Stiri bursiere

Informatii piata

Orice miscare a pretului unui instrument financiar listat la bursa are la origine o stire bursiera. Noi iti punem la dispozitie o selectie a celor mai importante stiri financiare de ultima ora, pentru a putea lua deciziile investitionale in deplina cunostinta de cauza.

02.04.2008

  • Turism Felix estimeaza un profit brut de 7,5 mil. lei in 2008, in scadere cu 8,5%

    DailyBusiness.ro   TUFE

    ___
    Compania hoteliera Turism Felix (TUFE) estimeaza un profit brut de 7,5 mil. lei in acest an, in scadere cu 8,5% fata de rezultatul de 8,2 mil. lei (2,45 mil. euro) consemnat in 2007, a anuntat marti conducerea socitatii.

    Totodata, profitul net inregistrat anul trecut, de 6,97 milioane lei (circa 2 milioane euro), va fi distrbuit pentru constituirea de rezerve legale si pentru finantare. Astfel, vor fi constituite rezerve legale de 0,4 milioane lei, iar restul profitului net, de 6,56 milioane lei, va fi alocat finantarii companiei.

    Turism Felix a obtinut in 2007 un profit net de 6,9 milioane de lei (2 milioane euro), in crestere cu peste 10,1% fata de castigul de 6,3 milioane lei inregistrat in 2006.

    In acelasi timp, cifra de afaceri a fost cu 15,6% mai mare, avansand de la 37,4 milioane lei la 43,3 milioane lei (12,9 milioane euro).

    Veniturile companiei hoteliere au urcat anul trecut cu 19,8%, la 47 milioane lei (14 milioane euro), iar cheltuielile au avansat cu 21,8%, de la 31,8 milioane lei la 38,8 milioane lei (11,6 milioane euro).

    Turism Felix previzioneaza ca va inregistra in acest an venituri totale de 52 milioane lei, in crestere cu 8,5% comparativ cu nivelul din 2007, si cheltuieli cu 12% mai mari, de 44,5 milioane lei. In plus, compania intentioneaza sa realizeze in 2008 investitii de 37,69 milioane lei.

    Conform celor mai recente raportari, care dateaza din 29 februarie 2008, Turism Felix este controlata in proportie de 62,94% de catre societatea de investitii financiare SIF Transilvania (SIF 3). In structura actionariatului se mai regasesc SIF Oltenia (SIF 5), cu o detinere de 16,26% si Rieni Drinks, cu 7,47%.

    Sursa: Daily Business, 2 aprilie 2008

    mai mult

  • Pomponio aproape si-a dublat afacerile, in 2007

    BURSA.RO - TITLURILE ZILEI   

    ___
    Compania producatoare de betoane Pomponio din Alba Iulia a realizat, anul trecut, afaceri in valoare de 92,7 milioane lei, in crestere cu 95% fata de cifra de afaceri din 2006 si intentioneaza anul acesta sa se listeze la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), potrivit unui comunicat de presa al companiei.

    'Succesul de care ne bucuram se datoreaza unei serii de factori prielnici, printre care conditiile meteo favorabile domeniului constructiilor in 2007, respectiv sezonului lipsit de ploi, dar mai ales unor factori pragmatici, respectiv investitiilor pe care le-am facut, prin achizitionarea si des¬chiderea unor noi unitati de productie, la Turda si Simeria', a declarat presedintele companiei Pomponio, Luca Anversa.

    Pomponio a investit 1,6 milioane de euro in 2007 intr-o statie de betoane la Turda si a achizitionat compania Inves¬tim din Simeria.

    Anul trecut, profitul companiei a ajuns la 11,7 milioane lei, in crestere, in comparatie cu profitul de 3,4 milioane lei inregistrat in anul 2006, conform datelor preliminare ale companiei. Potrivit companiei, datele financiare sunt inca neauditate si neconsolidate la nivel de grup conform IFRS.

    In prezent, compania Pomponio poate furniza betoane si prefabricate din beton pe o raza de 200 de km, prin punc¬tele de lucru pe care le detine in Cluj, Alba, Sebes, Simeria si Turda. Toate statiile de betoane detinute in prezent indeplinesc standardele ISO 14001 de protectie a mediului, ceea ce reprezinta reducerea p?na la zero a emisiilor de praf si de zgomot, dar si reciclarea rezidurilor de beton proaspat.

