Instrumente derivate

Instrumente

Instrumentele financiare derivate sunt instrumente financiare care au la baza pretul inregistrat de un activ suport si asteptarile care exista in privinta acestuia. Activul suport poate fi reprezentat de o marfa (petrol, metale, cereale), de un instrument financiar (actiuni, valute, indici) sau alte valori.

In aceasta categorie de instrumente regasim contracte forward, contracte futures, optiuni, CFD-uri sau altele.

 


Contractul futures este o intelegere intre un vanzator si un cumparator de a vinde/cumpara o cantitate standard din activul suport cu livrarea in viitor la o data numita "scadenta" si la un pret negociat in prezent in momentul incheierii tranzactiei. Contractele futures reprezinta o forma standardizata a contractului forward. Prin standardizarea tuturor clauzelor sale si mai ales prin faptul ca pretul este negociat in continuu intre mai multi participanti, contractul futures beneficiaza de cea mai mare flexibilitate in utilizare.

 

Optiunile reprezinta un contract intre doua parti, care da cumparatorului dreptul, dar nu si obligatia, de a cumpara sau a vinde o anumita cantitate standard din activul suport la un pret prestabilit, la sau inaintea unei anumite date numita scadenta. Pentru a intra in posesia acestui drept, cumparatorul plateste vanzatorului un pret denumit prima. Optiunile sunt de doua feluri: optiuni CALL care dau cumparatorului dreptul, dar nu si obligatia de a cumpara activul suport la pretul de exercitare si optiuni PUT care dau cumparatorului dreptul dar nu si obligatia de a vinde activul suport la pretul de exercitare.


CFD-urile reprezinta intelegerea intre un cumparator si un vanzator prin care acestia sunt de acord sa-si deconteze diferenta de valoare a unui activ intre momentul initierii si cel al lichidarii contractului. Diferenta este determinata prin referire la pretul activului suport.


Pentru a deschide o pozitie pe aceste instrumente financiare, indiferent daca este de cumparare sau de vanzare, investitorul trebuie sa depuna o marja initiala (o suma de bani sub forma de garantie financiara) in vederea acoperirii eventualelor pierderi. Aceasta marja este variabila si este calculata in functie de riscul, volatilitatea si valoarea contractului si are scopul de a asigura buna indeplinire a obligatiilor dintre cumparator si vanzator.


Prin insasi constructia lor, derivatele beneficiaza de un efect de amplificare a castigurilor si a pierderilor. Tranzactionarea instrumentelor derivate nu este potrivita tuturor investitorilor, deoarece se pot pierde in perioade foarte scurte de timp sume ce pot depasi depozitul initial plasat in contul de tranzactionare. Acest fapt se datoreaza in principal efectului de levier care permite, prin intermediul unei sume mici de bani, accesul la active suport cu valoare de cateva ori mai mare.


Este important de subliniat faptul ca toate tranzactiile pe instrumente financiare derivate implica un risc ridicat si presupun cunoasterea atat a pietei derivatelor cat si a pietei pe care se tranzactioneaza activul suport.

inchide