Stiri bursiere

Informatii piata

Orice miscare a pretului unui instrument financiar listat la bursa are la origine o stire bursiera. Noi iti punem la dispozitie o selectie a celor mai importante stiri financiare de ultima ora, pentru a putea lua deciziile investitionale in deplina cunostinta de cauza.

28.07.2003

  • Autoritatea pentru Privatizare scoate la vanzare Famos Suceava

    Curierul National   

    ___
    Autoritatea pentru Privatizare va scoate la vanzare, astazi, pachetul majoritar de actiuni al societatii Famos Suceava, potentialii cumparatori urmand sa fie acceptati la negocieri daca au o cifra de afaceri de cel putin 20 de milioane de euro, informeaza un comunicat al institutiei. Termenul limita de depunere a ofertelor este 28 august, se precizeaza in comunicat. Autoritatea nu va accepta ofertele depuse de persoanele fizice sau juridice romane ori straine care, in mod direct sau prin intermediul societatilor la care sunt actionari, au inrautatit in mod vadit situatia economico-financiara a unor societati privatizate, ca urmare a neindeplinirii sau indeplinirii cu intarziere a obligatiilor asumate prin contractele de privatizare.

    APAPS detine 98,69% din capitalul social al Famos, care are o valoare de 549 de miliarde de lei. Societatea este specializata in productia de instrumente si aparatura medicala.

    Sursa: Curierul National, 28 iulie 2003.

    mai mult

25.07.2003

  • Roman Brasov a fost scoasa la vanzare

    Realitatea Romaneasca   

    ___
    Autoritatea pentru Privatizare a scos la vanzare ieri 94% din capitalul social al Roman Brasov, contractul urmand sa includa o clauza potrivit careia cumparatorul va fi obligat sa construiasca un parc industrial. Documentatia de participare la negocieri va fi depusa pana la data de 18 august.

    Surse din cadrul APAPS au declarat, la inceputul acestei saptamani, ca societatile Roman Brasov, Siderurgica Hunedoara, Aro Campulung si Rocar Bucuresti ar putea intra, in perioada imediat urmatoare, in procedura de lichidare voluntara. Anul trecut, Roman a raportat pierderi de 699,4 miliarde de lei, in crestere cu 204,8 miliarde de lei fata de 2001.

    Sursa: Realitatea Romaneasca, 25 iulie 2003.

    mai mult

  • AOAR sustine mentinerea ritmului creditarii

    Jurnalul National   

    ___
    Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) sustine ca Banca Nationala si Guvernul nu ar trebui sa cedeze presiunilor Fondului Monetar International, care solicita masuri de limitare a cresterii creditului neguvernamental (acordat persoanelor si agentilor economici). Pentru ca, daca vor ceda, asta va insemna scumpirea creditului. Acesta a crescut in primul semestru 2003 – potrivit datelor BNR – peste inflatie cu 17,4%. „Cresterea are o baza sanatoasa, intrucat banii au fost indreptati spre investitii”, a declarat ieri presedintele AOAR, Florin Pogonaru. Investitiile au vizat insa in proportie de 50% bunuri importate, ceea ce a generat pe primele cinci luni un deficit comercial de doua miliarde de dolari, in crestere cu 40% fata de perioada similara a anului trecut.

    Sursa: Jurnalul National, 25 iulie 2003.

    mai mult

  • Romania va adopta normele europene in domeniul energiei in acest an

    Curierul National   

    ___
    Ministrul Economiei si Comertului, Dan Ioan Popescu, a declarat, in cadrul unei intalniri cu seful delegatiei Uniunii Europene la Bucuresti, Jonathan Scheele, ca Romania va finaliza procesul de adoptare a acquis-ului comunitar in domeniul energiei pana la finalul mandatului presedintiei italiene a UE

    'Dan Ioan Popescu a subliniat ca, prin finalizarea unui document ce reprezinta road map-ul (foaia de parcurs) pentru domeniul energetic, in vederea incheierii pregatirii asimilarii acquis-ului comunitar in acest domeniu, Ministerul Economiei si Comertului (MEC) se pregateste sa definitiveze acest demers pana la finalul Presedintiei italiene', se arata intr-un comunicat al ministerului remis, ieri, agentiei Mediafax. Potrivit MEC, reprezentantii Comisiei Europene, organul executiv al UE, au apreciat, in cadrul ultimelor intalniri cu oficialii ministerului, evolutia procesului de asimilare a acquis-ului comunitar si de dezvoltare a unui climat favorabil pentru dezvoltarea economica.

    Sursa: Curierul National, 25 iulie 2003.'

    mai mult

  • Dan Ioan Popescu nu doreste inghetarea datoriilor societatilor

    Cotidianul   

    ___
    In contextul in care reprezentantii Fondului Monetar International (FMI) si-au manifestat in mai multe randuri ingrijorarea in ceea ce priveste nivelul incasarilor companiilor de utilitati si de mentinere la un nivel suportabil pentru buget a salariilor si ajutoarelor sociale, Dan Ioan Popescu, ministrul Economiei si Comertului se declara impotriva inghetarii datoriilor marilor companii. Aceasta, in ciuda faptului ca Mihai Tanasescu, ministrul Finantelor Publice s-a aratat interesat de a sterge datoriile unor societati.

