Stiri bursiere

Informatii piata

Orice miscare a pretului unui instrument financiar listat la bursa are la origine o stire bursiera. Noi iti punem la dispozitie o selectie a celor mai importante stiri financiare de ultima ora, pentru a putea lua deciziile investitionale in deplina cunostinta de cauza.

24.03.2008

21.03.2008

  • Producatorii din industria laptelui investesc puternic in ferme mari

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   

    ___
    Fragmentarea sistemului de colectare a laptelui pe fondul numarului foarte mare de furnizori i-a determinat pe marii jucatori din industria lactatelor sa demareze programe ample de investitii in amenajarea de ferme proprii. 'In conditiile in care aprovizionarea cu lapte materie prima a devenit o problema serioasa in intreaga Europa, pentru ca si consumul de lapte a crescut semnificativ in ultimii ani, dezvoltarea de ferme mari in Romania este o foarte mare oportunitate, dar si o prioritate', a declarat Traian Simion, director general al Albalact Alba Iulia.

    Actionarii Albalact au aprobat un plan de investitii de peste 7 mil. euro care va consta atat in extinderea capacitatii medii de productie a fermei din Vaidei, Hunedoara, de la 10.000 litri lapte la aproximativ 20.000 litri lapte colectati zilnic, cat si in achizitia de noi ferme. Potrivit reprezentantilor companiei, investitia va fi asigurata atat prin accesarea fondurilor UE, cat si prin resurse financiare interne.

    'Peste 70% din laptele folosit de Albalact Alba Iulia este conform cu normele UE. Un pas strategic in dezvoltarea companiei este tocmai asigurarea unei cantitati cat mai mari de materie prima de calitate din surse proprii', spune Simion.

    Albalact nu este singurul jucator local care a decis sa investeasca in ferme proprii pentru a-si asigura necesarul de materie prima. Producatorul de lactate LaDorna detine in prezent peste 100 de ferme, compania investind de peste trei ani in constructia de ecoferme in parteneriat cu fermierii locali.

    Ultimul jucator intrat pe piata locala a lactatelor, producatorul israelian Tnuva, a investit de asemenea peste 55 de milioane de euro atat in construirea fabricii de lactate, cat si a unei ferme proprii de vaci, in Popesti-Leordeni, in apropiere de Bucuresti.

    Crearea de noi ferme cu un numar mare de vaci de lapte pare a fi in prezent cea mai buna solutie pentru salvarea pietei interne a laptelui. Aceasta idee este sustinuta si de Dacian Ciolos, ministrul agriculturii si dezvoltarii rurale, care le-a sugerat micilor producatori de lapte sa se asocieze si investeasca in comun in cresterea calitatii laptelui pentru a putea rezista pe piata. El a precizat de asemenea ca fermierii mai pot comercializa lapte care nu este conform normelor europene doar pana la sfarsitul anului 2009.

    Marimea unei ferme din Romania este net inferioara celor din Occident. In timp ce in Franta, o ferma are in medie 70 de capete, iar in Austria in jur de 35, in Romania media este de doua capete pe exploatatie, situatie care face ca numarul furnizorilor de lapte al marilor procesatori sa fie mult mai ridicat decat in Occident. In acest context, jucatorii din industrie se confrunta cu o serie de costuri mai mari, de transport si de productie.

    Spre exemplu, Friesland, liderul pietei locale, are 15.000 de furnizori de materie prima, cu mult peste cei 9.000 de fermieri de la care isi achizitioneaza materia prima in Olanda. Mai mult, cel mai mare furnizor de lapte al Friesland Romania asigura doar 3% din necesarul de lapte al companiei pentru piata locala, in timp ce in Olanda cei peste 9.000 de fermieri sunt membrii organizatiei Zuivelcoperatie Friesland Foods, asigurand peste 75% din cantitatea de materie prima procesata anual de companie.

    Nici Danone nu sta mai bine la acest capitol, cel mai mare din cei 112 furnizori locali de materie prima asigurand aproximativ 4,6% din cantitatea de lapte necesara productiei.

    Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, in 2006 erau inregistrate 1,1 milioane de gospodarii care detineau vaci de lapte, din care 93% aveau cate 1-2 vaci, 5-7% aveau cate 3-5 vaci, 0,7% - 6-10 vaci si doar 0,5% aveau mai mult de 11 vaci. In urma cu doi ani, doar 2% dintre gospodarii detineau ferme cu peste 100 de vaci.

