Stiri bursiere

Informatii piata

Orice miscare a pretului unui instrument financiar listat la bursa are la origine o stire bursiera. Noi iti punem la dispozitie o selectie a celor mai importante stiri financiare de ultima ora, pentru a putea lua deciziile investitionale in deplina cunostinta de cauza.

04.07.2003

  • Upetrom Ploiesti afectat de situatia din Irak

    Curierul National   

    ___
    Blocarea livrarilor de echipamente catre Irak a afectat cifra de afaceri pe primul semestru a Upetrom 1 Mai Ploiesti, incasarile sale fiind cu 30% mai mici decat estimarile initiale, a declarat Ion Zidaru, directorul general al companiei.

    'Dupa inceperea razboiului in Irak, toate livrarile de echipamente au fost blocate. Upetrom avea in derulare trei contracte catre aceasta tara, ponderea lor in cifra de afaceri a companiei fiind de 35-40%. Nu cred ca situatia se va debloca mai devreme de inceputul anului 2004', a adaugat Zidaru.

    Pentru acest an, conducerea companiei si-a propus incadrarea intr-o cifra de afaceri similara anului 2002, in conditiile in care impactul situatiei din Irak asupra incasarilor companiei a fost anticipat.

    Anul trecut, incasarile Upetrom s-au ridicat la 1.331,5 miliarde de lei, comparativ cu 1.062,2 miliarde de lei in 2001. Profitul net a scazut de la 228,8 miliarde lei, in 2001, la 155,51 miliarde de lei, la sfarsitul anului trecut.

    'In ultimii ani, am incercat sa patrundem si pe piata Rusiei, avand contacte cu mai multe firme de profil, cum ar fi Yukos sau Gazprom. Speram ca, o data cu semnarea tratatului politic bilateral dintre cele doua state, firmele romanesti sa reintre pe piata Rusiei', a spus Zidaru.

    Sursa: Curierul National, 4 iulie 2003.'

    mai mult

  • Incep negocierile pentru pretul la care se vor vinde actiunile BCR

    Adevarul   EBS  LION  SIF2  SIF3  SIF4

    ___
    Cei doi investitori care vor 'sparge gheata' privatizarii BCR- respectiv Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) si IFC (divizia de investitii a Bancii Mondiale) - vor incepe curand negocierile cu autoritatile romane asupra pretului la care vor cumpara pachetul de 25 la suta din actiunile bancii.

    Un prim pas in acest sens a fost facut, o delegatie a Autoritatii pentru Privatizare, condusa de seful acesteia Ovidiu Musetescu, avand un prim contact, la Londra, cu oficialii BERD, ne-au declarat surse autorizate. 'In cursul acestei luni, Daiwa Securities (n.r. - consultantul care se ocupa de privatizarea BCR) va finaliza raportul de evaluare in baza caruia vor fi demarate negocierile in vederea achizitionarii de catre BERD si IFC a pachetului de actiuni convenit cu oficialitatile romane', au precizat sursele citate. Reamintim ca BERD si IFC au parasit luna trecuta 'camera de date a BCR', unde au cules informatiile necesare propriei evaluari a bancii.

    Negocierile privind pretul de vanzare al actiunilor ar trebui sa se incheie, conform calandarului de privatizare, pana la finele lunii septembrie. Dupa stabilirea noii strategii de privatizare a BCR, care prevede vanzarea catre BERD si IFC a unui pachet de 25 la suta (plus doua actiuni) din BCR, negocierile privind pretul acestora vor fi, fara indoiala, cea mai grea parte a procesului de privatizare a celei mai mari banci din Romania. In primul rand, datorita conditiilor contractuale ce vor trebui stabilite cu cei doi investitori institutionali, conditii in baza carora acestia doresc sa se asigure ca vor avea un cuvant de spus in ceea ce priveste managementul bancii.

    In al doilea rand, dat fiind ca APAPS isi rezerva dreptul de a rascumpara respectivele actiuni- in cazul in care apare un investitor strategic de prim rang dornic sa cumpere pachetul majoritar de actiuni - pretul la care acestea vor fi vandute devine o baza de pornire in viitoarele negocieri. Iar in al treilea rand, deoarece pretul de vanzare al acestor actiuni va fi un prim semn in estimarea valorii de piata a actiunilor BCR.

