Stiri bursiere

Informatii piata

Orice miscare a pretului unui instrument financiar listat la bursa are la origine o stire bursiera. Noi iti punem la dispozitie o selectie a celor mai importante stiri financiare de ultima ora, pentru a putea lua deciziile investitionale in deplina cunostinta de cauza.

18.02.2008

  • Compa: Vrem sa ne dublam afacerile in trei ani, la 200 mil. euro

    Business Standard   CMP

    ___
    Producatorul de piese auto Compa Sibiu, unul dintre primii zece jucatori din piata locala de profil, estimeaza pentru acest an o crestere de circa 30% a cifrei de afaceri, fata de nivelul de 90,3 milioane euro consemnat anul trecut, pentru urmatorii trei ani fiind asteptata o dublare a business-ului, a declarat pentru Business Standard directorul general al companiei, Ioan Deac.

    Compania a raportat in 2007 o crestere de circa 24% a cifrei de afaceri fata de anul 2006, la peste 90 de milioane de euro.

    Veniturile Compa au urcat in acelasi ritm, de la 259,7 milioane lei (73,7 milioane euro) in 2006 la 323,8 milioane de lei (97 milioane de euro) anul trecut, iar cheltuielile s-au majorat cu 25%, de la 249 milioane de lei (70,7 milioane euro) la 312,6 milioane de lei (93,6 milioane de euro) in aceeasi perioada, rezultand un profit de opt milioane de lei (2,4 milioane de euro), cu 4,7% mai mic decat cifra de 8,4 milioane de lei (2,38 milioane euro) de la finele anului 2006.

    “Am dezvoltat produse cu piata asigurata. Cresterea afacerii a fost determinata de maturizarea proiectelor derulate in anii anteriori dar si de asimilarea de noi proiecte pentru alte repere. Gandim proiectele pe o perioada de cinci ani inainte si le ajustam in fiecare an”, a spus Ioan Deac.

    El a dat exemplul unui parteneriat inceput anul trecut cu compania americana Delphi, de furnizare de componente pentru sisteme de injectie, proiect care a impulsionat vanzarile. Firma produce, de asemenea, componente pentru turbosuflante pentru grupul american Honeywell Garret si subansamble pentru casete de directie pentru producatorul japonez Koyo.

    Compania va investi in acest an circ 14 milioane de euro, nivel similar cu cel de anul trecut, pentru dezvoltarea proiectelor vechi si implementarea unora noi.

    Compa intentioneaza sa-si extinda colaborarea cu Automobile Dacia si sa produca repere pentru Ford, dupa preluarea uzinei de la Craiova de catre americani.

    “Ne-am concentrat pana acum pe productia de componente pentru export care reprezinta 70-80% din total. Vrem sa ne extindem colaborarea si cu Dacia, in prezent subansamblurile furnizate acoperind foarte putin din cifra de afaceri. Intentionam sa colaboram si cu Ford si stim ca va fi o lupta dura pentru a deveni furnizor”, a mai spus Deac.

    El a mai spus ca singurul factor care ar putea perturba evolutia vanzarilor este incetinirea economica la nivel mondial avand in vedere ponderea mare a exporturilor in totalul productiei.

    Compa Sibiu este controlata in proportie de 54% de Asociatia Salariatilor , restul actionarilor fiind persoane fizice.

    An CA (mil. euro)

    2008 * 117
    2007 90,3
    2006 68,6
    2005 62,2
    2004 41,14

    *estimarile companiei

    Sursa: Business Standard, 18 februarie 2008

    mai mult

  • Condmag Brasov - profit mai mic la o cifra de afaceri dublata

    BURSA.RO - TITLURILE ZILEI   COMI

    ___
    Cifra de afaceri a societatii brasovene Condmag SA a crescut de doua ori anul trecut, ajungand la 214,7 milioane de lei (aproximativ 64,33 milioane de euro) de la 104,4 milioane de lei. In schimb, profitul societatii a scazut la 2,9 milioane de lei (0,8 milioane de euro), in scadere cu 18% fata de cel inregistrat in 2006, cand se cifrase la 3,6 milioane de lei.

