Stiri bursiere

Informatii piata

Orice miscare a pretului unui instrument financiar listat la bursa are la origine o stire bursiera. Noi iti punem la dispozitie o selectie a celor mai importante stiri financiare de ultima ora, pentru a putea lua deciziile investitionale in deplina cunostinta de cauza.

19.02.2008

  • Cehii de la PPF Investments vand asiguratorii Ardaf si RAI in familie

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   

    ___
    Fondul ceh de investitii PPF Investments se pregateste sa vanda companiile de asigurari Ardaf si RAI catre joint-venture-ul Generali PPF, tranzactia fiind acum intr-o faza finala, au declarat pentru ZF surse apropiate afacerii.

    Cehii au facut astfel o operatiune 'in familie': PPF Investments este o subsidiara a PPF Group, care a intrat recent intr-un joint-venture cu grupul italian de asigurari Generali, formand astfel Generali PPF, care reuneste operatiunile celor doua grupuri din Europa Centrala si de Est.

    Generali detine 51% din actiunile acestui joint-venture, iar grupul PPF - 49%.

    Valoarea tranzactiei este estimata intre 70 si 90 de milioane de euro, adica ar putea ajunge pana la de doua ori valoarea primelor brute subscrise de cele doua companii.

    Discutiile de vanzare au inceput in urma cu sase luni, dar au fost intrerupte de o oferta avansata de austriecii de la Uniqa, dar neacceptata.

    PPF Investments a cumparat 'la pachet' Ardaf, una din primele zece societati de pe piata, si RAI Asigurari, un jucator de talie mica, in urma cu doar un an cu suma de 40 mil. euro, din care 35 mil. euro au fost platite pentru Ardaf si circa 5 mil. euro pentru RAI Asigurari. Dupa achizitie, fondul ceh a mai investit circa 40 mil. euro in Ardaf prin majorari de capital. Cehii au cumparat 56% din Ardaf de la omul de afaceri Ovidiu Tender, restul de actiuni pana la 71%, cat detin acum, cumparandu-le de pe piata. RAI a fost achizitionata integral de la familia Tudor, ulterior Daniel Tudor fiind numit in functia de presedinte al Ardaf.

    Ardaf a avut dificultati financiare in cursul lui 2006, cand Comisia de Supraveghere a Asigurarilor i-a impus un plan de redresare financiara, pierderile companiei ridicandu-se la 35 mil. euro. In 2007, odata cu schimbarea actionariatului si a echipei de management, asiguratorul a reusit sa isi reduca pierderile cu 70%, pana la circa 10,5 mil. euro, in timp ce afacerile si-au incetinit scaderea, la 10%, compania inregistrand prime brute subscrise de 50 mil. euro. RAI Asigurari, companie specializata pe asigurari de calatorii in strainatate, a obtinut in primele noua luni ale anului trecut o cifra de afaceri in jur de 6 mil. euro.

    Ardaf este listata la Bursa de Valori Bucuresti si are o valoare de piata de circa 54 mil. euro la ultimul pret de tranzactionare de 0,104 lei/actiune.

    Sursele citate afirma ca in urma acestei tranzactii Generali se va retrage din cursa pentru preluarea Asiban, unde ofertele angajante pot fi depuse pana la inceputul lunii martie.

    Ardaf in cifre (2007)

    Afaceri: 50,0 mil. euro

    Daune platite: 38,2 mil. euro

    Pierdere: 10,5 mil. euro

    Investitii PPF: 40,0 mil. euro

    Sursa: Ziarul Financiar, 19 februarie 2008'

    mai mult

  • Broker Cluj si-a dublat profitul net anul trecut

    Wall-Street.ro   BRK

    ___
    Broker Cluj a obtinut anul trecut un profit net de 36,09 milioane lei (10 milioane euro), dublu fata de cel din 2006, pe fondul cresterii cu 88% a incasarilor din tranzactiile efectuate pe bursa, a anuntat compania intr-un comunicat trimis Bursei de Valori Bucuresti (BVB).

