Stiri bursiere

Informatii piata

Orice miscare a pretului unui instrument financiar listat la bursa are la origine o stire bursiera. Noi iti punem la dispozitie o selectie a celor mai importante stiri financiare de ultima ora, pentru a putea lua deciziile investitionale in deplina cunostinta de cauza.

17.03.2008

14.03.2008

  • PCC: Vrem sa cumparam Oltchim, dar nu in orice conditii

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   OLT

    ___
    Grupul german PCC SE, principalul actionar minoritar al Oltchim Ramnicu Valcea, este interesat sa preia pachetul majoritar al combinatului chimic de la AVAS, insa numai cu conditia ca statul sa respecte reglementarile Uniunii Europene, iar conversia datoriilor statului in actiuni sa se faca in conditii de transparenta.

    'Suntem interesati de preluarea pachetului majoritar al Oltchim, dar in conditii de transparenta si cu respectarea reglementarilor Uniunii Europene', spune George Georgescu, administratorul PCC in Romania.

    In prezent, nemtii de la PCC se afla in conflict cu AVAS in ceea ce priveste conversia in actiuni a datoriilor acumulate de Oltchim in perioada in care compania se afla sub administrare speciala de AVAS, pe motiv ca acestea reprezinta o forma de ajutor de stat care contravine normelor europene in vigoare.

    'Managementul Oltchim nu a luat nicio masura in perioada in care a administrat societatea pentru a stinge datoriile pe care le avea, ci a adoptat o atitudine de conservare a acestora. Acum statul vine la noi si ne cere sa platim pentru datoriile pe care ei le-au acumulat', spune Wojciech Zaremba, director de dezvoltare in cadrul PCC SE.

    El a mai precizat, ca daca conversia datoriilor se va face in actuala forma, PCC ia in calcul retragerea din societate sau atacarea masurii in justitie, insa nu doreste acest lucru pentru ca nu avantajeaza pe niciuna din parti.

    PCC imputa faptul ca managementul Oltchim nu a alocat provizioane pentru stingerea datoriilor si penalitatilor pe care le platea si ca nu au fost informati cu privire la proiectul de lege privind privatizarea combinatului care urmeaza sa fie dezbatuta in perioada urmatoare in camera Deputatilor. PCC spune ca nici daca ar vrea sa investeasca in societate, AVAS, care controleaza compania, conform legislatiei nu poate sa-si aduca contributia la acestea si nici nu poate sa participe la majorari de capital cu cash.

    Potrivit conducerii Oltchim, datoria pe care AVAS vrea s-o converteasca in actiuni se ridica la 211 milioane de dolari, din care circa jumatate reprezinta penalitati platite de companie la stat.

    Actionarii Oltchim au amanat la finele anului trecut majorarea capitalului companiei la cererea PCC, care a dorit ca mai intai sa se faca o evaluare independenta a datoriilor combinatului.

    PCC a desemnat compania de audit PricewaterhouseCoopers pentru efectuarea acesteia, firma urmand sa finalizeze auditul undeva la sfarsitul acestei luni.

    Conducerea PCC spune ca auditorul a intampinat dificultati in obtinerea documentelor de care are nevoie.

    'Nu se pot da copii de pe orice document pe fax. Pentru contractele de imprumut de la banci trebuie sa se prezinte la societate si sa le consulte la sediu. Noi i-am rugat pe cei de la Price sa faca mai repede evaluarea', spune Constantin Roibu, directorul general al Oltchim.

    Reprezentantii PCC spun ca legea privind unele masuri de privatizare ale Oltchim a fost modificata in favoarea AVAS si ca aceasta are sanse mari sa treaca si de a doua camera a Parlamentului, aceasta fara a cere acordul Comisiei Europene dupa modificarea legii.

    Conducerea Olchim a precizat ca noul proiect de lege schimba doar perioada in care aceasta actioneaza, in conditiile in care vechiul proiect de lege se referea la o perioada care expirase.

    PCC si Olchim au constituit anul trecut un joint-venture numit Eurourethane, in care Oltchim detine 40% din actiuni, iar PCC restul, companie care ar urma sa fabrice un precursor al polimerilor denumit TDI folosit in industria mobilei, cea auto si alte utilizari.