    Compania va lansa, anul acesta, o oferta publica initiala primara de v?nzare de actiuni si urmeaza ca actiunile oferite sa reprezinte 25% din capitalul social al companiei, dupa majorarea de capital prin oferta. In prezent, capitalul social al societatii este 4,385 milioane lei, corespunz?nd unei valori nominale a actiunilor de 0,1 lei.

    Potrivit domnului Luca Anversa, motivul lansarii Ofertei l-a reprezentat atragerea de fonduri necesare dezvoltarii companiei. Pentru consiliere si intermediere in procesul de lis¬tare, Pomponio a optat pentru serviciile EFG Eurobank Finance si EFG Eurobank Securities.

    Compania Pomponio a fost infiintata in anul 2000 si are o structura definita pe mai multe departamente: productia de betoane si prefabricate de beton, constructii industriale si dezvoltare imobiliara. Cifra de afaceri a companiei in anul 2006 a fost de 47.621.306 lei. Pomponio are in prezent aproximativ 280 de angajati.

    Sursa: Bursa, 2 aprilie 2008'

    mai mult

  • Brokerii sunt optimisti: Aprilie va aduce verdele la BVB

    Wall-Street.ro   

    ___
    '... ci mai degraba de consolidari, care de altfel este si varianta cu cele mai mari sanse', crede Paul Brendea, analist la Prime Transaction.

    mai mult

01.04.2008

  • ZEW: Strainii vad in Romania cea mai atractiva destinatie pentru investitii

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   

    ___
    In acelasi timp, 61% dintre investitori sunt de parere ca Romania este cea mai activa tara din regiune din perspectiva fuziunilor si achizitiilor, arata sondajul ZEW, citat de catre Erste Bank. Spre comparatie, Polonia a reunit doar 22% din raspunsurile investitorilor la aceasta intrebare.

    De altfel, managerii chestionati spun ca Germania si Austria sunt cei mai activi investitori din Europa Centrala si de Est, ambele state avand interese majore in Romania.

    Germania este partenerul comercial numarul unu al Romaniei, in timp ce Austria este cel mai mare investitor strain in tara noastra.

    Sondajul ZEW arata ca sentimentul investitorilor privitor la statele din Europa Centrala si de Est s-a imbunatatit in ultimele luni, dupa ce inceputul anului a fost marcat de pesimism si incertitudine vizavi de Romania si restul tarilor din regiune. Totusi, investitorii straini considera inca situatia economica a Romaniei mai degraba negativa, la fel cum sunt vazute si perspectivele pe termen scurt.

    Pentru Romania, strainii vad o continuare a accelerarii inflatiei, o crestere a dobanzilor atat pe termen scurt, cat si pe termen lung, o posibila revenire a pietei de capital, dar si continuarea deprecierii leului fata de euro.

    Potrivit raspunsurilor investitorilor straini, doar 4,5% dintre acestia considera situatia economica actuala a Romaniei drept 'buna', 68,2% o considera 'acceptabila' si 27,3% spun ca aceasta este 'negativa'.

    Referindu-se la asteptarile imediate privind economia Romaniei, investitorii au raspuns ca vad o imbunatatire in proportie de doar 20%, in timp ce 40% nu intrevad schimbari majore, iar 40% se asteapta la schimbari in sens negativ.

    In acelasi timp, cea mai mare parte a investitorilor (44,4% din raspunsuri) care au participat la sondaj asteapta o accelerare a inflatiei, o majorare a dobanzilor pe termen scurt (65,8%), dar si pe termen lung (44,1%), o revenire a Bursei (42,1%) si o depreciere a leului (36,6%).

    Conditiile incerte din economie nu-i impiedica insa pe 37% dintre investitori sa considere Romania ca fiind cea mai atractiva destinatie de investitii din intreaga regiune, depasind Polonia (34%), Cehia (9%) si Ungaria (6%).

    De la 2008, cei mai multi straini (31%) se asteapta la o usoara decelerare a activitatii de investitii, fuziuni si achizitii la nivelul Europei Centrale si de Est. Spre comparatie, doar 20% spun ca anul acesta va marca o accelerare a pietei regionale de fuziuni si achizitii. Din perspectiva sectoriala, cele mai multe tranzactii sunt asteptate in energie si utilitati, servicii financiare si industria prelucratoare, in timp ce domeniul telecom va fi cel mai modest din acest punct de vedere, spun investitorii chestionati de ZEW.

