Stiri bursiere

Informatii piata

Orice miscare a pretului unui instrument financiar listat la bursa are la origine o stire bursiera. Noi iti punem la dispozitie o selectie a celor mai importante stiri financiare de ultima ora, pentru a putea lua deciziile investitionale in deplina cunostinta de cauza.

01.04.2008

31.03.2008

  • Actionarii Teraplast Bistrita isi evalueaza afacerea la minimum 67 de milioane de euro

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   TRP

    ___
    Oferta publica initiala pe care procesatorul de mase plastice Teraplast Bistrita o va derula in perioada 7-17 aprilie evalueaza compania intre 67 si 93 mil. euro. Teraplast vinde pe Bursa 20% din actiuni pentru care cere intre 13 si 19 mil. euro, pretul de subscriere fiind cuprins intre 1 leu si 1,4 lei pe actiune.

    Principalii actionari ai companiei, Dorel Goia si Emanoil Viciu, care vor detine impreuna circa 53% din actiuni dupa finalizarea ofertei, isi evalueaza astfel participatiile la minim 35 mil. euro.

    Dorel Goia este principalul actionar al Teraplast, detinand in prezent 39,3% din companie. Daca oferta va fi subscrisa in intregime, iar omul de afaceri nu va participa la oferta, acesta isi va diminua participatia la circa 33%. Daca pretul final de oferta va fi stabilit la 1 leu/actiune, participatia lui Goia ar valora 22 mil. euro, in timp ce la un pret de 1,4 lei/actiune, actiunile sale ar fi evaluate la peste 30 mil. euro.

    Fost profesor de istorie, Dorel Goia a fost si unul dintre fondatorii firmei de televiziune prin cablu Astral Telecom, preluata in 2006 de grupul american UPC. El mai detine actiuni la companiile Tehnofrig, Metalo-Chimice, ACI, Hermes Bistrita si este actionar majoritar al grupului de firme Maestro, fiind unul dintre apropiatii omului de afaceri Horia Ciorcila, presedintele Bancii Transilvania.

    Celalalt actionar important al Teraplast este directorul general al companiei, Emanoil Viciu. El detine 24,5% din actiuni, insa si-ar putea diminua participatia la 20,4% in urma ofertei. Participatia sa ar putea fi evaluata intre 13,5 si 19 mil. euro.

    SIF Banat-Crisana detine in prezent 13% din companie, in timp ce un pachet de 9.2% se afla in posesia companiei ungare Marley Magyarorszag, parte a grupului belgian Aliaxis, producator de tevi si tubulatura din plastic.

    Oferta Teraplast este intermediata de societatea de brokeraj Raiffeisen Capital&Investment.

    Grupul Teraplast Bistrita, cu activitati in sectorul materialelor de constructii si prelucrarii maselor plastice, intentioneaza sa stranga intre 49,6 mil. lei (13,4 mil. euro) si 69,5 mil. lei (18,7 mil. euro) de la investitorii de pe Bursa prin vanzarea prin oferta publica initiala (IPO) a unui pachet de 20% din actiuni.

    Compania scoate la vanzare 49,65 milioane de actiuni, pe care investitorii le vor putea subscrie la preturi cuprinse intre 1 leu si 1,4 lei pe actiune. Oferta se va derula in perioada 7 - 17 aprilie, subscrierile realizandu-se prin intermediul societatii de brokeraj Raiffeisen Capital&Investment (RCI) si a unitatilor Raiffeisen Bank.

    Precedenta oferta publica cu pret variabil incheiata cu succes pe Bursa a fost cea a retailerului IT&C Flamingo International (FLA), derulata in 2005, oferta care a fost intermediata de RCI impreuna cu ING.

    'Modalitatea de stabilire a pretului va fi diferita fata de oferta Flamingo, deoarece urmarim maximizarea numarului de investitori in vederea admiterii la Categoria I a Bursei de Valori', a declarat Dana Mirela Ionescu, presedintele RCI.

