Stiri bursiere

Informatii piata

Orice miscare a pretului unui instrument financiar listat la bursa are la origine o stire bursiera. Noi iti punem la dispozitie o selectie a celor mai importante stiri financiare de ultima ora, pentru a putea lua deciziile investitionale in deplina cunostinta de cauza.

08.04.2008

  • SIF Transilvania doreste actiuni la Fondul Proprietatea

    BURSA.RO - TITLURILE ZILEI   SIF3

    ___
    Mihai Fercala, presedintele SIF Transilvania, a anuntat ca la urmatoarea sedinta a Consiliului de Administratie, care va avea loc pe 17 aprilie se va discuta si achizitionarea de actiuni la Fondul Proprietatea.

    'Pana acum nu am cumparat actiuni la Fondul Proprietatea, dar luam in calcul cumpararea unui pachet de actiuni la acest fond inainte de listarea lui la bursa. Inca nu am stabilit suma pe care o vom investi, dar cred ca 1-3% din activul SIF Transilvania in actiuni Proprietatea nu ar fi o suma prea mare', a spus Fercala

    Cum activul SIF Transilvania trece de doua miliarde de lei, suma alocata ar putea ajunge pana la 60 de milioane de lei.

    Sursa: Bursa, 8 aprilie 2008'

    mai mult

  • Bursa, animată de un trend intermediar ascendent

    Curierul National   

    ___
    '... dacă însă valorile vor trece peste maximul lor din martie este posibil ca bursa să se stabilizeze', ne-a declarat Adrian Bărbulescu, analist la Prime Transaction.

    mai mult

  • Cele mai profitabile sectoare si companii de la Bursa, in 2007

    DailyBusiness.ro   

    ___
    Paul Brendea, analist financiar in cadrul SSIF Prime Transaction, are un alt unghi de ierarhizare a celor mai profitabile sectoare de la bursa

    mai mult

07.04.2008

  • Bat Medias acorda un dividend brut de 0,974 lei

    Wall-Street.ro   

    ___
    Compania de transporturi rutiere de marfuri Bat Medias (BAME) acorda un dividend brut de 0,974 lei/actiune si a decis splitarea valorii actiunilor de la 2,50 lei la 0,10 lei, potrivit unui comunicat trimis pietei Rasdaq.

    Hotararea a fost luata in cadrul adunarii generale din 3 aprilie.

    Din profitul de 6,7 milioane lei obtinut anul trecut, o suma de 395.827 lei va fi incorporata in rezerva legala, 4,02 milioane lei se vor aloca pentru dividende, 100.000 lei vor intra in fondul de participare al salariatilor la profit, iar suma de 2,18 milioane lei va fi incorporata in rezerve pentru dezvoltare.

    Adunarea generala a mai aprobat splitarea valorii actiunilor de la 2,50 lei la 0,10 lei, in schimbul unei actiuni vechi actionarii primind 25 titluri noi. Astfel, numarul de actiuni va creste de la 4,13 milioane la 103,3 milioane.

    Pe 3 aprilie, actionarii au aprobat si planul de investitii pentru anul curent, in valoare de 2, 4 milioane lei, acesta putand suferi modificari in functie de oportunitatile de afaceri. Totodata, actionarii au aprobat contractarea unei linii de credit de cel mult 400.000 lei, in caz de nevoie, precum si ipotecarea sau gajarea de bunuri pentru garantarea acesteia, se precizeaza in comunicat.

    Compania este specializata in transportul rutier al marfurilor si are un capital social de 10,33 milioane lei, divizat in 4,13 milioane actiuni, cu o valoare nominala de 2,50 lei. Actionarul majoritar al companiei este Florin Muntean, care controleaza 66% din capitalul companiei, in vreme ce SIF Transilvania (SIF3) detine 15,72% din totalul actiunilor, potrivit ultimei raportari.

