Stiri bursiere

Informatii piata

Orice miscare a pretului unui instrument financiar listat la bursa are la origine o stire bursiera. Noi iti punem la dispozitie o selectie a celor mai importante stiri financiare de ultima ora, pentru a putea lua deciziile investitionale in deplina cunostinta de cauza.

09.04.2008

  • Cuzman: Am emotii privind cvorumul

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   LION

    ___
    Ioan Cuzman, presedintele SIF Banat-Crisana, (SIF1), una dintre cele doua SIF-uri care deruleaza in acest an adunari generale extraordinare ale actionarilor (AGEA), spune ca are inca emotii in privinta atingerii nivelului de prezenta de 50% necesar pentru luarea deciziilor in cadrul acesteia. Pe ordinea de zi: actiuni gratuite, modificarea statutului si discutarea pragului de detinere.

    SIF Banat-Crisana a demarat chiar si o campanie de promovare pe internet pentru atragerea actionarilor la adunarea generala, fie chiar si prin votul electronic, care va conta anul acesta in premiera la stabilirea cvorumului si la luarea deciziilor in cadrul AGA.

    'Am emotii privind cvorumul pe care il vom inregistra la AGA, dar cred ca este posibil sa atingem cei 50% necesari', spune Ioan Cuzman. El spune ca SIF a inregistrat pana acum un numar ridicat de actionari care au votat pe internet, insa cei mai multi dintre acestia detin cateva mii de actiuni. Cuzman mizeaza in principal pe prezenta la AGA sau votul prin corespondenta al marilor actionari, in principal fonduri de investitii. Adunarea generala va avea loc pe 23-24 aprilie.

    Unul din punctele de pe ordinea de zi estre majorarea capitalului social prin distribuirea catre actionari a unei actiuni gratuite la fiecare actiune detinuta.

    'Nu ducem lipsa de lichiditati, dar este un moment bun pentru investitii. In plus, pentru actionari operatiunea va aduce castig pentru ca experienta a aratat ca valoarea a doua actiuni dupa majorare este de obicei mai mare decat cea a unei actiuni inainte de majorare', spune presedintele SIF.

    El spune ca daca propunerea de majorare va fi adoptata, nu isi propune sa transforme distribuirea de actiuni gratuite din profit o politica pe termen lung. Pe piata au existat ingijorari ca SIF-urile ar putea folosi pretextul actiunilor gratuite pentru a nu distribui actionarilor bani din castigurile inregistrate.

    'Nu credem ca este bine ca an de an sa practicam aceasta majorare a capitalului social pentru ca asta ar duce la o scadere a indicatorilor pe actiune, cum ar fi profitul pe actiune sau activul net pe actiune, iar aceasta ar putea sa nu dea un semnal pozitiv investitorilor, mai ales celor care nu sunt profesionisti', spune Cuzman.

    Pe ordinea de zi se mai afla si aprobarea unei posibile majorari a pragului de detinere - numarul maxim de actiuni pe care un actionar il poate detine. Pragul ar urma sa se 'modifice de drept la 2% la data la care legislatia o va permite', conform propunerii de pe ordinea de zi. Legislatia in vigoare limiteaza detinerea maxima a unui actionar la 1% din capitalul social.

    'Am vrut sa redeschidem aceasta problema si sa avem in statut o prevedere in cazul in care se modifica legislatia. Credem ca un prag de detinere este bine sa existe, dar vrem o relaxare a acestuia si in plus un mai bun control al actiunii concertate', spune Cuzman. 'Nu am semnale ca s-ar modifica legislatia', mai spune el.

    Presedintele SIF a amintit de situatia de acum trei-patru ani, cand desi exista un prag de 0,1%, mai multi investitori cehi si sloveni, despre care se banuia ca actioneaza in mod concertat, preluasera circa 15% din capitalul SIF, o participatie importanta, avand in vedere ca la acea vreme la adunarile generale se strangeau cu greu actionari reprezentand 30% din capitalul social. Pragul de detinere la SIF-uri a fost vazut aproape intotdeauna ca o arma a sefilor SIF impotriva actionarilor care ar dori sa ii schimbe. Seful SIF Banat-Crisana spune insa ca nu este asa.

    'Nu exista o legatura intre spiritul nostru de conservare si pragul de detinere. Daca nu sunt multumiti de noi, actionarii pot sa nu ne voteze la alegerile de la adunarea generala. Sau actionari reprezentand 5% din capitalul social pot cere convocarea AGA pentru schimbarea administratorilor', spune Cuzman.

    SIF Banat-Crisana este a treia SIF care vorbeste despre posibilitatea unei majorari de capital social prin emisiunea de actiuni noi si vanzarea acestora pe piata, dupa SIF Transilvania si SIF Moldova, ai caror presedinti au declarat ca se gandesc la aceasta varianta. Posibile decizii ca aceasta sunt la originea propunerii de reducere a cvorumului necesar AGEA.