    'In conditiile unei tendinte pozitive a bursei pe parcursul anului 2007, mai pronuntata in primele sapte luni ale anului, printr-o gestiune activa a portofoliului propriu de active financiare castigurile obtinute prin investitii in titlurile cotate la bursa si pe piata derivatelor de la Sibiu, au contribuit intr-o proportie insemnata la profitul total al companiei', sustin reprezentantii companiei.

    In acelasi timp, Broker Cluj a avut 'o orientare mai accentuata spre achizitia de pachete de actiuni in capitalul unor companii necotate, vizibila prin cresterea valorica a imobilizarilor financiare, plasamente cu un potential ridicat de valorificare prin listarea ulterioara a companiilor respective', se mai arata in comunicat.

    Profitul brut de 45,3 milioane lei obtinut de Broker Cluj in 2007 a depasit cu 47% profitul estimat initial la 30,8 milioane lei.

    Veniturile totale obtinute de Broker Cluj au crescut de mai bine de doua ori, la 73,71 milioane lei (20,41 milioane euro), fata de cele din 2006, cifrate la 35,36 milioane lei. In acelasi timp, cheltuielile au sporit anul trecut cu 109,56% la 28,43 milioane lei de la 13,56 milioane lei in 2006.

    Veniturile operationale ale SSIF Broker, reprezentand comisioanele aferente tranzactiilor efectuate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) si Bursa Monetar Financiara si de Marfuri Sibiu (BMFMS), au crescut cu peste 87,6% in 2007 pana la 24,93 milioane lei.

    Afacerile companiei au avansat cu aproapre 90% pana la 25 milioane lei (6,9 milioane euro), de la nivelul de 13,28 milioane lei inregistrat in 2006.

    Datoriile companiei s-au majorat cu aproapre un sfert pana la 26,6 milioane lei de la nivelul de 21,3 milioane lei inregistrat in 2006.

    In aceeasi perioada, valoarea insumata a capitalurilor proprii a urcat pana la 155,4 milioane lei, fiind echivalentul unei cresteri de 88,3% fata de valoarea activului net de la sfarsitul anului 2006, se mai arata in comunicatul Broker Cluj.

    Broker Cluj are un capital social de 94,8 milioane lei, divizat in 189,58 milioane actiuni, cu o valoare nominala de 0,50 lei. Potrivit ultimei raportari, principalii actionarii ai casei de brokeraj sunt Ioan Cartis cu 8,49% si Intervalco SA cu 6,46%.

    Titlurile Broker Cluj se tranzactioneaza la prima categorie a Bursei de Valori Bucuresti, sub simbolul BRK. Actiunile Broker au inchis sedinta de luni la cotatia de 1,99 lei, ceea ce da o capitalizare de 377,26 milioane lei.

    Sursa: Wall-Street, 19 februarie 2008'

    mai mult

  • Electroaparataj Bucuresti: Pierderi de 13,6 milioane lei in 2007

    DailyBusiness.ro   ELJ

    ___
    Compania Electroaparataj Bucuresti (ELJ) a inregistrat anul trecut pierderi de 13,6 milioane lei (3,77 milioane euro), cu mult mai mari decat cele din 2006, iar cheltuielile societatii au urcat cu aproape 22%.

    Pierderile inregistrate de Electroaparataj in 2006 au fost de 150.924 lei. Anul trecut, afacerile companiei s-au cifrat la 80,4 milioane lei (22,27 milioane euro), in crestere cu 5,63% fata de anul precedent, cand cifra de afaceri afisata a fost de 76,14 milioane lei.

    Pentru anul 2007, compania estima o cifra de afaceri de 99,24 milioane lei si un profit net de 2,5 milioane lei.

