Stiri bursiere

Informatii piata

Orice miscare a pretului unui instrument financiar listat la bursa are la origine o stire bursiera. Noi iti punem la dispozitie o selectie a celor mai importante stiri financiare de ultima ora, pentru a putea lua deciziile investitionale in deplina cunostinta de cauza.

27.02.2008

  • Transgaz va investi 366 mil. lei in 2008

    Wall-Street.ro   TGN

    ___
    Transgaz intentioneaza sa investeasca 366,81 milioane de lei, in 2008, in optimizarea capacitatii de transport in tranzitul international al gazului pe teritoriul Romaniei si in preluarea gazului din import, dar si in cresterea sigurantei in exploatarea conductelor, potrivit companiei.

    Transgaz intentioneaza sa dezvolte reteaua de transport prin crearea de interconectari cu retelele de transport din tarile vecine, in scopul asigurarii accesului la surse de aprovizionare alternative, si prin extinderea retelei in zonele unde exista potentiali consumatori, a informat, marti, compania.

    Alte obiective prioritare in planul de investitii al anului 2008 sunt modernizarea si implementarea sistemelor informatice (SCADA, SAP), reducerea poluarii si asigurarea protectiei mediului prin respectarea normelor europene de mediu.

    Conform Acordului de Cesiune, Transgaz trebuie sa implementeze un plan minimal de investitii, precum si un set minim de lucrari de reabilitare. Investitiile si lucrarile de reabilitare sunt recuperate prin tariful de transport, iar valoarea investitiilor este stabilita impreuna cu Autoritatea Nationala a Resurselor Minerale (ANRM), pentru perioade de cate cinci ani.

    Operatorul de gaze naturale Transgaz a obtinut anul trecut un profit net in scadere cu 5,7% fata de 2006, cand profitul afisat a fost de 286,29 milioane lei. Afacerile companiei au avansat cu 14,28% in 2007, pana la 1,04 miliarde lei, comparativ cu anul precedent, cand cifra de afaceri afisata a fost de 909 milioane lei.

    Transportatorul de gaze naturale Transgaz a fost infiintat in anul 2000 si este unul din cei cinci membri ai companiei de proiect privind construirea conductei Nabucco alaturi de Botas (Turcia), Bulgargaz (Bulgaria), MOL (Ungaria) si OMV (Austria).

    Transgaz este operatorul Sistemului National de Transport Gaze (SNT), care include peste 11.800 km conducte magistrale de transport gaze naturale si racorduri de alimentare, 29 statii de comanda vane si noduri tehnologice, peste 850 statii de reglare masurare si masurare gaze exploatate de operatorul SNT, peste 950 contoare si aparate de masura a cantitatilor de gaze naturale utilizate in tranzactii comerciale, doua statii de masurare a gazelor din import, sase statii de comprimare gaze, peste 800 statii de protectie catodica si peste 570 instalatii de odorizare gaze.

    Valoarea de piata a companiei este de 2,99 miliarde lei (882,17 milioane euro), conform ultimei cotatii de 254,10 lei, stabilita in cadrul sedintei de tranzactionare de luni. Titlurile Transgaz se tranzactioneaza la prima categorie a Bursei de Valori, sub simbolul TGN.

    Sursa: Wall-Street, 27 februarie 2008

    mai mult

  • Ford va da inapoi Romaniei 27 mil. euro pentru Automobile Craiova

    Gandul   

    ___
    Ford va trebui sa inapoieze aproape 27 de milioane de euro, suma ce reprezinta ajutorul de stat primit din partea autoritatilor romane in procesul de privatizare a companiei Automobile Craiova, potrivit Mediafax. Decizia ar urma sa fie luata azi, la reuniunea saptamanala a Comisiei Europene. Conform agentiei de presa, compania americana nu va renunta la preluarea Automobile Craiova, indiferent de decizia de azi. Comisia Europeana a cerut Romaniei sa suspende orice subventii, ilegale pana la finalizarea investigatiei. Presedintele AVAS Teodor Atanasiu declara, in 17 februarie, ca se asteapta ca pentru privatizarea Automobile Craiova contractul semnat de statul roman cu Ford sa intre in vigoare la inceputul lunii aprilie.