    'Vrem sa ne aliniem prevederilor legii societatilor comerciale si sa inlesnim luarea unor decizii in viitor. Putem sa propunem un aport de capital, de ce nu? Ne gandim la orice', spune el.

    Daca propunerea va fi aprobata de actionari, cvorumul necesar la adunarile gnerale extraordinare ar urma sa fie redus de la 50% la 25%.

    Sursa: Ziarul Financiar, 9 aprilie 2008'

    mai mult

  • Biofarm mizeaza pe afaceri de 70 mil. lei

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   BIO

    ___
    Producatorul de medicamente Biofarm Bucuresti (BIO) si-a bugetat pentru acest an o crestere a profitului net cu 7%, la 14,5 mil. lei (3,9 mil. euro, la un curs de 3,7 lei/euro), potrivit raportului care va fi supus aprobarii actionarilor in cadrul AGA. Compania estimeaza, de asemenea, o crestere cu 12% a cifrei de afaceri, la aproape 70 mil. lei (19 mil. euro). Compania a raportat anul trecut un profit net de 13,5 mil. lei la afaceri de 62,3 mil. lei. Conducerea companiei a propus actionarilor ca profitul de anul trecut sa fie incorporat in capitalul social urmand sa distribuie actiuni gratuite in loc de dividende cash. Daca propunerea va fi aprobata, fiecare actionar ar urma sa primeasca 12 actiuni gratuite la 100 de actiuni detinute. Principalii actionari ai Biofarm sunt SIF Banat-Crisana, SIF Moldova si SIF Oltenia, care detin impreuna circa 39% din actiuni. Omul de afaceri Dumitru Tudor controleaza 5,14% din actiuni. Biofarm are o capitalizare de 89 mil. euro, ultimul pret de tranzactionare al actiunilor fiind ieri de 0,336 lei.

    Sursa: Ziarul Financiar, 9 aprilie 2008

    mai mult

  • Ziua unei tranzactii de 350 mil. euro

    Business Standard   BRD  TLV

    ___
    Data de 9 aprilie, ora 11.30, etajul 18 al turnului BRD, sala de consiliu - aici urmeaza sa semneze patru dintre “greii” pietei bancare - Patrick Gelin (presedintele BRD, a doua banca din sistem), Manfred Wimmer (CEO BCR), Horia Ciorcila (presedintele Bancii Transilvania) si Radu Ghetea (presedintele CEC si al Asociatiei Romane a Bancilor) - contractul de vanzare al Asiban, al treilea asigurator de pe piata locala, pentru 350 mil. euro cu Jean-Francois Lemoux, general manager al Groupama International.

    Francezii au castigat licitatia in ordine, in fata grupurilor olandeze Aegon si Eureko, ambele cu oferte de peste 300 mil. euro, care au fost urmate de Axa si Generali, conform ultimelor informatii disponibile pe piata.

    Protocolul de semnare a uneia dintre cele mai mari tranzactii private din istoria corporatista a Romaniei va incepe inca din jurul orei 11.00, cand sunt invitate echipele de consultanti care vor lucra la ultimele detalii tehnice ce preced momentul semnarii ce se deruleaza la ultimul etaj al sediului central al BRD din Piata Victoriei, etajul unde se afla birourile top managementului bancii. Semnarea ar urma sa se consume pana la ora 12.00, cand este programata o conferinta de presa, cu participarea partilor si a echipelor de consultanti - pe partea de vanzare, banca de investitii Rothschild Franta, ce va fi reprezentata la nivel de managing director de catre baroneasa Arielle Malard de Rothschild (care a lucrat si in dosarul privatizarii BCR de partea Erste), Florentin Tuca, managing partner si seful echipei de avocati Tuca, Zbarcea& Asociatii, care a asistat cele patru banci-vanzatoare, respectiv Concept Business Consult, firma de consultanta de afaceri patronata de analistul Aurelian Dochia.

    Pe partea de cumparare, echipele de negociere sunt reprezentate de catre Ioana Filipescu, managing director al bancii de investitii Raiffeisen Investment Romania, respectiv de catre Bruno Leroy, seful biroului Gide Loyrette Nouel din Bucuresti.

    Cele patru banci vor incasa fiecare 87,5 mil. euro (sume impozabile) de la Groupama, care castiga pozitia a treia intr-o industrie a asigurarilor de 2,19 mld. euro pe an. Banca Transilvania si CEC vor investi banii in “dezvoltarea organica a propriilor operatiuni”. Anul trecut, vanzarea BT Asigurari tot catre francezii de la Groupama a triplat profitul Bancii Transilvania, si este de asteptat ca sumele care vor fi incasate sa se vada in castigurile celor patru banci. Contractul de vanzare al Asiban, care se intinde pe 51 de pagini, cu tot cu listarea anexelor ajungand la 65 de pagini, prevede si distribuirea politelor Asiban inca un an prin retelele CEC si BRD.