    Sursa: Adevarul, 4 iulie 2003.

    '

    mai mult

03.07.2003

  • RIC a vandut 10% din Rolast

    ZF RO - FONDURI MUTUALE   

    ___
    Fondul de investitii Romanian Investment Company (RIC) a vandut in cadrul unei oferte publice pachetul de 10,5% detinut la producatorul de articole din cauciuc si mase plastice Rolast Pitesti. Fondul isi va vinde in acest an toate participatiile la companii romanesti.

    Oferta de cumparare fusese lansata de fondul Romanian Reconstruction, care intentiona sa cumpere 15% din actiunile Rolast, pe langa cele 9,5% pe care le detinea deja. RR a cumparat actiuni reprezentand 11,06% din Rolast. Pretul oferit a fost de 921 lei/actiune, iar valoarea actiunilor transferate a fost de 31,4 miliarde lei.

    Romanian Reconstruction este administrat de grupul financiar Capital, care este consultant al unui alt actionar al companiei, Romanian Investment Fund, care detine 34% din Rolast.

    Sursa: Ziarul Financiar, 3 iulie 2003.

    Puteti consulta raportul de analiza al Rolast, la finalul anului 2002, apasand AICI.

    mai mult

  • Titlurile Dracula Park pot fi rascumparate cu 10.068 lei pe actiune

    Azi   

    ___
    Pretul de rascumparare a unei actiuni Dracula Park a fost stabilit la 10.068,33 lei, persoanele care au anuntat ca doresc sa se retraga din acest proiect urmand sa primeasca contravaloarea actiunilor prin mandat postal sau intr-un cont bancar. Potrivit lui Sorin Marica, presedintele Consiliului de Administratie al societatii care administreaza proiectul, cei care au solicitat sa se retraga din acest proiect vor primi contravaloarea actiunilor in termen de cel mult 30 de zile de la publicarea in Monitorul Oficial a deciziilor Adunarii Generale a Actionarilor, desfasurata luni, la Snagov. Din totalul de 15.065 de actionari au anuntat ca se retrag 1.225 actionari, adica 8,1%'.

    Sursa: Azi, 3 iulie 2003.'

    mai mult

  • Piata asigurarilor din Romania - incasari mari, dar si probleme legate de solvabilitate

    Adevarul   

    ___
    Volumul primelor brute incasate de cele 45 de companii de asigurare s-a ridicat, in 2002, la 478,2 milioane euro, in conditiile unui total al primelor subscrise de 548 milioane euro, conform raportului Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) pentru 2002.

    Conform raportului CSA aferent anului 2001, cele 45 de companii care au trimis raportari au inregistrat incasari din prime de asigurare in valoare de 389,6 milioane euro, in crestere nominala cu 22,7%. La nivelul anului trecut, primele zece companii de asigurare detineau circa 81% din volumul incasarilor din vanzarea de polite de asigurari generale si de viata.

    Cele 45 de societati de asigurare analizate de CSA in 2002 au incheiat 8.303.694 contracte de asigurare, dintre care 7.425.063 pe asigurari generale. Raportate la populatia Romaniei, primele brute incasate din asigurari directe au fost de 758.579 lei/locuitor, in crestere nominala cu 69,77% fata de 2001. Densitatea asigurarilor, raportata la un curs de 34.919 lei pentru un euro, valabil la sfarsitul anului trecut, a fost de 21,7 euro/locuitor, cu aproximativ sase euro/locuitor mai mult fata de 2001.

    Potrivit aceluiasi raport, 32 de companii din cele 42 care se ocupa de asigurari generale sint in afara oricarui risc de insolvabilitate, celelalte fiind insolvabile sau avind grad scazut ori ridicat de insolvabilitate. Potrivit normelor CSA, companiile care au un grad de solvabilitate mai mic de 1 sint considerate insolvabile. Este cazul Societatilor Anglo-Romana, Metropol, AGI Romania (la momentul redactarii raportului CSA, se afla in curs de majorare a capitalului social pentru a se incadra in marja de solvabilitate), Global si Croma.

