Stiri bursiere

Informatii piata

Orice miscare a pretului unui instrument financiar listat la bursa are la origine o stire bursiera. Noi iti punem la dispozitie o selectie a celor mai importante stiri financiare de ultima ora, pentru a putea lua deciziile investitionale in deplina cunostinta de cauza.

13.02.2008

12.02.2008

  • Teraplast si-a bugetat o crestere de 30% in anul in care intra pe Bursa

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   TRP

    ___
    Grupul Teraplast Bistrita, cu activitati in sectorul materialelor de constructii si prelucrarii maselor plastice, estimeaza pentru acest an o cifra de afaceri de circa 90 de milioane de euro, in crestere cu 30% fata de anul precedent.

    Compania intentioneaza sa desfasoare o oferta publica initiala pentru listarea a 25% din titluri la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), prospectul preliminar fiind aprobat de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) la sfarsitul lunii ianuarie.

    Valoarea nominala va fi de 0,1 lei pe unitate, iar operatiunea este intermediata de compania de brokeraj Raiffeisen Capital & Investment. Pretul la care se vor vinde actiunile urmeaza sa fie stabilit in functie de reactia investitorilor.

    Astfel, valoarea ofertei ar putea ajunge la circa 20 de milioane de euro, luand in calcul preturile la care se tranzactioneaza in prezent actiunile producatorilor de materiale de constructii.

    Teraplast a realizat in 2007 la nivel de grup, conform evaluarii IFRS (standardele internationale de contabilitate), o cifra de afaceri de 70 de milioane de euro, in crestere cu circa 49% fata de anul precedent.

    'Rezultatele si estimarile sunt o urmare a programului de investitii derulat de Teraplast si a dinamicii accentuate a sectorului constructiilor', a declarat Emanoil Viciu, directorul general al Teraplast.

    Pe langa compania cu acelasi nume, grupul Teraplast include firmele Plastsistem, producator de tuburi din polietilena pentru constructii comerciale si industriale, si Politub, producator de polietilena pentru retelele de gaz si apa, in cadrul carora Teraplast SA detine participatii de 70%, respectiv 50% din actiuni.

    Compania Teraplast a fost infiintata in 1990, dupa divizarea Intreprinderii de Materiale de Constructii a municipiului Bistrita, noua firma preluand sectiile de teracota si de prelucrare a maselor plastice.

    Teraplast Bistrita avea programate pentru 2007 investitii de 11 milioane de euro, iar conducerea companiei estimeaza ca pana in 2009 valoarea investitiilor va ajunge la 28 de milioane de euro. Compania a finalizat anul trecut o investitie de aproximativ 4 milioane de euro intr-o fabrica de ferestre PVC, in Brasov.

    Noua fabrica are o suprafata de 3.000 de metri patrati si o capacitate de productie de 300 de repere pe zi, iar potrivit conducerii productia realizata este destinata in principal clientilor din zona de centru-sud.

    In plus, strategia companiei prevede relocarea integrala a productiei din orasul Bistrita intr-o alta locatie din acelasi oras.

    Pe piata externa, Teraplast vinde aproximativ 7% din volumul total al cifrei de afaceri, principalii parteneri la export fiind in Ungaria, Italia, Franta, Slovenia, Serbia si Republica Moldova.

    Capitalul social al Teraplast este controlat in proportie de 94% de patru actionari, respectiv SIF Banat-Crisana, Marley Ungaria (membra a grupului belgian Aliaxis) si doua persoane fizice.

    Teraplast produce sisteme complete de canalizare interioara si exterioara, alimentare cu apa si incalzire, finisaje interioare si exterioare, profile pentru tamplarie PVC, ferestre si usi cu geam termopan si incalzire cu placi ceramice.

    Sursa: Ziarul Financiar, 12 februarie 2008'

    mai mult

  • Sindicalistii au suspendat privatizarea Antibiotice Iasi

    HotNews.ro   ATB

    ___
    Curtea de Apel Iasi a admins cererea sindicalistilor Antibiotice Iasi de a suspenda hotararea de Guvern prin care Executivul a decis vanzarea unui pachet de 53% din actiunile fabricii de medicamente, potrivit NewsIn. In urma deciziei de luni a judecatorilor, privatizarea Antbiotice va trebui oprita temporar.

    'Temerile noastre privind Hotararea de Guvern 1400/2007, care stabileste ca pachetul de actiuni detinute de AVAS la Antibiotice sa fie valorificat prin metoda de licitatie cu strigare, s-au adeverit, atat timp cat instanta de judecata, in urma cererii noastre, a admis suspendarea efectelor acestei hotarari, pe care noi o consideram nelegala. Din acest moment, hotararea nu mai poate produce efecte, acest lucru insemnand sistarea oricaror efecte pana la pronuntarea unei hotarari judecatoresti pe fondul cauzei, privind anularea hotararii in totalitatea ei', a declarat Vasile Stanga, liderul de sindicat de la Antibiotice.

