Stiri bursiere

Informatii piata

Orice miscare a pretului unui instrument financiar listat la bursa are la origine o stire bursiera. Noi iti punem la dispozitie o selectie a celor mai importante stiri financiare de ultima ora, pentru a putea lua deciziile investitionale in deplina cunostinta de cauza.

18.03.2008

  • Majorarea de la Oltchim se va face cu toate creantele AVAS

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   OLT

    ___
    Initiatorii proiectului de lege privind unele masuri de privatizare ale Oltchim Ramicu Valcea (OLT) au cerut un amendament prin care sa fie eliminata scutirea de dobanzi a companiei, ca raspuns la reactiile actionarilor minoritari. 'Se va anula acel paragraf din proiectul de lege cu privire la scutirea de dobanzi a Oltchim. Chiar eu am cerut sa fie adoptat un amendament in acest sens pentru a nu risca o opozitie din partea actionarilor minoritari cu privire la faptul ca este ajutor de stat. Din cate am inteles, in aceasta forma proiectul de lege are aviz de la Comisia Europeana si Consiliul Concurentei', a precizat Iulian Iancu, unul dintre initiatorii proiectului din partea PSD. Proiectul de lege urmeaza sa fie discutat de deputati in urmatoarele zile dupa ce a trecut de Senat. Principalul actionar minoritar al Oltchim, grupul german PCC, s-a adresat saptamana trecuta printr-o petitie catre Parlamentul European, respectiv catre Consiliul Concurentei, dar si presedintelui Romaniei cu privire la forma de ajutor de stat a conversiei creantelor AVAS in actiuni.

    Sursa: Ziarul Financiar, 18 martie 2008'

    mai mult

  • Transilvania Constructii Cluj vrea sa-si majoreze capitalul social cu 40%

    Wall-Street.ro   COTR

    ___
    Conducerea companiei Transilvania Constructii Cluj (COTR) va propune actionarilor in cadrul adunarii generale din 21 aprilie majorarea capitalului social cu 40% la 23,43 milioane lei, prin apor in numerar, potrivit unui comunicat trimis luni pietei Rasdaq.

    Majorarea ar urma sa se faca prin emiterea a 201.119 actiuni cu valoarea nominala de 33 lei, se precizeaza in comunicat.

    La majorare ar urma sa participe toate persoanele care figureaza in registrul actionarilor la data de 9 mai, iar la adunarea generala vor putea lua parte actionarii inscrisi la data de 11 aprilie in registrul actionarilor.

    Actionarii Transilvania Constructii Cluj (COTR) au aprobat pe 20 ianuarie 2007 listarea societatii la categoria a doua a Bursei de Valori Bucuresti. In prezent titlurile companiei se tranzactioneaza la categoria de baza a pietei Rasdaq, sectiunea XMBS, sub simbolul COTR.

    Transilvania Constructii Cluj are un capital social de 16,79 milioane lei (4,77 milioane euro), divizat in 509.000 actiuni cu o valoare nominala de 33 lei.

    Actionarii principali ai companiei sunt Mircea Timofte, cu 30,55%, Gabriela Timofte, cu 30,50%, SIF Banat Crisana, cu 18,42%, si Autoritatea penru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), care detine 4,42% din actiuni.

    Valoarea de piata a societatii este de 181,67 milioane lei (48,30 milioane euro), conform ultimei cotatii de 357 lei, stabilita in cadrul sedintei de tranzactionare de luni.

    Titlurile Transilvania Constructii Cluj se tranzactioneaza la categoria de baza a pietei Rasdaq, sectiunea XMBS, sub simbolul COTR.

    Sursa: Wall-Street, 18 martie 2008

    mai mult

  • Ford cumpara Automobile Craiova

    Jurnalul National   

    ___
    Presedintele Traian Basescu a promulgat Legea de privatizare a Automobile-Craiova SA, conform unui comunicat al Administratiei Prezidentiale remis agentiei Mediafax.

