Stiri bursiere

Informatii piata

Orice miscare a pretului unui instrument financiar listat la bursa are la origine o stire bursiera. Noi iti punem la dispozitie o selectie a celor mai importante stiri financiare de ultima ora, pentru a putea lua deciziile investitionale in deplina cunostinta de cauza.

15.02.2008

  • Emotia primei zile?

    BURSA.RO - TITLURILE ZILEI   

    ___
    Paul Brendea, analist financiar la SSIF Prime Transaction, consideră că Erste a debutat în forță la BVB, cu o creștere de 2,7% față de închiderea de ieri de la Viena,

    mai mult

14.02.2008

  • Flamingo asteapta incasari de 40 mil. euro din notebook-uri

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   

    ___
    Flamingo International (FLA), al treilea retailer de electronice si electrocasnice din Romania, estimeaza ca va comercializa in acest an aproximativ 60.000 de notebook-uri, de trei ori mai mult decat vanzarile de peste 20.000 de unitati aferente anului trecut.

    'Notebook-urile vor domina in mod cert vanzarile de anul acesta, pentru care ne asteptam la o crestere de 250-300%, in timp ce pentru desktop-uri cresterea se va mentine la un ritm de aproximativ 15-20%', a declarat Jiri Rizek, CEO al Flamingo International.

    La un pret mediu de 650-670 de euro per unitate, in 2008 Flamingo ar urma sa realizeze vanzari de 39-40 de milioane de euro numai din acest segment, ceea ce ar reprezenta aproximativ 20% din totalul cifrei de afaceri estimata pentru acest an.

    'In 2008 vom fi cel putin la 200 de milioane de euro, dar cu siguranta vom trece peste acest prag. 2008 va fi clar un an mai productiv ca 2007 si compania va fi pe profit. In februarie sau in martie vom publica un buget final', a spus Rizek.

    Tot pentru 2008 Flamingo estimeaza ca ponderea vanzarilor de notebook-uri in totalul segmentului de PC-uri va ajunge la 50%, de la aproximativ 35%in anul precedent. Pentru intreg ansamblul pietei de retail IT&C din Romania, retailerul a declarat ca notebook-urile vor reprezenta pana la 35% din valoarea totala de 400 de milioane de euro.

    'Tendinta de inlocuire a desktop-urilor de catre notebook-uri in preferintele utilizatorilor a devenit evidenta inca de anul trecut, anul acesta vanzarile pe segmentul PC-urilor continuand pe baza aceluiasi trend', a spus Rizek.

    Compania a comercializat anul trecut circa 90.000 de computere, o parte importanta fiind asamblata pe propria linie, sub brandul Flamingo.

    Flamingo International detine o retea de retail de 124 de magazine, din care 18 sunt Flanco World, magazine de concept mare, cu o suprafata de 1.000-3.000 de metri patrati. Planurile de extindere ale companiei presupun in 2008 cresterea suprafetei comerciale totale la aproximativ 70.000 de metri patrati, de la 54.000 de metri patrati anul trecut, in principal prin deschiderea a inca 10 unitati Flanco World.

    Pretul actiunilor Flamingo au inregistrat in cursul sedintei de tranzactionare de ieri o crestere de 4,91%. Actiunile Flamingo au inchis sedinta la un pret de 0,299 lei/actiune, la acest nivel valoarea de piata a companiei fiind de 64,7 milioane de euro.

    Sursa: Ziarul Financiar, 14 februarie 2008'

    mai mult

  • Rompetrol va investi peste 340 mil. dolari in 2008

    Wall-Street.ro   RRC

    ___
    Presedintele Rompetrol Grup, Dinu Patriciu, a declarat miercuri, la Sibiu, ca investitiile companiei in 2008 vor fi de peste 340 milioane de dolari, principalele directii fiind cresterea capacitatii tehnologice si dezvoltarea retelei de benzinarii, relateaza NewsIn.

    “Aceasta este suma pe care am prevazut-o pentru investitii, dar probabil ca ea va fi mai mare”, a spus Patriciu. Presedintele Rompetrol a adaugat ca in acest an vizeaza o cifra de afaceri de peste 10 miliarde de dolari.

