In realitate insa, pe 11 octombrie, cind actiunile Oltchim au inregistrat valori maxime, capitalizarea era de doar 150 de milioane de euro, de 10 ori mai scazuta in comparatie cu afirmatiile lui Constantin Roibu”, a precizat Wojciech Zaremba, director de dezvoltare al PCC.

    Acesta a mai spus ca nu crede posibila realizarea programului de investitii, de un miliard de euro, al managementului Oltchim, deoarece acesta ar reprezenta de 9 ori valoarea de piata a companiei si de peste doua ori valoarea datoriilor pe care le inregistreaza.

    Din punctul de vedere al germanilor, cea mai mare greseala fata de actionarii minoritari ar fi realizarea conversiei in actiuni a datoriei pe care combinatul o are fata de stat, caz in care minoritarii si-ar vedea diminuata participatia. Potrivit PCC, legea care prevedea tocmai aceasta conventie a fost aprobata pe 11 aprilie de catre Presedintie.

    Zaremba a declarat ca grupul pe care-l reprezinta va actiona in instanta aceasta hotarire si asteapta ca UE sa n-o certifice pentru ca ar insemna ajutor de stat. Totusi, grupul german este pregatit sa vina cu banii necesari, „20 sau chiar 50 de milioane de euro”, pentru a-si pastra actuala participatie.

    Directorul Oltchim a contrat dur afirmatiile facute de Zaremba, acuzind ca firma germana urmareste sa impiedice majorarea participatiei statului pentru ca, la majorarea de capital social, sa subscrie doar minoritarii si astfel PCC sa devina majoritar. „Ei ar vrea sa faca o privatizare mascata pe usa din dos, cum de altfel au mai procedat si in Polonia.

    Eu oricum ii voi actiona in instanta pentru ca, bazindu-se pe informatii privilegiate, ne-au furat citiva clienti din Germania”, a spus Roibu.

    PCC are in prezent circa 13% din actiunile Oltchim. Cel mai mare actionar este statul, cu 53,26% din capitalul social. In ipoteza conversiei datoriilor in actiuni catre stat, PCC ar ramine cu 1% din actiuni.

    Sursa: Cotidianul, 18 aprilie 2008

    mai mult

  • Multe 'rasdace' au plătit scump creșterile anterioare de la bursă

    Curierul National   

    ___
    '... ca Petrom - SNP (-10,3%), Alro - ALR (-17,4%) sau Azomureș - AZO (-17,1%)', a declarat, pentru Curierul Național, Paul Brendea, analist financiar la Prime Transaction.

    mai mult

  • Evoluții pozitive ale indicilor

    BURSA.RO - TITLURILE ZILEI   

    ___
    'Piața a fost caracterizată de evoluții pozitive, în special pe titlurile celor cinci SIF-uri', potrivit lui Adrian Bărbulescu de la 'Prime Transaction'. 

    mai mult

  • Aprecierile burselor externe s-au resimtit si la BVB

    Wall-Street.ro   

    ___
    '... impulsionata mult si de evolutia americanilor, unde s-au dat raportari pozitive ale marilor companii', ne-a explicat Paul Brendea, analist la Prime Transaction.

    mai mult

17.04.2008

  • Afacerile IAR Brasov sunt prognozate sa urce cu 30%

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   IARV

    ___
    Producatorul de elicoptere IAR Brasov (IARV) si-a programat pentru acest an o cifra de afaceri de 225,8 mil. lei (circa 64,5 mil. euro), cu 30% mai mare comparativ cu cea realizata in anul precedent, potrivit bugetului avizat de conducerea societatii.

    Cu toate acestea compania se asteapta ca in 2008 castigul net sa fie similar cu cel obtinut in anul trecut, de circa 7 mil. lei (2 mil. euro).

    Bugetul pe acest an are la baza contractele ferme incheiate de companie inca de anul trecut, in valoarea cumulata de 160 mil. lei (45,7 mil. euro), din care cele mai importante prevad modernizarea a 16 elicoptere Transport si Medeval Nato, cu o valoare in 2008 de 42 mil. dolari, respectiv un contract pentru modernizarea a trei elicoptere IAR 330 Puma, care vor aduce anul acesta companiei 14 mil. dolari.

    Potrivit reprezentantilor IAR Brasov, producatorul de elicoptere este in curs de a semna alte contracte cu autoritatile statului pentru lucrarile de reparatii si intretinere a elicopterelor.

    Compania intentioneaza sa distribuie in acest an dividende in valoare de 4,34 mil. lei, respectiv circa jumatate din profitul anului precedent.

    Valoarea dividendului brut pe actiune propus este de 0,23 lei, aproape dublu fata de cel distribuit in 2006, acesta reprezentand circa 4,5% din pretul la care actiunile IAR Brasov s-au tranzactionat ultima data, de 5,1 lei/actiune.

    In 2007, afacerile IAR Brasov s-au redus cu 24,2%, la 182,7 mil. lei (54,7 mil. euro), pe fondul avansului profitului net cu 14,3%, la 8,3 mil. lei (2,5 mil. euro).

    Profitul net de anul trecut se situeaza cu 30% sub cel preliminat, de 11,9 mil. lei, in special ca urmare a provizionalelor constituite de companie.

    Activitatea IAR Brasov a fost influentata negativ anul trecut de deprecierea dolarului fata de moneda nationala, in conditiile in care cea mai mare parte a contractelor incheiate de societate sunt in dolari. Leul a continuat sa se aprecieze fata de moneda SUA si in prima parte a acestui an, de la finele lui 2007 dolarul pierzand aproape 7,5% din valoare.

    La 31 decembrie 2007 compania inregistra plati restante cumulate de 26,3 mil. lei (7,3 mil. euro).

    Pentru acest an, producatorul de elicoptere si-a planificat investitii de 2,8 mil. lei (circa 0,8 mil. euro), fata de o suma nesemnificativa in anul precedent.

    Statul a scos anul trecut la privatizare IAR Brasov, proces care a esuat dupa ce negocierile cu Eurocepter Franta, singurul care a depus o oferta pentru producatorul autohton de elicoptere, nu s-au finalizat.

    Reprezentantii Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) au declarat anterior ca vor relua procesul in acest an, prin lansarea unui nou anunt de vanzare.

    Compania este controlata de stat prin intermediul AVAS, care detine un pachet de circa 64,9% din actiuni.

    Ultima tranzactie cu actiuni IAR Brasov s-a derulat la pretul de 5,1 lei/actiune, nivel la care valoarea de piata a companiei este de 26,6 mil. euro.

    Sursa: Ziarul Financiar, 17 aprilie 2008

    mai mult

Pagina

inchide