Stiri bursiere

Informatii piata

Orice miscare a pretului unui instrument financiar listat la bursa are la origine o stire bursiera. Noi iti punem la dispozitie o selectie a celor mai importante stiri financiare de ultima ora, pentru a putea lua deciziile investitionale in deplina cunostinta de cauza.

26.03.2008

  • Unirea Shopping Center si-a majorat capitalul

    Romania libera   SCDM

    ___
    Compania Unirea Shopping Center (SCDM) si-a majorat capitalul social cu 43% (2,24 milioane lei), de la 5,21 milioane lei pana la 7,44 milioane lei (2 milioane euro). Actionarul principal al Unirea Shopping Center, Nova Trade, a participat la majorarea capitalului social cu aport in natura, reprezentand 1,94 milioane lei la valoarea nominala. Restul actionarilor au subscris 42,5% (119.117 actiuni) din titlurile emise pentru aportul in numerar, in suma de circa 298.000 lei. In urma majorarii, Nova Trade si-a marit detinerea in cadrul Unirea Shopping Center la 71,82%, iar SIF Muntenia a ajuns la o cota de 9,11%. De asemenea, compania detine 7,66% din propriile actiuni. Primele de aport (in natura si numerar) s-au ridicat la 106,4 milioane lei, deoarece actiunile au avut o prima de emisiune de 118,93 lei/titlu. Unirea Shopping Center are o capitalizare de 387 milioane lei (104,3 milioane euro).

    Sursa: Romania Libera, 26 martie 2008

    mai mult

  • Oltchim isi trage teava directa de la Transgaz

    Cotidianul   OLT  TGN

    ___
    Racordul direct la transportatorul de gaze i-ar aduce combinatului o economie de 7 milioane de dolari.

    Conducerea combinatului chimic Oltchim Rimnicu Vilcea nu mai vrea sa ia gaze de la Distrigaz Sud si sa plateasca in plus tarifele de distributie si are in plan constructia unei conducte legate direct la reteaua transportatorului national de gaze Transgaz. Investitia este planificata pentru acest an, ca si realizarea unei centrale electrotermice proprii, ne-a spus Constantin Roibu, directorul companiei.

    Pentru combinat, realizarea racordului direct ar insemna o economie de 60 de dolari pe mia de metri cubi (aproape 17% din pretul platit acum de Oltchim), ceea ce, transpus la consumul total de 10 milioane de metri cubi anual, reprezinta mai putin cu peste 7.000.000 de dolari la factura. „De ce sa mai luam de la Distrigaz? Ne vom face propria conducta in lungime de citiva kilometri pentru a ne diminua costurile cu plata gazelor. Avem banii necesari pentru realizarea acestui proiect“, a precizat Roibu.

    In schimb, acesta a fost foarte reticent in a ne spune cine va fi noua societate care le va vinde gaze dupa ce racordul avut in obiectiv le va permite sa renunte la Distrigaz Sud. „N-are nici o treaba presa cu asa ceva. Orice mentiune cu privire la aceasta ne va aduce mari deservicii. Avem planurile noastre“, a spus iritat directorul combinatului. Racordul la Transgaz va contribui la realizarea de profit in acest an dupa ce in 2007 s-au inregistrat pierderi.

    Directorul Oltchim a mai spus ca beneficiul net aprobat in bugetul de venituri si cheltuieli este de „citeva milioane de euro“ la o cifra de afaceri de aproape 600 de milioane de euro. Oltchim a inregistrat anul trecut venituri totale de 587,7 mil. euro (1,96 miliarde de lei), in crestere cu 8,3%, si pierderi de 21,3 mil. euro (78,5 mil. lei). Compania este interesata sa preia Petrochemical Arges, fosta divizie de petrochimie a rafinariei Arpechim, detinuta de Petrom.

    Sursa: Cotidianul, 26 martie 2008

    mai mult

  • Profitul Transelectrica, tras in jos de devalorizarea leului

    Business Standard   TEL

    ___
    Compania de stat de transport electricitate Transelectrica a inregistrat, anul trecut, venituri consolidate de 2,4 miliarde lei (723,2 milioane de euro), in scadere cu 8%, din cauza reducerii consumului de electricitate si a deprecierii leului in raport cu euro si dolarul american, in timp ce profitul net a scazut de 4,6 ori, la 63 milioane de lei, potrivit raportului anual consolidat al companiei, care contine rezultate neauditate.

