Ce este inflatia si ce efect are asupra investitiilor

Investitii la bursa

Inflatia este prezenta in economia fiecarei tari. Avand in vedere faptul ca este un aspect imposibil de neglijat, e necesar sa fie identificate aspectele pozitive ale acesteia si modalitatile prin care pot fi generate rezultate pozitive. In afara de faptul ca putem crea un scut de protectie impotriva inflatiei, putem sa ne si folosim de ea intr-un mod constructiv.

Din punct de vedere investitional, poate fi privita ca o taxa, pe care chiar daca nu o platim propriu-zis, ea ne erodeaza randamentul real al investitiilor. Fiind imposibil de evitat, este important sa intelegem ce inseamna si ce strategie investitionala trebuie urmata in perioadele inflationiste.

Autor:




Ce este inflatia, de fapt?



Orice investitor trebuie sa cunoasca ce este inflatia, astfel va avea posibilitatea de a anticipa repercusiunile evolutiei ei.


Inflatia este un fenomen macroeconomic care apare ca urmare a deciziilor monetare si fiscale. Inflatia este cauzata de cresterea ofertei de bani intr-o economie, masurata prin masa monetara intermediara (M2), care este in continua crestere, la finalul anului 2021 ajungand la un nivel de aproximativ 3 ori mai mare decat in criza financiara din 2008.


Sursa: BNR


Efectele inflatiei se fac simtite atat in randul populatiei, cat si la nivelul macroeconomiei, reflectandu-se in toate aspectele sale (costuri de productie, preturile produselor finale, valoarea dobanzii de referinta, etc.). Consecinta inflatiei este scaderea puterii de cumparare. Practic, valoarea banilor pe care ii avem scade, iar cu aceeasi 100 RON putem cumpara astazi mai putine produse, decat puteam cu 1 an in urma.


Atunci cand vorbim de inflatie din punctul de vedere investitional, efectele negative ale acesteia pot fi diminuateaceasta, daca sunt luate masurile necesare la momentul potrivit.


Rata inflatiei


Rata inflatiei este procentajul de scadere sau de crestere a preturilor la diferite bunuri sau servicii, intr-o anumita perioada de timp. Rata de inflatie este, de regula, calculata lunar sau anual, valorile sale evidentiind date relevante despre evolutia preturilor.


Putem vorbi despre inflatie ca fiind acel „element” care depreciaza moneda in timp.


Rata inflatiei 2023


In luna aprilie 2023, rata inflatiei ajunge la un nivel de 11,20%, aflandu-se, conform asteptarilor analistilor, pe un trend descendent, coborand de la maximul de 16.8% inregistrat in luna noiembrie 2022. Cele mai mari scaderi ale preturilor se afla in sectorul energetic, si anume in ceea ce priveste pretul combustibililor.


Asteptarile BNR indica ca ne aflam intr-un mediu inflationist tranzitoriu, astfel din a doua parte a anului 2024 existand posibilitatea sa vedem o rata a inflatiei sub 5%.


Rata inflatiei 2022


In luna mai, rata inflatiei ajunge la un nivel de 14,50%, aflandu-se, conform asteptarilor analistilor, pe un trend ascendent. Cele mai mari cresteri ale preturilor se afla in sectorul energetic, si anume in ceea ce priveste pretul gazelor.


Asteptarile BNR indica ca ne aflam intr-un mediu inflationist tranzitoriu, astfel din a doua parte a anului 2023 existand posibilitatea sa vedem o rata a inflatiei sub 10%.


Rata inflatiei 2021


investitor

La nivel national, rata inflatiei in 2021 a fost de 8.19%, cel mai inalt prag din ultimul deceniu, rata avand o crestere de 6,13% fata de anul anterior, depasind cu mult asteptarile BNR.


Cu toate acestea, peste 80% din aceasta crestere s-a datorat majorarii preturilor din sectorul energetic, care a inceput deja sa se reflecte in pretul celorlaltor produse si servicii de pe piata.


Factori care influenteaza inflatia


Inflatia este un fenomen care poate fi declansat de factori multipli. Acestia pot fi:


  • Rezervele de bani

  • O cauza principala a inflatiei poate fi cresterea ofertei monetare , superioara cresterii economice. Valoarea banilor depinde si de cantitatea de bani care este pusa in circulatie. Atunci cand sunt pusi bani in circulatie cu o rata mai mare decat cea a cresterii economice, valoarea acestora poate scadea. Aceasta devalorizare va cauza scaderea puterii de cumparare.


  • Cererea excesiva a anumitor clase de bunuri

  • Dispozitia populatiei de a cumpara in exces si la preturi mai mari este cauza cel mai des intalnita. Acest factor poate aparea in urma anumitor evenimente cu impact ridicat, cum sunt crizele majore.


  • Cresterea costului anumitor clase de produse

  • Cresterea costului de productie a anumitor clase de produse este al doilea cel mai des factor declansator al inflatiei. Cresterile preturilor produselor pot fi cauzate de: cresterea preturilor de achizitie a materiilor prime, majorarea accizelor, noi taxe vamale, noi embargouri.