    “Limba in care s-au purtat negocierile a fost franceza, atat corespondenta, cat si discutiile telefonice fiind derulate in acest fel, avand in vedere ca mandatul de vanzare l-a avut Rothschilds Franta, iar cumparatorul era Groupama”, spune Ioana Filipescu, managing director al bancii de investitii ce a asistat cumparatorul, Raiffeisen Investment Romania. “In plus, ca mecanism care a facilitat derularea rapida a tranzactiei, contractul de SPA (Share Purchase Agreement - n.red.) propus de vanzator, pe marginea caruia ofertantii au facut adnotari, a fost retransmis potentialilor cumparatori in forma imbunatatita”, afirma Ioana Filipescu, fapt care a dat mult de lucru avocatilor care asistau vanzarea, dar a accelerat tranzactia. Florentin Tuca, seful echipei de legal ce a asistat Asiban, confirma ca “a fost o munca laborioasa de a prezenta clientilor din perspectiva conditiilor cerute de ofertanti”. Propunerile ofertantilor pe marginea contractului de SPA au fost impartite in trei categorii - chestiuni care nu vor face obiectul negocierii, propuneri care au fost acceptate de catre vanzator inca din momentul in care au fost formulate de ofertanti si cele care fac obiectul negocierii.

    Surse apropiate afacerii afirma ca pe lista propunerilor inaintate de ofertanti si respinse din start de catre vanzatori s-au aflat cele care vizeaza o ajustare ulterioara a pretului de vanzare al Asiban in functie de anumiti indicatori, semn ca bancile au dorit sa incheie rapid acest deal, precum si o raspundere nelimitata din partea vanzatorilor.

    “Mandatul Groupama pentru achizitia Asiban l-am primit din 2005, fiind primul mandat pe care eu l-am preluat dupa venirea mea la Raiffeisen de la KPMG”, spune Ioana Filipescu, care a avut alaturi pe Matei Filipidescu, Adrian Rosoaga, Florenta Birhala si Iulia Bratu din echipa Raiffeisen. Pana pe 20 decembrie, candidatii pentru Asiban au depus scrisori privind interesul neangajant pentru Asiban, pe baza carora s-a realizat o lista scurta de opt grupuri selectate de vanzator pentru a accesa camera de date a firmei, unde managementul Asiban a raspuns intrebarilor investitorilor. Potrivit calendarului de tranzactie, intre 21 ianuarie si 14 februarie, investitorii au derulat procesul de due diligence in companie, iar apoi si-au formulat ofertele, care initial trebuiau depuse pana pe 6 martie. Ulterior, termenul a fost prelungit pana pe 20 martie, cand cinci grupuri au depus oferte finale.

    “Oferta inaintata de Groupama in oferta finala a fost pretul final al tranzactiei. Nu au fost negocieri ulterioare asupra pretului din oferta”, precizeaza Bruno Leroy, seful biroului Gide Loyrette Nouel din Bucuresti. Bruno Leroy a lucrat alaturi de Andreea Toma si Irina Bora pe acest dosar, acesta urmand ca, dupa semnarea contractului de maine, sa fie notificat Consiliului Concurentei si apoi CSA, pentru a fi avizat. “Inchiderea tranzactiei, moment in care banii vor fi transferati de catre cumparator bancilor, cred ca va avea loc in aproximativ doua luni”, spune Bruno Leroy, care adauga faptul ca a beneficiat de suportul sediului central din Paris in tranzactie. Acordul de saptamana trecuta a fost semnat chiar la sediul central al Gide, din capitala Frantei.

    “Pe partea de vanzare se munceste de doua ori mai mult decat pe cumparare”, spune Ioana Filipescu. “Pentru Asiban a lucrat o echipa de 15 avocati, in timp ce, in faza finala a tranzactiei, un numar de cinci - eu, Sorin Vladescu, Ciprian Dragomir (toti parteneri), Sebastian Radocea si Cristian Radu (ambii senior associate), a fost o tranzactie intensiva ca volum de munca, intr-o perioada de timp scurta”, afirma Florentin Tuca, managing partner la Tuca, Zbarcea&Asociatii. Procesul de vanzare s-a derulat in Romania, cu exceptia momentului semnarii acordului, care a marcat incheierea negocierilor, acesta consumandu-se la Paris. “Summitul NATO si confidentialitatea discutiilor au fost factorii care au mutat de la Bucuresti la Paris momentul semnarii”, spun consultantii.

    Ce vor face bancile cu banii de la Asiban? “Suma de bani provenita din vanzarea pachetului de 25% din Asiban o vom utiliza pentru a sprijini cresterea foarte dinamica a afacerilor bancii”, spune Manfred Wimmer, CEO al BCR.

    “Fondurile care revin grupului Banca Transilvania din vanzarea Asiban vor fi utilizate pentru dezvoltarea organica a bancii. Bugetul nostru actual nu tine cont de banii acestia, in contextul in care nu se cunoaste data incasarii. Depinde de avizul Consiliului Concurentei. Profitul grupului BT in 2008 va fi mai mare comparativ cu anul precedent, cand s-a inregistrat un profit de 120 milioane de euro, datorita tranzactiei BT Asigurari si majorarii profitului operational”, afirma Horia Ciorcila, presedintele BT.