    Cheltuielile totale inregistrate de companie anul trecut au fost de 101,39 milioane lei (28,08 milioane euro), in crestere cu 21,78% fata de cele din 2006, cand acestea erau de 83,26 milioane lei.Veniturile obtinute de Electroaparataj in 2007 au urcat cu 8,94%, la 90,8 milioane lei (25,15 milioane euro), fata de anul precedent, cand veniturile au insumat 83,36 milioane lei, potrivit raportului anual preliminar transmis Bursei de Valori Bucuresti.

    In 2006, Electroaparataj SA a initiat o masiva relocare a productiei in trei amplasamente: la Titu - la sediul sucursalei locale, in Bucuresti - la sediul societatii Proprietati Est SA si la Targoviste - in sediul societatii Romlux Lighting SA. Utilizarile de numerar aferente activitatii de relocare in primul trimestru din 2007, atat investitii cat si cheltuieli, au depasit 4 milioane lei, fara a lua in considerare pierderile de activitate datorate relocarii.

    La sfarsitul lunii mai, a anului trecut, compania Electroaparataj SA Bucuresti a anuntat finalizarea procesului de diminuare a capitalului social, de la 14,052 milioane lei, pana la 6,461 milioane lei, ca urmare a divizarii societatii. Actionarul majoritar al companiei este Broadhurst Investments Limited, cu 67,71%, in vreme ce Metex Big SA detine 10,80% din actiuni, potrivit ultimei raportari.

    Actiunile Electroaparataj sunt listate la Bursa de Valori Bucuresti la categoria a II-a sub simbolul ELJ, iar ultima cotatie a titlurilor Electroaparataj a fost de 0,325 lei in sedinta de vineri, capitalizarea companiei fiind de 21 milioane lei (5,77 milioane euro).

    Sursa: Daily Business, 19 februarie 2008

    mai mult

  • Contor Group iese pe bursa pe 29 februarie, la un pret de 0,38 lei/unitate

    Business Standard   

    ___
    Producatorul de contoare de apa Contor Group incepe oferta publica initiala in vederea listarii la Bursa de Valori Bucuresti pe 29 februarie, compania intentionand sa stranga de la investitori circa 3,2 milioane de euro (11,7 milioane de lei).

    Compania scoate la vanzare peste 20% din capitalul social, pretul unei actiuni oferite investitorilor spre subscriere fiind de 0,38 lei pe unitate, conform reprezentantilor companiei.

    Aceasta este cea de-a treia oferta publica de la inceputul acestui an, dupa Casa de Bucovina si fondul inchis de investitii STK Emergent. Oferta Casa de Bucovina, incheiata in luna ianuarie, a fost suprasubscrisa cu 41%, in timp ce oferta STK Emergent debuteaza azi la bursa.

    Listarea Contor Group, programata initial pentru luna ianuarie, a fost amanata, din cauza conditiilor neprielnice de pe piata.

    Compania din Arad a afisat, la sfarsitul anului trecut, un profit brut de 0,73 mil. euro, cu circa 50% mai mare decat in 2006, in timp ce afacerile Contor Group au avansat, in aceeasi perioada, cu 8% in euro, la 14,1 mil. euro, fata de nivelul de 13,1 mil. euro, inregistrat in aceeasi perioada a anului trecut.

    Producatorul de contoare avea la sfarsitul lunii decembrie, un capital social de 12,4 milioane de lei, impartit in aproximativ 124 de milioane de actiuni. Proiectele de investitii ale companiei s-au ridicat la peste cinci milioane de euro in ultimii trei ani, din care aproximativ doua milioane de euro au fost alocati pentru cercetare-dezvoltare produse si piete noi.

    Actionarii Contor Group au hotarat, in luna august, majorarea capitalului social cu circa trei milioane de euro (zece milioane de lei) din fonduri proprii, in vederea listarii la bursa. Fondul olandez de investitii Middle Europe Investments (MEI) a subscris pentru 6,25% din actiunile Contor Group. Fondul a intrat in actionariatul companiei in luna octombrie, dupa ce a subscris la majorarea de capital, sub forma unui plasament privat.