    Potrivit lui Stanga, daca se continua cu aceasta procedura de privatizare, la licitatie puteau participa si acei 'investitori' care ar fi cumparat societatea doar pentru a ridica pe locul ei ansambluri rezidentiale. De asemnea, acesta a mai spus ca sindicatul va intenta din nou proces Guvernului, in cel mai scurt timp, pentru a obtine anularea hotararii.

    Hotararea Curtii de Apel Iasi nu este definitiva si poate fi atacata cu recurs la Curtea Suprema, pana la data de 18 februarie.

    Licitatia pentru preluarea pachetului de 53,01% din actiunile producatorului de medicamente ar fi trebui sa aiba loc in data de 18 martie. Pana la finele lunii ianuarie, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului a primit 53 de scrisori de intentie pentru Antibiotice din partea investitorilor.

    Pretul de pornire al licitatiei cu strigare a fost stabilit la pretul de 2 lei pe actiune, adica aproximativ 130 milioane de euro pentru tot pachetul scos la vanzare. Pretul a fost stabilit in urma unei evaluari realizate de firma internationala de consultanta AT Kearney.

    In 2006, Antibiotice Iasi a obtinut un profit net de aproximativ 24 milioane de lei, iar la finele celui de-al treilea trimestru al anului trecut profitul net al companiei a depasit valoarea de 28 milioane de lei.

    Sursa: Hot News, 12 februarie 2008'

    mai mult

  • Armax Gaz ataca piata de energie electrica

    Business Standard   ARAX

    ___
    Producatorul de echipamente pentru industria gazelor naturale Armax Gaz Medias intentioneaza ca, pana cel mai tarziu in 2010, sa devina si producator de energie electrica, a declarat, ieri, pentru Business Standard Mircea Vescan, directorul general al companiei.

    “Suntem interesati sa participam atat la retehnologizarea CET-urilor vechi si sa facem cogenerare eficienta, cat si de achizitia a doua-patru microhidrocentrale cu o capacitate totala de pana la zece MW”, a spus Vescan. Potrivit acestuia, in anii 2008 si 2009, compania va aloca minimum sase milioane de euro pentru dezvoltarea tehnologiilor cu care poate ataca piata de energie electrica.

    “Incerc sa atrag si alte companii alaturi de noi, pentru un parteneriat pe piata de energie. Am discutii cu reprezentantii mai multor societati pentru a forma un nucleu, pozitie de pe care sa atacam puternic aceasta piata”, a mai aratat directorul general al Armax Gaz. El a refuzat sa dea detalii despre acest proiect. “Deocamdata, nu ma pot baza decat pe Armax Gaz si pe Gazproiect Brasov, institutul pe care l-am cumparat recent”, a punctat Mircea Vescan.

    Oficialul Armax Gaz a mai aratat ca a avut discutii cu reprezentantii Electrocentrale Bucuresti pentru ca societatea sa sa poata participa la retehnologizarea unor termocentrale mai vechi.

    De asemenea, potrivit acestuia, compania din Medias va incepe in acest an ofensiva pentru a patrunde cu echipamentele produse pe pietele din Rusia, Kazahstan, Turkmenistan, Azerbaidjan. “Noi avem o oferta deosebita, dar, in acelasi timp, stim ca este foarte greu sa intri pe aceste piete si sa fii pe lista de vanzatori. Vom face tot posibilul pentru a fi pe aceasta lista”, a mai declarat directorul general al Armax Gaz.

    Armax Gaz SA este unul dintre cei mai mari jucatori autohtoni in piata de productie de aparatura si echipamente, confectii metalice, piese de schimb, reparatii si prestari servicii in domeniile gazeifer si petrolier, avand o experienta de peste 80 de ani.

    Compania, listata la Bursa de Valori Bucuresti, a inregistrat, in primele noua luni ale anului trecut, o cifra de afaceri de aproximativ 31 milioane de lei (9,42 milioane de euro), profitul brut fiind de circa cinci milioane de lei (1,5 milioane de euro). Armax Gaz a inregistrat in anul 2006 o cifra de afaceri de 12,6 milioane de euro si un profit net de 1,54 milioane de euro, la un numar mediu de salariati de 407.

    Potrivit datelor furnizate de cel mai mare producator de electricitate din tara, compania de stat Hidroelectrica, Armax Gaz a cumparat dosarele de prezentare ale microhidrocentralelor Fenes 1 si 2 (judetul Alba), evaluate la minimum 2,4 milioane de lei.

