Stiri bursiere

Informatii piata

Orice miscare a pretului unui instrument financiar listat la bursa are la origine o stire bursiera. Noi iti punem la dispozitie o selectie a celor mai importante stiri financiare de ultima ora, pentru a putea lua deciziile investitionale in deplina cunostinta de cauza.

25.03.2008

24.03.2008

  • Petrom a renuntat la investitiile in fonduri, pentru Petromservice

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   SNP

    ___
    Petrom (SNP), cea mai mare companie romaneasca, a incasat la inceputul acestui an 1,2 miliarde de lei (324 milioane de euro) din vanzarea investitiilor detinute in fonduri umbrela, castigul din aceste investitii ridicandu-se la circa 130 de milioane de lei (35 de milioane de euro).

    Suma obtinuta din vanzarea titlurilor a acoperit in mare parte achizitia diviziei de servicii petroliere din cadrul Petromservice, tranzactie incheiata in luna februarie, care s-a ridicat la 328,5 milioane de euro.

    Potrivit documentelor companiei supuse spre aprobarea Adunarii Generale a Actionarilor, care va avea loc pe data de 22 aprilie, valoarea justa a fondurilor umbrela a fost la sfarsitul anului trecut de 1,148 miliarde de lei (310 milioane de euro), iar costul initial de achizitie a fost de 1,07 miliarde de lei (289 de milioane de euro).

    Petrom a preluat aceste fonduri in 2005, castigand in cei trei ani de plasament aproximativ 35 de milioane de euro, ceea ce inseamna ca aceasta investitie financiara a adus Petrom un randament de aproximativ 12% in cei trei ani.

    Suma din vanzarea fondurilor a fost incasata in ianuarie, anul acesta, fiind utilizata la 1 februarie pentru plata achizitiei privind serviciile petroliere ale Petromservice, tranzactie cu o valoare de 328,5 milioane de euro.

    Alaturi de aceste servicii, Petrom a mai luat si un numar de 9.775 de angajati si a anuntat investitii de 90 de milioane de euro pentru dezvoltarea acestei noi structuri.

    Totodata, compania a anuntat odata cu aceasta tranzactie infiintarea unei noi divizii care se numeste Servicii Explorare si Productie (E&P Services).

    Rezultatele acestei divizii vor fi incluse in rapoartele aferente diviziei de explorare si productie din cadrul Petrom.

    Compania a inregistrat anul trecut un profit net de 532 de milioane de euro (1,7 miliarde de lei), in scadere cu 18% in euro, din cauza unei productii mai scazute si pe fondul unui leu puternic in primele trei trimestre.

    Cifra de afaceri a celei mai mari companii romanesti a ajuns la 3,68 de miliarde de euro (12,2 miliarde de lei), in scadere cu 1% comparativ cu 2006 cand a inregistrat 3,71 miliarde de euro (13 miliarde de lei).

    Actiunile Petrom au inregistrat vineri o crestere de 3,2%, dupa ce pierdusera peste 9% in sedinta de joi.

    De la inceputul anului, actiunile Petrom au pierdut 17%. Capitalizarea companiei este de 6,28 de miliarde de euro.

    Sursa: Ziarul Financiar, 24 martie 2008

    mai mult

  • Altur Slatina isi majoreaza capitalul social cu 22%

    Wall-Street.ro   ALT

    ___
    Conducerea producatorului de piese auto Altur Slatina (ALT) propune actionarilor majorarea capitalului social cu 18,03 milioane, prin aport in numerar, pana la 100,4 milioane lei, pentru a face investitii pe piata de capital.

    Daca majorarea capitalului va fi aprobata, ar putea fi emise 180,33 milioane actiuni cu o valoare nominala de 0,10 lei. Astfel, actionarii inregistrati la data de 14 mai ar putea subscrie o actiune nou emisa, pentru fiecare patru titluri deja detinute.

    In cadrul sedintei din 23 aprilie vor discuta si aprobarea bugetului de venituri si cheltuieli pentru 2008 si a contractarii de credite in valoare de pana la 10 milioane lei.

    In aceeasi perioada a lunii trecute, actionarii Altur au mai aprobat majorarea capitalului social cu o septime, de la 72,13 milioane lei pana la 82,44 milioane lei (22,5 milioane euro) prin acordarea unei actiuni gratuite la sapte detinute.

    La inceputul lui februarie, Altur Slatina a finalizat o alta majorare de capital, de la de la 53,73 milioane lei pana la 72,13 milioane lei, realizata prin acordarea dreptului de preferinta tuturor actionarilor inregistrati in data de 12 noiembrie 2007.

