Stiri bursiere

Informatii piata

Orice miscare a pretului unui instrument financiar listat la bursa are la origine o stire bursiera. Noi iti punem la dispozitie o selectie a celor mai importante stiri financiare de ultima ora, pentru a putea lua deciziile investitionale in deplina cunostinta de cauza.

13.03.2008

  • Speculatorii au dereglat corelarea cu SUA

    Curierul National   

    ___
    'Lichiditatea ar putea crește dacă investitorii vor vedea semnale certe spre creșteri, dar acest lucru nu se confirmă încă', ne-a declarat Adrian Bărbulescu, analist la Prime Transaction.

    mai mult

  • Ce urmeaza pentru STK?

    Wall-Street.ro   

    ___
    Paul Brendea, analist financiar la Prime Transaction considera subscrierea a 42 de procente din toata oferta un success,...

    mai mult

12.03.2008

  • Adriana Tanasoiu, Depozitarul Central: Am demarat operatiunile de imprumut de actiuni

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   

    ___
    Imprumuturile de actiuni, listarea titlurilor de stat si lansarea unor servicii suplimentare pentru companii sunt proiectele pe care Depozitarul Central le va derula anul acesta, conform Adrianei Tanasoiu, directorul general al institutiei. Depozitarul Central este institutia care se ocupa de decontarea tranzactiilor pe Bursa si tine registrul actionarilor companiilor listate.

    Primele imprumuturi de actiuni de pe piata locala, operatiuni curente pe alte piete au avut loc anul acesta odata cu listarea Erste Bank la Bursa din Bucuresti.

    'Operatiunea de imprumut de actiuni care este posibila in prezent este pe o perioada de maximum 7 zile si este gandita ca un instrument de management al riscului. Daca un intermediar nu dispune de actiuni la momentul decontarii tranzactiei, le poate imprumuta de la un alt investitor, urmand sa le restituie ulterior', spune Adriana Tanasoiu.

    Operatiunile de imprumut de actiunui urmeaza sa fie extinse pentru introducerea vanzarilor de actiuni imprumutate a mai spus ea, pentru operatiune mai fiind necesare si introducerea tranzactionarii pe conturi globale la nivelul intregii piete.

    Imprumuturile de actiuni pot fi facute in prezent si pe perioada catorva ore in cazul operatiunilor de arbitraj: specularea diferentei de pret de pe doua piete. 'Din cauza orelor diferite la care se fac decontarile pe cele trei piete pe care se tranzactioneaza actiunile Erste de exemplu, este posibil ca la momentul decontarii la Bucuresti un investitor sa nu dispuna de actiuni, desi le-a cumparat de la Viena, urmand ca cele de la Viena sa fie inregistrate la cateva ore dupa decontarea de la Bucuresti. In acest caz investitorul poate apela la un imprumut de actiuni de la un alt investitor pentru a realiza decontarea', spune Tanasoiu.

    Listarea la Bursa a titlurilor de stat, asteptata de investitori de multi ani, ar putea avea loc anul acesta, Depozitarul urmand sa se interconecteze cu Banca Nationala, care tine in prezent evidenta proprietarilor titlurilor de stat.

    'Exista discutii privind listarea la Bursa a titlurilor de stat si trebuie hotarat in primul rand cine va fi depozitarul acestora, noi sau Banca Nationala. S-a renuntat la ideea unor emisiuni speciale destinate listarii la Bursa, toate emisiunile urmand sa fie tranzactionate si pe Bursa, si pe piata interbancara. Va trebui sa fim interconectati cu Banca Nationala si va fi probabil un mecanism similar cu cel al interconectarii cu depozitarii din strainatate, in cazul tranzactionarii actiunilor Erste', spune Adriana Tanasoiu.

    Listarea actiunilor Erste la Bucuresti a adus introducerea unor noi mecanisme de tranzactionare pe piata: conturile globale si ordinele de tranzactionare fara prevalidare.

    Conturile globale presupun existenta unui singur cont pentru fiecare societate de brokeraj in evidentele Depozitarului Central, evidenta detinerilor individuale ale investitorilor cazand in responsabilitatea brokerilor. Ordinele fara prevalidare permit introducerea ordinelor de tranzactionare fara verificarea existentei actiunilor la momentul decontarii.