    Acesta este motivul pentru care in prezent doar 30% din laptele pe care procesatorii il achizitioneaza de pe plan local este conform normelor europene (are sub numarul de germeni maxim pe care un litru de lapte trebuie sa ii aiba).

    Albalact este unul dintre putinii producatori locali care colecteaza aproximativ 8% din materia prima de la una dintre cele 126 de ferme care furnizeaza lapte companiei. Cel mai mare furnizor de lapte al Albalact este insa ferma proprie detinuta in localitatea Vaidei, Hunedoara. Din acest motiv, si nu numai, reprezentantii companiei au decis sa investeasca anul acesta in dezvoltarea fermelor proprii.

    Pana la finalizarea acestor proiecte insa, pretul laptelui materie prima a fost subiect de disputa intre fermieri si procesatori. Primii sustin ca vand laptele la preturi foarte mici, in timp ce procesatorii afirma ca ofera pretul corect, conform cu calitatea materiei prime pe care o primesc.

    In Romania, pretul unui litru de lapte neconform incepe de la 0,45-0,5 lei(0,12-0,13 eurocenti) dar poate ajunge pentru un litru de lapte conform si la peste 1,2 lei (0,32 eurocenti), in timp ce in Franta si Olanda un litru de lapte conform costa circa 0,44 de eurocenti, iar in Ungaria intre 95 si 103 forinti(1,3-1,4 lei).

    Furnizorii au pichetat saptamana trecuta fabricile de lactate cerand producatorilor un pret de cel putin 1 leu (0,26 euro) pentru laptele neconform si 1,5 lei (0,40 euro) pentru laptele conform.

    Producatorii declara ca pretul oferit este corect si negociat cu fiecare furnizor in parte in functie de calitatea laptelui oferit.

    Cu toate acestea, unii dintre principalii producatori au decis sa mareasca preturile oferite.

    'La punctele de colectare, inca de saptamana trecuta am facut o majorare de pret de 0,1 lei. Cresterea este valabila pentru laptele livrat la puncte de colectare cu conditia sa ajunga la anumiti parametri fizico-chimici minimi', au declarat reprezentantii Firesland.

    Principalii producatori estimeaza ca anul acesta piata lactatelor va inregistra un ritm de crestere de peste 25%, putand sa atinga astfel la finele lui 2008 o valoare de aproximativ 1,3 miliarde de euro. Cei mai importanti jucatori ai pietei sunt in prezent companiile Friesland, Danone, Hochland, LaDorna si Albalact.

    Sursa: Ziarul Financiar, 21 martie 2008'

    mai mult

  • Fondul Proprietatea poate fi listat la BVB la doua luni de la alegerea administratorului

    Wall-Street.ro   

    ___
    Comisia care va alege administratorul Fondului Proprietatea se va forma in scurt timp, iar in doua luni de la numirea acestuia Fondul va putea fi pregatit pentru listarea la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), a declarat ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian.

    De administrarea Fondului Proprietatea sunt interesate 37 de companii internationale, iar fostul presedinte al consiliului de supraveghere, Emanoil Negut, estima ca societatea care va administra Fondul va fi selectata pana la sfarsitul lunii octombrie.

    La finalul anului trecut, Fondul Proprietatea a inceput alegerea evaluatorului pentru activele Fondului, primul pas pentru listarea la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a acestuia.

    Fondul Proprietatea, creat in 2005 ca solutie pentru despagubirea fostilor proprietari deposedati de regimul comunist, carora nu li se mai pot restitui in natura averile confiscate, are un capital social de 14,2 miliarde lei (3,8 miliarde euro).

    In prezent, Fondul Proprietatea are detineri la 88 de companii, din care cele mai multe sunt din sectorul energetic.

    Din 28 ianuarie, actionarii Fondului Proprietatea isi pot vinde participatiile in mod direct, fara a mai trebui sa astepte listarea la bursa, in baza unei hotarari de guvern care a modificat actul constitutiv al Fondului Proprietatea. Pana la listarea Fondului la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), fostii proprietari pot opta pentru incasarea in numerar a cel mult 500.000 lei din sumele cuvenite.

    Planurile guvernului prevad listarea Fondului Proprietatea la Bursa de Valori Bucuresti si la o bursa internationala, din Londra sau New York. Ultimele declaratii ale conducerii Fondului dau de inteles ca listarea se va realiza, cel mai devreme, in decembrie 2008.