    Sursa: Business Standard, 19 februarie 2008

    mai mult

  • Turism Felix si-a crescut cifra de afaceri cu 15,59% in 2007

    BURSA.RO - TITLURILE ZILEI   TUFE

    ___
    Turism Felix Baile Felix a inregistrat o cifra de afaceri de 43,34 milioane de lei in 2007, cu 15,59% mai mare decat in 2006, conform raportului preliminar prezentat de societate.

    Profitul net obtinut in 2007 a fost de 6,97 milioane de lei, cu 10,18% peste cel inregistrat in 2006. Veniturile din exploatare s-au situat la nivelul de 43,99 milioane de lei, in crestere cu 13,92% fata de anul precedent, iar cheltuielile din exploatare s-au majorat cu 21,97% ajungand la 38,76 milioane de lei. Astfel, activitatea de exploatare s-a soldat cu un profit de 5,23 milioane, mai mic cu 23,5% decat in 2006.

    Activitatea financiara a fost de 4,64 ori mai profitabila in 2007, profitul obtinut fiind de 2,97 milioane de lei, pe seama unei cresteri cu 386% a veniturilor financiare pana la nivelul de 3,04 milioane de lei. Cheltuielile financiare s-au diminuat cu 33% pana la 65.234 lei.

    Activele imobilizate ale companiei s-au ridicat la 169,47 milioane de lei, valorand mai mult cu 11,16% fata de nivelul anului 2006. Atat stocurile cat si creantele societatii au inregistrat deprecieri. Stocurile au scazut cu 47,27% fata de 2006, pana la 0,97 milioane de lei, la 31 decembrie 2007, iar creantele au pierdut 38,38% din valoare, cifrandu-se la nivelul de 1,28 milioane de lei la finele anului trecut.

    Datoriile cu scadenta mai mica de un an s-au redus cu 29,46% cifrandu-se la 6,34 milioane de lei. Societatea nu a contractat nici un imprumut cu scadenta mai mare de un an.

    Capitalului social a fost majorat in 2007 de la 24,80 milioane de lei la 49,61 milioane de lei. Capitalurile proprii s-au apreciat in 2007 cu 4,1% pana la nivelul de 173,83 milioane de lei.

    Societatea Turism Felix Baile Felix activeaza in domeniu hotelier. Compania este listata la Bursa de Valori Bucuresti, la categoria a doua, sub simbolul TUFE. Pretul mediu in sedinta de tranzactionare de ieri a fost de 0,755 lei/ actiune.

    Principalii actionari ai Turism Felix, conform datelor din 31 octombrie 2007, sunt: SIF Transilvania cu 62,94% din capiatalul social si SIF Oltenia cu o participatie de 16,26% din actiuni.

    Sursa: Bursa, 19 februarie 2008

    mai mult

  • Bursa: Pierderi moderate si lichiditate redusa

    Wall-Street.ro   

    ___
    '... Nu se vede un trend clar pentru ca nu au intrat investitorii straini', a declarat potrivit NewsIn, Gabriel Necula, broker Prime Transaction.

    mai mult

  • Bursa, la mâna oricui

    Curierul National   

    ___
    '... la scăderi reacționăm imediat, în timp ce la creșteri nu avem aceeași forță', crede Adrian Bărbulescu, analist la Prime Transaction

    mai mult

18.02.2008

  • Rompetrol Downstream a trecut pe profit si ataca pozitia de lider a Petrom

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   

    ___
    Segmentul de distributie de carburanti a grupului petrolier Rompetrol, condus de omul de afaceri Dinu Patriciu, a trecut la sfarsitul anului trecut pe profit, consemnand un castig net de 2,9 milioane de dolari (1,97 milioane de euro) in 2007, fata de pierderea de 13,8 milioane de dolari (9,38 milioane de euro) inregistrata cu un an in urma.

