10.07.2003
-
Aker investeste 3,2 milioane de dolari in santierul de la Braila
ZF RO - FONDURI MUTUALE
___
Grupul norvegian Aker Kvaerner va investi la santierul naval Braila 3,2 milioane de dolari in cadrul unei operatiuni de majorare a capitalului social, pentru indeplinirea obligatiilor prevazute in contractul de privatizare. Santierul naval Aker Braila este detinut de grupul norvegian incepand de anul trecut, dupa ce acesta a preluat principalul actionar al santierului naval, Scandinor, o alta companie norvegiana.
Norvegienii au adus la Braila echipamente tehnologice in valoare de 1,5 milioane de dolari, reprezentand majorarea de capital social si investitii cash de 1,7 milioane de dolari, aferente primei de emisiune. “O parte mica din echipamentele aduse sunt la mana a doua, dar au fost reconditionate pentru a corespunde standardelor romansti,” a afirmat Alexandru Popescu, directorul de planificare al santierului.
Actionarii minoritari ai santierului naval vor putea subscrie in cadrul majorarii de capital, dar este putin probabil sa o faca. Pretul la care vor fi oferite actiunile va fi de 54.054 de lei, adica valoarea nominala 25.000 lei/actiune, la care se va adauga o prima de emisiune. Pe piata RASDAQ, actiunile santierului naval se tranzactionau ieri la 21.000 lei/actiune, dupa o crestere de 13%.
Popescu spune ca pierderea de aproape 3 milioane de dolari de anul trecut a santierului se datoreaza unui program de restructurare realizat de Aker dupa preluarea indirecta a santierului naval. ”Dupa primele sase luni ale acestui an suntem pe profit, desi cifra de afaceri este mai mica fata de cea de anul trecut,” a declarat Popescu. Scaderea se datoreaza faptului ca in 2002 santierul a reusit sa vanda o parte din corpurile de nava ramase de dinainte de 1989.
Piata constructiilor de nave a inceput in ultimele luni sa isi revina dupa ce atentatele de la 11 septembrie si razboiul din Irak i-au determinat pe armatori sa amane comenzile de nave. Reprezentantii santierului de la Braila spun, ca si alti constructori romani de nave ca una din principalele probleme cu care se confrunta este concurenta din partea constructorilor chinezi, ofera nave la preturi mai mici fata de cele de pe piata
Aker detine prin intermediul Scandinor 69% din actiunile Aker Braila. Capitalizarea bursiera a santierului naval este de 1,9 milioane de dolari.
Sursa: Ziarul Financiar, 10 iulie 2003. -
Severnav a lansat la apa cea de-a patra nava in acest an
Romania libera SEVE
___
Cea de-a patra nava a fost lansata la apa de navalistii severineni de la inceputul acestui an. Botezata 'Skand Captain', nava este un mijloc de transport naval destinat aprovizionarii platformelor petroliere din Marea Nordului.
Nava are 73,5 metri lungime, 16 metri latime, o capacitate de 4500 tone tdw si are o greutate de 1.500 tone. Dupa cum ne informeaza dl ing. Stelian Stancioiu, directorul societatii 'Severnav' din Drobeta-Turnu Severin, a fost cea de-a cincea nava livrata in ultimele sapte luni catre acelasi beneficiar din Norvegia, compania MYKLEBUST. Pana la sfarsitul anului in curs, navalistii severineni vor mai lansa la apa alte doua nave, onorandu-si astfel contractele incheiate cu partenerii externi.
Sursa: Romania Libera, 10 iulie 2003.'
09.07.2003
-
Fortus Iasi doreste recastigarea pietelor fostelor tari socialiste
Ziarul de Iasi
___
Intr-un interviu acordat 'Ziarului de Iasi', Paul Tudor, actionarul majoritar si presedintele Consiliului de Administratie al 'Metalexportimport' SA, noul proprietar al 'Fortus' a dezvaluit citeva din planurile de renastere a 'perlei industriei iesene'.
Astfel, 'Metalexportimport' intentioneaza sa cumpere pina la sfirsitul anului si alte societati metalurgice si din industria constructoare de masini, 'Fortus' urmand sa se situeze in centrul noului grup industrial. Reluarea relatiilor cu Rusia si cu restul tarilor din Europa de Est, precum si a colaborarii pierdute cu Sidex Galati, reprezinta prioritatile noului proprietar.