    Guvernul a mandatat, miercuri, comisia de privatizare a Automobile Craiova sa prelungeasca pana la 21 martie, respectiv cu sapte zile, valabilitatea ofertei de vanzare, necesara pentru finalizarea tranzactiei cu grupul american Ford. Finalizarea tranzactiei va avea loc la sfarsitul acestei saptamani in cadrul unei ceremonii la care vor participa premierul Calin Popescu Tariceanu si directorul general al Ford Europa, John Fleming.

    PRIVATIZARE.Ford a incheiat anul trecut contractul pentru cumpararea actiunilor detinute de stat la Automobile Craiova - reprezentand 72,4% din capital - pentru 57 milioane de euro, producatorul american angajandu-se la investitii directe de 675 milioane euro pentru modernizarea fabricii si la suplimentarea numarului de angajati. Anul trecut, Comisia Europeana (CE) a deschis o investigatie cu privire la privatizarea Automobile Craiova, iar dupa finalizarea anchetei, in februarie 2008, CE a solicitat Guvernului sa recupereze 27 de milioane de euro de la Automobile Craiova, suma care reprezinta, potrivit oficialilor europeni, ajutor de stat ilegal la privatizarea constructorului auto cu grupul american Ford. Comisia a constatat ca Romania a impus o serie de conditii pentru asigurarea unui anumit nivel de productie si ocupare a fortei de munca, acceptand in schimb un pret de vanzare mai redus. Decizia CE permite continuarea privatizarii Automobile Craiova, iar planurile si angajamentele grupului american pentru fabrica din Romania raman neschimbate, anunta, la acel moment, Ford.

    Sursa: Jurnalul National, 18 martie 2008

    mai mult

  • Complexul Energetic Craiova ar putea fi listat la bursa cu 13-14% din actiuni

    DailyBusiness.ro   

    ___
    Complexul Energetic Craiova s-ar putea lista la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) cu un pachet de 13-14% din actiuni, a declarat luni un oficial din conducerea companiei energetice.

    'Suntem singurul complex energetic care a propus privatizarea prin listarea la Bursa de Valori Bucuresti (BVB). Pachetul cu care vom iesi pe Bursa ar putea fi de 13-14% din capitalul social', a declarat reprezentantul Complexului Energetic Craiova.

    Procentul din titlurile Complexului Energetic (CE) Craiova care va fi listat la BVB urmeaza sa fie aprobat de catre AVAS in functie de necesarul de investitii pe care societatea nu il poate acoperi din fonduri proprii.

    Oficialul din conducerea CE Craiova a precizat ca daca nu se privatizeaza, compania va disparea.

    Statul va pastra pachetul de control asupra principalelor unitati de productie a energiei electrice, conform strategiei energetice.

    Pentru derularea procesului de privatizare a Complexului Energetic Craiova, in cursul anului 2005, au fost angajate servicii de consultanta financiara de la compania Delloite.

    Actionarul majoritar al CE Craiova este Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), care detine 73% din actiuni, Fondul Proprietatea, cu 25%, iar 2% apartin Societatii pentru Inchiderea si Conservarea Minelor S.A.

    Cele trei complexuri energetice din Oltenia (Turceni, Rovinari si Craiova) acopera circa o treime din productia de electricitate a Romaniei, fiind producatorii celei mai ieftine energii din tara ,dupa Hidroelectrica si Nuclearelectrica.

    Sursa: Daily Business, 18 martie 2008'

    mai mult

  • Condmag vrea sa prelungeasca doua linii de credit

    BURSA.RO - TITLURILE ZILEI   COMI

    ___
    Societatea brasoveana Condmag SA ar putea solicita, in cazul in care actionarii isi vor da acordul in acest sens, prelungirea a doua linii de credit, valoarea cumulata a acestora fiind de 7,41 milioane de lei. Una dintre facilitatile de credit are o valoare de 5,91 milioane de lei si a fost deschisa la Volksbank. Cealalta linie de credit, contractata la Unicredit Tiriac Bank, se ridica la 2,5 milioane de lei.

    Adunarea Generala a Actionarilor Condmag care va discuta prelungirea celor doua linii de credit va avea loc pe 17 aprilie.