    Patriciu a adaugat ca pana la sfarsitul acestui an vor fi deschise 400 de benzinarii Rompetrol Expres, care vor fi amplasate in mediul rural.

    In august 2007, KazMunaiGas a a preluat 75% din Grupul Rompetrol, tranzactie estimata la 3,6 miliarde dolari.

    Rompetrol detine la ora actuala peste 350 de benzinarii.

    Sursa: Wall-Street, 14 februarie 2008

    mai mult

  • Erste Bank intra la Bursa de Valori Bucuresti la 139,1 lei/actiune

    DailyBusiness.ro   EBS

    ___
    Pretul de referinta al actiunilor emise de Erste Bank (EBS) pentru prima sedinta de tranzactionare la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) de joi, 14 februarie 2008, este de 139,1 lei, au informat miercuri reprezentantii bursei.

    'Pretul de referinta al actiunilor EBS a fost calculat pe baza pretului de inchidere inregistrat miercuri, 13 februarie 2008, la Bursa din Viena, respectiv 38,27 euro', au precizat oficialii Bursei de Valori Bucuresti.

    Totodata, acestia au mentionat ca societatile de servicii de investitii financiare KBC Securities Romania si Wood & Company Financial Services Praga au primit din partea Consiliul BVB calitatea de market-maker pe piata reglementata la vedere.

    'Cele doua societati participante la sistemul de tranzactionare al BVB se alatura institutiei de credit Banca Comerciala Romana SA pentru a opera ca market-maker, incepand cu data de 14 februarie 2008, pe actiunile Erste Bank', au declarat reprezentantii BVB.

    Consiliul Bursei a aprobat, de asemenea, specificatiile contractului futures pe actiunile Erste Bank, care urmeaza sa fie inaintate spre inregistrare catre Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare.

    Sursa: Daily Business, 14 februarie 2008'

    mai mult

  • Senatorii au aprobat conversia in actiuni a creantelor AVAS la Oltchim

    BURSA.RO - TITLURILE ZILEI   OLT

    ___
    Plenul Senatului a aprobat, ieri, proiectul legislativ care prevede conversia in actiuni ale statului a creantelor detinute de AVAS la SC Oltchim SA Ramnicu Valcea. Potrivit proiectului, AVAS, actionarul majoritar al SC Oltchim SA, este autorizat sa convoace Adunarea Generala a Actionarilor (AGA) societatii pentru transformarea datoriilor societatii catre AVAS in actiuni, 'cu respectarea dreptului de preferinta al actionarilor minoritari'. Acestia vor putea, in termen de 60 de zile de la publicarea Hotararii AGA, sa subscrie, la valoarea nominala a actiunilor, pana la concurenta cotelor detinute pana la data de inregistrare stabilita de AGA. Proiectul mai prevede ca, la stabilirea cotelor pentru care se acorda dreptul de preferinta actionarilor minoritari, se va tine cont de cotele detinute de stat prin institutiile sale inainte de data de 28 noiembrie 2003. Conform proiectului legislativ, la conversia creantelor nu se va tine cont de dobanzile aferente datoriilor SC Oltchim SA.

    Senatorul independent Mihai Tabuleac, membru in Comisia economica, a declarat, citat de Rompres, ca proiectul legislativ a primit, initial, un raport negativ din partea comisiei de resort. La formularea unui punct de vedere negativ in privinta proiectului, a spus el, membrii comisiei au tinut cont de faptul ca transformarea datoriilor Oltchim in actiuni ar putea reprezenta o forma de ajutor de stat. Potrivit senatorului, la momentul respectiv, reprezentantii Guvernului au precizat ca au notificat Comisia Europeana (CE), aceasta urmand sa se pronunte la o data ulterioara. Mihai Tabuleac a afirmat ca proiectul a fost retrimis la comisie si a primit un raport favorabil, cu toate ca nu s-a primit niciun punct de vedere de la Comisia Europeana. In plus, a sustinut senatorul independent, printr-un vot favorabil dat proiectului legislativ, 'Senatul se face vinovat de imixtiune in treburile justitiei', existand un proces pe rol intre actionarii minoritari si AGA privind tocmai nerespectarea dreptului de preferinta al acestora la vanzarea actiunilor.

