Stiri bursiere

Informatii piata

Orice miscare a pretului unui instrument financiar listat la bursa are la origine o stire bursiera. Noi iti punem la dispozitie o selectie a celor mai importante stiri financiare de ultima ora, pentru a putea lua deciziile investitionale in deplina cunostinta de cauza.

26.02.2008

  • Profit in crestere pentru Prospectiuni in 2007

    BURSA.RO - TITLURILE ZILEI   PRSN

    ___
    Prospectiuni Bucuresti (PRSN) a terminat anul 2007 cu un profit net de 53,92 milioa¬ne lei, in crestere cu 35,4% fata de cel aferent anului 2006, dupa cum reiese din rezultatele anuale preliminare publicate ieri de societate.

    Cifra de afaceri a companiei s-a ridicat anul trecut la 203,07 milioane lei, in scadere cu 1,64% fata de 2006.

    Potrivit reprezentantilor companiei, actionarii Prospectiuni Bucuresti au subscris 99,43% din cele 7,19 milioane actiuni emise in cadrul majorarii de capital operate. Aceasta a fost efectuata prin splitarea (divizarea) valorii nominale a actiunilor, de la 2,50 lei la 0,10 lei, si majorarea capitalului social cu 18 milioane lei, prin aport in numerar, pana la 71,93 milioane lei. Astfel, fiecare actionar existent la data de inregistrare (15 aprilie) va primi 25 de actiuni cu o valoare nominala de 0,10 lei, pentru fiecare actiune cu valoare nominala de 2,50 lei detinuta.

    In prezent, Prospectiuni Bucuresti a demarat procedurile necesare listarii la Bursa de Valori Bucuresti (BVB).

    Actionarul majoritar al companiei este societatea Tender SA, care controleaza 71,66% din actiuni, in vreme ce SIF Muntenia detine 11,86%, iar MEI Roemenie & Bulgarije Fonds detine 6,15%.

    Compania este specializata in geologie, prospectiuni pentru hidrocarburi prin foraje, lucrari seismice, executand lucrari in special pentru 'Petrom' Bucuresti si 'Romgaz' Medias.

    Titlurile Prospectiuni Bucuresti se tranzactioneaza la categoria de baza a pietei Ras¬daq, sub simbolul PRSN. Actiunile au incheiat sedinta de ieri la cotatia de 21,20 lei, in crestere cu 6,53% fata de sedinta precedenta.

    Sursa: Bursa, 26 februarie 2008'

    mai mult

  • Bursa: Cea mai mare crestere din acest an

    Wall-Street.ro   

    ___
    '... mentinem rezerva in privinta duratei acestei reveniri, intrucat contextul nu s-a schimbat radical', a declarat pentru NewsIn, Gabriel Necula, broker Prime Transaction.

    mai mult

  • Zi de primăvară la BVB

    Curierul National   

    ___
    '... Sunt semne că se întorc bani pe bursă, dar nu trebuie să ne grăbim', ne-a explicat Paul Brendea, analist la Prime Transaction.

    mai mult

25.02.2008

  • Teraplast va investi 66 mil. euro in extinderea productiei si dezvoltarea la nivel regional

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   TRP

    ___
    Grupul Teraplast Bistrita, producator de materiale de constructii si materiale plastice, va investi in urmatorii cinci ani 66 de milioane de euro in relocarea si extinderea capacitatilor de productie, precum si in dezvoltare regionala, in tari precum Bulgaria, Serbia, Ucraina sau Ungaria.

    Cea mai mare parte a programului de investitii va fi derulata anul acesta, cand Teraplast va investi 22,6 milioane de euro pentru continuarea procesului de relocare inceput in 2006, a carui finalizare este estimata pentru sfarsitul anului 2008.

    'Fabrica se afla in prezent intr-o zona centrala a orasului si nu mai putem sa ne extindem. Activam pe o piata aflata intr-un cadru investitional atractiv, avand in vedere deficitul de locuinte de pe piata locala si de investitiile care vor fi derulate in urmatorii ani prin programele operationale, iar programul de investitii este necesar', a declarat Emanoil Viciu, directorul general si presedintele Consiliului de Administratie al Teraplast.