    Compania brasoveana este specializata in constructia conductelor magistrale de gaze, petrol, apa si alte fluide si a instalatiilor tehnologice aferente acestora. Principalii clienti ai Cond¬mag sunt companiile de transport de gaze naturale si distributie de gaz metan. Dafora Medias controleaza cel mai important pachet de actiuni al societatii brasovene, de 43,66% din actiuni. Restul actiunilor sunt detinute de mai multe fonduri de investitii straine - O.G.B.B.A. Van Herk din Olanda, cu 10,61% din titluri, Julius Baer International Equity Fund, cu un pachet de 6,51%, si MEI - Roemenie & Bulgarije Fonds - Olanda, cu 6,82%. Restul capitalului, respectiv 32,4%, este tranzactionat la Bursa de Valori Bucuresti.

    Condmag a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de 214,7 milioane de lei (64,3 milioane de euro), nivel dublu fata de afacerile obtinute in 2006.

    Sursa: Bursa, 18 martie 2008

    mai mult

17.03.2008

  • SAAB si un producator de avioane din Cehia, interesate de Avioane Craiova

    Wall-Street.ro   AVIO

    ___
    „Am lansat, in urma cu cateva zile, privatizarea Avioane Craiova. Pana acum sunt cinci societati care au cumparat caietul de sarcini pentru a-si formula oferta. Nu s-a finalizat termenul de depunere a ofertelor si nu va pot spune cati dintre cei cinci vor depune oferta sau daca vor cumpara si altii caietul de sarcini. Pot sa va spun ca sunt si doua firme din afara Romaniei care sunt interesate de achizitionarea Avioane Craiova. Unul este producatorul de avioane din Cehia, precum si cel din Suedia, firma SAAB, foarte cunoscuta pentru avioanele Grippen pe care le vinde pe piata', a precizat Atanasiu.

    Presedintele AVAS a mai spus ca privatizarea Avioane Craiova va tine cont de pretul pe pachetul de actiuni si de oferta investitionala a celor care vor sa investeasca la societatea craioveana, potrivit NewsIn.

    'Ele sunt prezentate in caietul de sarcini. Ne asteptam ca la Craiova sa continue productia de avioane, ba mai mult, Craiova sa devina un centru regional de mentenanta pentru toate tipurile de avioane care zboara in sud-estul Europei”, a mai afirmat Atanasiu.

    In ceea ce priveste privatizarea Complexului energetic Craiova, presedintele AVAS a spus ca este necesar ca aceasta sa fie inceputa de urgenta. Referitor la privatizarile din sectorul energetic, Atanasiu a spus ca a prezentat Guvernului o propunere si spera ca in maxim doua-trei saptamani sa se ia o decizie.

    „In ceea ce priveste societatea energetica integrata, daca se va lua o decizie in favoarea crearii acestei societati comerciale in subordinea AVAS, atunci pasul urmator va fi privatizarea pe bursa. Pentru complexul energetic Craiova, care nu face parte din propunerea noastra, privatizarea vom fi nevoiti sa o demaram de urgenta pentru ca noul proprietar sa poata sa vina cu o majorare de capital pentru demararea programului investitional. Pana in vara speram ca acest complex sa fie listat la bursa si sa incepem vanzarea”, a afirmat Atanasiu.

    Grupul suedez Saab produce autoturisme, avioane si tehnologie aerospatiala.

    Societatea Avioane Craiova a fost infiintata in anul 1972, avand ca principal domeniu de activitate constructia si reparatia de aeronave si nave. Avioane Craiova este unicul producator de aeronave de tip militar din sistemul industriei aeronautice romanesti si al avionului de scoala si antrenament IAR 99 SOIM, compatibil cu standardele NATO, destinat Fortelor Armate Romane.

    Societatea poate desfasura activitati de intretinere si reparare autovehicule, constructii metalice si parti componente, lucrari de instalatii electrice, izolatii si protectie anticoroziva, activitati de proiectare, urbanizare si alte servicii tehnice, cercetare¬-dezvoltare si alte activitati.

    AVAS pune in vanzare intregul pachet de actiuni detinut la Avioane Craiova (741.339 actiuni), reprezentand 80,9778 % din capitalul social.