    Veniturile companiei au fost anul trecut de 228,31 milioane de lei, in crestere de la 111 milioane de lei, in timp ce cheltuielile au crescut de la 106,7 la 224,7 milioane de lei. Compania brasoveana si-a bugetat investitii de 25 de milioane de euro pentru perioa¬da 2007 - 2009.

    Principalul actionar al Condmag SA Brasov este compania Dafora Medias, care detine 43,66% din actiuni, urmata de mai multe fonduri de investitii straine, printre care O.G.B.B.A. Van Herk din Olanda, cu 10,61% din titluri, Julius Baer International Equity Fund, cu un pachet de 6,51% si MEI - Roemenie & Bulgarije Fonds - Olanda, cu 6,82%. 32,4% din capitalul firmei brasovene este tranzactionat la Bursa de Valori Bucuresti.

    Societatea brasoveana este specializata in constructia conductelor magistrale de gaze, petrol, apa si alte fluide si a instalatiilor tehnologice aferente acestora. Principalii clienti ai firmei sunt companiile de transport de gaze naturale si distributie de gaz metan.

    Sursa: Bursa, 18 februarie 2008

    mai mult

  • Bursa, a saptea saptamana de cadere

    Wall-Street.ro   

    ___
    '... in timp ce reactia pietei la orice informatie negativa continua sa fie exacerbata', considera directorul de operatiuni al Prime Transaction, Alin Brendea.

    mai mult

  • Brokerii optimisti: interesul pentru Rasdaq va creste

    Prime Transaction   

    ___
    ..., iar comportamentul majoritatii celor care investesc este profund speculativ', crede Alin rendea, director de operatiuni Prime Transaction.

    mai mult

15.02.2008

  • Contor si-a redus oferta la 3 mil. euro

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   

    ___
    Producatorul de contoare Contor Group din Arad si-a diminuat oferta publica initiala pe care urmeaza sa o lanseze la sfarsitul acestei luni la 3 mil. euro din cauza conditiilor neprielnice de pe piata de capital, potrivit reprezentantilor societatii de brokeraj IFB Finwest care intermediaza oferta.

    Programata pentru decembrie 2007, listarea companiei a fost amanata pentru inceputul lui 2008 din cauza corectiilor bursiere de amploare. In decembrie, reprezentantii Contor Group anuntau ca vor sa atraga intre 4 si 5 mil. euro prin oferta publica. 'Este destul de periculos sa intri in momentul de fata cu volume mari pe Bursa, data fiind instabilitatea pietei locale de capital. Astfel ca am diminuat oferta Contor la 3 mil. euro', spune Octavian Molnar, directorul general adjunct al societatii de brokeraj IFB Finwest.

    Alaturi de Contor Group si alte ofertele publice programate pentru inceputul acestui an ar putea suferi modificari pe fondul scaderilor bursiere agresive din ultimele luni. Mai mult, companiile ar putea strange mai putini bani in urma ofertelor derulate in acest inceput de an decat daca ofertele ar fi avut loc in urma cu cateva luni, din cauza ieftinirii generalizate a actiunilor. 'Este foarte important si sentimentul investitorilor. Daca inainte multi investitori cumparau actiuni fara a face o analiza atenta a emitentului in prealabil, acum acestia se uita de doua ori cand cumpara', explica Molnar.

    In prezent, prospectul de oferta publica al Contor Group este in curs de autorizare la Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare. 'Ma astept ca saptamana viitoare sa primim avizul, astfel incat sa putem demara oferta publica cat mai curand', continua Molnar. Fondurile provenite in urma ofertei publice sunt destinate extinderii firmei pe pietele externe.

    Compania a raportat anul trecut un profit brut de 1 mil. dolari, in crestere cu circa 50% fata de 2006. Pentru 2008, compania estimeaza un profit brut de circa 1,5 mil. dolari.