    Investitiile de pana in prezent se ridica la 25 mil. dolari, iar PCC spune ca va investi anul acesta alte 50 mil. euro, investitia totala ridicandu-se la 85 mil. euro si este estimata a fi finalizata in circa doi ani.

    AVAS detine un pachet de 53,2% din actiunile Oltchim, iar grupul nemtesc PCC SE controleaza un pachet de 12,6% din societate.

    La ultimul pret de ieri, de 0,9 lei/actiune, valoarea de piata a Oltchim se ridica la 78 mil. de euro.

    Sursa: Ziarul Financiar, 14 martie 2008'

    mai mult

  • Electroputere nu se darama

    Jurnalul National   EPT

    ___
    Fabrica Electroputere Craiova nu va fi demolata pentru derularea unor proiecte imobiliare in locatia respectiva deoarece uzina valoreaza mai mult decat terenul pe care este amplasata, a declarat omul de afaceri Fatih Taher, membru in Consiliul de Administratie (CA) al firmei. “Fabrica are valoare mai mare decat terenul, deci nu ma intereseaza sa construiesc altceva pe ea. Pentru ca nu sunt foarte multe fabrici de asemenea nivel care sa poata realiza ce facem la Electroputere. Ca sa scoata cineva acum o linie de transformatoare, ceea ce facem noi la Electroputere, trebuie sa aiba 200 de milioane plus oameni cu experienta”, a afirmat Taher.

    Acesta a declarat ca produsele realizate la Electroputere trebuie sa mearga la export in Europa si Asia. “Va fi in continuare aceeasi afacere, insa la un nivel ridicat, nu cum s-a lucrat pana acum. Electroputere in 1986 avea cifra de afaceri pe an de 250 de milioane de dolari. Iar acum de 40 de milioane. In primul rand, Electroputere trebuie sa se duca inapoi la acea cifra de afaceri si sa exporte si in Europa, nu doar in Asia”, a spus Taher.

    PRIVATIZARE.
    Firma saudita Al-Arrab a preluat, in luna noiembrie a anului trecut, 62,82% din capitalul social al Electroputere, printr-o tranzactie de peste 120 de milioane de euro. Pe langa plata actiunilor, in valoare de 2,34 milioane de euro si asigurarea capitalului de lucru, Al-Arrab va realiza investitii de 23 de milioane de euro. Firma saudita si-a asumat si datoriile Electroputere, evaluate la circa 44 milioane euro, precum si garantiile comerciale catre banci, in suma de 20 milioane dolari. Electroputere Craiova estimeaza ca va obtine in acest an venituri de 298,2 milioane lei, aproape dublu fata de anul 2007, si ca isi va reduce semnificativ pierderile, de la 48,4 milioane lei anul trecut la 19,9 milioane lei. Cifra de afaceri va creste, potrivit datelor bugetate, cu 94,4%, la 277,6 milioane de lei.

    Uzina din Craiova are patru divizii de productie, respectiv Aparataj electric, Masini electrice rotative, Transformatoare de putere si Vehicule feroviare si urbane, o divizie de servicii generale, precum si fabricile Scule, dispozitive, verificatoare, Piese turnate si forjate, Reparatii si modernizari de masini unelte si instalatii tehnologice.

    Sursa: Jurnalul National, 14 martie 2008

    mai mult

  • Piata de IT va ajunge la 3 mld. dolari in 2010

    Gandul   

    ___
    Piata romaneasca de IT are un potential anual de crestere de circa 12-13% in perioada 2006-2010, la finalul acestui interval valoarea urmand sa atinga 3 mld. de dolari, estimeaza IBM. Calculele se bazeaza pe un avans al economiei de aproximativ 5,8% pe an. In momentul de fata piata IT locala este dominata de vanzarile de calculatoare si mai putin de cele de servicii si de software. “In ultimii ani proportia intre hardware si software si servicii de IT a fost de 70%, respectiv de 30%. Estimam ca in 2010 serviciile si vanzarile de soft vor atinge un nivel de 35%”, a declarat pentru Gandul Calin Mirea, analist in cadrul IDC, firma de consultanta IT.

