Stiri bursiere

Informatii piata

Orice miscare a pretului unui instrument financiar listat la bursa are la origine o stire bursiera. Noi iti punem la dispozitie o selectie a celor mai importante stiri financiare de ultima ora, pentru a putea lua deciziile investitionale in deplina cunostinta de cauza.

20.03.2008

19.03.2008

  • Proprietarii Montero spera sa obtina peste 100 mil. euro prin vanzarea de obligatiuni pe Bursa

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   

    ___
    Familia Tudorache, care controleaza companii din domeniul distributiei si retailului de medicamente, imobiliare, IT si industrial grupate in vehicului de investitii Newarch Investments, spera sa obtina intre 100 si 200 mil. euro de pe Bursa printr-o emisiune de obligatiuni.

    Cea mai mare emisiune de obligatiuni a unei companii locale a fost cea a BCR din 2006, in valoare de circa 70 mil. euro.

    'Avem discutii pentru a lista obligatiuni ale Newarch pe Bursa. Proiectul nu va incepe mai devreme de 2009. Am avut discutii si pentru alte burse regionale, precum Viena sau Varsovia, insa cel mai probabil vom opta pentru Bucuresti', a spus Radu Ioan Tudorache, unul dintre actionarii Newarch Investments.

    El motiveaza optiunea pentru listarea de obligatiuni prin faptul ca 'piata actiunilor este destul de instabila', in timp ce numarul investitorilor atrasi de plasamente in obligatiuni este in crestere si da exemplul fondurilor de pensii si al oamenilor de afaceri care dispun de fonduri reduse si care nu au un apetit crescut pentru risc.

    'Actiunile au un grad mare de speculatie. Daca piata se va stabiliza, ne putem reorienta catre actiuni', spune Tudorache.

    Radu Tudorache estimeaza in prezent valoarea companiilor grupate sub umbrela Newarch la peste 100 mil. euro, iar cifra de afaceri generata a atins anul trecut 150 mil. euro, in crestere cu 30% fata de anul precedent. Pentru aceste an se estimeaza atingerea pragului de 200 mil. euro.

    'Activele pe care le detinem erau in jur de 130 mil. euro la sfarsitul anului trecut, insa nu sunt evaluate la valoarea lor de piata', a adaugat Radu Tudorache. Newarch grupeaza 15 companii si a fost infiintat in 2006, an in care toate afacerile controlate de familia Tudorache pe piata locala erau impartite in 70 de entitati.

    'In 2007 am reusit sa conglomeram afacerile in 15 companii care trebuie sa ajunga intre primii trei jucatori din domeniile in care activeaza. Pentru cele care nu vor reusi acest lucru, ne vom gandi la modalitati de dezinvestire', a explicat Tudorache.

    Cel mai mare risc pentru afacerile controlate de familia Tudorache il reprezinta situatia de pe pietele financiare, 'pentru ca ne intereseaza finantarea prin obligatiuni care la nivelul Europei Centrale si de Est au fost foarte bine primite'.

    'Companiile romanesti ar trebui sa fie mai agresive pe piata din Est. Exista foarte multi antreprenori care investesc in ideea de a vinde afacerea si de a se retrage. Cred ca asta ne caracterizeaza ca si tara', este de parere Tudorache. Cu toate acestea, a continuat Tudorache, expunerea pe care o au companiile in Europa Centrala si de Est este mai sanatoasa fata de alte regiuni.

    'Crearea Newarch a fost de a valorifica potentialul pe care il ofera centrul si estul Europei si a de muta centrul de interes aici', a mai spus Tudorache.

    Pentru companiile din grup sunt vizate atat cresterea organica, dar si fuziunile si achizitiile.

    'In fiecare an am avut preluari de 2-3 companii. Toate cele 15 afaceri din grup ar trebui sa fie hranite prin fuziuni si achizitii, iar in prezent derulam negocieri la nivelul distributiei si retailului de medicamente, imobiliare si soft', a mai spus reprezentantul Newarch.