    Sursa: Wall-Street, 7 aprilie 2008

    mai mult

  • IPO Teraplast se lanseaza astazi

    Curierul National   TRP

    ___
    Producatorul de componente pentru constructii Teraplast Bistrita deruleaza, in perioada 7-17 aprilie, o oferta publica initiala in vederea listarii la BVB, prin care intentioneaza sa atraga fonduri cuprinse intre 49,6 milioane de lei si 69,5 mi-lioane de lei. Compania ofera 49,6 milioane de actiuni, reprezent?nd 20% din capitalul social al Teraplast inainte de majorarea de capital. In cadrul operatiunii, pretul va varia intre un leu si 1,4 lei pe titlu, iar la sf?rsitul ofertei nivelul pretului de v?nzare efectiva a titlurilor va fi acela in care actiunile nou emise vor fi subscrise de cel putin trei ori. In caz contrar, pretul va fi stabilit la limita de jos a intervalului, de un leu pe titlu. Subscrierea minima este de 1.000 de actiuni, iar valoarea nominala a unei actiuni este de 0,1 lei pe unitate.

    Sursa: Curierul National, 7 aprilie 2008

    mai mult

  • SIF3: Putem da pe o firma straina 50 mil. euro

    Business Standard   SIF3

    ___
    SIF Transilvania (SIF3), una dintre cele mai profitabile societati de investitii financiare, intentioneaza sa cumpere pachete majoritare la companii straine pe care ulterior sa le vanda la un pret mai mare.

    Propunerea va fi prezentata actionarilor ca strategie a societatii pe urmatorii patru ani. SIF3 si-ar permite tranzactii de peste 50 mil. euro, conform reprezentantilor companiei. “O sa prezentam aceasta propunere la AGA ca facand parte din strategia noastra pe urmatorii patru ani. Daca acest lucru va fi aprobat, anul viitor am putea cumpara companii straine”, a declarat Mihai Fercala, presedintele SIF3. Societatea a obtinut in 2007 un profit brut de 32,8 mil. euro, in urcare cu 84%. Reprezentantii SIF3 au mentionat ca sunt interesati de orice domeniu, iar pentru achizitii vor fi folositi banii stransi pana la finalul anului 2008. “Important este sa gasim o companie care sa aiba perspective bune si care sa fie de vanzare”, a mai spus Fercala. SIF-urile au investitii in special in companiile listate la BVB.

    Sursa: Business Standard, 7 aprilie 2008

    mai mult

  • Ana Imep si Tehnofrig pot depune pana pe 18 aprilie, la CNVM, oferte de cumparare a Athenee Palace

    BURSA.RO - TITLURILE ZILEI   

    ___
    Firmele Ana Imep Pitesti si Tehnofrig Cluj pot depune pana in 18 aprilie, la Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM), noi oferte pentru cumpararea de actiuni ale companiei hoteliere Athenee Palace Bucuresti, informeaza arbitrul pietei de capital.

    CNVM va respinge, in urma licitatiei din 18 aprilie, oferta concurenta cu cel mai mic pret de cumparare al actiunilor companiei hoteliere.

    Compania Tehnofrig a propus intr-o oferta publica lansata in 20 martie un pret de 10 lei, pentru cumpararea unui pachet de 874.796 de actiuni ale Athenee Palace, reprezentand circa 13,82% din capitalul social.

    Ulterior, firma Ana Imep, controlata de omul de afaceri George Copos, a depus la CNVM o oferta concurenta de cumparare a 31,5% din actiunile hotelului (aproximativ 2 milioane de titluri), la un pret superior primei oferte, de 11 lei/actiune.

    Cele doua oferte de cumparare vor fi suspendate de arbitrul pietei de capital din 7 aprilie, data la care intra in vigoare oferta publica lansata de Ana Imep, pana la publicarea amendamentului referitor la majorarea de pret.

    Ofertele se vor incheia simultan pe 25 aprilie, dupa ce CNVM a aprobat prelungirea ofertei Tehnofrig.

    In 1996, grupul de firme Ana, detinut de omul de afaceri George Copos, a devenit actionar majoritar la Ana Imep, producator de motoare standard si speciale de curent continuu si alternativ. Copos a platit 15 milioane euro pentru fosta companie de stat din Pitesti.