    Sursa: Gandul, 27 februarie 2008

    mai mult

  • Consumul de otel beton pentru constructii s-a dublat in ultimii trei ani

    Business Standard   COS

    ___
    Piata produselor siderurgice pentru sectorul de constructii va inregistra anul acesta un consum in crestere cu 7% in cazul tevilor laminate si 30% la tabla zincata, potrivit lui Petru Todoran, director executiv al Asociatei Romane a Distribuitorilor de Metal (ARDIMET).

    Consumul de otel beton aproape s-a dublat in perioada 2004-2007, intrucat cererea este foarte mare. “Anul acesta, preturile la produsele siderurgice nu vor cunoaste scaderi. Prognozam in primele doua trimestre din acest an o crestere a preturilor la produsele siderurgice datorita inceperii sezonului de constructii, in timp ce in sezonul al treilea acestea vor ramane constante, iar in ultimul trimestru vor avea din nou o tendinta crescatoare”, a precizat Todoran. Consumul de otel beton va inregistra anul acesta o crestere de 10-12%, pana la 1,45 milioane de tone, consumul intern fiind de 1,313 milioane de tone.

    Cererea de profilele siderurgice va urca cu circa 20% in 2008, la 750.000 de tone, fata de consumul intern de 626.000 tone. O crestere de 25-30% o va avea, in 2008, tabla zincata, ajungand la circa 570.000 de tone, in timp ce consumul intern este de 531.000 de tone. Estimarile pentru consumul de sarma laminata la cald, anul acesta, sunt in urcare cu 12-14%, la 450.000 de tone, fata de consumul intern de 394.000 de tone. Totodata, cererea pentru plase sudate va fi mai mare cu 14-15%, pana la 250.000 de tone, la un consum intern de 215.000 de tone. Consumul de tevi laminate (trase sau sudate) va creste cu 7-8% anul acesta, la 480.000 de tone, fata de consumul intern de 446.000 de tone.

    Anul trecut, s-au produs 1,12 milioane de tone de otel beton si sarma pentru plase sudate, din care s‑a exportat aproximativ 1,8%, reprezentand doar 20.000 tone. Importurile au fost in 2007 de 606.000 tone de produse. In prezent, otelul beton are un pret de 2,20 lei/kg la producator, comparativ cu anul 2007, cand a fost de 1,45 lei/kg. Pe plan local, principalii producatori de otel sunt Mechel, care detine 82% din piata, Lamdro Turnu Severin si Laminorul Focsani. Otelul beton, plasele sudate si profilele pentru constructii reprezinta 40-60% din volumul total al constructiei.

    Sursa: Business Standard, 27 februarie 2008

    mai mult

  • Cominco Bucuresti si-a sporit profitul net de 25 de ori anul trecut, la 5,45 milioane lei

    BURSA.RO - TITLURILE ZILEI   

    ___
    Compania de constructii Cominco Bucuresti a obtinut anul trecut un profit de 5,45 milioane lei (1,51 milioane euro), de peste 25 de ori mai mare fata de anul anterior, dupa ce afacerile au avansat cu aproape 80%, arata rezultatele financiare preliminate trimise ieri pietei Rasdaq, citate de NewsIn. In 2006, compania obtinuse un profit net de 211.833 lei.

    Afacerile Cominco au avansat anul trecut cu 78%, la 320,14 milioane lei (88,68 milioane euro), dupa ce, in 2006 a afisat o cifra de afaceri de 179,46 milioane lei.

    De asemenea, compania de constructii si-a sporit veniturile anul trecut cu 90%, pana la 349,18 milioane lei (96,73 milioane euro), in timp ce in 2006 incasarile s-au cifrat la 183,93 milioane lei.

    In acelasi timp, Cominco si-a majorat cheltuielile cu 86%, la 341,95 milioane lei (94,72 milioane euro), in vreme ce in 2006 costurile au insumat 183,58 milioane lei.