    Constructorul de aeronave Avioane Craiova a afisat in 2007 o pierdere de 7 milioane lei (1,96 milioane euro), in timp ce afacerile companiei s-au comprimat cu 5,5% la 23,44 milioane lei (6,49 milioane euro), a potrivit unui comunicat al companiei trimis pietei Rasdaq.

    mai mult

  • SIF-urile propun dividende de peste 207 milioane lei

    Romania libera   

    ___
    Societatile de investitii financiare (SIF-urile) propun sa distribuie sub forma de dividende 42% din profitul net cumulat aferent obtinut in 2007.

    Aproximativ 85 de procente din dividendele propuse de SIF-uri provin din banii incasati anul trecut de la BCR si BRD.

    SIF Muntenia ar putea distribui cea mai mare cota din profitul net si cel mai mare dividend raportat la pretul actiunii comparativ cu celelalte SIF-uri.

    SIF-urile au afisat pentru 2007 un profit net cumulat de 492,5 milioane lei (140,7 milioane euro), in crestere cu circa 47% fata de anul anterior. Cel mai profitabil dintre SIF-uri a fost SIF Banat-Crisana, iar cea mai slaba performanta a fost inregistrata de SIF Moldova.

    Ca o coincidenta, atat cel mai performant, cat si cel mai putin profitabil dintre SIF-uri le propun actionarilor dublarea capitalului social prin capitalizarea unei cote din profitul net si acordarea unei actiuni gratuite la fiecare actiune detinuta. Pentru acest tip de majorare este nevoie de modificarea statutului societatilor, cu intrunirea unui cvorum de minimum 50%, conditie pe care SIF-urile spera sa o satisfaca o data cu adoptarea votului electronic. 'Cred ca SIF Banat-Crisana si SIF Moldova vor reusi sa intruneasca cvorumul necesar pentru dublarea capitalului social, tinand cont si de gradul de concentrare tot mai ridicat in cadrul actionariatului, acum avand si avantajul votului electronic', ne-a declarat Teodor Buzatu, director general adjunct al SIF Oltenia. O majorare de capital similara a fost realizata cu un an in urma de SIF Transilvania, dar, deoarece a fost contestata in instanta, actiunile primite cu titlu gratuit sunt blocate si in prezent de la tranzactionare, pana la solutionarea definitiva.

    In cazul in care nu se vor intruni conditiile necesare pentru aprobarea unei majorari de capital, cele doua SIF-uri propun si o solutie de acordare de dividende. Totalul dividendelor ce ar putea fi acordate de SIF-uri se ridica la 207 milioane lei (circa 56 milioane euro), iar 85% (175,4 milioane lei) din acestea reprezinta dividendele incasate de la BCR si BRD. Astfel, SIF Muntenia intentioneaza sa le distribuie actionarilor cel mai bun dividend raportat la pretul actual al actiunii (4%), in timp ce SIF Moldova ar putea acorda cel mai putin atractiv dividend raportat la cursul actiunii (1,92%). De asemenea, SIF Muntenia ar putea acorda cea mai mare suma in dividende (56,5 milioane lei), cu mult peste ce a primit de la BCR si BRD si care reprezinta cea mai mare cota (64,8%) din profitul net realizat in 2007, comparativ cu restul SIF-urilor.

    SIF Banat-Crisana, care a obtinut in 2007 cel mai insemnat profit si cel mai mare castig pe actiune, ar putea distribui sub forma de dividende cea mai redusa cota din profitul net (31,3%), ceea ce ar conduce la un disponibil considerabil pentru investitii in anul 2008. SIF Oltenia propune cel mai mare dividend pe actiune, 0,0780 lei, iar SIF Transilvania pe cel mai mic, de 0,0375 lei, dat fiind si numarul mare de actiuni emise. Ca grad de atractivitate al dividendului in raport cu pretul din piata, dupa SIF Muntenia urmeaza SIF Banat-Crisana (cu un raport de 2,60%), SIF Oltenia (cu 2,48%), SIF Transilvania (cu 2,29%) si SIF Moldova (cu 1,92%). Comparativ cu anul precedent, SIF Banat-Crisana si SIF Oltenia propun dividende mai mari, SIF Muntenia, acelasi dividend, iar SIF Moldova, in scadere (pentru al doilea an consecutiv).