    “CEC va utiliza banii proveniti din vanzarea participatiei detinute la Asiban pentru dezvoltarea organica a bancii. Profitabilitatea bancii este in crestere, de vreme ce vanzarea unui activ inseamna ca suma intra in rezultatul net al exercitiului”, spune Radu Gratian Ghetea, presedintele CEC. Groupama, al treilea jucator pe piata asigurarilor din Franta, poate ajunge, dupa preluarea Asiban si a subsidiarei din Romania a OTP Garancia, la o cota de piata de peste 12%, care ar plasa compania pe locul al treilea pe piata romaneasca, dupa Vienna Insurance Group si Allianz-Tiriac.

    ‘Un mecanism care a facilitat derularea rapida a tranzactiei a fost contractul de SPA propus de vanzator, pe marginea caruia ofertantii au facut adnotari, a fost retransmis potentialilor cumparatori in forma imbunatatita Ioana Filipescu managing director Raiffeisen Investment Romania

    ‘Valoarea inaintata de Groupama in oferta finala a fost pretul tranzactiei. Nu au fost negocieri ulterioare asupra pretului din oferta Bruno Leroy seful biroului Gide Loyrette Nouel din Bucuresti

    ‘Pentru Asiban a lucrat o echipa de 15 avocati, in timp ce, in faza finala a tranzactiei, un numar de cinci Florentin Tuca managing partner Tuca, Zbarcea&Asociatii

    Sursa: Business Standard, 9 aprilie 2008

    mai mult

  • Oltchim anunta investitii de 1 miliard euro

    Business Standard   OLT

    ___
    Combinatul Oltchim Ramnicu-Valcea, una din ultimele companii mari aflate inca in portofoliul statului, si-a planificat investitii de un mld. euro pana in 2012, pentru a reduce semnificativ costurile cu materiile prime. Investitiile sunt asteptate sa sustina cresterea cifrei de afaceri a companiei pana la 2,5 mld. euro in aceeasi perioada de timp, de cinci ori mai mare fata de afacerile realizate anul trecut.

    Actiunile Oltchim au crescut ieri pe Bursa cu aproape 4%, capitalizarea bursiera a companiei ajungand la circa 76 mil. euro. Jumatate din afacerile Oltchim ar urma sa fie asigurate in 2012, de Petrochemical Arges, principalul furnizor al companiei, detinut in prezent de Petrom. Oltchim urmeaza sa preia Petrochemical, tranzactia fiind asteptata sa aiba loc la finalul lunii mai, potrivit conducerii combinatului. Reprezentantii Oltchim au mai spus ca Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare si International Finance Corporation, membra a grupului Bancii Mondiale, ar putea intra in actionariatul companiei in cursul acestui an.

    Conducerea Oltchim s-a aratat in favoarea incheierii contractului de privatizare a companiei cu mai multe fonduri de investitii, si nu cu un investitor strategic.

    “Astept in cursul anului 2008 ca IFC si BERD sa se alature actionarilor Oltchim”, a declarat Constantin Roibu, directorul general al Oltchim, citat de Mediafax. Oficialii AVAS au declarat la inceputul anului ca Oltchim va fi scoasa din nou la privatizare in acest an, la un pret care va fi influentat de preluarea Petrochemical.

    Investitiile Oltchim vor viza preluarea si integrarea activitatilor de petrochimie de la rafinaria Arpechim Pitesti, preluarea Societatii Nationale a Sarii Salrom Ramnicu Valcea si construirea unei centrale electrice proprii, potrivit reprezentantilor companiei. Reducerea costurilor survenita in urma acestui program investitional ar urma sa sustina un profit net de 200 milioane de euro pe an, au mai spus oficialii Oltchim. Anul trecut, Oltchim a inregistrat o pierdere de 23,5 milioane de euro, fata de un profit de 2,5 milioane de euro in 2006.

    Oltchim se afla in prezent intr-o disputa cu principalul actionar, grupul german PCC SE, pentru majorarea de capital pe care compania intentioneaza sa o deruleze, prin conversia in actiuni a datoriilor cumulate de combinat in perioada cand se afla sub administrare speciala de catre AVAS.

    Actionarii Olchim au amanat la finele anului trecut majorarea capitalului social, in urma cererii PCC, care a dorit sa se realizeze mai intai o evaluare independenta a datoriilor combinatului. AVAS controleaza peste 53% din actiunile Oltchim, in timp ce PCC are o participatie de circa 13%, potrivit celor mai recente raportari.

