Stiri bursiere

Informatii piata

Orice miscare a pretului unui instrument financiar listat la bursa are la origine o stire bursiera. Noi iti punem la dispozitie o selectie a celor mai importante stiri financiare de ultima ora, pentru a putea lua deciziile investitionale in deplina cunostinta de cauza.

06.03.2008

  • Asigurarile, o piata de 2,7 miliarde de euro in 2008

    Adevarul   

    ___
    Reprezentantii societatilor de profil anticipeaza, in urmatorii noua ani, cresteri medii anuale de 13-15%.

    Piata asigurarilor din tara noastra va inregistra, pe termen mediu si lung, un ritm sustinut de dezvoltare. Daca pana la sfarsitul acestui an, primele subscrise pe segmentul asigurarilor generale si de viata vor ajunge la aproximativ 2,7 miliarde de euro (9 miliarde de lei), anul 2017 ar putea marca un bilant de 7,5 miliarde de euro.

    Asigurarile generale si de viata au cumulat, anul trecut, prime brute subscrise in valoare de 7,17 miliarde de lei (2,15 miliarde de euro), in crestere cu 25,16% comparativ cu 2006.

    Datele provizorii ale Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor(CSA) indica faptul ca asigurarile generale au generat o pondere de 79,9% din totalul primelor subscrise, restul de 20,1% fiind determinate de asigurarile de viata. In 2007, asigurarile generale au generat prime brute subscrise in valoare de 5,73 miliarde de lei, in crestere nominala cu 24,84% fata de 2006.

    'Dupa cum era de asteptat, asigurarile auto reprezinta cea mai mare parte din asigurarile generale, respectiv 72%', a spus Angela Toncescu, presedintele CSA. In ceea ce priveste asigurarile de viata, acestea au generat anul trecut prime de 1,44 miliarde lei, cu 26,46% mai mult decat in anul precedent. 'Avand in vedere ca ritmul de crestere din 2007 a fost cu mult peste nivelul consemnat in anul anterior, putem aprecia ca a avut loc o relansare a asigurarilor de viata', a apreciat Toncescu.

    Odata cu piata de profil, a crescut si valoarea despagu¬birilor platite de asiguratori pentru contractele incheiate. Astfel, societatile de asigurari au acordat, anul trecut, despagubiri de 3,35 miliarde de lei, cu 27,71% mai mult decat in 2006.

    Avansul despagubirilor l-a depasit pe cel al pietei

    'Era de asteptat ca valoarea despagubirilor platite sa creasca intr-un ritm mai accentuat decat valoarea primelor brute subscrise, deoarece si costurile inlocuirii bunurilor sunt altele', a mai spus Toncescu. Indemnizatiile platite pentru asigurari generale s-au ridicat la 3,17 miliarde de lei, iar cele pentru asigurari de viata au fost de 0,18 miliarde de lei. Piata asigurarilor va creste in acest an cu 25-26% fata de nivelul inregistrat in 2007, pana la circa 9 miliarde de lei, a estimat presedintele CSA.

    Acest avans va fi impulsionat de cresteri ale segmentului asigurarilor auto, dar si ale asigurarilor de viata. 'Cred ca piata de profil isi va mentine in acest an ritmul de crestere atins in 2007', a adaugat Toncescu. Seful Comisiei a mai spus ca, pana in 2017, piata asigurarilor va atinge un nivel de circa 7,5 miliarde de euro, in conditiile unei cresteri medii anuale de 13-15% in euro.

    La finele anului trecut, pe piata romaneasca isi desfasurau activitatea 42 de asiguratori autorizati. In plus, peste 150 de societati de asigurare din spatiul european au notificat, in 2007, Comisia cu privire la intentia de a vinde polite pe piata romaneasca. In prezent, numarul acestora a ajuns la 196. Totodata, sase dintre asiguratorii din Romania vor vinde polite in tarile Uniunii Europene.