    Grupul isi va reloca cinci din cele opt unitati de productie intr-un parc industrial, situat la aproximativ zece kilometri de Bistrita, in localitatea Saratel. Proiectul va fi desfasurat pe o suprafata de aproape 20 hectare, unde grupul intentioneaza sa construiasca alte doua fabrici noi.

    In locul actualei fabrici, care se afla pe un teren de 6,5 hectare, actionarii Teraplast iau in considerare asocierea cu un investitor imobiliar. 'Nu ne-am hotarat daca vom vinde terenul sau vom dezvolta, in calitate de partener, un proiect imobiliar', a spus Viciu.

    Investitiile din urmatorii cinci ani vor fi acoperite din surse proprii si credite bancare, la care s-ar putea adauga fondurile obtinute in urma listarii a 25% din titlurile Teraplast la Bursa de Valori Bucuresti, operatiune programata pentru prima parte a acestui an.

    'Suntem pregatiti pentru listarea la bursa, suntem in stadii avansate pentru acest proces si intentionam ca pana la jumatatea anului sa derulam acest IPO. Deocamdata, bursa e agitata si nu e bine sa iesim cu barca pe o mare agitata', spune Viciu.

    Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare a aprobat prospectul preliminar de oferta publica initiala al Teraplast la 31 ianuarie 2008. Valoarea nominala va fi de 0,1 lei pe unitate, iar operatiunea este intermediata de compania de brokeraj Raiffeisen Capital & Investment. Pretul la care se vor vinde actiunile urmeaza sa fie stabilit in functie de reactia investitorilor.

    Grupul are in vedere si extinderea regionala, in perioada 2010-2013, prin achizitii sau investitii directe in Serbia, Bulgaria, Ucraina si Ungaria.

    In prezent, ponderea exporturilor in afacerile consolidate se afla la circa 6,8% si vor urca anul acesta la 10-10,5%.

    Pe langa compania omonima, grupul bistritean mai detine firmele Plastsistem si Politub, in cadrul carora Teraplast SA detine participatii de 70%, respectiv 50%. Plastsistem produce panouri sandwich pentru constructii comerciale si industriale, iar Politub, detinut in proportie de 50% de compania franceza Socotub, produce tuburi din polietilena pentru retelele de gaz si apa.

    Teraplast SA este controlata in proportie de 94% de patru actionari, respectiv SIF Banat-Crisana, Marley Ungaria (membra a grupului belgian Aliaxis) si doua persoane fizice, printre care si Emanoil Viciu, care detine 30% din actiuni.

    Teraplast produce sisteme complete de canalizare interioara si exterioara, alimentare cu apa si incalzire, finisaje interioare si exterioare, profile pentru tamplarie PVC, ferestre si usi cu geam termopan.

    Grupul estimeaza pentru anul acesta o cifra de afaceri consolidata de 91 de milioane de euro, in crestere cu 30% fata de anul trecut.

    Teraplast are in prezent 682 de angajati si intentioneaza sa mareasca numarul salariatilor cu 20% anul acesta.

    Sursa: Ziarul Financiar, 25 februarie 2008'

    mai mult

  • Azerbaidjanul ar putea stoca 5 mil. tone de titei la Oil Terminal

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   OIL

    ___
    Compania azera de stat SOCAR, care si-a deschis anul trecut o reprezentanta locala, intentioneaza sa incheie un contract pentru livrarea a 5 milioane de tone de titei cu operatorul portuar Oil Terminal, cantitatea avuta in vedere fiind aproximativ egala cu productia pe un an a Romaniei.

    Reprezentantii Oil Terminal nu au dorit sa faca declaratii pe baza acestui subiect.

    'SOCAR si-a exprimat intentia de aduce la Oil Terminal cinci milioane de tone de titei. Ei vor chiar si un contract pentru 15 ani cu Oil Terminal', au afirmat surse citate de Mediafax. Sursele citate au adaugat ca SOCAR cauta sa incheie parteneriate cu rafinarii romanesti, iar produsele rafinate ar urma sa fie comercializate atat pe piata interna, cat si la export. Inca nu sunt cunoscuti beneficiarii titeiului pe care SOCAR ar urma sa il aduca in Romania, iar inceperea livrarilor este conditionata de semnarea unui acord intre cele doua companii. Nu se stie nici perioada de livrare a celor 5 milioane de tone de titei.