    Sursa: Business Standard, 9 aprilie 2008

    mai mult

  • Compania THR Marea Neagra propune actionarilor reinvestirea profitului obtinut anul trecut

    BURSA.RO - TITLURILE ZILEI   EFO

    ___
    Conducerea societatii 'THR Marea Neagra' va propune actionarilor sai reinvestirea intregului profit realizat in anul 2007, in valoare de 16,8 milioane lei, prin repartizarea lui la fondul de rezerva legala (975,7 lei) si la capitolul surse proprii de finantare (15,8 milioane de lei). La aceasta repartizare s-a avut in vedere, in primul rand, diminuarea creditelor bancare necesare investitiilor planificate pentru anul 2008, in vederea ridicarii calitatii serviciilor prestate. Conducerea societatii considera ca necesitatea noilor investitii va fi confirmata de rezultatele ce vor fi obtinute de societate in anul curent si in anii urmatori, precum si de influenta pozitiva asupra cresterii cotatiilor actiunilor societatii la Bursa de Valori Bucuresti.

    Administratorii companiei 'THR Marea Neagra' au convocat actionarii societatii in sedinta ordinara de bilant (aferent exercitiului financiar 2007) pentru sfarsitul acestei luni, in vederea prezentarii, dezbaterii si aprobarii raportului de gestiune al administratorilor, bilantului contabil, a contului de profit si pierdere, proiectului bugetului de venituri si cheltuieli, a programului de activitate si a celui inves-titional aferent anului 2008, pentru repartizarea profitului net si fixarea dividendului. In cadrul sedintei mentionate va mai fi prezentat raportul auditorului financiar, se va solicita descarcarea de gestiune a administratorilor pentru exercitiul financiar 2007, aprobarea remuneratiei membrilor consiliului de administratie, limitelor generale ale remuneratiei directorului societatii, aprobarea contractului de adminis-trare a societatii etc.

    Profit net mai mare cu 11%, previzionat pentru acest an

    Proiectul bugetului de venituri si cheltuieli pentru anul 2008 prevede realizarea unor venituri totale de 48,6 milioane lei (cu 9,79% mai mari fata de rezultatul obtinut in 2007, in care nu au fost incluse si vanzarile de active realizate din cursul anului), unei cifre de afaceri de aproape 44 milioa-ne lei (cu 3,04% mai mare) si a unui profit net de 4,3 milioane lei (cu aproape 11% mai mare). Se estimeaza ca veniturile din exploatare vor fi mai mari cu 10,42%, cheltuielile din exploatare cu 8,47%, iar profitul din exploatare cu 33,24%. Profitul din activitatea curenta se estimeaza ca va creste cu 10,94%.

    In fundamentarea proiectului bugetului de venituri si cheltuieli, administratorii societatii au avut in vedere un curs mediu de schimb de 3,7 lei/ euro, un cost mediu pentru metrul cub de apa de 1,95 lei, pentru cel de apa canal de 1,8 lei si pentru metrul cub de apa meteo de 1,8 lei. Tariful mediu pentru un kilowat de energie a fost estimat la 0,406 lei, pentru un kilogram de combustibil 'Calor economic' la 1,85 lei si pentru un litru de combustibil 'Calor extra' la 3,02 lei. De asemenea, s-a plecat si de la premisa ca turoperatorul 'Transilvania Travel' SA va asigura circulatia turis-tica la nivelul minim garantat, la care s-a angajat prin contract, atat la cazare, cat si la serviciile de masa. Totodata, s-a avut in vedere ca la licitatia organizata pentru alocarea biletelor de odihna de catre Casa Nationala de Pensii si alte drepturi de Asigurari Sociale (CNPAS) societatea de pe litoral va participa cu un numar de locuri aproximativ egal cu cel realizat anul trecut.

    In proiectul bugetului de venituri si cheltuieli au mai fost prevazute, in mod distinct, veniturile si cheltuielile legate de exploatarea complexelor 'Cleopatra' (Saturn) si 'Bran - Brad - Bega' (Eforie Nord) - ambele depinzand insa de data redarii lor circuitului turistic (a fost luata in considerare data de 20 iulie).

    Pe de alta parte, din cauza incertitudinilor legate de vanzarea activelor scoase la licitatie de catre societate, la fundamentarea bugetului a fost luata in calcul si posibilitatea ca in aceasta vara ele sa fie exploatate tot de catre vanzator. In eventualitatea in care o parte din activele propuse pentru vanzare se vor vinde totusi inainte de inceperea sezonului estival, consiliul de adminis-tratie va solicita actionarilor un mandat pentru rectificarea corespunzatoare a bugetului de venituri si cheltuieli.

    Buget de investitii de peste 18 milioane euro in 2008

    In ceea ce priveste proiectul bugetului de investitii, valoarea lucrarilor si dotarilor programate pentru acest an se ridica la 67,5 milioane lei, deficitul de resurse urmand sa fie acoperit din credite bancare. Investitiile programate pentru anul 2008 vor avea ca surse de finantare fondurile neconsumate anul trecut (6,4 mil. lei), profitul obtinut din exploatare (6,1 mil. lei), cash-flow-ul generat de vanzarile de active cu plata in rate realizate anul trecut (6,7 mil. lei), precum si sumele provenite din amortizare (4,8 mil. lei). Sursele proprii de finantare totalizeaza 24 mil. lei, iar cele atrase (credite bancare pe termen lung, pentru investitii) 24 mil. lei.