    Sursa: Wall-Street, 21 martie 2008

    mai mult

  • Ford a platit cele 57 milioane euro pentru Automobile Craiova si a intrat in posesia pachetului majoritar de actiuni

    HotNews.ro   

    ___
    Compania Ford Motor Company a preluat pachetul de 72,4% din capitalul Automobile Craiova, dupa ce, miercuri, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a ?ncasat contravaloarea actiunilor, a declarat vicepre?edintele AVAS, Laszlo Gyerko, citat de Mediafax.

    Suma de 57 milioane euro reprezentand plata actiunilor preluate de Ford a fost transferata, miercuri seara, in contul AVAS.

    Gyerko a precizat ca termenul de plata pentru suma de 27 de milioane de euro, care trebuie rambursata statului potrivit deciziei Comisiei Europene, nu a fost inca stabilit.

    Vineri, la Craiova, va avea loc ceremonia de preluare a fabricii Automobile Craiova de catre Ford Motor Company. La eveniment, participa premierul Tariceanu si presedintele Ford Europe, John Fleming.

    Ford a cumparat, in septembrie 2007, pachetul majoritar de actiuni de 72,4%, detinut de stat, prin AVAS. In octombrie, Comisia Europeana a declansat o investigatie care viza un potential ajutor de stat acordat in procesul de privatizare.

    In februarie 2008, Comisia a decis ca unele conditii impuse cumparatorului au determinat diminuarea pretului de vanzare a companiei romanesti. AVAS a solicitat cumparatorului, prin clauzele negociate in contractul de privatizare, realizeze o productie de minim 200.000 de automobile in al patrulea an de la privatizare, sa efectueze o serie de investitii si sa-i pastreze pe toti cei 3.900 de angajati ai companiei.

    Comisia Europeana a decis ca privatizarea Automobile Craiova implica un ajutor de stat evaluat de forul european la 27 milioane euro. Ajutorul de stat urmeaza sa fie recuperat, conform legislatiei comunitare.

    Sursa: Hot News, 21 martie 2008

    mai mult

  • IPO Contor Group a fost subscrisa cu o zi inainte de inchidere

    BURSA.RO - TITLURILE ZILEI   

    ___
    Oferta publica de actiuni a companiei aradene Contor Group, in vederea listarii la Bursa de Valori Bucuresti, a fost subscrisa integral, joi, cu o zi inainte de inchiderea ofertei. Potrivit datelor societatii de brokeraj care a intermediat tranzactia, IFB Finwest, Contor Group a oferit spre cumparare 31 de milioane de actiuni cu o valoare nominala de 0,1 lei, la pretul de achizitie de 0,38 lei/titlu, rezultate dintr-o majorare a capitalului social. Cel mai mare ordin de cumparare s-a ridicat la 1,52 milioane lei. Veniturile companiei au urcat cu aproape 20 la suta, de la 73,1 milioane de lei la 87,6 milioane lei (26,2 milioane euro), iar cheltuielile au avansat 19,3 la suta, de la 71,3 milioane lei la 85,1 milioane lei (25,5 milioane euro).

    'Pentru a avea succes in afaceri, trebuie sa ai inspiratia de a face pasul potrivit la momentul potrivit', a declarat Tudor Caracioni, managerul 'Contor Grup'. Acesta a mai adaugat faptul ca planurile de dezvoltare pe termen lung ale societatii vizeaza extinderea portofoliului de desfacere spre Rusia, Ucraina, tarile scandinave, tarile arabe, nordul Africii si in Orientul Indepartat (India, China). 'Pana acum, am operat cu succes pietele din Roma¬nia, din Balcani, din Germania si din Franta. Ne-am marit permanent capacitatile de productie si vanzari, ne-am completat continuu portofoliul de produse, am castigat increderea clientilor nostri si segmente noi de piata, am infiintat noi filiale in Romania si in Europa', a mai precizat Tudor Caracioni.

    Pentru acest an, conducerea companiei a estimat o cifra de afaceri de 15,5 milioane de euro, cu 10 la suta mai mare decat cea de anul trecut. Totodata, conducerea Contor Group estimeaza venituri din exploatare de 56,4 milioane lei. Planul de afaceri al companiei, pana in 2010, prevede o dublare a capacitatii de productie si a cifrei de afaceri.

    Producatorul de contoare de apa si energie termica Contor Group estimeaza, pentru acest an, o crestere a profitului cu 76 la suta, de la 0,56 milioane de euro la un milion de euro. Anul trecut, compania a obtinut un indicator PER (price/earning ratio - raportul dintre pretul curent al actiunii si profitul net pe actiune) de 23,7, iar pentru 2008 estimeaza o valoare de 15,9, luand in considerare numarul de actiuni, dupa listare, in cazul in care pretul pe titlu se metine la 0,38 lei. Vanzarile pentru export au reprezentat, anul trecut, 42 la suta din cifra de afaceri realizata, de 47,2 milioane de lei (14,1 milioane euro).