    Potrivit ultimei raportari a actionariatului, din 29 februarie, Mecanica Rotes este actionarul principal al companiei, cu 28,15% din actiuni, Celule Electrice controleaza 14,84%, in timp ce Revan Com detine 10,25% din capitalul Altur.

    Altur Slatina a trecut pe profit anul trecut cu un castig net de 573.592 lei, dupa ce in 2006 a suferit pierderi de circa 4 milioane lei, in timp ce afacerile producatorul de piese auto au stagnat la 97,5 milioane lei.

    Altur Slatina are o valoare de piata de 47,46 milioane lei (12,7 milioane euro), conform ultimei cotatii de 0,658 lei/titlu, stabilita in cadrul sedintei de tranzactionare de joi.

    Sursa: Wall-Street, 24 martie 2008

    mai mult

  • AVAS vinde Antibiotice in vacanta parlamentara

    Romania libera   ATB

    ___
    Statul ar fi vandut pachetul majoritar de actiuni la Antibiotice la un pret cu 35-40 milioane de euro inferior celui de pornire, daca ar fi organizat licitatia.

    AVAS ar putea vinde participatia majoritara la Antibiotice in timpul vacantei parlamentare.

    Finalizarea procedurii de privatizare a societatii Antibiotice Iasi ar fi produs statului roman pierderi in valoare de 35-40 milioane de euro, sustine presedintele AVAS, Teodor Atanasiu, care a justificat astfel decizia Guvernului de a sista licitatia privind vanzarea societatii. 'Dupa declaratii iresponsabile facute de parlamentari si lideri politici care vorbeau de ruperea contractului de vanzare-cumparare in cazul in care s-ar fi realizat, riscurile pentru investitori au crescut foarte mult.

    Este suficient sa dau ca exemplu cotatia pe bursa a actiunii Antibiotice, care a suferit caderi spectaculoase. In momentul in care am lansat la privatizare Antibiotice, o actiune era cotata la 1,70 lei. Dupa tot scandalul politic care s-a creat, o actiune a ajuns la 1,50 lei', a afirmat Teodor Atanasiu. Presdintele AVAS a spus ca privatizarea societatii din Iasi va fi reluata fie in vacanta parlamentara, fie dupa alegerile din toamna. 'Am sistat procedura pana la vremuri mai linistite, iar daca vacanta parlamentara inseamna vremuri linistite o sa o reluam atunci. Daca nu va fi liniste nici atunci, o vom relua dupa alegerile parlamentare', a completat presedintele AVAS. Potrivit acestuia, continuarea privatizarii in aceste conditii ar fi adus riscuri mari atat investitorului interesat sa cumpere societatea, cat si statului roman.

    'La cumpararea unui pachet majoritar, investitorul ar fi trebuit sa-si ia si riscul blocarii unei sume de 150 milioane de euro pe o perioada de timp in care avea un risc major ca institutii ale statului cum este Parlamentul sa ia in discutie ruperea contractului. Statul roman ar fi pierdut, de asemenea, o suma importanta de bani daca continuam privatizarea. Daca pretul pe bursa a scazut cu 15% in doua saptamani, prognozasem ca investitorii vor da cu cel putin 25% mai putin decat pretul pietei. La 150 milioane euro, cat era pretul de inceput al licitatiei, 25% insemna 35-40 milioane de euro pierderi', a spus Atanasiu.

    AVAS a incercat sa vanda la licitatie cu strigare un pachet de 53% din capitalul social al SC Antibiotice SA. AVAS a stabilit o valoare de strigare a licitatiei de 136 milioane de euro, cu 6 milioane euro peste recomandarea companiei care a evaluat firma.

    La cel mai mic pret

    Afacerile producatorului de medicamente au urcat cu 17% in 2007, fata de anul anterior, pana la 229 milioane lei (68,5 milioane euro) lei. Compania a afisat un profit net de 30,76 milioane lei (8,42 milioane euro). Actiunea Antibiotice era cotata la finalul sedintei de vineri la 1,33 lei/actiune, cea mai joasa cotatie a ultimelor 12 luni. In vara anului trecut, actiunea Antibiotice a atins o cotatie maxima de 2,15 lei/actiune. Compania a anuntat ca va da un dividend de 0,22 lei/actiune. SIF Oltenia detine 10,1% din capitalul Antibiotice, Citibank are 5,05% din actiuni, iar 31,8% din capital este controlat de diversi investitori.