    Compania are un capital social de 4,5 milioane lei, divizat in 1,8 milioane actiuni cu o valoare nominala de 2,50 lei. Actionarii principali ai societatii sunt Catalin Gemanar, cu 14,28%, Florin Rusu, cu 13,56%, Dan Garjoaba, cu 13,54%, si Gheorghe Gemanar, cu 13,36% din totalul actiunilor.

    Sursa: Bursa, 27 februarie 2008

    mai mult

  • Petrom vrea sa exporte gaze naturale prin Nabucco

    Adevarul   SNP

    ___
    Punerea in functiune a gazoductului care ar urma sa lege Romania de vestul Europei este prevazuta pentru 2013

    Compania Petrom isi va sprijini actionarul majoritar, grupul austriac OMV, pentru realizarea Nabucco, a declarat, ieri, Mariana Gheorghe, directorul executiv al firmei romanesti. Potrivit acesteia, Petrom intentioneaza nu numai sa importe, dar sa si exporte gaze naturale prin aceasta conducta.

    Informatia a fost furnizata recent si de grupul OMV, care a plasat Romania pe harta surselor de aprovizionare cu gaze a conductei Nabucco. Seful OMV, Wolfgang Rutten¬storfer, a negat insa ca va exporta gazele din productia interna a Romaniei.

    La randul sau, directorul executiv al Petrom a declarat ieri, in cadrul conferintei pentru anuntarea rezultatelor financiare ale companiei pe 2007, ca Petrom intentioneaza sa exporte gaze. „Daca este posibil, sigur ca vom exporta prin conducta Nabucco. Deocamdata nu avem conducte', a declarat, raspunzand la o intrebare adresata de ziarul Adevarul, Mariana Gheorghe.

    Oficialul Petrom a mai afirmat ca analizeaza posibilitatea de a creste volumele inmagazinate, ceea ce i-ar conferi un avantaj in momentul in care gazoductul va deveni functional.

    'Petrom va fi foarte interesata pentru cresterea capacitatii de inmagazinare subterana a gazelor naturale pana in momentul in care conducta va ajunge pe teritoriul Romaniei. Sprijinim OMV si Transgaz pentru a ajunge la finalizarea acestui proiect, ce va duce la diversificarea surselor de aprovizionare', a explicat Mariana Gheorghe.

    Profit mai mic pentru Petrom, mai mare pentru OMV

    Ea a precizat, ulterior, ca Petrom va exporta prin Nabucco doar gazele care vor fi importate prin aceasta conducta, si nu cantitati din productia interna a companiei. Romania depinde de Rusia pentru acoperirea a 40% din necesarul intern de gaze naturale, iar Nabucco va asigura surse alternative de aprovizionare, respectiv tarile caspice sau Orientul Mijlociu. Conducta va traversa Turcia, Bulgaria, Romania, Ungaria si Austria.

    OMV a raportat pentru 2007 un profit record inainte de plata dobanzilor si impozitelor (EBIT), de 2,184 miliarde de euro, in crestere cu 6% comparativ cu anul precedent, contributia Petrom fiind de 581 milioane de euro, in scadere cu 14%, potrivit raportului financiar al grupului austriac. Compania Petrom, la care OMV detine 51% din actiuni, a obtinut anul trecut un profit net mai mic cu 22%, de 1,778 miliarde de lei (522 milioane de euro).

    Petrom a reusit, in cursul anului 2007, stabilizarea productiei de petrol, dupa un declin constant in ultimii ani, pana la 89.000 barili echivalent petrol pe zi.

    Pentru 2008, estimarile arata chiar o crestere a nivelului productiei. Compania a majorat anul trecut nivelul investitiilor in activitatea de exportare si productie cu 85% fata de 2006.

    Sursa: Adevarul, 27 februarie 2008'

    mai mult

  • Profit mai mic cu 22% pentru 'Petrom' în 2007

    BURSA.RO - TITLURILE ZILEI   

    ___
     Paul Brendea, analist financiar la 'Prime Transaction', consideră că, în această perioadă, mai mult decât rezultatele (care totuși sunt pozitive, în creștere față de trimestrul al treilea) ...

    mai mult

26.02.2008

  • Grupul austriac LLI a trasat obiectivele Titan: profit de 5 mil. euro si dublarea vanzarilor

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   

    ___
    Producatorul din industria de morarit si panificatie Titan, fosta companie Loulis Romania, si-a bugetat in acest an o cifra de afaceri de 85 de milioane de euro, in crestere cu circa 20% fata de anul precedent.

