Actiuni

Instrumente

Din punct de vedere investitional, actiunile sunt cele mai populare instrumente financiare listate la bursa, stand la baza pietelor de capital moderne. Avantajele cumpararii si detinerii de actiuni tin in principal de raportul bun intre riscuri si beneficii, mai ales in cazul investitiilor pe termen lung. Orice investitor, prin intermediul unui broker, poate cumpara, vinde sau beneficia de actiuni gratuite si dividende ale societatilor listate la Bursa de Valori Bucuresti.


Ce sunt actiunile?


Din punct de vedere investitional, actiunile sunt intr-o zona de mijloc atat din punct de vedere al randamentelor potentiale, cat si al riscurilor asumate, putand aduce profituri considerabil mai mari decat cele aduse de depozitele bancare sau obligatiuni, in conditii de risc moderat (nu se pot pierde toti banii investiti, asa cum este cazul instrumentelor financiare tranzactionate in marja).

Din punct de vedere juridic, actiunile sunt titluri care atesta un drept de proprietate asupra unei parti din capitalul social al societatii emitente. Ele dau detinatorului, intre altele, dreptul la o parte din profitul societatii, distribuibil sub forma de dividende, dreptul de a vota in Adunarea Generala a Actionarilor si dreptul de a primi o parte din activele societatii in caz de lichidare. Toate aceste drepturi sunt proportionale cu numarul de actiuni detinute.


Despre tranzactionarea actiunilor in Romania


Pretul actiunilor este stabilit de cererea si oferta existente in piata, acestea doua fiind puse fata in fata prin intermediul Bursei de Valori si al societatilor de servicii de investitii financiare. Factorii care influenteaza cererea si oferta de actiuni sunt multipli, printre ei putand mentiona: evolutia estimata a mediului economic si a pietei de capital, dinamica sectorului de activitate al firmei, capacitatea acesteia de a-si pastra sau spori cota de piata, calitatea managementului, a activelor, stirile oficiale transmise de companie (cu privire la castigarea de noi contracte de desfacere, patrunderea pe noi piete zonale, investitii, schimbari ale conducerii, modificarea structurii actionarilor semnificativi, profiturile obtinute), estimarile analistilor transmise prin rapoartele de analiza, articole de presa, sentimentul general al investitorilor si psihologia pietei, semnale de analiza tehnica etc.

Exista mai multe posibilitati de a obtine profit din investitia in actiuni. Una dintre ele este vanzarea actiunilor la un pret mai mare decat cel la care au fost achizitionate, daca acest lucru este permis de conditiile din piata. O alta varianta este incasarea de dividende din profitul obtinut de societate. In fine, in cazul unora dintre companiile listate exista si posibilitatea de a primi actiuni gratuite cu ocazia unor majorari de capital social, de regula tot din profitul obtinut, la fel ca si in cazul dividendelor.


Tranzactionarea actiunilor pe piete reglementate, asa cum este cea operata de Bursa de Valori Bucuresti, aduce avantaje importante mai ales actionarilor minoritari. Activitatea companiei este reflectata in mod transparent in comunicatele si raportarile financiare pe care este obligata sa le furnizeze, iar cumpararea si vanzarea actiunilor se face in mod facil, din fata calculatorului sau la telefon cu brokerul.


In Romania, cea mai importanta piata de actiuni este cea de la Bursa de Valori Bucuresti, inaugurata in anul 1995. In prezent, ea este organizata pe doua segmente, piata reglementata si sistemul alternativ de tranzactionare (ATS). Pe piata reglementata sunt tranzactionate actiunile a 85 de emitenti, iar pe ATS actiunile a 303 emitenti. Regulile de transparenta pentru emitentii ale caror actiuni sunt tranzactionate pe piata reglementata sunt mult mai stricte decat cele pentru ATS, iar cele mai mari si mai importante companii listate aleg aceasta piata.


Cele mai populare actiuni listate la BVB


  • Fondul Proprietatea (FP) - a fost creat in anul 2005 de catre Statul Roman pentru a asigura compensarea perosanelor carora le-au fost confiscate proprietatile in mod abuziv de catre Statul Roman in perioada regimului comunist si care nu au mai putut fi returnate in natura. Initial, Statul Roman a fost singurul actionar al Fondului. De la lansarea Fondului, actiunile lui au fost acordate treptat de catre Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor titularilor drepturilor de despagubire care au optat pentru conversia despagubirii in actiuni emise de Fond. Astfel, detinerea Statului Roman in capitalul Fondului a scazut continuu astfel ca, in prezent, Statul Roman detine sub 0,1% din capitalul social platit al Fondului. (sursa: BVB)


  • Banca Transilvania (TLV) - Povestea unei mici banci care a ales calea listarii la bursa pentru a se dezvolta. Acum se situeaza intre primele trei banci din sistem, fiind cea mai mare banca cu capital romanesc.


  • OMV Petrom (SNP) - Cea mai mare companie de energie din Sud-Estul Europei. Compania este listata la Bursa de Valori Bucuresti din anul 2001. OMV Petrom este una dintre companiile cheie cand vine vorba este Blue Chip-uri avand o politica solida de remunerare a actionarilor prin distribuirea de dividende.


Investeste acum!
inchide