    Sursa: Ziarul Financiar, 15 februarie 2008'

    mai mult

  • Pierderile Rompetrol Rafinare au avansat la 90 milioane dolari in 2007

    HotNews.ro   RRC

    ___
    Rompetrol Rafinare, parte a grupului Rompetrol, a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de 3,2 miliarde de dolari, in crestere cu 24% fata de 2006, in vreme ce pierderile au avansat la 90 milioane de dolari, potrivit datelor financiare preliminare publicate de companie. Profitul operational al rafinariei Petromidia a crescut cu 16%, ajungand la 141 milioane de dolari.

    'Rezultatele financiare au fost direct influentate de factori externi, independenti de activitatea rafinariei Petromidia. Desi rezultatele operationale ale companiei sunt foarte bune, costurile au fost foarte mari. Conjunctura de piata nefavorabila - in special in ultimele cinci luni ale anului trecut, pretul barilului pe bursa de profil care a depasit chiar si 95 de dolari, diminuarea diferentialului Brent-Ural, precum si aprecierea euro fata de dolar au influentat aceste rezultate', se arata in comunicatul Rompetrol.

    In acest an, Rompetrol va finaliza terminalul marin de la Midia, care va avea o capacitate anuala de 16 milioane de tone titei, situat la 8,6 kilometri in largul Marii Negre, in zona rafinariei Petromidia. Cu un necesar investitional de 90 milioane de dolari, proiectul va permite rafinariei Petromidia o reducere de aproximativ trei dolari pe tona a costului de transport al titeiului.

    Totodata, prin achizitionarea terminalului Batumi de catre KazMunaiGaz, rafinaria Petromidia poate deveni un punct important al rutei alternative pentru asigurarea resurselor de materie prima spre Europa.

    Rezultatele prezentate de companie sunt preliminare, neauditate si consolidate, iar raportarea a fost realizata conform Standardelor Internationale de Contabilitate (IFRS).

    Rompetrol Rafinare, ce detine rafinaria Petromidia, are un capital social de 2,1 miliarde de lei, divizat in 21,09 miliarde de actiuni cu o valoare nominala de 0,1 lei. Principalul actionar al companiei este grupul Rompetrol, ce detine 50,59% din actiuni. Alti actionari controleaza 25,55%, in vreme ce Rompetrol Financial Group si Rompetrol detin 14,72%, respectiv 9,14%.

    Sursa: HotNews, 15 februarie 2008'

    mai mult

  • Altur Slatina a inregistrat anul trecut un profit net de 573.592 lei

    DailyBusiness.ro   ALT

    ___
    Compania Altur Slatina, specializata in productia de piese auto, a inregistrat anul trecut un profit net de 573.592 lei (158.358 euro), dupa ce in 2006 a suferit pierderi de circa 4 milioane lei (1,1 mil.euro).

    In 2007, cifra de afaceri a producatorului de piese auto s-a ridicat la 97,5 mil.lei (26,9 mil.euro) fata de 97,37 milioane lei (26,7 mil.euro) in anul precedent.

    Veniturile Altur Slatina (ALT) s-au majorat usor anul trecut - cu circa 7% - la 105,26 milioane lei (29 mil.euro), dupa ce in 2006 incasarile au insumat 98,50 milioane lei. In acelasi timp, cheltuielile Altur s-au marit in 2007 cu doar 2%, la 104,68 milioane lei, fata de costurile inregistrate in 2006, de 102,64 milioane lei.

    Datoriile companiei s-au diminuat anul trecut cu aproape 10%, pana la 26,79 milioane lei, dupa ce in 2006 debitele Altur se situau la nivelul de 29,73 milioane lei.

    Producatorul de piese auto si-a majorat la inceputul lunii februarie capitalul social cu aproape o treime, de la 53,73 milioane lei (14,52 milioane euro), pana la 72,13 milioane lei (19,50 milioane euro). Dupa majorare, capitalul social al Altur se ridica la 72,13 milioane lei (19,50 milioane euro), divizat in 721.340.861 actiuni, cu o valoare nominala de 0,10 lei. Mecanica Rotes ramane actionarul majoritar al companiei, cu 28,15% din actiuni, Celule Electrice controleaza 14,84%, in timp ce Revan Com detine 10,26% din capitalul Altur.

