Programul de rascumparari actiuni proprii si stock option plan

Servicii pentru companii

In cazul in care dispun de lichiditati, emitentii pot decide demararea unui program de rascumparare al propriilor actiuni, pentru distribuirea lor ulterioara catre angajati si membri ai conducerii sau in vederea reducerii capitalului social prin anularea actiunilor dobandite.

Cu o experianta de peste 24 de ani pe piata de capital, te asiguram de intreaga diligenta din partea echipei noastre.

Lasa-ne datele tale de contact, si un specialist te va contacta in curand pentru a-ti oferi cea mai buna solutie.

Nume complet
Email
Telefon
Societate
Your browser does not support the HTML5 canvas tag.
Introduceti codul alaturat
Autorizarea programului de rascumparare al actiunilor proprii se face in cadrul Adunarii Generale Extraordinare a Actionarilor. De asemenea, tot in aceasta etapa se va stabili destinatia acestor actiuni, numarul maxim de actiuni care urmeaza sa fie dobandite, intervalul de pret in care se vor face rascumpararile, precum si durata programului de rascumparare. 

Societatea nu poate dobandi mai mult de 10% din capitalul social subscris. Actiunile dobandite in cadrul programului de rascumparare nu dau dreptul la dividende iar dreptul lor de vot este suspendat pe perioada detinerii acestora de catre societate. 

Plata actiunilor dobandite se va face numai din profitul distribuibil sau din rezervele disponibile ale societatii, înscrise in ultima situatie financiara anuala aprobata, cu exceptia rezervelor legale.

Daca actiunile proprii ale emitentului sunt dobandite pentru a fi distribuite angajatilor societatii, actiunile astfel dobandite trebuie distribuite in termen de 12 luni de la data dobandirii.

Achizitia de actiuni se poate face doar in indeplinind anumite conditii in ceea ce priveste pretul de achizitie si volumul zilnic al achizitiilor. SSIF PRIME TRNSACTION SA ofera servicii de intermediere si consultanta cu privire la programul de rascumparare a actiunilor:
      • Care este pretul de cumparare a actiunilor pe care trebuie sa il plateasca emitentul, numarul maxim de actiuni ce urmeaza sa fie achizitionate, stabilirea duratei programului de rascumparare;
      • Activitati interzise a fi desfasurate de emitent e durata derularii programului de rascumparare si exceptiile de la aceste interdictii. 
 
Multe societati folosesc actiunile proprii ca stimulent pentru atragerea si mentinerea salariatilor importanti pentru societate, prin asa numitele programe de fidelizare a angajatilor companiei, cu acordarea posibilitatii acestora de a subscrie actiuni la societatea in care lucreaza. Aceasta recompensa poate fi facuta si mai atractiva atunci cand societatea este cotata. La bursa actiunile ajung sa reprezinte un instrument in atragerea si pastrarea personalului care detine pozitii cheie in societate.

Distribuirea de actiuni catre personal indica bunastarea societatii si permite angajatiilor sa devina partial proprietari ai societatii in care lucreaza, facandu-i constienti ca efectele eforturilor lor zilnice nu se reduc doar la nivel de salariu ci conduc si la cresterea valorii actiunilor detinute. Astfel, o alocare optima a unei parti din capitalul social catre salariati conduce la productivitate si loialitate angajatului fata de societate. Acest tip de fidelizare este o metoda de conectare a viitorului financiar al angajatului la succesul companiei.

In vederea alocarii de actiuni catre salariati este necesara intocmirea unui prospect simplificat. Acest prospect urmeaza sa fie intocmit de SSIF PRIME TRANSACTION SA in baza informatiilor si documentelor primite de la emitent, urmand ca prospectul sa fie transmis catre ASF in vederea aprobarii.

Actiunile proprii dobandite de societate trebuie distribuite catre angajati in termen de 12 luni de la data dobandirii acestora.

Alocarea de actiuni se poate face cu titlu gratuit sau se poate stabili un pret la care salariatii pot subscrie actiuni.

Ulterior aprobarii de catre ASF a prospectului simplificat si a incheierii perioadei in care salariatii puteau subscrie actiuni (in cazul ofertelor de actiuni care nu sunt distribuite gratuit), urmeaza transmiterea unei documentatii la Depozitarul Central, in vederea operarii transferului direct de actiuni din contul societatii in contul salariatilor.
inchide