    Cifra de afaceri a ajuns la 1,8 miliarde de dolari (1,2 miliarde de euro) la sfarsitul anului 2007, in crestere cu 35% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. Rezultatele prezentate sunt consolidate, neauditate, calculate conform standardelor de contabilitate internationale si reunesc performantele companiilor Rompetrol Downstream, Rom Oil si Rompetrol Logistics.

    'Cifra de afaceri a companiei a cunoscut un trend ascendent in 2007 datorita cresterii numarului de clienti (crestere intensiva - n.r.) si a extinderii retelei de statii de carburanti (crestere extensiva - n.r.)', au explicat reprezentantii Rompetrol Downstream. Totodata, compania estimeaza pentru anul acesta o crestere a volumelor vandute cu 20% fata de 2007, ceea ce va plasa compania cu doar doua puncte procentuale in spatele principalului concurent, Petrom, in ceea ce priveste cota de piata. Intentia declarata a Rompetrol este aceea de a-si tripla numarul de benzinarii pana in 2009, in conditiile in care Petrom nu a anuntat un program la fel de ambitios de extindere pe plan local. In prezent, reteaua Rompetrol numara 400 de puncte de alimentare din care 115 sunt statii proprii. La sfarsitul anului trecut, 185 de puncte de alimentare erau in sistem de franciza. Petrom controleaza aproximativ 600 de benzinarii.

    Potrivit informatiilor Rompetrol, prin intermediul segmentului de distributie s-au comercializat anul trecut 1,24 milioane de tone atat pe segmentul de retail (statiile de benzinarii - n.r.), cat si pe piata en-gros. In conditiile in care piata produselor petroliere a fost anul trecut de 5 milioane de tone, cota de piata a Rompetrol a fost anul trecut de 24,7%. Pentru anul acesta, compania estimeaza o crestere a volumelor vandute de 20%, adica pana la aproximativ 1,5 milioane de tone. In conditiile in care piata va ajunge anul acesta la 5,35 milioane de tone, consemnand un ritm de crestere de 7% fata de anul trecut, cota de piata a celor de Rompetrol va ajunge la 28%, situandu-se la doar doua puncte procentuale in spatele Petrom, cel mai mare jucator din piata in acest moment.

    Totodata, Rompetrol a demarat o noua strategie anul trecut prin intermediul careia se urmareste alimentarea marilor clienti industriali exact in locul in care acestia isi desfasoara activitatea. Strategia adoptata face parte dintr-un intreg arsenal al marilor companii petroliere care vizeaza atragerea unui numar cat mai mare de clienti. Printre acestea se numara restaurantele amplasate in benzinarii, posibilitatea platii unor facturi, locuri de joaca pentru copii, plata politelor de asigurare si altele.

    'In 2007, compania a lansat un nou proiect, Rompetrol Internal Basis, un rezervor de benzina amplasat in incinta companiei clientului. Acest proiect vizeaza clientii din mediul agricol si de constructii. La sfarsitul anului 2007, functionau 65 de statii interne', spun reprezentantii Rompetrol Downstream. Acestia nu au precizat care sunt companiile cu care colaboreaza pentru acest proiect.

    Odata cu profitul net inregistrat anul trecut, Rompetrol Downstream se numara printre putinii retaileri de carburanti care au reusit sa incheie anul cu o activitate profitabila. Petrom, cea mai mare companie romaneasca, spune ca in aproximativ trei ani va putea atinge pragul de rentabilitate dupa ce intreaga retea a fost supusa unor modificari majore.

    O alta companie care reuseste sa fie profitabila exclusiv pe segmentul de retail este filiala locala a grupului petrolier ungar MOL care in primele noua luni ale anului trecut a raportat un profit net de 6 milioane de euro, nivel similar cu intreg castigul raportat pe 2006.

    Anul trecut, segmentul de distributie a Rompetrol a inregistrat un profit operational (EBIT - n.r.) de 35,6 milioane de dolari (24,2 milioane de euro), in crestere cu 119% comparativ cu sfarsitul anului 2006.