    Capitalizarea Altur este de 52,95 milioane lei (14,54 milioane euro), conform cotatiei de 0,0734 lei, stabilita in sedinta de joi.

    Sursa: Daily Business, 15 februarie 2008

    mai mult

  • Profitul TEL a scazut la 50 milioane de lei

    Curierul National   TEL

    ___
    Cifra de afaceri a companiei de stat Transelectrica a scazut anul trecut cu 5,7%, la 2,31 miliarde de lei (639,4 milioane de euro), de la 2,45 miliarde de lei in 2006, potrivit datelor financiare preliminare ale transportatorului de electricitate.

    Profitul net al Transelectrica s-a diminuat de peste cinci ori, de la 277,2 milioane de lei in 2006 la 50,3 milioane de lei (15 milioane euro) anul trecut, pe fondul scaderii veniturilor si al majorarii cheltuielilor, informeaza Mediafax.

    Castigul brut al companiei s-a diminuat de 4,3 ori si a ajuns la mai putin de 80 de milioane de lei (22 de milioane de euro), de la 327,2 milioane de lei in 2006.

    Veniturile transportatorului de energie electrica au scazut cu 8,3%, la 2,39 miliarde de lei (716,84 milioane de euro), iar cheltuielile s-au majorat cu 1,5%, la 2,31 miliarde de lei (694 de milioane de euro).

    Profitul brut este cu putin mai mare decat cel bugetat, iar veniturile au atins o valoare mai mica decat cea estimata.

    Bugetul rectificat pentru anul 2007 indica un profit brut de 75 de milioane de lei, fata de cel de 76,1 de milioane de lei preliminat. Valoarea veniturilor era prognozata la 2,59 miliarde lei, iar cheltuielile la 2,51 miliarde de lei.

    Compania a suportat anul trecut cheltuieli pe care nu le-a luat in calcul.

    Astfel, Transelectrica a cumparat energie pentru eliminarea congestiilor din sistem la preturi de noua ori mai mari decat cele bugetate, cheltuieli pe care le va putea recupera doar peste un an, potrivit metodologiei stabilita de Agentia Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE).

    'Pentru acest an, am reusit sa negociem cu ANRE, astfel incat aceste achizitii se vor desfasura la un pret accesibil', a declarat, ieri, directorul general al Transelectrica, Stelian Gal.

    Investitiile anuntate de transportatorul de electricitate pentru 2008 se ridica la 126 de milioane de euro, cu 10% mai mult fata de nivelul de 115 milioane de euro aferent anului trecut.

    Transelectrica este controlata de Ministerul Economiei si Finantelor, care detine 73,7% din actiuni, urmat de Fondul Proprietatea, cu 13,5% din titluri, restul de 12,69% reprezentand capitalul tranzactionat la Bursa de Valori Bucuresti.

    Sursa: Curierul National, 15 februarie 2008'

    mai mult

  • SN Orsova, profit de doua mil. euro

    Business Standard   SNP

    ___
    Santierul Naval Orsova (SNO) a inregistrat, anul trecut, o cifra de afaceri anuala de 87,4 milioane de lei (24 milioane de euro), in crestere cu 11,5% fata de cifra de afaceri aferenta lui 2006. Conform raportului financiar anual preliminar, compania din Orsova a realizat, in 2007, un profit net de sapte milioane de lei (1,93 milioane de euro), cu 4,5% mai mare decat rezultatul din 2006.