    Businessul cel mai mare din grup, din punctul de vedere al veniturilor, il reprezinta distributia de medicamente, care in 2007 a inregistrat o cifra de afaceri de 100 mil. euro si o marja a profitului de sub 5%. Afacerile pe acest segment au fost influentate de deprecierea leului in raport cu euro si de inghetarea pretului la medicamente. In domeniul imobiliar, grupul deruleaza prin intermediul Metropola Imobiliar si Askar Capital proiecte care in 2010 ar putea ajunge la 500 mil. euro, iar in acest moment valoarea acestora este de 140 mil. euro. De asemenea, Tudorache spune ca este interesat sa investeasca 'intr-un oras satelit' al Capitalei pentru care a achizitionat deja 1.000 de hectare de teren.

    'Pretul terenului o sa fie legat de ce se poate construi pe el. Ideea de scadere este un pic iluzorie, pentru ca proprietarii de teren nu sunt indatorati la banci si de aceea nu au interes sa vanda pentru a-si restitui creditele', spune Tudorache.

    In domeniul afacerilor imobiliare, Newarch dezvolta impreuna cu UBM Austria un parc logistic in zona Chitila. Pe acest segment grupul a achizitionat trei companii incepand cu anul 2000, Simar, Pumac si Astar, care vor fi relocate intr-o platforma industriala la Chitila. Investitiile implicate de acest proiect sunt de 5 mil. euro. In domeniul tehnologiei informatiei, in 2007, Newarch Investments a infiintat o companie de software in Macedonia, impreuna cu un partener local, care se adreseaza pietelor din Albania, Kosovo si Bulgaria.

    Sursa: Ziarul Financiar, 19 martie 2008'

    mai mult

  • Armatura Cluj-Napoca si-a injumatatit pierderile

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   ARM

    ___
    Producatorul de instalatii Armatura Cluj-Napoca (ARM) si-a redus pierderile la jumatate, de la 6,6 milioane de lei in 2006 la 3,3 milioane de lei (aproape un milion de euro) anul trecut, reusind sa mentina cheltuielile la un nivel similar, dar sa-si creasca veniturile cu 18%, la 35,7 mil. lei (10,6 milioane de euro). Astfel, cheltuielile firmei au avansat in 2007 cu numai 3%, la 37,9 milioane de lei (11,3 milioane de euro), se arata intr-o raportare transmisa BVB. Cifra de afaceri a societatii a urcat cu aproape 5% in perioada analizata, la 30,4 mil. lei (9,1 milioane de euro). Raportul privind situatia financiara pe 2007 va fi inaintat spre aprobare in Adunarea Generala a Actionarilor, convocata pentru 28 aprilie. Totodata, actionarii se vor pronunta si asupra plafonului de credit curent, stabilit de Consiliul de Administratie la 5,5 milioane de lei, precum si asupra conditiilor de suplimentare a valorii acestui tip de imprumut. Potrivit celor mai recente raportari, cei mai mari actionari ai producatorului de instalatii sunt firmele Herz Armaturen-Austria (33%) si Tridelta Heal Beteiligungsgesellschaft-Luxembourg (11%). Compania are o capitalizare de 4,2 milioane de euro.

    Sursa: Ziarul Financiar, 19 martie 2008

    mai mult

  • Laminorul Braila vrea sa-si dubleze capitalul social, la 85,2 mil. lei

    Wall-Street.ro   LMRU

    ___
    Conducerea companiei Laminorul Braila va propune actionarilor, in cadrul adunarii generale din 21 aprilie, majorarea capitalului social prin aport in numerar cu 107% pana la 85,2 milioane lei (22,8 miliane euro), potrivit unui comunicat trimis marti pietei Rasdaq.

    Majorarea ar urma sa se faca prin emisiunea a 21,25 milioane actiuni cu o valoare nominala de 2,08 lei, iar persoanele care figureaza in registrul actionarilor la data de referinta - 12 mai - vor putea putea subscrie noi titluri pentru o perioada de 30 de zile, dupa ce hotararile adunarii vor fi publicate in Monitorul Oficial.