    In 2004, firma a fost delistata de la categoria de baza a pietei Rasdaq.

    Titlurile Athenee Palace Bucuresti se tranzactioneaza la categoria de baza a pietei Rasdaq, sub simbolul ATPA. Compania are un capital social de 1,9 milioane lei, divizat in 6,33 milioane actiuni, cu o valoare nominala de 0,30 lei.

    Potrivit cotatiei de 15 lei stabilita in sedinta din 4 aprilie, Athenee Palace are o valoare de piata de 94,89 milioane lei (25,55 milioane euro).

    Sursa: Bursa, 7 aprilie 2008

    mai mult

  • Vestile bune de pe bursele externe ar putea aprecia BVB

    Wall-Street.ro   

    ___
    '... va fi marcata in continuare de ceea ce se va intampla pe principalele burse din lume', ne-a declarat Gigi Uleia trader la Prime Transaction.

    mai mult

04.04.2008

  • Fondurile de investitii de pe piata constructiilor: urmeaza cel putin inca cinci ani de crestere

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   

    ___
    Enterprise Investors, Oresa Ventures sau Advent International au derulat deja cate doua achizitii pe piata materialelor de constructii, estimata anul trecut la circa 6,5 miliarde de euro, cu o rata anuala de crestere de peste 30%, pentru a-si asigura un exit profitabil peste cinci ani.

    'Ne asteptam ca aceasta piata sa creasca in continuare intr-un ritm accelerat datorita investitiilor mari in cladiri noi rezidentiale, comerciale, industriale, in infrastructura, dar si in renovari. Piata materialelor de constructii este deja mare si permite dezvoltarea unor firme substantiale care pot fi interesante pentru jucatorii globali, dar si pentru listare la bursa, asigurand astfel un exit profitabil', a declarat pentru ZF Cornel Marian, managing director al Oresa Ventures Romania, subsidiara locala a companiei suedeze de investitii Oresa Ventures. Compania controleaza jumatate din actiunile companiilor Fabryo Corporation (producator de lacuri si vopsele) si Bau Profil (producator de profile metalice si adezivi).

    Cele mai recente tranzactii pe piata de profil au fost derulate de Advent International, care a preluat producatorul de mortare uscate Bengoss Comimpex pentru 18,9 milioane de euro, si de Enterprise Investors, care a achizitionat pentru 53 de milioane de euro grupul Simcor.

    'Producatorii de materiale de constructii vor ramane atractivi pentru achizitii cat timp se vor mentine ratele de crestere si profitabilitate. Exista previziuni care spun ca aceste rate de crestere si profitabilitate se vor mai mentine cel putin cinci ani', spune Cristian Nacu, partener al fondului de investitii polonez Enterprise Investors. Prin achizitia grupului Simcor, polonezii si-au intarit pozitia pe piata de BCA, urmand sa aiba o capacitate de productie totala de circa 800.000 de metri cubi, respectiv o cota de piata de 10-12% din consumul de materiale de zidarie.

    Advent a extins portofoliul producatorului de lacuri si vopsele dufa Deutek cu un sector complementar, respectiv productia de mortare. 'Extinderea portofoliului a venit in urma unei cunoasteri din ce in ce mai bune a pietei materialelor de constructii si a trendului ascendent al acesteia. Nefiind un portofoliu total nou, ci unul mai degraba complementar celui existent al dufa Deutek, decizia Advent a venit destul de firesc. Decizia a venit si pe fondul unei maturizari a afacerii dufa Deutek si dorintei companiei de a extinde rezultatele bune avute in ultimii ani si pe un alt sector, cel al mortarelor de constructii', au declarat reprezentantii Advent, care au preluat Dufa Romania, actuala dufa Deutek, in 2005 de la grupul german Meffert si de la doi oameni de afaceri locali. In urma tranzactiei din 2005, Advent a semnat un acord cu Meffert pentru pastrarea brandului Dufa pana in anul 2010, urmand ca in aceasta perioada germanii sa nu revina pe piata locala, potrivit ultimelor date disponibile.