    Potrivit oficialilor IBM, la finele lui 2010 singurele tari care vor avea o piata mai mica de IT vor fi Bulgaria, Slovacia si Croatia. Piata calculatoarelor din Romania a inregistrat o crestere “agresiva” in ultimul trimestru al anului 2007, numarul unitatilor vandute crescand cu 70% fata de perioada similara din 2006, conform unui studiu realizat de IDC. Cea mai semnificativa crestere a inregistrat-o segmentul notebook-urilor, cifra laptop-urilor vandute ridicandu-se cu 160% fata de trimestrul IV din 2006 si cu 133% spre deosebire de trimestrul III din 2007.

    Sursa: Gandul, 14 martie 2008

    mai mult

  • Flamingo estimeaza majorarea vanzarilor prin credite cu 40%

    Business Standard   

    ___
    Grupul Flamingo International, al treilea retailer de produse electronice, electrocasnice si IT&C din Romania, dupa cifra de afaceri, estimeaza ca va inregistra in acest an o crestere a vanzarilor prin credite pe piața de profil de 35-40% comparativ cu 2007, pe fondul diversificarii ofertelor financiare, precum si a majorarii interesului clienților pentru achizitiile efectuate prin intermediul sistemelor de credite.

    In primele trei luni ale acestui an, produsele IT&C au reprezentat categoria care a inregistrat cele mai mari vanzari prin sistemele de creditare in magazinele din retelele Flanco, Flanco World si Flamingo Computers, reprezentand 40% din produsele achiziționate prin credite. In acelasi timp, produsele electrocasnice au contribuit cu 30% la totalul vanzarilor prin credite operate de catre retailer, in timp ce produsele electronice au deținut o cota de 25%.

    In 2007, ponderea vanzarilor prin credite a inregistrat o usoara scadere, mai ales in a doua jumatate a anului, ca urmare a cresterii puterii de cumparare, precum si din cauza perioadei sarbatorilor de iarna, cand tendința clienților este, in general, aceea de a achiziționa produsele cu numerar. Potrivit reprezentantilor Flamingo, aceasta scadere a fost compensata prin utilizarea cardurilor de credit care substituie vanzarile prin credite.

    “Ultimele luni ne-au aratat faptul ca extinderea ofertelor de credite in cadrul retelelor noastre a generat o crestere importanta a interesului de cumparare, mai ales in cazul segmentelor de produse cu o perioada de viata mai lunga, precum electronicele si electrocasnicele. Achizițiile realizate prin sistemele de credite disponibile in magazinele noastre dețin o pondere de 35% din totalul vanzarilor realizate anul trecut”, a declarat Jiri Rizek, CEO Flamingo International.

    Compania a raportat, anul trecut, afaceri de 171 milioane de euro, iar pentru acest an, bugetul prevede atingerea sumei de 210 milioane euro. La nivelul pieței, retailerul estimeaza ca vanzarile prin credite si carduri de credit vor detine o pondere de 30% din totalul vanzarilor inregistrate pe piata produselor electronice, electrocasnice si IT&C in 2008.

    Piata de profil este estimata la o valoare de peste un miliard de euro in acest an, potrivit retailerilor. Principalii jucatori sunt Altex, Domo, Flamingo si Teknosa-Primex.

    Sursa: Business Standard, 14 martie 2008

    mai mult

  • Fondul de investitii Broadhurst a iesit din actionariatul Comvex Constanta

    BURSA.RO - TITLURILE ZILEI   CMVX

    ___
    Broadhurst Investments Limited a raportat ieri vanzarea intregii participatii (21,74%) controlate in cadrul companiei Comvex Constanta (simbol CMVX), contra a 49,81 milioane de lei. Actiunile au avut un pret unitar de 51 lei, iar tranzactia a reprezentat 89,67% din rulajul intregii piete Rasdaq.