    Reducerea veniturilor a fost influentata de scaderea consumului de energie cu 1,79%, de scaderea tranzactiilor pe piata de echilibrare cu 26%, precum si deprecierea leului fata de principalele monede in care compania are contractate imprumuturi externe, se arata in raportul companiei de stat, citat de Mediafax.

    Profitul net al companiei, de 63 milioane lei (18,8 milioane euro), a scazut de 4,6 ori fata de nivelul de 294 milioane lei din 2006, se arata in raport. Totodata, profitul brut, de 90,6 milioane lei, a scazut de 3,8 ori comparativ cu valoarea de 345,5 milioane lei din anul precedent.

    Cheltuielile de investitii inregistrate de companie in 2007 au fost sustinute din surse proprii (217 milioane lei), credite externe (168,3 milioane lei) si fonduri nerambursabile (16,4 milioane lei). Cifra de afaceri consolidata a Transelectrica a scazut cu 8%, de la 2,5 miliarde lei, la 2,3 miliarde lei. Totodata, cheltuielile totale au urcat de la 2,28 miliarde lei la 2,32 miliarde lei.

    Teletrans a participat cu cea mai mare suma la profitul brut al Transelectrica, respectiv 4,7 milioane lei (5,2% din total), in timp ce Icemenerg si Smart au contribuit cu 412.000 lei, respectiv 398.000 lei.

    Sursa: Business Standard, 26 martie 2008

    mai mult

  • Farmaceutica Remedia Deva a achizitionat distribuitorul de produse farmaceutice Sibmedica din Sibiu

    BURSA.RO - TITLURILE ZILEI   RMAH

    ___
    Distribuitorul de medicamente Farmaceutica Remedia din Deva a achizitionat, in aceasta luna, firma de profil Sibmedica din Sibiu, pentru care estimeaza vanzari de cinci milioane de lei in 2008. 'Activitatea acestui nou centru de dis¬tributie zonal va fi integrata in politica comerciala a Remediei. In cursul anului 2008, prin aceasta noua entitate, Farmaceutica Remedia estimeaza vanzari de aproximativ cinci milioane de lei', se arata intr-un comunicat al firmei.

    Firma are un capital social de 9,85 milioane de lei. Principalul actionar al Farmaceutica este Valentin Norbert Tarus, cu 71,05% din titluri.

    Sursa: Bursa, 26 martie 2008'

    mai mult

  • Bursa s-a depreciat in sedinta de miercuri

    Bloombiz.ro   

    ___
    '... De aceea, nu cred ca evolutia bursiera a fost mult influentata de modificarea ratei dobanzii', a declarat pentru NewsIn, Gabriel Necula, broker la Prime Transaction.

    mai mult

  • Indicele societatilor de investitii a pierdut 2,43% in sedinta de miercuri a bursei, ceilalti indici coborand usor

    Prime Transaction   

    ___
    '... a continuat tendinta de stabilizare la nivelurile atinse, marcata pe alocuri de lichidari de pachete', a declarat Gabriel Necula, broker la Prime Transaction.

    mai mult

  • Short-selling sau cum sa vinzi actiuni imprumutate

    Wall-Street.ro   

    ___
    '... De asemenea, ar putea fi mai multi cumparatori pe o piata in scadere', ne-a declarat directorul Prime Transaction, Alin Brendea.

    mai mult

25.03.2008

  • BRD a depasit BCR la profitul net pe grup cu 25 mil. euro

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   BRD

    ___
    Grupul financiar constituit in jurul BRD-SocGen a realizat anul trecut un profit net consolidat de 1,02 miliarde de lei (305,3 milioane de euro), depasind astfel rezultatul grupului BCR, care a castigat 933 milioane de lei (circa 280 de milioane de euro).

    Rezultatele sunt calculate consolidat la nivel de grup pentru ambele entitati, conform standardelor internationale de raportare financiara (IFRS), fiind astfel comparabile.

    In aceste conditii, indicatorul care reflecta eficienta utilizarii fondurilor proprii (ROE) a urcat la 43% pentru grupul BRD, in timp ce la BCR a fost de putin peste 20%. Ambele grupuri si-au imbunatatit indicatorii privind rentabilitatea capitalurilor anul trecut.

    Luand in calcul si interesele minoritare, profitul net atribuibil actionarilor este de 924 milioane de lei pentru BCR, respectiv 1,022 miliarde de lei in cazul BRD.