    Pentru valori cuprinse intre 1 si 1,5, companiile au un grad de insolvabilitate ridicat - cazul Asirag. Pentru valori situate in intervalul 1,5 si 2, CSA apreciaza ca firmele prezinta un grad de insolvabilitate scazut. Peste valoarea 2, companiile sint in afara oricarui risc de insolvabilitate. In cazul asiguratorilor de viata, din cele 21 de firme doar companiile Asirag si Garanta au probleme in privinta solvabilitatii, celelalte societati avind valori peste 2.

    Sursa: Adevarul, Evenimentul Zilei, 3 iulie 2003.

    mai mult

02.07.2003

  • O noua intarziere in privatizarea Petrom

    Romania libera   SNP

    ___
    Ministerul Economiei si Comertului (MEC) a convenit cu reprezentantii FMI si cei al BM sa prelungeasca, cu doua saptamani, termenul de publicare a anuntului de privatizare a SNP Petrom, au declarat, marti, surse din minister. Varianta initiala a calendarului pentru trecerea in proprietate privata a Petrom, stabilit cu institutiile internationale, prevedea ca anuntul de privatizare sa fie publicat pana la 30 iunie.

    Strategia de trecere in proprietate privata a SNP va fi aprobata prin Hotarare de Guvern, act normativ care va sta la baza redactarii anuntului de privatizare. Una dintre variantele de privatizare a SNP presupune sa fie realizata in doua etape, prima - vanzarea directa a 30-40% din actiuni, dupa care va avea loc o majorare de capital prin care cumparatorul va ajunge sa detina peste 51% din actiuni.

    Sursa: Romania Libera, 2 iulie 2003.

    mai mult

  • Pagubitii FNI primesc inapoi suma solicitata

    Realitatea Romaneasca   

    ___
    Judecatorii bucuresteni au hotarat obligarea Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Bancare (AVAB) sa plateasca 49 de miliarde de lei investitorilor Fondului National de Investitii (FNI), ca urmare a cererii prin care au solicitat despagubiri. Curtea de Apel a admis actiunea comuna a 395 de investitori FNI, despagubindu-i cu 49 de miliarde de lei, adica exact suma solicitata de acestia. Aceasta sentinta este prima care le da castig de cauza investitorilor, actiuni similare fiind respinse fie din motive procedurale, fie pentru ca petentii nu au platit taxele judiciare.

    Preluarea de catre AVAB a datoriei FNI catre investitori este o decizie a Curtii Constitutionale, magistratii stabilind, in ianuarie 2002, ca AVAB este institutia care va raspunde in cazul in care contractul de fidejusiune/ cautiune (asociere) dintre CEC si FNI va fi recunoscut.

    Casa de Economii si Consemnatiuni (CEC) si Ministerul Finantelor au fost obligate sa recunoasca legalitatea contractului de fidejusiune/cautiune semnat de fostul presedinte CEC Camenco Petrovici cu SOV Invest si garantat cu intregul patrimoniu al CEC, dupa ce Curtea Suprema de Justitie a decis printr-o hotarare definitiva si irevocabila, care a rezistat chiar si in fata recursului in anulare promovat de procurorul general, ca respectivul contract este valabil. Decizia CSJ a facut posibil ca investitorii sa solicite in instanta despagubiri, folosind tocmai contractul dintre CEC si SOV Invest.

    Un grup de 395 de investitori s-a adresat sectiei Comerciale a Tribunalului Bucuresti, cerandu-si drepturile. Actiunea lor a fost admisa, dupa ce si-au platit taxele de timbru (doar acestea ajungand la peste doua miliarde de lei) si au fost finalizate expertizele financiar-contabile. Ulterior, SOV Invest, AVAB, CEC si Ministerul Finantelor au facut apel, respins de Curtea de Apel Bucuresti, care a confirmat decizia Tribunalului, dand castig de cauza FNI-stilor. Aceasta din ultima hotarare este definitiva si cu titlu executoriu, AVAB anuntand deja ca va face recurs la Curtea Suprema. Daca si restul investitorilor, peste 200.000 de persoane, ar urma aceeasi cale, AVAB va avea mari probleme, in conditiile in care valoarea despagubirilor ajunge la aproape 6.000 de miliarde.

