Dividende - Ce sunt, tipuri, calcul si impozitare

Actiuni


Dividende 2024

Calendar Bursier
  • Pret actualizat zilnic | Blocat la data de inregistrare pentru actiunile care au trecut de aceasta
  • ❌ : A trecut data ex-dividend iar randamentul este calculat la finalul perioadei cum dividend.
  • ⌛ : Propus sa fie aprobat in AGA.
  • * : Eveniment special (click pe steluta pentru a vedea evenimentul)
  • : Aprobat.

Dividende 2023


Dividende 2022




Ce sunt dividendele?

 

Dividendul este parte din profitul unei companii distribuit actionarilor, conform Legii 31/1990, articolul 67.  Spre deosebire de pretul actiunilor care se poate schimba de la o zi la alta, odata ce o companie se angajeaza sa plateasca dividende, acest lucru este ca si garantat.


Consiliul de Administratie este cel care vine cu o propunere de dividend care este supusa votului actionarilor. In general, companiile mai mari si mai stabile pe piata sunt si cele care platesc dividende regulat, avand o politica de remunerare a actionarilor.


Realitatea de pe piata bursiera romaneasca, cat si internationala arata ca acele companii care ofera periodic dividende actionarilor sunt cele din urmatoarele sectoare: petrol, materii prime, utilitati, industria farmaceutica, finante si banci, sanatate.


In schimb, din cauza incertitudinilor, instabilitatii sau pierderilor, firmele aflate la inceput de drum si cele cu o rata mare de expansiune ofera dividende in mod neregulat.

 

Totusi, nu toate companiile aleg sa-si distribuie dividendele, ci se pot folosi de profitul obtinut pentru a face noi investitii importante.

  

 

Cum e calculat randamentul dividendului?

 


Randamentul dividendului este un indicator financiar foarte important pe piata de capital si arata cat de atragator este un dividend oferit de o companie in raport cu pretul actiunilor sale. Practic, randamentul dividendului presupune raportul  dintre dividendul brut pe actiune respectiv pretul pe actiune. Acest indicator este important pentru persoanele care intentioneaza sa investeasca pe pietele de capital, optand pentru un portofoliu de actiuni platitoare de dividende.

 

DIVY  =  Dividend  brut /  Pretul  actiunii 

 

 

Ce trebuie sa fac ca sa primesc dividende?

 

Ca sa primesti dividende este important sa monitorizezi  comunicatele pe care le elibereaza compania ce se afla in aria ta de interes. Mai exact, acceseaza platforma oficiala a companiei, mergi la sectiunea dedicata investitorilor sau intra pe site-ul Bursei de Valori Bucuresti. De asemenea, poti accesa si platforma Prime Analyzer care iti pune la dispozitie toate informatiile financiare, cat si noutati despre companiile listate la BVB.

 

Apoi, orice investitor interesat sa primeasca dividende trebuie sa cunoasca si sa inteleaga cum functioneaza calendarul pentru alocarea dividendelor.


Dupa ce o companie isi publica rezultatul financiar din anul fiscal anterior, va face si o propunere prin care intentioneaza sa-si distribuie profitul prin intermediul dividendelor. Propunerea este supusa la vot in cadrul AGA si astfel se stabilesc urmatoarele:

  • valoarea bruta a dividendului;
  • data de inregistrare - data la care cei care vor sa beneficieze de dividende trebuie sa detina actiunile companiei;
  • data platii – data la care societatea plateste dividendele actionarilor.

 

De asemenea, cei care doresc sa beneficieze de dividende trebuie sa cunoasca si sa urmareasca urmatoarele 3 repere:

1. data cum-dividend, care este ultima zi in care actiunile companiei pot fi achizitionate pentru a beneficia de dividende;

2. data ex-dividend, care este prima zi dupa data cum-dividend cand cei care achizitoneaza actiuni nu mai beneficiaza de dividende;

3. data pentru plata dividendelor, care este data la care actionarii eligibili primesc banii in contul de investitii.

 

Cum se impoziteaza dividendele in 2025?


In Romania, dividendele se impoziteaza conform legii, astfel:

  • incepand din 01.01.2025 impozitul pe dividende este 10% pe venitul brut
  • impozitul pe dividende este oprit la sursa.

Care sunt etapele pentru incasarea dividendului?


Convocare AGA

Consiliul de Administratie al societatii convoaca AGA anuala . Daca este propusa repartizarea de dividende, se propune totodata si un dividend brut, data de inregistrare, data ex-dividend si data platii.

Este anuntata data de referinta si data AGA.


Data de referinta

Este data la care cei care detin actiuni pot participa la AGA. Pentru a avea actiuni la aceasta data este necesar ca acestea sa fie cumparate cu minim doua zile lucratoare inainte , astfel incat la data de referinta actiunile sa fie decontate.


Data AGA

Data la care se va tine Adunarea Generala a Actionarilor.


Data ultima zi

Denumita si data "cum-dividend". Este ultima zi in care se pot cumpara actiuni pentru a beneficia ce dividend.


Data ex-dividend

Este data de la care actiunile nu mai sunt purtatoare de dividend.

In aceasta zi, pretul actiunii tinde sa scada cu valoarea dividendului.


Data de inregistrare

Data la care cei care au actiuni decontate sunt indreptatiti sa primeasca dividende.

Pentru a avea actiuni decontate in aceasta zi, acestea trebuie cumparate cu minim doua zile lucratoare inainte, adica pana cel mai tarziu la data cum-dividend.


Data platii

Data la care societatea vireaza dividendele cuvenite si ajung in contul de investitii.


Investeste acum!
inchide