Stiri bursiere

Informatii piata

Orice miscare a pretului unui instrument financiar listat la bursa are la origine o stire bursiera. Noi iti punem la dispozitie o selectie a celor mai importante stiri financiare de ultima ora, pentru a putea lua deciziile investitionale in deplina cunostinta de cauza.

04.04.2008

03.04.2008

  • BT: profit operational cu 25% mai mare si active de 5,5 mld. euro

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   TLV

    ___
    Profitul net obtinut de Banca Transilvania (BT) in 2007 s-a ridicat la 340 milioane de lei (aproape 102 milioane de euro), fiind influentat de veniturile obtinute din vanzarea diviziei de asigurari a grupului, care s-au ridicat la 173,5 milioane de lei (53 de milioane de euro).

    'Este un obiectiv extrem de ambitios in contextul international actual, dar avem incredere ca vom reusi sa il atingem cu o politica prudenta', a comentat pentru ZF Robert Rekkers, directorul general al Bancii Transilvania.

    De altfel, BT a mai incasat in ianuarie o a doua transa din vanzarea diviziei de asigurari, reprezentand circa 37 de milioane de euro. BT Asigurari a fost preluata in toamna trecuta de francezii de la Groupama pentru 100 de milioane de euro, iar grupul BT a incasat 90 de milioane de euro, corespunzator participatiei la capitalul companiei.

    BT va mai incasa anul acesta o suma importanta si din vanzarea participatiei de 25% detinuta in cadrul Asiban, a treia companie ca marime a primelor brute subscrise de pe piata locala de asigurari. Procesul de vanzare este aproape de finalizare, sursele de pe piata indicand ca cea mai buna oferta evalueaza Asiban la 350 de milioane de euro.

    Potrivit raportului privind situatiile financiare, care va fi propus spre aprobare actionarilor la Adunarea Generala de pe 22 aprilie, BT si-a planificat pentru anul acesta cresterea activelor cu 40%, pana la 19,4 miliarde de lei (5,5 miliarde de euro, la un curs estimativ de 3,5 lei pentru un euro).

    Banca vizeaza o crestere cu 40% a creditelor acordate clientelei, la aproape 12 miliarde de lei (3,4 miliarde de euro). Depozitele ar trebui sa urce mai rapid, cu 45%, la 15,3 miliarde de lei (4,3 miliarde de euro). De altfel, banca a lansat recent un depozit pe 45 de zile cu o dobanda de 10% pe an la lei, in incercarea de a stimula economisirea.

    'In contextul ultimelor evenimente de pe pietele financiare internationale (criza subprime, problemele de lichiditate ale marilor banci de investitii), parametrii de risc pentru anul in curs au fost stabiliti la niveluri mult mai prudente fata de anul 2007', mentioneaza raportul bancii. Rekkers spune ca au fost revizuite procedurile atat pentru clientii persoane fizice, cat si pentru companii, in conditiile in care circumstantele de pe pietele internationale necesita 'o anumita prudenta bancara sanatoasa' la creditare. Printre obiectivele care vor fi prezentate actionarilor este si intarirea auditului intern, organizarea de inspectii privind riscul operational si inspectii de credit mai ample.

    In privinta structurii portofoliului de credite, Rekkers afirma ca nu vor aparea modificari sensibile fata de anul trecut.

    'Creditele de retail reprezinta circa 40% din portofoliu si cred ca va ramane la acest nivel'. Potrivit planului, BT urmareste atingerea unei cote de 7% pe retail, cu o crestere accentuata pe carduri si credite de consum.

    Banca Transilvania si-a bugetat pentru anul acesta investitii de putin peste 46 de milioane de euro.

    Banca va continua sa isi extinda reteaua, urmand sa depaseasca 500 de unitati. Totodata, va fi schimbat si sistemul informatic de core-banking, pentru a permite gestionarea operatiunilor in crestere rapida ale bancii, dar si lansarea de servicii noi, cum ar fi e-banking. 'Avem un proiect privind schimbarea sistemului de core banking avem o analiza detaliata si am stabilit deja o lista scurta, cu trei furnizori', explica Rekkers. El nu a precizat la cat se vor ridica investitiile presupuse de aceasta schimbare, spunand ca procesul este laborios si este inca prea devreme pentru o asemenea evaluare.