    Sursa: Romania Libera, 24 martie 2008'

    mai mult

  • PPF Investments cere 78 mil. euro de la Generali pentru Ardaf si Rai Asigurari

    DailyBusiness.ro   

    ___
    PF Investments, vehicul de investitii inregistrat in Insulele Jersey, vrea sa vanda 'la pachet' catre Generali PPF Holding, pentru 78,4 mil. euro, societatile Ardaf si Rai Asigurari, pe care le-a cumparat in urma cu doi ani cu 40 mil. euro.
    Generali PPF Holding este o companie cu capital mixt in care Assicurazioni Generali detine 51% din actiuni, iar grupul financiar ceh PPF Group are 49% din capital, conform NewsIn.

    Grupul italian Generali vrea sa cumpere jucatori din zona Europei Centrale si de Est, pentru care a pregatit circa 1 miliard euro, si este interesat in special de pietele din Romania si Turcia, a declarat Sergio Balbinot, directorul executiv al Generali, la sfarsitul lunii ianuarie.

    Generali vrea sa ajunga la cota de piata de 10% in 2012 in zona Europei Centrale si de Est, ca urmare a companiei mixte fondate cu PPF Group din Cehia.

    Generali face parte dintre companiile acceptate pentru inceperea discutiilor de preluare a Asiban, pe care vrea sa o cumpere pentru a-si consolida afacerile in regiune. In afara de Generali, de preluarea Asiban mai sunt interesate companiile Axa, Groupama (ambele din Franta), Uniqa (Austria), Eureko, Aegon (ambele din Olanda), Fondiaria (Italia) si Munich Re (Germania).

    Holdingul vrea sa deruleze operatiuni in 12 tari din Europa Centrala si de Est, primele fiind Republica Ceha, Slovacia, Romania, Polonia, Ungaria, Bulgaria, Ucraina, Rusia, Serbia, Slovenia, Croatia si Kazahstan.

    Grupul italian de asigurari Generali este prezent in Romania printr-o subsidiara, Generali Asigurari, ce desfasoara toate tipurile de asigurare si prin Fata Asigurari, filiala locala a companiei italiene FATA Assicurazioni, membra a grupului. Fata este specializata in asigurari pe sectorul agricol.

    Sursa: Daily Business, 24 martie 2008'

    mai mult

  • Contor Arad a incheiat oferta publica initiala de listare la BVB cu o suprasubscriere de 1%

    BURSA.RO - TITLURILE ZILEI   

    ___
    Contor Group Arad (CGC) a incheiat, cu succes, oferta publica initiala pentru listarea la Bursa de Valori Bucuresti, dupa ce investitorii au subscris 101% din cele 31 milioane oferite spre subscriere, in valoare totala de circa 11,7 milioane lei, potrivit comunicatului remis, vineri, Bursei.

    Contor Group Arad, unicul producator de contoare de apa din Europa Centrala si de Est, a inceput, in 29 februarie, oferta publica initiala pentru listarea, la Bursa de Valori Bucuresti, a unui pachet de actiuni reprezentand 25% din capitalul social.

    Potrivit ratei de subscriere de 101%, fiecarui actionar ii vor fi alocate 99,03% din numarul de actiuni solicitate in cadrul ofertei publice.

    Valoarea ofertei - intermediata de casa de brokeraj IFB Finwest - este de 11,78 milioane lei, reprezentand 31.012.600 de actiuni cu o valoare nominala de 0,10 lei, la pretul de 0,38 lei/titlu. Fondurile obtinute in urma ofertei publice initiale sunt destinate sustinerii proiectelor de investitii pentru expansiunea companiei pe pietele externe.

    CNVM a decis prelungirea perioadei de derulare a ofertei publice pana vineri, dupa ce fusese suspendata o perioada, deoarece auditorul PricewaterhouseCoopers nu acceptase includerea rapoartelor sale de audit asupra situatiilor financiare anuale ale Contor Group, din perioada 2004-2006, in pros¬pectul de oferta.

    Auditorul preciza, la aceea data, ca nu a fost implicat in realizarea prospectului de oferta si ca nu isi asuma nicio raspundere fata de posibilii investitori care vor lua parte la oferta publica de vanzare de actiuni Contor Arad.

    Capitalizarea companiei la pretul ofertei publice este de 4,55 ori mai mare decat nivelul EBITDA (profitul inainte de dobanzi, taxe, deprecieri si amortizari), in timp ce raportul obisnuit, in cazul unor companii care se listeaza, este de circa 10, argumenteaza reprezentantii companiei.

    Nivelul EBITDA al Contor Group Arad a fost, anul trecut, de 10,35 milioane lei.