    Acestea, sunt utilizate in prezent doar pentru actiunile Erste, insa urmeaza sa fie extinse la nivelul intregii piete.

    'Pe data de 1 august va fi gata evaluarea finala a tranzactionarii pe conturi globale ceruta de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare, iar ulterior se va decide care vor fi pasii de urmat', spune Adriana Tanasoiu.

    Ea a mai precizat ca pana in prezent nu au existat incidente de decontare a tranzactiilor cu actiuni Erste, realizate prin conturi globale. Alaturi de imprumutul de actiuni, ca instrument de management al riscului, in cazul tranzactiilor cu actiuni Erste, intermediarii mai pot apela la imprumuturi pe termen scurt pentru plata actiunilor cumparate, garantand cu alte actiuni din portofoliu. Imprumuturile se realizeaza in baza unui acord intre Depozitarul Central si Citibank.

    Introducerea conturilor globale in cazul actiunilor Erste a fost bineprimita in randul societatilor de brokeraj. In primele trei saptamani de tranzactionare ale actiunilor Erste, adica pana la finalul lunii februarie, 65 din cei 75 de intermediari deschisesera conturi globale la Depozitar, conform Adrianei Tanasoiu.

    Depozitarul Central urmeaza sa isi ajusteze incepand de anul acesta tarifele percepute pentru a fi mai competitiv din punctul de vedere al preturilor practicate. Desi Depozitarul Central este singura institutie care deconteaza tranzactii cu actiuni in Romania, Adriana Tanasoiu spune ca de fapt se afla in concurenta cu institutiile similare din Europa. 'Emitentii pot sa isi aleaga depozitarul atunci cand decid sa se listeze si fara indoiala se vor uita la costuri. In plus vor incepe sa existe, conform legislatiei europene tranzactii cu actiuni in afara burselor, iar acestea vor putea fi operate la mai multi depozitari', spune Tanasoiu.

    Odata cu listarea Erste Bank, Depozitarul Central s-a conectat cu institutiile similare care opereaza pe cele mai importante 16 piete din Europa, companiile listate pe aceste piete avand astfel posibilitatea din punct de vedere tehnic sa se listeze si la Bursa de la Bucuresti.

    Societatea are in plan si lansarea unor noi servicii pentru companiile listate, legate in principal de operatiunile corporative ale acestora, un astfel de serviciu ar putea fi distribuirea dividendelor pentru companiile listate la Bursa.

    Sursa: Ziarul Financiar, 12 martie 2008'

    mai mult

  • Dezvoltatorul imobiliar Future Group pregateste listarea la BVB

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   

    ___
    Compania israeliana de dezvoltare imobiliara R.O. Future Group, care dezvolta impreuna cu Adama proiectul rezidential Edenia Titan, intentioneaza sa deruleze o oferta publica in vederea listarii la Bursa, potrivit unei raportari transmise CNVM. Future Group este inregistrata in Cipru, dar este listata pe Bursa din Tel Aviv din 2006. In Romania, compania a investit impreuna cu mai multi parteneri in Bucuresti si Sinaia, in proiecte precum Sitraco Center, Gemenii Sitraco, Hotelul Golden Tulip, toate din Bucuresti, si hotel Sinaia. Printre proiectele actuale se numara doua din domeniul rezidential, respectiv Edenia, dezvoltat in parteneriat cu Adama, si Green Park, si imobilul de birouri Eminescu.

    Sursa: Ziarul Financiar, 12 martie 2008

    mai mult

  • Biofarm vrea sa-si incorporeze intregul profit obtinut in 2007 in rezerve

    Wall-Street.ro   BIO

    ___
    Consiliul de administratie al producatorului de medicamente Biofarm Bucuresti (BIO) va propune actionarilor in cadrul adunarii generale din 16 aprilie incorporarea profitului net obtinut in 2007 in rezerve.

    Producatorul de medicamente Biofarm Bucuresti (BIO) a obtinut anul trecut un profit net de 13,5 milioane lei (3,74 milioane euro), in crestere cu 6% fata de anul anterior, dupa ce a inregistrat cheltuieli mai mari cu circa 12%.

