Investitii la bursa

Educatie

Autor:


De la deschiderea unui cont de investitii la analizarea instrumentelor financiare si tranzactionarea pas cu pas

Sa ai un cont de investitii potrivit este esential pentru a te asigura ca investitiile tale sunt ghidate de informatiile si instrumentele potrivite, astfel incat sa poti lua cele mai bune decizii.

In acest material gasesti sfaturi si informatii usor de urmat pentru deschiderea primului tau cont de investitii. De asemenea, vom discuta despre diferite tipuri de conturi si caracteristicile pe care ar trebui sa le cautati intr-o platforma de investitii, precum si cele mai bune strategii de utilizat atunci cand tranzactionezi actiuni sau alte instrumente financiare.




Tipuri de conturi de investitii si tranzactionare

Primul pas pentru a alege un cont de investitii este de a determina ce tip de cont de investitii ti se potriveste. Unele dintre cele mai populare tipuri de conturi sunt:


  • Contul de investitii administrate: un cont de investitii administrat discretionar este proiectat pentru cumpararea si vanzarea actiunilor in interesul clientului conform caracteristicilor acestuia, de catre un broker care administreaza portofolii de investitii.

  • Contul de tranzactionare online: un cont de tranzactionare online este recomandat celor care isi doresc sa ia singuri decizia de a cumpara sau a vinde anumite instumente financiare.

Ce caracterisiti trebuie avute in vedere cand alegi un cont de investitii?


Odata ce ai stabilit tipul de cont de care ai nevoie, urmatorul pas este sa cercetezi diferite platforme de investitii si tranzactionare online pentru a gasi una care se potriveste nevoilor tale. Atunci cand alegeti o platforma de tranzactionare online, ar trebui sa cautati urmatoarele caracteristici:


  • Comisioane, taxe si costuri: majoritatea platformelor de tranzactionare online percep diverse comisioane, taxe sau costuri. Inainte de a va deschide un cont, asigurati-va ca intelegeti comisioanele, taxele si costurile ce urmeaza sa vi se aplice in functie de specificatiile contului si cum acestea sunt percepute. Vezi comisoanele percepute de Prime Transaction.

  • Fiabilitate: o platforma de tranzactionare online fiabila va furniza date precise si la timp real pentru a va putea lua decizii informate cu privire la tranzactii.

  • Flexibilitate: o buna platforma de tranzactionare online ar trebui sa va ofere o varietate de modalitati de a personaliza experienta dumneavoastra. Acest lucru include lucruri precum posibilitatea de a configura alerte si automatiza tranzactiile.

  • Interfata usor de utilizat: o interfata usor de utilizat va face mai usor sa va miscati rapid si eficient intre diferite ecrane de tranzactionare.

  • Securitate: pentru a va asigura ca contul dumneavoastra de tranzactionare este sigur, asigurati-va ca platforma pe care o alegeti are caracteristici de securitate puternice.

Platforma pe care noi o oferim clientilor este Arena-XT. Aceasta platforma are toate elementele necesare pentru a-ti putea gestiona contul de investitii eficient. Vezi mai multe informatii despre platforma noastra de tranzactionare.

Tipuri de investitii (de tip bursiere)

Investitii in actiuni

Un investitor intr-o companie, care cumpara actiuni, devine proprietar fractional al acelei companii. Detinatorii actiunilor unei companii sunt cunoscuti ca actionari ai acesteia si pot beneficia de cresterea si succesul ei prin aprecierea pretului actiunilor si dividendelor regulate platite din profiturile companiei. Actionarii unei companii au drept de coproprietatea asupra companiei la care detin actiuni.

Investitii in obligatiuni

Obligatiunile sunt datorii ale entitatilor emitente, cum ar fi guvernele, municipalitatile si corporatiile. Cumparare unei obligatiuni implica faptul ca detii o parte din datoria unei entitati si ca esti indreptatit sa primesti plati periodice ale dobanzilor si sa ti se restituie valoarea nominala a obligatiunii la scadenta.


Investitii in fonduri

Unitatile de Fond sunt instrumente complexe emise de Societati de Administrare a Investitiilor care permit populatiei sa investeasca in actiuni, obligatiuni, actiuni preferentiale si marfuri, intr-un mod colectiv, neindividualizat. Cele mai comune doua tipuri de fonduri sunt fondurile mutuale si fondurile tranzationate la bursa (ETF-urile).