    Comvex Constanta des¬fasoara manipulari, iar actionarul sau majoritar este societatea Solidmet cu o participatie de 53,94%.

    mai mult

13.03.2008

  • Comnord va construi doua pavilioane de 36 mil. euro pentru Romexpo

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   COSC

    ___
    Compania de constructii Comnord Bucuresti (COSC) va construi doua pavilioane expozitionale, fiecare cu o suprafata de 16.000 de metri patrati, pentru Romexpo, care va aloca acestui proiect circa 36 de milioane de euro, potrivit lui George Cojocaru, directorul general al Romexpo. Lucrarile urmeaza sa fie realizate in perioada martie 2008 - mai 2009. Firma de constructii Comnord Bucuresti a raportat in primele noua luni ale anului trecut un profit de 24,21 milioane lei (7,3 milioane euro), de peste trei ori mai mare decat castigul din perioada similara a anului 2006. In intervalul ianuarie - septembrie 2007, compania de constructii a consemnat venituri de peste 210 milioane lei, in avans cu 67%, iar cheltuielile au crescut cu 55%, la 181,33 milioane lei. Actiunile Comnord Bucuresti au pierdut 33% numai de la inceputul acestui an, pe fondul corectiilor generale de la Bursa. Compania a pierdut din luna septembrie a anului trecut circa 680 de milioane de lei (183 milioane de euro) din capitalizare, valoarea de piata a companiei ridicandu-se in acest moment la 520 milioane de lei (140 milioane de euro). Comnord este controlata de omul de afaceri Sorin Creteanu, care mai detine 54,3% din actiuni, dupa ce a vandut in ultimele luni circa 3,3% din actiunile companiei. Alte 31,3% din actiuni sunt detinute de offshorul Naveco Limited, inregistrat in Cipru.

    Sursa: Ziarul Financiar, 13 martie 2008

    mai mult

  • THR Marea Neagra: restructurare prin investitii si vanzari de active de 26,14 mil. euro

    Wall-Street.ro   EFO

    ___
    Actionarii THR Marea Negra (EFO) au aprobat strategia de restructurare pentru urmatorii cinci ani, care prevede vanzarea unor active de peste 26,14 milioane euro si investitii de 67,43 milioane euro, arata comunicatul trimis miercuri Bursei de Valori Bucuresti (BVB).

    THR Marea Neagra vrea sa obtina, in urma strategiei de restructurare si dezvoltare pentru perioada 2008-2012, cel putin 26,14 milioane euro, fara taxa pe valoarea adaugata (TVA), din vanzarea unor hoteluri, terase si restaurante in statiunile Eforie Nord, Eforie Sud, Venus, Jupiter si Saturn.

    Majoritatea activelor vor fi vandute prin metoda licitatiei publice, cu exceptia hotelurilor Felix, Opera, a vilei Mimoza si a participatiei de 15,59% detinute de THR Marea Neagra la Cristal Center, care vor fi vandute prin negocierea directa cu proprietarii cladirilor.

    De asemenea, actionarii operatorului de turism au aprobat investitii de 67,43 milioane euro pentru urmatorii cinci ani.

    In acelasi timp, a fost aprobat un credit de 3,5 milioane euro pentru investitiile din acest an, in timp ce un alt imprumut de 1,5 milioane euro va fi contractat pentru finantarea activitatilor curente in 2008.

    Taxa pe valoarea adaugata aferenta investitiilor companiei de anul acesta va fi finantata tot printr-un imprumut, in valoare de 1,35 milioane euro.

    Creditele vor fi garantate prin ipotecarea a patru complexe turistice si a terenurilor aferente.

    THR Marea Neagra (EFO) a obtinut anul trecut un profit net de 17,36 milioane lei ( 4,8 milioane euro), de aproape trei ori mai mare decat in 2006, iar afacerile companiei au avansat cu aproape 8% la 42,7 milioane lei (11,8 milioane euro).

    Actiunile companiei sunt tranzactionate la categoria a doua a BVB, sub simbolul EFO. Ultima cotatie a titlurilor EFO a fost 1,67 lei, in sedinta din 10 martie, ceea ce da companiei o capitalizare de 322,50 milioane lei (87,64 milioane euro).

    THR Marea Neagra a rezultat prin fuziunea prin absorbtie de catre SC Eforie SA a patru mari societati de turism de pe litoralul romanesc: Carmen Silva SA, Miorita Estival SA, Venus SA, Saturn SA. Procesul de fuziune s-a incheiat pe 3 iunie 2004, iar din luna ianuarie 2005, compania nou creata si-a schimbat denumirea in 'Turism, Hoteluri, Restaurante Marea Neagra'.