    „Sunt impotriva inghetarii. In cazul societatilor comerciale in curs de privatizare, trebuie sa aiba proprietarul grija de plata acestor facturi. Nu este problema noastra sa platim facturile celor care nu inteleg ca trebuie platite, asa cum unitatile bugetare sau din alte zone care au datorii trebuie sa isi plateasca aceste facturi energetice“, a declarat Dan Ioan Popescu. In ceea ce priveste actuala situatie cu care se confrunta Societatea Nationala Cai Ferate din Romania (SNCFR), ministrul Economiei a precizat ca aceasta societate are o situatie diferita in sensul ca subventiile acordate au un volum inferior comparativ cu alte ajutoare bugetare. Dar, si aceasta companie trebuie sa gaseasca o masura viabila pentru a-si achita datoriile. De asemenea, potrivit oficialului MEC, singurele solutii pentru societatile care au datorii din cadrul ministerului de resort, sunt achitarea facturilor restante. Cu toate acestea, firmele total nerentabile vor fi inchise. „Pentru societatile din cadrul ministerului, solutiile sunt foarte clare: rentabilizare, plata acestor facturi. Totusi, o buna parte care sunt total nerentabile vor fi inchise“, a mai afirmat Popescu.

    Cat despre situatia minelor, Dan Ioan Popescu a afirmat, in contradictie cu omologul sau de la Ministerul Finantelor, ca a indeplinit toate tintele prevazute in intelegerea cu FMI, prin care se cerea actiunea ferma impotriva utilizatorilor de energie indus-triala cu performanta slaba a platilor.

    Sursa: Cotidianul, 25 iulie 2003.

    mai mult

24.07.2003

  • Rasdaq se muta la Bursa

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   

    ___
    Sediul Bursei Electronice RASDAQ va fi mutat, incepand de luni, in cladirea IBC Modern din Bucuresti, la unul din cele doua etaje ale cladirii ocupate de Bursa de Valori Bucuresti. Tot aici se va muta si organizatia profesionala a brokerilor, Asociatia Nationala a Valorilor Mobliare. Decizia de schimbare a sediului Bursei RASDAQ a fost luata in luna mai a acestui an, odata cu decizia de fuziune luata de reprezentantii celor doua piete. Procesul propriu-zis de fuziune asteapta in prezent modificarea legislatiei pentru a permite transformarea BVB in societatea pe actiuni si rezolvarea problemelor tehnice privind viitorul sistem unic de tranzactionare.

    Sursa: Ziarul Financiar, 24 iulie 2003.

    mai mult

  • IFC ar putea participa la repornirea rafinariei Petrotel LukOil Ploiesti

    Curierul National   

    ___
    International Finance Corporation (IFC), divizia de investitii a Bancii Mondiale, s-ar putea implica intr-un proiect cu o valoare de 97 de milioane de dolari pentru modernizarea si repornirea, in anul 2004, a rafinariei Petrotel Ploiesti, apartinand grupului LukOil. Rafinaria, care are o capacitate anuala de procesare de 4,7 milioane de tone, a fost inchisa in anul 2001, iar un numar de 2.400 de angajati au fost disponibilizati. Lucrarile de modernizare vizeaza montarea de echipamente pentru tratarea apelor reziduale, reducerea emisiilor poluante si productia de carburanti care sa respecte normele de poluare Euro 3. Compania petroliera rusa LukOil a achizitionat, in luna februarie a anului 1998, pachetul majoritar de actiuni detinut de fostul Fond al Proprietatii de Stat la rafinaria Petrotel, angajandu-se sa efectueze investitii de 200 de milioane de dolari pana in anul 2008, din care 11 milioane dolari pentru protectia mediului. Potrivit datelor furnizate de companie investitiile au atins 93 de milioane de dolari la sfarsitul anului 2001, iar pentru intervalul 2002-2005 sunt prevazute investitii de 50 de milioane de dolari, din care 43,3 milioane dolari in acest an.

    Rafinaria a inregistrat, anul trecut, pierderi de 455 de miliarde de lei, pierderile cumulate din anii anteriori fiind de 2.113 miliarde de lei.

    Petrotel avea, la sfarsitul anului 2002, datorii totale de 936 de miliarde de lei si creante de 86 de miliarde de lei. LukOil Europe Holdings BV detine 93,32% din actiunile Petrotel, restul fiind in proprietatea SIF Muntenia - 3,01%, Autoritatii pentru Privatizare - 2,59% si a altor actionari - 1,08%.

