Stiri bursiere

Informatii piata

Orice miscare a pretului unui instrument financiar listat la bursa are la origine o stire bursiera. Noi iti punem la dispozitie o selectie a celor mai importante stiri financiare de ultima ora, pentru a putea lua deciziile investitionale in deplina cunostinta de cauza.

10.03.2008

07.03.2008

  • Orban: Am putea lista 20% din Henri Coanda, sa atragem investitorii strategici

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   

    ___
    Pachetele de actiuni scoase la vanzare pe Bursa din Aeroportul International Henri Coanda si celelalte sapte companii pe care Ministerul Transportului intentioneaza sa le listeze ar putea fi majorate de la 5% la pana la maxim 20%, pentru atragerea investitorilor strategici, a declarat ministrul transporturilor, Ludovic Orban.

    'Vrem sa majoram pachetele de actiuni listate, pentru ca investitorii strategici ar putea considera prea mica o participatie de 5%', a spus Ludovic Orban.

    Potrivit Top 100 Cele Mai Valoroase Companii realizat de Ziarul Financiar anul trecut in colaborare cu casa de investitii Capital Partners, aeroportul Henri Coanda era evaluat la 890 de milioane de euro, in conditiile unei cifre de afaceri de 61,7 mil. euro realizata in 2006 si o marja de profit de aproape 40%.

    Astfel, statul ar putea obtine circa 45 mil. euro din vanzarea pe Bursa a unui pachet de 5% din actiuni, iar majorarea ofertei la 20% din actiuni ar putea duce valoarea acesteia la un nivel record de 180 mil. euro.

    Cea mai mare oferta publica derulata pana acum pe Bursa a fost cea a transportatorului de gaze naturale Transgaz Medias, care a strans circa 63 mil. euro in urma ofertei publice de la sfarsitul anului trecut.

    Ieri au fost demarate procedurile pentru selectia intermediarului pentru listarea Aeroportului International Henri Coanda, data limita de depunere a ofertelor fiind 28 martie.

    Pentru a lista aeroportul Henri Coanda, Guvernul trebuie insa sa anuleze mai intai hotararea de infiintare a Companiei Nationale Aeroporturi Bucuresti, Ministerul Transporturilor solicitand abrogarea actului, contestat in justitie, pentru a nu bloca vanzarea pe Bursa a unor actiuni din capitalul social al acestora.

    Potrivit lui Orban, aceasta hotarare trebuia luata astazi, insa a fost amanata pentru saptamana viitoare.

    De asemenea, pentru majorarea pachetului vandut de la 5% la 20% este necesara o noua hotarare de guvern, cea anterioara, din 2006, specificand vanzarea unui pachet de fix 5% din capitalul social pentru toate cele opt companii pe care Ministerul Transporturilor vrea sa le privatizeze.

    Henri Coanda detine un capital social de aproape 40 de mil. euro (143 de milioane de lei), aferent unui numar de 14,3 milioane de actiuni.

    Actionariatul companiei este compus din Ministerul Transporturilor, cu o participatie de 80% din actiuni si Fondul Proprietatea cu 20% din titluri.

    Alaturi de aeroportul Henri Coanda urmeaza sa fie listate si aeroporturile Baneasa, Mihail Kogalniceanu din Constanta si Traian Vuia din Timisoara, precum si Administratia Canalelor Navigabile, Administratia Porturilor Dunarii Maritime, Compania Nationala Administratia Porturilor Maritime si Administratia Porturilor Dunarii Fluviale.

    'Si procedurile pentru aceste societati urmeaza sa fie demarate in urmatoarea perioada', a mai spus Orban.

    Casa de avocatura selectata la mijlocul anului trecut pentru a furniza asistenta juridica pentru organizarea procedurilor de selectare a intermediarilor si pentru modificarea actelor constitutive ale societatilor din cadrul proiectului, precum si pentru consultanta cu privire la derularea procesului de listare, este Bostina si Asociatii. Casa de avocatura a mai participat la listarea companiei Transelectrica, transportatorul national de energie, si a producatorului de profil de aluminiu Alumil.