    Anul trecut, Contor Group a inregistrat o cifra de afaceri de 14,14 milioane euro, in crestere cu 8% fata de anul precedent, iar profitul brut a crescut cu 49% pana la 734.126 euro.

    Sursa: Bursa, 24 martie 2008

    mai mult

  • Bursa a scazut cu peste 7% in ultima saptamana, pe fondul temerilor in crestere ale investitorilor

    Bloombiz.ro   

    ___
    ... Practic, am asistat la o inrautatire a asteptarilor investitorilor', declara, pentru NewsIn, vicepresedintele societatii de brokeraj Prime Transaction, Alin Brendea.

    mai mult

21.03.2008

  • Producatorii din industria laptelui investesc puternic in ferme mari

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   

    ___
    Fragmentarea sistemului de colectare a laptelui pe fondul numarului foarte mare de furnizori i-a determinat pe marii jucatori din industria lactatelor sa demareze programe ample de investitii in amenajarea de ferme proprii. 'In conditiile in care aprovizionarea cu lapte materie prima a devenit o problema serioasa in intreaga Europa, pentru ca si consumul de lapte a crescut semnificativ in ultimii ani, dezvoltarea de ferme mari in Romania este o foarte mare oportunitate, dar si o prioritate', a declarat Traian Simion, director general al Albalact Alba Iulia.

    Actionarii Albalact au aprobat un plan de investitii de peste 7 mil. euro care va consta atat in extinderea capacitatii medii de productie a fermei din Vaidei, Hunedoara, de la 10.000 litri lapte la aproximativ 20.000 litri lapte colectati zilnic, cat si in achizitia de noi ferme. Potrivit reprezentantilor companiei, investitia va fi asigurata atat prin accesarea fondurilor UE, cat si prin resurse financiare interne.

    'Peste 70% din laptele folosit de Albalact Alba Iulia este conform cu normele UE. Un pas strategic in dezvoltarea companiei este tocmai asigurarea unei cantitati cat mai mari de materie prima de calitate din surse proprii', spune Simion.

    Albalact nu este singurul jucator local care a decis sa investeasca in ferme proprii pentru a-si asigura necesarul de materie prima. Producatorul de lactate LaDorna detine in prezent peste 100 de ferme, compania investind de peste trei ani in constructia de ecoferme in parteneriat cu fermierii locali.

    Ultimul jucator intrat pe piata locala a lactatelor, producatorul israelian Tnuva, a investit de asemenea peste 55 de milioane de euro atat in construirea fabricii de lactate, cat si a unei ferme proprii de vaci, in Popesti-Leordeni, in apropiere de Bucuresti.

    Crearea de noi ferme cu un numar mare de vaci de lapte pare a fi in prezent cea mai buna solutie pentru salvarea pietei interne a laptelui. Aceasta idee este sustinuta si de Dacian Ciolos, ministrul agriculturii si dezvoltarii rurale, care le-a sugerat micilor producatori de lapte sa se asocieze si investeasca in comun in cresterea calitatii laptelui pentru a putea rezista pe piata. El a precizat de asemenea ca fermierii mai pot comercializa lapte care nu este conform normelor europene doar pana la sfarsitul anului 2009.

    Marimea unei ferme din Romania este net inferioara celor din Occident. In timp ce in Franta, o ferma are in medie 70 de capete, iar in Austria in jur de 35, in Romania media este de doua capete pe exploatatie, situatie care face ca numarul furnizorilor de lapte al marilor procesatori sa fie mult mai ridicat decat in Occident. In acest context, jucatorii din industrie se confrunta cu o serie de costuri mai mari, de transport si de productie.

    Spre exemplu, Friesland, liderul pietei locale, are 15.000 de furnizori de materie prima, cu mult peste cei 9.000 de fermieri de la care isi achizitioneaza materia prima in Olanda. Mai mult, cel mai mare furnizor de lapte al Friesland Romania asigura doar 3% din necesarul de lapte al companiei pentru piata locala, in timp ce in Olanda cei peste 9.000 de fermieri sunt membrii organizatiei Zuivelcoperatie Friesland Foods, asigurand peste 75% din cantitatea de materie prima procesata anual de companie.

    Nici Danone nu sta mai bine la acest capitol, cel mai mare din cei 112 furnizori locali de materie prima asigurand aproximativ 4,6% din cantitatea de lapte necesara productiei.

    Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, in 2006 erau inregistrate 1,1 milioane de gospodarii care detineau vaci de lapte, din care 93% aveau cate 1-2 vaci, 5-7% aveau cate 3-5 vaci, 0,7% - 6-10 vaci si doar 0,5% aveau mai mult de 11 vaci. In urma cu doi ani, doar 2% dintre gospodarii detineau ferme cu peste 100 de vaci.