Investitii in imobiliare

Investitiile in imobiliare, asemanatoare celor de tip REIT, cele mai populare tipuri de investitii din acesta categorie, permit persoanelor sa investeasca in imobiliare prin intermediul bursei, asemeni ETF-urilor. REIT-urile investesc in proprietati comerciale sau rezidentiale si platesc dividende regulate catre investitorii lor din veniturile din inchiriere. REIT-urile se tranzactioneaza la bursa si ofera astfel investitorilor avantajul lichiditatii instante spre deosebire de detinerea unui apartament. Un alt avantaj al REIT-urilor este faptul ca ofera investitorilor ce nu dispun de capitalul necesar unei investitii in imobiliare oportunitatea de a benefica de o investitie pasiva in acestea.

Investitii in marfuri

Marfurile includ metale, petrol, aur, grau, etc. Ele pot fi tranzactionate prin intermediul certificatelor pe pietele bursiere principale sau a contractelor pe pietele bursiere de derivate. Marfurile pot fi utilizate pentru managementul riscului sau in scopuri speculative.

Strategii de tranzactionare

Odata ce ai deschis un cont de investitii, in cazul in care acesta nu este un cont administrat de broker, este timpul sa decizi asupra unei strategii care te va ajuta sa-ti gestionezi eficient portofoliul. Printre strategii pe care le poti lua in considerare sunt:


  • Intra-day trading: Intraday-trading implica cumpararea si vanzarea actiunilor intr-o singura zi. Aceasta, de obicei, necesita cunostinte de analiza tehnica cat si analiza in timp real a stirilor de moment ce apar pe diversi emitenti si luarea rapida a deciziilor.

  • Prime Transaction vine in ajutorul investitorilor care adopta o strategie de tip intra-day trading oferind o reduce a comisionului de tranzactionare la 0.25%. De asemenea, in platforma de tranzactionare, in sectiunea grafice, fiecare investitor isi poate personaliza strategia de tranzactionare in functie de o gama foarte larga de indicatori tehnici.


  • Arbitrajul: Arbitrajul implica identificarea de diferentele de pret pe aceelasi instrument pe diferite piete. Aceasta necesita o multime de cunostinte si majoritatea traderilor se bazeaza pe sisteme de tranzactionare automate.

  • Investitii pe termen scurt: Investitiile pe termen scurt reprezinta tranzactionarea actiunilor in mod activ, de obicei intr-un interval de timp mai mic de 3 luni. Traderii care adopta aceasta strategie se concentreaza in general pe obtinerea unor profituri rapide, pe termen scurt.

  • Investitii pe termen mediu: Investitiile pe terme mediu implica investirea intr-un portofoliu de actiuni si pastrarea lui pentru o perioada mai lunga de un an cu scopul obtinerii de dividende si a unui profit din cresterea cotatiei bursiere a actiunilor detinute.

  • Investitii pe termen lung: Investitiile pe termen lung implica cumpararea si vanzarea actiunilor pe o perioada mai lunga de 5 ani. Aceasta strategie este mai potrivita pentru investitorii care au sume investite mari si care nu tintesc fluctuatia pretului de piata ci cresterea in timp a valorii actiunilor detinute

6 din cele mai utile strategii de investitii

  1. Diversificarea portofoliului: Diversificarea portofoliului este o strategie importanta pentru a limita riscul prin investirea in diferite sectoare si actiuni.


  2. Investitii in actiuni stabile: Cautarea actiunilor cu fundamente solide, cum ar fi companiile cu o istorie buna de crestere a veniturilor si profiturilor, poate ajuta la obtinerea unui randament superior pe piata de capital.


  3. Investitii in actiuni de crestere: Investitiile in actiuni de crestere poate fi o strategie buna pentru a obtine un randament mai mare, deoarece aceste actiuni sunt in general mai volatile si au potentialul de crestere a cifrei de afaceri mult mai ridicat fata de actiunile stabile sau cele de tip value, insa si riscul asociat lor este mai ridicat.


  4. Investitii in actiuni de tip value: Investitiile in actiuni de tip value poate fi o strategie buna pentru a obtine un randament ridicat pe termen lung. Aceasta strategie se bazeaza in principal pe identificarea actiunilor ce sunt subevaluate si au potentialul de a creste direct proportional cu subevaluarea acestora.


