Editoriale

Informatii piata

2011 punctul de plecare al bursei


Ne aflam intr-o situatie foarte dificila din punct de vedere economic, politic si social, situatie in care multi dintre noi vad doar un viitor negativ fara sanse de redresare. Sa ne amintim de anul 2007…Era o perioada extraordinara din toate punctele de vedere in care cu totii ne imaginam o perspectiva spectaculoasa. Schimarea brusca a simtit-o fiecare, dar reactia la evenimentele petrecute au avut-o doar unii dintre noi.

Cand toate lucrurile pareau roz s-a produs schimbarea cursului economic intr-unul negativ. Acum cand toate evenimentele apar in negru oare nu vom asista la o noua schimbare? Ciclicitatea este o caracteristica esentiala a economiei, iar schimbarile de trend au loc in momentele extreme ale unei economii.

Judecand dupa anumite criterii, un minim al economiei romanesti il vom atinge in primul trimestru al anului viitor, iar acest aspect ne duce cu gandul la faptul ca din acel punct ne vom indrepta catre o stare de normalitate si reconstructie economica. Bineinteles acestea sunt asteptari care fac parte din scenariul cel mai probabil, iar orice elemente profund negative care pot interveni, cum ar fi alterarea relatiilor cu FMI sau o criza politica care sa afecteze implementarea masurilor agreate cu FMI si UE, nu vor duce decat la continuarea declinului si devansarea minimului catre sfarsitul anului viitor.

Uitandu-ne catre piata de capital in acest scenariu vom observa ca avem o mare oportunitate la inceputul anului urmator sa investim in companii mult subevaluate datorita negativismului general. In acest context vor incepe sa intre in piata bursiera asa numitii “smart money” care actioneaza atunci cand sentimentul negativ ajunge la cote maxime, iar preturile devin ridicole in raport cu evaluarile prezente si asteptarile viitoare.

In aceasta conjunctura se observa cateva evenimente extreme de importante, dintre care se remarca in mod deosebit listarea Fondului Proprietatea, care vor dinamiza bursa si vor readuce interesul investitorilor straini in special, dar si locali. Printre acestea se numara si vanzarea de catre statul roman a unor pachete importante din companiile Petrom, Transgaz, Transelectrica si Romgaz.

Odata ce oferta de companii va fi atractiva pentru investitorii externi, iar economia isi va opri declinul si se va indrepta catre o stare de normalitate, acela va fi momentul in care bursa va face primii pasi catre ceea ce ne dorim cu totii. Asistam acum la un process de transformare a pietei de capital in ceea ce ar trebui sa fie o bursa moderna pentru capitalurile straine de care avem mare nevoie pentru a ne dezvolta economia.

Punctul 0 al relansarii bursei il reprezinta mult asteptatul moment al listarii Fondului Proprietatea, proces ce ar trebui sa fie finalizat pana la sfarsitul lunii ianuarie anul viitor. Implicarea Franklin Templeton, unul dintre cele mai mari fonduri de investii din lume va aduce un plus de imagine si incredere extraordinar pentru piata noastra de capital, care va reintra pe harta investitorilor.

Daca pana acum am sovait in a gasi un drum catre revitalizarea pietei de capital, in acest moment el se arata foarte clar. Toti cei care urmaresc sa investeasca trebuie sa observe oportunitatea de la inceputul anului 2011 si sa actioneze printre primii pentru a fi purtati de urmatorul val.

Motto: Buy when there’s blood on the streets, even when it’s yours…
John Rockefeller


Gabriel Necula
Director Adj. Operatiuni
26 noiembrie 2010


Autor: Gabriel Necula
inchide