    'Pretul va fi setat la nivelul la care oferta va fi subscrisa de minim trei ori. Asta inseamna ca, chiar si in conditiile in care oferta va fi subscrisa de trei ori la pretul maxim, pretul de oferta ar putea fi setat mai jos. Daca subscrierile nu vor depasi de trei ori valoarea ofertei, pretul va fi setat la nivelul minim al intervalului, de 1 leu pe actiune', a precizat Dana Ionescu.

    In cazul in care pretul de oferta va fi mai mare decat pretul minim de subscriere, vor fi acceptate doar subscrierile facute la un pret mai mare sau egal decat pretul de oferta, acestea urmand sa intre si in procesul de alocare. Alocarea se va realiza pro-rata, proportional cu numarul de actiuni subscrise.

    Actiunile vandute in cadrul ofertei vor avea si drepturi de alocare atasata, instrumente care vor substitui actiunile pana la inregistrarea acestora la Depozitarul Central. Drepturile de alocare au fost utilizate pentru prima data in cadrul ofertei Transgaz Medias, derulata la sfarsitul anului trecut, care a fost intermediata tot de catre RCI.

    Fondurile pe care compania le va strange de la investitori prin intermediul ofertei publice initiale vor fi utilizate pentru finantarea proiectelor de investitii pentru urmatorii ani. Teraplast va investi in urmatorii cinci ani 66 mil. euro in relocarea si extinderea capacitatilor de productie, precum si in dezvoltare regionala, in tari precum Bulgaria, Serbia, Ucraina sau Ungaria.

    Principalele activitati ale grupului includ productia de tevi si profiluri din PVC, panouri si tamplarie din PVC, tevi din polietilena si profiluri din teracota. Grupul Teraplast cuprinde si producatorul de tevi din polietilena Politub, la care detine o participatie de 70% si producatorul de panouri sandwich pentru constructii comerciale si industriale Plastsistem, la care are 50%.

    Grupul Teraplast a obtinut in 2006 o cifra de afaceri de 156,8 mil. lei (44 mil. euro) si un profit net de 9,2 mil. lei (2,6 mil. euro), potrivit prospectului de oferta publica. In primele sase luni ale lui 2007, compania a realizat vanzari de 93,3 mil. lei (27,4 mil. euro), in crestere cu 48% fata de perioada similara din 2006, si un profit net de 8,65 mil. lei (2,54 mil. euro).

    Prospectul nu cuprinde informatii cu privire la rezultatele financiare de la sfarsitul anului trecut, insa potrivit conducerii grupului, cifra de afaceri pe 2007 s-a ridicat la 70 mil. euro, cu aproape 60% peste nivelul din 2006.

    Pentru acest an, reprezentantii companiei mizeaza pe afaceri de 96 mil. euro, cu 38% peste nivelul de anul trecut.

    La sfarsitul lunii iunie 2007, grupul Teraplast avea active totale in valoare de 152,8 mil. lei (circa 45 mil. euro), in timp ce datoriile totale ale companiei se ridicau la 83,7 mil. lei (24,6 mil. euro), potrivit datelor din prospect. De asemenea, o parte dintre activele companiei sunt grevate de ipoteci aferente unor credite contractate de la banci.

    Sursa: Ziarul Financiar, 31 martie 2008'

    mai mult

  • TMK-Artrom mizeaza pe afaceri cu 42% mai mari

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   ART

    ___
    Producatorul de tevi din otel Artrom Slatina (ART) si-a bugetat pentru acest an o cifra de afaceri de 742 mil. lei (212 mil. euro), in crestere cu 42% fata de cea realizata in 2007.

    Profitul brut este estimat de reprezentatii companiei sa urce in aceeasi perioada cu 36%, pana la 29 mil. lei (8,3 mil. euro).

    Anul trecut, afacerile Artrom s-au majorat cu 55,4%, la 522,5 mil. lei (156,6 milioane de euro), insa compania si-a redus castigul net de trei ori, pana la 21,4 milioane de lei (6,35 milioane de euro).