    Tot pentru anul acesta BT si-a planificat implementarea unui proiect de emitere de carduri inteligente cu cip.

    Pana acum doar trei banci de pe piata - ProCredit, ING si Garanti Bank - au lansat astfel de produse, insa mai multi jucatori au anuntat planuri in acest sens. Banca urmareste sa ajunga la 1,5 milioane de carduri in portofoliu pana la sfarsitul anului si sa opereze o retea de 12.000 de POS-uri.

    BT va urmari anul acesta simplificarea produselor de creditare, dar si finalizarea unei aplicatii de monitorizare a analizelor de credit privind gestionarea relatiei cu clientii.

    Actiunile Bancii Transilvania au inchis sedinta de ieri la pretul de 0,74 lei/actiune, nivel la care capitalizarea bancii este de 1.21 mld. euro.

    Obiective in 2008

    # Management mai strict al riscurilor si o politica mai prudenta de creditare

    # Cresterea profitului brut operational cu 25%, la 288 mil. lei

    # Expansiunea cu 40% a creditelor si cu 45% a depozitelor

    # Majorarea activelor cu 40%, pana la 19,4 mld. lei

    # Deschiderea a 80 de unitati

    # Cota de piata de 7% pe retail

    # Schimbarea sistemului de core-banking

    # Lansarea de carduri cu cip

    Sursa: Ziarul Financiar, 3 aprilie 2008'

    mai mult

  • Bursa ridica stacheta pentru Ligile I si II

    Romania libera   

    ___
    » Socep ar putea retrograda la categoria a II-a a Bursei.
    » Alte sase companii, prezente in liga secunda a BVB, ar putea retrograda la categoria a III-a.
    » Propunerile Bursei vizeaza, in special, inasprirea conditiilor de valoare si volum ale tranzactiilor .

    Conducerea bursei de valori Bucuresti (BVB) propune spre consultare pricipalilor actori din piata de capital romaneasca – companii de brokeraj, agenti de bursa, administratori de fonduri, investitori – ajustarea catorva criterii de admitere si de mentinere la primele categorii ale BVB.

    Astfel, propunerile vizeaza inasprirea conditiilor de volum si valoare ale tranzactiilor, ale nivelului minim al capitalizarii sau capitalurilor proprii, precum si indeplinirea mai multor criterii de guvernanta corporativa.

    Pentru mentinere la Categoria I

    « BVB propune ca emitentii (companiile) sa depaseasca anual un numar mediu de 25 de tranzactii/zi si o valoare medie a transferurilor de actiuni de 40.000 lei/zi, ceea ce inseamna circa 6.250 tranzactii pe an si o lichiditate anuala de 10 milioane lei.
    « in prezent, criteriile prevad un nivel anual mediu de minimum 5 tranzactii/zi si o lichiditate medie de 25.000 de lei.
    « BVB propune ca societatile sa indeplineasca un nivel minim al capitalizarii sau capitalurilor proprii de peste 30 milioane de euro, fata de 8 milioane de euro cat este in prezent.

    Pentru admitere la Categoria I

    « conducerea Bursei le propune emitentilor sa aiba un nivel minim al capitalurilor proprii de 30 milioane de euro, fata de 8 milioane de euro cat este in prezent.
    « companiile care vor sa promoveze la categoria I trebuie sa indeplineasca un nivel cu 10-30% mai mare al lichiditatii si al numarului mediu zilnic al tranzactiilor, conform propunerilor BVB.
    Bursa doreste sa introduca o noua conditie de promovare si mentinere la Categoria I de actiuni, prin care companiile sa declare ca s-au conformat cu 14 principii din cele 19 principii (aproximativ 75%) ale Codului de Guvernanta Corporativa pe parcursul unui an calendaristic. Codul este afisat pe site-ul BVB si supus dezbaterii publice.

    Pentru mentinerea la Categoria a II-a

    « se propune ca emitentii sa inregistreze anual un numar mediu de peste 5 tranzactii/zi, fata de 2 tranzactii/zi cat este nivelul minim acum, si o valoare medie a tranzactiilor de 5.000 lei/zi, de la 2.000 lei/zi in prezent.