    In cadrul adunarii se va propune si prelungirea cu un an a liniei de credit de 6,6 milioane lei, aceasta urmand sa fie garantata in continuare cu proprietatea imobiliara a companiei.

    Laminorul Braila are un capital social de 41 milioane lei (11,7 milioane euro), divizat in 19,71 milioane actiuni, cu o valoare nominala de 2,08 lei. Actionarul majoritar al companiei este Donau Commodities SRL, care detine 77,62% din actiuni. Printre principalii actionari ai societatii figureaza si Tubman International Ltd, cu 11,67%, si Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), cu 0,76%.

    Ultima cotatie a titlurilor companiei a fost de 1,26 lei pe actiune, stabilita in sedinta de marti, ceea ce da o capitalizare de 24,84 milioane lei (6,6 milioane euro). Titlurile Laminorul Braila se tranzactioneaza la categoria de baza a pietei Rasdaq, sectiunea XMBS, sub simbolul LMRU.

    Sursa: Wall-Street, 19 martie 2008

    mai mult

  • Evaluarea Antibiotice Iasi trebuie actualizata in cazul relansarii la privatizare

    BURSA.RO - TITLURILE ZILEI   ATB

    ___
    Evaluarea Antibiotice Iasi trebuie actualizata daca Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) decide relansarea la privatizare, a declarat, ieri, managing partner la firma de evaluare Darian, Adrian Crivii.

    Adrian Crivii a precizat ca, in conformitate cu raportul de evaluare, Antibiotice Iasi nu poate fi cumparata decat de un investitor interesat de continuarea dezvoltarii afacerii si nu se pune problema ca Antibiotice sa fie vanduta doar pentru valoarea terenului.

    In opinia reprezentantului Darian, citat de NewsIn, valoarea terenului este doar o parte din valoarea Antibiotice, care, in afara de teren, are: cladiri, echipamente, conturi bancare, retete elaborate si mai ales brandul.

    Presedintele Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), Teodor Atanasiu, a anuntat, in 20 decembrie 2007, ca Darian Rom Suisse, in urma realizarii evaluarii, a propus, ca pret de pornire pentru Antibiotice, suma de 130 milioane euro. 'In sedinta din 20 decembrie 2007, Colegiul Director al Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a hotarat marirea pretului de pornire cu aproximativ 5% fata de valoarea propusa de evaluator. Astfel, pretul de pornire al licitatiei pentru pachetul de 53% din actiuni detinute de AVAS, a fost stabilit la 136 milioane euro', a declarat Teodor Atanasiu

    AVAS a anuntat, vineri, revocarea ofertei de vanzare a actiunilor detinute la Antibiotice Iasi si restituirea sumelor platite de catre ofertanti pentru dosarul de prezentare si pentru taxa de acces la camera de date a societatii.

    De asemenea, Autoritatea a mai comunicat ca reluarea procesului de privatizare nu presupune cheltuieli suplimentare, iar consultanta juridica si economica efectuata in cadrul procesului de privatizare ramane valabila, precum si campania de promovare cu rol de atragere de investitori.

    Conform legislatiei, AVAS va stabili metoda de privatizare a producatorului de medicamente. AVAS detine 53% din totul actiunilor companiei. SIF Oltenia este celalalt mare actionar care detine 10% din actiuni.

    Sursa: Bursa, 19 martie 2008'

    mai mult

  • Indicii bursei au inchis pe rosu sedinta de miercuri, pe o lichiditate in crestere

    Bloombiz.ro   

    ___
    ' ... care a facut ca ritmul de scadere a cotatiei acestora sa fie mult mai lent', a declarat pentru NewsIn Adrian Barbulescu, broker la Prime Transaction.

    mai mult

  • Bursa, blocată de lipsa de bani

    Curierul National   

    ___
    :... fapt ce ar putea înclina bursele într-un sens mai mult sau mai puțin favorabil', a declarat pentru Curierul Național Adrian Bărbulescu, analist la Prime Transaction.

    mai mult

18.03.2008

  • BRD si-a bugetat un plus de 30% la profit si investitii de 80 mil. euro

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   BRD

    ___
    BRD-SocGen, a doua banca din sistem dupa valoarea activelor, si-a bugetat pentru anul acesta cresterea profitului cu 30% la nivel de grup, respectiv pana la 1,21 miliarde de lei (echivalentul a 341 de milioane de euro).