    Reprezentantii SOCAR au declarat recent ca intentia lor este de a aduce fie produse petroliere pe piata locala pe care sa le vanda prin intermediul unui lant propriu de benzinarii, sau sa aduca titei pe care sa-l prelucreze prin intermediul mai multor rafinarii, urmand sa-l comercializeze ulterior pe piata locala.

    Anul trecut, prin depozitele Oil Terminal au trecut aproximativ 12 milioane de tone de titei, compania avand capacitate de stocare de 1,7 milioane de tone.

    La inceputul anului reprezentantii Oil Terminal au precizat ca se asteapta la o crestere a rulajului cu aproximativ 500.000 de tone datorita evolutiei pozitive a barilului de titei, ceea ce ar putea duce la inceperea unui program de investitii pentru marirarea capacitatii de stocare cu 400.000 de tone.

    'Intentia noastra este sa ne dezvoltam si pe piata romaneasca de petrol, dar deocamdata ne limitam la discutii si la studii de piata', a afirmat Hamza Karimov, reprezentantul SOCAR in Romania, fara a confirma insa informatia.

    Presedintele producatorului azer de petrol, Rovnag Abdullayev, a declarat anul trecut ca SOCAR pregateste o campanie de investitii in Romania, dar nu a dat detalii concrete in legatura cu tintele de investitii de pe piata locala.

    Sursa: Ziarul Financiar, 25 februarie 2008'

    mai mult

  • Contor Group Arad incepe oferta publica in vederea listarii la bursa

    DailyBusiness.ro   

    ___
    Compania 'Contor Group' din Arad va incepe oferta publica initiala in vederea listarii la Bursa de Valori Bucuresti in 29 februarie, intentionand sa stranga de pe piata de capital circa 11,7 milioane de lei, a anuntat, duminica, producatorul de contoare de apa.

    Listarea Contor Group, programata initial pentru luna decembrie 2007, a primit avizul CNVM, in data de 18 februarie. Oferta publica initiala se va derula in perioada 29 februarie - 13 martie 2008, prin intermediul societatii de brokeraj IFB Finwest.

    Valoarea ofertei este de 11.784.813,08 lei, 31.012.600 de actiuni cu o valoare nominala de 0,1 lei, la pretul de 0,38 lei/titlu. Fondurile sunt destinate sustinerii proiectelor de investitii pentru expansiunea companiei pe pietele externe. 'Listarea la bursa inseamna pentru noi mai multa transparenta, pentru si mai multa incredere', a declarat Tudor Caracioni, director general al Contor Group.

    La inceputul lunii octombrie, Middle Europe Investments (MEI) din Olanda a subscris pentru 6,25% din actiunile Contor Group, ceea ce a dus la majorarea capitalului social sub forma unui plasament privat. 'Pentru a conferi incredere investitorilor, la sfarsitul anului 2007, SIF Banat-Crisana a intrat in posesia a 2% din actiuni. Atat MEI, cat si SIF au intrat in structura actionariatului Contor Group pentru o colaborare de lunga durata. Capitalul social la 31.12.2007 este in valoare 12.405.066,7 lei (124.050.667 actiuni)', se arata in comunicatul companiei Contor Group.

    In 2007, Contor Group SA a inregistrat o crestere de 8% (raportat la euro) a cifrei de afaceri fata de anul 2006. Potrivit rezultatelor financiare preliminare, cifra de afaceri a companiei la 31.12.2007 a ajuns la 14.142.350 euro, de la 13.139.227 euro in 31.12.2006. Profitul companiei in 2007 a cunoscut o evolutie ascendenta in comparatie cu cel inregistrat in 2006. Anul trecut Contor Group a obtinut un profit brut de 734.126 euro, cu 49% (raportat la euro) mai mare decat profitul obtinut in 2006.