    Aeroportul Henri Coanda in cifre:

    # Aeroportul a avut un trafic de 4,9 mil. pasageri anul trecut, in crestere cu peste 40%

    # Pentru anul 2008 este estimata o crestere cu 20-25% a numarului de pasageri

    # Cifra de afaceri estimata pentru 2008 este de circa 74 mil. euro, fata de un nivel de circa 71,5 mil. euro in 2007

    Sursa: Ziarul Financiar, 7 martie 2008'

    mai mult

  • Dafora: Nu ne divizam in viitorul apropiat

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   DAFR

    ___
    Separarea activitatii de constructii la Dafora Medias (DAFR) reprezinta un proiect pe termen lung ce este luat in calcul de conducerea societatii si nu implica o divizare a companiei in perioada imediat urmatoare, potrivit reprezentantilor companiei. Acestia au mai precizat ca procesul poate avea loc doar dupa o analiza elaborata a unei companii competente astfel incat procesul sa nu afecteze in nici un fel interesele actionarilor. Separarea activitatilor a fost sugerata atat de actionari ai Dafora, cat si de o parte din potentialii investitori care doresc sa intre in actionariatul companiei. 'Datorita faptului ca societatea Dafora activeaza direct sau indirect pe diferite sectoare, exista o anumita confuzie in ceea ce priveste domeniul de activitate al companiei noastre. O parte din investitorii cu care am discutat pana in prezent s-au aratat interesati de un anumit obiect de activitate, astfel incat sa nu isi asume posibilele riscuri aferente celeilalte activitati. Separarea activitatii de foraj de cea de constructii nu face obiectul unei divizari in viitorul apropiat. Este doar un aspect pe care l-am luat in considerare avand la baza cele mentionate mai sus', au declarat reprezentantii companiei. Anul trecut, afacerile Dafora s-au dublat fata de cele din 2006, ajungand la 87,5 milioane de euro (292 de milioane de lei), iar profitul net al companiei a urcat in aceeasi perioada cu 54,3%, la aproape 4,5 milioane de euro (31,9 milioane de lei). Actiunile Dafora au fost transferate la sfarsitul saptamanii trecute la categoria a II-a a Bursei de Valori Bucuresti. Ultima tranzactie cu titlurile Dafora s-a realizat ieri la pretul de 0,365 lei, capitalizarea companiei fiind de circa 95 mil. euro.

    Sursa: Ziarul Financiar, 7 martie 2008'

    mai mult

  • Mecanica Rotes vrea sa-si majoreze capitalul social cu 30%

    Wall-Street.ro   METY

    ___
    Consiliul de administratie al Mecanica Rotes va propune actionarilor la adunarea generala din 7 aprilie majorarea capitalului la 55,17 milioane lei de la 42,4 milioane lei si injumatatirea valorii nominale a actiunilor de la 1 leu la 0,50 lei.

    Majoarea de capital ar urma sa aiba loc prin incorporarea rezervelor constituite din profitul realizat in 2007 si prin aport in numerar.

    In cazul majorarii prin incorporarea rezervelor ar urma sa fie emise 8,48 milioane actiuni cu valoarea nominala de 0,50 lei, fiecarui actionar inregistrat in registrul actionarilor la data de referinta, 23 aprilie, i se va aloca gratuit un numar intreg de actiuni noi, fractiunile ce ar putea rezulta urmand sa fie eliminate.

    Majorarea prin aport in numerar va fi de 8,48 milioane lei, pentru aceasta se vor emite 16,97 milioane actiuni cu valoarea nominala de 0,50 lei. Actiunile nou emise vor putea fi subscrie de actionarii inregistrati in registrul actionarilor pe 23 aprilie, acestia vor urma sa subscrie o actiune noua pentru fiecare 5 actiuni vechi detinute.

    Majorarea de capital ar urma sa se faca fara prima de subscriere si numai pentru actiuni intregi. Perioada de exercitare a dreptului de preferinta este de 30 de zile de la publicarea hotararii in Monitorul Oficial.

    Productia companiei este axata pe fabricarea de truse de sudura si taiere cu oxigaz, robinete pentru butelii si reductoare.

    Mecanica Rotes si-a marit anul trecut profitul de aproapre cinci ori la 7,5 milioane lei ( 2,08 milioane euro), in timp ce afacerile companiei au avansat cu 13,2% pana la 6,8 milioane lei (1,85 milioane euro), potrivit rezultatelor preliminate anuntate in februarie.

    Actiunile Mecanica Rotes erau cotate la inchiderea sedintei de miercuri la 0,575 lei, ceea ce conduce la o capitalizare de 23,8 milioane lei (6,43 milioane euro). Titlurile companiei se tranzactioneaza la categoria de baza a pietei Rasdaq, sub simbolul METY.

    Sursa: Wall-Street, 7 martie 2008

    mai mult

  • Un fond polonez ofera 60 mil. euro pentru Simcor

    Business Standard   

    ___
    Proprietarii grupului de firme Simcor din Oradea, unul dintre cei mai mari producatori de BCA si de materiale de constructii din Romania, sunt in discutii avansate pentru vanzarea businessului cu un investitor care este deja prezent pe piata, valoarea tranzactiei ce ar putea fi incheiata in perioada urmatoare fiind estimata in jurul valorii de 60 mil. euro, sustin surse apropiate afacerii.