    Proiectul legislativ a fost adoptat cu 61 de voturi pentru, unul impotriva si o abtinere. Initiativa legislativa apartine unui numar de cinci deputati PNL, PSD si PRM.

    Sursa: Bursa, 14 februarie 2008'

    mai mult

  • Cum investim cu bani de la bancă

    Curierul National   

    ___
    '... care spune să investești la bursă banii pe care îți permiți să îi pierzi, deși este prea mult spus', crede Paul Brendea, analist la Prime Transaction.

    mai mult

13.02.2008

  • Electroputere si-a redus usor pierderile anul trecut

    Wall-Street.ro   EPT

    ___
    Producatorul de locomotive Electroputere Craiova si-a redus usor - cu 4% - pierderile in 2007 pana la 48,41 milioane lei (13,41 milioane euro), in timp ce afacerile companiei au scazut cu aproape 9%, la 142,82 milioane lei (39,56 milioane euro), potrivit rezultatelor preliminare anuntate marti.

    In 2006, pierderile Electroputere s-au cifrat la 50,17 milioane lei, iar cifra de afaceri s-a ridicat la 156,54 milioane lei.

    Veniturile companiei au scazut anul trecut cu circa 11%, la 153,1 milioane lei, dupa ce in 2006 incasarile au insumat 171,73 milioane lei. Electroputere a reusit, totusi, sa isi diminueze anul trecut din cheltuieli cu 9% pana la 201,51 milioane lei, fata de costurile inregistrate in 2006, de 221,91 milioane lei.

    De asemenea, datoriile pe care compania trebuie sa le plateasca in acest an au crescut cu 19%, pana la 226,88 milioane lei, dupa ce la sfarsitul anului 2006 datoriile se situau la nivelul de 190,75 milioane lei.

    La jumatatea lunii octombrie 2007, Firma Al Arrab Company, ofertantul in procesul de privatizare Electroputere Craiova, si-a dat acceptul privind contractul de privatizare, iar termenul de valabilitate a ofertei a fost prelungit cu o luna de AVAS, in vederea informarii Comisiei Europene cu privire la tranzactie.

    Al Arrab Contracting Company Ltd din Arabia Saudita a oferit 2,3 milioane euro pentru pachetul de 62,82% din capitalul social. In cadrul ofertei de privatizare, compania araba a preluat datoriile Electroputere, de circa 61 milioane euro, si s-a obligat sa investeasca alte 20 milioane euro.

    Actiunile Electroputere Craiova (EPT) au incheiat sedinta de tranzactionare de marti la cotatia de 0,8850 lei, ceea ce da companiei o capitalizare de 109,89 milioane lei (30,27 milioane euro).

    Sursa: Wall-Street, 13 februarie 2008

    mai mult

  • Achizitia Petromservice va aduce beneficii Petrom. AVAS cere anularea contractului

    HotNews.ro   SNP

    ___
    Achizitia activitatii de servicii petroliere din cadrul Petromservice a constituit o oportunitate pentru Petrom, intrucat integrarea acestor servicii este estimata sa aduca beneficii concrete companiei, au anuntat oficialii companiei petroliere dupa ce AVAS a cerut OMV sa anuleze contractul cu Petromservice, considerand ca suma platita este prea mare, potrivit NewsIn.

    'Estimam ca integrarea serviciilor petroliere in cadrul Petrom poate duce la o reducere semnificativa a costului de productie, de pana la 10% din costul de productie. Pretul achizitiei de 328,5 milioane de euro se bazeaza pe o evaluare detaliata a Petrom. In plus, Petrom a angajat doua renumite companii independente care activeaza pe plan international, pentru a efectua evaluarea.