    Anul trecut, compania a raportat o cifra de afaceri de 71 de milioane de euro, in crestere cu peste 50% fata de anul precedent si un profit de peste cinci ori mai mare fata de 2006, de 4,6 milioane de euro.

    'Rezultatele financiare pe care le-am obtinut anul trecut au fost un cumul de reducere a costurilor, eficientizare a productiei si crestere a vanzarilor. Aproximativ un milion de euro din profitul inregistrat in 2007 provine din vanzarea unei portiuni mici din terenul pe care il detinem langa fabrica din Bucuresti unei companii imobiliare', a declarat Stefanos Krommydas, directorul general si presedintele directoratului companiei Titan.

    El a adaugat ca bugetul pe 2008 stabileste un profit de 5 milioane de euro numai din activitatile desfasurate in industria de morarit si panificatie si o dublare a vanzarilor in volum.

    Krommydas lucreaza in cadrul grupului Loulis din anul 1992, cand a ocupat initial functia de director financiar.

    Dupa ce a detinut mai multe pozitii in cadrul companiilor grupului elen, incepand din 2001, el a ocupat timp de trei ani postul de director general al Loulis Romania, devenind ulterior presedintele consiliului de administratie al filialei Loulis din Bulgaria, Sofia Mel. Din aprilie 2006, el a revenit insa la filiala locala a grupului elen, fiind numit prim-vicepresedinte si director general al Loulis Romania, iar din iunie anul trecut, presedinte al directoratului companiei.

    Astfel, Krommydas a luat parte la una dintre cele mai mari tranzactii care au avut loc anul trecut in industria alimentara locala, dupa ce compania austriaca Leipnik Lundenburger Invest (LLI), controlata de grupul Raiffeisen, a cumparat 60% din actiunile Loulis Romania pentru 34 de milioane de euro. In acelasi timp, austriecii au preluat controlul si in cadrul filialei bulgare a grupului elen Loulis, achizitionand de asemenea 60% din actiunile grupului bulgar.

    In prezent, in urma vanzarii titlurilor detinute de catre un actionar minoritar, Titan Bucuresti este controlata in proportie de 66% de grupul austriac LLI Euromills Viena, 30% din actiuni sunt detinute de Loulis International Foods Enterprises, iar 4% sunt detinute in continuare de actionari minoritari. In iulie anul trecut, la putin timp dupa ce a fost achizitionata, Loulis Romania si-a schimbat denumirea in Titan, revenind la numele pe care l-a avut inainte de a se finaliza fuziunea cu grupul elen Loulis, in februarie 2006.

    In urma preluarii companiei de catre grupul austriac, Titan isi va intensifica investitiile in acest an, intentionand sa aloce intre 1,5 si 4 milioane de euro pentru deschiderea a cel putin cinci magazine Belforno in Capitala. Suma care va fi platita insa pentru fiecare magazin in parte, intre 300.000 si 400.000 de euro, va depinde de locatiile unde vor fi amplasate.

    'In prezent detinem 30 de magazine in Capitala si acestea realizeaza aproximativ 8% din afacerile companiei. In momentul cand vom ajunge la 50 de unitati, reteaua de magazine va aduce circa 14% din cifra de afaceri', a spus presedintele companiei.

    Aceasta inseamna ca in prezent magazinele realizeaza aproximativ 5,7 milioane de euro din cifra de afaceri a companiei, dar in urmatorii ani rulajul din retail ar putea trece de 10 milioane de euro.

    Titan va mai investi anul acesta doua milioane de euro in retehnologizare, fata de doar 1,5 milioane de euro, cat a investit in anul precedent.

    In acelasi timp, bugetul de marketing aproape se va tripla, ajungand de la 800.000 de euro, cat s-a alocat anul trecut brandului de paine ambalata Belforno, fainurilor Titan, malaiului si cerealelor, la peste 2 milioane de euro.