    O parte a profitului, in valoare de 777.527 lei, ar urma sa fie incorporat in rezerve legale, restul de 12,73 milioane lei urmand sa fie directionat ca alte rezerve.

    La adunare generala vor putea participa persoanele inscrise in registrul actionarilor la data de 24 martie.

    Biofarm Bucuresti are un capital social de 97,75 milioane lei, divizat in 977,55 milioane actiuni, cu o valoare nominala de 0,10 lei. Potrivit ultimei raportari, SIF5 Oltenia controla 16,39%, SIF 2 Moldova avea 11,43%, iar SIF 1 Banat-Crisana detinea 10,41%.

    Compania are o capitalizare de 421,33 milioane lei (113,9 milioane euro), aferenta cotatiei de 0,4310 lei, stabilita in sedinta bursiera din 7 martie.

    Sursa: Wall-Street, 12 martie 2008

    mai mult

  • Titlurile de stat, listate in aprilie

    Romania libera   

    ___
    Pentru a sustine investitiile administratorilor de pensii private, Varujan Vosganian, ministrul Economiei si Finantelor, a declarat ca exista vointa politica de a lista la Bursa titlurile de stat. 'Asteptam pana la jumatatea lunii martie ca BNR si CNVM sa ne transmita daca sunt necesare modificari legislative, iar pana la sfarsitul lunii problema trebuie rezolvata', a spus Vosganian. Fondurile de pensii, spune Stere Farmache, presedintele Bursei de Valori Bucuresti, modernizeaza pietele de capital in care intra, deoarece au nevoie de mai multe solutii de plasament. Ele fac plasamente masive in titluri de stat, care au nevoie de o piata secundara, a adaugat Farmache. Totusi, ministrul Finantelor a avertizat ca nu va aparea in piata un suvoi de emisiuni de titluri de stat, de dragul fondurilor de pensii, deoarece 'Curtea de Conturi verifica oportunitatea emisiunii de titluri de stat. Cum in primele luni din acest an am avut un excedent bugetar, nu ne da afara din casa lipsa de bani pentru a face emisiuni de titluri, care pot fi un barometru asupra economiei. Facand o emisiune de titluri de stat pe cinci ani cu o dobanda anuala de 9% putem da impresia ca peste cinci ani vedem o inflatie similara', a spus Vosganian.

    Sursa: Romania Libera, 12 martie 2008'

    mai mult

  • AVAS cere Guvernului decalarea datei pentru finalizarea contractului de vanzare a Automobile Craiova

    BURSA.RO - TITLURILE ZILEI   

    ___
    AVAS va cere astazi Guvernului ca termenul limita pentru finalizarea contractului de vanzare-cumparare a actiunilor detinute de stat la Automobile Craiova sa fie 21 aprilie, avand in vedere ca pana la termenul prevazut initial - 14 martie - nu pot fi indeplinite conditiile din contract. Autoritatea va prezenta in sedinta de astazi a Guvernului o nota prin care va cere acordul Executivului pentru decalarea acestei date.

    Hotararea a fost luata pentru ca decizia Comisiei Europene, referitoare la ajutorul de stat acordat in cazul privatizarii Automobile Craiova, a fost emisa in 27 februarie, iar partile considera ca pana in data de 14 martie nu vor indeplini celelalte conditii prevazute in contractul de vanzare-cumparare. Comisia Europeana a anuntat, la sfarsitul lunii februarie, ca Automobile Craiova a beneficiat de un ajutor de stat ilegal in procesul de privatizare si a cerut Guvernului Romaniei sa recupereze 27 de milioane euro de la intreprinderea craioveana, valoarea estimata a prejudiciului suferit de statul roman.

    Comisia Europeana si-a finalizat investigatia aprofundata privind privatizarea Automobile Craiova, efectuata in temeiul normelor privind ajutoarele de stat, prevazute de Tratatul de aderare. In urma investigatiei deschise in octombrie 2007, s-a constatat ca Roma¬nia a impus o serie de conditii referitoare la vanzare, care aveau drept obiectiv asigurarea unui anumit nivel de productie si ocupare a fortei de munca, acceptand in schimb un pret de vanzare mai mic.