    In 2006, BCR obtinuse un profit net 768 de milioane de lei, clasandu-se astfel in fata BRD, care realizase un castig de 703 milioane de lei. Pentru BCR, rezultatele nu au fost inca auditate, fiind prezentate intr-un draft privind situatiile financiare la nivel de grup, care urmeaza sa fie supuse aprobarii actionarilor in cadrul Adunarii Generale programata pentru 18 aprilie. BRD are stabilita Adunarea Generala a Actionarilor pentru 22 aprilie, cand vor fi aprobate si situatiile financiare pe anul trecut.

    Si la nivel de banca, BRD-SocGen a ajuns acum sa depaseasca BCR ca profitabilitate. Pentru 2007, BRD a raportat un profit de 917 milioane de lei (275 de milioane de euro), fata de 887 milioane de lei (266 de milioane de euro), cat a realizat BCR. Si in acest caz situatia s-a inversat anul trecut, dupa ce in 2006 BCR inca depasea BRD la nivelul profitului.

    Din punctul de vedere al activelor, BCR (la nivel de grup) se mentine la o distanta semnificativa in fata BRD, cu un total de 63,35 de miliarde de lei (17,5 miliarde de euro), comparativ cu 39,98 miliarde de lei (11 miliarde de euro), cat au raporat francezii.

    Structura bilantului la sfarsitul anului trecut arata ca ambele grupuri au pozitii pe euro importante. Activele (fondurile plasate) denominate in euro depasesc sursele atrase in aceasta valuta cu peste un miliard de euro, pentru ambele grupuri, acestea fiind astfel expuse la riscul unor variatii nefavorabile ale cursului de schimb. Practic, atat BCR, cat si BRD au atras fonduri in lei, pe care le-au schimbat ulterior in euro si le-au plasat la clientela.

    Sursa: Ziarul Financiar, 25 martie 2008

    mai mult

  • Flamingo va investi 16 mil. euro in extinderea retelei Flanco World in 2008

    Wall-Street.ro   

    ___
    Grupul Flamingo International va investi anul acesta aproximativ 16 milioane euro in deschiderea a 12 unitati noi Flanco World, estimand ca aceasta retea va contribui pana in 2010 cu peste 70% la suprafata totala de vanzare operata de companie.

    'In 2008, vom continua procesul de dezvoltare extensiva a conceptului Flanco World. Evolutia inregistrata anul trecut de magazinele Flanco World a demonstrat ca Flamingo International a optat pentru un concept de retail castigator. De aceea, ne propunem sa investim si in urmatorii ani in cresterea acestei retele, prin prezenta in cele mai importante parcuri de retail, avand deja ca exemplu proiectul Flanco World cu o suprafata de 3.000 metri patrati din Colosseum Retail Park, planificat pentru 2009', a declarat directorul executiv al Flamingo International, Jiri Rizek.

    Investitiile planificate de Flamingo International pentru acest an se ridica la aproximativ 16 milioane euro si vor determina cresterea numarului de magazine Flanco World la aproximativ 30 pana la finalul lui 2008, in prezent reteaua numarand 18 unitati. Compania va continua procesul de extindere a retelei de magazine de suprafata mare operate sub brandul Flanco World, propunandu-si sa atinga o suprafata totala de vanzari de 70.000 metri patrati pana la finalul acestui an si de 90.000 metri patrati la finalul lui 2010.

    In 2007, Flamingo International s-a concentrat asupra dezvoltarii retelei de magazine de suprafata mare, deschizand peste zece noi unitati Flanco World de peste 1.000 mp care, la finalul anului trecut, reprezentau 50% din suprafata totala de vanzare de aproximativ 54.000 mp a retailer-ului.

    Grupul Flamingo International activeaza pe piata din Romania inca din anul 1994, avand ca principal obiect de activitate comertul de produse IT&C, electronice si electrocasnice, fiind in acest moment unul dintre liderii de pe piata adresata.

    Strategia Grupului Flamingo consta in consolidarea pozitiei detinute pe piata locala, prin extinderea retelei de magazine Flanco World in toate regiunile tarii si prin dezvoltarea magazinelor traditionale Flanco si Flamingo Computers. In prezent exista 18 locatii Flanco World in cele mai importante regiuni de retail ale tarii. Reteaua Flanco World presupune magazine cu suprafete de vanzare mari (1.000 mp – 3.000 mp).

    Din anul 2005, compania Flamingo International este cotata la Bursa de Valori Bucuresti, devenind astfel prima si singura companie din industrie prezenta pe piata de capital.

