Stiri bursiere

Informatii piata

Orice miscare a pretului unui instrument financiar listat la bursa are la origine o stire bursiera. Noi iti punem la dispozitie o selectie a celor mai importante stiri financiare de ultima ora, pentru a putea lua deciziile investitionale in deplina cunostinta de cauza.

17.04.2008

  • Grupul Dafora din Medias vrea sa intre pe pietele din Germania, Austria si Italia

    Wall-Street.ro   DAFR

    ___
    Proprietarul grupului Dafora Medias si Condmag SA Brasov, Gheorghe Calburean, a declarat miercuri, la Tg Mures, ca prognozeaza pentru acest an o cifra de afaceri de 100 de milioane de euro si un profit de 10% din aceasta pentru grupul sau de firme, potrivit NewsIn.

    “Anul acesta este anul consolidarii business-urilor. De asemenea, grupul Dafora intentioneaza sa patrunda pe piata din Germania, respectiv Austria si Italia, cu activitati de foraj - ape geotermale”, a spus Calburean.

    Omul de afaceri a anuntat ca intentioneaza sa se dezvolte si in domeniul constructiilor si a precizat ca tinteste piata din Bucuresti, unde are un proiect de sediu de birouri si un proiect rezidential in cartierul Floreasca.

    In Tg Mures, Dafora executa mai multe lucrari: Centrului Integrat de Medicina Dentara, un centru sportiv si piscina Universitatii de Medicina si Farmacie.

    Gheorghe Calburean a participat la Invest’for - Forumul Investitiilor- lrgu Mures, eveniment organizat de compania Ventrust. Au mai participat Stere Farmache, presedinte si director general, Bursa de Valori Bucuresti, Pierre Stonborough, partener, Gutmann Private Banking Viena si Brian Wardrop, Partener ARX Equity Partners.

    Sursa: Wall-Street, 17 aprilie 2008

    mai mult

  • SIF-urile vor sa preia participatia majoritara la CEC

    Curierul National   LION  SIF2  SIF3  SIF4

    ___
    Cele cinci SIF-uri, impreuna cu alti investitori institutionali din Romania, intentioneaza sa devina actionari ai Casei de Economii si Consemnatiuni (CEC), astfel incat dupa privatizare capitalul bancii sa fie detinut de investitori autohtoni, potrivit presedintelui SIF Transilvania, Mihai Fercala, citat de Mediafax.

    Astfel, societatile din investitii Financiare (SIF) intentioneaza sa elaboreze o stategie de privatizare a CEC, pe care sa o prezinte Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) si Guvernului.

    'Deocamdata trebuie sa constituim un grup care sa se ocupe de acest aspect, iar apoi sa elaboram o strategie de privatizare a CEC. Asadar, nu pot estima un orizont de timp in care vom demara aceasta actiune', a declarat Fercala.

    Acesta a adaugat ca proiectul este in faza de discutii si ca nu poate oferi alte informatii in legatura cu privatizarea bancii.

    'Suntem doar in faza de discutii, o sa incercam sa facem acest lucru, sa vedem daca ne va lua cineva in seama. O oferta publica initiala ar putea fi o varianta pentru privatizare, insa este devreme sa vorbim despre acest aspect', a mai spus presedintele SIF Transilvania (SIF3).

    Procesul de privatizare a CEC a fost oprit in luna decembrie 2006, dupa cestatul a primit o singura oferta, de la National Bank of Greece, cu o valoare considerata prea redusa. Banca elena a oferit 560 de milioane de euro pentru preluarea CEC. La acea data, autoritatile au anuntat ca banca va fi restructurata, fara sa fie privatizata mai devreme de doi ani.

    Sursa: Curierul National, 17 aprilie 2008'

    mai mult

  • SIF3 are in plan dezvoltarea unei societati de real estate de un mld. euro

    Business Standard   SIF3

    ___
    SIF Transilvania (SIF3) analizeaza posibilitatea includerii intr-o societate de real estate a terenurilor detinute de celelalte societati din portofoliu aflate in zone bune si care sunt excedentare activitatii propriu-zise a companiilor, potrivit unor surse apropiate conducerii SIF. Productia de pe aceste terenuri ar urma sa fie relocata, au spus aceleasi surse.

    Valoarea de piata a terenurilor care ar putea fi incluse in aceasta societate este in jur de un miliard de euro, potrivit acelorasi surse.