    'Bugetul de marketing este alocat mai mult strategiei de dezvoltare decat promovarii in sine a produselor, deoarece noi comercializam produse de baza necesare hranei, iar acest segment nu are nevoie de promovare excesiva', a explicat presedintele companiei.

    Potrivit estimarilor companiei, Titan detine in prezent aproximativ 8-9% din piata interna de morarit si intre 25 si 30% din piata de paine ambalata din Bucuresti cu brandul Belforno. Compania comercializeaza de asemenea gama de cereale Fortza si produsele rezultate din activitatea de morarit (faina, malai, gris etc.) sub brandul Titan.

    Principalii competitori ai companiei pe piata locala a preparatelor din panificatie, evaluata la peste 1,3-1,5 miliarde de euro, sunt producatorii Boromir Ramnicu Valcea, Vel Pitar Ramnicu Valcea, Dobrogea Grup Contanta, Racova Com Agro Pan Vaslui si Pan Grup Craiova.

    Sursa: Ziarul Financiar, 26 februarie 2008'

    mai mult

  • Piata farmaceutica din Romania a depasit sase miliarde lei in 2007

    HotNews.ro   ATB  BIO  SCD

    ___
    Vanzarile de medicamente din Romania au crescut anul trecut cu 11,2%, la 6,08 miliarde de lei, rata de crestere inferioara celei din anul precedent, potrivit firmei de cercetare Cegedim. Pe canale de distributie, piata de retail a crescut cu 19,2%, in vreme ce cea de spital a inregistrat o scadere de 19,7%.

    Aceasta variatie se datoreaza trecerii unor programe nationale de sanatate (antidiabetice orale si insuline, medicamente oncologice si post-transplant) din spital in faramacii.

    Vanzarile de medicamente in farmacii au ajuns anul trecut la 5,17 miliarde de lei, aproximativ 85% din totalul pietei, in vreme ce segmentul spital a s-a plasat la 911,6 milioane de lei. Pe segmente, produsele cu prescriptie medicala au crescut ceva mai rapid decat cele fara prescriptie medicala - 19,8%, respectiv 17,0%.

    Conform Cegedim, compania GlaxoSmithKlin a realizat vanzari de 459,2 milioane de lei, urmata de Hoffmann La Roche, cu vanzari de 412,4 milioane de lei, si Sanofi - Aventis, cu 399,5 milioane de lei.

    'Pentru 2008, estimam cã piata va creste in continuare, insã rata de crestere va fi de 5-10%, sub performanta anilor anteriori, semn cã piata se indreapta catre o perioadã de stabilizare. Principalele variabile care vor influenta evolutia pietei vor fi evolutia cursului de schimb (majoritatea produselor vandute fiind importate), ca si politica de preturi, rambursare si finantare in general din sistemul public de sãnãtate', se arata in comunicatul Cegedim.

    De asemenea, potrivit firmei de cercetare, va fi interesant de urmarit performanta medicamentelor generice in 2008, deoarece in 2007 acestea au crescut cu o rata inferioara cresterii pietei totale.

    Sursa: Hot News, 26 februarie 2008'

    mai mult

  • CE aproba vanzarea Antibiotice prin licitatie cu strigare

    DailyBusiness.ro   ATB

    ___
    Comisia Europeana sustine vanzarea Antibiotice Iasi la licitatie deschisa cu strigare, a anuntat, luni, AVAS, citand o scrisoare remisa de CE Guvernului Romaniei.

    Privatizarea a starnit numeroase controverse, sindicatele reusind sa blocheze procesul in justitie.

    Conform scrisorii trimise Guvernului de Comisia Europeana, privatizarea Antibiotice Iasi nu trebuie sa prevada ajutoare de stat, iar licitatia cu strigare ar reprezenta un mod impartial si transparent de transfer asupra dreptului de proprietate asupra pachetului majoritar de actiuni al companiei.

