Stiri bursiere

Informatii piata

Orice miscare a pretului unui instrument financiar listat la bursa are la origine o stire bursiera. Noi iti punem la dispozitie o selectie a celor mai importante stiri financiare de ultima ora, pentru a putea lua deciziile investitionale in deplina cunostinta de cauza.

29.02.2008

  • Bursa, inca o sedinta de corectie

    Wall-Street.ro   

    ___
    '... dar nu putem spune ca am iesit din zona de incertitudine a evolutiei pietei de capital', a declarat pentru NewsIn Adrian Barbulescu, analist la Prime Transaction.

    mai mult

28.02.2008

  • Ceramica va investi 24 mil. euro in triplarea capacitatilor de productie

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   

    ___
    Producatorul de materiale de constructii Ceramica Iasi (CERE), controlat de fondul american de investitii Advent International, va incepe anul acesta un program de investitii de 24 de milioane de euro, care va fi finalizat in primul trimestru din 2009, in urma caruia isi va tripla capacitatea de productie de caramizi.

    Din total, sectia de productie de caramida va atrage o investitie de 17 milioane euro, restul de 7 milioane de euro urmand sa fie indreptati catre o linie de preparare a materiei prime. Fondurile provin din majorarea de capital, de 14 milioane de euro, finalizata la inceputul acestui an, restul urmand sa fie acoperit din surse proprii si credite.

    'Daca in 2007, capacitatea de productie a Ceramica a fost de 160.000 de metri cubi pe an, aceasta va creste in 2008 la 180.000 de metri cubi pe an, urmand ca in 2009 sa atinga un volum record de 460.000 de metri cubi', a declarat Iulian Mangalagiu, directorul general al Ceramica Iasi.

    Producatorii de caramizi au anuntat pentru urmatorii ani investitii puternice in majorarea capacitatilor de productie pentru a putea face fata cererii de pe piata.

    'Productia locala va reusi sa satisfaca cererea undeva la nivelul anilor 2010-2011, pentru ca o investitie intr-o fabrica de caramizi necesita o perioada mai mare de constructie. Anul acesta importurile vor ajunge la circa 20-25%, urmand ca in anii urmatori sa scada', a afirmat Mangalagiu.

    Compania estimeaza pentru acest an o cifra de afaceri de 17 milioane de euro, in crestere cu 21,4% comparativ cu nivelul din 2007 si un profit net de peste 3 milioane de euro. Compania a avut anul trecut afaceri de circa 14 milioane de euro, in crestere cu aproape 40% fata de 2006, si un profit net de 3,8 milioane de euro.

    Pe termen mediu, Ceramica Iasi intentioneaza sa acopere intregul necesar de caramida din Moldova. 'Chiar daca numarul autorizatiilor de constructie eliberate in regiunea de nord-est in 2007 a fost mai mic fata de anul anterior, consumul de caramida a crescut prin marirea suprafetelor construite si prin marirea grosimii peretilor constructiilor rezidentiale. Daca estimam la 10% cresterea medie anuala a consumului pentru urmatorii cinci ani, Ceramica va asigura, incepand cu 2009, consumul de caramizi din Moldova', explica Mangalagiu.

    Piata locala de caramizi a atins anul trecut un volum de 2,5 milioane de metri cubi si o valoare de 210 milioane de euro, pentru acest an fiind previzionata o crestere de circa 15%, la 240 de milioane de euro.

    'Anticipam o crestere a preturilor utilitatilor, care au o pondere importanta in costurile de productie, a cheltuielilor asociate cu adaugarea de noi servicii catre clientii nostri, a celor pentru programul de intretinere a utilajelor si nu in ultimul rand majorarea cheltuielilor cu personalul', a mai spus Mangalagiu.

    Potrivit lui, pretul unui metru cub de caramida va creste anul acesta cu circa 10%, pana la 100 de euro.

    Ceramica Iasi a vandut in luna iunie a anului trecut un pachet de 65,88% catre holdingul ungar Ugirofin, controlat de Advent International, pentru 22,3 milioane de euro.

    Actiunile Ceramica Iasi au inchis ultima sedinta de tranzactionare la pretul de 2,91 lei/actiune, in scadere cu 2,3%. Capitalizarea companiei este de circa 90 mil. euro, luand in considerare si majorarea de capital finalizata recent.