  5. Investirea in ETF-uri: Investirea in ETF-uri (fonduri tranzactionate la bursa) poate fi o strategie buna pentru a diversifica portofoliul si a obtine un randament stabil corelat la fondul ales.


  6. Investirea in actiuni de dividend: Investirea in actiuni de dividend poate fi o strategie buna pentru a obtine un randament stabil pe termen lung prin plata de dividende regulate.


Cum sa analizezi companiile in care investesti?

Exista mai multe modalitati de a analiza actiunile inainte de a face o investitie. Iata cativa pasi pe care ii poti urma pentru a te ajuta sa iei o decizie informata:

  1. Identifica industriile si sectoarele care te intereseaza si in care vrei sa investesti. Cauta companiile din acele sectoare care au o istorie de crestere si stabilitate sau companiile subevaluate.


  2. Uita-te la situatiile financiare si la indicatorii cheie ai unei companii. Acest lucru include indicatori precum cresterea veniturilor si a profiturilor, gradul de indatorare si raportul pret-venit. Acest lucru iti va oferi o idee despre sanatatea financiara si performanta companiei.


  3. Cititi rapoartele analistilor si articolele de cercetare. Analistii Prime Transaction ofera adesea analize detaliate ale unor companii sau a unor industrii.


  4. Analizeaza stirile si comunicatele de presa ale companiei. Acest lucru iti va oferi o idee despre ce face compania si orice dezvoltari viitoare care ar putea afecta pretul actiunilor.


  5. Analizeaza conducerea companiei. O echipa de conducere puternica poate fi un indicator bun al succesului viitor al unei companii.


  6. Uita-te la concurentii companiei si la performanta lor pe piata.


  7. Uita-te la graficul actiunii, pentru a avea o idee mai buna despre tendinta, volatilitate si nivelurile posibile de sustinere/rezistenta.


Foloseste platforma de analiza Prime Analyzer si utilizeaza instrumentele comparatie rapida si stock screener, care iti permit sa sortezi actiunile in functie de anumite criterii, cum ar fi raportul P/E, capitalizarea de piata, ROE, ROA, efectul de levier si multi alti indicatori.



Top 5 indicatori financiari de analizat cand investesti intr-o companie

  1. Raportul dintre pret si profit (P/E ratio): Acest indicator arata cat de mult plateste un investitor pe profitul unei companii.


  2. Raportul dintre datorie si capital propriu (D/E ratio): Acest indicator arata ce datorie are o companie fata de capitalul propriu. O rata mai mica poate indica o situatie financiara mai buna, in timp ce o rata mai mare poate indica o situatie financiara mai slaba.


  3. Rata profitului net (net profit margin): Acest indicator arata cat din veniturile totale ale unei companii sunt convertite in profit. O rata mai mare poate indica o eficienta mai buna a afacerii.


  4. Profitul pe actiune (EPS):Este un indicator financiar utilizat pentru a masura rentabilitatea unei companii. Este important sa se compare EPS-ul unei companii cu altele din sectorul sau sau cu media industriei pentru a obtine o perspectiva mai buna asupra performantei sale.


  5. Randamentul dividendului (dividend yield): Acest indicator arata ce procent din pretul platit pe o actiune se intoarce in contul investitorului sub forma de dividend. Un randament mare al dividendului indica o companie care isi renumereaza semnificativ actionari, ceea ce scade gradul de risc asociat unei astfel de investitii.


Este important sa se ia in considerare mai multi indicatori financiari pentru a obtine o imagine completa a performantei companiei si pentru a lua o decizie de investitie cat mai informata. Este de asemenea important sa privesti si spre alti factori precum industria in care activeaza compania, competitia si tendintele pietei.


Top 5 indicatori de analiza tehnica pentru a determina un moment oportun de intrare intr-o investitie

  1. Moving Average: Acest indicator arata tendinta medie a pretului unei actiuni pe o perioada de timp specificata. Investitorii pot utiliza diferite perioade de timp pentru a obtine o imagine mai clara a tendintei.


  2. Relative Strength Index - RSI : Acest indicator masoara forta relativa a pretului unei actiuni. Valori mai mari de 70 pot indica o supraevaluare a actiunii, in timp ce valori mai mici de 30 pot indica o subevaluare.