    Potrivit surselor citate, compania Enterprise Investors, care administreaza fondul de investitii Polish Enterprise Fund si care are in portofoliu afacerea cu BCA Macon

    Deva, este in pole-position la negocierile de preluare a Simcor, dupa ce a inaintat o oferta financiara de peste 60 mil. euro.

    Omul de afaceri german Stache Lutz, principalul actionar al grupului Simcor, si asociatul sau, Mihai Voiculescu, au purtat discutii de vanzare cu mai multi investitori, insa, in final, pe lista scurta au ramas nume precum fondul american de investitii AIG, irlandezii de la CRH (care au preluat, la finele anului trecut, Elprecon Craiova), Xella - Germania sau investitorul financiar polonez Enterprise Investors. Contactat de Business Standard, Mihai Voiculescu, reprezentantul Simcor Oradea, a declarat ca nu poate dezvalui informatii confidentiale din procesul de negociere, pana la incheierea oficiala a tranzactiei. Oficialii Enterprise Investors nu au dorit sa faca nici un comentariu pe acest subiect.

    Interesul pentru preluarea Simcor Oradea este mare, in conditiile in care producatorii de BCA sunt tinte de achizitie din partea investitorilor financiari, cat si din zona celor strategici, pe fondul marjelor bune de profit care se obtin in industrie si al ratelor de crestere anuale de doua cifre.

    In cazul in care Enterprise Investors va cumpara grupul din Oradea, va deveni cel mai mare producator de pe piata romaneasca de BCA, cu o capacitate de productie totala de circa 550.000 de metri cubi pe an, reprezentand 25% din productia locala, evaluata, in 2007, la 2,2 mil. metri cubi. In prezent, Macon Deva produce anual 240.000 metri cubi de BCA, in timp ce cele doua fabrici ale Simcor, de la Oradea si Suceava, au o capacitate totala de 315.000 metri cubi pe an.

    Grupul Simcor include noua firme cu activitati in productia sau comercializarea materialelor de constructii, businessul cu BCA avand ponderea cea mai importanta in afacerile totale, cu un nivel de 25 milioane de euro, fiind urmat de afacerea cu var, segment pe care grupul detine doua unitati cu o capacitate totala de 230.000 tone pe an, la Targu-Jiu si la Medgidia.

    Celelalte firme ale grupului opereaza pe segmentele mortare si adezivi, prefabricate din beton, plase sudate, stalpi electrici si pavaje, semineuri, precum si cosuri de fum si cahle de teracota.

    Grupul este controlat de omul de afaceri german Stache Lutz, care detine pachete majoritare de actiuni in cele mai multe dintre firmele Simcor.

    Piata locala de BCA a atins, anul trecut, un nivel de 2,4 milioane de metri cubi, din care 200.000 metri cubi au provenit din importuri. Principalii jucatori din piata sunt Celco Constanta, Prefab Bucuresti, Elpreco Craiova, Prefabricate Vest Macon Deva sau Simcor Oradea.

    Sursa: Business Standard, 7 martie 2008

    mai mult

06.03.2008

  • Avion Systems, in negocieri pentru Turbomecanica

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   TBM

    ___
    Grupul israelian Avion Systems, cu operatiuni in industria aeronautica, se afla in negocieri pentru preluarea producatorului de componente pentru industria aeronautica Turbomecanica Bucuresti (TBM).

    'Purtam negocieri cu reprezentantii Turbomecanica, insa nu s-a ajuns inca la o intelegere', a declarat pentru ZF Ron Saver, presedintele Avion Systems. El nu a dorit sa ofere alte detalii. Potrivit unor surse din piata, principalii actionari ai Turbomecanica Bucuresti cauta cumparatori pentru pachetul majoritar de 51% din actiuni. Capitalizarea Turbomecanica este in prezent de 51 mil. euro, astfel ca valoarea tranzactiei ar putea depasi 25 mil. euro.

    Cei mai importanti actionari sunt Radu Viehmann, actualul director general al companiei, care detine 25,87% din actiuni, si urmasii fostului director general Serban Ioan Ciorapciu, care controleaza circa 24,25% din actiuni.

    Reprezentantii companiei nu au putut fi contactati.

    La sfarsitul lui 2006, concernul american United Technologies a derulat un proces de due dilligence (evaluare) asupra companiei vizand achizitia unui pachet majoritar de actiuni. Turbomecanica a anuntat la sfarsitul anului trecut un proiect de relocare a companiei si a cumparat un teren de 5,08 hectare in parcul logistic Bucuresti West, situat in zona autostrazii Bucuresti-Pitesti.