    In ceea ce priveste strategia grupului Rompetrol la nivel international, aceasta vizeaza triplarea numarului de benzinarii, de la aproximativ 600 de locatii, cat are in prezent, la 1.800 de unitati pana la inceputul anului 2010. In afara de piata locala, grupul Rompetrol mai este activ pe pietele din Bulgaria, Franta, Albania, Georgia si Republica Moldova, planurile de extindere vizand si piata din Serbia si cea din Italia.

    In vara anului trecut, compania Rompetrol Holding, inregistrata in Elvetia, detinuta de omul de afaceri Dinu Patriciu alaturi de partenerul sau american Phil Stephenson, a vandut companiei petroliere de stat din Kazahstan, KazMunaiGaz, o participatie de 75% din actiunile The Rompetrol Group, inregistrat in Olanda.

    Sursa: Ziarul Financiar, 18 februarie 2008'

    mai mult

  • Policolor: Pierdere de 1,7 mil. euro in 2007

    Wall-Street.ro   

    ___
    Producatorul de lacuri si vopsele Policolor Bucuresti a inregistrat anul trecut o pierdere de 6,14 milioane lei (1,7 milioane euro), dupa ce in 2006 afisase profit, in timp ce afacerile au avansat cu 14%, arata datele financiare preliminate publicate vineri pe Bursa de Valori Bucuresti.

    In 2006, Policolor obtinuse un profit net de 8,53 milioane lei.

    Anul trecut, afacerile Policolor s-au cifrat la 160,64 milioane lei (44,50 milioane euro), in vreme ce in 2006 cifra de afaceri s-a ridicat la 140,81 milioane lei.

    Policolor a avut anul trecut venituri de 160,44 milioane lei (44,44 milioane euro), cu circa 6% mai mult fata de veniturile din 2006, de 151,44 milioane lei. In acelasi timp, compania si-a majorat cheltuielile cu circa 18%, la 166,58 milioane lei (46,14 milioane euro), dupa ce in 2006 costurile au insumat 141,23 milioane lei.

    Debitele producatorul de vopsele au crescut de peste doua ori anul trecut, la 48,93 milioane lei (13,55 milioane lei), de la 22,41 milioane lei in 2006.

    Compania are un capital social de peste 7,13 milioane lei, divizat 71,26 milioane actiuni cu o valoare nominala de 0,10 lei. Compania este controlata de doua fonduri cipriote de investitii - Romanian Investment Fund Ltd si Romanian Reconstruction Ltd - care detin impreuna peste 50,11% din actiuni, potrivit raportarilor de la sfarsitul lunii octombrie 2007. Romanian-American Enterprise Fund detine 32,95% din actiunile Policolor.

    Titlurile societatii sunt listate la a doua categorie a Bursei de Valori Bucuresti, sub simbolul PCL. Ultimul pret la care s-au tranzactionat titlurile PCL a fost de 3,80 lei, in sedinta de vineri, ceea ce confera companiei o valoare de piata de 270,78 milioane lei (74,39 milioane euro).

    Sursa: Wall-Street, 18 februarie 2008

    mai mult

  • AVAS continua privatizarea Antibiotice Iasi

    Romania libera   ATB

    ___
    Licitatia pentru vanzarea pachetului de actiuni detinut de stat la Antibiotice Iasi va avea loc la data stabilita, 18 martie 2008, spune presedintele AVAS, Teodor Atanasiu, care considera ca procesul castigat in instanta de sindicatul din cadrul societatii nu va afecta in nici un fel procesul de privatizare.