    Tranzactia cu Petromservice a fost aprobata conform procedurilor prevazute in Actul Constitutiv al Petrom si a fost de asemenea aprobata de catre Consiliul Concurentei' se arata intr-un comunicat al Petrom.

    'Consideram ca actiunea in instanta a Autoritatii de Valorificare a Activelor Statului (AVAS) este neintemeiata, intrucat Adunarea Generala Extraordinara a Actionarilor (AGEA) a carei decizie este atacata a fost convocata si s-a desfasurat cu respectarea dispozitiilor legale in vigoare, fiind respectate drepturile tuturor actionarilor societatii', se mai spune in comunicat.

    Reprezentantii Petrom au mai afirmat ca, inainte de achizitia firmei de servicii petroliere au angajat doua firme independente care activeaza pe plan international pentru a efectua evaluarea Petromservice.

    AVAS a anuntat ca a solicitat in instanta anularea partiala a bugetului de investitii a Petrom in 2007 pentru ca investitiile aprobate anul trecut au un grad mare de risc si ca pretul de achizitie al Petromservice a fost prea mare.

    AVAS a solicitat constatarea nulitatii absolute partiale a hotararii AGA Petrom din data de 7 noiembrie 2007 referitor la punctul privind aprobarea bugetului de investitii revizuit pe 2007 si anularea partialã a hotararii mentionate cu privire la proiectul Pearl in cadrul hotararii de aprobare a bugetului de investitii revizuit, pe anul 2007, pentru finalizarea Contractului de transfer de activitate de la Petromservice la Petrom.

    Autoritatea, care detine de 20,63% din capitalul social al Petrom, considera ca Hotararea de aprobare a investitiilor Petrom pentru anul 2007, aprobata in Adunarea Generala a Actionarilor din 27 noiembrie 2007 este contrara interesului societatii si al actionarilor minoritari, din cauza valorii mari a investitiilor aprobate si considera ca valoarea de achizitie a Petromservice a fost prea mare.

    Petrom a semnat, pe 18 septembrie, un contract pentru achizitionarea activitatii de servicii petroliere a Petromservice, servicii aferente activitatilor de explorare si productie ale Petrom. Pretul este de 328,5 milioane de euro.

    Consiliul Concurentei a anuntat in data de 21 ianuarie ca a aprobat preluarea Petromservice de catre Petrom.

    Sursa: Hot News, 13 februarie 2008'

    mai mult

  • Trei SIF-uri viseaza la majorarea capitalului social

    Business Standard   LION  SIF2  SIF3

    ___
    Trei dintre cele cinci societati de investitii financiare iau in considerare majorarea de capital social, dupa ce actionarii SIF Transilvania au aprobat anul trecut dublarea capitalului, prin acordarea de actiuni gratuite.

    SIF Banat-Crisana si SIF Muntenia sunt ultimele care s-au aratat interesate de majorarea capitalului, dupa ce SIF Moldova a anuntat, inca de anul trecut, ca va propune actionarilor majorarea de capital.

    “Eu sunt adeptul majorarii de capital, insa aceasta decizie trebuie luata saptamana viitoare de Consiliul de Administratie. Daca acesta aproba majorarea de capital, trebuie sa lucram la securizarea sistemului de vot electronic. Este foarte mult de lucru, trebuie sa schimbam documente si sa incercam sa folosim un PIN ca sa ne asiguram ca nu voteaza alte persoane in numele actionarilor”, a declarat Ioan Cuzman, presedintele SIF Banat-Crisana.

    Pe de alta parte, Petre Pavel Szel, presedintele SIF Muntenia, a declarat ca majorarea de capital depinde de posibilitatea de a strange cvorumul necesar, in conditiile in care, in urma scaderilor de pe bursa, actionariatul SIF-urilor s-a dispersat. In cazul unei majorari, SIF Muntenia se gandeste sa ceara bani de la actionari.