Paul Tudor, care este actionar la clubul de fotbal Gloria Buzau si la Scoala de fotbal 'Nicolae Dobrin', a confirmat ca doreste sa sprijine financiar promovarea Politehnicii Iasi in Divizia A. El nu a exclus posibilitatea ca, in viitor, in cazul in care clubul de fotbal s-ar transforma in societate pe actiuni, 'Fortus' sa devina actionar majoritar.
Sursa: Ziarul de Iasi, 9 iulie 2003.' -
APAPS vrea sa privatizeze Electroputere Craiova in mai putin de o luna
Romania libera EPT
___
Electroputere Craiova a fost pentru a treia oara scoasa la privatizare de Autoritatea pentru Privatizare si Administrarea Participatiilor Statului (APAPS), care ii face publicitate masiva. Daca la primele doua lansari la privatizare termenul de depunere a ofertelor era mai mare de o jumatate de an, de data aceasta cei interesati sa cumpere Electroputere Craiova au la dispozitie mai putin de o luna, adica pana pe 14 iulie.
Liderul Sindicatului Liber Electroputere, Aurel Bojenoiu, ne-a declarat ca 'acest termen atat de scurt este suspect, pentru ca oricine doreste sa cumpere o societate ca Electroputere Craiova are nevoie de timp pentru studii si informatii complexe'. 'Am inteles ca pana acum o singura firma este interesata sa cumpere Electroputere. Aceasta este din Romania si apartine omului de afaceri Tender, care a si trecut pe la noi intr-o scurta vizita si a discutat cu conducerea societatii. Desigur ca cei din conducere nu ii pot oferi cine stie ce date, pentru ca informatiile si decizia apartin APAPS', a spus Bojenoiu.
O alta firma care se pare ca este interesata de Electroputere este Karsdorfer Eisenbahngesellshaft din Germania, care si in 2002, impreuna cu General Motors, a depus oferta de achizitionare a pachetului majoritar de actiuni de la APAPS, de altfel singura oferta depusa vreodata pentru privatizarea societatii craiovene.
Electroputere Craiova a avut, in 2002, o cifra de afaceri de peste 50 milioane euro si are ca obiect de activitate fabricarea de echipamente pentru domeniul energetic si transportul feroviar, aparataj electric de inalta tensiune, transfor-matoare de mare putere, masini electrice rotative, vehicule feroviare si urbane. In ultimii trei ani, de la Electroputere au fost disponibilizati peste 2.000 de salariati, ultimele disponi-bilizari fiind facute in mai a.c., cand 800 de persoane au plecat acasa cu plati compensatorii. In prezent, societatea mai are 3.840 de salariati, din care mai putin de 2.000 sunt direct productivi. Cel care trebuie sa finalizeze privatizarea Electroputere SA si care la sfarsitul anului 2002 a fost numit in functia de administrator special este Petrisor Peiu, care a avut aceeasi functie si la Sidex Galati.
Sursa: Romania Libera, 9 iulie 2003.
' -
Banca Mondiala ar putea finanta SNP dupa privatizarea companiei
Adevarul SNP
___
International Finance Corporation (IFC), divizia de investitii a Bancii Mondiale, este interesata sa sprijine cumparatorul SNP Petrom si ar putea lua in considerare acordarea unor imprumuturi pe termen lung, destinate, printre altele, finantarii investitiilor si asigurarii capitalului de lucru. Subiectul a fost discutat, saptamana trecuta, la Bucuresti, de oficialii institutiei internationale, cu conducerea Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI).
'Reprezentantii IFC si-au exprimat interesul sa ajute investitorul castigator prin organizarea unui plan de finantare convenabil pentru companie. IFC ar putea lua in considerare furnizarea de imprumuturi pe termen lung si/sau capital pentru finantarea de noi investitii, a necesitatilor pentru capitalul de lucru sau pentru restructurarea bugetului', se arata intr-un comunicat al Ministerului Economiei si Comertului. Intentiile IFC vor fi transmise, prin intermediul OPSPI, potentialilor investitori pentru privatizarea Petrom.