    Dintre cele 21 de companii listate la Categoria I, Socep Constanta (SOCP) este la limita cu nivelul capitalizarii (circa 30 milioane de euro), in vreme ce capitalurile proprii sunt de 15,8 milioane de euro. Azomures (AZO) este, de asemenea, la limita cu nivelul valorii anuale a tranzactiilor, cu 10,6 milioane de lei, dar si cu numarul minim al tranzactiilor, cu 7.121 tranzactii, cele mai putine de la aceasta categorie. Turbomecanica, unde capitalurile proprii sunt sub nivelul de 30 milioane de euro, este salvata de capitalizarea bursiera, de 42,7 milioane euro.

    La Categoria a II-a, MJ Maillis (MJM), Mefin Sinaia (MEF), Mechel Targoviste (COS), Carbochim (CBC), Agras VIG (ASA) si Zimtub (ZIM) sunt la limita sau nu indeplinesc nivelurile minime propuse de BVB in ceea ce priveste lichiditatea sau volumul tranzactiilor. Aceste sase companii sunt in pericol de a fi retrogradate la Categoria a III-a, unde in prezent se afla doar UCM Resita.

    Adrian Ceuca, director general adjunct al Broker Cluj, este de parere ca, in actualul context negativ prin care trece Bursa, este sensibil sa propui o inasprire a conditiilor de admitere si mentinere la cota BVB, chiar daca aceste conditii sunt indeplinite lejer de companiile listate.

    Dupa primele trei luni din acest an, BVB inregistreaza scaderi generalizate atat la nivelul indicilor, al capitalizarii si al cotatiilor actiunilor, cat si la nivelul lichiditatii si al numarului de tranzactii. Este, de fapt, cel mai slab trimestru din ultimii opt ani al BVB, in ceea ce priveste deprecierile inregistrate.

    Sursa: Romania Libera, 3 aprilie 2008

    mai mult

  • Macon a pregatit 53 mil. euro. Simcor asteapta 70 mil. euro

    Business Standard   

    ___
    Producatorul de materiale de constructii Macon Deva, controlat de Enterprise Investors, care administreaza fondul polonez de investitii PEF VI, a semnat un acord de preluare a pachetului majoritar al grupului de firme Simcor, tranzactie evaluata la 53 mil. euro, confirmand astfel informatiile.publicate de Business Standard la inceputul lunii martie.

    Macon va prelua sapte firme ale grupului, controlate de omul de afaceri german Stache Lutz si asociatul sau, Mihail Voiculescu. “Valoarea tranzactiei va fi de 53 milioane de euro pentru toate cele sapte pachete. Preluarea Simcor este o confirmare a intentiei noastre de a face din Macon cel mai mare jucator de pe piata”, a declarat pentru Business Standard Cristian Nacu, partener al Enterprise Investors.

    Compania din Deva va avea o capacitate de productie totala de peste 700.000 de metri cubi anual, in prezent, capacitatea Macon fiind de circa 400.000 mc/an, in timp ce fabricile Simcor de la Oradea si Suceava produc anual 315.000 de metri cubi de BCA.

    In urma tranzactiei, care urmeaza sa fie incheiata in urmatoarele luni, Enterprise Investors va prelua, prin Macon Deva, pachetele de actiuni detinute de omul de afaceri Stache Lutz si de asociatul sau, Mihai Voiculescu, la firmele Simcor, Simbeton, Simterac, Simcor Var, Simcor Management, Simpromat si Simsped.

    Lutz si Voiculescu vor vinde un pachet de circa 78%, pe care, potrivit informatiilor din piata, il controleaza direct si indirect la Simcor Oradea, pentru peste 18 milioane de euro, conform pretului de 4,82 euro/actiune, raportat la Bursa de Valori Bucuresti (BVB). Cei doi oameni de afaceri vor vinde un pachet de circa 48% din actiunile Simbeton Oradea, pentru cu putin peste un milion de euro, la un pret de 0,46 euro/titlu. Actiunile celor doua companii sunt tranzactionate pe piata Rasdaq a BVB. Inaintea inchiderii acesteia, pretul actiunii Simcor echivala cu 4,54 euro, iar cel al Simbeton cu 0,44 euro.