    Diminuarea profitului a fost cauzata de pierderile contabile determinate de reevaluarea datoriilor societatii, ca urmare a deprecierii leului fata de principalele monede internationale, dupa ce in anul anterior beneficiase de o evolutie contrara pe piata monetara.

    Conducerea companiei a decis sa repartizeze aproape tot profitul pe 2007 pentru finantarea investitiilor in propria activitate, care sunt previzionate sa se cifreze in acest an la 33 mil. lei (9,4 mil. euro).

    Totalul datoriilor Artrom era la finele anului trecut de 561,1 mil. lei (168 mil. euro).

    Artrom se va putea imprumuta cu cel mult 78,8 mil. lei (22,5 mil. euro) pentru realizarea investitiilor din acest an, plafonul maxim de credit stabilit in cazul activitatii de productie fiind de 419,8 mil. lei (circa 120 mil. euro).

    Creditele intragroup contracte de producatorul de tevi, care cumuleaza 275,2 mil. lei (78,6 mil. euro), urmeaza sa fie refinantate si rambursate integral pana la finele anului printr-un credit de 40 mil. euro de la Erste Bank, precum si alte credite in suma de 128,2 mil. lei (36,6 mil. euro), contractate de la alte banci.

    Jumatate din suma imprumutata de la Erste Bank urmeaza sa fie acoperita de combinatul de la Resita, controlat de acelasi grup.

    Rusii de la TMK controleaza putin peste 80% din actiunile Artrom Slatina, un alt actionar important fiind SIF Oltenia, cu aproape 12,2% din actiuni.

    Sursa: Ziarul Financiar, 31 martie 2008

    mai mult

  • Ardaf vrea sa treaca pe profit in acest an

    Wall-Street.ro   

    ___
    Societatea de asigurari Ardaf, controlata de PPF Investments, mizeaza pe o dublare a afacerilor in 2008 pana la peste 100 milioane euro, in special ca urmare a cresterii numarului de clienti si modernizarii produselor.

    De asemenea, compania si-a propus pentru acest an cresterea vanzarilor prin intermediari si utilizarea unor canale alternative de vanzari, precum societatile de leasing si banci, a spus, citat de NewsIn, directorul general adjunct al Ardaf, Dan Bordeanu.

    Pentru anul trecut, Ardaf afisase prime brute subscrise de 50 milioane euro, mai mici cu o zecime fata de 2006, si pierderi in scadere cu 70% la 10,8 milioane euro.

    Reprezentantul Ardaf a adaugat ca, pentru acest an, societatea vrea sa treaca pe profit sau cel putin sa nu aiba pierderi.

    Avansul afacerilor Ardaf va fi stimulat de segmentele Casco si de asigurare de locuinte, unde primele subscrise sunt estimate sa se dubleze, a mentionat Bordeanu.

    De altfel, Ardaf va lansa in aprilie campania de promovare a produsului Loccasco, care reprezinta un pachet ce include asigurare la jumatate de pret pentru locuinta pentru risc de catastrofa si asigurare casco fara fransiza cu o reducere de 10%.

    In orasele resedinta de judet, pentru o suma asigurata de 30.000 de euro, prima anuala de asigurare este de 15 euro, iar in alte localitati, pentru o valoare asigurata de 20.000 de euro, prima anuala va fi de 10 euro, au explicat oficialii companiei.

    Asigurare Reasigurare Ardaf SA a fost infiintata in noiembrie 1992 si are sediul central in Cluj-Napoca. Reteaua teritoriala a companiei este formata din peste 200 de agentii si puncte de lucru si 32 de sucursale.

    Ardaf ofera produse de asigurari de viata, asigurari de persoane altele decat cele de viata, de autovehicule, maritime si de transport, de aviatie, bunuri, raspundere civila, pierderi financiare din riscuri asigurate si raspundere civila auto (RCA).

    Compania Sabile Ltd, controlata de PPF Investments, a preluat la inceputul anului trecut pachetul majoritar de actiuni al Ardaf, dupa ce a cumparat pachetele detinute anterior de Tender SA si Daniel Voicu. Vehiculul de investitii PPF Investments are sediul in Insulele Jersey (teritoriu britanic din Canalul Manecii) si a fost constituit cu capitaluri cehesti.