    Pe langa BCR si BRD, de unde SIF-urile isi trag aproximativ 85% din totalul dividendelor (conform unui studiu din luna mai 2007 al Erste), acestea mai au participatii la Bancpost, Banca Transilvania si Eximbank.

    Potrivit lui Tudor Ciurezu, vicepresedinte SIF Oltenia, dividendele de la Bancpost, unde patru SIF-uri controleaza 20,6% din capitalul bancii, sunt nesemnificative fata de cele de la BCR si BRD. De asemenea, Banca Transilvania, unde patru SIF-uri detin circa 14,6% din capitalul social, se stie ca nu distribuie dividende, dar acorda actiuni gratuite si posibilitatea de a subscrie la un pret cu mult sub cel din piata.

    Avantaje
    – dublarea numarului de titluri pentru actionari
    – intreg profitul net ramane in societate (pentru viitoare plasamente) – cresterea capitalizarii

    Dezavantaje
    – contestarea in instanta, ceea ce ar bloca actiunile
    – dupa incarcarea acestora in conturile actionarilor, ar putea aparea o presiune mare la vanzare.

    Sursa: Romania Libera, 17 martie 2008'

    mai mult

  • TLV vrea sa-si majoreze capitalul social la 1,06 mld. lei

    Curierul National   TLV

    ___
    Banca Transilvania (TLV) vrea sa isi majoreze capitalul social cu aproape trei sferturi, pana la 1,06 miliarde lei, prin utilizarea profitului obtinut anul trecut, alocarea primelor de emisiune si prin aportul in numerar din partea actionarilor, a anuntat vineri banca, intr-un comunicat trimis Bursei. Conducerea bancii propune actionarilor, convocati in data de 22 aprilie, majorarea capitalului social cu 448,62 milioane lei, prin emiterea de 4,49 miliarde actiuni cu o valoare nominala de 0,10 lei, prin utilizarea a trei surse.

    Consiliul de administratie propune capitalizarea rezervelor constituite din profitul obtinut anul trecut, in proportie de 319,46 milioane lei. Astfel, vor fi emise 3,19 miliarde actiuni, la valoarea nominala de 0,10 lei, care vor fi distribuite actionarilor inregistrati la data propusa de 16 mai. Banca Transilvania a obtinut, anul trecut, un profit net de 340,48 milioane lei, de aproape trei ori mai mare decat rezultatul din 2006, in timp ce activele bancii au crescut cu peste 70%, la 13,87 miliarde lei.

    In al doilea rand, conducerea Bancii Transilvania propune utilizarea primelor de emisiune integral incasate, in valoare de 98,60 milioane lei, din care vor fi alocate 986,02 milioane actiuni. De asemenea, banca vrea sa obtina 30,55 milioane lei printr-o emisiune de 305,54 milioane actiuni, care vor fi vandute actionarilor la un pret de 0,35 lei.

    Titlurile Bancii Transilvania (TLV) au fost suspendate joi de la tranzactionare pentru operarea unei majorari de capital de aproape 26.000 lei, in urma conversiei, in actiuni, a unui numar de 10 obligatiuni.

    Sursa: Curierul National, 17 martie 2008

    mai mult

  • Bancile isi recompenseaza investitorii cu 227 mil. euro

    Business Standard   BRD  TLV

    ___
    Actionarii bancilor listate la bursa vor primi in acest an dividende in valoare de peste 227 milioane de euro, cel mai bine “recompensati” urmand sa fie actionarii Bancii Transilvania, care vor primi “cadou” actiuni gratuite de 113 milioane de euro.