    Sursa: Bursa, 12 martie 2008

    mai mult

  • Rasdaq a dominat BVB la lichiditate

    Wall-Street.ro   

    ___
    '... s-ar incadra in valorile cu care ne-am obisnuit in ultima perioada', a declarat, pentru Wall-Street, Adrian Barbulescu, analist la Prime Transaction.

    mai mult

11.03.2008

  • Profitul industriei bancare va atinge un miliard de euro

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   

    ___
    Bancile au inceput anul in tromba si au facut un profit net de 87 mil. euro in ianuarie, in crestere cu circa 28% fata de castigul din decembrie, desi au deschis inca 101 agentii.

    Prima luna din 2008 creeaza astfel premisele ca profitul bancilor sa treaca anul acesta pragul de un miliard de euro, sustinut de cresterea veniturilor din comisioane, dar si de mentinerea unor marje de dobanda consistente.

    Castigul industriei bancare a urcat anul trecut la circa 823 mil. euro, piata inregistrand o medie lunara de aproape 69 mil. euro, potrivit datelor centralizate de BNR.

    Motorul cresterii se afla insa la bancile mari, care reusesc sa incaseze sume mai mari de pe urma unui volum sporit de afaceri si sa suporte mai bine costurile cu extinderea si atragerea de noi clienti.

    Asa se face ca primele doua banci de pe piata, BCR si BRD, au cumulat un profit net de peste 600 mil. euro, adica peste 70% din profitul realizat de intreg sistemul. In schimb, unele banci mijlocii sau mici au incheiat 2007 cu profituri minime sau chiar cu pierdere.

    In ciuda tendintei de comprimare din ultimii doi ani, marjele de dobanda s-au mentinut deasupra pragului de 5 puncte procentuale la lei, respectiv de 4 puncte la euro, si alaturi de cresterea rapida a veniturilor din comisioane, continua sa sustina majorarea profiturilor realizate de banci.

    In contextul tendintei de majorare a dobanzilor, unele banci au scumpit intai creditele si abia apoi au ridicat si dobanzile la depozite, preocupate de conservarea marjei.

    Cele mai mari doua grupuri bancare de pe piata si-au marit in 2007 veniturile nete din comisioane cu peste 50%, respectiv cu 53% in cazul BRD, pana la 296 mil. euro si cu 51,4% la BCR, pana la 256 mil. euro. De asemenea, marja neta de dobanda a urcat la BRD cu 29%, aducand 356 mil. euro, in timp ce la BCR veniturile nete din dobanzi au urcat cu 16,4%, pana la 587 mil. euro.

    Mai ales din 2007, bancile au inceput sa taxeze din ce in ce mai consistent serviciile oferite, incepand cu administrarea unui cont curent. Mai mult, a fost extinsa practica aplicarii de comisioane lunare la credite pentru compensarea unor dobanzi nominale mai scazute.

    Numeroase banci gasesc astfel resurse pentru a-si majora veniturile mai repede decat cheltuielile, insa situatia este diferita in cazul mai multor institutii de credit care inca au de facut investitii substantiale pentru extindere si pentru a castiga cota de piata de la concurenti. O mare provocare devin in acest context calitatea si disponibilitatea fortei de munca specializate, fiind nevoie si de investitii mari in training, pe langa costurile salariale.

    Prima luna din ianuarie a adus pe piata bancara 101 de noi unitati, totalul ajungand la 5.582, in crestere cu 1.181 fata de nivelul din 2006.

    In acelasi timp, numarul angajatilor a crescut cu doar 177, pana la 65.832, indicand faptul ca bancile mari inca dispun de resurse umane care prin modernizarea si centralizarea functiilor pot fi mutate din back-office in zona de lucru direct cu clientela.

    Profitul net pe angajat la nivelul industriei s-a ameliorat fata de lunile precedente din 2007, ajungand la 5.000 de lei (circa 1.388 de euro).

    De asemenea, profitul net mediu pe banca a fost de circa 2,2 mil. euro, fata de o medie lunara de 1,7 mil. euro la nivelul anului trecut.