    Presedintele SIF Transilvania, Mihai Fercala, a declarat pentru Business Standard ca aceasta societate de real estate isi propune sa valorifice excedentul de spatii imobiliare ale SIF Transilvania, dar nu a confirmat valoarea de piata a activelor ce ar putea fi incluse in portofoliul ei, spunand ca intreg proiectul este in stadiu incipient.

    “Noi avem o societate numita Societatea Comerciala de Administrare si Promovare Imobiliara (SCAPI), care isi propune sa administreze excedentul de spatii de cladiri si terenuri care poate fi valorificat”, a precizat Mihai Fercala. El a adaugat ca valorificarea acestor spatii ar presupune fie vanzarea lor, fie constructia de imobile si revanzarea ulterioara.

    “Tot ce s-a inclus in portofoliul acestei societati, pana in prezent, era efectiv in proprietatea SIF Transilvania. Nu am transferat active de la societatile din portofoliu. Vom analiza in continuare ce alte active am putea transfera, dar, deocamdata, intreg proiectul este in stadiul de inceput”, spune Fercala. Intre activele care ar putea fi transferate acestei societati sunt si terenurile detinute de Casa Alba-Independenta Sibiu, daca SIF Transilvania nu va reusi sa obtina un pret bun pentru aceasta societate, au mai spus sursele citate. Conducerea SIF a confirmat ca poarta negocieri pentru vanzarea atat a acestei societati, cat si a unei alte firme, Virola- Independenta Sibiu, ambele rezultate din dizolvarea partiala a Independenta Sibiu. “La Casa Alba-Independenta Sibiu noi vrem sa vindem intregul pachet. Derulam in prezent o evaluare a firmei. Parerea mea este ca pretul minim pentru Casa Alba-Independenta si pentru Virola ar trebui sa fie de peste 100 milioane de euro”, spune Mihai Fercala. El a mai precizat ca au fost mai multi investitori interesati de Casa Alba-Independenta, printre care atat dezvoltatori imobiliari, cat si fonduri de investitii.

    Sursa: Business Standard, 17 aprilie 2008

    mai mult

  • Adeplast Oradea va investi 10 milioane de euro intr-o fabrica de mortare uscate la Bacau

    BURSA.RO - TITLURILE ZILEI   

    ___
    Conducerea companiei Adeplast Oradea va continua, in anul 2008, proiectele de inves¬titii demarate in anii anteriori, printre acestea numarandu-se si constructia unei noi fabrici pentru productia de mortare uscate. Marcel Barbut, directorul general al companiei, a declarat ca viitoarea fabrica va avea o capacitate anuala de 250.000 de tone si va necesita o investitie de aproximativ 10 milioane de euro. Cel mai probabil fabrica va fi construita in zona Bacau si are ca termen de finalizare anul 2009. Compania detine o fabrica in Oradea, cu o capacitate anuala de 250.000 de tone, iar in vara acestui an va incepe productia la o a doua unitate, la Ploiesti. 'De la inceputul anului, Adeplast a pus in functiune la Oradea doua linii de paletizare si infoliere automata, a construit parcari si spatii de depozitare de circa 5.000 de metri patrati si urmeaza sa finalizeze constructia unei hale metalice de 1.300 de metri patrati, pentru stocarea productiei de mortare, vopsele, polistiren expandat, extrudat si vata minerala. Totodata, in circa trei saptamani, vom incepe constructia unei unitati de productie de vopsele, tencuieli decorative si alte produse de profil, in incinta fabricii de la Oradea', a declarat Marcel Barbut. Acesta a mai precizat faptul ca, de curand, a fost finalizat planul investitional pe anul 2007, in valoare de 3.000.000 euro. In urma aplicarii acestuia, capacitatea de productie a firmei s-a marit cu aproximativ 33% si s-a diversificat paleta de servicii prin aparitia sistemului silozurilor mobile pentru mortare, sape si tencuieli uscate. De asemenea s-a intarit capacitatea logistica prin achizitionarea a 10 autotrenuri care vor scurta timpul in care marfa comandata ajunge in depozite.

    Marcel Barbut a mai precizat ca pentru sustinerea proiectelor de investitii in anul 2008, compania a demarat procedurile pentru listarea la bursa, listare in urma careia se doreste obtinerea a 25 de milioane de euro. 'Doresc ca, din profitul anului 2008 si din cele 25 de milioane de euro din majorarea de capital pe bursa, sa finalizez cea de a treia fabrica si sa achit creditele contractate pana acum', a mai precizat Barbut. Listarea companiei la BVB este intermediata de Raiffeisen Capital & Investment si se estimeaza ca va avea loc in a doua jumatate a anului.