Oficialii OPSPI au prezentat delegatiei institutiei financiare internationale obiectivele financiare ale procesului de privatizare a SNP Petrom. Ministerul Economiei intentioneaza sa obtina pretul optim din aceasta tranzactie, in conditiile respectarii prevederilor strategiei de privatizare, si sa asigure fonduri destinate modernizarii instalatiilor companiei. Printre obiectivele economice ale operatiunii se numara mentinerea pe termen lung a pozitiei Petrom ca lider pe piata interna a productiei de petrol si gaze naturale si maximizarea contributiei Petrom la bugetul de stat, de asemenea pe termen lung.
Din punct de vedere social, intentiile ministerulu vizeaza asigurarea locurilor de munca pentru personalul existent, la aceasta data, in companie.
Sursa: Adevarul, 9 iulie 2003.'
08.07.2003
-
Directorul economic de la Petrom a fost schimbat
ZF RO - FONDURI MUTUALE SNP
___
Gheorghe Constantinescu, director general al SNP Petrom de aproximativ cinci luni, incepe sa schimbe echipa de management 'mostenita' de la predecesorul sau, Ion Popa.
Seful SNP Petrom a decis, saptamana trecuta, inlocuirea lui Viorel Tirziu din functia de director economic cu Ion Bohilteanu. Tirziu a fost numit consilier al lui Constantinescu.
'Schimbarea face parte din programul de management, noua echipa trebuie sa raspunda mai mult realitatilor de acum de la Petrom. Compania se restructureaza, trebuie sa creasca si sa-si reduca drastic costurile. Are nevoie de oameni la nivelul companiilor petroliere din Occident. Vor avea loc si alte schimbari in conducerea companiei, insa nu pot sa va spun mai mult', a declarat pentru Ziarul Financiar Gheorghe Constantinescu, directorul general al Petrom.
Inainte sa lucreze in echipa economica a Petrom, Ion Bohilteanu a fost angajat al sucursalei SNP Petrobrazi Ploiesti. Sucursala a fost condusa, in calitate de director general, de Gheorghe Constantinescu, inainte ca acesta sa preia conducerea companiei.
'Nu este vorba de a aduce oamenii mei, ci de a aduce oameni care sa corespunda noului management si sa ne atingem obiectivele', a precizat directorul general al companiei.
In ultimele luni, au avut deja loc schimbari in conducerile mai multor statii Peco, mutarea la nivelul directorului economic fiind insa prima miscare a lui Constantinescu in esalonul de conducere al Petrom.
Recent, Constantinescu a anuntat rectificarea bugetului Petrom, care initial isi propunea o cifra de afaceri de 2,01 mld. $ si un profit brut de 74 mil. $, performante mai slabe decat anul trecut.
Potrivit noii constructii bugetare, Petrom mizeaza pe o cifra de afacei de 2,3 mld. $ in 2003 si un profit brut cel putin la nivelul anului trecut, cand a fost de 101 mil. $, potrivit reprezentantului companiei.
Sursa: Ziarul Financiar, 8 iulie 2003.'
07.07.2003
-
SIF Transilvania investeste 38 de milioane de dolari pe Litoral
Ziua SIF3
___
SIF Transilvania va investi, incepand cu luna septembrie, circa 38 de milioane de dolari pentru modernizarea a opt hoteluri din statiunile de pe Litoral, a declarat, la sfarsitul saptamanii trecute, Mihai Fercala, presedintele SIF Transilvania, transmite Mediafax.
Hotelurile sunt clasificate la doua si trei stele si se adreseaza turistilor cu venituri mici si medii. Planul de investitii face parte din procesul de fuziune a societatilor la care SIF este actionar majoritar, al carui obiectiv este constituirea unui lant hotelier. Compania care va rezulta in urma fuziunii se va numi Turism Hoteluri, Restaurante Marea Neagra SA si va fi constituita pe structura societatilor Eforie SA, Venus SA, Saturn SA, Carmen Silva SA si Miorita Estival 2002 SA.