    Sursa: Adevarul, 6 martie 2008'

    mai mult

  • Insiderii intră la cumpărare

    Curierul National   

    ___
    '... ceea ce nu este un semnal bun pentru piața de capital', este de părere Adrian Bărbulescu, analist la Prime Transaction.

    mai mult

  • Volumele mici au marcat sedinta de ieri a BVB

    Wall-Street.ro   

    ___
    '... diferente mai mari de la o zi la alta, efectul amplificandu-se pe volumele mici', a declarat Gheorghe Uleia, broker Prime Transaction, potrivit NewsIn.

    mai mult

05.03.2008

  • Armax Gaz va rascumpara 10% din actiuni, pentru a le distribui angajatilor

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   ARAX

    ___
    Producatorul de echipamente pentru industria gazelor naturale si a petrolului Armax Gaz din Medias (ARAX) va rascumpara un pachet de actiuni reprezentand 10% din capitalul social, pentru a fi oferite angajatilor, a anuntat marti compania. Actionarii au aprobat luni operatiunea in cadrul unei adunari generale. Cele 60,43 mil. actiuni vor putea fi rascumparate de pe piata de capital la un pret cuprins intre 0,1 lei si 1,5 lei pe unitate, potrivit hotararii actionarilor. Titlurile Armax au inchis sedinta de ieri la un pret de 0,235 lei/actiune. Sumele necesare achizitionarii titlurilor vor proveni din profitul sau din rezervele disponibile ale firmei, cu exceptia rezervelor legale, iar programul de rascumparare se va desfasura intr-o perioada de maxim 18 luni de la data publicarii hotararii actionarilor in Monitorul Oficial. Conform celor mai recente raportari, firma este controlata in proportie de 37,64% de directorul general, Mircea Simion Vescan.

    Sursa: Ziarul Financiar, 5 martie 2008

    mai mult

  • Parlamentul a votat legea speciala pentru privatizarea Automobile Craiova

    DailyBusiness.ro   

    ___
    Camera Deputatilor a adoptat marti legea speciala care vizeaza privatizarea Automobile Craiova, Ford primind astfel unda verde pentru a incepe investitia in Romania.

    John Fleming, presedinte Ford Europa, a declarat ca decizia adoptata de Parlamentul Romaniei va permite Ford preluarea fabricii Automobile Craiova.

    'Urmare a deciziei Comisiei Europene cu privire la privatizarea Automobile Craiova, emisa saptamana trecuta, care a confimat faptul ca Ford a fost deschis si transparent pe parcursul intregului proces, m-am bucurat sa ma intalnesc cu premierul Tariceanu (marti, la Salonul Auto de la Geneva-n.r.), prilej cu care am reconfirmat angajamentul nostru cu privire la uzina din Craiova', a spus John Fleming.

    'Prin adoptarea, astazi, a legii speciale si in urma aprobarii Comisiei Europene din data de 27 februarie, suntem pregatiti sa devenim proprietarii fabricii din Craiova in viitorul cel mai apropiat', a mentionat John Fleming.

    Ford va intra efectiv in societate incepand cu finele acestei luni, a declarat, anterior, presedintele Comisiei de Privatizare, Sebastian Vladescu.

    'Nu vom mai avea intalniri cu cei de la Ford. Textele sunt agreate, ramane acum treaba consultantilor, astfel ca pana la sfarsitul lunii sa incheiem', a declarat Sebastian Vladescu, pentru Newsin.

    Referindu-se la suma de 27 milioane euro, pe care statul roman trebuie sa o recupereze de la Automobile Craiova, Valdescu a spus ca masura va fi pusa in practica in termen de patru luni.

    'Cele 27 milioane de euro vor fi platite in conformitate cu decizia Comisiei Europene in termen de patru luni', a declarat presedintele Comisie de privatizare.