  • Datoria nationala

  • Odata ce datoria unei tari creste, pot fi luate doar doua masuri: cresterea impozitelor sau imprimarea mai multor bani, pentru a fi platita datoria partial sau total. Cresterea impozitelor va genera o crestere a preturilor, iar tiparirea mai multor bani va provoca o crestere a ofertei de bani, deci o devalorizare a monedei.


  • Cresterea cererii

  • Pe masura ce cresc salariile, populatia va cheltui mai mult, deci va creste atat lichiditatea, precum si cererea pentru produse. Drept urmare, companiile cresc preturile pana in punctul maxim suportat de consumatori. Aceasta reactie are drept scop echilibrarea cererii cu oferta.


  • Rata de schimb

  • Rata de schimb este un factor important in producerea inflatiei. Deprecierea monedei nationale face ca bunurile din afara tarii sa fie mai scumpe pentru consumatorii din tara. In schimb, marfurile autohtone devin mai ieftine. Aceasta diferenta poate fi un stimulent pentru cresterea competitivitatii si a vanzarilor.



Care sunt efectele inflatiei

analiza inflatie

Ca orice alt fenomen aparut in economia unei tari, si inflatia are anumite urmari. Asadar, efectele inflatiei sunt, in mare parte, urmatoarele:


  • Scaderea puterii de cumparare

  • Odata cu cresterea preturilor, scade puterea de cumparare. In cazul inflatiei, este afectata valoarea unui cos de cumparaturi, nu a unui singur produs. Acest aspect este inclus in IPC (Indicele Preturilor de consum).


  • Sunt incurajate economiile

  • Raspunsul imediat al companiilor si al populatiei la inflatie este de a economisi, avand in vedere randamentul ridicat al dobanzilor.


  • Costurile de imprumut cresc

  • Pentru a preveni eventualele situatii limita cauzate de inflatie, sunt adoptate politici monetare, de crestere a dobanzii de referinta, pentru a fi mentinuta evolutia preturilor de consum.


  • Se depreciaza valuta nationala

  • Inflatia poate duce la o depreciere a monedei nationale in raport cu monedele straine, unde inflatia este mai scazuta. In momentul in care o tara importa bunuri, trebuie sa plateasca o suma de bani mai mare in valuta locala, atunci cand moneda nationala scade comparativ cu cea a tarii din care cumpara produsele respective.


Oportunitati in vreme de inflatie



Inflatia poate fi privita ca pe o oportunitate de crestere, pentru investitori. Companiile care au puterea de a transfera costul de productie in pretul final al produselor vandute, sunt cele care beneficiaza de pe urma mediului inflationist. In fond, investitiile sunt o modalitate de a te proteja in fata inflatiei.


Ce efect are inflatia asupra investitiilor


Cresterea preturilor bunurilor de pe piata este o oportunitate de investitie. Investitiile in actiuni pe pietele financiare ajuta investorii sa beneficieze de pe urma cresterilor preturilor. Anumite companii pot percepe preturi mai mari, in acest fel, crescandu-si marjele de profit. Cresterea pretului trebuie sa fie direct proportionala cu cresterea costului de productie sau mai rapida decat acesta, pentru a evita expunerea companiei in fata unui risc financiar major.


De ce e bine sa investim pentru a ne proteja de inflatie


In elaborarea strategiilor de actiune, investitorii iau in calcul inflatia si efectele sale. Efectele negative pot fi mai mult sau mai putin daunatoare, totul depinzand de abilitatea companiei de a transfera efectul negativ al cresterii costului de productie in pretul final.


Desi inflatia poate fi vazuta ca pe o amenintare de catre unii investitori, cu putina atentie si strategie, te poti proteja de efectele sale. Portofoliile investitorilor isi schimba componenta in functie de evolutia economica, in perioadele inflationiste fiind observate investitii in companii cu expunere preponderent in marfuri si imobiliare.(ex: OMV Petrom (SNP), Alro (ALR), One United Properties (ONE) , Impact Developer & Contractor (IMP) sau in aur.)


Devino investitor


Te ajutam sa iti evalueazi profilul de risc si sa iti gestionezi investitiile in functie de acesta. In cazul in care nu dispui de timpul necesar pentru a te ocupa de investitii, poti opta pentru deschiderea unui cont Prime Flexible. Vei delega, astfel, deciziile investitionale unui profesionist, si vei putea urmari activitatea desfasurata de acesta In acest sens, vei primi zilnic emailuri care vor contine rapoarte de activitate și vei putea vizualiza portofoliul ori de cate ori doresti.


Ai posibilitatea de a deschide un cont de investitii online, fara a fi nevoie sa te deplasezi fizic la o sucursalaPrime Transaction. Pentru a face acest lucru, e necesar sa ai la indemana o serie de documente (carte de identitate, extras de cont bancar) si un dispozitiv dotat cu camera. Crearea unui cont online se face, de obicei, destul de rapid, insa este recomandat sa consulti ghidul pus la dispozitie pe site.


Bursa inregistreaza fluctuatii, iar lipsa de experienta poate duce la pierderi. De aceea, este recomandat sa apelezi la serviciile unui specialist care cunoaste piata si care dispune de timpul necesar pentru a-i urmari evolutia si a lua decizii la momentul potrivit.

Investeste acum!
inchide