    Titlurile sunt la valoarea nominala, pe bursa valoarea lor fiind mult mai mare. Actiunile vor fi acordate in cadrul uneia dintre cele mai mari majorari de capital derulate de o societate listata la bursa. Cea mai mare majorare de capital, de pana acum, a unei companii de la bursa locala, a fost cea de peste 800 milioane de euro a Petrom, in momentul preluarii de austriecii de la OMV. Banca Transilvania si-a bazat cresterea pe piata prin majorarile de capital derulate in fiecare an, o astfel de strategie abordand in ultimii ani si o alta banca listata, Carpatica. Cea mai mare banca de la bursa, BRD, ca parte dintr-un grup financiar international, Societe Generale, a putut sa atraga mai usor finantarea necesara pentru dezvoltare si a preferat astfel sa distribuie dividende in numerar din profit. Erste nu a anuntat pana in prezent dividendele pe care le va acorda actionarilor.

    Profitul record obtinut anul trecut ii va permite Bancii Transilvania sa distribuie actionarilor 68,4 actiuni noi cu titlu gratuit pentru fiecare 100 actiuni detinute, doar in 2002 actionarii primind mai multe titluri gratuite, 80 la 100 actiuni. BT va distribui aproape tot profitul pe anul trecut sub forma de actiuni gratuite.

    Banca Transilvania are in plan pentru acest an o majorare de capital de peste 120 milioane de euro (448,6 milioane de lei), prin capitalizarea profitului pe anul trecut si a primelor de emisiune aferente majorarilor din anii anteriori, dar si prin aport in numerar din partea actionarilor, in suma de 8,2 mil. euro (30,5 mil. lei).

    Majorarea de capital propusa actionarilor este dubla fata de cea de anul trecut si aproape egala cu operatiunile de capital din ultimii trei ani. Actionarii vor putea subscrie titluri la un pret de 0,35 lei/actiune, sub pretul la care actiunile bancii sunt cotate pe piata. Vineri, ultima tranzactie cu actiunile Bancii Transilvania s-a perfectat la pretul de 0,765 lei/actiune.

    BT este controlata de un grup de oa- meni de afaceri din Cluj, cel mai mare actionar dintre acestia fiind Horia Ciorcila, presedintele bancii, care detine 5% din titluri. Cel mai important actionar este Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), cu o detinere de 15%.

    Daca Banca Transilvania va distribui aproape cel mai ridicat procent de gratuite din istorie, Carpatica, in schimb, din cauza reducerii puternice a profitului, va avea cel mai mic nivel de distribuire a actiunilor gratuite de la listarea in 2004. Carpatica va acorda 7,1 actiuni gratuite la 100 detinute, in cadrul unei majorari de capital de 3,4 milioane de euro.

    BRD, pe de alta parte, intentioneaza sa distribuie actionarilor 45% din profitul pe 2007 sub forma de dividende in numerar, banca propunand actionarilor un dividend brut de 0,59205 lei/titlu.

    Valoarea totala a dividendelor distribuite se va ridica la 111,2 milioane de euro (412,6 milioane de lei), in crestere cu 61,2% fata de suma distribuita pentru 2006. SIF-urile, care controleaza 25,26% din titlurile BRD, vor primi dividende in valoare de 28 milioane de euro (104 milioane de lei).

    SIF Oltenia va primi cele mai multe dividende, in valoare de 5,95 mil. euro, in conditiile in care aceasta detine 5,34% din actiunile BRD.

    Sursa: Business Standard, 17 martie 2008

    mai mult

  • Teraplast - crestere a veniturilor cumulate de 40%

    BURSA.RO - TITLURILE ZILEI   TRP

    ___
    Grupul Teraplast Bistrita (compus din trei companii: Politub, Plastsistem si Teraplast) a anuntat o crestere a veniturilor cumulate de 40% in primele doua luni ale acestui an, fata de perioada similara a anului trecut. Pentru anul 2008, Grupul Teraplast isi propune o crestere a v?nzarilor de peste 40%.

    Grupul Teraplast Bistrita va investi peste 66 de milioane de euro in urmatorii 5 ani pentru extinderea capacitatilor de productie, diversificarea portofoliului de produse si optimizarea activitatii interne.

    Sursa: Bursa, 17 martie 2008

    mai mult

Pagina

inchide