    Sursa: Ziarul Financiar, 28 februarie 2008'

    mai mult

  • Nicolae Pascu, STK: Calea spre o crestere agresiva este pe Bursa

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   STK

    ___
    Nicolae Pascu, administratorul STK Emergent, primul fond inchis de investitii care va fi listat, mizeaza pe o crestere de 25% a Bursei in 2008, in ciuda corectiilor puternice din acest inceput de an, bazandu-se pe o apreciere a blue-chipsurilor si a companiilor din constructii si imobiliare.

    'Ne bazam pe un randament anual de 25% al Bursei in urmatorii trei-cinci ani, inclusiv in 2008, chiar daca in prezent indicii bursieri sunt pe minus. Nu cred ca evolutia pietei RASDAQ va fi atat de buna pe termen scurt. In schimb, blue-chipsurile vor creste, iar companiile din constructii si imobiliare sunt departe de a fi in pericol anul acesta', a declarat pentru ZF Nicolae Pascu, presedintele societatii STK Financial, care administreaza fondul inchis de investitii STK Emergent.

    Incepand din 19 februarie, STK Emergent desfasoara timp de trei saptamani o oferta publica initiala (IPO) in valoare de 50 mil. lei (13,7 mil. euro) prin care va vinde pe Bursa 25% din actiuni.

    'Ma astept la subscrieri semnificative in ultima saptamana a perioadei de IPO. Cred ca cele mai multe subscrieri vor veni din partea investitorilor noi care nu au mai detinut actiuni pe Bursa', a afirmat Pascu.

    Listarea STK Emergent are in vedere obtinerea de resurse care sa finanteze investitiile viitoare ale fondului. Aproximativ 60% din suma va merge catre actiuni care se tranzactioneaza si 40% din resurse vor fi alocate in actiuni ale firmelor care activeaza in domeniul constructiilor sau in cel imobiliar.

    'Calea spre o crestere agresiva este pe Bursa, daca vrei liniste, e mai bine sa stai in afara ei. Chiar daca se vorbeste despre listari mai mult ca niciodata, nu cred ca vom avea parte anul acesta de mai mult de cinci listari. La noi, Bursa se roaga de companii sa se listeze, in timp ce pe pietele externe, criteriile de listare sunt foarte restrictive si nu permit oricarei companii sa intre pe Bursa', a spus Pascu de la STK Financial.

    Piata locala va avea parte de 'o avalansa de listari' peste patru sau cinci ani, potrivit lui Pascu. In prezent, multe din companiile locale nu au atins un anumit prag de sustenabilitate a afacerilor pentru a putea apela la finantarea prin intermediul unei IPO. Putini dintre managerii locali sunt dispusi sa isi asume clauzele de transparenta, implicite listarii la Bursa.

    'Odata ce compania se tranzactioneaza la Bursa, managerii trebuie sa vina in permanenta cu planuri de dezvoltare si de crestere, sa aduca dovezi investitorilor ca afacerea pe care o conduc este sustenabila pe termen lung. Insa nu cred ca multora le place sa fie sub lupa', a spus Pascu de la STK Financial.

    Listarea fondului inchis STK Emergent, prima de acest gen de pe piata locala, va atrage pe Bursa si alte fonduri inchise.

    'Pe masura ce vor avea planuri mai indraznete, cred ca vor intra si alte fonduri inchise pe Bursa', a fost de parere Pascu.

    Alaturi de STK Emergent, pe piata locala activeaza inca sase fonduri inchise de investitii, ai caror administratori sunt membri ai UNOPC, care totalizeaza active de peste 156,3 milioane de euro, mult sub nivelul pietelor europene.

    'Potentialul fondurilor inchise de investitii este foarte mare, insa prezentul este foarte mic. Una dintre principalele cauze ale stadiului actual sunt veniturile mici ale populatiei', a spus Pascu.

    Sursa: Ziarul Financiar, 28 februarie 2008'

    mai mult

  • BT Invest aduce pe Bursa o firma de constructii din Arad

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   TLV

    ___
    Fondul inchis de investitii BT Invest 1, administrat de societatea BT Asset Management, a cumparat 13,7% din actiunile ICIM Arad, companie de constructii si montaj pe care intentioneaza sa o listeze pana la sfarsitul anului.