Eforie SA este listata la Bursa de Valori si detine in administrare directa 11 hoteluri, sase restaurante si sapte vile in statiunea Eforie Nord. Mihai Fercala a mai spus ca, in cursul acestei veri, SIF Transilvania va infiinta un tour-operator care va coordona activitatea tuturor hotelurilor la care societatea este actionar majoritar.
Noua agentie de turism se va numi Transilvania Travel SA si va avea sediul la Bucuresti. SIF Transilvania este unul dintre cei mai importanti investitori din turism, circa 13,7% din portofoliul sau fiind reprezentat de participatii la 70 de societati din acest sector.
Sursa: Ziua, 7 iulie 2003. -
Sprijinit de Guvern, ARO ar putea redeveni profitabil
Azi
___
Guvernul a acordat societatii Aro Campulung facilitati la plata energiei electrice si a gazelor naturale pentru a asigura existenta acesteia pana in momentul in care va deveni din nou profitabila, a declarat premierul Adrian Nastase intr-o emisiune a postului public de televiziune.
„Putem introduce imediat societatea Aro in faliment, dar este o problema care tine chiar de identitatea industriala a Romaniei. In momentul in care o introducem in faliment, toate masinile Aro care circula in Romania nu vor mai avea piese de schimb. Noi incercam sa izolam o zona care poate fi profitabila si pentru asta mai avem nevoie de cateva saptamani', a spus Nastase.
Autoritatea pentru Privatizare va acorda societatii Aro Campulung, in baza unei hotarari de Guvern, imprumuturi pentru plata consumului de energie electrica si gaze naturale aferent perioadei ianuarie – iunie 2003. Imprumuturile se acorda din veniturile Autoritatii, altele decat veniturile din privatizare, contractele fiind incheiate pe o perioada de 5 ani, cu un termen de gratie cuprins intre sase luni si un an.
Sursa: Azi, 7 iulie 2003.' -
Taxele vamale la importul de grau ar putea fi eliminate
Adevarul
___
Taxele vamale aferente importului de grau urmeaza sa fie eliminate pentru a se evita o eventuala majorare a pretului painii, a declarat, ieri, Ilie Sarbu, ministrul Agriculturii, Padurilor, Apelor si Mediului, care a precizat ca masura va fi discutata in sedinta de joi a Guvernului.
El a mentionat ca productia de grau estimata pentru acest an se ridica la circa 2,6 milioane de tone, in conditiile in care necesarul pentru consum pe piata interna, urbana si rurala, este de 3,3 milioane de tone. 'Romania ar putea importa 1 milion de tone de grau fara taxe vamale.
In aceste conditii, este clar ca nu exista motive pentru scumpirea painii', a afirmat ministrul. Ilie Sarbu a precizat ca masura de anulare a taxelor vamale ar putea fi aplicata si in cazul importului de cereale furajere, ca raspuns la solicitarile formulate in acest sens de reprezentantii crescatorilor de animale.
Sursa: Adevarul, 7 iulie 2003.'
04.07.2003
-
Compania de Bere Romania exporta in S.U.A.
Evenimentul Zilei
___
Unul dintre cei mai mari producatori de bere din Romania anunta ca a reusit sa exporte pe piata americana una dintre marcile sale.
Compania de Bere Romania (CBR), producatorul marcii Ursus, exporta aceasta bere in New York, Los Angeles, Georgia, Florida si Chicago. “Cererea in continua crestere a acestei marci pe piata americana arata ca produsele din Romania sint foarte competitive”, afirma Angus Rowe, marketing manager la Ursus.
CBR este al doilea producator de bere din tara noastra, avind la sfirsitul anului trecut o cota de piata de 15%.
CBR produce si distribuie marcile Ursus, Timisoreana, Holsten, Keller si este unic importator si distribuitor al marcilor Miller si Pilsner Urquell.
Sursa: Evenimentul Zilei, 4 iulie 2003.
Incepand de ieri, 3 iulie 2003, Compania de Bere Romanaia este listata la Bursa Electronica Rasdaq, cu simbolul CBRX, fiind cea mai noua companie listata pe o piata reglementata romaneasca.
Societatea are un capital social de 177.999.991 mii lei impartit in 3.016.949 actiuni cu o valoare nominala de 59.000 lei/actiune. Pana acum nu s-a efectuat nici o tranzactie cu titlurile CBRX.
Pagina