    Sursa: Curierul National, 24 iulie 2003.

    mai mult

  • CSR si Petrotub trebuie privatizate impreuna, sustine directorul combinatului resitean, Horatiu Voda

    Curierul National   SIDG

    ___
    La Combinatul Siderurgic Resita (CSR) s-a declansat batalia pentru Petrotub Roman, dupa ce S.C. Siderurgica S.A. Hunedoara a inaintat catre APAPS o propunere de privatizare, la pachet, a acestei societati si nu a CSR impreuna cu Petrotub, a declarat ieri, directorul general al combinatului resitean, Horatiu Voda.

    Conducerea CSR este de parere ca propunerea privind privatizarea la pachet a combinatului din Hunedoara cu Petrotub este “o aberatie”, din punct de vedere tehnic, deoarece, unitatile din Resita si Roman au fost construite special pentru a lucra impreuna.

    Orice investitor care stie ce vrea isi poate da seama ca Petrotub si CSR sunt “surori siameze”, a precizat Horatiu Voda. Propunerea hunedorenilor, a mai spus directorul CSR, este usor de demontat din punct de vedere tehnic. Ca atare, si conducerea CSR va inainta un memoriu la APAPS.

    In opinia directorului Horatiu Voda, doar interese de ordin politic ar putea determina o schimbare de optiune, in favoarea combinatului hunedorean.

    Sursa: Curierul National, 24 iulie 2003.

    mai mult

23.07.2003

  • APAPS scoate la vanzare Siderurgica si Petrotub

    Realitatea Romaneasca   SIDG

    ___
    Autoritatea pentru Privatizare va scoate la vanzare, miercuri, in acelasi pachet, participatiile majoritare detinute la societatile Siderurgica Hunedoara si Petrotub Roman, potentialii cumparatori urmand sa fie acceptati la negocieri daca au o cifra de afaceri de cel putin 1,5 miliarde de dolari.

    Termenul-limita de depunere a ofertelor este 4 august, se arata intr-un comunicat al APAPS. Ambele societati se afla in procedura de administrare speciala. Printre conditiile impuse ofertantilor se numara si o experienta de cel putin cinci ani in domeniul productiei de otel si produse din otel, se precizeaza in comunicat.

    De asemenea, nu vor fi acceptate ofertele depuse de persoanele fizice sau juridice romane ori straine care, in mod direct sau prin intermediul societatilor la care sunt actionari, au inrautatit in mod vadit situatia economico-financiara a unor societati privatizate, ca urmare a neindeplinirii sau indeplinirii cu intarziere a obligatiilor asumate prin contractele de privatizare.


    Sursa: Realitatea Romaneasca, 23 iulie 2003.

    mai mult

  • BCR - locul patru in Europa de Est si 387 in lume

    Curierul National   

    ___
    Banca Comerciala Romana a urcat zece pozitii, de pe locul 397 pe 387, in clasamentul mondial alcatuit de revista britanica The Banker, dupa criteriul capitalului de rang 1, care cuprinde capitalul propriu si rezervele si care defineste puterea unei banci de a acoperi pierderi actuale sau potentiale.

    Potrivit unui comunicat al bancii remis, marti, agentiei Mediafax, BCR se situeaza pe pozitia a patra intre bancile din Europa Centrala si de Est fiind devansata de trei banci din Rusia. Anul trecut, BCR era cotata de redactorii The Banker ca a opta banca din regiune.

    'Ascensiunea continua a Grupului BCR in clasamentele europene si mondiale ii intareste credibilitatea si reputatia de banca solida, echilibrata si dinamica, confirmand in acelasi timp si pozitia de lider si formator de piata al sistemului bancar romanesc' a declarat Nicolae Danila, presedintele Bancii Comerciale Romane.

    Topul The Banker a fost publicat in numarul din luna iulie al revistei si cuprinde primele 1.000 de banci din lume. In acest clasament, BCR este singura banca din Romania. Locul ocupat de banca reprezinta un salt cu 160 de pozitii fata de 2001. Puterea bancii - capital de rangul 1 - este evaluata la 801 milioane de dolari.

    In functie de soliditatea bancii, capitalul raportat la active, BCR se situeaza pe pozitia 41, iar din punct de vedere al eficientei activitatii bancare, banca ocupa locul 29 mondial, cu o rata a profitului raportat la active de 3,4%.

    Citigroup se plaseaza, ca si anul trecut, in fruntea topului mondial, avand active de peste 1.000 de miliarde de dolari. Nici pozitia a doua nu a suferit modificari fata de anul trecut, fiind ocupata de Bank of America, institutie cu active de 660 de miliarde dolari. Pe locul trei se situeaza HSBC, al carei bilant total se ridica 759 de miliarde dolari.

    Topul central si est european este dominat de bancile din Rusia, care ocupa primele trei locuri: Sberbank - Casa de Economii a Federatiei Ruse, Vneshtorgbank - Banca pentru Comert Exterior si Gazprombank.

    Sursa: Curierul National, 23 iulie 2003.'

    mai mult

Pagina

inchide