    Turbomecanica produce componente pentru motoare de aeronave, avand in portofoliu clienti importanti precum General Electric sau Rolls Royce.

    Compania a realizat in 2006 afaceri de 104 mil. lei (29 mil. euro) si un profit net de 16,5 mil. lei (4,6 mil. euro).

    Sursa: Ziarul Financiar, 6 martie 2008'

    mai mult

  • Bere Azuga vrea pe Bursa

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   

    ___
    Conducerea Bere Azuga (BEGY) a propus actionarilor promovarea titlurilor de pe piata RASDAQ pe cea reglementata a Bursei de Valori Bucuresti. Decizia urmeaza sa fie luata in Adunarea Generala de la inceputul lunii aprilie. Conducerea societatii ar urma sa fie imputernicita sa decida la ce categorie vor fi listate titlurile, precum si sa aleaga societatea de brokeraj care va intermedia transferul actiunilor Bere Azuga pe Bursa. Compania si-a majorat recent capitalul social, dupa ce actionarii societatii au subscris un numar de circa 2,76 milioane de actiuni in cadrul majorarii de capital derulata in perioada 23 ianuarie - 21 februarie 2008. In cadrul procesului au fost subscrise 90% din titlurile emise, urmand ca in etapa a doua actionarii care au subscris in prima etapa sa aiba dreptul sa subscrie potrivit detinerilor. Principalii actionari ai producatorului de bere sunt Moraru Valerii, cu o detinere de 38,03% din capital, si o societate controlata de omul de afaceri, Rombas Trans International, cu un pachet de 20,1%.

    Sursa: Ziarul Financiar, 6 martie 2008

    mai mult

  • AVAS a revocat oficial oferta de privatizare pentru Antibiotice Iasi

    DailyBusiness.ro   ATB

    ___
    AVAS a anuntat, miercuri, oficial, publicarea Anuntului de revocare a ofertei de vanzare a societatii Antibiotice S.A. Iasi.

    AVAS va restitui integral sumele platite de investitori pentru Dosarul de prezentare si pentru taxa de acces la camera de date a societatii, a anuntat Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului, intr-un comunicat de presa.

    'AVAS va relansa societatea la privatizare folosind o metoda conforma cu cerintele Comisiei Europene si care sa tina cont de importanta economica si sociala a S.C. Antibiotice S.A. Iasi', a mai precizat AVAS.

    Presedintele AVAS, Teodor Atanasiu a declarat duminica, la Alba Iulia, ca AVAS a solicitat Guvernului sa amane privatizarea societatii Antibiotice Iasi deoarece scandalurile din jurul acestei privatizari ar fi afectat pretul de vanzare.

    'La modul in care se incinsesera spiritele in Romania si, la modul in care prostiile debitate de multi demnitari ai statului roman sau alte persoane interesate, era foarte clar ca aceasta tranzactie era sub un mare semn de intrebare din partea investitorilor si pretul ar fi fost denaturat in momentul in care s-ar fi tinut aceasta licitatie', a afirmat Atanasiu, care este de parere ca pretul pachetului de actiuni ar fi scazut semnificativ.

    Presedintele AVAS a negat faptul ca privatizarea societatii iesene ar fi urmat sa fie netransparenta: 'Toate povestile care s-au spus despre Antibiotice Iasi sunt niste fabulatii de an electoral (...) Nu s-a inventat in Uniunea Europeana o metoda mai transparenta decat licitatia deschisa cu strigare. Nu s-a inventat', a subliniat Atanasiu.

    Presedintele AVAS a respins si acuzatiile privind interese imobiliare, afirmand ca cele 40 de hectare de teren ale Antibiotice au o valoare mult mai mica decat cea vehiculata, pretul de pornire al licitatiei fiind mai mare decat valoarea terenului.

    'Pretul nostru de plecare a fost peste 250 de milioane de euro pe intreg pachetul de actiuni, 260 de milioane, statul are 53%, pentru care avem un pret de plecare de 136 de milioane de euro. Insemna doi lei noi pe actiune fata de 1,7 cat era cotatia la bursa. Deci nici vorba de o speculatie', a afirmat Atanasiu.

    AVAS vrea sa vanda pachetul de 53,0173% din actiuni detinut de stat la Antibiotice, la un pret de pornire al licitatiei cu strigare de 2 lei/actiune, in total - 130 milioane de euro.

    Sursa: Daily Business, 6 martie 2008'

    mai mult

Pagina

inchide