Prevenirea fraudelor pe piata de capital

Educatie

Dintotdeauna domeniul investitiilor, datorita accesului direct la bani, a fost supus, mai mult ca alte domenii, unui risc mai mare de frauda. Folosind lipsa de cunostiinte a interlocutorilor sau dorinta acestora de a crede propuneri “prea frumoase pentru a fi adevarate” au existat si vor exista persoane care vor incerca sa triseze.


Cum te poti feri (sau macar minimiza interactiunea) de astfel de experiente neplacute si, mai ales, generatoare de pierderi financiare?




Afla cu cine lucrezi


Nu lua de bun ce iti spune si cum se prezinta interlocutorul tau, ci verifica aceste informatii din surse oficiale (la un tert). Niciodata nu vei incheia un contract cu o persoana fizica ci numai cu o firma de investitii. Serviciile financiare autorizate sunt prestate de firme, prin intermediul unor angajati. Niciodata nu avansa fonduri catre o persoana fizica ci doar catre entitati juridice.

COMUNICAT DE PRESĂ - Autoritatea de Supraveghere Financiară (A.S.F.) | EM360

Este simplu sa afli daca firmele respective sunt certificate de autoritatile din domeniu si sunt autorizate sa ofere produse de investitie. In acest sens, te ajuta site-ul Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF). 

 

Bursa de Valori București - Wikipedia

De asemenea, pe site-ul Bursei de Valori Bucuresti (BVB) gasesti lista cu intermediarii care tranzactioneaza direct pe piata bursiera romaneasca.

 

O metoda foarte buna pentru a testa onestitatea relatiei de investitii propuse este sa incerci chiar tu sa contactezi firma respectiva. Poti sa ii gasesti usor? Sunt si alti angajati care te pot ajuta? Lucreaza pe canale bancare clasice? Oferta lor de produse de investitii este una echilibrata, fara multa poleiala si promisiuni?

 

O alta metoda utila este sa cauti informatii publice despre firma de investitii si angajatii sai. Presa economica specializata foloseste materiale, comentarii de la specialistii din domeniu si certifica, ca atare, existenta si profesionalismul acestora.

Fa pasi mici intr-un ritm confortabil


Auditul initial al relatiei de investitii poate fi, si este mai mult decat util sa fie, continuat si dupa deschiderea unui cont de investitii. In acest sens, sumele initiale trimise intr-un cont de investitii trebuie, in prima faza, sa fie mai degraba mici, raportate la bugetul total de investit. Este util sa efectuezi si mici retrageri de numerar sau sa evaluezi gradul de agresivitate a vanzarii de produse financiare.

 

De asemenea, citeste raportarile financiare pe care le primesti pentru a te convinge ca ceea ce te astepti se si intampla.


Recunoaste impostorii


In practica, cel mai important instrument contra fraudei este sa dezvolti "anticorpi” fata de cei care ar incearca sa te insele. Acestia au metode si scenarii care pentru o persoana cu experienta in piata de investitii par, in cel mai bun caz, niste naivitati.

 

 

Ce ar trebui sa stii


1. Nu exista castig fara risc - Fugiti de oricine va promite un castig din investitii fara niciun risc asumat. In domeniul investitiilor, intotdeauna, poti sa si pierzi. Cei care au propuneri care contrazic acest adevar sunt cei de care e bine sa stati departe.

 

2. Nu tintiti castiguri spectaculoase - Bunul simt functioneza si in materie de investitii. La finalul lunii aprilie 2024, conform BNR, depozitele gospodariilor populatiei in sistemul bancar insumau peste 70 miliarde euro. Cand vei primi o oferta extrem de atractiva gandeste de ce acesti bani – imens de multi, se multumesc cu dobanzile bancare. Ce sanse ar fi ca cineva sa vina, voluntar, sa iti ofere castiguri spectaculoase in schimbul capitalului tau, cand atat de mult capital sta plasat la randamente modeste?

 

3. Nu exista castig garantat - Daca cineva garanteaza un anumit profit, priviti-l cu scepticism. Nimeni, chiar si cei mai experimentati investitori, nu stiu ce va face piata maine sau peste un an. Cei care clameaza ca au strategii, instrumente sau experienta necesara pentru a va garanta castiguri sunt impostori.

 


In domeniul investitiilor ganditi de trei ori inainte de actiona. Deciziile impulsive, luate sub presiunea pierderii unor mari oportunitati sunt cu siguranta negative. Ca in orice alt domeniu, nici in zona investitionala nu exista miracole, solutii nestiute, informatii sigure etc.

 

Castiga cei care au obiective realiste, se informeaza si au rabdare


 

inchide