ETF v.s. Titluri de stat

Educatie

Unii investitori prefera o strategie de investitii agresiva, alegand instrumente financiare cu un randament potential mare si cu un risc pe masura. In acelasi timp, exista si investitori cu un apetit redus pentru risc, alegand optiuni cat mai putin riscante. Pentru a doua categorie mentionata, cele mai potrivite tipuri de investitii sunt ETF-urile si Titurile de stat.

ETF – Instrumentul ce copiaza evolutia unui indice


Ogranismele de plasament colectiv in valori mobiliare tranzactionate la bursa - ETF-urile sunt fonduri de investitii gestionate de o Societate de Administrare a Investitiilor ce au ca obiectiv replicarea evolutiei unui indice. In acest scop, fondurile aleg sa copieze compozitia si ponderile actiunilor din indicele de referinta.


ETF-urile reprezinta o optiune atractiva fiindca le confera investitorilor un portofoliu extrem de diversificat, fara a fi necesara expertiza sau participarea activa a acestora. O particularitate fiscala de care se bucura ETF-urile este exceptia de la plata impozitului de 8% pe dividendele primite, acestea urmand sa fie reinvestite.


La data publicarii articolului, existau doua ETF-uri: Fondul Deschis de Investitii BET Patria-Tradeville (TVBETETF) si Fondul Deschis de Investitii ETF Energie Patria-Tradeville (PTENGETF), acestea urmand indicii BET, respectiv BET-NG.


Perioada 01.04.2023 – 01.04.2024 a fost foarte buna pentru cele doua ETF-uri, ambele inregistrand cresteri considerabile referitor la preturile de piata ale unei unitati de fond.


Este important de stiut ca pe langa comisionul de tranzactionare suportat de investitor la cumpararea unitatilor de fond, exista si cheltuieli operationale ale fondului ce diminueaza potentialul de crestere a investitiei.

 

Mai jos se pot observa structurile costurilor in cazul celor doua ETF-uri existente:


(BVB, 2023)
Simbol TVBETETFi Pentru mai multe informatii accesati: KID-ul TVBETETF. PTENGETFi Pentru mai multe informatii accesati: KID-ul PTENGETF.
Costuri Administrative / de Operare 1.32% 2.02%
Costuri de Tranzactionare 0.19% 0.71%
Total Costuri 1.51% 2.73%

Principalul risc atunci cand este vorba de ETF-uri este aparitia unei tendinte recesioniste,ce ar avea drept consecinta scaderea intregii economii.


Pentru persoanele care nu sunt dispuse sa isi asume acest risc, Titulurile de Stat pot reprezenta o alternativa adecvata, riscul acestora fiind aroape nul.


Titluri de stat – Investitiile cu cele mai mici riscuri


Titlurile de stat sunt instrumente financiare care atesta datoria publica, adica imprumuturi acordate statului de catre populatie. Aceste valori mobiliare au o valoare nominala ce atesta suma imprumutata care urmeaza sa fie restituita la data scadentei si o rada a dobanzii, aceasta fiind platita de obicei in mod anual.


Principalele avantaje conferite de Titluri de Stat investitorilor sunt exceptia de la impozitare si siguranta de care se bucura aceste instrumente, avand ca emitent Statul Roman.


Desi riscul de credit, adica riscul ca participantii la tranzactie sa nu isi satisfica obligatiile contractuale este foarte mic, exista alti factori care pot afecta in mod negativ randamentul real al investitiei. Pentru inceput, o inflatie in crestere poate diminua sau chiar invalida complet castigurile din Titluri de Stat. Aditional, acest instrument financiar este influentat in mod negativ de cresterea ratelor dobanzilor.


Tranzactionarea Titlurilor de Stat poate fi realizata atat pe Piata principala, in cadrul unei oferte emise de Ministerul Finantelor, fie pe piata secundara, fiind cumparate / vandute de alti investitori.


Pentru a vizualiza informatii referitoare la cea mai recenta oferta FIDELIS, dar si la ofertele precedente, puteti apasa aici.


Riscuri diferite, Randamente diferite


Cele doua instrumente financiare mentionate anterior sunt adecvate pentru diferite tipuri de investitori. Fiind o regula general valabila in lumea investitiilor, cu cat riscul creste, cu atat creste si potentialul randament al investitiilor. Acest aspect este observabil si in cazul randamentelor ETF-urilor, in relatie cu Titlurile de Stat.


Cea mai simpla comparatie intre aceste doua tipuri de valori mobiliare poate fi facuta comparand dobanzile conferite de Titlurile de Stat cu o durata de un an, cu randamentele ETF-urilor pe aceeasi perioada de timp. In cadrul acestui exemplu voi utiliza prima emisiune de Titluri de Stat Fidelis din fiecare an de la aparitia acestora.


Astfel, se poate observa o diferenta majora intre cele doua instrumente, ETF-urile avand randamente superiore Titlurilor de Stat. Pe de alta parte, este aparenta volatilitatea acestor Fonduri, existand fluctuatii mari de la an la an, in timp ce dobanzile Titlurilor de Stat raman oarecum constante.

 

 


Pentru a calcula diferentele de randament pe durata de 3 ani, am anualizat randamentul ETF-ului TVLBETETF si l-am comparat cu dobanda anuala a Titlurilor de Stat pe 3 ani. Rezultatul este similar cu situatia precedenta, performantele ETF-ului fiind considerabil mai mari decat ratele dobanzilor Titlurilor de Stat.


Asadar, ambele instrumente satisfac diferite nevoi investitionale – Titlurile de Stat garanteaza un radament redus, neimpozabil, in timp ce ETF-urile ofera un randament potential mult mai ridicat pentru investitorii dispusi sa accepte riscul de piata.

inchide