    Cifra de afaceri la export a evoluat de la 31% in 2006, la 42% in 2007 si tinde spre 50% in 2008 (estimat). 'Din 2007 a inceput extinderea portofoliului de desfacere spre Rusia, Ucraina, Orientul Mijlociu, Africa, dar din 2008 ne orientam spre noi piete europene: tarile scandinave, Spania, Italia si Polonia. Continuand reusitele comerciale de la sfarsitul anului trecut in Africa Centrala si de Vest, in Bulgaria si in Albania am inceput deja livrarile catre Apa Nova Bucuresti (Veolia Romania) – urmare a unei licitatii internationale castigate recent in valoare de 2,8 milioane lei. La inceputul lunii martie finalizam exportul spre Georgia, in contul unei licitatii cu finantare asigurata de Banca Mondiala', se mai arata in comunicat.

    Tot anul acesta, va fi lansat in productia de serie sistemul de citire automata a contoarelor prin radio si contoarele de apa cu carcase din materiale compozite, in vederea participarii la una dintre cele mai exigente licitatii ale Veolia Environment care va avea loc la finele acestui an la Paris.

    Pentru 2008, compania aradeana estimeaza atingerea unui volum de vanzari de 1.000.000 de aparate de masura si o crestere a cifrei de afaceri, respectiv a profitului brut, cu cel putin 50% si intentioneaza dublarea capacitatati de productie la orizontul anului 2010.

    Sursa: Daily Business, 25 februarie 2008'

    mai mult

  • AOAR respinge privatizarea Antibiotice Iasi

    Curierul National   ATB

    ___
    Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) respinge privatizarea companiei Antibiotice Iasi prin licitatie cu strigare si arata ca productia de medicamente din Romania ar putea fi pusa in pericol si propune vanzarea la bursa a unor pachete de actiuni in mai multe transe, pe o perioada de doi-trei ani. Prin vanzarea unor pachete de actiuni pe piata de capital vor fi eliminate si discutiile, suspiciunile si acuzele Comisiei Europene (CE) privind privatizarea Antibiotice Iasi. 'Contrar angajamentelor Guvernului, metoda de privatizare aleasa poate pune in pericol productia de medicamente din Romania, domeniu strategic, fiind vorba de sanatatea populatiei. Indiferent de asa-zisele conditii contractuale, presiunile si profiturile din domeniul imobiliar vor face ca si aceasta productie de maxima importanta sa dispara, favorizand cresterea importului de medicamente', se arata intr-un comunicat al AOAR, citat de Mediafax. Legat de acestea, asociatia isi arata nemultumirea asupra faptului ca autoritatile nu au realizat o evaluare a efectelor pe care le va avea privatizarea asupra asigurarii cu medicamente a pietei romanesti si ca nu a fost facuta publica nici pozitia Ministerului Sanatatii. CE a transmis miercuri Executivului o scrisoare in care avertizeaza ca ar putea deschide o investigatie referitoare la privatizarea Antibiotice Iasi in cazul in care cumparatorul va primi ajutoare de stat nenotificate, prin impunerea unor obligatii referitoare la pastrarea obiectului de activitate si a clauzelor sociale, si cere autoritatilor sa trimita informatii pana cel tarziu la 12 martie. Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), actionarul majoritar al companiei, a aratat ca metoda aleasa pentru privatizarea Antibiotice, licitatie cu strigare, este conforma cu normele europene, permite statului sa obtina cel mai mare pret si inlatura orice dubiu referitor la acordarea unor ajutoare de stat. AVAS a anuntat in luna ianuarie ca a primit 53 de scrisori de intentie de la investitori interesati de preluarea pachetului de 53,0173% din actiunile producatorului de medicamente. Termenul de depunere a ofertelor pentru licitatie este 17 martie.

    Sursa: Curierul National, 25 februarie 2008'

    mai mult

  • Flamingo, 11,6% din piata de PC-uri

    Business Standard   

    ___
    Flamingo International, unul dintre cei mai importanti retaileri locali de produse electronice, electrocasnice si de IT&C, detine o cota de 11,6% din piata de PC-uri, in cel de-al patrulea trimestru al anului trecut, in ceea ce priveste numarul de unitati vandute, potrivit datelor furnizate de companie, care citeaza cel mai recent raport IDC, referitor la evolutia pietei de PC-uri.

    Numarul total de notebook-uri, desktopuri si servere x86 vandute pe piata locala, in cel de-al patrulea trimestru al anului trecut, a fost de 374.011, ridicandu-se la o valoare de peste 334 milioane de dolari.