  3. Indicatorul SuperTrend: este un instrument de analiza tehnica utilizat pentru a identifica tendinta unei actiuni sau a unui instrument financiar si pentru a determina semnale de cumparare sau vanzare. Genereaza un semnal atunci cand tendinta se schimba de la bullish la bearish sau invers si este adesea utilizat in combinatie cu alti indicatori si instrumente de analiza tehnica pentru decizii de tranzactionare mai informate.

    Cu toate acestea, este important de remarcat ca este un indicator de urmarire a tendintei si ar trebui utilizat in combinatie cu alte analize pentru decizii de tranzactionare mai informate.


  4. Indicatorul de volatilitate: Acest indicator arata fluctuatiile pretului unei actiuni pe o perioada de timp specificata. Indicatorul poate ajuta la identificarea perioadelor de volatilitate crescuta sau scazuta, care pot fi semnale pentru intrarea sau iesirea din pozitie.


  5. Indicatorul MACD : este un instrument de analiza tehnica utilizat pentru a identifica tendintele si schimbarile in tendintele preturilor. Acesta se obtine prin calcularea diferentei dintre o medie mobila scurta si o medie mobila lunga, cum ar fi media mobila de 12 zile si cea de 26 de zile. Cand linia MACD se intersecteaza cu linia de semnal, poate indica o schimbare a tendintei sau o oportunitate de intrare sau iesire din pozitie. De asemenea, indica o tendinta crescatoare atunci cand se afla deasupra liniei de semnal si o tendinta descrescatoare atunci cand se afla sub linia de semnal.

Investitii active V.S. investitii pasive

  • Investitia activa necesita o abordare practica, de obicei din partea unui administrator de portofoliu sau a unui alt asa-numit participant activ.

  • Investitiile pasive implica mai putin management și deseori duc la cumpararea unui ETF care urmareste piata.

  • Investitiile active le permit administratorilor de investitii, sa ajusteze portofoliile investitorilor pentru a se alinia la conditiile predominante de pe piata. De exemplu, in perioada de varf a crizei financiare din 2008, administratorii de investitii ar fi putut ajusta expunerea portofoliului la sectorul financiar pentru a reduce riscul clientilor lor pe piata.

  • Oportunitati pe termen scurt: investitorii pot beneficia de investitiile active pentru a profita de oportunitatile de piata pe termen scurt. Preturile actiunilor oscileaza in cea mai mare parte a timpului, ceea ce creeaza multe oportunitati de tranzactionare pe termen scurt.

  • Investitiile active le permit administratorilor de investitii sa raspunda nevoilor specifice ale clientilor lor, cum ar fi furnizarea de diversificare sau venituri din pensie.

  • Investitii V.S. speculatii

    Clasificarea unui act investitional depinde de trei factori:

    1. Nivelul de risc asumat:
      • Investitiile sunt definite ca implicand un nivel de risc mai scazut in comparatie cu speculatiile
    2. Perioada de detinere a investitie:
      • Investitiile implica o perioada de detinere mai lunga. Pe de alta parte, speculatiile sunt detinute pe perioade scurte, care uneori pot insemna chiar cateva secunde.
    3. Sursa randamentelor:
      • In majoritatea cazurilor, aprecirea pretului reprezinta partea semnificativa a randamentelor obtinute din investitii, in timp ce dividendele pot fi vazute ca un randament suplimentar. In speculatii, singura sursa de rentabilitate este diferenta dintre pretul de cumparare si cel de vanzare.


    Desi informatiile prezentate in acest material au la baza informatii obiective pe care le-am dorit a fi cat mai exacte si actualizate, ele nu trebuie considerate, sub nicio forma, ca fiind o recomandare de investitii sau o garantie a performantei viitoare a unei actiuni sau a unui activ. Indicatorii financiari, indicatorii tehnici, stirile si alti factori care pot afecta o actiune sau un instrument financiar pot fluctua in timp si pot fi influentati de factori care nu sunt mentionati in acest articol, cum ar fi managementul companiei, decizii politice si alti factori externi. Este important ca fiecare investitor sa faca o analiza proprie si completa si sa ia in considerare toti factorii relevanti inainte de a lua orice decizie de investitii.


    Investeste acum!
    inchide