    Cele sapte societati scoase la vanzare de Simcor sunt specializate in productia sau comercializarea materialelor de constructii, BCA, var, mortar si adezivi, prefabricate din beton, plase sudate, stalpi electrici si pavaje, seminee, cosuri de fum si cahle de teracota.

    Omul de afaceri german Stache Lutz, principalul actionar al grupului Simcor, si asociatul sau, Mihai Voiculescu, au purtat discutii de vanzare cu mai multi investitori, insa in final, pe lista scurta au ramas nume precum fondul american de investitii AIG, irlandezii de la CRH (care au preluat la finele anului trecut Elprecon Craiova), Xella-Germania sau investitorul financiar polonez Enterprise Investors.

    Cererea masiva de BCA din ultimii ani, pe fondul cresterii spectaculoase a pietei constructiilor, a determinat intrarea in Romania a unor mari investitori, care au achizitionat o serie de producatori locali. Astfel, dupa preluarea, in 2006, a Macon Deva de catre Enterprise Investors, irlandezii de la CRH au achizitionat, la sfarsitul anului trecut, pachetul majoritar al firmei Elpreco Craiova.

    Ofertant - Enterprise Investors

    * Partener: Cristian Nacu
    * Afaceri 2007 36,8 mil. euro
    * capacitate (mc/an) 400.000
    * actionari
    * 100% Enterprise investors
    * Angajati 780

    Tinta - Simcor Grup

    * Presedinte: Stache Lutz
    * Afaceri 2007 25 mil. euro
    * Capacitate (Mc/An) 315.000
    * actionari
    * 78% Stache Lutz&Mihail Voiculescu
    * 22% altii
    * Angajati 580

    Sursa: Business Standard, 3 aprilie 2008

    mai mult

  • Achizitiile din farma tureaza businessul Remedia

    Business Standard   RMAH

    ___
    Distribuitorul de medicamente de talie medie Farmaceutica Remedia mizeaza in 2008 pe o crestere a businessului de peste 40%, adica de patru ori mai mare fata de ritmul de dezvoltare a pietei farmaceutice in 2008.

    “Am bugetat venituri din vanzari de marfuri de 150 milioane de lei (40 mil. euro - n.red.), in crestere cu 44-45% fata de anul 2007. Deocamdata, suntem in grafic, va fi o crestere semnificativa fata de anul trecut”, a declarat pentru Business Standard Gabriel Banica, director general Remedia. Anul trecut, compania a realizat venituri din vanzari de 106,84 mil. lei (32 mil. euro), in crestere cu 31,8% fata de anul precedent.

    In 2008, motoarele de crestere vor fi atat extinderea afacerii prin depozitele si farmaciile noi, cat si cresterea organica, explica Gabriel Banica.

    Remedia a achizitionat in noiembrie 2007 un nou depozit la Pitesti, iar in martie 2008 a preluat distribuitorul Sibmedica din Sibiu. “Impreuna, aceste doua depozite ar trebui sa genereze o cifra de afaceri de 12-15 milioane de lei (3,2 - 4 mil. euro, n.red.)”, subliniaza directorul companiei. Desi a ajuns la o retea de noua depozite, Remedia este interesata sa continue extinderea retelei, mai ales in zona Moldovei.

    “Avem in plan sa achizitionam inca un depozit. Preferam sa preluam un distribuitor local decat sa construim un nou depozit, pentru ca penetrarea pe piata locala ar fi mult mai lenta. O preluare in Moldova este unul dintre obiectivele anului 2008”, puncteaza Banica. Un alt obiectiv este si extinderea retelei de retail cu zece farmacii, pana la 50 de unitati la sfarsitul anului. Noile farmacii vor fi deschise in special in Ardeal.

    Compania inregistreaza o crestere organica pe piete unde este deja prezenta. “Sunt piete unde nu am atins potentialul. Bucurestiul e in crestere foarte mare, am inceput sa crestem in judete unde nu aveam o cota semnificativa, precum Arges, Sibiu, Valcea, Prahova, Cluj”, spune oficialul companiei. Bugetul de investitii pentru 2008 se cifreaza la 12,9 mil. lei (3,5 mil. euro), principalul obiectiv fiind finalizarea depozitului de la Bucuresti, care urmeaza sa devina operational in urmatoarele trei luni.