    'Comisia Europeana sustine necesitatea realizarii unei privatizari care sa nu implice ajutoare de stat: o privatizare deschisa tuturor ofertantilor, fara conditii, care ofera timp suficient ofertantilor pentru realizarea propriului audit si care sa fie castigata de cel care ofera cel mai bun pret', se precizeaza oficialii CE, in scrisoarea remisa la 20 februarie 2008 Guvernului Romaniei.

    Metoda indicata de Comisie ca indeplinind toate aceste cerinte este licitatia deschisa, exact metoda folosita de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS): 'intreprinderea [sa fie] vanduta printr-o licitatie desfasurata in conditii concurentiale, [sa nu fie] asociate conditii care ar putea reduce pretul de vanzare, intreprinderea [sa fie] vanduta ofertantului care prezinta pretul cel mai mare, ofertantilor sa li se acorde timp si informatii suficiente pentru a realiza o evaluare adecvata', mentioneaza documentul CE, citat de AVAS.

    Comisia Europeana avertizase anterior cu privire la privatizarea Antibiotice Iasi, reamintind ca, in cazul in care procesul de privatizare contine ajutoare de stat nenotificate, Comisia ar putea deschide procedura oficiala de investigare, se arata intr-un comunicat al Comisiei Europene.

    CE: Justitia nu poate bloca privatizarea

    Dupa ce Curtea de Apel Iasi a admis, in 11 februarie, suspendarea hotararii de Guvern 1400/2007, prin care Executivul a decis vanzarea unui pachet de 53% din actiunile fabricii Antibiotice SA, Comisia Europeana a anuntat instantele de judecata din Romania, in aceeasi scrisoare, ca atunci cand normele interne au dispozitii contrare normelor europene, prevaleaza acestea din urma, indicand jurisprudenta Curtii de Justitie.

    'Instantele nationale trebuie sa execute in intregime normele comunitare referitoare la ajutoare de stat. Astfel, instantele nationale pot refuza, daca este cazul, sa aplice norme de drept intern care contravin normelor de drept comunitar', precizeaza documentul CE.

    Precizarea CE vine dupa ce, practic, instantele de judecata iesene au suspendat privatizarea producatorului de medicamente. Hotararea Completului de la Curtea de Apel Iasi nu este definitiva, iar AVAS a anuntat ca o va ataca cu recurs la Curtea Suprema.

    Privatizarea producatorului iesean de antibiotice a intrat in linie dreapta odata cu publicarea anuntului de privatizare, in data de 24 decembrie 2007.

    AVAS a pus in vanzare pachetul de 53,0173% din actiuni detinut de stat la Antibiotice, la un pret de pornire al licitatiei cu strigare de 2 lei/actiune, aproximativ 130 milioane de euro pentru intreaga participatie ofertata. Pretul este stabilit in urma unei evaluari realizate de un consultant international, firma AT Kearney GmbH.

    Pentru participarea la licitatie, potentialii cumparatori trebuia sa depuna la sediul AVAS documentele de participare stabilite prin dosarul de prezentare, cel mai tarziu cu o zi lucratoare inainte de data fixata pentru inceperea licitatiei, 18 martie 2008.

    Antibiotice Iasi este una dintre cele mai importante societati din industria farmaceutica romaneasca si ultima companie din domeniu detinuta de catre statul roman. Societatea a realizat in 2006 un profit de 24 milioane de lei, iar la 30 septembrie 2007, profitul estimat era de 28 milioane de lei.

    Sursa: Daily Business, 26 februarie 2008'

    mai mult

  • Romanii au baut anul trecut peste 19 milioane de hectolitri de bere

    Curierul National   BRM

    ___
    Piata a avut un ritm de crestere mai mic decat in 2006

    Importam mai putin de 1% din consumul intern

    Piata romaneasca a berii a avut anul trecut o ascensiune de 9,6%, la 19,4 milioane hectolitri, ritm de crestere inferior celui din 2006, cand piata a urcat cu 16,4%.

    'Cu toate ca volumele vanzarilor au pastrat trendul ascendent, piata inregistreaza o usoara incetinire a ritmului de crestere. In 2006, piata era cu 16,4% mai mare fata de cea din 2005, iar anul trecut cu 9,6% fata de anul precedent', informeaza un comunicat al Asociatiei 'Berarii Romaniei'.