    Compania are o cota de piata de circa 70 la suta, in Romania, la contoarele de apartament si de bransament si cote semnificative pe alte piete, precum Germania, Franta, Polonia, Rusia, Ucraina si tarile balcanice.

    Sursa: Bursa, 21 martie 2008'

    mai mult

  • Panica la Bursa, oamenii de afaceri cer anchetarea lui Patriciu

    Prime Transaction   

    ___
    '... am asistat la o inrautatire a asteptarilor investitorilor', a declarat pentru NewsIn vicepresedintele societatii de brokeraj Prime Transaction, Alin Brendea.

    mai mult

20.03.2008

  • Prefab Bucuresti si-a dublat capitalul social la 24,3 milioane lei

    Wall-Street.ro   PREH

    ___
    Prefab Bucuresti si-a majorat capitalul social cu aproape 97% de la 12,35 milioane lei pana la 24,3 milioane lei (6,5 milioane euro), dupa ce actionarii au subscris 23,84 milioane actiuni, potrivit unui comunicat al companiei trimis pietei Rasdaq.

    Pentru majorarea de capital, au fost emise 24,7 milioane titluri cu valoarea nominala de 0,50 lei si cu o prima de emisiune de 0,50 lei pe actiune. Actionarii inregistrati la data de 1 februarie 2008 au putut subscrie o actiune noua, la pretul de 1 leu, pentru fiecare titlu detinut.

    In urma majorarii, Prefab Bucuresti are un capital social de 24,3 milioane lei (6,5 milioane euro), divizat in 48,5 milioane actiuni, cu valoarea nominala de 0,50 lei.

    Compania comercializeaza produse de balastiera, BCA, grinzi si tuburi de presiune folosite la canalizari si la alimentari cu apa.

    Actionarul majoritar al Prefab este compania omului de afaceri Marian Milut, Romerica International, care, in urma subscrierilor, si-a marit detinerea la 80%, de la 78,21%. In actionariatul societatii mai figureaza si SIF Muntenia, cu 12,97%.

    Valoarea de piata a Prefab Bucuresti este de 247,5 milioane lei (66,4 milioane euro), aferenta cotatiei de 5,10 lei, stabilita in sedinta de miercuri. Titlurile companiei se tranzactioneaza la categoria de baza a pietei Rasdaq, sub simbolul PREH.

    Sursa: Wall-Street, 20 martie 2008

    mai mult

  • Transporturile cauta evaluatori pentru listarea Aeroportului Otopeni la bursa

    DailyBusiness.ro   

    ___
    Ministerul Transporturilor a initiat demersurile in vederea listarii CN Aeroportul Intrenational Henri Coanda Bucuresti la Bursa de Valori Bucuresti. Ministerul Transporturilor a anuntat ca primul pas va fi organizarea unei licitatii pentru desemnarea unui evaluator.

    Intocmirea Raportului de evaluare a companiei este necesar pentru procesul de admitere la tranzactionarea pe Bursa de Valori Bucuresti a actiunilor companiei, in conformitatea cu prevederile HG 574/2006, a anuntat Ministerul Transporturilor, intr-un comunicat de presa.

    Desemnarea evaluatorului va fi urmata, in paralel, de o alta licitatie, in care se va desemna societatea de investitii financiare care va intermedia oferta publica secundara de actiuni a CN Aeroportul Intrenational Henri Coanda Bucuresti.Termenul de depunere al documentatiei pentru agreere este 31 martie.

    Numarul de actiuni ce vor fi puse la in vanzare prin oferta publica derulata pe piata reglementata administrata de Bursa de Valori Bucuresti (BVB) va reprezenta 5% din capitalul social al CN Aeroportul International Henri Coanda Bucuresti.

    Sursa: Daily Business, 20 martie 2008

    mai mult

  • Rompetrol tinteste afaceri de 7,5 mld. euro in 2008

    Business Standard   PTR  RRC

    ___
    Grupul Rompetrol, preluat anul trecut de compania petroliera KazMunaiGas, controlata de statul kazah, tinteste pentru anul in curs o cifra de afaceri cuprinsa intre si zece si 12 miliarde dolari (6,3 miliarde euro-7,5 miliarde euro), de la sapte miliarde dolari (4,4 miliarde euro) anul trecut, in principal prin cresterea volumelor de titei si produse rafinate tranzactionate, a declarat ieri Dinu Patriciu, directorul executiv al grupului.