    Farmaceutica Remedia urmeaza sa se listeze, in toamna acestui an, la Bursa de Valori Bucuresti, compania fiind pana acum listata pe Rasdaq. Pentru a putea sa listeze Remedia pe BVB, actionarul principal al companiei, Valentin Norbert Tarus, si-a diminuat participatia la 71%, vanzand anul trecut o parte din actiuni fondului de investitii Julius Baer.

    Piata farma s-a situat anul trecut la 1,8 mld. euro, printre principalii distribuitori numarandu-se Mediplus, Relad, Fildas sau Farmexim.

    Sursa: Business Standard, 3 aprilie 2008

    mai mult

  • Comnord Bucuresti si-a marit anul trecut profitul cu 15,5%, la 21,9 milioane lei

    BURSA.RO - TITLURILE ZILEI   COSC

    ___
    Compania de constructii Comnord Bucuresti (COSC) a avut anul trecut un profit net de 21,9 milioane lei, cu 15,5% mai mare fata de cel din 2006, iar afacerile societatii au avansat cu 33,8%, potrivit raportului preliminar transmis mier-curi pietei Rasdaq.

    In 2006, Comnord obtinuse un profit net de 18,9 milioane lei.

    Anul trecut, afacerile companiei s-au cifrat la 263,55 milioane lei, cu o treime mai mari decat in anul precedent, cand acestea au fost de 196,93 milioane lei. Compania a inregis-trat in 2007 venituri totale de 278,4 milioane lei si cheltuieli de 252,5 milioane lei.

    Firma Comnord Bucuresti este specializata in constructii de cladiri si lucrari de geniu civil si are un capital social de 4 milioane lei, divizat in 40 milioane actiuni cu o valoare nominala de 0,10 lei. Actionarul majoritar al Comnord este Sorin Creteanu, presedintele companiei, cu o participatie de 54,54%. Naveco Ltd detine 31,35% din capitalul social.

    Sursa: Bursa, 3 aprilie 2008

    mai mult

  • Presiunea la vânzare a redus creșterile indicilor

    Curierul National   

    ___
    '... până când semnalele așteptate se vor dovedi că pot stabiliza toate piețele de capital', ne-a declarat Gigi Ulea, broker la Prime Transaction.

    mai mult

02.04.2008

  • Inchiderea Agras, pe ultima suta de metri

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   

    ___
    Agras, prima companie specializata pe asigurari agricole din Romania, este foarte aproape de inchidere, dupa ce actionarii au decis recent desfiintarea ultimelor doua sucursale ale asiguratorului.

    Masura a fost luata dupa ce la inceputul acestui an Agras a ramas si fara business, in urma transferarii portofoliului de asigurari la Omniasig, cei doi asiguratori fiind membri ai aceluiasi grup, Vienna Insurance (Austria).

    Agras, care a inregistrat prime de circa 6 mil. euro in 2006, ramane astfel fara obiect de activitate si fara retea teritoriala. Compania ar putea fi vanduta odata cu Unita, actionarul majoritar, pentru care Vienna Insurance a inceput recent sa caute cumparator. Austriecii au scos la vanzare Unita dupa achizitia diviziei de asigurari a grupului BCR (BCR Asigurari si BCR Asigurari de Viata), pentru a evita eventuale probleme cu Consiliul Concurentei din cauza cresterii cotei de piata.

    Agras, care practica doar asigurari agricole, a trecut printr-un amplu proces de restructurare in ultimii ani, planul de reorganizare a companiei avand 500 de pagini, potrivit unor declaratii ale managementului Unita din acea perioada. In cadrul acestui proces, al carui scop a fost trecerea pe profit, numarul angajatilor a fost redus de aproape cinci ori, la 55, si a fost desfiintata o mare parte din reteaua teritoriala.

    Afacerile asiguratorului au mers pe o panta descendenta in ultima perioada. Compania nu a publicat inca rezultatele pentru 2007, insa in primele noua luni ale anului trecut veniturile din prime nete subscrise au scazut cu 40%, la 10,8 mil. lei (3,3 mil. euro), iar pierderea a fost de 1,15 mil. lei (0,35 mil. euro), dupa ce in aceeasi perioada a anului trecut asiguratorul a obtinut un profit de 0,82 mil. lei (0,25 mil. euro).