    ZEW este un institut german (non-profit) de cercetare economica, infiintat in 1990 intr-un parteneriat al statului german cu Universitatea din Mannheim.

    Sursa: Ziarul Financiar, 1 aprilie 2008'

    mai mult

  • Afacerile Concefa au crescut cu 46%

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   COFI

    ___
    Afacerile companiei de constructii Concefa Sibiu (COFI) s-au majorat anul trecut cu 46%, pana la 74 mil. lei (22,1 mil. euro), la nivelul prognozat de conducerea companiei. Profitul net al societatii a urcat in 2007 de aproape patru ori, ajungand la 4,2 mil. lei (1,27 mil. euro), potrivit datelor financiare disponibile pe site-ul companiei.

    Castigul obtinut de Concefa din activitatea de exploatare s-a cifrat la 7,6 mil. lei (2,3 mil. euro), in crestere de peste cinci ori fata de cel realizat in 2006, acesta fiind diminuat de pierderile financiare, in valoare de 2,27 mil. lei (0,68 mil. euro).

    In ultimul trimestru din 2007, profitul companiei a urcat cu 81%, la 0,81 mil. lei (circa 234.000 de euro), pe fondul unor afaceri mai mari cu 23%, de 26,6 mil. lei (7,6 mil. euro).

    Pentru acest an, conducerea companiei estimeaza ca afacerilele vor depasi de doua ori pe cele realizate in 2007, pe baza restului de contracte incheiate aferente acestui an, ce se ridica la 30 mil. euro.

    Concefa va demara incepand cu luna mai constructia unui proiect pentru constructia a circa 400 de apartamente in Sibiu, proiect evaluat la 28 mil. euro si pentru care compania intentioneaza sa atraga un credit de investitii de 16 mil. euro.

    Concefa vrea sa-si majoreze plafonul pentru leasinguri cu 5 mil. euro, pana la 8 mil. euro, pentru achizitia de echipamente, dupa ce compania a anuntat ca a castigat licitatia pentru o lucrare pe centura Brasovului, in valoare de 9,3 mil. euro. Compania mai are o lucrare pe drumul national DN1, a carei valoare se ridica la circa 3 mil. euro .

    Firma de constructii este controlata de omul de afaceri Horatiu Cercel, care detine circa 62% din actiuni. Titlurile Concefa au fost ultima data tranzactionate la pretul de 0,6 lei, nivel la care capitalizarea companiei este de 30,4 mil. euro.

    Sursa: Ziarul Financiar, 1 aprilie 2008

    mai mult

  • Pomponio iese pe Bursa cu un IPO de 13 mil. euro

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   

    ___
    Compania de constructii Pomponio din Alba Iulia va lansa in luna mai o oferta publica initiala de vanzare de actiuni in vederea listarii la Bursa in valoare de 12,8 mil. euro. Compania scoate la vanzare 14,6 milioane de actiuni, reprezentand 25% din capitalul social dupa oferta, la pretul de 3,25 lei/actiune. Actiunile vor putea fi subscrise pe trei transe: transa investitorilor mari, care reprezinta 60% din oferta, este alocata investitorilor cu subscrieri de peste 350.000 de lei (97.000 de euro), transa investitorilor mici, cu subscrieri mai mici de 97.000 de euro, si o transa preferentiala de 10% din actiuni, care vor fi distribuite de emitent principalilor parteneri de afaceri. Intermediarul ofertei este societatea de brokeraj EFG Eurobank Securities.

    Sursa: Ziarul Financiar, 1 aprilie 2008

    mai mult

  • Bere Azuga vrea sa inceapa procesul de divizare in doua societati

    Wall-Street.ro   

    ___
    Conducerea Bere Azuga va propune actionarilor prezenti la adunarea generala din 29 aprilie aprobarea acordului de principiu pentru intocmirea proiectului de divizare a companiei in doua societati, potrivit comunicatului transmis luni pietei Rasdaq.

    Compania ar urma sa demareze un proces de divizare in urma caruia ar rezulta societatea Bere Azuga si compania Bere Azuga Imobiliare, se arata in comunicat.