    Sursa: Wall-Street, 25 martie 2008'

    mai mult

  • AVAS vrea sa vanda Oltchim in 2008

    Romania libera   OLT

    ___
    Agentia pentru privatizare a statului intentioneaza sa-si vanda in acest an participatia de 53,26% din combinatul Oltchim Ramnicu Valcea, insa asteapta adoptarea de catre Parlament a unei legi care prevede transformarea in actiuni a datoriilor societatii la Ministerul Economiei si Finantelor. Presedintele AVAS, Teodor Atanasiu, a declarat ca, in conditiile adoptarii rapide a legii aflate deja de sase luni in dezbaterea Parlamentului, procedura de privatizare poate fi declansata pana la sfarsitul anului 2008.

    'In parlamentul romaniei este o lege initiata de un grup de parlamentari majoritari de Valcea, care prevede convertirea datoriei pe care Oltchim o are la Ministerul Economiei si Finantelor in actiuni. Este vorba de o transformare care sa permita actionarilor minoritari sa-si pastreze proportia de actiuni pe care o au in prezent la Oltchim. Asteptam sa vedem cum va iesi aceasta lege. Daca aceasta lege consfinteste transformarea datoriilor in actiuni, o sa avem o capitalizare a Oltchimului cel putin cu aceasta suma. Depinde de optiunea actionarilor minoritari de a-si pastra proportia de actiuni. Dupa ce avem o structura clara a actionariatului vom demara procesul de privatizare', a spus Teodor Atanasiu. Potrivit acestuia, valoarea datoriilor Oltchim, care ar urma sa fie transformate in actiuni, se ridica la aproximativ 100 milioane de euro.

    Olchim, listata in prima 'liga' a Bursei de Valori Bucuresti, are un capital social infim comparativ cu dimensiunile sale, de numai 32,35 milioane de lei (8,69 milioane de euro), suma la jumatatea investitiei pe care compania Dafora, recent intrata la cota Bursei, a facut-o intr-o instalatie de foraj. In ciuda pierderilor de 78 milioane de lei afisate pentru anul trecut, datorate platilor in contul datoriei catre stat, Oltchim are o valoare de piata care multiplica de opt ori capitalul sau social. Luni cotatia de final a Oltchim de 0,80 lei/actiune a dat o valoare de piata de 258,8 milioane de lei (69,58 miliaone de euro).

    Bursa, luata in calcul

    Presedintele AVAS crede ca cea mai potrivita metoda de privatizare ar fi pe bursa sau prin oferte finale imbunatatite. 'Nu am discutat inca metoda de privatizare si momentul privatizarii, dar pentru o asemenea societate cred ca cea mai oportuna vanzare este fie pe bursa, fie, daca dorim un investitor strategic, o vanzare pe oferte finale imbunatatite, care permite o negociere bilaterala a conditiilor contractuale', a declarat Atanasiu, care a completat ca spera in scoaterea companiei Oltchim la vanzare pana la sfarsitul anului 2008.

    'Avand in vedere libera circulatie a capitalurilor, poate sa vina orice investitor. Sper ca pana la sfarsitul anului sa se demareze procedura de privatizare. Depinde de cat de repede se va misca Parlamentul cu legea pe care o are in dezbatere de sase luni', a mai spus presedintele AVAS. Atanasiu a afirmat ca, in absenta unui act normativ de genul celui aflat in dezbaterea parlamentarilor, AVAS ar fi propus, oricum, Adunarii Generale a Actionarilor convertirea datoriilor in actiuni. Proiectul de lege mentionat a fost adoptat de Senat, fiind, in prezent, in dezbaterea Camerei Deputatilor.

    O astfel de initiativa de transformare a datoriilor in actiuni a mai existat in anul 2003. Atunci, AGA de la Oltchim a decis acest lucru fara a le oferi posibilitatea actionarilor minoritari de a putea participa la procesul de subscriere. Hotararea Adunarii Generale a actionarilor a fost anulata de instanta de judecata. 'Majorarea s-a facut prost, ilegal, fara dreptul actionarilor de a subscrie si de a-si pastra proportia de actiuni. Era o incalcare flagranta a legii si era clar ca vor pierde', a spus Teodor Atanasiu.

    AVAS detine la Oltchim un pachet majoritar de 53,2% din actiunile societatii. Cei mai importanti actionari minoritari sunt grupul german PetroCarboChem, care detine un pachet de 12,9%, si SIF Oltenia, cu 5,93%. Restul de 27,91% din capitalul Olchim este in mainile micilor actionari. Reprezentantii PetroCarboChem si-au manifestat intentia de a prelua combinatul din Ramnicu Valcea, insa asteapta sa vada modul in care se va realiza conversia datoriilor in actiuni.

    Sursa: Romania Libera, 25 martie 2008'

    mai mult

Pagina

inchide