    Sursa: Daily Business, 5 martie 2008'

    mai mult

  • Flamingo vrea profit de cinci ori mai mare in 2008

    Business Standard   

    ___
    Flamingo International, al treilea retailer de pe piata locala de electrocasnice, electronice si produse IT&C, dupa cifra de afaceri, si-a bugetat pentru acest an un profit net de 2,6 milioane de euro, in crestere cu 395% fata de anul anterior, corespunzator unei cifre de afaceri de peste 210 milioane de euro,mai mare cu 23% fata de 2007.

    “In 2007, am finalizat procesul de consolidare a grupului și ne-am indeplinit in totalitate obiectivele propuse. Anul acesta, ne propunem sa caștigam in mod sistematic o cota din ce in ce mai mare pe piața retailului electronic, electrocasnic și IT&C, prin continuarea dezvoltarii rețelei Flanco World și prin lansarea unui nou concept de magazine de entertainment&IT sub brandul Flamingo Computers. Anul acesta vizam o cifra de afaceri de 210 milioane de euro”, a declarat Jiri Rizek, CEO Flamingo International. Bugetul de investitii pentru acest an a fost stabilit la opt milioane de euro, necesari pentru deschiderea a zece magazine Flanco World. Compania si-a propus sa atinga o suprafața totala de vanzari de 70.000 de metri patrati, pana la finalul acestui an, și de 90.000 de metri patrati, la finalul lui 2010. In ceea ce privește piața locala de retail electronic, electrocasnic și IT&C, chiar daca, deocamdata, nu sunt disponibile date complete, reprezentanții Flamingo International apreciaza ca aceasta inregistreaza un ritm de creștere de aproximativ 15%, pana la valoarea de aproximativ un miliard de euro.

    Pentru perioada viitoare, compania estimeaza ca piața va continua ritmul de creștere, urmand ca, in 2010, sa inregistreze valoarea de 1,5 mld. euro.

    “Anul trecut, principalele linii de creștere a pieței locale de retail electronic, electrocasnic și IT&C au venit dinspre segmentele de IT&C și electronice. Ne așteptam ca produsele IT&C sa-și mențina ritmul accelerat de creștere și in anii urmatori, majorandu-și cota de la 25% din totalul pieței in 2007 la 40% in 2010”, a mai declarat CEO-ul Flamingo International. “Principalul motiv al cresterii este dat de majorarea PIB-ului cu 5-7%, care va duce la cresterea puterii de cumparare, care va genera consum”, a declarat Dragos Simion, presedintele Flamingo International. Segmentul de IT&C reprezinta 45% din totalul vanzarilor grupului Flamingo. “Suntem, inca, in urma in privinta penetrarii internetului, comparativ cu Ungaria, de exemplu, sau cu alte tari din restul Europei. Odata ce aceasta penetrare va creste, piata de IT&C se va majora”, a mai spus oficialul Flamingo. De asemenea, compania va intra si pe segmentul comertului electronic, cu marca eFlamingo. “Cel mai probabil in a doua jumatate a lunii aprilie, magazinul nostru online va fi lansat”, a spus directorul executiv al grupului. Compania estimeaza ca, pe segmentul online, va atinge, in 2010, o cota de 20%.

    Cotele jucatorilor mari de pe piata de retail se vor replica si pe segmentul vanzarilor online”, a precizat presedintele Consiliului de Administratie al companiei, Dragos Simion. In 2007, Flamingo a avut vanzari de 171 mil. euro, cu noua mil. peste estimarile initiale, si un profit de 528.000 de euro. Grupul Flamingo International activeaza pe piata din Romania din anul 1994, avand ca principal obiect de activitate comertul cu produse IT&C, electronice si electrocasnice prin intermediul retelelor Flanco, Flanco World si Flamingo Computers. Din anul 2005, compania Flamingo International este cotata la Bursa de Valori Bucuresti. Actionarii Flamingo International sunt Dragos Cinca, cu o detinere de 25%, Flanco Holdings - cu 11%, QVT - cu aproximativ 16-17%, restul actiunilor fiind in portofoliile unor fonduri de investitii si a unor actionari individuali.