    Sursa: Realitatea romaneasca, 2 iulie 2003.

    mai mult

  • 40 miliarde lei profit net pentru Socep S.A. Constanta in primele 5 luni

    BURSA.RO - TITLURILE ZILEI   SOCP

    ___
    Societatea SOCEP Constanta a realizat pe primele 5 luni ale acestui an un profit net de 40 miliarde lei si, mai mult decat atat, avand in vedere evolutia activitatii in perioada ianuarie-mai, societatea va depasi tinta de profit de 78 miliarde lei propusa pentru 2003, a declarat pentru ziarul Bursa Petrica Vilcu, directorul general al companiei.

    Potrivit aceluiasi oficial, societatea va recepta in luna august un pod containere in valoare de 3 milioane de dolari, fabricat in China si care va sosi deja montat. Un alt obiectiv investitional important din acest an este finalizarea cladirii terminal.

    Sursa: Bursa, 2 iulie 2003.

    Profitul net la finalul anului 2002 a fost 84,8 miliarde lei, mai mare decat cel prevazut in BVC pe 2003, insa avand in vedere programul de investitii al societatii pentru anul in curs, care se ridica la 61 miliarde lei, finantat atat din surse proprii, cat si din imprumuturi, realizarile din primele 5 luni constituie o performanta.

    Puteti consulta raportul de analiza al societatii pe baza rezultatelor de la 31 decembrie 2002, AICI.

    mai mult

01.07.2003

  • Statul ar putea vinde mai mult de 51% din Petrom

    Ziua   SNP

    ___
    Ministrul Economiei si Comertului, Dan Ioan Popescu, considera ca pachetul de 51% din actiuni care va fi scos la vanzare in cazul privatizarii Petrom ar putea fi majorat. 'Sunt pentru privatizare. Nu sunt fanul cifrei de 51%, ea poate fi si mai mare', a declarat ieri Popescu, intr-o conferinta de presa.

    El a spus ca termenele de privatizare se vor respecta, pana la publicarea anuntului continuandu-se discutiile cu Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare, Banca Mondiala si Fondul Monetar International. Potrivit ministrului Dan Ioan Popescu, nu este inca destul de clar daca pachetul de 10% care ar urma sa fie vandut salariatilor face parte din cele 51 de procente ce vor fi scoase la privatizare sau se adauga la acestea.

    In context, Dan Ioan Popescu s-a intrebat daca cineva ar mai fi interesat sa cumpere doar 41% din actiunile Petrom. El a mentionat ca, in cursul discutiilor pe care le-a purtat cu conducerea Citibank, a iesit in evidenta necesitatea unor asocieri ale unor societati din domeniul petrolului, citand nume precum Moll sau OMV. Ministrul Economiei si Comertului a precizat ca derularea investitiilor la Petrom dupa terminarea privatizarii va fi urmarita cu foarte mare atentie, deoarece are influenta si asupra statului roman.

    Sursa: Ziua, 1 iulie 2003.'

    mai mult

  • Obligatiunile Timisoara au fost subscrise in totalitate

    BURSA.RO - TITLURILE ZILEI   

    ___
    Vanzarea obligatiunilor municipale emise de Primaria Timisoara s-a incheiat cu succes. Obligatiunile in valoare de 100 miliarde lei au fost cumparate de 50 de investitori dintre care: doua societati de investitii financiare, doua companii de asigurari, un fond strain de investitii, opt fonduri mutuale si doua banci. Durata emisiunii este de 2 ani, prima rata a dobanzii fiind de 18%.

    In curand, obligatiunile municipale Timisoara vor fi inscrise la Bursa de Valori Bucuresti.

    Sursa: Bursa, 1 iulie 2003

    mai mult

Pagina

inchide