    Membrii Asociatiei 'Berarii Romaniei' sunt producatorii multinationali Heineken Romania, InBev Romania, United Romanian Breweries Bereprod si Ursus Breweries. Investitiile acestor companii s-au ridicat anul trecut la 210 milioane euro.

    Pentru tot anul 2007, membrii Asociatiei 'Berarii Romaniei' au consemnat vanzari de 15,15 milioane hectolitri, in avans cu 20,2% fata de 2006.

    Ambalajele PET au ajuns anul trecut in topul preferintelor consumatorilor romani, cu 45,6% din volumul total al pietei, iar sticla a trecut pe locul al doilea, cu 40,5% din volumul livrarilor.

    Consumul de bere pe cap de locuitor din Romania a fost anul trecut de 89 litri, in crestere de la 81 de litri in 2006. Totusi, acest nivel este inferior consumului de bere din Cehia, de 160 litri pe cap de locuitor, din Germania, de 116 litri, din Austria si Luxemburg, de 108 litri, sau de cel din Belgia, de 98 litri.

    Romania a importat anul trecut 180.000 hectolitri de bere

    Importurile de bere s-au ridicat anul trecut la 0,18 milioane de hectolitri, valoarea fiind mai mare fata de cea inregistrata in 2006, de 0,032 milioane hectolitri, potrivit datelor furnizate de Asociatia 'Berarii Romaniei'.

    'Importurile erau stopate, inainte de intrarea in UE, de taxe. Dar nici acum nu asistam la o crestere masiva a importurilor de bere', a declarat luni presedintele Asociatiei 'Berarii Romaniei', Mihai Ghyka.

    Potrivit datelor Asociatiei 'Berarii Romaniei', romanii consuma aproape integral productia interna de bere, ponderea importurilor fiind de sub 1%. In ceea ce priveste exporturile, Asociatia 'Berarii Romaniei' informeaza ca acestea au scazut anul trecut la valoarea din 2004, adica circa 0,026 milioane hectolitri. In 2006, Romania a exportat 0,076 milioane hectolitri de bere.

    Pretul berii va creste anul acesta cu 30%

    Cresterea de peste 100% a pretului hameiului de anul trecut fata de 2006 si avansul de 7-8 ori al pretului la malt va genera o crestere cu circa 30% a pretului berii anul acesta.

    'In recolta din 2006, pretul hameiului a fost de 270 euro pe tona, iar in 2007 a ajuns la 560-630 euro. In ceea ce priveste pretul maltului, acesta era in 2006 de 107 euro/kg, iar in productia din 2007 ajunge chiar la 1.000 euro/kg. Totodata, preturile la materia prima vor creste in continuare, pentru ca este o criza la nivel mondial, fapt ce va genera scumpirea berii.

    De exemplu, o bere care costa in prezent un leu va ajunge la 1,3 lei anul acesta', declara luna trecuta Vifor Versescu, directorul general al Patronatului Societatilor Independente Producatoare de Bere din Romania.

    Acesta a mai precizat ca productia de bere in cadrul companiilor membre ale Societatilor Independente Producatoare de Bere din Romania a scazut in 2007 cu circa 3-4% fata de 2006, ajungand la 1,35 milioane hectolitri. 'Scaderea a fost cauzata de aparitia berii bulgaresti pe piata romaneasca.

    Aceasta a atacat in special piata din sudul Romaniei, apoi a ajuns in Ardeal, Sibiu si Suceava. In primele 7 luni din 2007, acest produs a intrat in tara fara plata accizelor si, prin urmare, s-a vandut cu un pret mai mic, afectand fabricile din sud care si-au scazut productia cu 20-30%.

    In aceste conditii, in primele sase luni din 2007 au intrat in Romania 100.000 de hectolitri de bere bulgareasca, o mare parte fiind bere Boliarka, care si-a indreptat spre Romania 6% din productia totala', a mai spus Vifor Versescu.

    Sursa: Curierul National, 26 februarie 2008'

    mai mult

Pagina

inchide