    La finele lunii trecute, Consiliul de Administratie al SNO si cel al companiei Servicii Constructii Maritime (SCM), din Constanta, au decis fuziunea societatilor, prin absorbtia celei din urma, aproband proiectul de fuziune. Aceasta decizie face parte din strategia de dezvoltare a operatorului din Orsova. Conform proiectului, pentru a acoperi capitalul companiei absorbite, raportul de schimb al actiunilor este de 0,3522. In urma fuziunii, actionarii SCM primesc 2.765.659 de actiuni la SN Orsova, astfel ca, dupa fuziune, numarul total de actiuni al SNO se ridica la 11.422.919, noul capital social fiind de 28.557.297,5 lei. Motivul acestei extinderi a Santierului Naval din Orsova il reprezinta faptul ca are contractata intreaga capacitate de productie, primind si cereri care depasesc de trei sau chiar patru ori aceste capacitati. Pentru a satisface aceste cereri, SNO a recurs, in ultimii ani, la o serie de colaborari ce constau in realizarea unor parti ale corpului de nava de catre firme specializate in prelucrarea metalului. Pentru a face fata acestei cereri crescande, SNO se va folosi, in urma fuziunii, de baza de reparatii navale detinuta in Agigea Sud de SCM.

    Sursa: Business Standard, 15 februarie 2008

    mai mult

  • Profit net de 259,2 milioane de lei pentru Impact

    BURSA.RO - TITLURILE ZILEI   IMP

    ___
    Impact Developer & Contractor a anuntat ieri un profit net preliminar de 259,2 milioa¬ne de lei pentru anul 2007.

    Activitatea de exploatare a generat un profit de 27,7 milioane de lei, cu 31% mai mare decat cel aferent anului 2006. Veniturile din exploatare s-au ridicat la 162,8 milioane de lei, in crestere cu 36% fata de 2006. Cheltuielile din exploatare au inregistrat o majorare de 37%, pana la nivelul de 135,1 milioane de lei, datorita cresterii cu 73% a activitatii de prestari servicii.

    Reevaluarea a activelor imobilizate detinute de companie a adus societatii un venit de 309 milioane de lei, de trei ori mai mare decat cel inregistrat in 2006, situatie datorata cresterii preturilor terenurilor achizitionate de companie pentru investitii imobiliare.

    Veniturile financiare au atins 19,6 milioane de lei in timp ce cheltuielile financiare au fost de 37,1 milioane de lei, cu 154% mai mult decat in 2006. Pierderea inregistrata astfel de activitatea financiara este de 15,8 milioane de lei, situatie datorata modalitatii de tratare contabila a imprumuturilor in valuta (evaluarea in lei a acestora are loc la sfar¬situl anului si este afectata de cursul de schimb). Potrivit oficialilor companiei, pierderea nu este una operationala, intrucat compania are venituri si cheltuieli in euro.

    Anul trecut, Impact a incheiat contracte de peste 162 de milioane de lei, aproape de 3 ori mai mult fata de nivelul anului 2006. Aproximativ 80% din acestea sunt aferente ansamblurilor rezidentiale din Bucuresti, iar restul se refera la locatii din Constanta, Ploiesti si Oradea.

    Doua dintre cele mai mari proiecte, Dealul Lomb in Cluj Napoca si Greenfield II Bucuresti, vor fi demarate incepand cu acest an si se ridica la peste 2,7 miliarde de lei. Dealul Lomb este cel mai mare proiect mixt din acest moment din tara noatra, cu peste 5700 de unitati rezidentiale ce vor fi livrate pana in 2015. Greenfield II va totaliza 4000 de unitati rezidentiale pana in 2014.

    Adunarea Generala a Actionarilor va aproba pe 19 aprilie rezultatele financiare auditate si bugetul pe 2008. Oficialii companiei se asteapta ca actionarii sa voteze reinvestirea profitului si nu distribuirea de dividende, tinand cont de nevoile companiei in plina dezvoltare.

    Impact Developer & Contractor este cotata la BVB la categoria intai sub simbolul IMP. Capitalul social al companiei se ridica la 200 de milioa¬ne de lei in timp ce capitalizare bursiera este de 652 de milioane de lei la un curs mediu de 0,336 lei/actune. Actionarii societatii sunt Dan Ioan Popp cu 27,95% si Sandulescu Carmen Daniela cu 11,29% potrivit raportarilor din 24 decembrie 2007.

    Sursa: Bursa, 15 februarie 2008

    mai mult

Pagina

inchide