    Pentru anul in curs, Altex estimeaza afaceri de 350 mil. euro, iar Domo si-a propus o crestere a cifrei de afaceri cu 40%, pana la 270 mil. euro, apreciind ca ritmul de crestere al pietei se va mentine la 25-30%, pana la valoarea de 1,3 mld. euro.

    Sursa: Business Standard, 5 martie 2008

    mai mult

  • Hotararea de Guvern privind free-float-ul Transelectrica ar putea fi aprobata in mai

    BURSA.RO - TITLURILE ZILEI   TEL

    ___
    Hotararea de Guvern privind majorarea actiunilor Transelectrica tranzactionate la bursa cu inca 10% din capitalul social ar putea fi aprobata in luna mai, a declarat ieri, pentru Rompres, directorul de dezvoltare al transportatorului de electricitate, Razvan Purdila.

    'Suntem in proces de pregatire a unei Hotarari de Guvern privind majorarea free-float-ului cu inca 10 procente. Pe plan intern, discutiile vor fi finalizate in aceasta luna, apoi procedurile nu mai depind de noi, ci de minister si de alte autoritati. Speram insa ca, pana in mai, acest act normativ sa fie aprobat', a spus domnul Purdila.

    Potrivit domniei sale, dupa aprobarea Hotararii de Guvern, urmeaza procedurile de pregatire a consultantei privind cresterea numarului de actiuni liber tranzactionabile la bursa.

    'Noul pachet de 10% din actiuni ar putea ajunge pe bursa chiar anul acesta, insa numai in functie de evolutiile pietei de capital', a subliniat Razvan Purdila.

    Oficialul transportatorului de electricitate a mai spus ca, potrivit Depozitarului Central, actiunile Transelectrica distribuite in baza legii 10/2001 persoanelor deposedate abuziv in timpul comunismului, din pachetul de actiuni detinute de Ministerul Economiei si Finantelor, se ridica in prezent la 2,81 procente din capitalul social, fiind tranzactionabile pe bursa incepand din ianuarie 2008.

    'Estimam ca toate actiunile Transelectrica distribuite in baza legii 10/2001 vor putea fi tranzactionate la bursa pana la finele lunii martie', a mai precizat Purdila.

    Actionarii Transelectrica sunt Ministerul Economiei si Finantelor - 73,81%, Fondul Proprietatea - 13,5%, alti actionari - 12,69%.

    Titlurile Transelectrica se tranzactioneaza la Bursa de Valori Bucuresti din 29 august 2006, cand a fost listat un pachet de 10% din actiuni.

    Compania Nationala de Transport al Energiei Electrice a inregistrat, anul trecut, un profit net de 50,346 milioane lei, de peste 5,5 ori mai mic decat cel din 2006, care s-a cifrat la 277,259 milioane lei. Compania a inregistrat si o scadere semnificativa a profitului brut de 4,3 ori, la 76,06 milioane lei comparativ cu 327,23 milioane lei in 2006, precum si o reducere a cifrei de afaceri la 2,31 miliarde lei, de la 2,45 miliarde lei. Activele companiei au ajuns la 4,05 miliarde de lei, fata de 3,96 miliarde lei in 2006.

    Compania Nationala de Transport al Energiei Electrice Transelectrica are prevazute, pentru perioada 2008-2025, investitii totale de 1,1 miliarde euro, din care 419 milioane euro din fonduri proprii si 684 milioane euro din credite externe.

    Pentru perioada 2008 - 2014, sunt programate investitii de 473 milioane euro (119 din surse proprii si 354 din credite externe) si pentru 2015-2025 de 630 milioane euro (300 milioane euro din surse interne si 330 din credite externe).