    Potrivit unor articole publicate in presa ceha in aceasta luna, PPF Investments a intrat in negocieri cu Generali PPF Holding pentru vanzarea 'la pachet' a societatilor Ardaf si Rai Asigurari, cumparate cu 40 milioane euro. Suma vehiculata de publicatia ceha Hospodarske Noviny pentru tranzactie este de 2 miliarde coroane cehesti (peste 78 milioane euro).

    Sursa: Wall-Street, 31 martie 2008'

    mai mult

  • Bermas Suceava estimeaza cresterea afacerilor cu 20% in 2008

    DailyBusiness.ro   BRM

    ___
    Producatorul de bere Bermas Suceava estimeaza afaceri de 28 mil. lei pentru acest an, in crestere cu 20,4% fata de 2007, si o scadere a profitului net cu 60,1%, la 1,04 mil. lei, a anuntat vineri conducerea companiei.

    De asemenea, veniturile totale ale Bermas ar putea creste in acest an cu 20,6%, la 35,64 milioane lei, potrivit estimarilor companiei.

    Producatorul de bere va distribui circa jumatate din profitul obtinut anul trecut, de 2,61 milioane lei, sub forma de dividende. Acestea vor avea o valoare bruta de 0,064 lei/actiune, de 2,2 ori mai mica decat in anul precedent.

    In plus, actionarii companiei au avizat majorarea capitalului social cu 1,6 milioane lei, de la 13,4 milioane lei, la 15,08 milioane lei, prin incorporarea rezervelor aferente profitului din 2006. Astfel, numarul actiunilor va creste de la 19,23 milioane la 21,55 milioane de tilturi.

    Societatea este controlata de doua asociatii ale salariatilor, Asociatia Victoria Bermas si PAS Bermas, care detin, cumulat, peste 51% din actiuni. Fondul inchis de investitii STK Emergent controleaza 8,15% iar SIF Banat-Crisana (SIF 1) detine un pachet de 5,67% din capitalul social al companiei, potrivit celor mai recente raportari.

    Actiunile Bermas Suceava se tranzactioneaza la categoria a doua a Bursei de Valori Bucuresti (BVB) din 16 aprilie 1998, sub simbolul BRM.

    Sursa: Daily Business, 31 martie 2008

    mai mult

  • Dafora se asociaza cu Crown Construction

    Curierul National   DAFR

    ___
    Compania de foraj petrolier si constructii Dafora Medias si dezvoltatorul imobiliar Crown Construction, controlat de firma greceasca Morfi, se vor asocia in vederea derularii unui proiect imobiliar in Bucuresti, informeaza Mediafax. Cele doua companii vor infiinta o firma cu raspundere limitata, in care fiecare va detine 50%, se arata intr-un comunicat al Dafora transmis, vineri, Bursei de Valori Bucuresti. Societatea imobiliara se va infiinta numai in urma unui studiu de fezabilitate, precizeaza un alt comunicat al companiei.

    Crown Construction si-a inceput activitatea in Romania in anul 2005 si, in prezent dezvolta doua proiecte imobiliare in Capitala.

    In luna februarie, Dafora a anuntat ca va infiinta o firma, la care va detine 50% din capitalul social, pentru dezvoltarea unei cladiri de birouri in Bucuresti, in valoare de circa sase milioane de euro.

    Totodata, Dafora va vinde firmei nou infiintate un teren cu constructii situat in Bucuresti, pe strada Andrei Popovici, in cartierul Dorobanti.

