Editoriale

Informatii piata

2018 un an bun pentru investitori
Mai avem noua sedinte de tranzactionare din aceast an. Putem sa decantam experienta acestuia si sa extragem esenta sa. Ca atare: ce a insemnat 2018 pentru bursa romaneasca si investitorii prezenti pe ea?

In primul rand trebuie sa salutam evolutia buna a cotatiilor bursiere. Desi mediul in care piata locala a evoluat  in acest an nu a fost cel mai favorabil, cresterea pietei locale este una decenta. In functie de indicii cu care masuram aceasta crestere inregistram aprecieri intre 8% si 20%. Pe medie putem vorbi de o crestere de peste 10%. Fata de scaderile pietelor europene din 2018, de circa 11%, rezulta o diferenta de cel putin 20% in favoarea pietei locale. Doar in trimestrul patru diferentialul dintre piata locala si cele europene este de 10%.

Performanta bursei locale trebuie privita si prin prisma unui mediu economic intern care a inceput sa livreze stiri amestecate in a doua parte a anului. Trendul de franare a cresterii economice, dezechilibre macro mai semnificative sau inflatia ridicata sunt chestiuni care transforma cresterea bursei locale intr-una si mai remarcabila.

Cu siguranta una dintre explicatiile aprecierii cotatiilor, dar si o caracteristica importanta a anului curent, este politica de dividend a marilor companii listate. Dupa ce in ultimii ani am inregistrat distributii semnificative de dividende, ce au consolidat piata romaneasca in topul burselor mondiale prin prisma dividendelor distribuite, acest an a adus rate si mai mari de distributie. "Vinovatele” au fost dividendele special cerute de catre statul roman in calitatea sa de actionar majoritar de la cateva dintre companiile de stat. O situatie speciala o inregistram in cazul Nuclearelectrica unde cine cumpara actiuni in prima sedinta de tranzactionare a anului curent primea inapoi circa 35% din pretul actiunii sub forma de dividend!

O alta caracteristica a anului curent este manifestarea unui fenomen de polarizarea a tranzactiilor spre emitentii de top ai BVB. Ponderea tranzactiilor realizate cu actiunile din BET tinde sa creasca pe masura ce categoria investitorilor de retail tinde sa reprezinte tot mai putin din totalul valorii tranzactionate. Aceasta tendinta poate fi explicata si prin cresterea interesului investitorilor institutionali pentru piata romaneasca.

In 2018 am inregistrat o accentuare a procesului de consolidare a industriei locale de intermediere. In luna noiembrie, a anului curent, 26 de intermediari au realizat tranzactii la BVB, un numar mai mic decat cel al intermediarilor care au realizat tranzactii in anul reinfiintarii Bursei de Valori Bucuresti – 1995. In 1995 au realizat tranzactii 28 de intermediari, insa cu precizarea ca in acel an am consemnat doar 5 sedinte de tranzactionare!

Pe de alta parte, desi cotatiile actiunilor au crescut, celelalte cifre ale pietei bursiere romanesti nu arata la fel de bine. Valoarea medie tranzactionata a scazut cu peste 10% (circa 41 milioane lei zilnic), scaderi fiind inregistrate si in cazul capitalizarii totale a BVB, a volumelor tranzactionate si a numarului de tranzactii. Aceasta dinamica indica un regres al categoriei micilor investitori, bursa stabilindu-si, de altfel, ca unul din principalele obiective, revigorarea publicului de retail. Pe de alta parte, sumele mai mici aflate la dispozitia fondurilor de pensii, odata cu reducerea contributiilor virate catre acestea, au impactat si ele cifrele anului curent.

Per ansamblu, 2018 va ramane ca un an pozitiv al pietei bursiere locale. Aprecierea cotatiilor, in disonanta cu evolutia marilor burse europene, indica un interes in crestere al investitorilor institutionali. Acestia ar putea anticipa posibilitatea pietei locale de a promova, intr-un viitor apropiat, spre zona pietelor emergente, eveniment care ar putea reprezenta principalul motor de crestere al pietei romanesti in anul urmator.


Autor: Alin Brendea
inchide