    Acesta este motivul pentru care in prezent doar 30% din laptele pe care procesatorii il achizitioneaza de pe plan local este conform normelor europene (are sub numarul de germeni maxim pe care un litru de lapte trebuie sa ii aiba).

    Albalact este unul dintre putinii producatori locali care colecteaza aproximativ 8% din materia prima de la una dintre cele 126 de ferme care furnizeaza lapte companiei. Cel mai mare furnizor de lapte al Albalact este insa ferma proprie detinuta in localitatea Vaidei, Hunedoara. Din acest motiv, si nu numai, reprezentantii companiei au decis sa investeasca anul acesta in dezvoltarea fermelor proprii.

    Pana la finalizarea acestor proiecte insa, pretul laptelui materie prima a fost subiect de disputa intre fermieri si procesatori. Primii sustin ca vand laptele la preturi foarte mici, in timp ce procesatorii afirma ca ofera pretul corect, conform cu calitatea materiei prime pe care o primesc.

    In Romania, pretul unui litru de lapte neconform incepe de la 0,45-0,5 lei(0,12-0,13 eurocenti) dar poate ajunge pentru un litru de lapte conform si la peste 1,2 lei (0,32 eurocenti), in timp ce in Franta si Olanda un litru de lapte conform costa circa 0,44 de eurocenti, iar in Ungaria intre 95 si 103 forinti(1,3-1,4 lei).

    Furnizorii au pichetat saptamana trecuta fabricile de lactate cerand producatorilor un pret de cel putin 1 leu (0,26 euro) pentru laptele neconform si 1,5 lei (0,40 euro) pentru laptele conform.

    Producatorii declara ca pretul oferit este corect si negociat cu fiecare furnizor in parte in functie de calitatea laptelui oferit.

    Cu toate acestea, unii dintre principalii producatori au decis sa mareasca preturile oferite.

    'La punctele de colectare, inca de saptamana trecuta am facut o majorare de pret de 0,1 lei. Cresterea este valabila pentru laptele livrat la puncte de colectare cu conditia sa ajunga la anumiti parametri fizico-chimici minimi', au declarat reprezentantii Firesland.

    Principalii producatori estimeaza ca anul acesta piata lactatelor va inregistra un ritm de crestere de peste 25%, putand sa atinga astfel la finele lui 2008 o valoare de aproximativ 1,3 miliarde de euro. Cei mai importanti jucatori ai pietei sunt in prezent companiile Friesland, Danone, Hochland, LaDorna si Albalact.

    Sursa: Ziarul Financiar, 21 martie 2008'

    mai mult

  • Fondul Proprietatea poate fi listat la BVB la doua luni de la alegerea administratorului

    Wall-Street.ro   

    ___
    Comisia care va alege administratorul Fondului Proprietatea se va forma in scurt timp, iar in doua luni de la numirea acestuia Fondul va putea fi pregatit pentru listarea la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), a declarat ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian.

    De administrarea Fondului Proprietatea sunt interesate 37 de companii internationale, iar fostul presedinte al consiliului de supraveghere, Emanoil Negut, estima ca societatea care va administra Fondul va fi selectata pana la sfarsitul lunii octombrie.

    La finalul anului trecut, Fondul Proprietatea a inceput alegerea evaluatorului pentru activele Fondului, primul pas pentru listarea la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a acestuia.

    Fondul Proprietatea, creat in 2005 ca solutie pentru despagubirea fostilor proprietari deposedati de regimul comunist, carora nu li se mai pot restitui in natura averile confiscate, are un capital social de 14,2 miliarde lei (3,8 miliarde euro).

    In prezent, Fondul Proprietatea are detineri la 88 de companii, din care cele mai multe sunt din sectorul energetic.

    Din 28 ianuarie, actionarii Fondului Proprietatea isi pot vinde participatiile in mod direct, fara a mai trebui sa astepte listarea la bursa, in baza unei hotarari de guvern care a modificat actul constitutiv al Fondului Proprietatea. Pana la listarea Fondului la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), fostii proprietari pot opta pentru incasarea in numerar a cel mult 500.000 lei din sumele cuvenite.

    Planurile guvernului prevad listarea Fondului Proprietatea la Bursa de Valori Bucuresti si la o bursa internationala, din Londra sau New York. Ultimele declaratii ale conducerii Fondului dau de inteles ca listarea se va realiza, cel mai devreme, in decembrie 2008.

    Sursa: Wall-Street, 21 martie 2008

    mai mult

Pagina

inchide