    Societatea a raportat anul trecut o cifra de afaceri de 73,7 mil. lei (22 mil. euro), in crestere cu aproximativ 23% fata de 2006, si un profit net de 2 mil. lei (0,6 mil. euro), dublu fata de 2006.

    ICIM Arad este activa pe segmentul constructiilor civile si industriale, drumuri, cai ferate si poduri, si pe piata materialelor de constructii prin productia de betoane si prefabricate de beton.

    Principalul actionar al societatii este Ioan Teodoru Faur, cu o participatie de 45,2%, restul de actiuni fiind in posesia altor persoane fizice. Decizia de listare a societatii, in vederea cresterii capitalului de lucru si finantarii viitoarelor investitii, va fi discutata in cadrul Adunarii Generale care va avea loc in perioada urmatoare.

    Companiile din sectorul constructiilor si al materialelor de constructii au inregistrat printre cele mai mari cresteri de pe Bursa in 2007, majorandu-si de cateva ori capitalizarea, investitorii fiind atrasi de potentialul ridicat de crestere din domeniul constructiilor.

    'Compania este bine pozitionata pe piata si faptul ca este activa pe segmentul constructiilor industriale si infrastructura o face cu atat mai interesanta', spune Radu Hanga, directorul general al societatii de administrare BT Asset Management.

    Alaturi de ICIM Arad, o alta companie de constructii, Pomponio din Alba Iulia, a anuntat recent ca intentioneaza sa listeze la Bursa un pachet de 25% din actiuni pentru a atrage fonduri necesare dezvoltarii.

    Fondul inchis de investitii BT Invest 1 avea la sfarsitul lunii ianuarie active nete in valoare de 6,3 mil. lei (1,7 mil. euro) si numara patru investitori calificati.

    Sursa: Ziarul Financiar, 28 februarie 2008'

    mai mult

  • Transelectrica vizeaza o crestere cu 18% a profitului brut in 2008

    DailyBusiness.ro   TEL

    ___
    Compania Nationala de Transport al Energiei Electrice Transelectrica (TEL) estimeaza un profit brut de 90 mil. lei, cu 18% mai mult decat in 2007, pe fondul cresterii veniturilor cu 25%, la 2,91 mld. lei.

    Totodata, conducerea companiei propune pentru acest an cheltuieli totale de 2,82 miliarde lei, in crestere cu 18% fata de anul precedent.

    Transelectrica a afisat anul trecut un profit de 50,34 mil. lei (13,8 mil. euro), de 5,5 ori mai mic fata de 2006 si o cifra de afaceri de 2,31 miliarde lei (692 milioane euro), in scadere cu 5,71% fata de 2006, cand cifra de afaceri inregistrata a fost de 2,45 miliarde lei.

    Veniturile totale obtinute de Transelectrica anul trecut s-au cifrat la 2,39 miliarde lei (circa 716 milioane euro), in coborare cu 8,31% fata de 2006, cand veniturile afisate au fost de 2,61 miliarde lei. In 2007, compania a inregistrat cheltuieli totale de 2,32 miliarde lei (695 milioane euro), in crestere cu 1,51% fata de 2006, cand acestea au fost de 2,28 miliarde lei.

    Compania Nationala de Transport al Energiei Electrice Transelectrica este operatorul de transport de energie electrica si de sistem din Romania. Transelectrica este listata la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) din 29 august 2006.

    Compania este controlata de stat, care detine 73,81% din actiuni prin Ministerul Economiei si Finantelor (MEF), in timp ce Fondul Proprietatea are o participatie de 13,5%.

    Sursa: Daily Business, 28 februarie 2008

    mai mult

  • Armax Gaz vrea sa dezvolte un proiect imobiliar in Medias

    Curierul National   ARAX

    ___
    Armax Gaz, impreuna cu alte firme, vrea sa dezvolte un complex rezidential in Medias, care va cuprinde blocuri de locuinte, o clinica medicala, gradinita privata, un centru de afaceri si o biserica, informeaza un comunicat al companiei citat de Mediafax.

    'Toti investitorii au fost de acord ca in interiorul acestui complex sa se construiasca o biserica, care insa va fi subventionata din fondurile proprii ale reprezentantilor firmelor implicate', se mai arata in comunicat.