    Printre proiectele viitoare se numara realizarea liniei electrice de interconexiune 400 kV Gadalin (RO) - Suceava (RO) - Balti (MD), linia electrica 400 kV OHL Portile de Fier - Resita-Timisoara - Arad si Timisoara - Vrsat (Serbia) si cablul submarin Romania - Turcia, precum si retehnologizarea statiilor 220/110 kV Isalnita, 400-220-110 kV Gura Ialomitei, 220 kV Ostrovu Mare, 400-220 kV Lacu Sarat, 400 kV Brasov, 220/110 kV Mintia 110 kV Brazi Vest, 110 kV Gutinas, Turnu Severin Est.

    Sursa: Bursa, 5 martie 2008'

    mai mult

  • Indicii bursieri se apreciaza usor iar volumele mici domina sedinta

    Bloombiz.ro   

    ___
    ' ...diferente mai mari de la o zi la alta, efectul amplificandu-se pe volumele mici', a declarat pentru NewsIn, Gheorghe Uleia, broker Prime Transaction.

    mai mult

  • Veștile bune de la INS au decorelat BVB

    Curierul National   

    ___
    '... au demonstrat că investitorii străini se țin departe', este de părere Paul Brendea, analist financiar la Prime Transaction.

    mai mult

04.03.2008

  • SIF Transilvania isi consolideaza prin fuziuni portofoliul din turism

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   SIF3

    ___
    SIF Transilvania va incepe anul acesta procesul de fuziune al companiilor de turism pe care le controleaza si care sunt evaluate in acest moment la peste 160 mil. euro.

    In urma procesului, cinci companii de turism listate pe piata RASDAQ ar urma sa treaca prin fuziune pe Bursa, pe langa listarea Aro Palace, care ar urma sa aiba loc in vara.

    'Fuziunea companiilor de turism face parte din strategia inscrisa inca de acum doi ani, dupa ce am incheiat procesul pe litoral. Inca nu ne-am hotarat daca pana la final vor ramane una, doua sau trei societati de turism. Cert este insa ca pana la sfarsitul anului vom demara procesul de fuziune, chiar daca aceasta nu va fi finalizat in acest an, pentru ca este unul destul de complex', a declarat Mihai Fercala (desen), presedintele SIF Transilvania.

    El a precizat ca societatea de investitii financiare trebuie sa ia in considerare posibilitatea rascumpararii pachetelor de actiuni de la actionarii care nu vor dori sa-si pastreze detinerile ca urmare a acestui proces.

    Sectorul turismului este cel mai bine reprezentat in portofoliul SIF Transilvania si participatiile detinute de aceasta la companiile din turism au adus anul trecut printre cele mai bune randamente.

    Astfel, valoarea de piata a THR Marea Neagra (EFO) a urcat in 2007 de 4,5 ori, iar capitalizarea Turism Felix (TUFE) a crescut de aproximativ doua ori. Valoarea portofoliului SIF Transilvania in turism se ridica la aproape 300 de milioane de euro. SIF Transilvania a anuntat ca va investi in urmatorii 2-3 ani peste 100 mil. euro in companiile din domeniul turismului.

    In proiectul de buget al SIF Transilvania pentru acest an publicat pe site-ul societatii este prezentata o forma a fuziunilor care prevede ca Turism Felix, cotata pe Bursa, sa inghita companiile Tusnad Harghita (TSND), Turism Covasna (TUAA) si Tratament Balnear Buzias (BALN), toate listate pe piata RASDAQ, rezultand astfel o mare companie in sectorul balnear, evaluata la 120 mil. euro.

    'Cu companiile de turism balnear inca nu ne-am grabi cu fuziunea, pentru ca dorim sa accesam fonduri structurale pentru acestea, iar pentru companiile mari din domeniu nu exista inca legislatia care sa permita atragerea acestora. Operatiunea este o masura prin care putem transfera aceste companii de pe RASDAQ pe Bursa', spune Floriean Firu, directorul general adjunct al SIF Transilvania.