    Pentru acest an compania 'THR Marea Neagra' si-a propus sa finalizeze, pana la inceputul sezonului estival, inves-titiile derulate la complexurile hoteliere 'Cleopatra' din Saturn (14,1 mil. lei) si 'Bran-Brad-Bega' din Eforie Nord (22 mil. lei) si sa demareze, incepand din toamna, modernizarea complexului 'Narcis' din Saturn (19,6 mil. lei pentru acest an). Investitiile aferente complexurilor 'Narcis' si 'Neptun' (Eforie Nord) vor fi finantate din vanzarile de active ce vor fi realizate in acest trimestru, conform aprobarii AGA din 11.03.2008, sus-tin reprezentantii companiei. In acest an centrul de profit 'Saturn' urmeaza sa realizeze investitii totale in valoare de 34,8 mil. lei, centrul 'Eforie Nord' - 28,8 mil lei, 'Eforie Sud' - 750.000 lei, iar centrul de profit 'Prodprest' - 1,8 mil. lei. La acestea se adauga 518.000 lei pentru investitii in echipament IT si programe informatice (inclusiv de tip ERP, pentru monitorizarea in timp real a tuturor activitatilor societatii) si 797,000 lei pentru alte investitii. In acelasi timp va fi demarat programul de modernizare a spalatoriei proprii (care se va derula in doua etape, pe parcursul anilor 2008 si 2009) prin inlocuirea utilajelor energofage si reproiectarea fluxurilor tehnologice.

    'THR Marea Neagra' isi dezvolta segmentele de business, evenimente si wellness

    Pentru anul 2008 adminis-tratorii societatii si-au propus sa acorde prioritate derularii strategiei de modernizare si restructurare stabilita pentru perioada 2008 - 2012, sa continue demersurile necesare, catre instantele judecatoresti si Primaria Eforie, pentru obtinerea titlurilor de proprietate asupra terenurilor aferente activelor aflate in Eforie (Nord si Sud), sa continue actiunile judecatoresti pentru recuperarea debitelor neincasate, sa cheme in instanta persoanele vinovate de prejudiciile inregistrate de societate prin executarea silita a unor active. La acestea se adauga angajarea unui numar de aproximativ 300 salariati pentru o perioada de 6 luni (cu preponderenta cameriste, guvernante, ospatari si bucatari), care vor efectua si lucrarile de igienizare a unitatilor turistice, in vederea pregatirii sezonului estival. Pe langa acesta va mai fi angajat personal cu contract individual de munca pe perioada determinata, corelat cu numarul de turisti pe fiecare unitate de cazare si cu incasarile si adaosul practicat in unitatile de alimentatie publica. In acelasi timp 'THR Marea Neagra' SA va incheia contracte de colaborare cu institutii de invatamant mediu si superior, pentru asigurarea personalului necesar in unitatile sale turistice.

    Totodata, societatea si-a propus sa promoveze sustinut o serie de oferte speciale pe piata externa, sa acorde reduceri de tarif de 5-10% pentru rezervarile ferme efectuate la extern, sa participe la programul 'O saptamana de refacere in statiunile balneare', lansat de OPTBR si sa acorde facilitati copiilor insotiti de unul sau doi adulti platitori, precum si grupurilor organizate. Pentru eficientizarea unitatilor nou reabilitate compania 'THR Marea Neagra' si-a propus sa promoveze intens segmentul de business si de evenimente si sa dezvolte segmentul de wellness prin introducerea in circuit a doua noi SPA-uri moderne.

    Pentru ridicarea calitatii serviciilor prestate, pe langa instruirea si responsabilizarea personalului implicat, societatea va implementa sistemul de servire prin testare anticipata a preferintelor turistilor (fara a limita insa gama sortimentala a preparatelor culinare) si va diversifica serviciile suplimentare prestate in unitatile de cazare. De asemenea, pe parcursul sezonului, vor fi create evenimente menite sa atraga turistii prin angajarea de animatori pentru locatiile 'Aqua park Cleopatra' si 'Aqua Park Balada', de formatii artistice in restaurantele societatii, prin desfacerea de preparate cu specific pescaresc in restaurantul 'Pelican' din Saturn si organizarea de seri cu specific romanesc in alte locatii, prin organizarea de diferite evenimente impreuna cu furnizorii societatii etc.

    In acest an 'THR Marea Neagra' va trece la testarea sistemului de management integrat calitate - siguranta alimentara, la imbunatatirea acestuia si va efectua demersurile necesare in vederea obtinerii etichetei ecologice pentru unitatile de 3 si 4 stele, potrivit reprezentantilor societatii.