    Firma detine un teren cu o suprafata de 12.000 metri patrati in centrul orasului, pe care vor fi construite blocurile si centrul de afaceri. Biserica, gradinita si centrul medical nu vor fi construite pe acest teren. In comunicat se arata ca realizarea sistemelor de apa, electricitate si pentru evacuarea deseurilor menajere ale viitorului complex rezidential va fi finantata din fondurile publice, prin Consiliul Local Medias. 'In realizarea acestui proiect s-a implicat si Consiliul Local Medias, care a fost de acord sa execute, din fonduri proprii, lucrarile de viabilizare a zonei', se spune in comunicat. Armax Gaz justifica proiectul prin faptul ca nu mai putea folosi terenul pentru activitatea proprie, din cauza unui plan urbanistic general al Primariei Medias. O alta motivatie este absenta unui astfel de ansamblu in Medias.

    Totodata, Armax Gaz intentioneaza sa devina furnizorul de energie electrica si termica al viitorului complex rezidential, in acest sens urmand sa construiasca o centrala termica in cogenerare (productie simultana de energie si caldura).

    Armax Gaz a realizat anul trecut venituri de 48,4 milioane lei, cu 20% mai mici fata de nivelul de 60 milioane lei din 2006. Cheltuielile firmei au scazut in intervalul analizat cu 24%, de la 53,4 milioane lei la 40,8 milioane lei. Profitul net al firmei a urcat anul trecut cu 18,5%, de la 5,4 milioane lei in 2006, la 6,4 milioane lei, iar afacerile firmei au urcat cu 15%, de la 44,7 milioane lei la 51,5 milioane lei.

    Sursa: Curierul National, 28 februarie 2008'

    mai mult

  • SNN ar putea iesi pe bursa cu 15% din actiuni

    Business Standard   

    ___
    Producatorul de energie electrica din sursa nucleara, compania de stat Nuclearelectrica, ar putea scoate pe bursa un pachet de actiuni de peste 10%, a declarat ieri, pentru Business Standard, directorul general al firmei, Teodor Chirica.

    “Am putea scoate pe bursa intre 10% si 15% din actiuni. Analizam aceasta posibilitate de a pune pe piata de capital peste 10% din actiunile companiei”, a spus Chirica. El a adaugat ca un pachet mai mare decat cel listat de celelalte companii de stat prezente pe bursa (care a fost de 10% la fiecare) este justificat prin necesarul foarte mare de investitii al companiei, in conditiile desfasurarii activitatii cu doua reactoare si ca urmare a implicarii in procesul de constructie a altor doua.

    Societatea de stat asteapta aprobarea AGA pentru listarea la BVB. “Daca vom avea acceptul AGA in martie, vom selecta societatea de intermediere undeva in aprilie-mai”, a punctat directorul general al Nuclearelectrica. Oficialul companiei a mai aratat ca, la ora actuala, nu poate estima valoarea pachetului de actiuni listat la bursa sau valoarea companiei, neavand o baza pentru astfel de declaratii. Companiile implicate in procesul de negociere pentru reactoarele trei si patru de la Cernavoda, ArcelorMittal, CEZ, Electrabel, Enel, Iberdrola si RWE, au ramas toate in cursa pentru constructia celor doua capacitati de generare energie.

    “Numarul de sase companii a rezultat din interesul investitorilor. Acum, fiecare companie trebuie sa semneze acordul investitorului si, dupa aprobarea in Guvern, in luna mai, este posibil sa avem compania de proiect gata infiintata”, a punctat oficialul Nuclearelectrica. “Pentru a avea o participare semnificativa si echilibrata la compania de proiect, in raport cu ceilalti investitori, este necesara o decizie privind cresterea gradului de deschidere a participarii SNN pe piata libera, de la circa 30%, in 2008, pana la minimum 80%, incepand cu 2010”, a subliniat responsabilul.

    El a mai aratat ca, dupa o evaluare mai atenta a costurilor materiilor prime si a fortei de munca, nivelul investitional de 2,5 miliarde euro, necesar pentru constructia reactoarelor trei si patru, ar putea sa mai creasca. “Evaluarea actuala, de pana la 2,5 miliarde euro, a fost facuta pe baza preturilor din 2003-2004, intre timp insa, preturile au mai crescut”, a spus Chirica. Potrivit acestuia, companiile implicate vor finanta 30% din investitie (750 mil. euro, la valoarea totala de 2,5 mld. euro), iar restul de 70% (1,75 mld. euro) vor proveni din credite.