    “In urma scaderilor puternice, am observat ca multe fonduri mari au vandut pachete destul de importante din capitalul SIF, care au fost cumparate de mai multi investitori. Din cauza acestei dispersii a actionariatului, cred ca este mai greu sa reusim sa indeplinim conditiile de cvorum. Cu toate acestea, cred ca ar fi interesanta o majorare de capital prin emiterea de actiuni noi”, a declarat presedintele SIF Muntenia.

    SIF Moldova propune actionarilor renuntarea la dividende pentru 2007 si majorarea capitalului social, prin capitalizarea profitului. Consiliul de Administratie al SIF Moldova propune acordarea unei actiuni gratuite la fiecare actiune detinuta. In 2007, SIF Moldova a obtinut un profit net de 17,65 mil. euro. Societatea vrea sa obtina, in 2008, un profit net in valoare de 75 milioane de lei (20,8 milioane de euro).

    Sistemul de vot electronic, aprobat de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM), ar da posibilitatea actionarilor societatilor de investitii financiare sa voteze accesand pagina de internet a societatii. SIF Transilvania a fost prima dintre cele cinci societati de investitii financiare care a reusit, anul trecut, sa stranga cvorumul necesar majorarii de capital, cu 35,46% din totalul drepturilor de vot.

    Decizia a fost contestata de un actionar al societatii de investitii financiare, iar actiunile nou-emise sunt suspendate de la tranzactionare pana la solutionarea litigiului. Societatile de investitii financiare au o capitalizare bursiera de circa 2,17 miliarde euro. De la inceputul acestui an, actiunile acestora s-au depreciat cu circa 25%.

    Sursa: Business Standard, 13 februarie 2008

    mai mult

  • Vae Apcarom Buzau si-a crescut cu 79% profitul anul trecut

    BURSA.RO - TITLURILE ZILEI   

    ___
    Vae Apcarom Buzau a obtinut anul trecut un profit net de 4,21 milioane de lei, in crestere cu 79% fata de 2006, potrivit raportului preliminar publicat de companie.

    Cifra de afaceri a fost de 77,78 milioane de lei, mai mare cu 54% decat in anul anterior, pe fondul cresterii veniturilor din productia vanduta si a veniturilor din vanzarea marfurilor.

    Veniturile totale ale societatii au crescut cu 23,71%, la 74,05 milioane lei, in timp ce cheltuielile totale au crescut cu doar 21,11%, la 69,17 milioane lei.

    Rezultatul din exploatare a atins 6,19 milioane de lei, fiind in crestere cu 17% fata de anul precedent, in timp ce rezultatul financiar a reprezentant o pierdere de 1.318.406, dupa ce in 2006 profitul financiar fusese de 933.306 lei.

    Imobilizarile corporale s-au apreciat cu 9,3%, cifrandu-se la 28,04 milioane lei la 31 decembrie 2007. Creantele societatii au cunoscut o crestere de 12,99% fata de anul anterior, ajungand la 23,19 milioane lei, in timp ce stocurile totale ale companiei au scazut cu -9,5%, la 20,42 milioane lei.

    Datoriile pe termen scurt s-au diminuat cu 8,8% fata de 2006, la 31,22 milioane lei, pe fondul scaderii datoriilor fiscale si datoriilor pentru asigurari sociale. Societatea nu are datorii pe termen lung. Compania a primit in 2007 subventii pentru investitii in valoare de 116.025 lei in crestere cu 85,4% fata de anul trecut.

    Capitalurile proprii ale societatii a crescut cu 11,85% pe fondul majorarii rezervelor.

    Vae Apcarom construieste si repara materialul rulant si este trazactionata pe piata Ras¬daq, la categoria a doua, sub simbolul APC. Compania are un capital social de 7,37 milioane de lei, capitalizarea bursiera ridicandu-se la 62,72 de milioane de lei. In sedinta de tranzactionare de ieri, cotatia medie inregistrata a fost de 0,85 lei/actiune in crestere cu 4,29% fata de sedinta precedenta.

    Actionarul principal la data de 31 octombrie 2007 era Vae GMBH cu o participatie de 86,37% din actiuni.

    Sursa: Bursa, 13 februarie 2008

    mai mult

Pagina

inchide