    Americanii de la Advent vor investi in perioada urmatoare in majorarea capacitatilor de productie si stocare a companiei Bengoss Comimpex si vor dezvolta forta de vanzari si reteaua de distributie pentru acoperirea teritoriala la nivel national.

    Piata constructiilor este un sector cu multi antreprenori locali care si-au dezvoltat afacerile in ultimii 10-15 ani si au decis sa vanda compania sau o parte din actiuni pentru a asigura dezvoltarea afacerii.

    Corneliu Stan, proprietarul afacerii Bengoss Comimpex, a declarat dupa vanzarea afacerii ca spera ca viitorul proprietar al companiei sa ridice businessul pe unul dintre primele trei locuri pe sectorul de piata pe care activeaza, acesta fiind visul lui din momentul in care a inceput afacerea.

    Lui i se alatura oamenii de afaceri Stache Lutz, actionarul majoritar al grupului Simcor, sau Daniel Guzu, fondatorul afacerilor Fabryo Corporation si Bau Profil. 'Este un sector interesant atat pentru investitii tip venture capital - in care capitalul merge in principal in finantarea dezvoltarii si cresterii, cat si pentru buy-outs si leveraged buy-out (caz in care rentabilitatea investitiei este ajutata si de finantarea partiala cu credite bancare). Cred ca interesul de fapt va creste mai ales pentru al doilea tip, buy-out, odata cu cresterea pietei', explica Marian.

    Intrarea fondurilor de investitii a fost inregistrata inca din anii '90, cand americanii de la NCH Advisors au preluat producatorul de materiale de constructii Elpreco Craiova, iar Policolor a fost achizitionat de trei fonduri de investitii, respectiv RAEF, Romanian Investment Fund Cyprus si Romanian Reconstruction (Cyprus) Limited. De altfel, NCH a realizat anul trecut primul exit de pe piata materialelor de constructii pentru 65 mil. euro, prin vanzarea companiei Elpreco catre compania irlandeza CRH, unul dintre cei mai mari producatori de materiale de constructii din Europa.

    Fondurile de investitii sunt interesate sa ramana circa 4-5 ani in actionariatul unui producator de materiale de constructii, iar in cazul in care cresterea sectorului se va mentine, pot ramane chiar si in urmatorii 10-15 ani.

    'Oresa este o companie de investitii si nu un fond cu viata limitata. Noi vedem posibilitatea de a sta mai mult in aceste investitii si de a profita de cresterea din sectorul constructiilor si materialelor de constructii in Romania in urmatorii 10 - 15 ani. Suntem foarte multumiti de participarea noastra in Fabryo si Bau Profil, companii care impreuna vor avea o cifra afaceri de 70-80 de milioane de euro in 2008, dar care cu investitiile facute sau in derulare pot sa creasca de trei-patru ori intr-un orizont de 4-5 ani', afirma Marian.

    Ce au cumparat fondurile de investitii

    Oresa Ventures

    # Oresa Ventures a achizitionat anul trecut 49% din actiunile producatorului de materiale de constructii Bau Profil, tranzactie estimata la 3,5 milioane de euro. Oresa va aloca 8 mil. euro pentru construirea unei fabrici de adezivi si in majorarea actualei capacitati de productie a companiei.

    # Prima achizitie a suedezilor pe piata constructiilor a fost producatorul de lacuri si vopsele Fabryo Corporation, unde detine 49% in urma unei tranzactii de 9 milioane de euro.

    Advent International

    # Fondul de investitii Advent International a preluat in iunie 2005 producatorul de vopsele D?fa, valoarea totala a tranzactiei fiind estimata la circa 18 milioane de euro, suma care include o investitie de 15 milioane de euro. Suma includea pe langa afacerea de baza - producerea de lacuri si vopsele - si dividendele rezultate din exercitiul financiar pe 2004.

    # Ulterior, dufa Deutek a achizitionat compania Bengoss Comimpex, care comercializeaza mortare uscate sub marca Bauleiter, in cadrul unei tranzactii care s-a ridicat la 18,9 milioane de euro.