    Dafora are in vedere si extinderea complexului Perla Residence Bucuresti cu un imobil estimat la o valoare de patru mil. euro. Potrivit datelor Crown Construction, proiectul Perla Residence va fi dat in folosinta in vara acestui an. Actionarul majoritar al Dafora este directorul general, omul de afaceri Gh. Calburean, care controleaza 55,63% din actiunile companiei. Calburean controleaza, in mod direct 48,17% din actiuni, iar prin Dafora Group Medias, 7,46%. In actionariatul Dafora se mai regaseste si fondul de investitii Julius Baer Investment Management, in calitate de mandatar, cu 10,67%. Dafora estimeaza, pentru acest an, o cifra de afaceri de 100,6 mil. euro, cu circa 15% peste nivelul de 87,5 mil. euro consemnat in 2007, in timp ce profitul net se va dubla, la 9,56 mil. euro. Anul trecut, profitul net al companiei s-a situat la 4,49 mil. euro, in crestere cu 55% fata de anul 2006. In 2008, activitatile din sectorul constructiilor vor detine o pondere de 57% din afacerile Dafora, iar proiectele de foraj vor avea o cota de 23%.

    Sursa: Curierul National, 31 martie 2008

    mai mult

  • SIF-urile au pierdut circa 2%

    Bloombiz.ro   

    ___
    '...In rest, marea majoritate a actiunilor a urmat cursul de evolutie de pe pietele americane si asiatice', a declarat pentru NewsIn Adrian Barbulescu, broker la Prime Transaction.

    mai mult

30.03.2008

28.03.2008

  • Patriciu acopera pierderile de la Petromidia cu profitul VEGA

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   RRC

    ___
    Rompetrol SA (VEGA), parte a grupului Rompetrol, a inregistrat anul trecut un profit net la nivel consolidat pe IFRS de 265 mil. lei (79,4 mil. euro), de circa 14 ori mai ridicat decat cel realizat in 2006, datorita operatiunilor imobiliare. IFRS sunt standardele internationale de calitate.

    Rompetrol Rafinare (RRC), principala companie a grupului Rompetrol, care opereaza rafinaria Petromidia, a raportat pe anul trecut pierderi consolidate de circa 43 mil. euro.

    Profitul VEGA s-a datorat aproape integral reevaluarii activelor societatii si filialelor companiei, care au in principal activitati in domeniul imobiliar.

    Din aceasta cauza, actionarii Rompetrol SA nu pot beneficia direct de castigul realizat de companie decat in masura in care aceasta valorifica terenurile din patrimoniu.

    Activele imobilizate ale Rompetrol SA au urcat anul trecut cu 258,1 mil. lei (77,3 mil. euro), reprezentand o crestere de 56% fata de anul precedent.

    Activele nete ale societatii s-au dublat anul trecut, ajungand la 622,7 mil. lei (186,6 mil. euro). O contributie importanta au avut-o si achizitiile realizate in cursul anului trecut de compania Astra Investitii Imobiliare, la care Rompetrol SA detine 83,91% din actiuni, a pachetelor majoritare de actiuni a doua companii imobiliare Alpha Constructii si Investitii Imobiliare, respectiv Alpha Construct, care detin importante terenuri in Bucuresti si provincie, se arata in raportul anual al companiei.

    Rompetrol SA mai controleaza indirect un pachet de 12,89% din actiunile Rompetrol Rafinare, participatie care valoreaza pe Bursa 201,5 mil. lei (54,3 mil. euro).

    La ultimul pret de ieri, de 0,185 lei/actiune, valoarea de piata a Rompetrol SA este de circa 87 mil. euro.

    Activitatea de rafinare, realizata prin intermediul rafinariei Vega, a adus companiei un castig net de 34,9 mil. lei (10,4 mil. euro). Activitatea de rafinare a adus companiei Rompetrol Rafinare o pierderi de 145,4 mil. lei (43,5 mil. euro).

    Rafinaria Vega, care anul trecut a contribuit cu peste trei sferturi din cifra de afaceri a Rompetrol Vega, a fost vanduta la finele anului trecut catre Rompetrol Rafinare in schimbul sumei de 103 mil. lei (31 mil. euro).

    In aceste conditii, principalele domenii de activitate ale Rompetrol SA constau in activitatea de foraj, cea de prospectiuni seismice si productia de bitum polimerizat, aceasta din urma fiind pusa in functiune anul trecut.

    Afacerile diviziei de foraj au urcat anul trecut cu 40%, iar profitul inregistrat din aceasta activitate aproape s-a dublat in aceeasi perioada.