    'Acum vreo trei ani, guvernul Romaniei a dat o hotarare prin care a stabilit modalitatea de privatizare de la Antibiotice Iasi. Dupa intrarea Romaniei in Uniunea Europeana, s-a constatat ca actul normativ nu corespunde legislatiei europene, astfel incat s-a dat o noua hotarare care a anulat precedentul act normativ si care a consfintit decizia AVAS de privatizare prin licitatie publica cu strigare. Sindicatele au atacat aceasta hotarare pentru faptul ca nu exista avizul Consiliului Economic si Social, care este consultativ. Instanta de judecata a hotarat, cu drept de recurs, sa suspende aplicarea hotararii de Guvern pana se judeca fondul problemei', a declarat Atanasiu. Acesta a precizat ca, si in conditiile acestei sentinte judecatoresti, privatizarea poate continua pentru ca, potrivit legislatiei actuale din Romania, AVAS este abilitata sa stabileasca modalitatea de privatizare a unei societati comerciale apartinand statului.

    'In momentul de fata nu exista o metoda de privatizare pe care sa o fi stabilit Guvernul Romaniei in ceea ce priveste vanzarea actiunilor detinute de stat la Antibiotice Iasi. Conform legii, AVAS poate stabili modalitatea de privatizare a unei societati comerciale din portofoliul sau. Suntem in situatia in care sindicatele se judeca cu Guvernul pe un lucru care nu le priveste. Sindicatele nu au interes material in proces. Nu sunt actiunile lor, nu e proprietatea lor. Prin urmare, privatizarea Antibiotice Iasi va continua', a completat presedintele AVAS. Totusi, potrivit lui Atanasiu, AVAS va solicita sa devina parte in procesul dintre sindicatul iesean si Guvern.

    'Nu am fost parte in proces, acum am cerut sa intram si vom sustine exact faptul ca sindicatul nu este proprietarul actiunilor si, prin urmare, nu are interes material in problema privatizarii', a spus Teodor Atanasiu. Sindicatul de la Antibiotice si-a bazat actiunea in justitie pe faptul ca hotararea de Guvern nu ofera siguranta mentinerii numarului actual de angajati dupa privatizare.

    Competitie adevarata
    'Am primit oferte si primim in continuare. Sunt firme interesate de pe toate continentele, din India si pana in din Europa. Cred ca o sa avem o competitie adevarata. Am lansat Antibiotice la vanzare plecand de la pretul de evaluare plus 10 la suta, adica 150 milioane de euro pentru un pachet de 53% din actiuni', a completat presedintele AVAS. Autoritatea pentru privatizare a primit 53 de scrisori de intentie de la investitori interesati de preluarea participatiei. Din totalul scrisorilor de intentie primite, 17 provin din Romania, opt din Marea Britanie, cinci din India, trei din Germania, cate doua scrisori din Elvetia, Austria, Grecia si Canada si cate o scrisoare din Cipru, Ungaria, Insulele Cayman, Turcia, Italia, Portugalia, Coreea de Sud, Cehia, Statele Unite, Israel, Islanda si Lituania. AVAS nu a dezvaluit numele firmelor interesate de preluarea Antibiotice, dar – reaminteste porfolio.hu – compania franceza Servier, actionar majoritar al producatorului ungar de medicamente Egis, a fost interesata de achizitie in 2003.

    » Profit In crestere
    In acest moment, 29% din actiunile companiei sunt tranzactionate la Bursa de Valori Bucuresti. AVAS detine un pachet majoritar de 53,01% din actiunile producatorului de medicamente din Iasi, iar SIF Oltenia are 10,1% din capital. Anul trecut, compania a afisat un profit net de 30,8 milioane lei (9,21 milioane euro), in crestere cu 29% fata de rezultatul anterior. Cifra de afaceri a companiei a crescut anul trecut cu 17,2%, la 229,41 milioane lei (68,74 milioane euro), valoarea productiei vandute fiind cu 17,3% mai mare decat in 2006, de 228,25 milioane lei (68,4 milioane euro). Cotatia de vineri a titlurilor Antibiotice a fost de 1,72 lei/actiune si da companiei o valoare de piata de 782,42 milioane lei (215 milioane euro).

    Sursa: Romania Libera, 18 februarie 2008'

    mai mult

Pagina

inchide