    Licitatia pentru achizitionarea celor doua unitati de productie electricitate va avea loc pe data de 29 februarie.

    Printre principalii concurenti ai Armax Gaz se numara si companiile Dafora Medias si Condmag Brasov.

    Sursa: Business Standard, 12 februarie 2008

    mai mult

  • Listarea Romcolor depinde de linistirea pietelor

    BURSA.RO - TITLURILE ZILEI   

    ___
    Producatorul de coloranti si aditivi pentru produse din mase plastice Romcolor 2000 isi amana lansarea ofertei publice primare de vanzare de actiuni in vederea listarii la Bursa de Valori Bucuresti din cauza turbulentelor financiare care au afectat pietele de capital.

    Georgiana Pogonaru, directorul general al Romcolor, ne-a declarat: 'In conditiile de volatilitate actuale ale pietei am decis sa amanam listarea pana cand situatia se va normaliza. Altfel riscam sa afectam imaginea de succes a Romcolor-ului datorita unor conditii deosebite ale pietelor de capital'.

    Romcolor 2000 isi va majora capitalul social cu circa 25%, prin emisiunea a peste 20 milioane de actiuni noi cu valoare nominala de 0,1 lei/titlu. Prospectul ofertei publice initiale a fost analizat de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare la sfarsitul anului trecut, urmand ca societatea sa il mai completeze.

    Romcolor detine o cota de piata de circa 65% in tara noastra si exporta in 16 tari din Europa Centrala si de Est. Cifra de afaceri estimativa pentru anul trecut este de 8,5 milioane de euro, iar profitul net, de aproximativ 1,1 milioane de euro.

    Romcolor 2000 face parte din grupul Global Color, al carei actionar majoritar este compania greaca Plastika Kritis SA, unul dintre cei mai cunoscuti producatori europeni de coloranti si aditivi pentru mase plastice.

    Sursa: Bursa, 12 februarie 2008
    '

    mai mult

  • Listarea Erste, asteptata sa salveze piata bursiera bucuresteana

    BURSA.RO - TITLURILE ZILEI   

    ___
    Paul Brendea, analist la SSIF 'Prime Transaction', consideră că o veste precum listarea 'Erste' ar fi propulsat cotațiile SIF-urilor, dacă ar fi venit în 2006 sau la începutul lui 2007

    mai mult

  • 'TEL nu mai este de interes pentru investitori'

    Curierul National   

    ___
    Probabil că foarte mulți au ales să iasă de pe acest emitent, lucru vizibil și în volumele destul de mari, în contextul actual al pieței, ne-a declarat Adrian Bărbulescu, analist la Prime Transaction.

    mai mult

11.02.2008

  • SIF Moldova se pregateste sa distribuie actiuni gratuite in loc de dividende

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   SIF2

    ___
    SIF Moldova (SIF2) intentioneaza sa-si dubleze capitalul social prin incorporarea profitului net din 2007 si distribuirea de actiuni gratuite, in raport de o actiune gratuita la o actiune detinuta, potrivit hotararilor Consiliului de Administratie al societatii. Consiliul de Administratie al SIF Moldova va propune actionarilor ca societatea sa nu distribuie dividende cash din profitul net de 64,8 mil. lei (19,4 mil. euro) obtinut anul trecut, acesta urmand sa fie incorporat in rezerve. Ulterior, actionarii vor discuta, in cadrul adunarii generale extraordinare (AGEA), si propunerea de majorare a capitalului social prin distribuirea de actiuni gratuite. Pentru desfasurarea AGEA SIF Moldova trebuie sa adune un cvorum de 50% din actionarii cu drept de vot la a doua convocare, potrivit statutului societatii. In cazul in care acest cvorum va fi intrunit, conducerea SIF Moldova va propune si schimbarea statutului societatii, in sensul diminuarii cvorumului necesar pentru luarea deciziilor in AGEA. Pe viitor, SIF Moldova intentioneaza sa deruleze si majorari de capital cu aporturi in numerar. SIF Moldova mizeaza pe investitorii straini, care detin aproape 40% din actiunile societatii in vederea atingerii cvorumului necesar desfasurarii AGEA. Acestia isi vor putea exprima optiunea prin intermediul votului electronic. SIF Moldova si-a bugetat pentru acest an un profit net de 75 mil. lei (circa 21,5 mil. euro, la un curs mediu de 3,5 lei/euro), in crestere cu 15% fata de anul trecut. Actiunile SIF Moldova au pierdut circa 20% de la inceputul anului, tranzactionandu-se vineri la 2,75 lei. Capitalizarea bursiera a societatii este de 388 mil. lei.

    Sursa: Ziarul Financiar, 11 februarie 2008

    mai mult

Pagina

inchide