    Adeplast are ca obiect principal de activitate producerea si distribuirea de mortare uscate, in special adezivi de gresie si faianta, kituri de ros¬tuit, adezivi pentru lipirea si armarea polistirenului, sape autonivelante, gleturi de ipsos si ciment, tencuieli cu aplicare manuala si mecanizata si altele. Societatea Multistar Prod SRL, denumirea initiala a SC ADEPLAST SA, a fost infiintata in 1996, in Oradea, ca societate mixta romano-austriaca, incepandu-si activitatea de productie a mortarelor adezive pentru placaje ceramice, ulterior gama diversifican¬du-se la gleturi, sape, pardoseli industriale si mortare mecanizate.

    Sursa: Bursa, 17 aprilie 2008'

    mai mult

  • FORAJ SONDE VIDELE: Scădere mică a cotației justificată de datele fundamentale ale companiei

    BURSA.RO - TITLURILE ZILEI   

    ___
     Paul Brendea, analist la 'Prime Transaction' ne-a spus că, într-adevăr, cursul acțunilor FOJE a evoluat într-un tunel orizontal de la începutul...  

    mai mult

  • Lichiditatea bursei a fost susținută de acțiunile SNP, BRD și TLV

    Curierul National   

    ___
    '... intrarea unui mare cumpărător pe aceste acțiuni', este de părere Adrian Bărbulescu, analist la Prime Transaction.

    mai mult

16.04.2008

  • Armatura spera sa treaca pe profit

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   ARM

    ___
    Producatorul de instalatii Armatura Cluj-Napoca (ARM), si-a bugetat pentru acest an un profit net de 286.800 de lei (circa 82.000 de euro), dupa ce in ultimii trei ani compania a inregistrat pierderi cumulate de 12,1 mil. lei (circa 3,4 mil. euro). Afacerile companiei sunt prognozate sa urce in 2008 cu 23,1%, la 37,5 mil. lei (10,7 mil. euro). Bugetul pentru acest an urmeaza sa fie aprobat de actionari la finele acestei luni. Anul trecut, Armatura si-a redus pierderile cu 37%, inregistrand un rezultat negativ de 4,1 mil. lei (circa 1,23 mil. euro), in timp ce afacerile au avansat usor, la 30,6 mil. lei (9,1 mil. euro). Investitiile realizate anul trecut au fost in suma de circa 3 mil. lei (0,91 mil. euro) si au fost destinate in principal modernizarii capacitatilor de productie si achizitia de echipamente.

    Sursa: Ziarul Financiar, 16 aprilie 2008

    mai mult

  • Comelf estimeaza un profit net in crestere cu 14% pentru 2008 (...)

    Wall-Street.ro   CMF

    ___
    Comelf Bistrita (CMF), producatorul de echipamente pentru protectia mediului, estimeaza un profit net de 1,74 milioane euro, in 2008, cu 14% mai mare decat cel de anul trecut, si venituri totale de 37,1 milioane euro, potrivit oficialilor companiei. Comelf Bistrita obtinuse, in 2007, un profit net de 1,52 milioane euro. Pentru anul in curs, compania estimeaza venituri totale de 37,1 milioane de euro, cu 3,66% mai mari fata de cele din 2007, si cheltuieli de 35,02 milioane euro, cu aproape 3% peste nivelul inregistrat anul trecut. Pentru anul 2008 si inceputul anului 2009 a fost stabilit un nivel maxim de creditare de 5 milioane euro si 3 milioane euro pentru scrisori de garantie sau scontari de instrumente. Suma de 1,77 milioane euro va fi alocata pentru investitii. Pentru a elimina influenta variatiei de schimb valutar, compania a stabilit ca urmarirea realizarii bugetului de venituri si cheltuieli sa se faca in euro. Comelf Bistrita a obtinut anul trecut un profit net de 1,41 milioane euro, in crestere cu 41% fata de 2006, in timp ce afacerile au avansat cu 8,5%. Anul trecut, afacerile companiei s-au ridicat la 30,17 milioane euro. Comelf are o valoare de piata de 38,76 milioane de euro. Actionarul majoritar al companiei este Uzinsider, care detine 76,64% din capital. Sursa: Wall-Street, 16 apri

    mai mult

  • Teraplast estimeaza profit in crestere cu 68%, la 27 mil. lei in 2008

    DailyBusiness.ro   TRP

    ___
    Procesatorul de PVC Teraplast Bistrita isi propune pentru acest an sa realizeze un profit net consolidat de aproximativ 27 mil. lei, in crestere cu 68% fata de anul trecut, a informat marti compania.