    Compania a fost infiintata in 1992, iar zece ani mai tarziu a fost preluata de Vienna Insurance Group, care a cumparat 51% din actiuni de la Omniasig si actionari minoritari cu 2,7 mil. dolari.

    Agras este listata la BVB si are o valoare de 5 mil. euro.

    Sursa: Ziarul Financiar, 2 aprilie 2008

    mai mult

  • Ceramica Iasi si-a dublat anul trecut profitul net

    Wall-Street.ro   

    ___
    Ceramica Iasi a obtinut anul trecut un profit net de 11,82 milioane lei (3,54 milioane euro), in crestere cu aproape 95% fata de 2006, iar afacerile companiei au sporit cu 28% la 48,16 milioane lei (14,43 milioane euro), potrivit unui comunicat al companiei trimis marti pietei Rasdaq.

    In 2006, compania afisase un profit net de 6,06 milioane lei si o cifra de afaceri de 37,45 milioane lei.

    Venituile companiei au fost anul trecut de 52,3 milioane lei (15,67 milioane euro), in crestere cu 38% fata de cele din 2006, cifrate la 37,84 milioane lei.

    In acelasi timp, cheltuielile societatii au sporit anul trecut cu aproape 26% la 38,31 milioane lei (11,48 milioane euro), de la 30,49 milioane lei in 2006.

    Producatorul de caramizi si tigle are un capital social de 8,16 milioane lei, divizat in 16,32 milioane actiuni cu valoarea nominala de 0,50 lei. Actionarul majoritar al companiei este Eurobrick International, ce are o detinere de 65,88%, potrivit ultimei raportari.

    Conform ultimei cotatii, de 1,64 lei, inregistrata in sedinta din 26 martie, compania are o capitalizare de 26,76 milioane lei(7,17 milioane euro).

    Sursa: Wall-Street, 2 aprilie 2008

    mai mult

  • Turism Felix estimeaza un profit brut de 7,5 mil. lei in 2008, in scadere cu 8,5%

    DailyBusiness.ro   TUFE

    ___
    Compania hoteliera Turism Felix (TUFE) estimeaza un profit brut de 7,5 mil. lei in acest an, in scadere cu 8,5% fata de rezultatul de 8,2 mil. lei (2,45 mil. euro) consemnat in 2007, a anuntat marti conducerea socitatii.

    Totodata, profitul net inregistrat anul trecut, de 6,97 milioane lei (circa 2 milioane euro), va fi distrbuit pentru constituirea de rezerve legale si pentru finantare. Astfel, vor fi constituite rezerve legale de 0,4 milioane lei, iar restul profitului net, de 6,56 milioane lei, va fi alocat finantarii companiei.

    Turism Felix a obtinut in 2007 un profit net de 6,9 milioane de lei (2 milioane euro), in crestere cu peste 10,1% fata de castigul de 6,3 milioane lei inregistrat in 2006.

    In acelasi timp, cifra de afaceri a fost cu 15,6% mai mare, avansand de la 37,4 milioane lei la 43,3 milioane lei (12,9 milioane euro).

    Veniturile companiei hoteliere au urcat anul trecut cu 19,8%, la 47 milioane lei (14 milioane euro), iar cheltuielile au avansat cu 21,8%, de la 31,8 milioane lei la 38,8 milioane lei (11,6 milioane euro).

    Turism Felix previzioneaza ca va inregistra in acest an venituri totale de 52 milioane lei, in crestere cu 8,5% comparativ cu nivelul din 2007, si cheltuieli cu 12% mai mari, de 44,5 milioane lei. In plus, compania intentioneaza sa realizeze in 2008 investitii de 37,69 milioane lei.

    Conform celor mai recente raportari, care dateaza din 29 februarie 2008, Turism Felix este controlata in proportie de 62,94% de catre societatea de investitii financiare SIF Transilvania (SIF 3). In structura actionariatului se mai regasesc SIF Oltenia (SIF 5), cu o detinere de 16,26% si Rieni Drinks, cu 7,47%.

    Sursa: Daily Business, 2 aprilie 2008

    mai mult

Pagina

inchide