    Totodata, se preconizeaza o fuziune intre compania hoteliera Aro Palace din Brasov, avand calitatea de societatea absorbanta, si companiile Orizont Turism din Predeal (ORTU) si THR Prahova din Ploiesti (TUSI). Conducerea SIF spune ca intentioneaza ca mai intai sa listeze Aro Palace in acest an la Bursa si apoi sa demareze procesul de fuziune cu celelalte doua societati controlate de SIF Transilvania, care in prezent sunt cotate pe RASDAQ.

    'In proportie de 90% intai se va lista Aro Palace pe Bursa si apoi o sa inghita celelalte societati. Listarea va avea loc in aceasta vara. Am selectat deja trei brokeri pentru acest proces, dar inca nu stim daca vom merge cu unul singur mai departe sau cu toti trei in consortiu', a precizat Fercala.

    SIF Transilvania mai vrea sa realizeze in urmatoarele luni fuziunea dintre societatile de leasing pe care le controleaza, respectiv Bianca Leasing sa fie absorbita de Transilvania Leasing, pentru ca mai apoi aceasta din urma sa fie listata pe Bursa.

    'Odata cu ideea aducerii companiei Transilvania Leasing la Bursa ne intrebam ce facem cu Bianca Leasing. In aceste conditii ne-am hotarat ca inainte de listare sa demaram o procedura rapida de fuziune intre cele doua societati care s-ar putea intinde pe maxim trei luni de zile', spune Floriean Firu.

    Ca masura a restructurarii portofoliului, SIF Transilvania vrea sa renunte la circa 125 de pachete pe care le detine la diverse societati, pachete avand o pondere intre 0% si 30% din capitalul companiilor.

    'Trebuie scuturat portofoliul de aceste pachete. La targul de investitii din vara de anul trecut noi am pus la dispozitie la toti brokerii o lista cu aceste oferte, iar daca un client este interesat, putem sa initiem o procedura rapida de evaluare pentru vanzarea pachetului', spune Firu.

    SIF Transilvania doreste sa atraga sume importante prin majorarile de capital de la companiile Comcm (CMCM) si Scut Constanta (SCUT), operatiunea fiind contestata de unul din actionarii celor doua societati pe motiv ca nu i-au fost puse la dispozitie la timp documentele.

    'Pentru a nu repeta experienta de la SIF Transilvania, am decis sa anulam masurile contestate pentru a le repropune actionarilor. Procesul ar putea sa intarzie in aceste conditii cu o luna - o luna si jumatate', a precizat Floriean Firu.

    SIF Transilvania este in 2008 mult mai rezervata in ceea ce priveste indicatorii bugetati, anticipand pentru acest an un profit net de 53 mil. lei (15,1 mil. euro), aproape la jumatate fata de cel obtinut in 2007, si venituri mai mici cu 30%, de 137,6 mil. lei (41,2 mil. euro).

    SIF Transilvania si-a depasit in 2007 de peste doua ori tinta la profit, cu un castig net de 110 mil. lei (aproape 33 mil. euro), si veniturile s-au situat cu 56,4% peste cel bugetat, de 195,5 mil. lei (58,6 mil. euro).

    Sectorul financiar reprezinta in continuare prioritatea numarul unu a SIF in ceea ce investitiile din 2008, pentru care este dispusa sa aloce aproape jumatate din sume, urmat de sectorul chimic si petrochimic, industria farmaceutica si investitii pe piete din afara.

    Desi SIF Transilvania intentioneaza sa atraga bani de la actionari prin majorari de capital, conducerea este precauta si spune ca asteapta mai intai finalizarea procesului cu Cocor privind majorarea anterioara.

    Actiunile SIF Transilvania au pierdut ieri 3,4%, inchizand sedinta la pretul de 1,68 lei/actiune. Capitalizarea companiei este de 487 mil. euro.

    Sursa: Ziarul Financiar, 4 martie 2008.'

    mai mult

Pagina

inchide