    Profitul net consolidat al companiei, aferent anului 2007, a atins o valoare totala de 16,05 milioane lei, in crestere cu 75% fata de anul 2006. Totodata, vanzarile totale consolidate ale Teraplast s-au cifrat anul trecut la 219,12 milioane lei, in crestere cu 40% fata de 2006, conform situatiilor financiare IFRS consolidate.

    'Rezultatele bune din 2007 au fost realizate in conditiile unui curs de schimb care ne-a fost defavorabil in ultimul semestru al anului. Excluzand efectele cursului de schimb, profitul inainte de impozitare a fost de 23,1 milioane lei in 2007', a declarat Emanoil Viciu, director general al Teraplast Bistrita.

    Acesta a mentionat ca profitul bugetat pentru 2008 este foarte conservator, grupul avand toate premisele sa-l depaseasca. 'In plus, pentru 2008 nu ne asteptam la o influenta semnificativa a cursului de schimb asupra rezultatelor noastre', a adaugat Viciu.

    IPO Teraplast, subscrisa in proportie de 38%

    Oferta publica initiala (IPO) a Teraplast Bistrita a fost subscrisa in proportie de 38%, potrivit ordinelor de cumparare validate pana miercuri, la ora 13.30, a declarat pentru DailyBusiness Dana Mirela Ionescu, presedintele Raiffeisen Capital&Investment (RCI), intermediarul ofertei.

    Sefa RCI a precizat ca desi oferta se va incheia joi, vor termina de validat toate ordinele de cumparare plasate de investitori luni, 21 aprilie.

    In perioada 7 aprilie - 17 aprilie se desfasoara oferta publica primara pentru 49,66 milioane de actiuni ale Teraplast Bistrita la un interval de pret de 1-1,4 lei/actiune. Actiunile companiei, avand drepturi de alocare atasate, mai pot fi subscrise la sediile Raiffeisen Bank si Raiffeisen Capital&Investment miercuri,16 aprilie intre orele 9:00-15:00 si joi,17 aprilie pana la ora 13:00.

    Comisionul la subscrierea de actiuni Teraplast Bistrita prin Raiffeisen Bank si Raiffeisen Capital&Investment este zero. Alocarea actiunilor si drepturilor de alocare este pro-rata. Sumele rezultate din suprasubscriere vor fi returnate investitorilor pana la data de 24 aprilie.

    Listarea la bursa a pachetului de 20% din actiunile Teraplast are ca scop atragerea de fonduri pentru realizarea investitiilor pe care compania intentioneaza sa le faca anul acesta. Fondurile obtinute in urma ofertei publice vor fi folosite pentru cresterea capacitatilor de productie, extinderea portofoliului de produse si relocarea facilitatilor de productie intr-un parc industrial nou.

    Sursa: Daily Business, 16 aprilie 2008'

    mai mult

  • TinaR se va lista la BVB

    Curierul National   

    ___
    Societatea TinaR, cu activitati in domeniul retailului de imbracaminte, a semnat un contract de consultanta cu casa de brokeraj HTI Valori Mobiliare in vederea listarii pe piata de capital a unui pachet de 25% din actiunile societatii. 'In perioada urmatoare se vor demara procedurile specifice ofertei publice de actiuni, printre care redactarea prospectului de oferta, autorizarea, precum si activitatea de 'book-building'. Se are in vedere ca, in toamna acestui an, sau cel tarziu la inceputul anului viitor, TinaR sa vina pe Bursa, tinta fiind categoria a II-a a BVB', a declarat Rares Jianu, director general al societatii. Pretul de tranzactionare a actiunilor TinaR nu a fost inca stabilit, Daniel Tepes, membru in Consiliul de Administratie al HTI Valori Mobiliare, declarand ca acesta va rezulta din consultarile care vor avea loc cu potentialii investitori, in cadrul procesului de 'book building'.

    Sursa: Curierul National, 16 aprilie 2008'

    mai mult

Pagina

inchide