    Anul trecut, BRD a realizat la nivel de grup (banca impreuna cu diviziile de leasing, credite de consum si servicii financiare) un profit de 932 de milioane de lei (279 mil. euro), in crestere cu 36% comparativ cu 2006.

    Actionarii bancii sunt chemati pe 22 aprilie pentru Adunarile Generale ordinara si extraordinara, urmand sa aprobe, printre altele, bugetul de venituri si cheltuieli pentru 2008.

    Potrivit planurilor, banca va derula anul acesta investitii de aproximativ 80 de milioane de euro, cu 16% mai mult decat cele realizate in 2007. Bugetul nu prezinta detaliat directiile de investitii, insa pentru anii trecuti structura arata ca cele mai multe fonduri au mers in 'proiecte transversale', urmate de sistemul IT si monetica.

    Planul de buget stipuleaza continuarea extinderii retelei de unitati pentru atragerea de clienti, insa intr-un ritm mai moderat comparativ cu anii precedenti. BRD opera in decembrie trecut o retea de 806 unitati (cea mai mare detinuta de o banca privata pe plan local), insa in primele doua luni ale anului a deschis doar cate doua unitati.

    Totodata, sunt prevazute investitii in 'perfectionarea sistemelor ce furnizeaza informatii de gestiune si analiza privind produsele, clientii si productivitatea pe diverse arii'.

    BRD va cere actionarilor si aprobarea pentru derularea unor emisiuni de obligatiuni in valoare de cel mult 600 de milioane de euro, pe parcursul anului acesta sau in 2009. Titlurile ar urma sa aiba o maturitate de pana la 10 ani, urmand sa asigure finantari pe termen mediu.

    In nota de fundamentare administratorii bancii subliniaza ca pentru anul 2007 fusese stabilit un plafon de 500 de milioane de euro, insa acesta nu a fost utilizat, banca renuntand la atragerea de fonduri prin obligatiuni, din cauza conditiilor nefavorabile de pe pietele internationale.

    Sumele ar urma sa acopere o eventuala crestere a creditelor mai rapida decat a depozitelor.

    BRD era la sfarsitul anului trecut una dintre putinele banci de pe piata care avea depozite atrase de la clientela mai mari decat creditele acordate, insa diferenta era foarte mica, in conditiile in care finantarile inregistrasera o crestere mai rapida.

    La nivel de grup, BRD vizeaza anul acesta o crestere cu 25%-30% a creditelor, in timp ce depozitele ar urma sa urce cu 20%-25%.

    Totodata, indicatorii de eficienta urmeaza sa se mentina la niveluri apropiate de cele din anii trecuti. Rentabilitatea capitalurilor trebuie sa ramana la aproximativ 35%, in timp ce raportul costuri/venituri va fi de 44%, la fel ca in 2007. Costul riscului comercial urmeaza sa scada usor, la 100 de puncte de baza.

    Proiecte pentru 2008

    # Cresterea veniturilor nete din comisioane

    # Continuarea expansiunii retelei teritoriale, dar intr-un ritm mai lent

    # Derularea unei emisiuni de obligatiuni in valoare de pana la 600 mil. euro

    # Expansiunea controlata a creditarii

    # Perfectionarea sistemelor care furnizeaza informatii de gestiune

    # Implementarea unui nou sistem pentru managementul relatiilor cu clientela

    Sursa: Ziarul Financiar, 18 martie 2008'

    mai mult

Pagina

inchide