    Cresterea solida a profitului obtinut de sistemul bancar in 2007 a contribuit la imbunatatirea rentabilitatii capitalului (ROE) cu 0,2 puncte procentuale fata de nivelul din 2006, pana la 10,4%. Pe de alta parte, rentabilitatea activelor (ROA) s-a diminuat cu 0,2 puncte procentuale, ajungand la 1,1%.

    Ianuarie, in forta

    # Profit net: 85 mil. euro

    # Unitati noi: 101; total unitati: 5.582

    # Angajati noi: 177; total angajati: 65.832

    # Profit net pe salariat: 1.388 de euro

    Sursa: Ziarul Financiar, 11 martie 2008

    mai mult

  • PCC incearca sa blocheze majorarea de capital de la Oltchim

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   OLT

    ___
    Principalul actionar minoritar al Oltchim Ramnicu Valcea (OLT), grupul german PCC, care detine 13% din actiuni, sustine ca transformarea datoriilor companiei catre stat in actiuni reprezinta o forma de ajutor de stat, care contravine normelor europene.

    In acest sens, reprezentantii PCC s-au adresat catre Parlamentul European printr-o petitie, respectiv catre Consiliul Concurentei, cat si presedintelui Romaniei.

    Proiectul cu privire la conversia creantelor statului la Oltchim, in valoare de 211 mil. dolari, urmeaza sa intre in urmatoarele zile pe masa de discutii a Camerei Deputatilor.

    Reprezentantii Oltchim sustin insa ca demersul PCC face parte din strategia grupului german de preluare a Oltchim. 'Tot ce face PCC face in defavoarea societatii si trage de timp in speranta ca va putea sa solicite falimentarea Oltchim. Probabil ca dupa aceea vrea sa cumpere compania pe nimic', spune Constantin Roibu, directorul general al Oltchim.

    El spune ca potrivit reglementarilor in vigoare, o societate care are datorii si activele nete diminuate la mai putin de jumatate din valoarea capitalului social, ca in situatia Oltchim, poate fi dizolvata in cazul in care capitalul social nu e majorat.

    Reprezentantii PCC nu au putut fi contactati pentru comentarii suplimentare.

    Activele Oltchim nu au mai fost reevaluate de ani buni, acestea fiind estimate de conducerea companiei la 400 mil. euro, iar capitalul social, care se ridica in prezent la 13,3 mil. dolari, nu a mai fost majorat de 14 ani. Reprezentantii combinatului spun ca transformarea datoriilor in actiuni nu face obiectul unui ajutor de stat, pentru ca acestea au reprezentat la un moment dat investitii facute de stat in societate.

    Investitiile au intarziat insa sa apara pentru ca achizitia de echipamente a fost impovarata de TVA si taxele vamale ce au fost impuse dupa decizia de realizare a lor, iar compania platea la stat penalitati de 120% pe an.

    Reprezentantii AVAS si cei ai companiei au cerut anul trecut acordul Comisiei Europene pentru operatiunea de majorare si PCC a aprobat operatiunea.

    Potrivit lui Roibu, in timpul audierilor, membrii Comisiei au declarat ca operatiunea nu este ajutor de stat decat in cazul in care statul vinde actiunile rezultate din majorare la un pret sub valoarea nominala a acestora.

    Membrii Comisiei Europene nu au dat atunci un raspuns cu privire la caracterul de ajutor de stat al conversiei datoriilor Oltchim, insa, conform reglementarilor, daca aceasta nu se exprima in termen de 60 de zile de la data de 14 septembrie, se poate considera ca fiind o aprobare tacita.

    AVAS a amanat anul trecut operatiunea de majorare a capitalului la cererea PCC, care a dorit ca datoriile statului sa fie auditate de o societate competenta. PCC a desemnat compania de audit Price-Waterhouse Coopers pentru efectuarea acesteia, firma urmand sa se pronunte undeva la sfarsitul acestei luni.

    AVAS detine 53% din actiunile Oltchim, iar SIF Oltenia are o participatie de 5,93% din societate.

    Actiunile Oltchim au inchis sedinta de ieri la pretul de 0,91 lei/actiune, capitalizarea companiei fiind de 79 mil. euro.

    Sursa: Ziarul Financiar, 11 martie 2008'

    mai mult

Pagina

inchide