    Enterprise Investors

    # Enterprise Investors a preluat integral in 2006 compania Macon Deva, printr-o tranzactie de 35 de milioane de euro. Producatorul de materiale de constructii estimeaza in acest an afaceri de cel putin 50 de milioane de euro, in crestere cu 25%, pe fondul majorarii consumului de materiale de constructii.

    # Macon Deva a ajuns recent la un acord cu oamenii de afaceri Stache Lutz si Mihai Voiculescu pentru preluarea a sapte firme din grupul Simcor Oradea, in cadrul unei tranzactii de 53 de milioane de euro.

    Sursa: Ziarul Financiar, 4 aprilie 2008'

    mai mult

  • Adeplast Oradea spera sa obtina 25 mil. euro din listarea la Bursa

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   

    ___
    Producatorul de materiale de constructii pentru finisaje Adeplast Oradea isi propune sa obtina 25 mil. euro in urma listarii actiunilor firmei la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), fondurile fiind destinate constructiei unei fabrici si rambursarii creditelor.

    'Doresc ca din profitul anului 2008 si cele 25 mil. euro realizate din majorarea de capital pe Bursa sa finalizez cea de a treia fabrica, sa achit creditele existente, iar din 2009 sa pot da, mie si celorlalti actionari, dividende', a declarat Marcel Barbut, actionarul majoritar al companiei.

    Listarea la BVB urmeaza sa aiba loc pana la jumatatea anului 2008, iar operatiunea este intermediata de Raiffeisen Capital & Investment.

    'La ora actuala avem aprobat un credit de investitii de 19 mil. euro si o linie de credit de circa 6 mil. euro, de catre Raiffeisen Bank. Ambele facilitati sunt multicash. Datorita solicitarii mari din piata trebuie sa construim inca o fabrica, intr-o zona care va completa spatiul geografic neacoperit de fabricile de la Oradea si de la Ploiesti', a spus Barbut.

    Proprietarul Adeplast a aratat ca viitoarea fabrica, specializata in productia de mortare uscate, va avea o capacitate anuala de 250.000 de tone si va necesita o investitie de circa 8-10 mil. euro.

    Compania opereaza o fabrica in Oradea, cu o capacitate anuala de 250.000 de tone, urmand ca in aceasta vara sa inceapa productia la o a doua unitate, la Ploiesti, a carei constructie a inceput in acest an. Fabrica va avea o capacitate anuala de productie de 450.000 de tone.

    De la inceputul anului, Adeplast a pus in functiune la Oradea doua linii de paletizare si infoliere automata, a construit parcari si spatii de depozitare de circa 5.000 de metri patrati si urmeaza sa finalizeze constructia unei hale metalice de 1.300 de metri patrati, pentru stocarea productiei de mortare, vopsele, polistiren expandat, extrudat si vata minerala.

    Totodata, in circa trei saptamani, firma va incepe constructia unei unitati de productie de vopsele, tencuieli decorative si alte produse de profil, in incinta fabricii de la Oradea.

    Veniturile Adeplast au urcat anul trecut cu circa 7%, la 106,4 mil. lei (31,9 mil. euro), iar profitul net a scazut de la 17,3 mil. lei la 13,1 mil. lei (3,9 mil. euro).

    'Influenta cea mai mare in reducerea profitului a fost reprezentata de cheltuielile cu transportul produselor finite in Bucuresti, Constanta, Ploiesti, zone aflate la mare distanta de centrul de productie din Oradea. Daca in anii precedenti nu am dorit sa vindem in aceste zone decat cantitati mici, pentru a fi prezenti in piata, in 2007 am dezvoltat agresiv vanzarile in aceste zone pentru a crea o piata pentru productia viitoarei noastre fabrici din Ploiesti', a explicat Barbut.

    Adeplast este specializata in productia de mortare uscate, comercializarea de schele, cofraje, masini si tehnica in constructii, polistiren expandat, extrudat si vata minerala.

    Sursa: Ziarul Financiar, 4 aprilie 2008'

    mai mult

Pagina

inchide