    Sursa: Bursa, 9 aprilie 2008'

    mai mult

  • Topul celor mai profitabile sectoare si companii la bursa in 2007

    Prime Transaction   

    ___
    Paul Brendea, analist financiar in cadrul SSIF Prime Transaction, are un alt unghi de ierarhizare a celor mai profitabile sectoare de la bursa. ...

    mai mult

08.04.2008

  • Prodplast estimeaza investitiile in noua fabrica la 15-20 mil. euro

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   PPL

    ___
    Producatorul de mase plastice Prodplast Bucuresti (PPL) estimeaza costurile pentru relocarea activitatii la 15-20 mil. euro, iar investitiile necesare acestui proces ar urma sa fie demarate in acest an si finalizate la orizontul anilor 2011-2012.

    Compania intentioneaza sa mute fabrica din centrul Bucurestiului in comuna Belciugatele din judetul Calarasi, in zona DN3, unde a achizitionat anul trecut un teren de 9,1 hectare pentru care a platit 6,3 mil. lei (1,9 mil. euro).

    Decizia cu privire la realizarea platformei industriale Prodplast Belciugate va fi discutata de actionari in Adunarea Generala de la finele acestei luni.

    In acest an, compania ar urma sa aloce pentru acest proiect circa 1,2 mil. euro si estimeaza ca incepand cu anul 2009 va avea nevoie de resurse suplimentare, ce ar putea fi acoperite prin noi aporturi in numerar ale actionarilor, credite bancare, atragerea de fonduri europene sau de pe urma unor parteneriate.

    Investitiile din 2008 mai vizeaza si realizarea unui centru de pregatire, respectiv dotari si investitii necesare productiei de pana la 1 mil. euro.

    Prodplast ia in calcul si vanzarea terenului pe care este situata actuala fabrica, in suprafata de 4,3 hectare si situat in cartierul Obor din Capitala, care reprezinta de altfel principala avere a companiei, valoarea acestuia depasind 30 mil. euro, potrivit preturilor vehiculate pe piata imobiliara.

    Compania detinea la finele anului trecut lichiditati in valoare de circa 28,2 mil. lei (7, mil. euro).

    Prodplast s-a preocupat in ultimele luni pentru obtinerea planului de urbanism zonal si certificatului de urbanism necesare construirii unei fabrici de prelucrare mase plastice pe terenul din Belciugatele, urmand ca in trimestrul al patrulea din 2008 sa fie finalizat proiectul.

    Capacitatea de productie a noii fabrici este estimata la circa 20.500-21.500 tone/an din care 5.000 de tone pentru producerea de produse din PVC si tubulatura, 3.500-4.500 de tone fiind capacitatea fabricii de ambalaje, iar restul pentru alte produse din PVC.

    Producatorul de mase plastice si-a propus pentru 2008 cresterea productiei fizice cu circa 4,6%, la 16.300 de tone, ca urmare a punerii in functiune incepand cu luna februarie din acest an a unei noi linii de producere a foliilor coextruse.

    Veniturile Prodplast sunt prognozate sa urce in acest an cu 9,3%, la 75 mil. lei (21,4 mil. euro), pe fondul unui profit net in scadere cu 18,4%, de 3,37 mil. lei (aproape 1 mil. euro).

    In 2007, afacerile companiei au urcat usor, la 64,4 mil. lei (19,3 mil. euro), in timp ce profitul net a avansat cu 11,2%, la 4,4 mil. lei (peste 1 mil. euro).

    Cresterea profitului s-a datorat dobanzilor mai mari incasate de companie de la banci, in conditiile in care castigul din activitatea de exploatare s-a redus in aceeasi perioada cu 24,5%, la 3,5 mil. lei.

    Prodplast detine o participatie de 45,5% din actiunile producatorului de materiale plastice Romtatay, care a inregistrat in 2007 un profit net de circa 1 mil. lei, la o cifra de afaceri de 12,7 mil. lei.

    La ultimul pret de ieri, de 3,5 lei/actiune, capitalizarea Prodplast se apropie de 36 mil. euro.

    Sursa: Ziarul Financiar, 8 aprilie 2008

    mai mult

  • Concurenta a autorizat preluarea Ductil Steel de catre Mechel International Holdings

    Wall-Street.ro   

    ___
    Consiliul Concurentei (CC) a autorizat operatiunea de concentrare economica realizata de Mechel International Holdings AG Elvetia prin preluarea Ductil Steel SA Buzau, informeaza autoritatea.

    'Intrucat concentrarea economica notificata prezenta anumite indoieli cu privire la compatibilitatea acesteia cu un mediu concurential normal, Consiliul Concurentei a decis declansarea unei investigatii. Ulterior analizei efectuate, in cadrul investigatiei, autoritatea de concurenta a constatat ca operatiunea nu conduce la restrangerea, inlaturarea ori denaturarea semnificativa a concurentei pe piata produselor lungi si trase din otel carbon si slab aliat din Romania', se precizeaza in comunicat.

    Potrivit datelor CC, operatiunea de concentare s-a realizat in data de 2 noiembrie 2007, in baza Contractului de vanzare-cumparare de actiuni, incheiat intre achizitor si Lakewind Limited, care detinea controlul asupra Ductil Steel SA Buzau.