    Anul acesta, a explicat Patriciu, tradingul cu titei va ajunge la sapte milioane de tone, iar cel cu produse petroliere la opt milioane de tone. Directorul executiv al grupului a spus ca distribuitorul de carbura-nti Dyneff, preluat de Rompetrol in urma cu aproximativ trei ani, isi va spori contributia la cifra de afaceri a grupului de la trei miliarde dolari in 2007 la aproximativ 3,7 miliarde dolari anul acesta. Rompetrol importa zece milioane de tone, din care sase milioane de tone provin de la actionarul majoritar din Kazahstan. Patriciu sustine ca pretul carburantilor in Romania are toate sansele sa ajunga la cinci lei pe litru, daca autoritatile nu decid, in urmatoarele cateva luni, sa reduca accizele si sa egalizeze taxele pentru benzina si motorina.

    “Cum am mai spus, accizele trebuie sa fie egale la benzina si la motorina, pentru ca una este impozitata prea mult, iar cealalta prea putin.”, a declarat Patriciu ieri. El a adaugat ca productia de petrol a Romaniei se ridica anual la 4,7 milioane de tone, in timp ce consumul este de 14 milioane de tone. Potrivit omului de afaceri, o crestere de 10% a pretului materiilor prime duce la o majorare de 5% a pretului carburantilor la pompa. Rompetrol Gas, divizia de comert cu gaz petrolier lichefiat a grupului, a investit zece milioane de dolari (6,3 mil. euro) intr-o noua statie de imbuteliere la Arad.

    Compania mizeaza pe cresterea cotei de piata de la 8%, in 2007, la 15%, in 2008 si la 21% in 2012, prin investitii in reteaua de distributie si atragerea de noi clienti. Potrivit directorului general al Rompetrol Gas, Veron Toma, piata de GPL din Romania se ridica la 500.000 de tone, corespunzatoare unei valori de 500-550 milioane de dolari. Rompetrol Gas estimeaza pentru 2008 o cifra de afaceri de circa 100 milioane de dolari, aproape dublu fata de nivelul de 54 mil. dolari din 2007.

    Proiect imobiliar de 200 mil. euro ] Rompetrol va investi, in urmatorii doi ani, aproximativ 200 milioane de euro, in asociere cu un fond de investitii imobiliare, intr-un nou sediu central al grupului, amplasat pe un teren situat in spatele Casei Presei din Bucuresti, precum si birouri destinate inchirierii si 1.000 de apartamente. Terenul, in suprafata de 150.000 de metri patrati, a fost achizitionat in 1991, a explicat ieri Dinu Patriciu. In prezent, administratia din Romania a grupului lucreaza intr-un imobil situat pe Calea Victoriei.

    Sursa: Business Standard, 20 martie 2008

    mai mult

  • CNVM a aprobat prospectul de splitare a actiunilor Aerostar

    BURSA.RO - TITLURILE ZILEI   ARS

    ___
    Splitarea valorii nominale a actiunilor Aerostar Bacau (simbol ARS) a fost decisa in adunarea generala din 14 decembrie 2007. Astfel, o actiune aflata in circulatie se spliteaza in 10 actiuni noi cu valoarea nominala de 0,25 lei/titlu si aceleasi drepturi cu cele anterioare.

    Actionarii care beneficiaza de aceasta splitare sunt cei inregistrati la data de 21 ianuarie.

    Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare a aprobat prospectul simplificat aferent splitarii valorii nominale a actiunilor ARS (decizia 526 din 18 martie).

    Potrivit oficialilor societatii, motivele splitarii sunt cresterea lichiditatii actiunilor ARS si, ulterior, a valorii de piata a societatii.

    Momentan, producatorul de avioane Aerostar are un capital social de 29,28 milioane de lei, constand in 11,71 milioa¬ne de actiuni cu valoarea nominala de 2,5 lei/titlu.

    Actionarii semnificativi ai societatii sunt Iarom Bucuresti, cu o participatie de 71,08% din capitalul social (8,32 milioane de actiuni) si SIF Moldova cu 11,20% din titlurile ARS.

    Atat valoarea capitalului social cat si proportia detinerilor fiecarui actionar raman neschimbate.

    Sursa: Bursa, 20 martie 2008

    mai mult

Pagina

inchide