    Nuclearelectrica va investi, in acest an, 490 milioane de lei (140 milioane de euro). Societatea de stat estimeaza ca a inregistrat, in 2007, vanzari de 1,075 miliarde lei (322,34 milioane de euro) si un profit preliminat de 9,404 milioane de lei (2,81 milioane de euro), de aproape sapte ori mai mic decat cel inregistrat in 2006. Operatorul centralei nuclearelectrice de la Cernavoda anticipeaza, pentru 2008, van- zari de energie in suma totala de 1,165 miliarde lei (349,08 milioane de euro) si realizarea unei productii fizice de 10.100.000 MWh.

    Sursa: Business Standard, 28 februarie 2008

    mai mult

  • Transgaz, profit de 82 mil. euro

    Business Standard   TGN

    ___
    Compania de transport gaze naturale Transgaz, aflata in portofoliul statului, estimeaza pentru anul 2008 venituri de aproape 400 mil. euro (1,3 mld. lei), in crestere cu 20,24% fata de bugetul din 2007, si un profit de 82 mil. euro (270 mil. lei, la un curs mediu comunicat de CNP de 3,3 lei).

    Conform raportului financiar transmis BVB la inceputul acestei luni, veniturile Transgaz in 2007 au fost de 1,064 miliarde lei, cu aproximativ 8% mai mari decat raportarile din anul anterior. “Cresterea provine dintr-o valoare mai mare pentru serviciile de transport de gaze, tinand cont de noul tarif, dar si din introducerea, incepand cu 1 iulie 2008, a tarifului de echilibrare. Cheltuielile sunt estimate sa creasca in 2008 in medie cu 17,83% fata de cheltuielile bugetate pentru anul 2007, ceea ce ar conduce la un profit net estimat de aproximativ 270 mil. lei”, se arata in raportul transmis ieri Bursei de Valori Bucuresti. Anul trecut, Transgaz a raportat un profit net de 68 mil. euro (224,3 mil. lei).

    “Transgaz isi propune o abordare proactiva si transparenta in comunicarea cu piata, astfel ca, la numai doua luni de la listare si la mai putin de o luna de la prima raportare a rezultatelor, am dorit sa ne punem la dispozitia investitorilor”, a declarat directorul general, Ioan Rusu. Scaderea profitului cu 5,70% in 2007 fata de anul 2006 se explica prin aplicarea intarziata a noilor tarife, dar si diminuarea castigurilor financiare, datorita deprecierii leului. “Daca noile tarife ar fi intrat in vigoare la 1 iulie 2007, profitul obtinut in 2007 ar fi depasit confortabil profitul din 2006. Asadar, suntem foarte optimisti cu privire la rezultatele pentru anul 2008”, a spus directorul economic, Radu Moldovan.

    Sursa: Business Standard, 28 februarie 2008

    mai mult

  • Corectii pe toata linia la Bursa de Valori

    Bloombiz.ro   

    ___
    '... din zona de incertitudine a evolutiei pietei de capital', a declarat pentru NewsIn Adrian Barbulescu, analist la Prime Transaction.

    mai mult

27.02.2008

  • Transilvania Constructii a facut profit de 2,3 mil. euro

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   COTR

    ___
    Transilvania Constructii (COTR) a raportat pentru anul trecut un profit net de circa 2,3 milioane de euro (8,5 milioane de lei), de peste doua ori mai mare comparativ cu cel obtinut in 2006. Afacerile companiei s-au majorat in aceeasi perioada de aproape doua ori, ajungand la 18,6 milioane de euro (67,9 milioane de lei). Veniturile companiei au urcat anul trecut la circa 21,3 milioane de euro (77,9 milioane de lei), in conditiile in care cheltuielile totale s-au ridicat la 18,5 milioane de euro (67,6 milioane de lei). Actionarii firmei au hotarat la sfarsitul anului trecut transferul titlurilor de pe RASDAQ la Categoria a II-a a Bursei de Valori Bucuresti (BVB).

    Sursa: Ziarul Financiar, 27 februarie 2008

    mai mult

Pagina

inchide