    Mechel International Holdings AG face parte din Grupul Mechel OAO, cu sediul in Federatia Rusa. Grupul Mechel are activitati in minerit si siderurgie si reuneste producatori de cabune, minereu de fier, nichel, otel, produse laminate si produse din sarma.

    Alte activitati ale grupului includ producerea si transportul de energie electrica, activitati de transport, portuare, marketing si distributie. In Romania, Mechel International Holdings AG detine controlul la alte doua combinate, Mechel Targoviste si Mechel Campia Turzii, ambele active pe piata produselor lungi si trase din otel carbon si slab aliat, dar si a otelurilor inalt aliate.

    Ductil Steel este activ pe piata produselor lungi si trase din otel carbon si slab aliat. In anul 2005, a achizitionat otelaria electrica a Combinatului Otelu Rosu, astfel incat materia prima principala este produsa in sistem integrat.

    Sursa: Wall Street, 8 aprilie 2008'

    mai mult

  • Santierul Naval Orsova estimeaza un profit in crestere cu 17% in 2008

    DailyBusiness.ro   SNO

    ___
    Santierul Naval Orsova estimeaza ca va realiza in acest an un profit de 8,23 milioane lei (2,23 mil.euro), in crestere cu 17% fata de anul precedent, a anuntat compania, intr-un comunicat remis BVB.

    Compania prevede o crestere a veniturilor cu 25,7% in acest an, pana la 122,59 milioane lei (33,2 mil.euro), si a cheltuielilor cu 26,4%, pana la 112,79 milioane lei (30,6 mil.euro). Santierul Naval Orsova are in plan pentru 2008 cheltuieli de investitii de 8,4 milioane lei (2,28 mil.euro).

    Santierul Naval Orsova a obtinut anul trecut un profit net de 7,03 milioane lei, in crestere cu 3,5% fata de cel din 2006, in timp ce afacerile companiei au avansat cu 11,6% la 87,4 milioane lei.

    La adunarea generala din 4 aprilie, actionarii au hotarat ca suma totala de 7,07 milioane lei, reprezentand profitul net de 7,03 milioane lei din 2007 si rezultatul reportat din anii anteriori de 0,04 milioane lei, sa fie repartizata pe dividende (3,46 milioane lei), rezerve legale (325.223 lei) si surse proprii de finatare (3,28 milioane lei).

    Plata dividendelor se va face in cel mult 90 de zile de la 4 aprilie, data la care a avut loc adunarea generala.

    Compania este specializata in constructia si repararea navelor, lucrari industriale si producerea de piese de schimb pentru nave.

    Capitalul social al santierului naval este de 21,64 milioane lei, divizat in 8,66 milioane actiuni, cu o valoare nominala de 2,50 lei. Principalul actionar al companiei este SIF Transilvania, care controleaza 50% din capitalul social al societatii, in vreme ce SIF Oltenia are o participatie de 13,28%.

    Titlurile Santierului Naval Orsova se tranzactioneaza la a doua categorie a Bursei de Valori Bucuresti (BVB), sub simbolul SNO. Ultima cotatie a titlurilor SNO a fost de 11 lei, in sedinta din 3 aprilie, care corespunde unei capitalizari de 95,23 milioane lei (25,77 milioane euro).

    Sursa: Daily Business, 8 aprilie 2008

    mai mult

  • SIF1 isi propune un profit de 104 mil. lei anul acesta

    Curierul National   LION

    ___
    SIF Banat-Crisana (SIF1) si-a propus o tinta de profit de 104 milioane lei, in anul 2008, precum si cresterea rentabilitatii portofoliului si diversificarea acestuia, prin realizarea unui volum de investitii de 73,4 milioane lei, a anuntat presedintele societatii, Ioan Cuzman, citat de NewsIn.

    Presedintele SIF1 a declarat, ieri, ca nivelul profitului ce va fi realizat in acest an va fi influentat si de materializarea intentiei de capitalizare a profitului din 2007.

    'In plus, nu puteam sa nu tinem cont de evolutia burselor la nivel mondial, ce afecteaza intr-o masura tot mai mare in ultimii ani si Bursa din Romania. Asistam de ceva vreme la o migratie a fluxurilor financiare, cu repercusiuni asupra pietei de capital din Romania, ce se suprapune unui context macroeconomic local cu deficite ridicate de cont si o inflatie ceva mai mare.

    O accentuare a turbulentelor financiare internationale va influenta si economia Romaniei. Acestea au fost cateva dintre considerentele avute in vedere in proiectia noastra bugetara pentru acest an, mai rezervata decat in anii anteriori', a mentionat Ioan Cuzman.

    Acesta a mai spus ca, el crede ca preturile la care se tranzactioneaza multi dintre emitentii cotati la BVB reprezinta 'oportunitati ce pot oferi randamente serioase'.

    SIF1 a consemnat, pentru 2007, un profit net de 122,8 milioane lei, cu 47,7% peste rezultatul obtinut in 2006.

    Sursa: Curierul National, 8 aprilie 2008'

    mai mult

Pagina

inchide