    Actionarii vor mai discuta la aceeasi sedinta si despre aproabarea schimbarii unui teren detinut de societate, dar limitrof fata de celelalte proprietati ale acesteia, cu un teren de cel putin 10.000 metri patrati, al Consiliului Local Azuga, situat in apropierea celorlalte detineri ale companiei.

    Bere Azuga are in prezent un capital social de 5,88 milioane lei, divizat in 2,35 milioane actiuni cu o valoare nominala de 2,50 lei. Actionarul principal al societatii este Valeriu Morariu, care controleaza 38,03% din capital. Rombas Trans International SRL detine 20,09% din actiuni.

    Titlurile Bere Azuga se tranzactioneaza la categoria de baza a pietei Rasdaq, sectiunea XMBS, sub simbolul BEGY. Valoarea de piata a companiei este de 27,53 milioane lei (7,38 milioane euro), conform ultimei cotatii de 11,70 lei, stabilite in cadrul sedintei de tranzactionare de luni.

    Sursa: Wall-Street, 1 aprilie 2008

    mai mult

  • Petrom: Vom furniza 8-9% din productia de electricitate a Romaniei in 2012

    DailyBusiness.ro   SNP

    ___
    Petrom, cea mai mare companie din Romania, intentioneaza sa furnizeze, in 2012, circa 8-9% din productia de electricitate a Romaniei, in urma finalizarii centralei electrice de la Brazi, in valoare de 400 mil. euro.

    Petrom a semnat luni contractul pentru constructia unei centrale electrice la Brazi cu un consortiu format din General Electric (USA) si Metka (Grecia).

    'Conform contractului, consortiul va construi si livra la cheie, pana in septembrie 2011, o centrala de producere a energiei electrice si a aburului in ciclu combinat, care va functiona pe baza de gaze naturale. Valoarea contractului depaseste 400 de milioane de euro', au precizat reprezentantii companiei.

    In prezent, Petrom si consortiul poarta negocieri pentru semnarea unui contract de mentenanta a centralei pe termen lung.

    'Am agreat conditiile contractuale pentru ridicarea centralei electrice de la Brazi cu General Electrica - Metka si ne vom concentra in continuare asupra fazei de constructie, astfel inca sa incepem furnizarea in sistemul energetic national in a doua parte a anului 2011', a declarat Gerald Kappes, membru al Directoratului Petrom.

    'Petrom va deveni un jucator important pe piata de electricitate, in conditiile in care, la nivelul anului 2012, vom asigura circa 8-9% din electricitatea produsa in Romania', a mai spus Kappes.

    Consortiul General Electric - Metka a fost selectat pentru constructia centralei electrice, in urma unei licitatii organizate de Petrom, care a durat circa 7 luni. In cadrul licitatiei, au depus oferte General Electric - Metka, ATEC, Alstom si Siemens.

    Centrala de la Brazi va dezvolta o putere neta de peste 860 MW, peste nivelul unei reactor nuclear. Specialistii Petrom asteapta o eficienta a acesteia de peste 57%.

    Aproximativ 20% din capacitatea centralei va fi utilizata pentru acoperirea consumului propriu al Petrom, iar restul va fi vandut pe piata de energie din Romania.

    Centrala va fi amplasata pe un teren aflat in cadrul perimetrului rafinariei Petrobrazi. Constructia unitatii este estimata sa inceapa la inceputul anului 2009.

    Corporatie industriala GE activeaza in Romania din 1984, iar firma elena Metka este specializata in constructia de proiecte energetice.

    Sursa: Daily Business, 1 aprilie 2008'

    mai mult

  • Cum vad brokerii IPO-ul Teraplast

    Wall-Street.ro   

    ___
    '... pentru cei interesati sa valorifice posibilitatea de investitie in compania Teraplast', a explicat, pentru Wall-Street, Adrian Barbulescu, analist la Prime Transaction.

    mai mult

  • Scadența de la Sibex a tras în jos SIF2 și SIF 5

    Curierul National   

    ___
    'Lipsa de interes a investitorilor mari a permis speculatorilor români să ducă acțiunile la astfel de scăderi, pe o lichiditate scăzută', ne-a explicat Adrian Bărbulescu, analist la Prime Transaction.

    mai mult

Pagina

inchide