    Sursa: Wall-Street, 13 martie 2008'

    mai mult

  • SIF Oltenia cauta profit pe piata uleiului

    Business Standard   UARG

    ___
    SIF Oltenia, una dintre cele mai mari companii de la Bursa, cu o capitalizare de peste jumatate de mld. euro, intentioneaza sa scoata la vanzare producatorul de ulei Argus Constanta, dupa ce va ajunge sa controleze peste 50% din actiuni, impreuna cu salariatii si managerii acesteia, a declarat pentru Business Standard conducerea SIF5.

    SIF Oltenia isi va concentra puternic investitiile in acest an pe actiunile de la Bursa, compania urmand sa plaseze cea mai mare parte a dividendelor, de circa 20 mil. euro, pe care le va incasa de la societatile din portofoliu, in actiuni listate. Tintele vor fi in principal companii care permit un exit usor pe viitor, potrivit reprezentantilor SIF. SIF5 a cumparat in ultimele zile pachete mari de actiuni la Argus, ajungand sa detina 18% din acesta. Cei mai importanti actionari ai Argus sunt managerii si salariatii companiei, care detin impreuna peste 30% din titluri. Pretul uleiului s-a dublat anul trecut, ca urmare a secetei din 2007, evolutie cu impact direct asupra majorarii inflatiei. In acest context, producatorii de ulei devin atractivi pentru investitori.

    Valoarea pe Bursa a companiei este de 19 milioane de euro.Argus este al doilea jucator de pe piata uleiurilor vegetale, cu afaceri, anul trecut, de 35,8 milioane de euro si un profit de 1,6 milioane de euro. Compania a trecut pe profit dupa pierderi de circa 3 milioane de euro in 2006, in principal pe fondul secetei din vara anului trecut, din cauza recoltei scazute, pretul la ulei majorandu-se cu pana la 50%.

    “Avem in vedere consolidarea participatiei noastre la Argus. Obiectivul nostru este sa ajungem la peste 50% din actiuni, impreuna cu conducerea de acolo, pentru ca ulterior sa gasim un investitor pentru acest pachet”, a declarat Tudor Ciurezu, directorul general adjunct al SIF Oltenia.

    SIF Oltenia va miza puternic, in acest an, pe actiunile listate la Bursa, societatea intrand mai puternic la cumparare inca de la finalul lunii decembrie a anului trecut, potrivit conducerii SIF. Din acel moment, SIF a investit cinci-sapte milioane de euro in titluri precum Transelectrica, BRD, Biofarm, Santierul Naval Orsova sau Argus.

    “Am inceput sa cumparam mai puternic odata cu oferta Transgaz. Cea mai mare parte a banilor nu au mers in Transgaz, pentru ca acolo, din cauza gradului ridicat de suprasubscriere, am mai primit actiuni de circa un milion de euro la valoarea nominala”, a precizat Tudor Ciurezu, directorul general adjunct al SIF Oltenia.

    Ciurezu spune ca strategia de investitii a societatii se concentreaza pe companii cu “un actionariat puternic” si, totodata, pe societati lichide, care sa permita “un exit usor in viitor”. Conducerea SIF spune ca nu are in plan, in perioada imediat urmatoare, vanzari din portofoliu. “Nu pot sa ma gandesc sa le vand cu 30-40% mai jos, avand in vedere cam cat a scazut piata fata de anul trecut, in noiembrie”, spune Ciurezu.

    Potrivit acestuia, preturile la care sunt cotate multe dintre titlurile de la Bursa sunt “foarte atractive”.

    “Sunt retinut in valorificarea oportunitatilor de lichiditati. Asteptam, totusi, dividendele pe care le avem de primit de la companiile din portofoliu si cea mai mare parte a acestora vor fi investite pe Bursa. Dividendele pe care le vom primi se vor ridica in jurul a 17-20 milioane de euro”, a mai spus directorul SIF Oltenia.

    SIF Oltenia nu se va alatura in acest an SIF-urilor care au propus actionarilor majorari de capital prin capitalizarea profitului si acordarea de actiuni gratuite.

    “Sansele sunt minore sa se realizeze un cvorum, iar in urma unei astfel de majorari, indicatorii societatii ar suferi o perioada de timp viitoare”, spune Tudor Ciurezu.

    Sursa: Business Standard, 13 martie 2008

    mai mult

Pagina

inchide