    Flamingo International a raportat, la finele lui 2007, o cifra de afaceri in valoare de 171 milioane de euro si profit de peste 500.000 de euro. In 2006, Flamingo International a raportat o crestere de 11,3% a numarului de computere vandute, comparativ cu 2005, in 2007, retailerul raportand un ritm rapid de crestere, in special in cea de-a doua jumatate a anului, dupa un prim semestru caracterizat de o relativa scadere a vanzarilor. “Asteptarile noastre privind cresterea pietei de computere, in 2007, au fost confirmate de evolutia vanzarilor inregistrate pe parcursul anului trecut. Ultimul trimestru al anului, in special perioada de varf a sarbatorilor, a cunoscut cea mai spectaculoasa crestere a vanzarilor de computere”, a declarat Jiri Rizek, CEO Flamingo International.

    Potrivit retailerului, pe langa cresterea volumului de unitati vandute, piata locala de computere a cunoscut o tendinta de orientare a interesului clientilor catre notebook-uri, in special in ultimul trimestru. Flamingo International prognozeaza, pentru 2008, o triplare a vanzarilor de notebook-uri in magazinele Flamingo Computers, Flanco si Flanco World. Anul trecut, retailerul IT&C a vandut peste 20.000 de notebook-uri, iar pentru 2008, previziunile indica vanzarea a peste 60.000 de astfel de produse. Compania previzioneaza ca ponderea notebook-urilor din totalul vanzarilor de PC-uri, in 2008, va atinge pragul de 50%. Principalii actionari ai Flamingo International sunt Dragos Cinca si QVT, iar concurentii companiei pe piata sunt Domo si Altex. Capitalizarea bursiera a Flamingo este de 60 milioane de euro.

    Sursa: Business Standard, 25 februarie 2008

    mai mult

  • Profit de 5,6 ori mai mare pentru Cemacon Zalau in 2007

    BURSA.RO - TITLURILE ZILEI   CEON

    ___
    Profitul net inregistrat de Cemacon Zalau anul trecut a fost de 4,04 milioane de lei, mai mare cu 464,15% fata de 2006 pe fondul majorarii veniturilor totale cu 33,84%, p?na la 36,34 milioane de lei. Cheltuielile totale efectuate de companie in 2007 s-au cifrat la 31,7 milioane de lei, fiind in crestere cu 20,92% fata de exercitiul financiar precedent.

    Cifra de afaceri a companiei a atins anul trecut suma de 34,15 milioane de lei, in crestere cu 39,64% fata de anul precedent, conform raportului financiar preliminar pe 2007 facut public vineri.

    Datoriile totale ale societatii au scazut in 2007 la 21,7 milioane de lei, cu 2,7 % mai mici dec?t in 2006. In intervalul analizat, creantele sociatatii s-au majorat cu 186,76%, ajung?nd la 2,53 milioane de lei.

    Cemacon Zalau fabrica tigle, caramizi si alte produse pentru constructii din argila arsa. Capitalul social detinut de companie este de 7,32 milioane de lei, fiind divizat in actiuni cu valoarea nominala de 2,5 lei. Societatea este listata pe piata Rasdaq la catergoria a treia, sub simbolul CEON. In sedinta de vineri titlurile companiei au fost suspendate de la tranzactionare pe motivul operarii modificarii capitalului social.Pretul de inchidere in sedinta de joi a fost de 14 lei/actiune.

    Actionariatul companiei este format din SSIF Broker Cluj-Napoca, cu o participatie de 12,41%, MEI - Roemenie & Bulgarije Fonds NV care detine un pachet de 10,12 % din actiuni si Ceramica Zalau care controleaza 9,16% din capitalul social, conform datelor din 12 octombrie 2007.

    Sursa: Bursa, 25 februarie 2008

    mai mult

  • Profitul BRD a impulsionat in ultima saptamana Bursa

    Wall-Street.ro   

    ___
    '... Nu se vede un trend clar pentru ca nu au intrat investitorii straini', declara la inceputul saptamanii, Gabriel Necula, broker Prime Transaction.

    mai mult

Pagina

inchide