    In 2008 se va executa un program de prospectiuni seismice pe o suprafata concesionata de 230 km aferenta zonelor Gresu, Nereju si Focsani.

    Grupul Rompetrol, inregistrat in Olanda, preluat anul trecut de KazMunaiGaz, controleaza circa 82,3% din actiunile companiei.

    Senatorul UDMR Verestoy Attila a fost raportat la inceputul lunii trecute cu o participatie de 5% din actiunile VEGA.

    200 de statii Rompetrol la sate

    Rompetrol va construi in acest an peste 200 de statii mobile Expres, pentru deservirea zonelor rurale, zone care detin o pondere de 35% din consumul total de carburanti din Romania, a declarat ieri presedintele grupului, Dinu Patriciu. El a aratat ca in mediul rural, si in Transilvania in special, veniturile populatiei sunt in crestere, 64% din gospodariile rurale avand peste 200 de euro venit financiar pe luna, iar 34% din gospodarii detin un autoturism. Anul trecut, Rompetrol a construit 70 de statii Expres. Patriciu a afirmat ca statiile mobile vor reprezenta in acest an circa 20% din volumul total de desfacere al Rompetrol. Omul de afaceri a mai precizat ca grupul Rompetrol are ca prioritate descoperirea de energii alternative, motiv pentru care a investit deja zeci de milioane de euro in acest domeniu. 'Este o absoluta prioritate nu numai pentru Rompetrol, ci si pentru mine personal. Eu ma ocup de aceasta chestiune, am investitii in energia alternativa, in energie eoliana. Incerc sa dezvolt astfel de proiecte. Am investit cateva zeci de milioane de euro in acest domeniu, intr-o companie care fabrica mori de vant', a afirmat Patriciu.

    Sursa: Ziarul Financiar, 28 martie 2008'

    mai mult

  • Teraplast spera sa stranga pana la 19 milioane euro prin oferta publica

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   TRP

    ___
    Grupul Teraplast Bistrita, cu activitati in sectorul materialelor de constructii si prelucrarii maselor plastice, intentioneaza sa stanga intre 13 si 19 milioane de euro prin listarea la Bursa a unui pachet de 25% din actiunile companiei, potrivit intermediarului ofertei, Raiffeisen Capital&Invetsment (RCI).

    Prospectul a fost aprobat joi de catre Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM).

    Compania va scoate la vanzare 49,64 milioane de actiuni pe care investitorii le vor putea subscrie la preturi cuprinse intre 1 leu si 1,4 lei. Pretul final al ofertei va fi stabilit de emitent in urma consultarii cu intermediarul ofertei, pe baza tuturor subscrierilor valide. Subscrierile se vor putea realiza prin intermediul RCI si a retelei Raiffeisen Bank, subscrierea minima fiind de 1.000 de actiuni (circa 270 de euro).

    Actiunile puse in vanzare in cadrul ofertei vor avea drepturi de alocare atasate, ca in cazul ofertei Transgaz Medias, derulata la sfarsitul anului trecut.

    Oferta se va derula in perioada 7-17 aprilie.

    Sumele atrase in cadrul ofertei vor fi folosite de societate pentru realizarea programului de investitii pentru perioada 2008 ? 2013, in valoare de 66 de milioane de euro.

    Teraplast este controlata in proportie de 94% de patru actionari, respectiv SIF Banat-Crisana, Marley Ungaria (membra a grupului belgian Aliaxis) si doua persoane fizice, printre care Emanoil Viciu, directorul general al companiei, care detine 30% din actiuni.

    Teraplast produce sisteme complete de canalizare interioara si exterioara, alimentare cu apa si incalzire, finisaje interioare si exterioare, profile pentru tamplarie PVC, ferestre si usi cu geam termopan.

    Grupul estimeaza pentru anul acesta o cifra de afaceri consolidata de 91 de milioane de euro, in crestere cu 30% fata de anul trecut.

    Sursa: Ziarul Financiar, 28 martie 2008

    mai mult

Pagina

inchide